PDA

View Full Version : Alpha Dog


Disciple
06 Oct 2009, 00:13
Mai intai cateva detalii tehnice:

Anul lansarii:2006(in SUA),2007(in Romania)

Regia si scenariul ii apartin lui Nick Cassavetes,iar din distributie fac parte Emile Hirsch,Ben Foster,Justin Timberlake,Bruce Willis si Sharon Stone(ultimii 2 avand mai degraba aparitii cameo).

Si acum o analiza a acestui excelent film.Iconoclast bineinteles:

Considerat unul dintre cele mai controversate filme ale anului 2006 in SUA si nu numai "Alpha Dog" este de asemenea si unul dintre cele mai originale,socante si violente filme ale ultimilor ani.
In speta filmul se recomanda dincolo de povestea inspirata dintr-un fapt real ca un manifest agresiv asupra societatii americane contemporane.
Cei vizati sunt tinerii din lumea de sus a marilor orase care nu cunosc limite si restrictii posedand ca pasapoarte de viata petrecerile stropite cu mult alcool si condimentate cu cele mai tari droguri(se face o mica trecere prin toata gama),sex din plin,masini scumpe,hip-hop trivial,toale de firma si un limbaj vulgar unde "fuck" devine litera de lege.
Dibacia regizorului Nick Cassavetes nu se reduce doar la conceperea unui scenariu solid,splendid ca si continut cu o multitudine de sensuri ci se reflecta prin modul ingenios de filmare.Cu o imagine lucrata ca la carte care surprinde prin diversitatea cromaticii lumea sordida a traficantilor si a pustanilor plini de bani ca de altfel si sobrietatea interviurilor intregul concept iconoclast in ansamblu se prezinta prin metoda semi-documentarului si alternanta realitatii documentaristice cu fictionalitatea specifica unei astfel productii.
Astfel ne sunt aduse la cunostinta nume de martori,anchete si interviuri specifice mai degraba unui mediu judiciar.
Insa simtul cinematografic al lui Cassavetes fac aceasta experienta una care reuseste sa transceada panza rasfrangandu-se eficace in sufletul spectatorului.
Agresivitatea cinematografica a regizorului curge lin in povestea socanta si tragica care isi trage seva din unul dintre cele mai ciudate cazuri cu care a avut de a face Federal Bureau Of Investigation(stiti voi prescurtarea).
Johhny Truelove un traficant californian de narcotice si un adevarat model al decadentei citadine americane intra intr-o incurcatura cand este tras in teapa de Jake Mizursky un skinhead tatuat si mare amator de senzatii tari care are curajul sa il infrunte si aproape ca il ucide.
Posedand o inteligenta limitata Truelove se decide sa il rapeasca pe Zack fratele mai mic al lui Jake un pusti nevinovat de 15 ani inabusit de imbecilitatea parintilor.
Rapirea are loc,dar intervine un twist exceptional care va lasa spectatorul mut de uimire.
Adevarata consecinta devine de acum descatusarea baiatului de sub fustele mamei sale si integrarea sa intr-o lume aproape necunoscuta pana atunci.
Sexul,iarba,alcoolul si huzurul vor deveni pentru scurt timp lumea lui Zack care experimenteaza placerile gratuite pe care i le ofera aceasta sansa,dar care se va sfarsi tragic.
Pe de alta parte Jake atinge apogeul animalitatii sale,iar parintii lui Zack isi vor da seama intr-un final de greselile facute in timp ce fiul lor se integreaza cu succes in gasca trueloviana.
Cand lucrurile ar fi trebuit sa se clarifice teama de celula care aduce cu sine iremediabila pierdere a vietii perfecte a lui Truelove acesta impreuna cu prietenii sai se decid sa il ucida pe tanarul Zack cazut victima neputintei lor de a face fata unei situatii cu adevarat serioase.
Secventa crimei construita cu o tensiune de-a dreptul inspaimantatoare va aduce cu sine consecinte dezastruoase si schimbari semnificative in vietile celor implicati.
De aici incolo filmul va urma alt traseu si prezinta mult mai obiectiv momentele de dupa tragedie de la paroxismul necontrolat a lui Truelove care este in cele din urma prins pana la interviul cu obeza si deliranta mama a lui Zack care atinge culmea nebuniei(Sharon Stone este pe buna dreptate o mare actrita).
Violent,esential,fara happy-end,excelent jucat de o echipa de actori tineri si cu un potential imens "Alpha Dog" este analiza unei societati bolnave ce isi devoreaza incet,dar sigur victimele.

Disciple

illotempore2002
06 Oct 2009, 17:17
Ce ti-a placut cel mai mult la filmul asta?
Altfel, complexa analiza ta.

Disciple
06 Oct 2009, 17:47
Nici nu stiu ce sa pun pe primul plan.Imi place din toate punctele de vedere negasindu-i niciun cusur.
Multam' si sper ca analiza sa iti starneasca interesul.:)

Judex
06 Oct 2009, 18:33
Huzur sau cusur?

Disciple
06 Oct 2009, 18:48
M-ai prins,maestre...Entuziasmul bata-l vina:)) .Modific indata.Ai vazut filmul?