PDA

View Full Version : "Dune"


StefanDo
05 Aug 2009, 10:26
oare sunt singurul care crede ca Dune al lui Lynch nu a fost chiar atat de rau?

ma intreb daca se mai face filmul lui Peter Berg (ar incepe in 2010 filmarile daca nu se renunta la proiect), seria lui Herbert poate da nastere la o franciza, adica exact lucrul care obsedeaza mai nou marile studiouri :D

Thl
05 Aug 2009, 17:34
David Lynch has said he considers this film the only real failure of his career. To this day, he refuses to talk about the production in great detail, and has refused numerous offers to work on a special edition DVD. Lynch claims revisiting the film would be too painful an experience to endure. (IMDB trivia)

Nu a fost atat de rau, dar nici capodopera nu a fost. Nu sunt expert, dar daca luam doar primul volum, imi vine foarte greu sa-mi imaginez cum ai putea sa inghesui toata povestea in 2 ore. Ori tocmai asta au cerut si studiourile. Lynch este un regizor foarte bun, distributia nu e rea iar daca stai sa te gandesti nu sunt necesare chair atatea efecte speciale. Am inteles ca este si ceva "special edition" care tine 3 ore, dar nu mai stiu sincer care am vazut-o eu la TV.

Cat despre franciza... am citit primele 5 carti din seria lui Frank Herbert, pe masura ce treceam de la un volum la altul mi se pareau tot mai slabe... probabil ca asta este problema cu francizele. Impactul noului se atenueaza pe masura ce tot fortezi.

Oricum, Dune este o carte excelenta si ar merita o ecranizare pe masura. Sper si eu sa se concretizeze proiectul lui Berg.

Pitbull
05 Aug 2009, 17:58
Nu mä mir de ce zice Lynch - pentru sefisti, filmul a fost "o rusine", "o profanare", "un sacrilegiu"... Nici nu e de mirare, tot proiectul fusese o însäiläturä improvizatä, dupä ce formula Jodorowsky plus Dali, antamatä initial, capotase. Lynch nu avea nici o empatie cu subiectul, nu l-a simtit, iar De Laurentiis era de mult senil - se vede cu ochiul liber lipsa unei viziuni mature a producätorului: improvizatii, solutii ieftine, stângäcii (complet incompatibile cu spiritul si stilul lui Lynch).
Sunt sceptic cu privire la sansele seriei de a putea fi ecranizatä asa cum (teoretic si valoric) ar merita... In primele douä romane, relatia dintre exterior (actiune, spectacol, imagerie) si interior (continut, ideaticä, sensuri) e deja complexä si greu de stäpânit, dar de pe la "Children..." se orienteazä tot mai mult spre partea dinäuntru... "God Emperor..." si "Heretics..." sunt din ce în ce mai livresti... Cred cä nu se poate aduce pe ecran decât sub foma compromisului de tip "inspirat din...". Asa ceva ar fi fost si proiectul initial, Jodorowsky/Dali: "un fel de «Dune»", foarte spectacular si reprezentându-i mai mult pe ei doi.

Windom
29 Mar 2010, 11:24
Foarte mulţi au sărit cu gura pe Lynch şi au strigat : Blasfemie!!! Să nu confundăm lucrurile: Lynch a fost nemulţumit de ceea ce s-a ales de film şi nu de ceea ce el iniţial creease. În plus, el a dorit să realizeze un Dune în prorpiul stil şi aproape că a reuşit. Înecul la liman s-a produs independent de voinţa sa.
Pînă la urmă, Dune reprezintă prima mostră a viziunii artistice a lui Lynch, mai ales în ceea ce priveşte timpul şi spaţiul în filmele sale. După Dune, „împăturirea” spaţio-temporală a devenit un leitmotiv în filmele lui Lynch.
Dune ne transporta de la linia de start la cea de finish avind impresia ca sta pe loc iar din această cauză a fost considerat de mulţi un film plictisitor. Să nu uităm însă de unde a pornit Lynch – puternica înclinaţie spre pictură se resimte în toate filmele sale, în special în cele de început, inclusiv Dune. Aşadar, e un film la care compoziţia cadrelor este mai importantă decît dinamismul acestora.
Nu-i putem reproşa că nu a rămas credincios literei cărţii. Nici Kubrick nu a făcut asta cu The Shining, cu toate acestea rezultatul a fost o capodoperă.

carmen_angelus_romila
16 Sep 2018, 10:34
Nu...! Este un film foarte bun...!