View Full Version : Amintiri personale din epoca de aur
halebardul
25 Jun 2009, 09:44
Mai e vreun topic cu de-astea?
Nu conteaza, niciodata nu-s de-ajuns.
Ce va mai amintiti, cei care ati prins perioada?
Eu azi am folosit un elastic de-ala circular si mi-am amintit ca daca vroiai asa ceva pe-atunci trebuia sa-l scoti pe ala de la chiloti, sa tragi cu maiestrie un fir doua de cauciuc din tesatura si sa le innozi impreuna. :|
Cred ca treaba era strans legata de politica de crestere a natalitatii: pai daca se slabea elasticul si-ti cadeau mereu chilotii in vine dupa legai celofanul la muraturi, ce era sa faci... :D
Ce decrete? alea erau vax.
Da de Gumela isi mai aminteste cineva?
Nu prea. Eu is din perioada cu Cico si fulgii de porumb. Si fagaras la cutie de plastic cu capac de folie de alumuniu. Si suprizele cu Tipi-Tip (parca asa ii era numele?) si masini straine (majoritatea sport; ce le mai placea sa rada de noi! Ce masini sport! Cineva avea o dacie era barosan. Ai mai mici aveau trabant)
Man, I like this thread! O fi fost Ceashka vinovat de multe, da' copilaria mea a fost minunata. Desi cred k a avut mai mult de-a face cu minunea varstei, decat cu conditiile de trai.
halebardul
25 Jun 2009, 10:09
Cum se numeau bombonelele alea mici-mici si multe, foarte parfumate, Cipi-cip? :D
Aaa... bomboanele Cip, in cutiile rotunde de plastic. Stateam cate o ora sa le asez pe culori. Si apoi le mancam (pe culori). Aparusera iar, intr.o vreme. dar nu mai aveau acelasi gust, sau eu nu le mai vedeam cu aceiasi ochi.
Ce zici de bomboanele Olimp?
Cinemania
25 Jun 2009, 10:15
Cum se numeau bombonelele alea mici-mici si multe, foarte parfumate, Cipi-cip? :D
da...uai ce bune erau
si mai era ceva baton de lapte...imi luau bunicii in fiecare zi cand eram in vacante la Ilva-Mica
halebardul
25 Jun 2009, 10:22
da berea cum era... :-&
as fi foarte curios sa am acum o halba de atunci si sa o compar cu o stela, o silva.
Neavand termen de comparatie, atunci parea ok. Ca si BT-urile :D
paul_aramis
25 Jun 2009, 11:09
până găsesc restul materialului, http://www.youtube.com/watch?v=vMRyON-kf2o&feature=related
paul_aramis
25 Jun 2009, 11:26
gata, l-am găsit:
1. Când eram copii mergeam cu maşini care nu aveau centuri de siguranţă şi nici airbag...
2. Să călătoreşti în partea din spate a unei maşini era o plimbare specială. Chiar şi acum ne amintim.
3. Pătuţurile noastre erau pictate cu culori tari, cu vopseluri ce aveau la bază plumb!
4. Nu aveam închizători speciale pentru copii la flacoanele de medicamente, în băi, la uşi ...
5. Când mergeam cu bicicleta nu purtam căşti de protecţie.
6. Am băut fiecare dintre noi apă de la furtunul de udat florile din grădina bunicii, în loc de apă minerală din sticlă...
7. Stăteam ore în şir să ne facem rotile. Cei norocoşi, care aveau şi o stradă în pantă, îşi dădeau drumul de la capătul străzii, iar la jumătatea drumului îşi aduceau aminte că nu au frâne. După căteva "întâlniri" cu tufişurile verzi, am învăţat să rezolvăm şi această problemă. Păi da, că noi stricam tufişurile, nu ajungeam sub roţile maşinilor!!!
8. Ieşeam să ne jucăm, iar singura conditie era să venim în casă la apusul soarelui.
9. Şcoala ţinea până la 12, ajungeam acasă să mâncăm de prânz. Nu aveam telefoane mobile... aşa că nimeni nu putea să ne găseasă. Ce bine, nu?
10. Ne zgâriam, ne făceam tot felul de zgaibe, ne fracturam o mână, un picior, pierdeam un dinte, dar nu era nici o reclamaţie pentru aceste incidente la poliţie. Vina era în totalitate a noastră.
11. Mâncam biscuiţi, pâine cu unt, am băut atâtea băuturi cu zahăr şi nu cu zaharină sau alţi îndulcitori şi nu am avut niciodată probleme cu greutatea, pentru că ne jucam mereu...
12. Am împărţit o coca-cola la patru, bând din aceeaşi sticlă şi nimeni n-a murit din asta.
13. Nu am avut Playstation, Nintendo 64, X-box, jocuri video, televizor cu 99 canale, aparate video, dolby surround, telefoane celulare personale, calculatoare, chatroom pe Internet ... În schimb, AVEAM PRIETENI.
14. Ieşeam afară cu biciclete sau mergeam până la casa unui prieten, sunam la usă sau pur şi simplu intram fără să batem la usă. El era acolo, nimeni nu se supăra şi ieşeam să ne jucăm.
15. Ne jucam cu beţe şi mingi, alcătuiam echipe pentru a juca o "partidă"; nu toţi eram aleşi şi nimeni nu se supăra; nu se ajungea ca un prieten să aibă traume psihologice.
16. Unii dintre noi nu eram foarte buni la şcoală. În studenţie, dacă pierdeam un an, îl repetam. Nimeni nu mergea la psiholog, la psihopedagog, nimeni nu suferea de dislexie, nici de probleme de lipsă de atenţie. Pur şi simplu repeta anul.
17. Aveam libertate, stări proaste, succese, responsabilităţi ... şi am reuşit să învăţăm să le gestionăm. Marea întrebare e: CUM AM FĂCUT să supravieţuim şi, mai ales, să fim persoanele care suntem acum ?
În mod sigur vor spune că eram plictisitori. Dar am fost foarte fericiţi!
paul_aramis
25 Jun 2009, 11:29
cel mai bine citiţi voi singuri , că sunt multe materiale
http://www.unica.ro/campanie/category/a-fost-o-data/
Cand vine vorba de amintiri de genu` asta ... nu exista decat un loc :
http://www.igu.ro/latrecut/
Asta ma intreb si eu, cum de am ajuns oamenii care suntem azi, fara sa fi avut acces la internet, DVD, mess, mobil si alte "evolutii".
Imi amintesc cum stateam sa citesc pana apunea soarele, cu coatele sprijinite de pervazul ferestrei (asa mi.am stricat si ochii, k era scumpa electricitatea; dar astea sunt efecte secundare minore). Nu era bucurie mai mare decat sa citesc!
Sau sa ascult teatru radiofonic in fiecare duminica dupa-amiaza. Invatasem vocile actorilor, si.i recunosteam inainte de a se citi distributia. Sau ascultam sambata transmiterea simultana a meciurilor din divizia A. Nu, nu sunt microbista. Dar bunicul era, Dumnezeul sa.l odihneasca in pace! Si imi placea sa stau alaturi de el si sa comentam (k de atat ascultat, invatasem numele jucatorilor si echipa de care apartin).
Si cel mai interesant (de.a dreptul din filme cu James Bond) mi se parea sa ascultam seara tarziu Romania Libera (oare asa se numea postul?). Nu intelegeam mare lucru din ce ziceau, dar ai mei ascultau si aprobau. Si totul avea un aer asa conspirativ. ma bucur k nu am fost prinsi, sau parati. Nu faceam nimic ofensiv, dar am fi putut s.o patim destul de rau si doar ptr simpla ascultare a unui post de radio indezirabil.
Si scriind aceste lucruri realizez k pnetru noi, copii la vremea aceea, lucrurile erau minunate, ptr k asa trebuie sa fie copilaria. Dar parintii nostri or avea aceeasi parere? K eu nu ma bucur de vremurile actuale, dar fiul meu o face.
jactati
25 Jun 2009, 12:11
da berea cum era... :-&
as fi foarte curios sa am acum o halba de atunci si sa o compar cu o stela, o silva.
Neavand termen de comparatie, atunci parea ok. Ca si BT-urile :D
la cat era de apuita unii o mai dregeau cu coniac drobeta sau secarica.:-&
halebardul
25 Jun 2009, 12:25
Cand vine vorba de amintiri de genu` asta ... nu exista decat un loc :
http://www.igu.ro/latrecut/
Stiu ca exista site-uri cu e-astea, ca mare e Internetul. De aia am zis amintiri personale.
@jactati
da. si se mai spunea ca unii "crasmari" o dregeau cu dero ca sa faca spuma. Oare erau povesti?
(ma gandesc ca nici dero ala nu prea facea spume :D )
paul_aramis
25 Jun 2009, 12:31
păi ce să-i faci dacă majoritatea amintirlor personale coincid cu alea?
jactati
25 Jun 2009, 12:34
@jactati
da. si se mai spunea ca unii "crasmari" o dregeau cu dero ca sa faca spuma. Oare erau povesti?
(ma gandesc ca nici dero ala nu prea facea spume :D )
Daca erau sau nu povesti? Asta ramane secretul lui Bachus;)
halebardul
25 Jun 2009, 12:35
nu subscriu la asa ceva.
da, Eugenia era aceeasi pentru toti, dar amintirile legate de ea sunt diferite. ;)
nu subscriu la asa ceva.
da, Eugenia era aceeasi pentru toti, dar amintirile legate de ea sunt diferite. ;)
Mie imi placea doar crema, si obisnuiam sa musc o data din eugenie, sa ma vada mama, apoi o desfaceam si razuiam cu dintii crema. Si biscuitii ii aruncam , k mai mereu erau tari si cam sarati. Asta imi amintesc eu.
paul_aramis
25 Jun 2009, 13:20
Mie imi placea doar crema, si obisnuiam sa musc o data din eugenie, sa ma vada mama, apoi o desfaceam si razuiam cu dintii crema. Si biscuitii ii aruncam , k mai mereu erau tari si cam sarati. Asta imi amintesc eu.
ehe, nu ai mâncat biscuiţi făcuţi la noi, la sibiu. ce mai "torturi" se făceau din ei.
ehe, nu ai mâncat biscuiţi făcuţi la noi, la sibiu. ce mai "torturi" se făceau din ei.
Nu, nu am mancat. K nu am fost in Sibiu. Am fost la Rasnov, in schimb. Da' nu s.a ivit ocazia sa mananc biscuiti. Am mancat in schimb branza de bivolita.
paul_aramis
25 Jun 2009, 13:45
roşu 8, albastru 10 şi 13, bicolorul.
Frunza, 7 caramizi, Flori, fete sau baieti,
halebardul
25 Jun 2009, 13:53
ce-s astea, jocuri?
nu stiu frunza nici 7 caramizi (sau era ala in care dadeai cu o minge mai mica intr-un teanc de peitre?)
paul_aramis
25 Jun 2009, 13:54
...Flori, fete sau baieti,
corecţie: flori, fete, filme sau băieţi
Cinemania
25 Jun 2009, 13:55
ţară, ţară, vrem ostaş! :D
Chambord
25 Jun 2009, 13:55
Mai tineti minte ce faceati cand a inceput "Revolutia" ?
Eu aveam 10 ani :) , eram la bunici si jucam fotbal afara, in zapada, cu frate-miu. Spre seara cand am intrat in casa ... o tacere mormantala, bunicii erau amandoi neclintiti cu ochii in televizor. S-au intors spre noi doar o clipa (suficient cat sa le vedem privirile speriate) si au revenit cu ochii in tv. Obisnuiau sa ne certe cu blandete ca iar ne-am tavalit prin zapada si ne-am udat din cap pana-n picoare. De data asta parea ca nu le pasa. Cand ma uit pe ecran, am incremenit: Oameni agitati, multi tineri, pancarte cu Jos Ceausescu. I-am intrebat pe bunici ce inseamna "Jos Ceausescu" ? Mi-au raspuns: Adica sa plece Ceausescu. Nu intelegeam. Nu imi puteam imagina ca el putea fi un "om rau". Parintii ne ferisera cat putusera de partea intunecata a regimului iar cozile de cu noaptea la lapte, painea putina pe cartela, serile cand ne faceam lectiile la lampa cu gaz, toate astea ni se spusese ca sunt lucruri normale, firesti, se intampla peste tot asa. Abia la cateva zile dupa, parintii aveau sa ne spuna adevarul ... L-am intrebat pe frate-miu mai mic:
- Tu vrei sa plece Ceausescu ?
- Nu.
- Nici eu.
Mi-a venit sa plang.
paul_aramis
25 Jun 2009, 13:59
ce-s astea, jocuri?
nu stiu frunza nici 7 caramizi (sau era ala in care dadeai cu o minge mai mica intr-un teanc de peitre?)
ale mele sunt creioane ...
ale lui sihaya sunt întradevăr jocuri. de frunza nu mai ţin minte cum era.
halebardul
25 Jun 2009, 14:01
si sa mai crezi in Children of the Revolution :P
da eu nici acum nu stiu ce insemna Eg-Gii de pe cutiile cu crema de pantofi? Era ceva in chineza transpus in litere latine?
jocuri mai erau: ratele si vanatorii, victorie, tara tara vrem ostasi, turca, lapte gros, cureaua.
da aici cadem in nostalgii fara relevanta cu epoca de aur. hai sa fim ontopic!
paul_aramis
25 Jun 2009, 14:01
ah, mi.am amintit: zală!
umblatul prin spatele restaurantelor după capace. când prindeai unul de la vreo bere străineză sau pepsi "original" îl schimbai pe câte 5 d-alea normale. cine îşi permitea juca cu monede de 25 de bani sau, "boierii", pe d-alea de 1 leu.
paul_aramis
25 Jun 2009, 14:06
Eggu era făcută la Timişoara, la "Guban"
eu imi amintesc de flori fete, corina-(2 echipe care se fugareau si se ascundeau una de cealalta prin tot cartierul), 7 tigle, tara tara vrem ostasi, sotron, ata:D ,v-ati ascunselea-ne adunam cate 20 de copii si ne ascundeam prin toate gaurile posibile si imposibile, sub , in,deasupra masinilor, in copaci, in pivnite parasite chiar si in containerele acelea mari de gunoi etc,cornete(cu tubermane:D ) prin blocurile aflate in constructie - mi-aduc aminte de groaza pe care o simteam cand aflandu-ne printre zidurile blocurilor auzeam un strigat gatuit de groaza: PAZNICUUUUUUU moment in care o luam instant toti la fuga care incotro si multe altele.
paul_aramis
25 Jun 2009, 14:23
pif şi rahan, văzute doar în sala de lectură de la bibliotecă. cine prindea unul "personal" era mare. scotea bani din "închirieri".
prima mea bancnotă din colecţie, 1.000 lei din 1941, zdrenţuită toată, rupţă, cu colţuri lipsă şi găurită, luată la schimb cu un pif nou-nouţ. rexpectivul îl prinsese pe dumnezeu de un picior (sau măcar un sfânt ceva, acolo) până a râmas fără revistă din motiv de activitate "extra-şcolară" la clasă. eu mai am şi cum bancnota. doar că acum are cu 30 de ani mai mult ...
halebardul
25 Jun 2009, 14:57
Eggu era făcută la Timişoara, la "Guban"
http://www.igu.ro/latrecut/wp-content/uploads/2009/01/crema-de-pantofi-02.jpg
pai are puncte pe ultimul u, de zici ca-i Gii
ca n-o fi Umlaut, acum, ca la Mötley Crüe? =))
Ce.mi mai amintesc de la revolutie? K era frig, dar prea putina zapada. K era vacanta de iarna. K era sa mor, ptr k am iesit pe balcon, si in zona blocurilor mele trageau niste nebuni. cam atat.
corinka
25 Jun 2009, 15:48
Alte jocuri pe langa cele mentionate mai sus: Sa vina sa vina la razboi (cu turcii si cu noi) in care toti aveam nume de tari si teritorii marcate cu creta, pac-pac, lapte-gros.
Saream elastic, asta se mai practica si acum, cred, am vazut odata niste fetite care sareau la elastic si mi-am amintit cu nostalgie de anii '80. era nasol cand nu aveam elastic si foloseam un fir de canepa care era dureros un pic mai ales pentru picioarele celor care "tineau".
Am fost soim al patriei si pionier, am fost in excursii cu clasa la Sibiu (gradina zoologica), la Hunedoara (Castelul Huniazilor si Sarmizegetusa).
De practica agricola am scapat, pentru ca eram prea mica, Revolutia a venit cand eram in clasa a patra.
Va mai amintiti guma aceea de mestecat ingrozitoare care se sfarama in gura?
halebardul
25 Jun 2009, 16:07
duceati la scoala sticle si borcane, maculatura si - a fost pt scurta vreme - chiar resturi de paine?
aveati fatza de banca?
corinka
25 Jun 2009, 16:11
aveati fatza de banca?
Fatza de banca??? Adica huse? Eu n-am avut.
paul_aramis
25 Jun 2009, 16:11
... Saream elastic, asta se mai practica si acum, cred, am vazut odata niste fetite care sareau la elastic si mi-am amintit cu nostalgie de anii '80. era nasol cand nu aveam elastic si foloseam un fir de canepa care era dureros un pic mai ales pentru picioarele celor care "tineau".
...
shenkăl! da' ăsta era de fete.
la faza aia nu sticle şi borcane nu prea am participat. duceam o hârtie la şcoală şi aveam planul făcut pentru tot detaşamentul pe un trimestru. ba într-un am făcut planul la toată şcoala.
mirosul inecacios de motorina din clasa la inceputul anului scolar
corinka
25 Jun 2009, 16:16
Cand ma duceam in sandale imi murdaream mereu ciorapii de la motorina.
halebardul
25 Jun 2009, 16:17
Adunarea in careul din fata scolii in fiecare dimineata la 6 sau 7, indiferent de vreme. Intonarea imnului. Intrarea pe grupe. Controlul matricolelor.
paul_aramis
25 Jun 2009, 16:17
mirosul inecacios de motorina din clasa la inceputul anului scolar
palux şi/sau petrosin, că dacă ar fi dat cu motorină, nu mai făceaţi ore în clasa aia tot anul ...
corinka
25 Jun 2009, 16:18
Adunarea in careul din fata scolii in fiecare dimineata la 6 sau 7, indiferent de vreme. Intonarea imnului. Intrarea pe grupe. Controlul matricolelor.
Eu nu stiu sa fi facut zilnic careu, dar faceam inviorare in fiecare dimineata, aliniati in ordinea claselor, in pauza de la 9.
mingea de treisicinci (de lei)- erau rare ocaziile cand ne jucam fotbal cu o minge mai de Doamne ajuta, cine avea ``artex`` era belfer
halebardul
25 Jun 2009, 16:23
tabloul de deasupra tablei, intr-o ureche si dupa aia in doua.
tevile cu gornete ... sticlele cu carbit ... bataile cu brazii de craciun transformatii in sabii si cutii de carton tranformate in scuturi.
prastiile din lemn cu guma din masti de gaz si ca ``munitie``-bile de cox adunate dintre sinele de tren
halebardul
25 Jun 2009, 16:48
baloane de sapun facute cu o hartie rulata sul.
semintele cumparate de la tiganci.sarate cu pipi.hahah.
paul_aramis
25 Jun 2009, 16:56
acadelele din zahăr topit vândute la poarta şcolii ...
Sa fii facut pionier. Am fost facuta in grupa I, adica primii. La Marasesti, sa aiba semnificatie. Putin mi.a pasat de semnificatie, da' sure liked the trip. Si peisajele, k era intr.o toamna.
Cat despre intonarea imnului, mai mereu trageam chiulul. In sensul ca doar mimam (nu sunt o persoana matinala, never been, never will be). Asa k mereu eram adormita si mi se parea o stupizenie sa canti asa cv in fiecare dimineata.
Am avut numar matricol, de care trebuia sa avem mare grija. Am prins si moda bretonului scurt(sa nu intre in ochi) si a bentitei albe pe cap (hate it still). Serviciu pe scoala, si intrarea pe clase, si in sir indian (acum realizez c marcata am ramas de toate astea; si eu mi.am chinuit elevii la fel. Man, I'm such a loser! But if you repeat it, I'll f****** kill you! ). Nu eram chemati la careu decat dc era cv important de anuntat. Slava Domnului, in scoala noastra nu erau prea multe.
corinka
25 Jun 2009, 17:55
baloane de sapun facute cu o hartie rulata sul.
Eu le faceam cu pix fara mina.
Si eu am fost facuta pioniera in prima serie, dar n-am fost in excursie, ci la o uzina din oras. :(
keepwalking
25 Jun 2009, 17:59
mingea de treisicinci (de lei)- erau rare ocaziile cand ne jucam fotbal cu o minge mai de Doamne ajuta, cine avea ``artex`` era belfer
aoleu, mingile alea grele si dure.
umplutul sifoanelor.
masinaria aia de la sifonarie, care mereu imi dadea senzatia ca va exploda chiar cand imi venea randul.
Neuptolem
25 Jun 2009, 19:01
umplutul sifoanelor.
masinaria aia de la sifonarie, care mereu imi dadea senzatia ca va exploda chiar cand imi venea randul.
Bai de ce tocmai senzatia asta o aveam si eu??:))
halebardul
25 Jun 2009, 19:07
pentru ca nu era frumos sa explodeze inainte sa ajungi la rand.
era ca si cum te-ai fi bagat in fata. :)
inghetata la cornet de care trebuia sa ai grija tot timpul sa nu se scurga
halebardul
25 Jun 2009, 19:20
tigarile Carpati din care scoteai bete lungi.
uneori, nu mai ramanea nimic inauntru. :-S
Mici si bere "la varice", dupa meci, la "expres" - cine era dibaci si pleca de la stadion cu vreun sfert de ora mai devreme. Cine statea pana la final, carnat Trandafir si apa Aurora.
halebardul
25 Jun 2009, 19:29
chelneri domni directori, nu trebuia sa-i deranjezi nici cu o floare.
- Ce serveste domnii?
- Pai, o sticla de vin si-o apa minerala.
- Nu servim bautura fara mancare.
- Bine, atunci doua schnitzele.
- Nu avem. Va aduc un menu?
- Da.
...urma o insiruire de feluri care nu existau, evident...
- Dar ce aveti, dom'le? Sa putem lua vinul ala odata...
- Numai chiftelute marinate. (:D @Coco) Doreste domnii doo portii?
halebardul
25 Jun 2009, 19:38
nu, fraza era: "nu servim bautura fara preparate."
=))
Pitbull
25 Jun 2009, 20:36
tigarile Carpati din care scoteai bete lungi.
uneori, nu mai ramanea nimic inauntru. :-S
Ohohooo...! Am fost fumätor de Carpati (douä pachete pe zi!) din 1982 (când au încetat importurile - înainte, fumam BT), pânä-n 2005 (când mi-am pierdut ultima sipcä de cires, la Motoare; a mai urmat un an de BT-uri si alte balcanice cu filtru, si-n 9 august 2006 m-am läsat).
Coada la lapte, în spatele complexului, la cinci dimineata, cu sticlele goale-n sacosä.
Si cozile la I.C.V.A., tot cam pe-acolo, cu sacose pline de sticle si borcane. Nici visam noi la pet-uri!
halebardul
25 Jun 2009, 21:44
sticlele de sampanie la 3 lei bucata! (cam tot 3 lei noi acum)
si vanzatoarea (de fapt cumparatoarea de sticle) care le verifica pe toate la gura sa nu fie ciobite.
unii puneau ulei ca sa-i alunece degetul. :))
Coada cam la orice: lapte, pui, oua. Se trezea bunica prima, apoi ma duceam eu, sa pazesc sacosele, k sa vina ea acasa sa faca mancare. Si cd aduceau, veneam cu catel cu purcel, k sa iei mai multe bucati. Margarina Rama, la pachet cubic cu hartie aurie, din care facea bunica creme cu gust naspa si colorate cu esente sintetice (de parca azi ar fi altfel; au doar alta denumire).
Corabioarele, cu gust pregnant de amoniac, pe care le cumparai k asa era trendul.
Jocul acela cu sticlele de plastic umplute cu nisip si pietricele (nu stiu cum se numea, da' l.am jucat si eu intr.o vara. Stransesem o punga de capace )
Gradinile din spatele blocurilor, din care furam morcovi, ceapa verde si rosii. Si tot la capitolul mancare: dude, mere padurete, merisoare, poroambe, coarne, macese, pe care le mancam nespalate. Si nu am facut viermisori, nici hepatita.
halebardul
25 Jun 2009, 21:53
da, gradinile din spatele blocurilor, unde-si puneau proaspetii oraseni - de fapt tarani dezradacinati - culturile de rosii, castraveti si ceapa.
ce distractie!
iar cozile... aici 'e multe' de zis.
Dublatul cozilor: erau asa de lungi ca puteai sa stai intr-un loc, te imprieteneai cu vecinii, plecai si luai rand la coada, faceai si acolo prieteni, iar plecai la primul loc, mai schimbai o vorba. Si uite asa te alegeai cu 2 sticle de ulei in loc de una, cat se dadea - dupa nu stiu cate ore.
si erau zvonurile care circulau: cica in cartierul nu stiu care, la alimentara X or sa bage pui. Navaleau toti acolo, faceau randuri, se certau, si se dovedea in final ca a fost alarma falsa.
pai sa nu-l impusti?
Rad cd citesc, but it's so true! Atunci nu radeam, k erai fortat sa stai. Voiai sa pleci cu prietenii la plimbare, si nu puteai k nu venise mama de la servici, sa.ti ia locul. Si pierdeai randul.
In randul amintirilor de vaza - CHEIA. Pe care o purtai cu sfintenie la gat, legata cu sfoara sau snur(dupa cum erai de norocos). daca primeai cheia de gat, insemna k esti cineva. Am primit.o si eu, si am pierdut.o. Si mi s.a revocat dreptul (patetic, stiu; se pune faptul k la mine era in permanenta cineva acasa? )
halebardul
26 Jun 2009, 09:57
sticlele de apa minerala cu capace ruginite pe interior si precipitate dubioase la fund, sau urme de ulei... :(
Borcanelele acelea mici de sticla, cu iaurt.
Blugii originali adusi din afara si dati "pe sub mana". la mine n.a mai ajuns moda, dar mama a avut o pereche de Levi's originali, pe care i.am mostenit eu. Pacat k nu se mai purta evazat atunci.
Si k tot vb de produse importate: cutiile de ness.
Cartile de Jules Verne, cu coperta alba cartonata, si numerotate. Am si eu vreo 10 din colectie.
Jocul cu jetoane rotunde si capete de animale (da' zau daca stiu cum se numea). Cel cu dacii si romanii, cu piese de plastic si format tridimensional. Mama, ce invidie am simtit cd o prietena l.a primit cadou!
keepwalking
26 Jun 2009, 10:50
Cartile de Jules Verne, cu coperta alba cartonata, si numerotate. Am si eu vreo 10 din colectie.
Jocul cu jetoane rotunde si capete de animale (da' zau daca stiu cum se numea). Cel cu dacii si romanii, cu piese de plastic si format tridimensional. Mama, ce invidie am simtit cd o prietena l.a primit cadou!
oho, da!
o colectie faimoasa...eu am strans vreo 25 de volume.
pe de alta parte, tin minte ca in librarii nu gaseai absolut nici un roman politist.
cat despre jocuri, bineinteles ca preferatul meu era celebrul "Fotbal" cu jetoane pe un "teren" din carton verde.
mai erau si masinile teleghidate, extrem de greu de gasit.
dar cel mai grozav cadou primit de mine a fost un joc optic din rdg (costa vreo 80 de lei prin '85), in care exista si un fel de ochelari prin care vedeai doi soareci tridimensionali :)
asa, si sa nu uit aparatul ala de proiectat diafilme cu povesti...epidiascop?
Aveam si eu un aparat din acela, si vreo 20 de povesti si... poezii. Si aveam si un kaleidoskop, prin care te uitai si vedeai tot felul de modele facute cu multe oglinzi si bucati de sticla.
Si multi copaci pe langa bloc, in care ne cataram cu totii, si ne prefaceam ca suntem aviatori. Da' nu mai sunt saracii, k au fost taiati, sa se asfalteze aleea.
halebardul
26 Jun 2009, 11:09
"Imputernicitul" blocului, care avea rol si de administrator si de presedinte de bloc.
"Imputernicitul" blocului, care avea rol si de administrator si de presedinte de bloc.
si care intotdeauna avea ceva de comentat: k tipam prea tare, k nu respectam programul de liniste (la noi in bloc era pictat pe un panou si afisat la intrarea in bloc), k aciuiem animale puricoase, k mazgalim trotuarul din fata blocului, k vrem sa rupem picioarele oamenilor (asta in iarna cand ne.am chinuit cu totii sa facem derdelus in fata blocului si, culmea, am reusit)
ricutza
26 Jun 2009, 11:55
imi amintesc ca stateam la cozi cu bunicii mei. Si ca ma uitam la bibeloruile de portelan din vitrinele florariilor.
Si ca deschideam televizorul si erau doar purici. Si-l tot aprindeam si stingeam ca poate-poate...
Si genericul de la Gala Desenului Animat din fiecare weekend.
Si imi amintesc si de bombonelele Cip.
corinka
26 Jun 2009, 12:32
Sticlele de lapte cu gatul gros si 'capac' din staniol si "inghetata polara"...
Sucul gretos de la cofetarie...
Filmele cu ingineri agronomi casatoriti cu doctorite, ea vroia la oras, el la tara, in final ea "se dadea pe brazda" si il urma la tara... =))
Coada cam la orice: lapte, pui, oua. Se trezea bunica prima, apoi ma duceam eu, sa pazesc sacosele, k sa vina ea acasa sa faca mancare. Si cd aduceau, veneam cu catel cu purcel, k sa iei mai multe bucati. Margarina Rama, la pachet cubic cu hartie aurie, din care facea bunica creme cu gust naspa si colorate cu esente sintetice (de parca azi ar fi altfel; au doar alta denumire).
Corabioarele, cu gust pregnant de amoniac, pe care le cumparai k asa era trendul.
Jocul acela cu sticlele de plastic umplute cu nisip si pietricele (nu stiu cum se numea, da' l.am jucat si eu intr.o vara. Stransesem o punga de capace )
Gradinile din spatele blocurilor, din care furam morcovi, ceapa verde si rosii. Si tot la capitolul mancare: dude, mere padurete, merisoare, poroambe, coarne, macese, pe care le mancam nespalate. Si nu am facut viermisori, nici hepatita.
apropo de cozi- o faza la coada la cartofi: care de care se imbulzea sa isi aleaga cartofi cat mai mari `nu de aia de ``porci``, la un moment dat o doamna pune mana pe un cartof imens ,la care vanzatorul, smulgandu-i-l din mana cu toata puterea:``-nu tovarasa, ala e al meu``
Sticlele de lapte cu gatul gros si 'capac' din staniol si "inghetata polara"...
Sucul gretos de la cofetarie...
Filmele cu ingineri agronomi casatoriti cu doctorite, ea vroia la oras, el la tara, in final ea "se dadea pe brazda" si il urma la tara... =))
Toti eram obligati sa ajungem "la tara", sa nu uitam de unde am plecat. eu plecam in perioada practicii la vie din umilul meu apartament de la etajul doi, in care m.am nascut (nu literalmente) si in care voi muri (posibil literalmente). Ce trebuia sa.mi amintesc despre tara, nu stiu si nici nu am avut ocazia sa aflu. k noi mai mult ne jucam, decat sa culegem struguri.
Un lucru am invatat, totusi. Cum sa fur struguri, sa aduc acasa.
Traiasca clasa proletara!
paul_aramis
26 Jun 2009, 14:26
eu din ziua în care am făcut practica la "frigorifer" nu am mai putut să mănânc varză murată (la butoi) de la aprozar.
halebardul
26 Jun 2009, 14:29
ca student caminist, aveai o zi pe luna cand faceai de serviciu la cantina: spalai vase, curatai cartofi, dadeai cu T-ul (ca nu erau mopuri) etc. Erau tipi de foarte mare valoare, unii aproape geniali, cu articole publicate in strainatate etc, care trebuiau sa faca asta si sa raspunda in fata bucataresei sefe. #-o :-q
a, si mai trebuia sa faci o zi de serviciu la poarta caminului - paznic.
Pitbull
26 Jun 2009, 22:07
eu plecam in perioada practicii la vie din umilul meu apartament de la etajul doi, in care m.am nascut (nu literalmente) si in care voi muri (posibil literalmente).
Se pare cä suntem colegi de generatie - more or less...
keepwalking
26 Jun 2009, 22:23
almanahurile Scanteia, Flacara, Perpetuum Comic :) ...
si miraculoasa Colectie de Povestiri Stiintifico Fantastice...
tin minte ca am dat la schimb Cavalerul Pardaillan (2 volume) contra a cateva zeci de exemplare din Colectie...
paul_aramis
26 Jun 2009, 22:30
... Se pare cä suntem colegi de generatie - more or less...
un pic less la mine
corinka
26 Jun 2009, 22:53
almanahurile Scanteia, Flacara, Perpetuum Comic :) ...
si miraculoasa Colectie de Povestiri Stiintifico Fantastice...
tin minte ca am dat la schimb Cavalerul Pardaillan (2 volume) contra a cateva zeci de exemplare din Colectie...
Acasa la mama inca mai avem cateva almanahuri din astea... :)
Chambord
29 Jun 2009, 10:22
ohoooo ... si "almanahele" Cutezatorii (pt pionieri) care erau really foarte mishto. Pe langa barbi aveau si multe chestii faine, numai bune de citit in vacanta. Mi-e ciuda ca nu mai stiu pe unde le-am pus. Le-as reciti.
A propos de pionieri. Inca pastrez o tresa roshie impletita care cobora de la umar spre piept si se termina cu 2 ciucuri ca niste ghinde. Era semnul distinctiv al sefului de grupa :D Superiorul, seful de detasament avea una galbena iar seful scolii una albastra. Nu mai vb de ecuson, insigna si cravata, de care s-a amintit si care erau obligatorii pt toti.
ohoooo ... si "almanahele" Cutezatorii (pt pionieri) care erau really foarte mishto. Pe langa barbi aveau si multe chestii faine, numai bune de citit in vacanta. Mi-e ciuda ca nu mai stiu pe unde le-am pus. Le-as reciti.
A propos de pionieri. Inca pastrez o tresa roshie impletita care cobora de la umar spre piept si se termina cu 2 ciucuri ca niste ghinde. Era semnul distinctiv al sefului de grupa :D Superiorul, seful de detasament avea una galbena iar seful scolii una albastra. Nu mai vb de ecuson, insigna si cravata, de care s-a amintit si care erau obligatorii pt toti.
Ha, ha, ha! Si eu tot sefa de grupa am fost.
keepwalking
29 Jun 2009, 10:40
@chambord & sihaya
ooo, slabut! :) doar sefi de grupa?
eu am fost comandant de detasament din clasa a doua pana intr-a opta, cand, profitandu-se de absenta mea cauzata de o hepatita de sezon, dictatura mea a fost decapitata printr-o lovitura de stat!
mai tineti minte, printre grade, mai erau si cele de "stegari"...:)
Chambord
29 Jun 2009, 10:51
La noi s-au fraudat alegerile la greu. S-a votat cu biletele dar la sfarsit a fost pus sef de detasament un tip care chipurile "invata cel mai bine" si trebuia dat exemplu intregii clase, desi nu luase el cele mai multe voturi. Deh, si-a dat seama si "tovarasha" ca in comunism votul e un instrument prea periculos ca sa fie utilizat la varf. :D
Chambord
29 Jun 2009, 11:00
Pionier am fost facut si eu tot la Marasesti (Sihaya ;) ). Mi-a placut la nebunie (de atunci nici n-am mai fost :( ). M-au impresionat criptele alea si picturile de pe pereti si tunurile de la intrare. Se obisnuia ca cine te facea pionier sa-ti dea si o carte. Am primit "Predicatul in limba romana" =)) O am si acum.
Noi am facut la randul nostru pionieri, la noi in judet, la Tescani - casa memoriala George Enescu - mijto loc. Fiecare aveam cate un "ucenic" pe care il "faceam" si, pe langa cartea aferenta (culmea, am uitat ce i-am dat) trebuia sa tinem si un mic speech, sa-i uram sa fie asa si pe dincolo. Tatal copilului pe care il aveam era atat de emotionat si ma privea asa, cu respect (mi-a si dat 10 lei drept multumire) :P
@chambord & sihaya
ooo, slabut! :) doar sefi de grupa?
eu am fost comandant de detasament din clasa a doua pana intr-a opta, cand, profitandu-se de absenta mea cauzata de o hepatita de sezon, dictatura mea a fost decapitata printr-o lovitura de stat!
mai tineti minte, printre grade, mai erau si cele de "stegari"...:)
Aaa, da' eu eram in miscarea de "rezistenta" . Nu am vrut sa fiu comandant de detasament, asa k am sabotat constient toate sansele de a avea note mari. Plus k nu aveam backgroundul potrivit.
Pionier am fost facut si eu tot la Marasesti (Sihaya ;) ). Mi-a placut la nebunie (de atunci nici n-am mai fost :( ). M-au impresionat criptele alea si picturile de pe pereti si tunurile de la intrare. Se obisnuia ca cine te facea pionier sa-ti dea si o carte. Am primit "Predicatul in limba romana" =)) O am si acum.
Noi am facut la randul nostru pionieri, la noi in judet, la Tescani - casa memoriala George Enescu - mijto loc. Fiecare aveam cate un "ucenic" pe care il "faceam" si, pe langa cartea aferenta (culmea, am uitat ce i-am dat) trebuia sa tinem si un mic speech, sa-i uram sa fie asa si pe dincolo. Tatal copilului pe care il aveam era atat de emotionat si ma privea asa, cu respect (mi-a si dat 10 lei drept multumire) :P
Pai acolo, pe treptele acelea multe si cu tunuri am fost facuti pionieri. Si era frig, si ma gandeam intr.una cd se va termina toata stupizenia, sa ne putem intoarce in autocar. La Marasesti m.a impresionat un stejar imens (o fi fost taiat intre timp, saracul) si un craniu intr.o cripta ( God knows whose). Si am primit o carte despre 1 Mai muncitoresc ( pe care nu o mai am).
Eu n.am mai ajuns sa fac pionier pe altcineva, k a venit revolutia (si asa nu a mai fost nevoie sa iau un cadou de rahat).
paul_aramis
29 Jun 2009, 11:44
ehe, v-am tăiat! ce şef de grupă, ce şef de detaşament? eu am fost membru al biroului organizaţiei judeţene.
asta mă face ... nomenclaturist?!?=))
Chambord
29 Jun 2009, 12:21
Eu n.am mai ajuns sa fac pionier pe altcineva, k a venit revolutia (si asa nu a mai fost nevoie sa iau un cadou de rahat).
La revolutie eram in clasa a IV-a si facusem pionieri chiar in vara acelui an.
La revolutie eram in clasa a IV-a si facusem pionieri chiar in vara acelui an.
Ai dreptate, acum mi.am amintit. iti dai seama ce eveniment important fu, k am si uitat. Am facut pionier. O fata, si tot ce.mi amintesc este k avea parul lung si brunet. Si asta inseamna k i.am cumparat un cadou de rahat.
halebardul
29 Jun 2009, 13:25
@bremen 1980
pretioase amintiri, indeed.
probabil ca, fiind plecat, la tine au devenit si mai puternice.
mai zi!
halebardul
29 Jun 2009, 15:39
ahaaaa....
imi pareau mie amintirile cam prea "dezvoltate" pentru cineva nascut in 80. :)
p.s. cum iti poti distruge in mod voit profilul?
tot faza cu parola ireproductibila?
:)) excelent
si nu l-a pus nimeni in topul userilor iconoclasti pe baiatul asta?[-(
cel mai tare imi place faza cu filmele inexistente :))
dar foarte multe nu sunt amintiri numai din epoca de aur, sunt valabile si azi.
Chambord
30 Jun 2009, 08:50
DA mi-am schimbat parola si erectia eunucului a disparut la lada de gunoi a istoriei.Devenise o masca iritanta.
I salute your solution ! Erai un user de calitate cu nick si avatar aiurea. Now it's fixed :D
halebardul
30 Jun 2009, 10:43
si n-ati prins voi practica agricola la porumb, toamna, cand se lăsa cu ploaie rece si asteptai in camp deschis sa vina rabla de autobuz care se impotmolise undeva prin noroaie...
paul_aramis
30 Jun 2009, 11:28
mersul cu clasa la:
- depunerile de coroane de flori
- făcut curăţenie între blocuri
- defilările de 1 Mai şi 23 August
- spectacolele omagiale de pe stadion
Bananele si portocalele mancate o data pe an (de Craciun) sau daca aveai noroc de Pasti- pe sub mana normal,pachetele primite din strainanatate de cei norocosi care aveau rude pe dincolo.
paul_aramis
30 Jun 2009, 12:33
şi 1 iunie ...
şi 1 iunie ...
daaa-desene pe asfalt :D
paul_aramis
30 Jun 2009, 12:54
nu bre vicki, banane şi portocale ...:((
nu bre vicki, banane şi portocale ...:((
=)) frate eu aveam parte de desene pe asfalt
paul_aramis
30 Jun 2009, 13:00
1 leu biletul la cinema. 1 leu cincizeci dacă vroiai la mijlocul sălii, pe mijlocul rândului.
eu am prins la cinema cu 4 si 6 lei
apropo de cinema , cateodata cozile la bilete erau mai mari ca la cele de pui , oho ce vremuri !
paul_aramis
30 Jun 2009, 13:27
uite ceva care atunci era socotit câh, deşi mai pe sfărşitul perioadei te bucurai dacă găseai şi de ăştia prin magazinele alimentare: "polonez"
PS: asta aşa, că tocmai ce mi-am fiert 2. doar că nu le zice "polonez" şi knackwurst (sic!). da' au acelaşi gust ca aceia de acasă ... miam-miam :P
Pitbull
30 Jun 2009, 19:28
Reflectez la cât de iritantä si deranjatä e o resetare spontanä de computer - si-mi amintesc de vestitele întreruperi ale curentului. (Vorba bancului: "Stiti cum se vede noaptea Bucurestiul din avion? / Ca o orgä de lumini: aici se stinge, aici se-aprinde!"). Intr-o asemenea lume, folosirea normalä a computerelor ar fi de neimaginat. De Internet, nici nu mai vorbesc! (Mai aflu cum e prin China, sau Iran, mai recent - si am senzatia unei ucronii ceausiste. La Coreea de Nord mi-e groazä sä mä gândesc.)
da ce `fain` era cand se lua curentul pe neasteptate tocmai cand citeam o carte interesanta ca de televizor nu ne prea sinchiseam la ce emisiuni `interesante si educative` erau, mama ce injuraturi si isterie era in casa
corinka
30 Jun 2009, 20:26
Amintiri din 'epoca postdecembrista':
Azi-noapte stateam in pat si citeam si s-a luat curentul. Asa ca n-am avut incotro, am pus cornu'n perna si m-am pus sa ma culc.
Tin minte ca se lua curentul in fiecare seara pe vremea lui Ceausescu, chiar dupa ce se intuneca, iar noi aveam pregatite lumanari si lampa cu petrol.
Eram inscrisa la scoala de muzica si trebuia sa exersez. Nu aveam curent, iar eu, la lumina lumanarii, cantam la vioara. :)) Parca eram pe vremea lui Mozart!
paul_aramis
30 Jun 2009, 20:35
(fără nici un reproş) uite asta e chestie care pe mine unul mă deranjează: referirea la unele chestii ca "pe vremea lui Ceauşescu".
"vremea lui Ceauşescu" a început în 1965 şi s-a terminat în 1989 (sau poate că nu:)) :(( ). nu toată "vremea " lui a fost aşa (i.e. cu luatul curentului şi statul la cozi, lipsa alimentelor). cei mai înţelepţi (sic!)decât mine ar trebui să îşi aducă aminte de asta.
chiar a fost TOTUL rău înainte de '89?
corinka
30 Jun 2009, 20:40
Eu m-am nascut pe vremea lui Ceausescu.
Nu spun ca mi-a mers rau de tot, doar n-am murit de foame! Din contra, ne-am descurcat. Totusi, chiar daca n-a fost totul rau pe vremea lui Ceausescu, a fost mult mai rau decat acum.
Un singur exemplu: nu eram liberi. Si mai sunt si alte argumente, dar acesta este primul care mi-a venit in minte.
paul_aramis
01 Jul 2009, 02:34
eu sunt născut tot pe vremea lui ceauşescu. destul de bătrân ca să nu fiu "decreţel", deşi sunt născut după apariţia decretului.
pe un alt forum, unul destinat expatriaţilor, cineva care spunea că are de făcut o lucrare despre România şi perioada dinainte de 1989, a cerut să ii se facă o descriere a acelei perioade. dacă stăteai să citeşti tot ce s-a scris, în România sub Ceauşescu fusese mai rău decât în Vietnam sau Korea de Nord. ce era cel mai aiurea era că printre cei fervenţi "demascatori" ai regimului comunist erau persoane care beneficiaseră de pe urma "regimului" (ştiţi voi, ăia de n-au mâncat salam cu soia sau care au intrat în PCR pentru o slujbă mai poziţionată, de "şef"). bineînţeles că nu au lipsit exagerările.
nu apăr perioada aia. nu spun că a fost bine şi minunat. a fost şi rău. dar a fost şi unele lucruri bune. eu cred că trebuie să privim ambele feţe ale monedei.
PS: libertate? ce noţiune abstractă! în lumea asta nu există nici o ţară "liberă"
Chambord
01 Jul 2009, 08:31
eu, la lumina lumanarii, cantam la vioara.
wow. film-like image ;)
paul_aramis
01 Jul 2009, 11:27
eu, la lumina lumanarii, cantam la vioara.
wow. film-like image ;)
numai că în cazul (exemplul) de faţă viaţa bate filmul:D
de departe!
Eu imi faceam temele la lumina lumanarii. Sau a lampei cu gaz (cand aveam gaz).
Dar bunica facea in fiecare saptamana rulada cu gem. Aveam doua feluri de mancare cu carne. Chiar si fructe (banane, portocale; cd era sezonul, bineinteles). Mi.au fost cumparate carti, care au umplut o mica biblioteca. Am avut mereu manuale noi, cumparate de bunicul meu. Nu mai spun de rechizite! Si era un singur salariu in casa, cel al bunicului. Ma intreb cati din cei de azi, cu un singur salariu in casa, pot spune acelasi lucru.
Auzita de la cineva.Cand erau copii mergeau prin scarile de bloc si furau monezile de 25 de bani din becuri.Si apoi se ospatau cu sucuri si covrigi.
Si nu spun k a fost mereu bine. Uram cantatul imnului in fiecare dimineata, activitatile festiviste in care trebuia sa ridici osanale Multiubitului, parctik la vie, si in generala studierea congreselor. Prinsul parului in codite, sau chiar tunderea lui (sa nu.ti intre in ochi). Folosirea bentitei albe, si a numarului matricol (k niste prizonieri). Modul fixist de predare, in care nu se permitea libertatea de gandire sau abaterea de la regula, notarea nu mereu obiectiva (conta al cui copil esti). Lipsa informatiilor din afara granitelor ( instigare la deschiderea ochilor; nu tocmai ce cautau cei de sus). Ar mai fi destule, dar chiar si asa... am fost fericita. imi amintesc cu drag de acea perioada, in care am fost copil si mi s.a permis sa fiu copil, cu tot ce inseamna acest lucru. Nu mi.a fost teama sa stau vara pana tarziu in noapte, nici sa ma joc cu baietii (and I'm sure you all know what I mean).
Daca a fost mai bine sau mai rau... Cred k asta e subiectiv.
paul_aramis
01 Jul 2009, 12:42
Auzita de la cineva.Cand erau copii mergeau prin scarile de bloc si furau monezile de 25 de bani din becuri.Si apoi se ospatau cu sucuri si covrigi.
cred că respectivul a încurcat borcanele. becurile. mai degrabă era vorba de patroane. că era simplu. nu făcea contact siguranţa, puneai o fisă de 25 de bani sau de 15 bani. de care avea omu' la îndemână.
Eu le`am incurcat.Nu eu am fost acolo.
paul_aramis
01 Jul 2009, 13:06
nu vreau să devenim nostalgici, doamne fereşte.
până la 8 ani am văzut (efectiv) toată România. excursii de vară cu o mătuşă, cu maşina, plimbat în sus şi în jos, de la stânga la dreapta şi de la dreapta la stânga hărţii.
mă alătur şi eu întrebării puse de sihaya: câţi copii cu părinţi muncitori mai au parte de aşa ceva în România de astăzi?
corinka
01 Jul 2009, 13:16
Da, dar, din pacate, in afara de Romania nu prea vedeai si altceva. Acum poti sa mai vezi si alte tari, daca ai bani, normal. In privinta banilor, nici atunci nu aveau toti bani ca sa mearga in vacante prin tara.
Amantul_Taciturn
01 Jul 2009, 13:19
până la 8 ani am văzut (efectiv) toată România. excursii de vară cu o mătuşă, cu maşina, plimbat în sus şi în jos, de la stânga la dreapta şi de la dreapta la stânga hărţii.
mă alătur şi eu întrebării puse de sihaya: câţi copii cu părinţi muncitori mai au parte de aşa ceva în România de astăzi?
Extrem de putini mai pot face asta, oricum eu cred ca e mai important ca acum spiritul se poate plimba în sus şi în jos, de la stânga la dreapta hartilor de tot felul. :)
P.S. Sper ca n-am cazut in patetism. :))
Pitbull
01 Jul 2009, 18:12
Intre 14 si 18 ani, Collins a cutreierat toatä România în lung si-n lat, crucis si curmezis - si cu ZERO ajutor din partea mea, care treceam atunci printr-o crizä financiarä de nu stii ce-i aia.
Tot anul, muncea si economisea. De cum începea vacanta mare, îsi lua rucsacul si cortul la spinare, iesea pe autostradä si fäcea cu degetul. Nu-l mai vedeam vreo lunä - doar scrisori sau e-mail-uri veneau... Azi de la Horezu, poimâine din Arad, pe urmä din Maramures... Voronet... Iasi... Valea Târnavelor... Tara Bârsei... Ateriza acasä pe fugä, sä se mai primeneascä, si o-ntindea spre Vrancea... Deltä... Gura Portitei... Vama Veche...
Sä tot träiesti!
Chambord
02 Jul 2009, 09:58
Nu mi.a fost teama sa stau vara pana tarziu in noapte, nici sa ma joc cu baietii (and I'm sure you all know what I mean).
de-a mama si de-a tata
Pitbull
02 Jul 2009, 10:12
Asta-mi trezeste o altä "Amintire din epoca de aur" - desi îi apartine doar cronologic, nu si conotativ.
Aveam noi vreo zece ani. Cristi de la trei se iubea cu Coca a lu' Nea Stänicä de la Scara A. Dar pe Coca o iubea si Viorel al femeii de serviciu de la Blocul 22, care într-o zi, disperat, i-a trimis urmätoarea scrisoare - circulatä apoi prin tot cartierul:
Dragä Coca eu te iubesc dar tu nu mä iubesti. Cä tu îl iubesti pe Cristi. Si mai stiu cä teai futat cu el întro searä întro groapä. Te rog nul mai iubi pe Cristi. Iubestemä pe mine. Pliz. Viorel.
keepwalking
02 Jul 2009, 10:19
Dragä Coca eu te iubesc dar tu nu mä iubesti. Cä tu îl iubesti pe Cristi. Si mai stiu cä teai futat cu el întro searä întro groapä. Te rog nul mai iubi pe Cristi. Iubestemä pe mine. Pliz. Viorel.
:))
un precursor al textelor maneliste.
Nu mi.a fost teama sa stau vara pana tarziu in noapte, nici sa ma joc cu baietii (and I'm sure you all know what I mean).
de-a mama si de-a tata
I laughed. And I needed that. Si da, ne mai jucam si de.a mama si de.a tata, insa nu la modul in care o fac copiii din ziua de azi.
Pitbull
02 Jul 2009, 11:45
Deci, cum?
Ziceati cä-ntre tufele alea de liliac e sufragerie, si el venea c-un ghiozdänel si zicea: "Iar am luat salariu' jumate... Iahnia aia de ce nu-i pe masä, ce faci, dormi???", si tu-i räspundeai: "Da' pâine cine vrei sä cumpere, io? Nu mi-ai luat azi ultima sutä din geantä?" ...?
Deci, cum?
Ziceati cä-ntre tufele alea de liliac e sufragerie, si el venea c-un ghiozdänel si zicea: "Iar am luat salariu' jumate... Iahnia aia de ce nu-i pe masä, ce faci, dormi???", si tu-i räspundeai: "Da' pâine cine vrei sä cumpere, io? Nu mi-ai luat azi ultima sutä din geantä?" ...?
Astea se aud sub geamul tau? K noi aveam gradina cu flori in fata blocului, si aduceam presuri din casa, si discutam despre ultimele filme vazute, ultimele carti citite, stii tu... diverse:P . Si rolul tatalui era jucat de una dintre noi (fetele).
P.S. Astept cu nerabdare comentariul la ultima replik, dar pentru a nu strica topicul, scrie.l intr.un pm.
Pitbull
02 Jul 2009, 14:39
Nope, pot sä-l scriu aici, e perfect on-topic:
Nu, nu se auzeau (la imperfect) de sub geamul meu, din trei motive:
* stau la cinci
* respectivii si respectivele nu aveau un atât de dezvoltat spirit de observatie socialä si reproducere satiricä (si nici nu-i preocupau aspectele protominimaliste ale mizanscenelor ludice)
* zona din spatele blocului era mai proprie auzirilor gen:
- Hentz, bäää!
- Tu vorbesti, care faultezi tot mereu?
- Hai nu fi ofticos acuma!
- Ofticos e mä-ta!
- Da' ia cärati-vä dreacu' mai încolo cä mai e si locatari obositi p-aciia! X(
Nope, pot sä-l scriu aici, e perfect on-topic:
Nu, se auzeau (la imperfect) de sub geamul meu, din trei motive:
Am folosit corect timpul (in postarea initiala). Am presupus gresit k stai la parter. (si de data aceasta folosesc corect timpul)
Pitbull
02 Jul 2009, 15:11
Päi cum sä fie "se aud" (la prezent) adecvat, când replici gen: "Iar am luat salariu' jumate... Iahnia aia de ce nu-i pe masä, ce faci, dormi???" / "Da' pâine cine vrei sä cumpere, io? Nu mi-ai luat azi ultima sutä din geantä?" apartin Iepocii de Aur - atât prin specificitate, cât si prin topicitate?
Azi, s-ar auzi asa: "Iar am fost în grevä spontanä... Pizza aia de ce nu-i pe masä, ce faci, dormi???" / "Da' pâine cine vrei sä cumpere, io? Nu mi-ai luat ieri ultimu' RON de pe card?"
Umila mea persoana locuieste intr.un cartier in care inca se mai aud replici de genul celor scrise initial. In lumea mea oamenii sunt dati afara din servici, sau vin cu lefurile jumatate, mananca iahnie (pizza e un vis) si cartofi, si nu au nevoie de card, k nu au ce sa puna pe el.
Realizez k trebuie sa imi cer scuze pentru presupunerea gresita k ati putea fi membru al unei astfel de lumi. O Faimoasa si Marita Potaie k dumneavoastra nu poate locui decat intr.un cotet luxos, situat sigur pe o pajiste verde imbietoare.
Pitbull
02 Jul 2009, 21:42
un cotet luxos, situat sigur pe o pajiste verde imbietoare.
Gorjului.
In statie.
Duh.
keepwalking
02 Jul 2009, 22:29
@sihaya
Prin dialogul sau imaginar, Pit a vrut sa sublinieze derizoriul discutiilor din epoca de aur, transpus in replicile acelui joc "de-a mama si de-a tata".
Trebuie sa recunoastem ca, in marea majoritate a familiilor traitoare in blocurile uniforme, existau si astfel de remarci vizavi de nivelul de trai tot mai precar.
Prin urmare, nu lua totul ca pe o ironie la adresa ta.
Pitbull
03 Jul 2009, 06:22
Sper cä n-a luat NIMIC ca pe o ironie la adresa ei - chiar nu era cazul.
Azi mi`a dat cineva o guma Turbo.Nu credeam ca mai exista asa ceva.
paul_aramis
10 Jul 2009, 19:21
de ce nu ar mai exista?
Masini noi.Opel Insignia si alte chestii.Gumele erau luate din autogara.Si am inteles ca se vand si pe la tara.
Chambord
11 Jul 2009, 15:22
Azi mi`a dat cineva o guma Turbo.Nu credeam ca mai exista asa ceva.
LOL, imi amintesc k, atunci cand faceam schimb de surprize conta foarte mult nu numai cum arata masina ci si "cat prinde la ora" :D Daca venea unul cu una care ducea 300 km/h n-o prea dadea decat pe 2-3 surprize.
sau la World Cup 1994, era un album cu toti jucatorii de la nationalele participante, iar surpizele erau in forma de stickere cu imaginea jucatorului si se lipeau in album. Bineinteles, jucatorii romani erau la mare pret, se dadeau pe mai multe surprize cu jucatori mai exotici (gen Camerun, etc). Ca sa nu mai zic k erau unele care se gaseau extrem de greu (ex surpriza cu Ilie Dumitrescu, pe care n-o puteai lua decat cu vreo 10 surprize la schimb).
paul_aramis
11 Jul 2009, 15:40
doar că astea nu sunt din epoca de aur. sau se înţelege prin epoca de aur, cea personală a fiecăruia?
Chambord
11 Jul 2009, 15:47
doar că astea nu sunt din epoca de aur. sau se înţelege prin epoca de aur, cea personală a fiecăruia?
ioi, da, :)) abia acu mi-am dat seama ca astea erau dupa revolutie. da, mai degraba epocii in care copii se jucau pe-afara pana noaptea si nu isi traiau cei mai frumosi ani pe MMORPG-uri :(
keepwalking
17 Sep 2009, 09:20
am gasit pe un blog (amdoar18ani.ro) urmatoarea perspectiva despre comunism...
Despre comunism (2)
Autor: Guest post Articole Trimite pe Twitter Din data de
13.09.2009
Am prins şi eu perioada comunistă. Au fost rău, a fost bine? Cine poate spune? Depindea de cine eşti, pe cine cunoşti, cum ştii să te învârţi. Acum epoca asta e mult hulilta şi mai ales de cei care nu au trăit-o şi care nu o cunosc decât din povestiri de groază. Însă aşa e istoria şi aşa suntem noi, reţinem, în cazul ăsta, doar ce e rău.
Da, era rău, nu aveam TV, nu aveam fast fooduri şi alimente cu atâtea E-uri colorate, nu ne puteam duce în Vest să ne umilim făcând servicii pe care ei nu le fac. Era tare rău că după facultate statul te repartiza unde vroia el, însă măcar aveai slujbă, bunicel plătită. Da, era greu. Stăteai la cozi. Păi nu faci asta şi acum? La gaz stai la coadă, la bancă stai la coadă, la supermarket stai la coadă.
Şcoala era gratuită. De abia acum îmi dau seama ce mare cadou e ăsta. Acum taxele la facultăţi sunt enorme. Copiii buni nu pot face, iar loazele îşi cumpără diplome. Şi ce-i dacă se învăţa limba rusă ? Orice limbă străină e mai mult decât binevenită.
Sistemul sanitar ? Mai bun, mai rău? Din fericire nu m-am ciocnit de asta pe atunci. Ştiu că se dădea mită, dar asta se face şi acum. Mită se dă chiar şi în marea Americă, land of the free.
Nu aveam ce mânca? Chiar? Ok, oferta alimentărilor nu era prea mare. Dar nu îmi aduc aminte de cineva să nu aibă porcul de Crăciun şi mielul de Paşte. Se făceau prăjituri în casă şi erau mult mai bune. Gospodinele făceau troc, tu dai ulei, eu dau ouă. Lumea avea grădini pe la ţară de care se îngrijea. Nu îmi povestiţi de salamul cu soia. Acum oamenii dau bani buni pe produse din soia.
Partea pozitivă a comunismului a fost cea de jos, între oameni. Neavând mijloacele mass media de tâmpire de acum, oamenii comunicau, socializau. Chefuri ca atunci nu voi mai avea în veci. Ştiu că ai mei invitau prieteni acasă şi venea fiecare cu ce avea pe acasă, o bucată de carne, 3 cartofi, nişte cola, benzi de magnetofon de la bişniţari. Şi făceau chef, nu clubbing de fiţe. Din lipsă de TV, copiii citeau. Astăzi îţi dau cu cartea în cap.
Puteţi spune că eram spălaţi pe creier constant de TV şi ziare, şcoală, adunări şi congrese. Vax. Cine le băga în seamă? Ce se întâmplă acum e tot spălare de creiere, însă e sclipitoare şi mai atractivă. MTV, OTV, Libertatea, Click… mai destructivă decât credem. Acum avem impresia că alegem. Praf în ochi.
Libertatea de a te exprima religios. Existau biserici, se ţineau slujbe, cam toţi aveam icoane prin case. Unde e problema?
Mda… pensiile existau. CAP urile existau. Agricultura României exista. Industria României, exista şi ea. Mergea treaba şi nu aveam nici datorii externe. Acum depindem de importuri, de gazele ruşilor, de banii FMI. Dar avem Blugi Levis şi tricouri cu sclipici D&G.
Salariile erau decente şi preţurile la fel. Îmi amintesc, în fiecare vară mergeam toată familia (!), 14 zile la mare cu avionul (!). Mai poate angajata din fabrică să facă asta acum? Sau, mai bine să întreb, mai poate angajata din fabrică să pună de mâncare familiei pe masă ŞI să plătească facultatea copilului ŞI şi meargă în concediu ŞI să cumpare maşină ŞI să plătească rata la casă. ? NU. Păi atunci mă cam scârbesc de democraţia asta care nu e decât un pretext de furt pe faţă. Cine a ştiut să se învârtă chiar după Revoluţie a făcut bani şi şi-a câştigat un nume. Îmbogăţiţi de război li se zice.
Se vorbeşte despre urmăriţi de regim, de exilaţi politici, de victime şi spioni, de cei de origine nesănătoasă şi neproletara care au avut de suferit. Comunismul a fost o perioadă întunecată dacă făceai dizidenţă, dacă vroiai să schimbi ceva. Dar cine te pune? Eu nu eram decât un cetăţean oarecare, care nu vroiam decât să trăiesc în treaba mea. Politica nu mă interesează. Un sistem mă priveşte exact în măsura în care îmi merge bine. Mi-a mers bine şi în comunism şi şi în jungla asta de democraţie sau ce o fi. Dacă stai în banca ta şi îţi vezi de treabă e ok.
Străinilor le plac îndeosebi poveştile cu mâncarea pe cartelă, curentul tăiat şi Tv-ul 2 ore pe zi. Aşa că le repetăm mereu până le credem şi noi. Mâncare pe cartelă vs. copii de 3 ani obezi, boli cât cuprinde şi morţi prin îndopare. Curent tăiat vs. criza energetică prin care o să trecem în curând. 2 ore TV imbecil, la care de altfel nici nu ne uităm, vs. manelsiti şi OTV-izaţi.
Odată cu schimbarea regimului s-au schmbat şi multe obiceiuri bune. Nu spun că era bine atunci, spun doar că ne merge mai rău din anumite puncte de vedere, social şi interuman.
------------------
cum comentam? :)
Pitbull
17 Sep 2009, 09:28
O, sancta simplicitas!
keepwalking
17 Sep 2009, 09:51
chestia aia de sus, pe care am preluat-o de pe blogul lui teodorovici, mi-a adus aminte de o manipulare careia i-am cazut si eu victima, tot pe "vremea de aur"...cred ca aveam 14-15 ani.
sunt sigur ca va mai aduceti aminte de telejurnalele in care George Marinescu (cel cu "mea culpa" facuta in zilele revolutiei) sau Petre Popescu (cel care a anuntat executarea Ceausestilor la ceas de noapte), obisnuitii crainici ai tvr-ului de atunci, citeau interminabile liste de ceapeuri care raportau fabuloase depasiri de recolte la hectar.
repetarea zilnica a acestor realizari triumfaliste a avut un efect ciudat asupra mea.
parca ma simteam si eu cuprins de un avant patriotic, doream ca cifrele raportate sa fie si mai mari, tot mai mari.
devenisem ingrijorat de posibilitatea ca recolta sa nu poata fi stransa la timp din cauza ploilor.
vedeam camioane care treceau prin oras incarcate cu grau si ma bucuram, gandind ca un activist: "Asa, baieti, duceti recolta in siloz cat mai repede, cat mai mult, sa nu se strice vremea si sa ramana graul pe camp".
da, asupra mea reusise manipularea.
fusesem atras in iluzoria senzatie ca, cu cat va fi mai mult grau in hambare, cu atat va fi mai multa paine alba pe masa romanului.
era o chestie similara cu "Tarii cat mai mult carbune"...:)
mai mult pentru noi, pentru tara, pentru bunastarea noastra.
Dragomara
17 Sep 2009, 11:25
@keepwalking - din ce-ai spus tu eu deduc că tu erai din ăia cu pile, cei care veneau mereu cu scutiri pentru practica agricolă!! X( X(
nu-mi ajungea că mă exploatau la propriu bunicii mei de la ţară, mai trebuia să muncesc şi pentru puturoşii sau piloşii mei colegi care se eschivau etc. mulţumesc că mi-ai adus aminte!! ce vremuri! cred că nu am omis vreo specie legumicolă, pomicolă, am cules până şi ciuperci şi ghindă, am făcut gemuri, compoturi şi ghivece de legume, am măturat străzi, am vopsit borduri, şi pomi, am adunat pietre din cartierele dărâmate... şi uite ce bine am crescut!!
:(( :((:(( :(( :| :| :|
paul_aramis
17 Sep 2009, 11:49
chestia aia de sus, pe care am preluat-o de pe blogul lui teodorovici, mi-a adus aminte de o manipulare careia i-am cazut si eu victima, tot pe "vremea de aur"...cred ca aveam 14-15 ani.
sunt sigur ca va mai aduceti aminte de telejurnalele in care George Marinescu (cel cu "mea culpa" facuta in zilele revolutiei) sau Petre Popescu (cel care a anuntat executarea Ceausestilor la ceas de noapte), obisnuitii crainici ai tvr-ului de atunci, citeau interminabile liste de ceapeuri care raportau fabuloase depasiri de recolte la hectar.
păi chiar se făceau producţii "record", adică ăia recoltau cât raportau şi raportau cât recoltau. doar un lucru uitau să raporteze: hectarele.
Deleted
17 Sep 2009, 17:53
Nu cutez să flecăresc despre muzică, ştiu doar că este altceva. Adevăr pe care nu-l pot mărturisi decât printr-o întâmplare mică, banală, de atunci. Când în loc de net, CD-uri, youtube sau atâtea altele la care acum avem acces nelimitat, exista Iosif Sava. Duminica după-amiaza, ne dăruia uneori momente speciale, cum a fost filmul despre Arthur Rubinstein (împlinise oare 90 de ani?) şi interviul în care vorbea despre libertate. Şi prin muzică, fireşte. Apoi a cântat Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră, Imperialul.
După numai câteva zile, auzeam pe altcineva vorbind despre libertate, numai că în celălalt sens. Într-o şedinţă ad-hoc, la „locul de muncă”, ni se citea un decret de limitare a consumului de energie, fixaseră sub 50 de kwh/lună. Nu mi-era clar ce se petrece dacă ajungeai să depăşeşti cota, cel puţin eu nu pricepeam deloc dacă or să-ţi taie de tot lumina, dacă urmează să plăteşti penalizări sau ce anume or să-ţi facă, oricum, epoca însăşi era guvernată de „raţiune” şi de raţionalizare, pentru cine mai ţine minte! Când scrii despre aşa ceva, ai un moment în care te întrebi dacă e real, dacă ţi s-a întâmplat ţie ori dacă nu cumva ai preluat o secvenţă dintr-un film sau lectură... dar nu, e chiar viaţa ta, deşi o poţi confunda cu ficţiunea. Faptul că nu am uitat o asemenea întâmplare nu se datorează episodului în sine, căci au fost atâtea, un întreg serial de absurdităţi monstruoase, la care cei mai mulţi asistam tropotind mărunt, „aşezaţi la locurile noastre”, dar chicotind pe şest, că asta încă tolerau - câtă vreme nu făceai gălăgie în sală. Fiindcă atunci recurgeau la evacuarea forţată. Cum au făcut cu tata.
În acea dimineaţă de iarnă, ascultam cu toţii litania (pentru cine ar avea curiozitatea să verifice, era Decretul nr. 27 din 6 februarie 1987 privind unele măsuri pentru raţionalizarea consumului de gaze naturale şi energie electrică, iar în preambul ne avertiza: "Economisirea la maximum a gazelor naturale şi energiei electrice constituie o cerinţă prioritară, o îndatorire patriotică a fiecărui om al muncii, a fiecărui cetăţean. Pentru desfăşurarea normală a activităţii economico-sociale este necesară adoptarea unor măsuri ferme care să asigure un regim sever de economisire a energiei electrice şi a combustibililor... eliminarea oricăror forme de risipă, aplicarea cu fermitate a celor mai severe sancţiuni împotriva tuturor celor care depăşesc consumurile normate…"). Amuţiţi, fiecare făcându-şi probabil socoteala cât consumă şi ce mai taie. Eu nu ştiam unde să mă încadrez, mereu aveam problema că legea nu ne voia decât om şi cameră, sau cameră şi om, tot aia. Iar frigul care începea să se lase în casă de cu toamna atingea, în iarnă, dimensiuni apocaliptice, îţi paraliza tot, voinţă, creier, viaţă, dârdâiala aia nesfârşită te golea, pur şi simplu, te prefăcea într-o momâie vânătă care adăsta până la sosirea primăverii, amorţită-n hibernare. Eu îi ziceam semi-viaţă. Deci, acum urma să ne pedepsească şi dacă tânjeam la temperatura viului ...
În dimineaţa aceea geroasă, printre lătrăturile sacadate care ne vesteau pogorârea marelui frig, de dincolo, din cealaltă încăpere, din difuzor se strecurau câteva acorduri din Imperial. Ca să le prind, a trebuit să închid de tot auzul înspre afară. Dar aşa se face că atunci muzicii i-am spus, simplu, viaţă.
Un articol interesant din Capital:
http://www.capital.ro/articol/romania-dupa-20-de-ani-distractiile-romanilor-pe-vremea-comunismului-128687.html
De fapt un grupaj de articole ale mai multor autori.
Floydman
01 Dec 2009, 18:46
eu imi amintesc bine trei lucruri din perioada 1988-1989, desi faceam pe atunci parte de o familie care reusea sa supravietuiasca pe alocuri chiar confortabil
FRIGUL, FOAMEA, INTUNERICUL
La astea se adaugau FRICA (pe care eu o percepeam mai putin direct). Toate se conglomerau intr-o stare generala de tristete, lipsa de orizont, disperare si CENUSIU, chiar si pt cei care supravietuiau destul de ...confortabil. Starea asta era poate cea mai rea dintre toate.
Faptul ca n-am stiut ce sa facem cu libertatea noastra, a fost nenorocirea noastra post revolutionara. Asta nu inseamna ca in comunism "era mai bine". Era mai bine,intr-adevar pt cei care dintr-un motiv sau altul au ajuns sa fie striviti de neajunsurile democratiei "originale" FSN si post-FSN.
manwithamoviecamera
25 Feb 2010, 20:04
am primit un e-mail
NOI
cei nascuti la inceputul anilor 60 si cei nascuti in anii 70, vedem acum in anul 20l0 cum casa parintilor nostri este de 50 de ori mai scumpa decat atunci cand au cumparat-o si realizam ca noi o sa platim pentru casele noastre in jur de 20 de ani.
Avem amintiri despre primii pasi pe luna, si despre razboaie sangeroase, si avem cultura generala, pentru ca asta
insemna ceva o data.
Suntem ultima generatie care a jucat "De-a v-ati ascunselea" , "Castel", "Ratele si vanatorii", "Tara, tara, vrem ostasi", "De-a prinselea","Sticluta cu otrava", "Pac Pac", "Hotii si vardistii", ultimii care au strigat "Un doi trei la perete stai", ultimii care au folosit telefoanele cu fise, dar primii care am facut petreceri video
(inchiriam un video si stateam sa ne uitam la filme 2 zile inchisi in casa), primii care am vazut desene animate color, primii care am renuntat la casete audio si le-am inlocuit cu CD-uri.
Noi am purtat jeansi elastici, pantaloni evazati, geci de blugi de la turci, iar cine avea firme gen Lee sau Puma era deja lider de gasca.
Noi nu am dat examene de Capacitate, nu am dat teste grile la admitere.
Noi am fost ultimii "Soimi ai Patriei" si ultimii "Pioneri".
La gradinita am invatat poezii in romaneste, nu in engleza...Si am cantat MULTI ANI TRAIASCA nu HAPPY BIRTHDAY la aniversari.
Am sorbit din ochi Sclava Isaura, Beverly Hills , Melrose Place , Twin Peaks , Dallas .. si cine zice ca nu s-a uitat ori minte ori nu avea inca televizor.
Reclamele de pe posturile straine ne innebuneau, si abia asteptam sa vina si la noi inghetata Magnum, sau pustile alea absolut superbe cu apa.Intre timp, ne consolam cu Tango cu vanilie si ciocolata si clasicele bidoane umplute cu apa de la robinet, care turnate in cap ne provocau pneumonii.
Si uite un motiv bun sa nu mergem la scoala.
Noi am ascultat si Metallica, si Ace of Base, si DJ Bobo, si Michael Jackson, si Backstreet Boys si Take That, si inca nu auzisem de manele singurele melodii de joc fiind horele la chefuri, la care nimeni nu stia pasii, dar toti dansam!
Dar spre deosebire de copiii din ziua de azi, am auzit atat de Led Zeppelin, Deep Purple, Jimi Hendrix, Abba si de Queen, cat si de noile nume gen 50 Cent si Britney Spears. Am citit "Licurici", "Pif", Ciresarii, si am baut Cico si Zmeurata si ni s-a parut ceva extraordinar cand au aparut primele sucuri "de la TEC " fara sa ne fie teama ca "au prea multe E-uri", iar la scoala beam toata clasa dintr-o sticla de suc fara teama de virusi.
Noi am baut prima Coca-Cola la sticla si am descoperit internetul. Noi nu ne dadeam bip-uri, ne fluieram sa iesim afara, noi nu aveam dolby surround system, taceam toti ca sa auzim actiunea filmului, nu aveam Nintendo sau Playstation ci jocuri tetris de care ne plictiseam la o luna dupa ce le cumparam si le uitam pe dulap, pline de praf.
Abia asteptam la chefuri sa jucam "Fantanita", sau "Flori, fete sau baieti", sau "Adevar sau Provocare", sau orice ne dadea un pretext sa "pupam pe gura" pe cine "iubeam"..
Noi suntem cei care inca au mai "cerut prietenia", care inca roseam la cuvantul "sex", care dadeam cu banul care sa intre in farmacie sa cumpere prezervative, pe care apoi sa le umplem cu apa
si sa le aruncam in capul colegilor, care am completat mii de oracole, sperand ca persoana iubita va citi acolo unde scrie "De cine iti place?" ca ne place de el/ea.
Este uimitor ca inca mai suntem in viata, pentru ca noi am mers cu bicicleta fara casca, genunchiere si cotiere, nu am avut scaune speciale in masini, nu am aruncat la gunoi bomboanele care ne cadeau din greseala pe jos, nu am avut pastile cu capac special sa nu fie desfacute de copii, nu ne-am spalat pe maini dupa ce ne-am jucat cu toti cainii si toate pisicile din cartier, nu am tinut cont de cate lipide si glucide mancam, parintii nostri nu au "child proof the house", ne-au trimis sa cumparam bere si vin de la alimentara, si cate un pachet de tigari de la tutungerie.
Noi am auzit cum s-a tras la Revolutie , noi am fost martorii a trei schimbari de bancnote si monede, noi am ras la bancurile cu Bula, pe care le-a compus cumplita Securitate, contemporana noua.
Noi am fost primii care au auzit-o pe Andreea Esca la Pro TV , noi suntem cei care mai tinem minte emisiunea "Feriti-va de magarus".
Suntem o generatie de invingatori, de visatori, de "first-timers" ... Dar suntem si generatia care vede limpede cum ne pierdem tara , iar dusmanul este din interior si nu de afara... Noi suntem ultima genaratie de sacrificiu a lui Ceausescu si prima de dupa Revolutie. Noi am pierdut de doua ori, si atunci, si acum.
Azi, suntem la fel de saraci, dar am devenit liberi! Ce putem face azi cu libertatea????
Atat: sa ne opunem manelizarii programate a Romaniei!
Voi cei din generatiile 60 - 70 alaturati-va noua si trimiteti la toata lumea acest mesaj!
Daca citesti si ai cazut macar un pic pe ganduri, esti de-al nostru ! Numai in acest caz, te rugam sa trimiti mai departe!
hellsteed
26 Feb 2010, 06:42
pai eu is din 86 si m-am jucat toata jocurile posibile... chiar si elastic cu fetele... eram bun la dezlegata
pai eu is din 86 si m-am jucat toate jocurile posibile...
Subscriu.
chiar si elastic cu fetele... eram bun la dezlegata
How cute! Băieţii din clasa mea ştiau doar să ne strice jocul. :))
omudindulap
26 Feb 2010, 12:24
Iarna asta am avut zapada, slava Domnului. Ati vazut copii dandu se cu sania?? Eu am vazut doar o batranica tragandu-si nepotelul. Tin minte cum ne strangeam 20 de insi, fete si baieti, faceam curse, trenulete... Ce vremuri...8-> :-< ...Catre ce ne indreptam?!
Noi beam Brifcor, mancam topic topi-top sau Jelibon.
Ei se stramba cand aud de Crina sau Bonibon.
In timp ce noi radeam la glume ei zic doar un simplu LOL,
Ei nu se mai joaca frunza, nici tzarile sau shotron.
Noi jucam leapsa pe coco, ratele si vanatorii,
Noi nu ne jucam fifa ci fotbal in curtea scolii,
Noi jucam lapte gros, turul frantzei, baba oarba.
Ei au altele in cap atunci cand aud de "capra".
Noi ceream prietenia ei converseaza pe mess,
Ei nu mai rosesc ca noi cand e vorba despre sex.
Noi nu ne duceam in mall ci doar la cofetarie,
Beam tec si mancam din aceeasi farfurie.
Noi nu ne dadeam e-mail, noi ne trimiteam scrisori.
Ne dadeam felicitari nu mass-uri de sarbatori.
Nu dau eu verdicte si-habar n-am ce credeti voi,
Dar copiii de azi parca-s mult mai tristi ca noi...
Eram la o bere-n fatza - anu' trecut
2 copii mancau bomboane in fatza scarii razand
Toate bune si frumoase pana ii vad aruncand
Punga de bomboane plina si pe ei plecand
Imi venea sa-i strang de gat
Sa le spun: In p**a mea
Noi plangeam o saptamana fiindca mama nu ne lua
Iar voi plecati, o aruncati va doare fix in c*r de ea
De vine-s cei ce v-au crescut fiindca nu stiti cum era...
Cand venea ora 5 iesea toata lume-afara
Si-ncepeam numaratoarea fara sa stim ce inseamna
Antante dizemane pe dizemane compane antante
Ne-ascundeam de parintzi sa nu ne vada ca bem apa
Cand veneam transpirati dup-o noua zi de joaca
Noi citeam Ciresarii, amintirile lui Creanga
Adormeam fericiti ascultand povesti pe placa
Ne uitam la diafilme cu Turtitza Fermecata
Sandy Bell pentru toti era vedeta preferata
Era mare sarbatoare cand mancam o ciocolata
Buna, rea, mica, mare n-avea cum sa nu iti placa
Privind in urm-acum toate astea parca
Sunt povesti de demult care incep cu-"a fost o data"
Poate-s io nostalgic si-habar n-am ce credeti voi
Dar copiii de azi parca-s mult mai tristi ca noi
Eram la o bere-n fatza - anu' trecut
2 copii in fatza scarii se jucau tenis razand
Toate bune si frumoase pana la ultimul sut
Am vazut mingea-n gradina si pe ei plecand
Imi venea sa-i strang de gat
Sa le spun: In p**a mea
Noi plangeam o saptamana atunci cand ni se spargea
Iar voi plecati o aruncati va doare fix in c*r de ea
De vine-s cei ce v-au crescut fiindca nu stitï cum era...
(Leasa Dragos - Diferente)
De fapt: http://www.youtube.com/watch?v=VXnhOiin06M
Aoleuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!
Nu ai citat din Leasa, spune-mi ca nu!!!! X(
Aoleuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!
Nu ai citat din Leasa, spune-mi ca nu!!!! X(
I disappointed you? :-S
MariaMona
26 Feb 2010, 17:11
Omudindulap, nu fii trist! Copiii mei s-au dat iarna asta si cu sania si cu sacul, am facut si febra musculara tragandu-le... Dar depinde unde stai... Intr-un oras mare, intr-un cartier circulat, tu ti-ai lasa copiii cu sania pe strada la cate masini sunt acum fata de atunci?! Eu nu. Norocul meu ca stau la casa intr-un cartier din suburbii si pot sa imi las copiii sa se simta liberi.
Eu imi amintesc de pe vremuri pixurile chinezesti cu cap de panda, bananele trimise de la Bucuresti, verzi si puse pe dulap in ziare, o bautura usor acidulata si cred ca putin alcoolica, vinisor parca se numea, crenvursti si sana cu corn servite la lacto-bar (acum e McDonalds in locul lui), cum mergeam cu Plugusorul, practica agricola cu bodroanca :D, primii mei blugi luati din magazin cu pile ca Mama lucra in comert, toate almanahurile cutezatorii si cinema din care am decupat primele poze cu Alain Delon si Marlon Brando - abia anul trecut le-am aruncat colectiile, a, da, colectiile cu poze de actori, ati avut? Vremuri frumoase ca a fost copilaria noastra - care e frumoasa in general, dar incorsetarea, frica, lipsa dreptului la libera exprimare sunt lucruri care ma fac sa nu regret nici o clipa democratia, oricum ar fi ea in Romania.
Imi amintesc toate serialele urmarite la sarbi la programul de noapte Noc sa vama, Noc i dan, etc si a doua zi in reluare: Alf, Cheers, Taxi, Family Ties etc. multe le-am vazut la sarbi pe atunci, imi traduceau Mama si frate-meu din engleza si sarbeste pana am inceput sa invat si eu. Desenele animate: la linea, stripy, gustav, nu pagadi, zaiat...:)
Dragomara
26 Feb 2010, 17:26
Iarna asta am avut zapada, slava Domnului. Ati vazut copii dandu se cu sania?? Eu am vazut doar o batranica tragandu-si nepotelul. Tin minte cum ne strangeam 20 de insi, fete si baieti, faceam curse, trenulete... Ce vremuri...8-> :-< ...Catre ce ne indreptam?!
Cum să nu?! Seara de seară a tb să dau muzica mai tare pentru că-i auzeam ca şi cum ar fi fost cu mine-n casă, în realitate ei fiind doar... vis-a-vis. :) Despre ce i-au făcut parcului nu vreau să mai amintesc. În ziua când nu voi mai auzi râsete de copii, şi trafic, voi şti cu siguranţă că voi fi murit. :D
Cred că m-am dat cu sania, în copilărie, pe colosale dealuri, şi l-am convins pe fraierul de frate-miu să mă tragă nopţile, prin oraş, cu sania, ca să pot privi lejer stelele:"> , de pe spate, ei bine cred că am făcut asta cât pentru 15 vieţi. Şi tot nu m-am săturat! :"> :"> :"> Drept care, anul ăsta am trecut sania în buget. ;) :">
keepwalking
19 Mar 2010, 16:12
o replica intre doua studenti, auzita intr-un camin de studenti politehnisti din Iasi, anul 1989:
"IMGB sau insula Elba te mananca!"
Floydman
20 Mar 2010, 02:02
Scoala nr. 50 din Bucuresti
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.