View Full Version : Cultura Istorica: sa vorbim despre civilizatii, razboaie, natiuni, culturi
illotempore2002
07 Jun 2009, 14:58
Nu avem un topic dedicat exclusiv Istoriei. E unul din domeniile mele de interes insa caruia, marturisesc, nu i-am acordat prea mult efort pana acum.
Citesc acum despre civilizatiile europene foarte vechi. Si sunt foarte surprinsa sa aflu ca Roma, inainte sa ajunga sa domine peninsula, a trebuit sa-i doboare intai pe etruscii instalati in sudul Italiei, si pe Gali, care stapaneau partea de nord a Italiei (zona Milano, Venetia, Pisa, Verona etc). Despre Greci stiam ca erau acolo dinainte de romani. Latinii sunt si ei o alta populatie, ca si etruscii si galii, poate chiar in minoritate ca numar al populatiei.
Inca nu inteleg de ce ajunge Roma sa devina latina devreme ce cresterea ei a fost posibila datoria civilizatiilor etrusce, grecesti si galice? Dar am sa aflu cel mai probabil intr-o ora :)
In alta ordine de idei, putem aborda orice subiect istoric, ce va atrage pe voi, ce va incita, ce stiti si ce nu stiti.
halebardul
07 Jun 2009, 21:44
sa vorbim despre daci B-)
Alex Leo Serban
07 Jun 2009, 21:55
mai bine dspr draci... aaa, traci! :))
halebardul
07 Jun 2009, 22:06
sau despre manelisti. :P
illotempore2002
07 Jun 2009, 22:20
ia uite la ei cum se prostesc....
ce perioada istorica va place?
Alex Leo Serban
07 Jun 2009, 22:24
orcare - as long as u r not in it =))
halebardul
07 Jun 2009, 22:34
eu vreau sa inteleg cum au ajuns ungurii pe-aici.
:D stiati ca cele mai vechi documente scrise gasite in Iasi au fost in ungureste, dar au fost date la spate de autoritati pentru ca nu dadea bine in schema? :P
(poate fabulez, poate nu)
illotempore2002
07 Jun 2009, 22:39
orcare - as long as u r not in it =))
:-*
si eu te iubesc.
illotempore2002
07 Jun 2009, 22:58
@Hale
cum adica "cum au ajuns ungurii la noi"?
pai in saracia aia de campie a panoniei, numai praf si pulbere, ce dreacu sa faca? normal ca au venit la muntzisorii nostri cu aurishorul lor sclipicios, si campiile noastre bogate :P
ce nu ti-e clar?
zi ca te lamuresc eu.
halebardul
07 Jun 2009, 23:03
pai pana sa ajunga in panonia, la 600 km departare, au ajuns in iasi.
si n-aveau avion, ca sa nu conteze kilometrii.
de ce nu s-ar fi oprit mai degraba acolo decat in panonia cea urat curgatoare si tulbure ca bahluiul?
halebardul
07 Jun 2009, 23:05
P.S. Veneau din Est.
illotempore2002
07 Jun 2009, 23:07
pai tu intrebai cum au ajuns ungurii la Iesi?
am crezut ca te referi la ajungerea lor aici, adica in Ro.
pai stii ca se faceau schimburi comerciale, economice etc intre tarile vecine, poate asa au ajuns la iasi documente unguresti, depinde de natura lor, ce fel de documente erau? politice, tratate de pace, economice, comerciale, culturale? e important la ce se referea acele documente.
halebardul
07 Jun 2009, 23:09
nu, important e ca erau primele documente scrise gasite pe acele meleaguri.
dar putem depasi subiectul si sa vorbim despre iliri, sau avari.
illotempore2002
07 Jun 2009, 23:12
pai daca intrebarea ta este cum au ajuns ungurii acolo, e de maxima relevanta natura documentelor, tocmai spuneam, daca sunt documente comerciale inseamna ca era vorba doar de schimburi economice, daca sunt politice inseamna ca au avult loc conflicte s.a.m.d.
ca sunt primele nu ma mira, ungurii au fost tot timpul o civilizatie mai avansata decat noi, sunt sigura ca au inceput sa scrie si sa citeasca inaintea noastra.
dar inteleg ca istoricii inca nu au dat de cap acelor documente?
miercuri
07 Jun 2009, 23:19
Eu pot sa zic ce perioada istorica nu-mi place: secolul XVIII. Cel mai fitzos si constipat zeitgeist, care pe de o parte ma fascineaza, dar overall imi inspira o antipatie cum n-am mai simtit.
Secolul XV pe de alta parte, si tot Evul Mediu tarziu de altfel = fun fun fun.
illotempore2002
07 Jun 2009, 23:21
ce-a fost si ce s-a intamplat in secolul XVIII? Adica pe la 1700 si? Cred ca era sfarsitul barocului sau poate chiar in plin baroc?
Ce evenimente au avut loc?
l.e. si presupun ca ne referim doar la ce se intampla in Europa, nu?
asta m-a enervat la Istorie in liceu, ca ne rezumam doar la Europa, cand mai era India, China, Japonia, regiunile arabe etc.
miercuri
07 Jun 2009, 23:57
A fost un secol in care pe la toate curtile mari din Europa s-a cheltuit cu nemiluita. Istoric vorbind, in secolul in 18 s-au intamplat enorm de multe chestii importante in Europa si totodata in America. Si cultural, a aparut oficial romanul, s-a ivit spre sfarsit si romantismul, iluministii si-au facut de cap si ei, beaucoup d'interessant.
Cu ce nu ma impac eu bine e neoclasicismul. Un curent atat de pompos si de nesuferit (de mine) in toate manifestarile sale. De la the art of "reasoning in verse", adica a scrie poezii kilometrice, pseudofilosofice, uber stilizate, pretioase si fara pic de feeling pana la picturile riguroase si overall foarte boring. In constrast a fost rococoul cel flamboyantly gay si superfluu, glossy si intoxicating, care macar ma amuza in cantitati mici.
Dar cum 18-ele vine cu toate acestea la pachet, mie mi se pare greu de inghitit. :P
illotempore2002
08 Jun 2009, 01:19
miercuri, poate ne dai niste nume ceva, scriitori, imparati, politicieni, etc?
ce vrea sa spuna autorul Guido Mansuelli despre daci in urmatorul context:
"viata provinciilor balcanice risca intr-adevar sa fie compromisa daca regatul dacic ar fi fost lasat sa-si patreze independenta". Ca pe noi la scoala ne-au invatat ca am fost un popor pasnic, care nu a atacat alte popoare, doar s-a aparat de invadatori.
cum anume tulbura Dacia viata balcanilor? :-/
ce vrea sa spuna autorul Guido Mansuelli despre daci in urmatorul context:
"viata provinciilor balcanice risca intr-adevar sa fie compromisa daca regatul dacic ar fi fost lasat sa-si patreze independenta". Ca pe noi la scoala ne-au invatat ca am fost un popor pasnic, care nu a atacat alte popoare, doar s-a aparat de invadatori.
cum anume tulbura Dacia viata balcanilor? :-/
:)) asa ni s-a spus nou la scoala. dar dacii atacau destul de des teritoriile de la sud de Dunare. pradau, furau. e unul din motivele pt care romanii au vrut sa cucereasca dacia. unii istorici de la noi mentioneaza evenimentele astea, dar in manuale nu se pastreaza decat versiunea patriotica.
illotempore2002
08 Jun 2009, 13:19
pai banuiam eu.....da' de ce atacam la sud de Dunare, adica pt ce?
Klein, tu ai facut / faci Istorie, nu, paraca asa-mi amintesc?
pai banuiam eu.....da' de ce atacam la sud de Dunare, adica pt ce?
Klein, tu ai facut / faci Istorie, nu, paraca asa-mi amintesc?
simplu, pt ca cei de la sud erau mai bogati, mai civilizati si fiindca dacii, saraci lipiti si pofticiosi voiau si ei cate ceva. niste barbari ce sa mai discutam. se pare ca getii erau f razboinici. N-aveau ei timp de cultura. :)
miercuri
08 Jun 2009, 14:16
ohoho
Petru cel Mare al Rusiei si apoi Ecaterina cea Mare, Ludovic XVI si Marie Antoinette, George Washington si Benjamin Franklin
Bach si Mozart, Diderot si Rousseau, Voltaire, Jonathan Swift, Henry Fielding, William Blake, Casanova :D
e un secol foarte eventful.
Alex Leo Serban
08 Jun 2009, 18:46
... louis quinze, plutot? B-)
ps n-am timp sa citesc ce-a scris illo mai dvrm - care era ideea, k sec. 18 duce lipsa de personalitati?? looool! probabil de aia i se zice 'secolul luminilor' =))
imi permit sa mai adaug: friedrich cel mare (protectorul lui voltaire), kant, goethe-schiller-lessing, marchizu de sade, dr samuel johnson, laplace, lavoisier, coleridge, cagliostro...
este secolul meu preferat! :P
illotempore2002
09 Jun 2009, 08:57
Judex, hai sa mutam offtopicurile in alta parte. Chiar ma intereseaza sa dezvoltam acest topic de istorie si vad ca cei 4 useri care au postat aici sunt si ei interesati.
Cinemania
09 Jun 2009, 08:59
civilizatii, razboaie, natiuni, culturi....
balacariti-va in topicurile deschise pt asa ceva
Cinemania
09 Jun 2009, 09:00
Judex, hai sa mutam offtopicurile in alta parte. Chiar ma intereseaza sa dezvoltam acest topic de istorie si vad ca cei 4 useri care au postat aici sunt si ei interesati.
le-am sters
illotempore2002
09 Jun 2009, 09:02
splendid,
iti multumesc mult.
eu cred ca ar fi trebuit lasate si dicutiile off. fac parte din istoria topicului, a forumlui. indica o anumita stare de spirit, pana la urma e si asta o forma de cultura, o nanocultura.
illotempore2002
09 Jun 2009, 09:36
eu zic sa ne intoarcem odata la subiect. sau iti place si tie scandalul? X(
revin su discutia ontopic.
illotempore2002
10 Jun 2009, 00:21
voi stiati ca septentrional inseamna nordic?
citesc intr-o carte de istorie: Germania septentrionala.....popoarele septentrionale.....
:-B
(bineinteles, ma astept ca cineva anume sa vina sa spuna: OMG, adica ... nu stii ce inseamna septentrional?)
ce razboi din istoria lumii v-a fascinat / va fascineaza?
pe mine luptele de la inceputurile imperiului arab, luptele lui Mohamed, cand se naste practic islamismul.
Historia de gentibus septentrionalibus
OMG, adica ... stii ce inseamna septentrional?
illotempore2002
10 Jun 2009, 00:48
ei, ce va spuneam...
p.s. stiti vreun forum de istorie?
I really need it.
Ai toate cele 3 volumele?
illotempore2002
10 Jun 2009, 00:53
nu citesc aceasta Historia a popoarelor nordice pe care ai mentionat-o tu, citesc o carte despre civilizatiile europei vechi(celtii, grecii, elenii, romanii, etc).
Deci sunt 3 volume numai despre tarile nordice (e vorba de tarile nordice europene?).
voi stiati ca septentrional inseamna nordic?
citesc intr-o carte de istorie: Germania septentrionala.....popoarele septentrionale.....
:-B
(bineinteles, ma astept ca cineva anume sa vina sa spuna: OMG, adica ... nu stii ce inseamna septentrional?)
pe mine luptele de la inceputurile imperiului arab, luptele lui Mohamed, cand se naste practic islamismul.
pe mine razboaiele romanilor cu cartaginezii. Foarte spectaculoase. cinematografice. Am tinut cand cu romanii cand cu cartaginezii, cand cu scipion cand cu hannibal, dar m-a enervat ca romanii au distrus orasul din temelii si o data cu el o civilizatie
illotempore2002
10 Jun 2009, 00:59
eu in liceu amfost putin indragostita de Hannibal....si de elefantii lui cu care a trecut Alpii :x
si-mi mai placea de el ca era aspru, temperamental si coleric :"> foarte vajnic
o eroare umana, pardon. si apoi da.
http://en.wikipedia.org/wiki/A_Description_of_the_Northern_Peoples
penca e la moda sa dai linkuri
illotempore2002
10 Jun 2009, 01:08
la ce eroare umana te referi? si apoi da, ce?
intrucat pana acu' nu ne-am mai conversat nu iti cunosc inca stilul de a (te) comunica si....nu-nteleg ce vrei sa zici :D
eu urasc link-urile....ni se atrofiaza simtul explicarii si al povestirii....
l.e. te referi la eroarea umana a distrugerii cartagineze de care vb Klein?
am identificat gresit titlul cartii, tu ziceai de ceva literatura eu am crezut ca e vorba de alta, septentrionalibuse cuvantul de legatura.
historia de gentibus septentrionalibus. da, cuprinde toate popoarele nordice
in loc de link, originalul e de la 1500, iard din editia pe care o am eu lipseste volumul al 3-lea, pe care nu l-am citit si pe care mi-e aproape imposibil sa il cumpar de pe net. asa ca atunci cind am auzit "septealealaea" m-am cacat pe mine gandindu-ma ca e cineva in romania care paote ila re si paote ar fi dispus/a sa il vinda si toooot asa...
razboaie? pfai, pai stii unde ajung oamenii belicosi? biblia zice ca in iad.
ciopartelile alea de prin evul mediua au fost toate palpitante, dar nici cele de dinainte si nici cele de ami apoi nu sunt de lepadat, indiferent de tabere. totul s-a dus insa dracului de cind cu ciuperca.. bum-bum, masinute, avioane. (:|
bai, am imbatranitt:(( nu mai pot scrie ca altadata
illotempore2002
10 Jun 2009, 01:20
nu ziceam de literatura, ziceam de o carte de istorie
:)
deci stai putin: cartile despre care vbesti tu sunt in latina?
citesti carti in latina?
congrats!
bine ca ai pomenit de evul mediu. Vroiam sa va intreb: de ce exista atat de putine resurse, informatii, docomente din perioada aceea? Pt ca e considerata o gaura neagra a istoriei....putine lucruri se stiu de atunci.....dar de ce?
p.s. scrii foarte bine adica se vede ca esti pasionat/a (?) si implicata, ai ritm in ceea ce spui, si multe idei.
illotempore2002
10 Jun 2009, 01:25
oricum, este foarte posibil sa aiba Marx cartea cu pricina de care vorbesti, el are toate cartile de istorie din lume :)....daca vrei ia legatura cu el pe pm....
si daca tot esti pasionat/a de istorie, stii vreun forum cu specific?
cartile sunt mai bune decat forumurile. la fel si alcoolul/cafeaua. de ce sa strici bunatate de conversatie pe monitor cind afara soarele straluceste? 'sunt perfect convins ca in orasul caruia apartii sunt oameni capabili sa discute istorie. cu exceptiile de rigoare.
si iata! se arata o mana de oameni, si vorbeleau in limbi stiute. mda, ca in fiata "reala" ...de obicei... oamenii discuta despre criza, ani, casa, copii, sex sau chiar fac. copii. da, e greu sa porti o discutie sustinuta despre istorie in viu grai.\
nu stiu nici un forum de istorie.
dar sa nu fiu oftopic cortez, pizzaro, walker, pugachev:"> sunt favoritii mei. razboaiel sunt mai interesante atunci cind sunt conduse de oameni, nu.?
Istoria e cumva o tampenie subiectiva? Dati-mi o formula a istoriei. Si sa nu se numeasca Nicolaescu!
Alex Leo Serban
10 Jun 2009, 06:11
oricum, este foarte posibil sa aiba Marx cartea cu pricina de care vorbesti, el are toate cartile de istorie din lume :)....
... si le-a si citit? =))
illotempore2002
10 Jun 2009, 07:53
da, le-a citit :) garantez!
mi-a raspuns intotdeauna la absolut orice intrebare legata de istorie - si am si verificat dupa (ca io nu cred ce zice unu, altu)
illotempore2002
10 Jun 2009, 08:43
hai mersi ca m-ati ajutat sa ma lamuresc cum e cu lipsa de infos din evul mediu.
am aflat io singura pana la urma.
dci Evul Mediu sufera de o lipsa acuta de manifestari artistice (de la documente scrise pana la arta) din cauza saraciei si obscuritatii si conflictelor in care apusese Imperiul Roman/Bizantin la finele lui.....macinat, epuizat, saracit fix de scris docomente ii mai ardea.
illotempore2002
10 Jun 2009, 10:51
da. stiu.
e unul din cliseele obisnuite din istorie, ca aia de vorbeam mai devreme cu Klein, cum ca dacii erau cuminti si nu atacau pe nimeni.....exact la asta m-am gandit si eu, ca cel mai probabil si asta e unul din obisnuintele din scoala....anyway, cartea de-o citeam azi noapte asta pretindea....
Alex Leo Serban
10 Jun 2009, 11:25
da, le-a citit :) garantez!
mi-a raspuns intotdeauna la absolut orice intrebare legata de istorie - si am si verificat dupa (ca io nu cred ce zice unu, altu)
ma rog; unii sint wikipedii ambulante - passion (for this'n that) leading to passive information...
illotempore2002
10 Jun 2009, 11:28
nu e cazul si stii si tu asta.
Alex Leo Serban
10 Jun 2009, 13:48
ba da, e cazu lu marx (= pretenu tau), dspr care stiu k incepe multe & nu termina nik
se pare k s-a certat si cu cei cu care scotea nu'sh ce colectie...
crek o sa scoata, pina la urma, o antologie a actelor ratate :D
miercuri
10 Jun 2009, 14:03
.
Razboiul de o suta de ani, n-o sa ma apuc sa-l povestesc acuma, dar recomand sa citesti despre ce se intampla in ograda francezilor, e destul de telenovelistic :P
Chambord
10 Jun 2009, 14:52
Chiar, cat a durat de fapt Razboiul de 100 de ani ?
corinka
10 Jun 2009, 15:05
1337-1453: 116 ani.
Tot n-a venit nimeni cu formula istoriei.
Chambord
10 Jun 2009, 15:33
Asta e:
http://img34.imageshack.us/img34/3060/14550393.png
Asta e:
http://img34.imageshack.us/img34/3060/14550393.png
Neah. Nu ma prinzi cu d-astea. :D
miercuri
10 Jun 2009, 15:57
1337-1453: 116 ani.
si cu perioade pasnice printre picaturi.
illotempore2002
13 Jun 2009, 20:53
Sa notam cum a ajuns Vestul atat de Catolic si cum a ajuns Papa sa aiba o putere atat de mare.
Intrucat Constantin muta capitala Imperiului Roman de la Roma la Constantinopol (mai aproape de Balcani, care trebuiau supervizati de aproape si pt ca zona Europa orientala e mult mai bogata) incepe decandenta imperiului Roman de Apus, in secolele 2-3 (mai degraba spre 3).
Zona de Vest fiind foarte slabita din punct de vedere militar si economic (ceea ce o face sa fie o prada usoara pt invaziile germanice si babare, in genere), religia crestina este aici foarte repede adoptata iar Papa reuseste sa organizeze cam cum vrea el totul. Prestigiul lui creste foarte mult, neexistand nici o forma de control din noua capitala a Imperiului.
Totodata, spre norocul Vestului, migratorii germani se vor stabili aici (pt ca au putut)
In vreme ce in Europa Orientala lucrurile stau altfel: controlul militar este mult mai riguros ceea ce impiedica triburile migratoare sa se stabileasca. Religia nu va ajunge sa aiba aici niciodata puterea Imparatului. Cum de altfel, in prezent, noi nici nu avem un Arhiepiscop atat de famous ca Papa.
illotempore2002
22 Jul 2009, 21:39
De ce a avut Imperiul Roman sub Diocletian+Maximian /ma rog, sub tetrarhie, ca erau 4 imparati in acelasi timp/ atatea conflicte cu Persia poate sa ma lamureasca cineva?
illotempore2002
23 Jul 2009, 09:01
E din cauza Armeniei?
:-/
A citit cineva așa ceva?
http://www.amazon.com/History-Fiction-Science-Chronology-No/dp/2913621058
Sau așa ceva?
http://www.formula-as.ro/2009/855/planete-culturale-30/in-cautarea-mileniului-pierdut-10742
illotempore2002
05 May 2010, 20:40
Cine crede ca imparatul Tiberiu a fost un imparat rau si cine crede ca fost unul bun?
Grupati-va pro sau contra :)
Cine crede ca Girafel cunoaste si cine crede ca nu.
Gaseam tot felul
http://teamiubitfraiere.blogspot.com/2010/04/barbatul-din-vitrina.html
Na......... Incredibil
Te-am iubit, fraiere mi-a spus Oana vreo 4 ani...............................
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.