PDA

View Full Version : "Terminator: Salvation"


Pitbull
06 Jun 2009, 01:00
Un fleac: l-au terminat - "Terminator: Salvation"
Transforminators

Ştiu, ştiu...! Nu-s original! Repet jdemiile de parafraze sergiuliste, din care-mi vin în minte doar două acum: "Un fleac: m-au amendat!" (Esca, acu' vreun an, când Serj trecuse pe roşu), sau "Un fleac: l-au operat" (tot mai des în ultima vreme - că de...)
Nu-s original - dar, sincer să fiu, nici nu mă strofoc în ăst sens. Nici "Terminator: Salvamar" nu merită efortul: nu-i original, şi pace. Nu-i inspirat. Nu-i necesar. Nu-i... nimic! (Adică: "Nu face nimic." În ambele sensuri.)
Azi-noapte, privind pe computer "Terminator 3: Rise of the Machines", mi-am dat seama că fatidicul se întâmplase: reanimarea Terminatorelui doispce ani mai târziu nu era decât o labă tristă. Tolomacii de John D. Brancato, Michael Ferris şi Tedi Sarafian n-aveau cele necesare să construiască o poveste pe măsura celor două scenarii dense, compacte, ireproşabil structurate, scrise de James Cameron împreună cu Gale Anne Hurd ("Terminator", 1984) şi cu William Eisher Jr. ("Terminator 2: Judgement Day", 1992). Treiu' nu făcea decât să reîncălzească neruşinat ciorba doiului: fix aceeaşi daravelă (un T-Rău venit să-l occidă pe John Connor, şi un T-Schwarzenegger venit să-l proteguiască). Da' ce să vezi, T-Răul era o Mimi (Kristanna Loken - bunnnă, nimic de zis! - mai învăţată, şi mai bărbată), împănată cu manierisme muiereşti care se potriveau ca zambila-n brânză (de pildă, când lingea A.D.N.-urile la morţi - şi nu numai). Şi, încă un creativitaţionism: twistul final, când credem că-i duce-acolo ca să salveze lumea, şi de fapt îi ducea ca să se salveze numai ei, asta fiind misiunea lui - că lumea, săraca... ehe! Şi pozele cu G.N.W. din final, copie neruşinoasă după "Dr. Strangelove" - da' arătau drăguţ. Ca să închei despre acest "Escape From the Planet of the Apes"... ăă, adică, "Terminator Trii: Răsar machinile", azi, conversând cu o colegă, ne contraziceam: ea că nu, că se autolua la mişto, a la "Spaceballs", eu că nu, că se autolua în serios, a la "Supravieţuitorul" - deci, cam tot-aia. N-am putut să cădem de acord, c-a-nceput "Terminator: Salvamont", aşa c-am stat jos, am tăcut mâlc şi ne-am uitat.
Şi ce-am văzut?
În primul rând, că n-am greşit: Brancato şi Ferris sunt doi scenarişti de treabă-mare.
Cam de-aici pleacă tot necazul - de la povestea incredibil de tembeloidă. Se observă din capul locului că respectivii sau nu i-au citit pe alde Ballon, Field, McKee, sau (mai degrabă), n-au priceput nimic din ei. Băieţii ăştia doi nu ştiu să conceapă un sequel, nu înţeleg regulile interne ale genurilor în general, şi pe-ale francizelor şi serialelor în particular. În jalea de "...3: Maşînile-sus-răsare", pastişau Doiul. În clisma de "...4: Salva-Vişeu", se rup complet de tiparul celor trei filme anterioare, scornind ce vrea muşchii lor - când soluţia obligatorie (în largheţea ei!) era să fie originali respectând formula. Da' ei, nu! Ce credeţi că le-a bubuit mintea? Că cică dacă Ziua de Apoi tot s-a produs, nu mai are rost să se-nturneze în lumea preholocaustică, aşa că hai să se-ntâmple totul în viitor. În sine, n-ar fi fost rău - dar specificul Terminatorilor consta tocmai în impactul fierătaniilor ucigaşe (Schwarzie, Robert Patrick sau Kristănnica aia Loken) în lumea zilelor noastre. Renunţând la asta, au sărit drept în alt film (un fel de încrucişare de "Mad Max" şi "Resident Evil").
Nici aşa n-ar fi fost totul pierdut, dacă măcar făceau să merite desprinderea - compensând printr-o dezvoltare inteligentă a temelor terminatoriceşti de fond: paradoxurile temporale, umanizarea roboţilor şi (factorul caracteristic întregului serial - impus atât de irezistibil în primul film) inexorabilul distrugerii programate. Or, aici, nimic din toate astea. Nu mai există un terminator central, care să ne angoaseze cumsecade ca pe vremuri, ci doar puzderie de robojivine depersonalizate şi răpuse cât ai bate din palme. Pretinsa "invenţie" - cyborgul a la Robocop - e moleşită şi nu rezolvă nimic (deşi se străduie, ce-i drept, se străduie... se strofoacă... îşi dă toată silinţa). Unde mai pui că varii Culegători, Lipitori, Motociclitori, Transportori, Vânători-Killători şi alţi Ori-ori sunt luaţi toată-ziua-bună-ziua din "Transformers" (1, 2 - nu contează), de mă mir că nu i-au zis: "Transforminators: Scalpation".
Scenariul nu mai are nimic din eleganţa suplă, aerodinamică, a celor create de Cameron - e atât de stufos, îmbârligat, şi răscrăcărat, încât te ia cu somn. Nice vorbă de acea excelentă formulă a secvenţelor solide, flexibil articulate, gen: "John pe motoretă", "Scoaterea lui Sarah Connor din sanatoriu" sau "Distrugerea Cyberdine" - aici povestea e dezlânată şi bumbăcită într-o veselie continuă. Ce să mai zicem de găurile logice cum nici la Cărmăzan n-am văzut (un singur exemplu: în filmele trecute, Skynet trimitea cu osârdie în trecut terminatori să-l termineze ba pe John Connor, ba pe doamna mă-sa, ba iarăşi pe el; aici, îl prinde pe nea ta-su, Kyle Reese (nu întâmplător, ci targetat la fix), îl puşcăriaşizează la sediu, şi nici prin procesor nu-i trece să-l extermine puţin, ca să rezolve problema. Îl ţine-acolo, pe mâncare şi băutură, până vin ai noştri să-l salveze (prilej cu care mai şi fac piftie din tot Skynetul). Ca să nu mai vorbim că, în materie de paradoxuri temporale, nici nu-şi mai bat capul: tot ce-au făcut în primele trei filme sau se anulează, sau se lasă-n coadă de peşte, sub pretexte prăfuite gen: "Viitorul nu e scris" şi "Destinul ni-l facem singuri" - încununate cu epocalul panseu: "O maşină fără prinţipuri, va să zică că nu le are - da' noi suntem oameni, fătul meu, avem cord la bord, deci ştim să osebim între bine şi rău!"
Altă gugumănie: îl lasă pe Connor cu cordu-n pioneze - şi care-i salvarea? Se-oferă cyborgul să-i doneze inimioara lui umană! (Asta, într-o vreme când protezarea era la ordinea zilei!) Da' ştiţi de ce? Fiindcă trei sferturi de film se bate apa-n piuă că asta-i diferenţa, vezi dumneata, maşinile-s maşini, pe când noi, oamenii, noi avem miocrad - adică ce dreacu', dom'le...!
...Totul, ca încununaţiune a unui romanţ zaharisit între cyborg şi o Ţuţu cam bătăuşă (Moon Bloodgood), ca să dea banii pe bilet şi manichiuristele care citesc Nora Roberts!
De fapt, tot ce vedem în film se-ntâmplă nu c-aşa ar fi normal, nu c-au personagiile oarece motivaţii, nu că ce-i mâna pe ei în luptă, ci eminamente conform voiei muşchiulare a lui Brancato şi Ferris - ca s-avem noi la ce ne uita, sau vibra (mai ales ca-n secvenţa când, după ce toţi se deteră de ceasu' morţii că să-l găsească pe Kyle Reese, să vezi şi să nu crezi: apare ca din întâmplare un tinerel simpatic, şi întrebat fiind el cum îl cheamă (murea cyborgu' dacă nu afla!), răspunde nu "Kyle", nu "Reese", nu "nanafiorbiznis" ci, adânc şi pătruns: "Kyle Reese!" (adică să fie clar că el e ăla, şi nu altul!). Cei drept finalul l-au ratat - şi cât aşteptam ca, prima oară când se văd la faţă, amicul să-l informeze pe John Connor: "John...! I'm yoh faddah!"
Dar cel mai frumos moment e când se trezeşte la viaţă primul T-800 - şi, incredibil dar adevărat...! Ce credeţi c-are pe faţă? Fizionomia lui Arnie, ripuită din cine ştie ce film vechi, şi aplicată cu scuipici digital. Nu mult, doar vreo trei cadre, că pe urmă se pun cu ejaculatoru-de-flocări pe el, îi topesc fardu', şi iar îl aduc la stadiu' de fierătanie, ca să-l decedeze fără pic de mustrare de cuget.
Peste tot acest ghiveci călugăresc fără sare şi piper, nici nu mai contează că regia lui McG (făcător de "Charlie's Angels", "We Are Marshall" şi câteva episoade de seriăluţe T.V.) e de o dibăcie modică. Da, se mişcă sprinţar cu camera prin jurul ălora. Da, ştie să povestească - da' ce folos, când n-are ce să povestească, decât un biet blockbuster lălăit, ce nu mai păstrează nimic din inefabilul lui Cameron...? C-o fi el, c-o fi Jonathan Mostow (ăla cu "...3: Înălţarea şi Rusaliile Maşinilor"), tot un drac.
Cât despre Christian Bale, un actor care până acum se respecta, te uiţi la el şi zici că nu-i adevărat - searbăd, liniar, demonstrativ-inodor. Helena Bonham Carter face şi ea puţină figuraţie specială, luată pentru sinistra-i fizionomie, şi nici Jane Alexander nu se lasă mai prejos (aparent ucisă la un moment dat, doar ca să vedem pe urmă că fusese doar kidnappată - păcat că n-au făcut şi din ea un robot, ceva, ca să cântăm: "Jana noastră nu e moartă / Jana noastră se transformă"...) Singurul mai de Doamne-ajută e Sam Worthington, al cărui talent reuşeşte să-i sugereze substanţă celui mai pe din afară personaj din tot filmul.
La fel de pe din afară e şi titlul - adică: în primul, o salvează pe Sarah Connor; în al doilea, o salvează iar, cu John Connor cu tot; în al treilea, uită de ea (că Lindei Hamilton i se tăiase), şi-l salvează tot pe John, plus pe viitoarea-i soţie personală; în sfârşit, aici, la fel, salvează vreo două-trei personaje, da' pun Salvaţionu' moţ în titlu. De ce? Numai ei ştie!
Şi cum în "...3: Ispasu' Maşinilor" dom' guv'nor Schwarzenegger îi spusese lui Connor: "Eu o să te-am omorât" (sau "Eu te-am voi omorî" - tot-aia), avem motive să sperăm că-n 2011, când e programat al cincilea, chiar o s-o facă! Acu' vreun an, la noi pe forumul Cinemagia, un fan al serialului credea că se gândea la scenariul unui episod nou - dar ceva bun a ieşit şi din treaba aia: atâta ne-am amuzat pe seama lui, până am scos un titlu pe cinste. N-au ambiţie dacă nu i-or spune "Sexterminator"!

Pitbull (Mihnea Columbeanu)
5-6 iunie, 2009,
Bucureşti, România

miercuri
06 Jun 2009, 02:06
Ma intristeaza foarte cronicile proaste, il trec pe lista lu' Wolverine, nu cred pana nu vad.
Inca sper ca astea doua sa fie popcorn movies decente, daca nu ma duc sa vad Star Trek.

Pitbull
06 Jun 2009, 11:56
Ca popcorn movie e decent, da.
Dar nu e "Terminator". E un blockbuster mediocru, înscris aproximativ în siajul serialului.

illotempore2002
06 Jun 2009, 20:45
eu as comenta ceva, Pitbull.

spui tu ca aici nu exista un Terminator care sa ne capteze atentia, sa ne angoaseze, ei bine eu zic altfel: mi se pare foarte inovator si stimulant ca filmul se comporta ca si acum ar avea minim 2 eroi principali - Connor si Marcus. Cel putin o buna bucata din timp focusul era pe amandoi in mod egal si ma tot intrebam ok, cine e cel mai important? Pana am realizat cu mare incantare ca amandoi sunt eroi principali, ca povestile lor sunt contrapuncte, ca cei doi evolueaza cand paralel cand incrucisat....

iar personajul Marcus este chiar misto: el nu este nici om nici terminator, are o problema identitara, isi ridica intrebari, sufera. E un borderline foarte nuantat si bine evidentiat, fara sa mearga in subtilitati ametitoare.

Altfel, nu stiu de ce ti s-a parut complicata si stufoasa actiunea, acuma cat de simpla vrei sa fie? Ca la scoala elementara? Ca in povestea cu puiul a lui bratescu-voinesti? din lumea celor care nu cuvanta?

Pitbull
06 Jun 2009, 22:20
Altfel, nu stiu de ce ti s-a parut complicata si stufoasa actiunea, acuma cat de simpla vrei sa fie? Ca la scoala elementara? Ca in povestea cu puiul a lui bratescu-voinesti? din lumea celor care nu cuvanta?
Guess what?
Ca-n "Terminator I" and "II".
Am spus clar: complicatiile actiunii nu sunt rele în sine, ci pentru cä:
- fac notä discordantä cu primele filme ale seriei;
- nu justificä asta prin ceva foarte inteligent; se complicä degeaba.

Apropo de John si Marcus, din nou ai dreptate, în fond - dar, din nou si eu: ceea ce lipseste, în acest context, este UN PERSONAJ DE TIP "TERMINATOR", propriu francizei - adicä ca:
- Schwarzie, räu, în 1.
- Schwarzie, bun / R.P. räu, în 2.
- Schwarzie, bun / proasta aia, rea, în 3.
Marcus nu e "un Terminator", e doar un cyborg în cäutarea identitätii.

Dacä povestea asta nu se raporta la serialul "Terminator", ci era un blockbuster SF de sine stätätor, ok: ar fi fost decentä.
Dar picä prin epigonism, raportându-se nevolnic la douä filme splendide din istoria S.F.-ului de actiune, fiecare cu inefabilul lui:
- 1: inexorabilul distrugerii
- 2: umanizarea robotului.

Asa cä, nu-i iert!X(

illotempore2002
06 Jun 2009, 22:27
Pit,

dar sequel-urile tre sa aiba acea calitate care le face urmaribile si de spectatorii care nu au vazut Terminator 1 si 2 si 3.

Pitbull
06 Jun 2009, 22:32
Da, asta se leagä perfect cu argumentul meu nr.1:
E urmäribil ca blockbuster în sine (deci, pentru cei ce n-au väzut 1 si 2... hai si 3).
In raport cu ALEA picä. (Again: epigonism).
(Se leagä si cu faptul cä 1 si 2 purcedeau de la Cameron - care dupä "Titanic" le-a zis: na-vi-le, dati banii-ncoa' si cäcati-vä pe ele într-o veselie continuä.)

illotempore2002
06 Jun 2009, 23:24
sa vezi cand o veni nebunu' de neuptolem la topicul asta.....dupa ce-o vedea filmul adica....

Pitbull
06 Jun 2009, 23:35
Ooo, dar abia asteptez!
Mä crezi sau nu - dar de câteva zile îmi sunâ-n cap mesajul lui de-acu' un an: "Pitbull, poate zici ceva bizar de 'Terminator: Salvation'!" (sau cam asa ceva). Sorry, but I had no choice! It sux big time! Ask Collins - cum ti-am zis azi în metrou: are si el lipsurile lui, da' barometrul valoric e, în 90% din cazuri, right on target!
(Incä o märturisire: am mai avut un sâmbure de îndoieli, pânä când, dupä vizionare, i-am väzut mutra - si, "No problem: facem präpäd!" mi-am zis.)

Neuptolem
07 Jun 2009, 15:04
Ooo, dar abia asteptez!
Asteptarea o sa se merite.
Pitbull, ti-am citit cronica. Nu ma misca, cel putin nu asa cum te-oi fi asteptat. Am o intuitie grozava la genul asta de filme si inca din trailer ii vad marile hibe si marile plusuri. Analiza ta are un sambure de adevar dar consider ca exagerezi, cel putin cu metaforicele sergiunicolaisme cum le spui, care n-au nici o treaba cu seria Terminator.
Eram constient ca nu se va ridica la nivelul primelor doua, nu poti sa pui 2 tipi total necunoscuti sa faca un scenariu Terminator asa cum nu poti pune niste taiwanezi sa faca o masina Porsche ori Mercedes, desi analogia merge cu zimbabweni...despre ei trageam semnalul de alarma inca de anul trecut.
Voi veni si eu cu o scurta analiza asupra filmului, inca nu l-am vazut.
Oricum, eu sunt multumit ca filmul e net superior T3-ului, regia e destul de OK la aceste pretentii iar efectele nu dezamagesc, stiu asta, am sesizat inca din trailere. Cu Bale il vad bine, mai greu cu ceilalti, nu stiu daca vad rostul tuturor acelor soldati. Iarasi nu vad rostul tuturor terminaloizilor, mai ales cu cel urias - Transformers transcenso-hibridizat in terminator - pe care il desfiintez de acum. Cu Kyle Reese perfect si te voi lamuri dupa film.
Soudtrackul ma va dezamagi, presimt.
(...)
I'll be back!

Pitbull
07 Jun 2009, 15:15
Wow!
Le zici rezonabil!
Päi astept concretul post-vizionaristic.

illotempore2002
07 Jun 2009, 15:19
sunteti niste incuiati amandoi.
mie imi plac noii robotzei, iscoadele, miriapozii, vin sa imbogateasca si sa impestritzeze actiunea, dpdv al personajelor. ele fac mai dificila misiunea Eroului, care e problema, si te fac sa fii mai cirspat, stresat, anxios.

sunteti rezistenti la nou, asta e problema voastra.

incuiatzilor!

Pitbull
07 Jun 2009, 15:21
Nu, bre. Ne place si nouä.
Da' sä nu scrie "Terminator" colo-sa.
Sä scrie "Transforbeginator".
Si nu mai avem nici o petrentie.

illotempore2002
07 Jun 2009, 15:42
ce abureala ai in tine...

argumentatia asta de tipul "sunt de acord, dar..."....adica "ba pe-a ma-tii" ar trebui sa te zugraveasca drept un interlocutor diplomat, nu?
cand de fapt zici foarte raspicat "nu, nu ne place"....:-*

ElFenomeno
07 Jun 2009, 16:49
genial film.epic de la inceput pana la sfarsit.
actiune din plin , efecte speciale de nota 10 , poveste subtirica.exact ca-n spiritul seriei.
pentru asa filme se merge la cinema.
Felicitari McG !!

pentru T5 sa mai reduca putin din actiune , sa bage mai mult dialog /interactiune intre personaje , Connor sa faca ceva interesant in film si va iesi o bijuterie. ;)

Pitbull
07 Jun 2009, 19:05
ce abureala ai in tine...

argumentatia asta de tipul "sunt de acord, dar..."....adica "ba pe-a ma-tii" ar trebui sa te zugraveasca drept un interlocutor diplomat, nu?
cand de fapt zici foarte raspicat "nu, nu ne place"....:-*
Nope. Cu tine nu e nevoie sä fiu diplomat - suntem doi oameni care suportä sä se contrazicä färä sä le vinä pandaliile.
E exact asa cum spun: dacä n-avea nici o legäturä cu primele douä, mi-ar fi pläcut la un nivel mediu, ca film de actiune oarecare, färä pretentii - un popcorn flick decent pe care-l uiti în drum spre metrou. Ghinionul lui stä în veleitarismul de a se trage din primele douä - asta-l face sä devinä doar o dudä cu mot.
Deja astept cu groazä T5 - dac-o tine tot asa (si sunt semne cä da), äla nici mäcar atâta nu va mai fi, ci doar o diaree cu sânge.

Neuptolem
07 Jun 2009, 19:38
Ghinionul lui stä în veleitarismul de a se trage din primele douä - asta-l face sä devinä doar o dudä cu mot.
Nu. Salvation nu incearca sa se traga din primele doua filme, pur si simplu e primul film dintr-o noua trilogie, care asta, cea noua, e continuarea vechii trilogii. Ei fac acum cam cum s-a intamplat cu Matrix, numai ca, sper eu, calitatea sa fie direct proportionala cu nr. crt.-ul sequelei, adica sa ajungem la un T6 cel putin la acelasi nivel cu T1 macar, daca 2-iul nu poate fi egalat.
----
Cred ca e f dificil sa mai faci filme SF-action "clasice", s-au straduit si ei, atat au putut.
Incerc sa-mi imaginez cum ar arata un nou Terminator scris si regizat de James Cameron si Christopher Nolan impreuna, ar fi mai de senzatie, no?

Pitbull
07 Jun 2009, 19:44
Ghinionul lui stä în veleitarismul de a se trage din primele douä - asta-l face sä devinä doar o dudä cu mot.
Nu. Salvation nu incearca sa se traga din primele doua filme, pur si simplu e primul film dintr-o noua trilogie, care asta, cea noua, e continuarea vechii trilogii.
Exact asta spuneam si eu: "se trage din" = "e continuarea".
sper eu, calitatea sa fie direct proportionala cu nr. crt.-ul sequelei,
Asa se si întâmplä - numai cä invers proportional. E una dintre formele de cretinism comercial cele mai angoasante de la Hollywood - de care, iatä, nimeni n-are scäpare, nici chiar terminatorii!

gajasebi
09 Jun 2009, 13:13
abia astept sa o vad, dar am auzit ca Arnold e tare computerizat

Pitbull
09 Jun 2009, 13:41
Nu doar "tare". TOTAL.
N-a jucat în film, asa cä i-au ripuit mutra de undeva si-au lipit-o (în vreo trei cadre scurte) pe un T-800 care la sfârsit se bagä si el ca märaru-n ciorbä si si-o ia scurt.

paul_aramis
09 Jun 2009, 14:05
ce e aia "trilogie"?

marcusARCUS
09 Jun 2009, 16:47
Trei filme intr-o serie dupa care scrie in ordinea asta:nimic,2,3.

marcusARCUS
09 Jun 2009, 16:48
Un fleac: l-au terminat - "Terminator: Salvation"
Transforminators

[...]

Transformers e mai prost decat Terminator:Salvation!

paul_aramis
09 Jun 2009, 17:09
Nu. Salvation nu incearca sa se traga din primele doua filme, pur si simplu e primul film dintr-o noua trilogie, care asta, cea noua, e continuarea vechii trilogii....
credeam că s-a schimbat ceva în DEX între timp, dar e tot cum ştiam eu.

Pitbull
09 Jun 2009, 19:01
@Marcus:
Nu, e invers!
"Transformers" îl scuipä-n cap pe "T:S"
I-am fäcut si äluia analiza, cautä topicul, si vei putea face comparatia la nivel mai detaliat, dar motivele, pe scurt, sunt urmätoarele:
- "Transformers" are umor; "T:S" se ia singur în serios.
- "Transformers" e onest, îsi recunoaste propriul statut ; nu e epigonic.

@Paul_aramis:
De fapt, Neuptolem a folosit "trilogie" cu referire la cele trei filme "Terminator" anterioare; dar în frazä a fäcut trimitere doar la primele douä, fiindcä în raport cu ele acuzam eu esecul ästuia (al treilea fiind deja o dudä).

corinka
10 Jun 2009, 00:52
Am vazut azi filmul si mi-am amintit cu nostalgie de primele doua. Au trecut vremurile acelea, din pacate... :( Singurul castig a fost ca l-am urmarit doua ore pe Chris Bale. Dar si regret sa il vad coborandu-se asa... :(

Hideyoshi
11 Jun 2009, 13:40
Mie mi-a placut Salvation.
The Cranberries-Salvation.
aaa,acum vorbim de film, nu ? Ei bine l-am vazut, luat de un prieten din copilarie care e fan Transformers sau cum naiba ii zice :D .
Cand eram noi mici, amicul asta , care e grozav la desen si acum e mare grafician, s-a apucat sa faca propriile benzi desenate despre Terminatorii astia. Cu sufletul la gura, cascam toti din clasa ochii la episoadele scornite si puse in niste mini-revistute facute manual, care cred ca-i ocupau tot timpul. Asa ca, un arc peste timp, acum ne-am facut mari si avem si bani de buzunar, am zis sa mergem la filmul asta .

Nu pot sa pricep in ruptul capului (deh non-fan al seriei oficiale, ci doar a aleia desenate :d), cum naiba fiu-su se uita de sus la prichindelul de tat-su.... imi dadeau lacrimile daca in loc de coyot de 3 zile ii scotea o ciocolata cu rom din 2009 si-i zicea " Ia tata, senzatiile romanesti nu pot fi ucise de Skynet". Aici poate intervine cineva si-mi explica pentru care din ei timpul curge linear dupa legea ax+b.
Cand stateam in sala, au inceput zdranganelile de fiare. La asta se sta foarte bine. Daca ati trecut vreodata prin dana 20 din Portul Constanta, cand se incarca fier vechi, veti realiza ca macaralele alea suna melodios cand incarca. Te dor timpanele de la filmul asta. Si primul gand a fost : daca in 2009 e criza, in 2010 criza, si inca vreo 2ani peste, cand naiba mai au timp robotii sa faca rost de atata metal ? Caci Sidexul e la pamant si da oameni afara.
Ce am mai observat din film: pustiul care in filme e Kyle Reese, este fix pustiul care piloteaza Enterprise cu frana de mana (tip Renault MeganeII) trasa, in Star Trek asta nou. Cica ar fi rus, cu pedigree si parinti campioni. O alta secventa care mi-a ramas, ar fi mersul a la Pussicat Dolls al tipei care pilota A-10. Dar chiar asa, numai A-10 ne-a mai ramas in 2018 ? Dar Migurile noastre unde sunt ? N-am vazut o aripa de F-16, Eurofighter , Saab Gripen , Suhoi 27.
Filmul e varza in logica. Ce sa mai comentez ? Ca au gasit ei (Rezistenta) o frecventa cu care puteau paraliza robotii ? Au testat-o in laborator, in camp, si n-au facut nimic cu ea! Cu alte cuvinte nu avem nevoie de cercetare - exact cum vede lucrurile si Boc, la noi.
In schimb l-au infiltrat pe tipul ala care e precum Ahile, dar cu calcai de fier si inima vulnerabila, care asa, fara sa fie intrebat de nici un robot secretar, inchide unitati , turnuri, tunuri dupa pofta inimii. Pai daca nici un program militar, Skynet, nu isi da seama ca ii sunt inchise gurile de foc, atunci noi ce sa mai zicem cand uitam sa returnam datoriile ?
Asa cum zicea si Pitbull, tipul ala , Sam Worthington, mai merita o aparitie, caci l-a cam eclipsat pe Bale. Si fir-ar sa fie, chiar si la noi la Fundeni se monteaza valve artificiale.

Pitbull
11 Jun 2009, 13:59
Esti un dulce, Taiko-ule! :x

Da' mi-ai rämas dator cu räspunsul la-ntrebarea-ntrebätoare de dincolo, de la "Ingerasi si dräcusori"... Hai, c-ai avut timp de gândire (si documentare!) berechet!

Neuptolem
25 Jun 2009, 20:22
Vazut. Sub T1 si T2, mult peste T3.
Note: T1: 8.50; T2: 9.75, T3: 4 si T4: 7.75.
O analiza pertinenta abia de luni incolo.
Keep your eyes closed. Don't move. I'll be back.

saureign
26 Jun 2009, 12:07
Mi-a placut al 3-lea pt ca a reusit sa fie mai mult decat un simplu film de "larga respiratie" si a devenit o metafora despre apocalipsa umanitatii.
Riscul de a lua o franciza si de a spune mai mult - vezi esecul noii serii Batman, unde nu se potriveste neam, orice ar face 'nea Nolan (nu poti sa reflectezi despre responsabilitate, umanitate, imbracat in latex si cu sfarce de cauciuc, nu mai zic de urechiuse). Daca lumea vrea sa se relaxeze, ce dreaku' veniti toti cu metafore?

buticut
27 Jun 2009, 16:14
Mi-a placut al 3-lea pt ca a reusit sa fie mai mult decat un simplu film de "larga respiratie" si a devenit o metafora despre apocalipsa umanitatii.
Riscul de a lua o franciza si de a spune mai mult - vezi esecul noii serii Batman, unde nu se potriveste neam, orice ar face 'nea Nolan (nu poti sa reflectezi despre responsabilitate, umanitate, imbracat in latex si cu sfarce de cauciuc, nu mai zic de urechiuse). Daca lumea vrea sa se relaxeze, ce dreaku' veniti toti cu metafore?

Si despre al 4-lea ce poti spune? :)

saureign
30 Jun 2009, 15:34
al 4-lea e un Transformers cu nasu' pe sus. Degeaba se chinuie Christian Bale, filmul e doar action si-atat. Iar faza cu motoreta G'n'R e rasuflata, un omagiu ratat pt al 2-lea episod. Nea' McG e bun de videoclipuri.

Pitbull
30 Jun 2009, 15:36
Intru totul adevärat! ":)

Dan Gerose
01 Jul 2009, 19:14
atras de trailer, m-am dus sa vad filmul si am fost foarte dezamagit. era sa adorm. mai tare este faza cu criza de isterie pe care a facut-o christian bale pe platourile de filmare si scandalul care a urmat cand s-a aflat: http://bit.ly/4S5Bv

freackboy
01 Jul 2009, 21:12
Cel mai slab film din serie dar in urmatorul cica o sa apara t-1000 :D .

Pitbull
01 Jul 2009, 21:30
Nu mai spune...! :-O Seriox???

Neuptolem
02 Jul 2009, 00:19
Da. Se pare ca se va intoarce Robert Patrick in rolul unui om de stiinta ce lucreaza la genetica-cyberdiana iar cercetarile lui sunt hotate pe furis de catre Skynet, posibil ca Skynet sa-l atraga de partea lui, cam cum s-a intamplat cu Lance Henriksen alias Bishop in Alien, si sa-i ia infatisarea pt a crea (tot pe calculator cu digitalizare!) pe modelu' de Terminator indestructibil alias T-1000. Ma intreb daca personajul lui R.P. va fi de acord, cred ca-l ispiteste Skynet cu vreo fatuca Kristanna Lokena alias T-X programata pt sex si doar pt sex. Si iese Sexterminatoru'. :)
Ideea e asta, excludem ce am zis de Alien ca doar e o banuiala si de faza cu sexu', atat macar i-o duce mintea pe-alde McG.

Neuptolem
02 Jul 2009, 00:27
Nu e cel mai slab din serie, cel mai slab din serie e T3. Asteptati sa apara si asta pe dvd si le vizionati unul dupa altul, apoi o sa-ntelegeti la ce ma refer.
Eu sunt multumit de film, consider ca e reusit, reusit in ce sens? cu echipa asta, nu aveam asteptari mai mari; la mine bomba nucleara a picat cand am aflat ca vor lucra aceiasi scenaristi si ca va regiza McG iar James Cameron nu are voie sa intre pe platourile lui T4..dezamagirea mea a fost atunci, s-a consumat, nu m-a dezamagit in sala de cinemau, eu in sala am trait la cote maxime si mi s-a parut (doar) "un alt terminator", unul reusit spre deosebire de Scularea Robotilor. Si se vede straduinta aici, s-au chinuit, deh, presiunea, nici ale Hagi nu au jucat in '98 cu Columbia cum au facut-o in '94, something vis-a-vis de T2.
Dadusem niste note, le corectez putin:
T1: 9.00 / T2: 10 / T3: 5 / T4: 7. Pe-aici...

Pitbull
02 Jul 2009, 00:37
Cu cine vorbesti, tati? :|

Pauline Kael
02 Jul 2009, 19:31
Pauline Kael pe 18 Iunie 2009 13:22
Moon Bloodgood

Ii dau un 4 spre 5 asa pt Moon Bloodgood(coreeana-irlandezo-olandeza),sexy ca si Kristanna Loken.Astept sa-l vad si pe Sam Worthington in "Avatar" si in"Clash of theTitans".Marcus,mai uman decat Arnorld,dar mai putin robot decat guvernatoru' Californiei...Despre Batman,nimic.M-am plictisit rau in prima parte.
Prefer sa ma uit la Terminator 1 si 2 iar,si chiar 3 ,decat la asta.Esec.

Pitbull
02 Jul 2009, 21:57
Right so....

Pauline Kael
02 Jul 2009, 21:59
Aha,ti-au placut gagicile din Terminator 3 si 4.:P

Pitbull
02 Jul 2009, 22:25
Centurioanele alea? :-&
Nu, sunt doar de acord cu ce-ai zis.

Atât.

Neuptolem
02 Jul 2009, 23:18
Nu, sunt doar de acord cu ce-ai zis.
Pitbull, poti sa aduci dovezi (cel putin intangibile...) ca 3-ul e mai bun ca 4?
Adica din cronica ta reiese clar ca nu apreciezi valoarea cinematografica a lu' Scularea Strabunicilor-lu'-Robojivine. Crezi ca de tembeli au scris aia la sfarsit "In memoria lui Stan Winston" care a murit in 2008? Contesti - se pare - intelectul unor oameni de film, ma refer in special la producatori, aia arunca asa 200.000.000$ pe apa sambetei? Totusi e o afacere. Care nu a iesit proasta! Dar nici prea stralucita, adevarat.
In concluzie, tu ai regasit in personajul interpretat de Arnold in T3 un Terminator?:)
Iar scenariul T3 e mai bun ca T4???
Soundul? Scenografia? Regia? La toate T4 e superior iar C.Bale e potrivit lui John Connor, spre deosebire de Nick Stahl al carui personaj visa noaptea cum se scoala robotii.:D

saureign
05 Jul 2009, 10:56
t3 e un animal diferit, de aceea n-a avut succesul scontat. Toata lumea facea inevitabil paralela cu show-ul din t1+t2, Cameron-style; au primit in schimb, meditatie despre umanitate, inevitabil, apocalips, responsabilitate. Mostow a incercat sa faca dreptate si blockbusterelor, a se vedea scena de peste un sfert de ora cu urmarirea si distrugerile aferente pe sosele patriei americane, mai tare ca-n Matrix 16.
t4 e un caft de la un cap la altul, un fel de veriga intermediara pt un film probabil mai bun si mai "cu carne" - aduce un actor de mare talent ca Anton Yelchin sa faca mai nimic, il pune pe C. Bale sa faca iarasi nimic, povestea cvasi-tembela cu inimile schimbate, cu omul care era semi-robot, cu savanta lu' peshte prajit, care era legatura? Ce face o super-actrita ca Helena Bonham-Carter in film-in-film, mai nimic, iarasi... T4 are un scenariu de 2 lei juma', care nu e in stare sa induca nici macar o alta emotie in afara de sperieturi, multe si gratis. Un videoclip.

music
12 Jul 2009, 12:16
T4:Un film care merita vazut odata la cinema si de 2-3 ori in urmatorii 10 ani acasa .. :D

Daca stiam ce e cinema in 1991 (aparitia T2 -lui) si normal daca aveam peste 10 ani macar, sigur m-as fi dus de cel putin 3 ori la cinema.T2 este singurul film care l-am vazut de cel putin 7-8 ori(l-am vazut pe caseta video prin '95, pe pro-tv de cateva ori,pe prima tv, si bineinteles pe PC> varianta necenzurata ).

In fine, sunt fan Terminator..bun , slab, cum o fi..

Lili1982
16 Jul 2009, 10:31
Aveam atat de multe asteptari de la Terminator Salvation...dar chiar nu-mi place ce a iesit. Christian Bale a fost complet eclipsat de catre Sam Worthington... Nici macar cu T3 nu se compara...si acesta din urma a fost destul de slabut fata de primele din serie... Noroc cu efectele dar in rest...povestea are multe gauri si gafe la tot pasul. McG a "esuat lamentabil" !

Neuptolem
17 Jul 2009, 00:30
McG a "esuat lamentabil" !
Atat de lamentabil incat producatorii nici nu au pus "problema" neparticiparii lui in continuare ca regizor - ma refer la T5 (2011) si probabil ca si T6 (dk nu s-o trezi Cameron pana in 2013...).
Orice realizare de pe lumea asta care a fost geniala, s-a autodepasit ori a reusit din toate punctele de vedere, daca e pusa in situatia reinventarii cu alta trupa la bord, nu are nicio sansa matematica, credibila, logica, reala, sa iese la fel ca prima data.

notorious
20 Jul 2009, 15:53
t4 mai prost decat t3 ?! never !

t4 are cateva secvente reusite, care iti raman (hai, nu zic 'memorabile'), precum lupa cu t-800 de la final (cu metalul topit si azotul lichid trantite peste el), tentativele de a distruge terminator-ul urias, rapirea lui kyle reese... nu, in niciun caz nu se compara cu primele doua, dar mi s-a parut peste al treilea, care e asa o carpeala flagranta... iar schwarzenegger trimis din viitor, iar ne chinuim sa salvam omenirea, plus ca scenele de actiune arata asa ca intr-un videogame... iar 'terminatoare' nu m-a izbit decat prin formele lui lokken.

t4 merita plasat peste t3 macar pt ca pune ceva mai mult accent pe realismul confruntarilor si nu pe luatul ochilor in stil mtv-ist.

Pitbull
20 Jul 2009, 18:13
Mda, mä rog... Poate cä l-am considerat mai slab decât T3 strict pe considerente de gust... Intre douä labe triste, chiar nu conteazä care plânge mai räu.

(Booty, mutä ultimele patru mesaje în topicul T3; din simplä dezamägire, au evoluat organic.)

PoliFanAthic
21 Jul 2009, 10:38
T4 este cel mai bun Terminator facut vreodata.

:D

Pitbull
21 Jul 2009, 11:51
Mhm.

(Booty, dormi, pui?)

Chambord
21 Jul 2009, 13:21
T4 este cel mai bun Terminator facut vreodata.
:D

esti om batran, cu experienta (peste 1200 postari) ... cum poti sa spui asa ceva ? mai citesc si copii p'acilea. nu ti-e rushine la obraz ? :-O

Pitbull
21 Jul 2009, 13:32
Glumeazä.

(Booty, destep-TAREA!!!)

PoliFanAthic
22 Jul 2009, 10:33
T4 este cel mai bun Terminator facut vreodata.
:D

esti om batran, cu experienta (peste 1200 postari) ... cum poti sa spui asa ceva ? mai citesc si copii p'acilea. nu ti-e rushine la obraz ? :-O

Ah, batranetea asta. :D

In alta ordine de idei, am tras o chifla zilele astea cand am dat cumva de Dolan's Cadillac, film bazat pe o carticica de Stephen King, cu mereu neinspiratul Christian Slater si Wes - doua viteze - Bentley (chiar si cu tipa care a jucat prin 2 and 1/2 men de cateva ori). O tragedie de proportii stephenkingiene, care pe langa faptul ca are mai multe carente de logica si practica, mai este si executat intr-un stil amatoricesc, si are un pretext de poveste a carui singur rol este sa sustina ultimele douazeci de minute ale filmului, singurele care par sa aiba vreo tangenta cu ceva care impartaseste spiritul propagat de scriitorul sus numit.

Dar de fapt nu prea am dezamagiri pe anul asta, caci filmele de la care m-am asteptat sa fie slabe/mediocre intr-adevar au fost. Poate reuseste Public Enemies sa sa fie prima dezamagire a anului, dar pana acuma am evitat sa-l vad. Iar sincer sa fiu, dat fiind ca am citit ca n-ar fi cel mai reusit film, nu stiu de ar putea sa mai devina o dezamagire.

Adica, despre ce dezamagiri vorbim aici? Film de le care te astepti, ca idee apriori, sa fie bune si nu sunt chiar asa (adica un Public Enemies, cu regizor fain si actori misto) sau filme despre care se scrie ca sunt bune si de fapt nu-ti sunt deloc pe plac?

nutzu13
28 Jul 2009, 21:03
Ma intristeaza foarte cronicile proaste, il trec pe lista lu' Wolverine, nu cred pana nu vad.
Inca sper ca astea doua sa fie popcorn movies decente, daca nu ma duc sa vad Star Trek.
Sincer,o idiotenie de film

Neuptolem
29 Jul 2009, 00:21
Da, o idiotenie in care s-a investit 200.000.000 $ si care a incasat in 68 de zile $356,869,201 Worldwide, cu Terminatori reali, construiti special pt film, decoruri de nota 10 si un scenariu pe care tu nu il puteai concepe nici macar la nivel de synopsis.
Doar James Cameron a lipsit si filmul era perfect. Bine, e ca si cum ai spune ca unui Corvette ii lipseste motorul si e deja un Porsche.
Inainte de a judeca unele realizari ar trebui sa ne gandim cu ce am fi imbunatatit noi realizarea respectiva daca faceam parte din echipa, fie si pe post de asistent montaj.

Pitbull
29 Jul 2009, 00:54
Hai, mä Neupto, nici chiar asa...!
Pelicula e o rusine de toatä jena... Ti-a luat si tie ochii cu niste efecte speciale mai dichisite, si gata, crezi cä-i cine stie ce mare sculä pe basculä. E, nu e - e o labä tristä. Putea sä vinä tot familionu' Cameronu', si tot nu scoteau nimic din textuletul äla tembel, vomat pe post de "scenariu".
Intr-adevär, e tragic cä s-au tocat pentru asta atâtia bani - dar si mai tragic e cä-n doar 68 de zile s-au gäsit atâtia tâmpiti care sä-si arunce paraii pe belete, în loc sä-i dea la aurolacii din metrou.
Si, NU - terminati cu idioteniile gen "fä tu unul mai bun"! Rolul de realizator al unui film, si cel de judecätor al rezultatului, sunt douä chestii TOTAL diferite. Uite, eu, de pildä, sunt incapabil sä cânt - dar pot läuda sau critica un cântäret. Sau tu, n-ai nici o treabä cu scrisul scenariilor, dar nu te va opri nimeni sä le analizezi pe ale altora, dacä vei înväta vreodatä cum.

Nutzule, nu-l lua în seamä pe Neupto, e bäiat bun, dar iubeste atât de mult Terminatorii adevärati, încât crede cä violurile din 3 si 4 sunt dragoste sincerä - ca-n bancul äla cu capra pe vapor. Care-l stiti? Semi, îl stii? Dacä da, ia bagä-l, sä mai învioräm topicul.

Neuptolem
29 Jul 2009, 01:08
Am dat niste note mai sus. T4: 7; 7 si ceva chiar... T3: 5; 5 fara ceva chiar...Ai mai vazut tu sequel al unui film celebru din anii '90 care sa-si fi egalat predecesorul?
Pitbull, toate literele de le tastezi tu nu schimba acest film. Cine n-are ochi negri saruta si albastri. Decat nimic...E net superior aluia din 2003 si asta m-a multumit. Punct.

Pitbull
29 Jul 2009, 01:11
Deci, nu stii bancul cu capra pe vapor - si de-aia te agiti asa pentru "T4: Salivation". Sä ti-l zic eu, sau mai asteptäm? Poate-l stie altcineva.

Neuptolem
29 Jul 2009, 10:42
Ce asteptari aveai Pitbull de la T4? Sperai sa depaseasca T2-ul lui Cameron? :) Cu McG la volan? Te asteptai la ceva genial de la McG sau dereglatii aia de scenaristi de la T3?
Eu vad partea plina a paharului, cu inca un T5 la fel ca T4 sau Doamne-ajuta! mai slab ca T4, sunt sanse REALE ca James Cameron sa se intoarca la ultimul din trilogie: T6, programat pt 2013 din cate am rasfoit pe net. Dar daca revine Cameron, il vad undeva prin 2015, cand vor sa pregateasca un film bun le ia mai mult de 2 ani, de exemplu Avatar-ul a stat in preproductie 4 ani iar scenariul era scris deja din 1995.
Chiar, de Avatar ce spui?

Pitbull
29 Jul 2009, 10:51
Spun cä astept sä-l väd.

Mä asteptam ca "...Scalpation" sä fie mediocru sau släbut, dar nu chiar ATAT de cretin!

Oricum, l-am apreciat strict în sine - fäcând abstractie de propriile mele asteptäri si subiectivisme.

Si cu capra pe vapor cum rämâne?

Neuptolem
29 Jul 2009, 11:43
Am vazut noi cum l-ai apreciat. Bai frate dar m-ai innebunit cu mediocritatea. Nu stiu sa te fi auzit vreodata sa spui ceva bine de T1 ori T2 pe forum inainte de tam-tam-ul cu T4.
Capra pe vapor nu ma intereseaza, intuiesc ca e o injuratura (sper doar la adresa Salvation-ului!) impachetata sub forma culturii "din popor".
Uite ca ti-am pus inteligenta si umorul la incercare, okay?;)

Pitbull
29 Jul 2009, 11:52
Zbârci.
"T-1" si "T-2" sunt douä dintre filmele mele SF favorite. Le-am comentat rar pe forum, pânä acum, fiindcä au o anumitä vechime si, evident, a venit vorba despre ele doar ocazional.

Nu stiu cine sunteti "voi", dar e evident cä ati väzut cum am apreciat "Transforminator": obiectiv, analitic, exigent, critic, sever. Doar nu era sä fi väzut cä-l apreciam pärtinitor, superficial, tolerant, laudativ, blând.

Nope, nu mi-ai pus nimic la încercare.

Zbârci Two:
Aia cu capra pe vapor nu e NICI PE DEPARTE o înjuräturä - dimpotrivä! Hai sä ti-o zic, da?

Neuptolem
29 Jul 2009, 11:55
Hai sä ti-o zic, da?
Do it!

Pitbull
29 Jul 2009, 12:09
Pe un vapor, cäpitanul îmbarcä o caprä, sä dea lapte pentru micul dejun. A doua zi dimineata, vine bucätarul la el, disperat - se duc, si ce väd...? Biata caprä abia se mai tinea pe picioare, cu ochii umflati de somn, si mânjitä sub coadä cu... stiti voi ce. Furios, cäpitanul cheamä tot echipajul la raport si-i ia la rost:
- Bine, mä nenorocitilor, nu vä e rusine? Ia, tu ästa de-aici! Doi pasi înainte!X(
- Sä träiti!:|
- Ia zi: nu cumva ti-ai bätut joc azi-noapte de bietul animal...?
- Aää... ba da... sä träiti...:">
- Nemernicule! O säptämânä de smotru!... X( Si tu? Asa-i cä si tu ai profitat de biata vietate?
- Da... sä träiti...:">
- O säptämânä la frecat puntea!... X( Da' tu? Ai abuzat si tu de särmana fäpturä?
- Päi... sä träiti... stiti...:">
- Mars dupä ei!...X(
...si tot asa, ia tot echipajul la rând, pânä ajunge la ultimul marinar:
- Si tu, mä? Ia zi, nu-i asa cä si tu ti-ai fäcut poftele cu ea ca un porc nerusinat?X( X( X(
- Nu, sä träiti, eu am iubit-o sincer! O:-)

* * *

...Vezi, exact la fel au fäcut si ästia, scalpatorii, cu bietul nostru Terminache: l-au iubit sincer! =(( :((

Neuptolem
29 Jul 2009, 12:46
:) E tare, chiar e tare!
----
Adevarul e ca m-asteptam la mai mult de la T4 dar nu pot s ama mint ca nu mi-a placut, probabil din lipsa de ceva mai bun...:))
O mica precizare: cand eram pusti prin '93 nu m-am dus in cinema la T1, nici T2. Imi vine sa-mi dau pumni in cap...am fost un idiot, dar chiar eram necopt, asta e...si le-am avzut abia prin '95 pe RTL. Scularea robotilor l-am vazut in cinema si am iesit cu un gust amar din sala.
Ei bine, la T4 nu a mai fost gustul ala amar si nici nu pot sa-l compar cu T2, e alt film, alt Terminator. Dar la vremea aia in '95 m-a lasat cu gura cascata, pana prin '98 chiar, cand l-am vazut pt prima data tradus, pe pro-tv. Insa vremurile alea au apus, nici nu exista o concurenta acerba la capitolul action, si eram mai infantil. Acum nu pot sa spun ca T4 e mare film dar din unele unghiuri e superior si T2-ului care are o atmosfera prea SF, zici ca-i desen animat, dar e reusit per total, mult mai reusit si asta conteaza; atuul lui T4 e ca robojivinele alea par ca "traiesc" chiar cu adevarat, e un fel de post-apocaliptic-terminator in zilele noastre, Hunter-Killerii sunt mult mai credibili, reusiti, numai ca idiotul de McG nu i-a exploatat mai mult de 10%. Si asa e, scenariul are replici si ploturi de doi lei. T4 s-a scos la scenografie si special-effects, altfel era cam cum ai scris tu in cronica. Din pacate doar scenografia si efectele au fost la inaltime. Poate si soundul.
----
Hai ca o sa vin cu cronica aia, e deja scrisa jumate dar mi-e greu sa m-apuc s-o termin.
Stati prin zona, I'll be back!