PDA

View Full Version : Filme Underground & Indie


illotempore2002
05 Jun 2009, 16:41
Suntem cu totii de acord ca atunci cand a aparut / inceput, tot ce inseamna film indie a fost considerat (si personal cred ca inca ar trebui considerat) revolutionar.

Ce filme underground stiti? cum va plac filmele underground? ma refer la acele filme pe care putine lume le-a vazut, facute de regizori mai mult sau mai putin profesionisti insa care au ceva de spus, filme foarte de nisa, ramase in umbra.

Un exemplu care imi vine acum in minte ar fi cateva din filmele lui Andy Warhol. Chelsea girl, Blow Job, etc. Filme extrem de nisate, experimentale, iconoclaste, si care intr-un anume fel, nu au nici in maneca nici in clin cu filmul standard, clasic, robust, structural, in 3 acte si ce mai vreti voi.

Ma intereseaza in mod deosebit filmele de care stiti si insa de care ati observat ca nu a auzit nimeni. autori cat mai necunoscuti, actori anonimi, insa cu o poveste buna.

illotempore2002
05 Jun 2009, 16:45
cativa reprezentanti ai filmului underground. ati vazut ceva de ei pana acum?

The movement was typified by more experimental filmmakers working at the time like Stan Brakhage, Harry Everett Smith, Maya Deren, Andy Warhol, Jonas Mekas, Ken Jacobs, Ron Rice, Jack Smith, George Kuchar, Mike Kuchar, and Bruce Conner.

illotempore2002
30 Jul 2009, 12:45
S-ar zice ca exista doua subcurente subsumate culturii underground, acestea se numesc NO WAVE CINEMA si PUNK CINEMA. Trebuie sa recunosc ca nu am vazut nimic din zona asta, insa citind umpic despre punk films constat ca nu e big deal. Sunt filme cu insertii din concerte si muzica punk, si cu cantareti punk care apar in filme, mare smecherie.

The Filth and the Fury este despre Sex Pistols si apar tot felul de vedete inclusiv creatoarea de moda Viviene Westwood, interesanta combinatie de punkisti si fashionisti, punkerii fiind cunoscuti ca nu prea se spala si nu le pasa de zdrentele rapciugoase cu care se imbraca :))
Dar probabil ca ceea ce ii uneste pe punkisti cu Viviene Westwood sunt inclinatiile ei goth.

illotempore2002
30 Jul 2009, 12:50
Ah, ma scuzati, Viviene Westwood e mai tare decat credeam

Dame Vivienne Westwood, DBE, RDI (born 8 April 1941) is a British fashion designer largely responsible for bringing modern punk and new wave fashions into the mainstream.

Cinemania
31 Jul 2009, 09:29
S-ar zice ca exista doua subcurente subsumate culturii underground, acestea se numesc NO WAVE CINEMA si PUNK CINEMA. Trebuie sa recunosc ca nu am vazut nimic din zona asta, insa citind umpic despre punk films constat ca nu e big deal. Sunt filme cu insertii din concerte si muzica punk, si cu cantareti punk care apar in filme, mare smecherie.


si acolo unde ai citit astea e amintit Romper Stomper ?

daca tot te intereseaza fazele underground/indie io zic sa bagi niste filme de gen si apoi sa constati singura daca e mare smecherie sau nu

Cinemania
31 Jul 2009, 09:31
cativa reprezentanti ai filmului underground.

il amintesc pe marele tatic independent: Roger Corman

illotempore2002
31 Jul 2009, 09:33
Ma refeream la faptul ca filmele cu muzicieni care apar life si cu archive footage din concerte nu sunt un gen atat de spectaculos, fara a nega valoarea artistilor care apar acolo. Gust cu mare placere Last Waltz sau etc, dar critica mea nu se adresa la filmele si artistii in sine ci la curent.....adica ce curent e asta? E o exprimare artistica de un anumit fel care utilizeaza toll-uri simpliste, nu merita numele de curent punk film.

Cinemania
31 Jul 2009, 09:48
nu stiu ce sa zic pt ca nu stiu la ce le-a trecut prin cap alora de au numit curentul asa

poate s-au gandit la "low-buget"

prin anii '70 prin "punk" se facea referire la cineva de speta cea mai joasa

Malombra
19 Feb 2012, 23:07
cativa reprezentanti ai filmului underground. ati vazut ceva de ei pana acum?

The movement was typified by more experimental filmmakers working at the time like Stan Brakhage, Harry Everett Smith, Maya Deren, Andy Warhol, Jonas Mekas, Ken Jacobs, Ron Rice, Jack Smith, George Kuchar, Mike Kuchar, and Bruce Conner.


zuuper! mai ești pe aici? hai să scoatem chestia asta de la naftalină, că merită. în plus, mă mai pune și pe mine să-mi mai pun ceva voință și interes deoparte ca să pun de o licență.

Malombra
19 Feb 2012, 23:10
nu mai ești. păcat. ultima activitate - 2010.

Chambord
20 Feb 2012, 10:34
Malombra, ce studiezi, if i may ask ?

Malombra
20 Feb 2012, 16:11
am făcut filosofie, dar am amânat licența, pentru că nu mi-am putut plăti taxa. și pt că mi-am făcut kklău restanțe :D

Malombra
20 Feb 2012, 17:21
bill morrison - light is calling. ce credeți?

http://www.youtube.com/watch?v=cf9ah8IUVgw

Chambord
21 Feb 2012, 15:42
Mi-a adus aminte de Mothlight, a lu' dom' Stan.
Numai ca asta are un aer mai mioritic. Ileana Cosanzeana. Regimentul 13 Călăraşi. Car cu boi. Doina de jale. Photo camera burning. Sigur nu-i un film de Cristi Puiu ?! Psssst sa nu m-auda Federico k iar ma cearta.

Frumos oricum. Dar e ca-n bancul ala cu sexul:

Intrebare la Radio Erevan: De cate feluri este sexul ?
Raspuns: Sexul este de 4 feluri:
- trist: cand ai cu ce dar n-ai cu cine
- tragic: cand ai cu cine dar n-ai cu ce
- studentesc: cand ai cu cine, ai cu ce, dar n-ai unde

si

- filosofic: cand ai cu cine, ai cu ce, ai unde ... dar ... DE CE ? :))

Malombra
21 Feb 2012, 16:09
:))

citit acum câteva secunde: One wonders what will the subject of a retrospective be in 30 or 40 years when the whole globe will have been converted to consumer fundamentalism. Now that our visual economy is funded on total exposure and immediate consumption, where are the cultural rejects to be showcased in future retrospectives?

și legătura cu billuță: el reasamblează filme din rămășițe, din ceea ce ar fi, dacă ar fi rămas, din primul film mut din ”restul e tăcere”, din nimic. pelicula aia din light is calling chiar este mâncată de vreme, nu e doar un truc cinematografic. și primele filme poate erau mai idilice, mai rustice, mai naive, mai patetice, dacă e să le privim cu ochii cuiva de la înc. sec. 21. dar naivitatea lor e doar tehnică. la filmele astea, găsite de bill, e prea puțin posibil să te mai uiți, ce le așteaptă e o moarte sigură în tăcerea sinistră a vreunui raft. el ia aceste ”deșeuri” culturale și le resuscitează. el nu mai așteaptă acea retrospectivă viitoare, care în căutarea unor chestii ultra-obscure, inedite, va scoate în sfârșit la lumină și resturile ininteligibile ale unor reverii cinematice de la început de secol 20. e inutil să aștepți ca hazardul timpului să-ți facă dreptate. iar timpul e mai întotdeauna împotriva lucrurilor fragile.

Malombra
21 Feb 2012, 19:18
mothlight e :x :x :x

mai arunc o dată mingea

Dore O. - Alaska e minunată.
eu am mai încărcat și Kaldalon

http://www.youtube.com/watch?v=MBQX31UPrV4

Chambord
22 Feb 2012, 14:32
mai arunc o dată mingea


Dac-o dai si pe asta afara e punct pentru noi :P


Lemme guess. Toate afirmatiile de mai jos sunt adevarate:

1. Malombra a inceput sa vada "Wavelenght"
2. Malombra a vazut "Wavelenght" pana la capat
3. Malombra a inteles ceva din "Wavelenght"
4. Malombra liked "Wavelenght"

Eu si 90 % din cei pt care punctul 1 e adevarat nu ne putem lauda cu aceeasi performanta. :)
(Told ya about the telescope ;) )

Btw, ai vazut vreunul din filmele astea ?

The Color Wheel Alex Ross Perry 2011
4:44 Last Day on Earth Abel Ferrara 2011
Psychohydrography Peter Bo Rappmund 2011
General Orders No. 9 Robert Persons 2011
You All Are Captains Oliver Laxe 2011

Daca da, cum le pot gasi ?

Malombra
22 Feb 2012, 17:03
și nimic de kaldalon? lasă-l pe snow cu treaba lui, că și așa a nins destul.

a înțeles malombra. că dacă se mai uită mult la lungimea aia de undă, i se desface capul în trei și poate îi iese și o atenă de acolo. încearcă ernie gehr, serene velocity.

da ce-s io, ticket.ro, maică?eu îs de modă veche, nu am văzut nimic din alea. am zis eu vreodată că-s fashion victim?:-/ ce caut io din 2011 e ben rivers și legend of kaspar hauser. dar noroc nem.
general orders e pe isohunt. și you are all captains la fel. și merg bine. celelalte, dacă au intrat în post-producție, sigur apar curând.

Malombra
22 Feb 2012, 17:30
și tocmai acilea le-ai postat, când singurul lucru care poate le face ”underground” pe moment este faptul că abia au fost scoase din cuptor și d'aia se găsesc greu :| :-/ patience, my friend ;)
mai bine te-ai uita la crazy horse, mamă ce de bunăciuni îs acolo, îți curg ochii. e despre unul din cele mai cunoscute cluburi erotice ale parisului.

Chambord
23 Feb 2012, 14:25
Care post-productie bre ca is iesite de anul trecut si bagate si prin topuri deja. Daca nici topurile criticilor nu mai sunt simptome de underground ... :))
Am deja Crazy Horse pe lista (chiar am citit recent un material despre el in Cinemascope)
Daca e cu bunaciuni, SIGUR e si pe lista mea :P

Malombra
24 Feb 2012, 18:26
critici? ce-i aia? :P

eu ieri m-am uitat la ceva hollis frampton. și cred că îmbătrânesc, pentru că reacția mea a fost dubios de moderată.

Mercutio
25 Feb 2012, 19:11
La Merditude des choses (2008)

realizat de un tanar autor belgian de care sigur vom mai auzi, Felix Van Groeningen, filmul, in limba flamanda, e o adaptare dupa romanul omonim de Dimitri Verhulst.
Gunter Strobbe, 13 ani, traieste in casa bunicii lui impreuna cu tatal si trei unchi. o familie disfuctionala, un mediu marginal, decadent, de care Gunter resuseste, finalmente, sa se desprinda, refuzand sa devina ceea ce se numeste un sociopat.
discursul filmului nu e nici pe departe intr-o nota tragica, cum ar parea la prima vedere, e balansat mereu de comicul unor situatii. tatal si cei trei unchi nu sunt personaje unidimensionale. in ciuda faptului ca se dedau cotidian unei existente depravate, ei arata, in felul lor, ca au afectiunea pentru Gunter. il initiaza si il fac sa participe la tot felul de experiente ce vor imbogati imaginatia si spiritul viitorului scriitor: concursuri de baut bere, curse de biciclete pentru nudisti, carnavaluri la care se deghizeaza in femei si altele.
filmat gen reportaj, cu camera in mana, in decoruri bine alese si sugestive, filmul are o nota puternica de realism. la care contribuie si actorii, prin jocul lor semi-improvizat, in special cei ce intruchipeaza tatal si unchii, betivi entuziasti, pusi pe sotii si scandal.
e, cu alte cuvinte, un film ce cred ca merita urmarit. la fel si autorul.

http://1.bp.blogspot.com/_Q_iW6wlmQWI/S0PCXWluDpI/AAAAAAAAC8o/h8o8WIlXoGk/s400/la-merditude-des-choses_Collage.jpg

Malombra
01 Mar 2012, 19:11
^ sună destul de picant chestia aia, o voi vedea și eu.

ex drummer e tot belgian, nu? un pic bolnav, dar fain per total. belgienii ăștia.

Mercutio
06 Mar 2012, 02:34
^ sună destul de picant chestia aia, o voi vedea și eu.

ex drummer e tot belgian, nu? un pic bolnav, dar fain per total. belgienii ăștia.

in afara de Chantal Acherman (mai am vreo cateva filme de-ale ei pe un disc care tot ma asteapta sa le vad) et les freres Dardenne nu prea stiu altii.
am notat titlul tau. nu l-am vazut. sunt cumva limitat la resurse de cand s-a nasolit cu torentele.
practic principala mea sursa e clubul de inchirieri. am noroc ca e destul de mare si mai gasesc si altceva decat warner bros si paramount.

charles
06 Mar 2012, 08:08
clubul de inchirieri

was ist das? dezvaluie cum trebuie o sursa, daca tot pomenesti de ea! :D

Mercutio
06 Mar 2012, 12:47
clubul de inchirieri

was ist das? dezvaluie cum trebuie o sursa, daca tot pomenesti de ea! :D


movie store rental, unde mergi sa inchiriezi filme, nu stiu cum se zice pe romaneste, nici nu stiu daca exista in Romania. cand am plecat eu nu erau.

charles
06 Mar 2012, 12:58
aaah, am crezut ca era ceva si pentru sinistratii ăstia ca noi, care inca mai suntem in Ro:)

Mercutio
06 Mar 2012, 13:12
sa inteleg ca nu exista inca in tara o afacere de felul asta, un loc in care te duci, platesti o suma si inchirezi doua-trei filme pentru o saptamana?

charles
06 Mar 2012, 13:53
ba da, dar cel putin in Cj, nu prea ai ce imprumuta.