PDA

View Full Version : Cum evoluam ca cinefili?

SE7EN1980
28 May 2009, 09:16
Am si eu nevoie de ajutor. Merg la film de ceva timp impreuna cu o persoana foarte apropiata mie. Problema e ca gusturile nu prea coincid. Mie imi plac Kubrick, Fellini, VonTrier, filmele vechi din ani 30-40-50. Ea prefera comediile romantice mai ales cu Sandra Bullock,Hugh Grant sau Drew Barrymore, in general filmele vesele si lejere la care nu trebuie sa gandesti prea mult. Cum as putea sa o fac sa inteleaga si sa iubeasca filmul de calitate? Presupun ca e nevoie de timp si de niste pasi ce trebuie parcursi...timp cred ca mi-ar acorda dar eu nu stiu cum sa procedez. Deci va sunt recunoscator pentru sfaturi...

Cinemania
28 May 2009, 09:22
rasfoieste topicul "Reperele de bază ale unei culturi cinematografice"...poate te ajuta cat de cat

legat de intrebarea "Cum as putea sa o fac sa inteleaga si sa iubeasca filmul de calitate?" io zic sa nu te chinui prea mult sa-i schimbi preferintele....daca ei ii place genul respectiv de filme iti garantez ca acele filme sunt de calitate pt ea

conteaza foarte mult ce cauta la un film

SE7EN1980
28 May 2009, 10:47
Problema e ca ea recunoaste ca nu se pricepe la filme si ar vrea sa inteleaga de ce mie imi plac filmele care imi plac.Numai ca eu nu stiu intotdeauna sa exprim in cuvinte ce anume ma impresioneaza la un film...speram sa existe o carte sau un documentar de gen care sa explice tainele filmului si pentru incepatori.

Dragomara
28 May 2009, 11:27
rasfoieste topicul "Reperele de bază ale unei culturi cinematografice"...poate te ajuta cat de cat

legat de intrebarea "Cum as putea sa o fac sa inteleaga si sa iubeasca filmul de calitate?" io zic sa nu te chinui prea mult sa-i schimbi preferintele....daca ei ii place genul respectiv de filme iti garantez ca acele filme sunt de calitate pt ea

conteaza foarte mult ce cauta la un film

sunt de aceeaşi părere, mai ales unde au încercat, în zadar, diverse persoane să-mi schimbe gusturile. :)
Cinemania tu ce cauţi la un film?

Pitbull
28 May 2009, 11:28
Hehe, eterna problemä... De câte ori nu m-am izbit de ea...
Cärti chiar pentru începätori nu existä, dar cred cä ar putea s-o ajute ale lui Tudor Caranfil: "Vârstele peliculei" (toate volumele), "Romanul unui film: «Cetäteanul Kane», etc... Sunt pe cât de profunde, pe atât de accesibile cititorului de orice nivel - au valente initiatice clare.
O altä recomandare: pentru început, du-o la filme de continut care nu sunt dificile, care pot emotiona usor si spectatorul de rând ("La Strada", "American Beauty", "Forrest Gump", "Zorba the Greek", etc...) Dupä aceea, când le comentati, începe prin a aborda laturile la care ea a vibrat deja: emotionale, sentimentale, lirice... si, în raport cu astea, referä-te la marea mäiestrie a regisorului de a le fi evidentiat într-un mod unic... S-ar putea ca astfel, treptat, s-o ajuti sä parcurgä si ea "ritualul de trecere".
Si... why not? Adu-o pe CineMagia! Ti-o cultiväm noi... stii ce-i aia? Irina Margareta Nistor ti-o facem! Magda Mihäilescu! Alex Leo Serban scoatem din ea!

Dragomara
28 May 2009, 11:36
dacă aci mi s-ar îngădui să fiu sinceră aş zice că ăstea sunt mai mult decât suficiente motive de-a o lua la sănătoasa! =)) (acum tb să recunosc că pe d-na Mihăilescu nu o cunosc. :-? )

---
Addenda: ok. dacă nu e varză, atunci e ghiveci! oricum cel mai tare m-a amuzat "ţi-o educăm noi". :-O

Pitbull
28 May 2009, 11:42
Eu îi cunosc personal si îndeaproape pe toti trei, asa cä, mäcar în cazul ästa, cu modestie afirm cä vorbesc în cunostintä de cauzä - chiar dacä am abordat un ton glumet.
(Apropo, printre filmologi în general am câteva antipatii profunde - dar le recunosc meritele profesionale; deci, hai sä nu facem varzä; sä mai încercäm si cu conopida, sfecla si guliile.)

Dragomara
28 May 2009, 11:44
Problema e ca ea recunoaste ca nu se pricepe la filme si ar vrea sa inteleaga de ce mie imi plac filmele care imi plac.Numai ca eu nu stiu intotdeauna sa exprim in cuvinte ce anume ma impresioneaza la un film...speram sa existe o carte sau un documentar de gen care sa explice tainele filmului si pentru incepatori.

vai, dar' asta chiar e tragic! :(( nu cred să existe 2 persoane care să înţeleagă/ simtă/ trăiască la fel acelaşi film, şi asta nu are absolut nicio legătură cu gradul lor de cultură, cred că cel mai mult ţine de latura artistică a sensibilităţii lor. pentru mine un film are valoare dacă mă schimbă cumva (în bine), dacă reuşeşte să-mi descopere o latură nebănuită a realităţii, a personalităţii umane, foarte pe scurt dacă mă face să visez (cu ochii deschişi).

jactati
28 May 2009, 11:58
In caz ca SE7EN 1980 mai citeste, parerea mea este ca, pentru initiere, orice carte scrisa de un anglo-saxon este preferabila. Criticii romani sunt pentru connoisseuri. De exemplu, la British Council se gaseste o carte foarte OK pentru primii pasi (si nu numai): Film Studies de Warren Buckland. Intelegi din ea cum e cu filmele de autor, cele de gen, elemente de limbaj, etc. Limba engleza poate fi o problema. Dupa una sau doua carti de-astea macar stii despre ce vorbesti. Si s-ar putea sa-ti gasesti si tu mai usor cuvintele pentru a spune ce te impresioneaza la un film. In sensul in care intelegi cum se produce (cine)magia. Succes

SE7EN1980
28 May 2009, 12:03
Multzam. O sa incerc la British Council. Cat despre Varstele Peliculei as fi vrut si pentru mine sa fac rost de carte dar vad ca e pe piata doar primul volum. Aveti idee de unde pot face rost de celelalte?

Pitbull
28 May 2009, 12:21
Editia initialä a avut un tiraj generos, sigur se gäseste prin biblioteci. Nu-i uita nici pe buchinistii de la Universitate, care la comandä îti pot face rost aproape de orice.
cel mai tare m-a amuzat "ţi-o educăm noi". :-O
M-ar amuza si pe mine, dacä as sti contextul! De unde e citatul? (Cä din topicul ästa, no way!)

SE7EN1980
28 May 2009, 12:26
O sa incerc si la universitate.
Ma mai gandeam ca eu am crescut copil fiind cu filme indiene si chinezesti "cu bataie" si de actiune" singurele care rulau in comuna mea.Apoi brusc ceva s-a schimbat . Nu stiu exact ce s-a intamplat ca am dat peste niste filme care m-au atras iremediabil desi initial nu stiam ce imi place la ele. Poate doar ca erau afara din tiparele filmului tv sau filmului care umplea sala la mall. Oare daca nu ai atractia asta fata de filmul pe care la prima vizionare nu il intelegi iar apoi te indragostesti de el nu ai nici o sansa sa evoluezi?

bre
28 May 2009, 12:31
da-i carti doar daca ii place sa citeasca. uneori cartile de specialitate sunt greoaie, sigur, nu inseamna sa nu le citim, dar cred ca primul pas ar fi, cum a zis si pitbull, sa gasesti un film cu care sa o atragi. uite, si prietenului meu ii plac in general filmele cu pac pac, bum bum, dar s-a uitat cu mare placere si la amelie, american beauty, la strada, jeux d'enfants, pianistul, la vitta e bella, the reader, changeling etc. daca ii plac comediile, pune-i o comedie buna, daca e romantica ceva de dragoste, acu' n-o sa-i pui din prima tarkovski....

halebardul
31 May 2009, 18:45
Am si eu nevoie de ajutor. Merg la film de ceva timp impreuna cu o persoana foarte apropiata mie. Problema e ca gusturile nu prea coincid. Mie imi plac Kubrick, Fellini, VonTrier, filmele vechi din ani 30-40-50. Ea prefera comediile romantice mai ales cu Sandra Bullock,Hugh Grant sau Drew Barrymore, in general filmele vesele si lejere la care nu trebuie sa gandesti prea mult. Cum as putea sa o fac sa inteleaga si sa iubeasca filmul de calitate? Presupun ca e nevoie de timp si de niste pasi ce trebuie parcursi...timp cred ca mi-ar acorda dar eu nu stiu cum sa procedez. Deci va sunt recunoscator pentru sfaturi...

1. gandeste-te cum ai ajuns TU sa "iubesti filmul de calitate".

2. vezi daca e posibil ca si ea sa aiba un traseu similar.

3. daca nu, parerea mea sincera e sa o lasi asa cum e: nu se stie cat, ce si daca va castiga ceva, dar de pierdut va pierde: placerea de a vedea chiar si filmele alea. Daca operatia se opreste la mijloc si ea nu trece dintr-o barca in alta, ai defectat-o. Grija mare, ca se va intoarce impotriva ta.
Si nu o trata ca si cum ar avea un handicap, ca nu e evoluata, ca "ii plac filmele la care nu trebuie sa gandeasca prea mult"... si ce-ai mai zis tu pe-aici. Nu trebuie sa fie toata lumea Georges Sadoul (ca sa iau un exemplu la intamplare). Creeaza-i contextul, premisele, daca vrei, dar nu forta. Daca prinde, bine.

ricutza
14 Jun 2009, 19:23

Dragul meu, eu sunt cinefila, am studii in domeniul filmului, am si facut cateva experimente si tot nu-mi plac majoritatea capodoperelor anilor '30, '40, '50. Asta nu inseamna ca nu pot aprecia ca sunt bune (ceea ce si prietena ta poate invata). Dar de placut, nu, nu imi plac.
Majoritatea filmelor care imi plac mie foarte mult, sunt facute in anii '80, '90. Pentru ca astia sunt anii cu care eu pot sa relationez foarte bine. Imi place si muzica din perioada respectiva pentru ca atunci am inceput eu sa-mi conturez gusturile si personalitatea.

Ca sa revin la problema ta, nu cred ca ai cum sa faci pe cineva sa iubeasca niste filme doar pentru ca citeste anumite carti. Eu ti-as sugera sa incerci sa cauti filme ale unor regizori mai contemporani. care sa nu fie nici comedii romantice, nici "vechituri", si sa va faca placere la amandoi sa le vedeti. O data ce amnadoi va veti dori sa discutati despre ele, o sa constati ca va exista si o crestere.