PDA

View Full Version : Alaturi de Basarabia!

Judex
07 Apr 2009, 16:39
Ati vazut ce se intampla la Chisinau!

● Fortele de ordine avertizeaza parintii sa-si retraga copii din Piata Marii Adunari Nationale ● Protestatarii au ocupat Presedintia ● Doi politisti decedati in incidente ● Exista zvonuri ca va urma o interventie a armatei ● Politia a blocat drumurile de acces catre Chisinau ● Un mort din randul protestatarilor ● O altă maşină a pompierilor a venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi a împroşcat protestatarii cu jeturi de apă. Protestatarii au smuls jetul de la pompieri. Poliţia împroaşcă protestatarii cu o substanţă de culoare alb şi verde. ● Uşa de la intrarea în Preşedinţie a fost distrusă de către protestatari ● Politia a recurs la gaze lacrimogene si face pasul inapoi ● Persoane infiltrate printre manifestanti instiga la violente ● Protestatarii şi poliţia sunt in conflict deschis. Zeci de tineri sunt răniţi. ● Sute de pietre zboară spre Preşedinţie şi în poliţie. ● Site-urile din Republica Moldova, blocate de autorităţi ● O maşină de poliţie, distrusă ● Studenţi din Iaşi se îndreaptă cu autocarele spre Chişinău ● Sunt probleme şi cu telefoanele mobile ● În Piaţă se scandează România!, România!

Asta deci din JN:
http://www.jurnalul.ro/stire-externe/oua-si-pietre-inspre-fortele-de-ordine-503662.html

Si asta am primit pe messenger
La 8 la borna de la Teatrul National miting autorizat impotriva fraudarii alegerilor din Basarabia de catre comunisti. Basarabia Pamant Romanesc! da mai departe

Putem comenta aici evenimentele. Oamenii aia ne cer ajutorul. Pe forum putem sa le transmitem un gand bun si sustinerea noastra.
Hai sa fim uniti!
JOS COMUNISMUL!

PS
In jurul pranzului au inceput sa existe probleme cu comunicatiile din si catre Republica Moldova. Domeniul .md inca nu este accesibil.

Pitbull
07 Apr 2009, 16:50
Discutia începuse deja, la "Articolul zilei...", cu o ineptie a boului de Ioan T. Morar, si räspunsul excelent gândit, de mare finete si bun-simt al lui Vasile Gârnet:

http://morar.catavencu.ro/2009/04/07...vasile-garnet/
L.E.
Fresh Hot Breaking News:
A INCEPUT!!!
Doamne ajută!
(Ar fi de preferat ca defetiştii şi fataliştii să tacă; stim că-s dăştepţi.)

Iar apropo de articolul din Catavencu, s-a exagerat enorm. Ioan T. Morar are dreptul la opiniile lui. E un personaj simpatic, pitoresc, dar punctul lui forte nu e în nici un caz I.Q.-ul. Omul e un patriot sentimental, dar nu e nici pe departe un gânditor, asa cä am fi nedrepti sä-i cerem socotealä când, inevitabil, dä cu bâta-n baltä. In fond, si ei sunt ai nostri.

(Apropo, mesajul ästa îl postasem la el pe blog, da' papagalu' nu l-a aprobat! :D )

L.L.E.
Tolomacul s-a luat la ceartä cu mine pe e-mail! :LOL: Can't believe it! Vä dau cu copy-paste, imediat!

L.E.:

In jurul pranzului au inceput sa existe probleme cu comunicatiile din si catre Republica Moldova. Domeniul .md inca nu este accesibil.
Da, s-a anuntat: Voronin a izolat Chisinäul, a täiat legäturile telefonice (inclusiv de mobil) si Internetul.

Judex
07 Apr 2009, 16:54
Imi cer scuze ca am dublat topicul, n-am vazut ca mai exista discutia, in toata valtoarea evenimentelor, coroborata cu problemele mele tehnice de autentificare aici, m-am grabit. Poate le uniti. Pararea mea e sa le aduceti aici, merita un topic separat.

http://www.curaj.net/

Pitbull
07 Apr 2009, 16:58
Nu nu, e foarte bine ce ai fäcut - chiar as fi vrut sä splitez un topic separat, da' aici n-am jurisdictie.
Discutia am si adus-o aici - deocamdatä, era doar linkul postat de Bogie si räspunsul meu; sunt deasupra.

Judex
07 Apr 2009, 17:03
Dap, acum am citit si la topicul celalalt si pe blogul lui Morar. Cred ca s-a grabit, dezgustat de rezultatul alegerilor. In fine...
Voronin a bagat deja placa cu agenturili destabilizatoare:
Partidul comunist a denuntat marti drept "tentativa de lovitura de stat" amplele proteste de la Chisinau, care contesta rezultatul alegerilor parlamentare de duminica, anunta AFP.

"Principalul scop al organizatorilor protestelor in curs de derulare este destabilizarea situatiei din tara", a spus Voronin, citat de Ria Novosti.

Update:
Se trage cu gloante de cauciuc O parte dintre protestatari pleaca... Probabil de frica! Se pregateste o interventie in forta! Se vad oameni cu cagule! ● Corespondentul Jurnalului National la Chisinau, Vitalie Calugareanu: Providerii deconecteaza utilizatorii de la internet. In curand n-o sa mai am acces pentru a va informa

http://img155.imageshack.us/img155/5660/thumb216x29808887920090.jpg

Floydman
07 Apr 2009, 18:07
domnilor, indiferent de urmari (Dumnezeu sa ii ajute pe manifestanti!) momentul realizat e unul istoric.

cladirile de stat (sau unele) din Chisinau au arborat DRAPELUL ROMANIEI....

asta e o lovitura pentru statalitatea artificialului stat numit Republica Moldova. Ne bucuram!
Dumnezeu sa ii ajute pe cei care simt romaneste! Eu eram tentat sa cred ca sunt foarte putini. Ei , m-am inselat, iata ca sunt suficienti ca sa poata incepe o Revolutie.

Ce as face eu in locul dobitocilor de politicieni romani? Ei, ce! As face ce a facut Rusia in Georgia.

1. As cere convocarea de urgenta a consiliului de securitate al ONU.
2. In consiliu as propune mandatarea unei forte de mentinere a pacii :D
3. Fortele de mentinere a pacii sa fie sub comanda NATO :D
4. Romania sa asigure grosul trupelor :D

Ce ziceti, e un plan bun? :w00t:

Pitbull
07 Apr 2009, 18:09
Un plan FOARTE BUN - deci si prin urmare, inacceptabil!

Judex
07 Apr 2009, 18:09
Din acelasi JN, pozitia Externelor:
MAE: Susţinem poziţia UE faţă de situaţia din R.Moldova, cerem părţilor să nu cedeze violenţei
MAE susţine poziţia Uniunii Europene exprimată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă şi Securitate Comună, Javier Solana, în ceea ce priveşte situaţia de la Chişinău şi face apel la toate părţile implicate în acţiunile din Republica Moldova să nu cedeze violenţei şi provocărilor.

7/04/2009

MAE a transmis, marţi, un comunicat în care atrage atenţia că violenţele împotriva instituţiilor statului nu pot fi acceptate şi subliniază că este foarte importantă respectarea drepturilor inalienabile de întrunire liberă şi de manifestare paşnică a cetăţenilor.

MAE precizează ferm că la fel de importante sunt respectarea principiului statului de drept, în acelaşi timp cu respectarea drepturilor omului.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Javier Solana, s-a declarat, marţi, preocupat de confruntările din Republica Moldova şi a făcut apel la "toate părţile să nu cedeze în faţa violenţei", relatează AFP.
Mediafax

Floydman
07 Apr 2009, 18:17
si un gand trist...incredil!

pe site-ul CNN THERE IS NOTHING! NOTHING!

ASTA inseamna ca revolutionarii sunt singuri...ingrozitor de singuri...

Judex
07 Apr 2009, 18:18
Tot JN:
Protestatarii au ocupat clădirea preşedinţiei din Chişinău
Protestatarii de la Chişinău au ocupat clădirea preşedinţiei, relatează Deutsche Welle în pagina electronică, afirmând totodată că mai multe salvări au apărut în apropierea manifestanţilor.

Protestatarii au arborat în faţa intrării preşedinţiei din Chişinău un steag al României, iar pe acoperişul clădirii un drapel al Uniunii Europene, relatează corespondentul RIA Novosti, aflat la locul incidentelor.

Potrivit cotidianului moldovean Timpul, care citează martori oculari, protestatarii au distrus mai multe portrete ale preşedintelui Vladimir Voronin, al cărui mandat expiră marţi.

O parte dintre tineri se îndreaptă spre Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, purtând în mâini steagul naţional şi drapelul Uniunii Europene.

"Ole, Ole! Voronin nu mai e", scandează protestatarii, care le cer jandarmilor să se alăture manifestaţiei.

Primul etaj al Parlamentului este devastat, toate obiectele scoase din Parlament fiind incendiate, iar din spatele preşedinţiei se vede fum, potrivit postului de radio Vocea Basarabiei.
Mediafax

Pitbull
07 Apr 2009, 18:18
Morarul a amutit; iatä cum fu:

Hai sa intru si eu la voi pe blog sa vad cit de democrati sinteti daca voi sustine acolo ca esti oligofren. Dar b[iat bun. Vrei?

Be my guest! Ripostäm pe fatä, virulent, dar cu argumente - nu bägäm gunoiul
sub pres (cu exceptia spammerilor si a trollilor - ceea ce nu e cazul!)
Mihnea aka Pitbull

Domnule,
Nu tin minte sa ne fi cunoscut. Nu te-am invitat pe blog sa scrii magarii.
Nu-ti vei face trafic la mine. Suferi ca blogurile voastre vi le cititi
intre voi. De aia intri pe alte bloguri.

Mult stimate si distinse!
Nu stiam cä e nevoie de "invitatie" ca sä scriu pe blogul lu' matale!
Fii bun si catä de pricepe: ceea ce-am zis eu ("I.Q.-ul nu e punctul lui forte" si "nu e un gânditor") nu e nici "mägärie", nici echivalentul epitetului "oligofren", ci doar o constatare decentä: nu esti inteligent. In schimb, ti-am recunoscut calitätile pe care le-am putut constata: esti simpatic, pitoresc, patriot si sentimental. Ce vrei acum, sä väd la tine NUMAI calitäti???
Pe bune, erai mai simpatic la DIVERTIS - färä ironie!
(Desi lacunele mansardice se simteau încä de la filmele alea asa-zis "comentate", noaptea târziu, când veneau alde Mesaros si Radu Feldman Alexandru pe post de invitati speciali...)
Succesuri îti doresc!
Pupici,
Mihnea aka Pitbull

Acum am vazut cine esti, am dat o cautare. Scuza-ma, trebuia sa vorbesc mai
respectuos cu tine. , mare scenarist si regizor. Esti bun. Tine-o tot asa!

Nu sunt nici "mare", nici cine stie ce "bun" - si nici consecvent la modul absurd, s-o "tin tot asa" (vorba aia: "numai boul e consecvent").
Retine o vorbä în care cred:

- Omul inteligent învatä din propriile greseli.
- Inteleptul învatä din greselile altora.

Intelept stiu cä nu sunt.
Inteligent...? Sper, dar niciodatä nu voi conteni a mä îndoi.

Ai grijä sä nu te autoincluzi în categoria a treia - a suficientilor care nu învatä niciodatä, Ioane!
Alles gutte!

M aka P

Face Radu Gabrea un film dupa romanul meu Lindenfeld. Poate vorbesc sa-i duci tu cafele la filmare, ca vad ca asta stii sa faci, ca secund! :-)

PSIn schimb, tu esti inteligent dar nu ai pic de talent, esti mediocru, nu ai simt artistic, esti plat si neinteresant, plicticos. Fara ironie, se intelege

Regret, Gabrea e cam terminat... "Der Gekopftke Kahn" e o mediocritate calofil-snoabä, si nici filmele anterioare nu prea i se tin - de aproape 40 de ani încoace. Sorry, n-am timp sä-i dau lectii, si oricum e prea bätrân si rigid ca sä se mai recicleze - deci, cärticicul lu' matale nu si-a gäsit transpozitorul optim pre ecranule...! So sad...
In rest, mä amuzä cä treci la atacuri personale vorbind despre ceea ce nu stii - cum se cheamä asta? Ignorantä, nu?
Greu era sä-ti recunosti greseala! "Da, fratilor, Basarabia mä doare la fel ca pe voi, si m-a luat gura pe dinainte! Imi cer iertare!" Da' nuuu - noi suntem infailibil, nu-i asa...?
Of, of, of, Ionele, of... Ce sä mä fac eu cu tine? Imi dai o idee?
(Da' mai originalä ca aia cu cafelele, bitte schön...)
Pa si pu!
M aka P

Floydman
07 Apr 2009, 18:19
Un plan FOARTE BUN - deci si prin urmare, inacceptabil!

cred ca daca cineva propune un asemena plan, reprezentantul Rusiei, se va ridica tacticos si va zice..

draghi tavaraschi. iu mei pas uatevar resolution iu want. but i wil be srtrait. if anione tacez Moldavia, iu will al be ded....:D nau, i let iu have ior bla bla as maci az iu uant. bye!

Judex
07 Apr 2009, 18:23
Din Ziua:
Portalul de informatii BBC a fost una din primele agentii internationale de informatii care au transmis comunitatii internationale, in timp real, gratuit si impreuna cu imagini video, amanunte despre protestele anti-comuniste din Chisinau.
Sub titlul "Studentii moldoveni au efectuat raiduri asupra Parlamentului", portalul BBC a oferit imagini de la fata locului, publicand informatiile dezvaluite de surse medicale moldovenesti, care sustin ca in spitale au fost primiti un numar de peste 30 de raniti, atat protestatari cat si reprezentanti ai fortelor de ordine.
BBC a preluat si declaratia primarului Chisinaului, Dorin Chirtoaca, acesta fiind si unul din reprezentantii Opozitiei democratice din Republica Moldova, care a declarat ca protestele sunt justificate "deoarece oamenii nu au votat in numar atat de mare in favoarea comunistilor".
Ulterior, postul european Euronews, dar si alte canale media europene si internationale, au preluat si publicat si ele informatii despre evenimentele din Republica Moldova.
Si articol de pe BBC, actualizat acum 2 ore:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7987608.stm

Judex
07 Apr 2009, 18:54
Sa ne relaxam un pic. Imnul securistilor basarabeni:
http://www.trilulilu.ro/shumilica/69c131d3910bdd

Edit:
Merge un site din Basarabia:
http://garda.com.md/

Floydman
07 Apr 2009, 19:00
se pare s-a negociat si convenit renumararea voturilor. daca o sa ii faca iar la buzunare ? :-x

sincer, eu n-as recomanda pentru moment nici o tentativa de unire. viata e complexa si are multe aspecte.

multi rusi au familii si radacini in moldova. a avut grija stalin. nu le poti cere la aia sa se care, si nici nu se vor cara. multi moldoveni sunt deci rusofoni, ca ne place sau nu. or, sa luam sub aripa noastra o minoritate rusa de cateva milioane de oameni, este ceva ce nu ar avantaja nici Romania nici Moldova. potentialul unui razboi civil, nu il dorim adus intre granitele noastre si nici sa il vedem realizat in Moldova nu dorim.

unirea ar putea fi urmarita ca obiectiv, dar pe termen foarte lung si cu pasi foarte mici.

exemplu de pas: sa acordam la cat mai multi moldoveni cetatenie romana, ca sa avem un pretext sa ne bagam in trebuirle lor interne. :D . sa promovam cultura romana in basarabia, sa tocim placa ;"drepturilor individuale" (alea colective e cah! ca le combatem si noi in ardeal) dreptul la limba romana, la cultura, la bla bla bla...

adica daca romanilor din Basarabia nu le putem oferi o Unire, macar sa ii ajutam sa isi recapete identitatea si sa traiasca confortabil la ei in tara.
si nici asa nu ar fi lipsita de riscuri sau de perspectiva unui esec. nu se pricep insa romanii la asa ceva. ungurii experimenteaza, insa.

Judex
07 Apr 2009, 19:08
Saitul SIS (serviciile secrete din R. Moldova) e picat:
http://www.sis.md/

O sa incerce sigur, dar va fi mult mai greu, toata lumea e cu ochii pe ei.

miercuri
07 Apr 2009, 19:27
Unirea cu Basarabia ne-ar baga la fund din punct de vedere economic, cred ca e exclus.
Mi-e groaza de ce ar putea sa se intample la noapte in Chisinau, sper sa nu fie cazul, desi dupa cum au decurs lucrurile, spre asta se indreapta.

Floydman
07 Apr 2009, 19:29
Ioan T Morar e cel care il imita pe Ceausescu? Stiu ca ma stricam de ras la fazele alea....

Noua pe Voronin cine ni-l imita? Ati vazut ce fatza de corcitura intre Milosevici si Eltzin are? Comunistul de comitet tipic....moshuletz cu fonctie in PCUS care picoteste pana se inerveaza isi face autocritica in sedinta (se stie ca daca luai cuvantul in sedintele comuniste si nu incepeai prin a face autocritica, dupa care sa spui ce ai de spus erai mancat a doua zi, ziceu ca vrei locul cuiva) dupa care infiereaza fascistii reactionari din piata orasului... :D

Floydman
07 Apr 2009, 19:35
Unirea cu Basarabia ne-ar baga la fund din punct de vedere economic, cred ca e exclus.
Mi-e groaza de ce ar putea sa se intample la noapte in Chisinau, sper sa nu fie cazul, desi dupa cum au decurs lucrurile, spre asta se indreapta.

nu cred ca poate fi noaptea mai rau ca ziua. planeta e cu ochii pe ei. nu mai suntem in 89, cand era mai greu sa se afle imediat. efortul de cenzura e penibil. surse sunt multe, sunt in strada, si dau raporturi live pe net. internetul a devenit moartea fizica a cenzurii...

Pitbull
07 Apr 2009, 19:48
Iulia Verdeş, pentru Basarabia:
http://www.cinemagia.ro/stiri/iulia-verdes-se-alatura-cauzei-protestatarilor-de-la-chisinau-11938/

Judex
07 Apr 2009, 20:13
http://www.cinemagia.ro/stiri/iulia-verdes-se-alatura-cauzei-protestatarilor-de-la-chisinau-11938/
Mda, ar fi trebuit s-ajung si eu. Tot am reusit sa strang la un loc vreo 50 de cunostinte acolo. Prin telefon!

PS
Pit, sa-mi bag picioarele dac-o stiu pe Iulia!!!! :eek:

keepwalking
07 Apr 2009, 20:16
Aproximativ 500 de tineri, studenti basarabeni si ieseni, s-au strins marti seara in Piata Unirii, din centrul orasului. Tinerii si-au manifestat solidaritatea cu manifestatiile ample din Republica Moldova si striga lozinci impotriva regimului comunist de la Chisinau.

Protestul de la Iasi a avut loc in acelasi timp cu alte proteste din tara, organizate in principalele orase si in Bucuresti. Mobilizarea s-a facut prin telefon si prin internet.
"Rezist. Sint anticomunist", "Jos comunismul", "Libertate" - sint citeva dintre scandarile tinerilor din Piata Unirii. La fata locului au fost mobilizati si mai multi jandarmi, pentru a preveni eventualele incidente.

Studentii basarabeni vor organiza si miercuri un miting de protest, incepind cu ora 10, in fata Palatului Culturii.

Pitbull
07 Apr 2009, 20:20
(...)
Pit, sa-mi bag picioarele dac-o stiu pe Iulia!!!! :eek:
N-ai väzut "Elevator"? :eek:
http://www.cinemagia.ro/actori/iulia-verdes-26673/

Judex
07 Apr 2009, 20:25
Nu. Am auzit de el, e cu aia blocati in lift. Am sa-l vad.

On topic:
• Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a negat că puterea şi opoziţia ar fi ajuns la un acord privind renumărarea voturilor. Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti a fost rechemat pentru consultări. • După-amiază, pe sediul Preşedinţiei fluturau drapelele R. Moldova, României şi UE. • O femeie a decedat marţi în incendiul din clădirea Parlamentului din Chişinău, a anunţat aseară televiziunea publică din R. Moldova. Numărul răniţilor ajunsese aseară la 80, potrivit unui post tv privat local. • După ce au circulat zvonuri că preşedintele moldovean în exerciţiu, comunistul Vladimir Voronin, ar fi fugit, acesta a apărut la televizor după-amiază cu o declaraţie potrivit căreia acţiunile protestatarilor lor sunt bine organizate şi bine plătite. Partidul Comuniştilor a denunţat o "tentativă de lovitură de stat" la Chişinău. • Anterior, adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, a declarat că Rusia este "îngrijorată" de violenţele care au fost "provocate" în Republica Moldova. De altfel, singurul care l-a felicitat pe Voronin pentru victoria electorală a fost preşedintele rus, Dmitri Medvedev. Iar liderul comuniştilor din Rusia, Ghenadi Ziuganov, acuza că în spatele protestelor se află serviciile secrete occidentale. ● Manifestantii au patruns in Parlament. Fortele de ordine s-au retras din cladire ● Corespondentul Jurnalului National la Chisinau, Vitalie Calugareanu: Providerii deconecteaza utilizatorii de la internet. In curand n-o sa mai am acces pentru a va informa ● Se trage cu gloante de cauciuc O parte dintre protestatari pleaca... Probabil de frica! Se pregateste o interventie in forta! Se vad oameni cu cagule! ● Fortele de ordine avertizeaza parintii sa-si retraga copii din Piata Marii Adunari Nationale ● Protestatarii au ocupat Presedintia ● Doi politisti decedati in incidente ● Exista zvonuri ca va urma o interventie a armatei ● Politia a blocat drumurile de acces catre Chisinau ● Un mort din randul protestatarilor ●

Floydman
07 Apr 2009, 22:18
http://hotnews.md/

un site moldovean care MERGE.

Bogie
08 Apr 2009, 13:00
A report by the Organisation for Security and Co-operation in Europe on Sunday's vote gave a mostly positive assessment of the poll.
But a British member of the OSCE's observation team questioned that conclusion.
Baroness Emma Nicholson said she found it "difficult to endorse the very warm press statement" from the head of the OSCE.
"The problem was that it was an OSCE report, and in the OSCE are, of course, the Russians, and their view was quite different, quite substantially different, for example from my own," she told BBC News.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7989360.stm

Pitbull
08 Apr 2009, 13:23
Apropo, meditam zilele astea - câtä desertäciune, câtä ipocrizie, câtä lipsä de moralitate, coerentä si substantä, în politica internationalä...
In unele state nationale, independente si suverane, dar conduse dictatorial si autocratic, ca Afghanistanul sau Irakul, e "firesc", e o "onoare", sä-ti trimiti armatele ca sä rästoarne regimul si sä impunä guverne marionetä (sângeroasä mascaradä la care si noi ne aducem contributia - apropo, deunäzi a murit degeaba al paispelea român în Afghanistan). Sä nu uitäm nici implicarea N.A.T.O. în diversele räzboaie din fosta Iugoslavie, contributia la dezmembrarea ei, cu recunoasterea fäcäturii Kosovo, si mai ales bombardamentele din 1999 (comparabile cu înscenarea de la Târgoviste - cä în fond, Milosevici si Ceausescu erau aproape clone).
In schimb, o fabricatie falsä ca asa-zisa "Republica Moldova", lipsitä de orice identitate nationalä ca si de realä independentä si suveranitate (fiind guvernatä prin telecomandä de la Moscova, si prin telepatie din ghena istoriei), e recunoscutä de curvele de la O.S.C.E. si de multe alte boarfe ale bordelului international (inclusiv institutiile de cäcat ale statului românesc, de când le-a oträvit mintile Ilici, în 90-94), si pânä si simpla IPOTEZA cä unele persoane, grupäri sau forte din România (tarä din care Basarbia face parte - de jure, dacä nu de facto) ar fi aläturi de revolta anticomunistä de-acolo, e privitä ca o anatemä.

Motivele se cunosc, desigur, si în sens pragmatic nu avem ce face - dar nimeni nu ne poate opri sä privim, sä întelegem si sä judecäm.

Chambord
08 Apr 2009, 16:53
Suport pentru o Basarabie fara comunism.

Pitbull
08 Apr 2009, 19:40
http://www.tvr.ro/articol.php?id=60816
Unde-i lista de semnäturi?
Voiam s-o semnez pe loc (nu ca altii!), da'... nici un link!

corinka
08 Apr 2009, 20:06
Nu numai a ta, draga Dragomara, asa ca ai numai o particica mica, o dala din vreo piata din Suceava, poate.

Judex
08 Apr 2009, 20:10
@Dragomara, nu-ti modereaza nimeni comentariile, stai linistitta. :D

Judex
08 Apr 2009, 20:18
Exact de JN Online vorbeam si eu. :D

Suspect de bizar
08 Apr 2009, 20:35
... - apropo, deunäzi a murit degeaba al paispelea român în Afghanistan)
Era din Tg.-Mureş.

Pitbull
08 Apr 2009, 20:58
Dumnezeu sä-l ierte.
Am väzut funeraliile.

Judex
08 Apr 2009, 21:02
Deci ai putea sa ma crezi pe cuvant, in primul rand. :D

Judex
08 Apr 2009, 21:42
Deci pe bune, asta-i de antologie. E drept ca n-ai de unde sa stii de ce ar trebui sa ma crezi pe cuvant. :D

Eufrosin
08 Apr 2009, 22:04
Soparla din tufis

Din cate stie orice om avizat, revolutiile oranj poarta marca CIA, nu FSB, iar ce avem aici, poarta toate atributele clasice ale unei asemenea facaturi, croite pe spatele Basarabenilor de buna credinta care s-au saturat.
Nu spun ca rusii n-au si ei o mana in cratita, dupa cum s-a intamplat si la noi in '89, dar beneficiarii schimbarii guvernului pro-rus Voronin, sunt fireste, altii.
Sa nu uitam ca Medvedev l-a felicitat entuziast pe Voronin in urma castigarii, asa cum a fost ea, a alegerilor.
Chiar Victor Roncea, recunoaste ca ruta de primire a instructiounilor politrucului Vladimir Sokol, include Washingtonul.

http://www.youtube.com/watch?v=MtYXaMkCdTU

Aici e vorba de matrapazlacuri americane, care dupa cum au dovedit pana acum, nu se dau inapoi de la nimic pentru a rani de moarte Rusia.

Stiu ca nu va fi populara opinia, dar adevarul a fost si este de regula nepopular, pana devine acceptat.

Doresc din inima caderea comunistilor, dar nu doresc transformarea Basarabiei NOASTRE, dintr-o colonie rusa, intr-una americana.

Firesc ar fi sa se reintregeasca tara si sa scapam de cutrele si lacheii care distrug acum Romania.
Dupa cum se spune, doua rele nu fac un lucru bun: Avem acum ocazia, sa transformam raul planificat, in giganticul bine nedorit de catre mai marii lumii, dar nu fara a ne asuma responsabilitatea care merge mana in mana, cu calitatea de Roman.

Pitbull
08 Apr 2009, 22:21
Asteptam s-aparä si paranoicul ästa ipocrit, pescuitor în ape tulburi! Evident, aberând ca un colon rectal pe timpul noptii, dupä ce s-a încärcat cu fasole la masa de searä!
Froso, vezi cä netu' nu-i populat numai de fätäläi ca tine - ia uite ce-avem noi aici:
http://elucubratie.wordpress.com/2008/07/21/eufrosin-crestinul/#comment-2257
Pentru cui i-e lene sä dea click pe link, zice asa:

Vesti din blogosfera :) )
Adevarata identitate a acestui Eufrosin este:
- Nicolae Zeriu, 42 ani, Cluj-Napoca, inginer mecanic, 2 plozi.
Spread the word!

Pitbull
08 Apr 2009, 22:47
Hop-ppaaa, stai asa cä Frosulicä, simt eu, tocmai coace un räspuns... ;)

L.E. - Hehe, a postat räspunsul, dupä care a väzut cä i-o luasem înainte, s-a speriat si l-a sters... si acum nu stie ce sä facä! Stä buimac si clipeste din ochi în display, ca o gäinä cäzutä-n cap.
(Nici un minut nu l-a läsat, numa' ce l-am väzut de-afarä, si pân-sä intru sä-l citesc - lulu! Mu-mai-era!)

corinka
08 Apr 2009, 23:20
@ Corinka - Suceava era oricum a mea. io VREAU şi Bălţi,şi Soroca, şi Orhei, şi Tiraspol, şi Dubăsari şi Edineţ! Întreaga mea Moldovă!
Ete na, si eu si urmasii mei? Si urmasii urmasilor mei? Si a lu' Chambord, Suspect de bizar, Pitbull, Pauline, illotempore etc etc? A noastra nu-i? Iote-o hapsana, vrea sa puna laba pe toata mostenirea de la Stefan!

europe_east
08 Apr 2009, 23:42
am si eu o intrebare: daca toti romanii sunt asa de mult de partea basarabenilor demonstranti, de ce nu s-a iscat nici o miscare/manifestatie de sprijin in Ro? sau sunt si nu stiu eu?

Pitbull
08 Apr 2009, 23:47
S-au fäcut; marti la 20:00 în Piata Universitätii, si-n alte câteva orase.
Dar lesinate... Suntem molesiti, nici mäcar pentru cele de-acasä nu ne miscäm curu', necum pentru Basarabia... Nu ne-am mai urnit cu adevärat de vreo 12-13 ani... Cred cä ultima mare miscare publicä a fost särbätorirea victoriei C.D.R. în alegerile din noiembrie, 1996.

corinka
08 Apr 2009, 23:48
Din cate stie orice om avizat, revolutiile oranj poarta marca CIA, nu FSB, iar ce avem aici, poarta toate atributele clasice ale unei asemenea facaturi, croite pe spatele Basarabenilor de buna credinta care s-au saturat.

Eufrosin, crezi ca li s-au facut farmece basarabenilor? De catre cine? CIA, FBI, KGB, Mossad?
FĂCĂTÚRĂ, făcături, s.f. (Pop.; în superstiţii) Farmec, vrajă (făcută cuiva); mijloc întrebuinţat de vrăjitoare în farmecele sale.

Pitbull
08 Apr 2009, 23:49
Nu-l lua-n serios, Cori - e dus cu pluta (da' räu!).

Judex
08 Apr 2009, 23:56
Deci pe bune, asta-i de antologie. E drept ca n-ai de unde sa stii de ce ar trebui sa ma crezi pe cuvant. :D
ok, te cred, te cred. acum poate că suntem într-un univers paralel în care eu sunt tu, sau vice versa. acum chiar cred că ştii ce-am trăit. mai rămâne să-mi spui că sub nickul tău se ascunde Tucă. :rolleyes:

acum, ca să cârcotesc până la capăt, te rog să-mi aduci comentariul ăla despre diete-napoi. presupun că inclusiv comentariile nepublicate sunt salvate într-o bază de date, nu?!
Ma cac in ele de diete, fie-mi iertata folosirea termenului 'diete". :D

Floydman
09 Apr 2009, 09:46
judecand mai la rece, distrugerile din Chisinau de alaltaieri par trase la indigo cu ce s-a intamplat in 13 iunie 1990. Manualele KGB au ramas aceleasi. De-a dreptul nemodernizate.

de fapt intregul scenariu din 7 aprilie 2009 pe care mi se pare ca Voronin si ai sai l-au tesut seamana cu acele evenimente, mai putin venirea minerilor, de care la Chisinau n-a fost nevoie.... Sau faza a fost ca Moldova nu detine o masa de oameni care sa fie manipulata ca minerii...

Voronin a lovit mai multe tzinte. A discreditat studentii idealist-reformisti transforamndu-i intr-o banda de descreierati beti de sange....pfff...... A convins UE ca Moldova nu e interesata de structurile europene, complacandu-se in instabilitate politica. A multumit satrapii de la Moscova. A lovit crunt in opozitie ai carei lideri probabil se vor confrunta cu dosare penale pentru tentativa de lovitura de stat. A aratat Romaniei pisica stricand relatiile diplomatice. (Eu as fi expulzat si eu pe toti diplomatii moldoveni, ca sa le arat ca nu ne pot lua la pret de 3 lei bucata, indiferent ce fac la ei in amaratul ala de stat artificial al lor)

Daca vreti o parere sincera, pt ca de dovezi va dati seama ca nu poate fi vorba, mi se pare din ce in ce mai evident ca printre studenti erau agitatori care au cauzat majoritatea distrugerilor la cladirile de stat din Chisinau.

iata si o analiza pertinenta, cu care eu sunt de acord.

http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-opinii_analize-5564979-treilea-reich-lui-voronin-timpul-moldova.htm

Chambord
09 Apr 2009, 10:54
Cred cä ultima mare miscare publicä a fost särbätorirea victoriei C.D.R. în alegerile din noiembrie, 1996.

si calificarile nationalei :p

Chambord
09 Apr 2009, 10:58
@ Corinka - Suceava era oricum a mea. io VREAU şi Bălţi,şi Soroca, şi Orhei, şi Tiraspol, şi Dubăsari şi Edineţ! Întreaga mea Moldovă!
Ete na, si eu si urmasii mei? Si urmasii urmasilor mei? Si a lu' Chambord, Suspect de bizar, Pitbull, Pauline, illotempore etc etc? A noastra nu-i? Iote-o hapsana, vrea sa puna laba pe toata mostenirea de la Stefan!

hopaaaaaa ... se pune d'un proces "People vs. Dragomara" pe chestia: cine sa-si traga Moldova ? cory, ne sustii in instanta, da ? ;)

Bogie
09 Apr 2009, 11:07
Un lucru pe care l-am putea face cu totii ar fi editarea paginilor de pe Wikipedia despre revolte, despre istoria Moldovei etc. Fara idei tendentioase, sa prezentam adevarul intr-un mod obiectiv, lipsit de patima.

Pitbull
09 Apr 2009, 11:44
Un lucru pe care l-am putea face cu totii ar fi editarea paginilor de pe Wikipedia despre revolte, despre istoria Moldovei etc. Fara idei tendentioase, sa prezentam adevarul intr-un mod obiectiv, lipsit de patima.
Corect.

Judex
09 Apr 2009, 14:44
ok, te cred, te cred. acum poate că suntem într-un univers paralel în care eu sunt tu, sau vice versa. acum chiar cred că ştii ce-am trăit. mai rămâne să-mi spui că sub nickul tău se ascunde Tucă. :rolleyes:

acum, ca să cârcotesc până la capăt, te rog să-mi aduci comentariul ăla despre diete-napoi. presupun că inclusiv comentariile nepublicate sunt salvate într-o bază de date, nu?!
Ma cac in ele de diete, fie-mi iertata folosirea termenului 'diete". :D
într-adevăr un răspunds argumentat, logic, cu bun-simţ, PERFECT BĂRBĂTESC! :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

până deseară să-mi faci pachet timpul pierdut cu tine şi să mi-l trimiţi cu Cargus-ul, la Cernavodă! s-a înţeles?! :mad: :mad: :mad:
Haida de, esti cam impertinenta.

StefanDo
09 Apr 2009, 17:04
uite asa ∞

StefanDo
09 Apr 2009, 17:22
nici acum?

Judex
09 Apr 2009, 17:32
Dragomaro, eu inteleg iti place sa existe postari multe pe forum, dar cel mai simplu era sa mergi frumos pe site la JN si sa incerci sa postezi un comentariu, nu sa ma trimiti pe mine sa-ti caut pagina de diete. :D
Acum nu mai eram nici off-topic, nici nu-i mai dadeai motiv Paulinei sa-ti mai zica vreo doua si iti rezolvai si problema cu dietele JN. :cool:

Pitbull
09 Apr 2009, 20:36
Firesc. Si orbu' vede cä Voronin aplicä un scenariu similar cu al lui Tätuka Ilici în 13 iunie - doar s-au (semi)alfabetizat amândoi la scoala K.G.B.-ului.
Calea cea mai fireascä ar fi sä ne luäm Basarabia înapoi cu armele - DAR, din päcate:
- Nu avem fonduri pentru o asemenea operatiune.
- Nu avem nici puterea economicä pentru reintegrare (lectia Germaniei, în anii '90, a fost relevantä!)
- Ne blocheazä toate artificialitätile din relatiile internationale, care s-au adunat în ultimii douäzeci de ani.

Si iar mä enervez si-mi doresc sä ajung mäcar o datä fatä-n fatä cu Ilici si sä-l fac criminal, trädätor si bälegar al istoriei - inclusiv pentru pupincurismul filorus din '89-92, când avea unirea-n mânä, cum spunea Vasile Gârnet, si s-a cäcat pe ea.

corinka
09 Apr 2009, 22:47
eu mai înainte de-a afirma că cineva e criminal/ trădător (prost în cazul lui Ştefan - LOL) mă gândesc mai întâi la mine. îmi reamintesc semnificaţia termenului, mă analizez, şi abia apoi, după caz, vorbesc sau tac. :cool: din păcate nici măcar noi nu putem fi etaloane pentru noi înşine, darmite pentru alţii, nu crezi!?

Draga Dragomara,
Ii judeci cam mult pe ceilalti. Ii si raportezi la persoana ta? Cand spui ca Stefan e prost, pe ce te bazezi? I-ai calculat coeficientul de inteligenta? Cum? Apropo, pe care Stefan il consideri prost? Cel Mare sau Do?

Pitbull
09 Apr 2009, 23:14
eu mai înainte de-a afirma că cineva e criminal/ trădător (prost în cazul lui Ştefan - LOL) mă gândesc mai întâi la mine. îmi reamintesc semnificaţia termenului, mă analizez, şi abia apoi, după caz, vorbesc sau tac. :cool: din păcate nici măcar noi nu putem fi etaloane pentru noi înşine, darmite pentru alţii, nu crezi!?
Ai perfectä dreptate!
Asa am fäcut - de-aia si vreau sä-i zic Bunicutei cä-i un criminal, un trädätor si un bälegar al istoriei.

corinka
09 Apr 2009, 23:22
Ai perfectä dreptate!
Asa am fäcut - de-aia si vreau sä-i zic Bunicutei cä-i un criminal, un trädätor si un bälegar al istoriei.

In cazul tov. Ilici este altceva. Astea nu sunt judecati, sunt realitati!

Pitbull
09 Apr 2009, 23:25
Ai perfectä dreptate!

...palpabile!

redmen
09 Apr 2009, 23:29
Eu nu cred in ceea ce se intampla in Moldova.Totul este o minciuna.

corinka
09 Apr 2009, 23:42
Ai perfectä dreptate!

...palpabile!

Mai ales a treia. Ar fi bine daca ar ingurgita el aceasta a treia realitate. Poate ii ramane in gat, desi mai degraba cred ca ii va pica bine!

Pitbull
09 Apr 2009, 23:47
Evident! A fost si este hrana lui de-o viatä!

corinka
10 Apr 2009, 09:27
Sunt si destui romani din Basarabia care sunt filorusi. Am cunoscut studenti basarabeni, care asa-i preamareau pe rusi, de parca erau legati la ochi si n-au vazut unde i-au adus rusii.

Nici nu inteleg de ce au mai venit la studii in Cluj si nu s-au dus la Moscova, daca sunt rusii asa de grozavi! :mad:

halebardul
10 Apr 2009, 09:32
e totusi o problema strategica: granita cu Moldova e si o parte din granita de est a NATO si a Uniunii Europene.

LE. Hopa! a disparut mesajul caruia ii raspundeam.:-?

StefanDo
10 Apr 2009, 09:43
dragomara, ai un avertisment

halebardul
10 Apr 2009, 10:59
Bucureşti, 9 apr /Agerpres/ - Festivalul Filmului Românesc de la Chişinău, eveniment ce ar fi trebuit să aibă loc în perioada 11 - 17 aprilie, a fost amânat, ţinându-se cont de protestele izbucnite, luni, în capitala R. Moldova, nefiind încă stabilită data exactă a reprogramării lui.
În cadrul manifestării respective ar fi fi urmat să fie proiectate 13 producţii cinematografice româneşti, la cinematograful Odeon din Chişinău.
"Pescuit sportiv" - regia Adrian Sitaru, "Boogie" - Radu Muntean, "Restul e tăcere" - regia Nae Caranfil, "Schimb valutar" - regia Nicolae Mărgineanu, "Niki Ardelean, colonel în rezervă" - regia Lucian Pintilie, "Elevator" - regia George Dorobanţu, "Întâlniri încrucişate" - regia Anca Damian, "Italiencele" - regia Napoleon Helmis, "Tache" - regia Igor Cobileanschi, "Valuri" - regia Adrian Sitaru, "Tertium non datur" - regia Lucian Pintilie, "O zi bună de plajă" - regia Bogdan Mustaţă şi "Challenge Day" - regia Napoleon Helmis sunt peliculele programate ce urmau să fie prezentate în cadrul festivalului.
Evenimentul, organizat de ICR, cu sprijinul Ambasadei României la Chişinău, Moldova - Film şi Centrului Naţional al Cinematografiei, urma să îi aibă ca invitaţi pe actorul Adrian Titieni, regizorii Nicolae Mărgineanu, Napoleon Helmis şi George Dorobanţu şi pe criticul de film Marian Ţuţui. AGERPRES/(Mirela Niţescu)

keepwalking
11 Apr 2009, 00:09
buhahaha!! :) :) :) :)

UPDATE Procuratura de la Chisinau: Cetateanul roman arestat in Moldova se numeste Johnattan Jerusalayem Netanyahu
de A.N. HotNews.ro
Vineri, 10 aprilie 2009, 12:05 Actualitate | Esenţial

Un cetatean roman in varsta de 57 de ani a fost arestat in Moldova fiind acuzat de implicare in evenimentele produse in ultimele zile, a anuntat Procuratura Generala de la Chisinau. Numele acestuia este Johnattan Jerusalayem Netanyahu.

redmen
11 Apr 2009, 00:26
Hahah ... alt nume nu puteau sa gaseasca si ei ?

Neuptolem
12 Apr 2009, 15:25
E razboi?? Ce misto! :cool:

Pitbull
13 Apr 2009, 14:48
Amestec de semi-adeväruri si fanatisme.
Ideologic, e aläturi de mine. Formal, e tendentios si isteric.
Sorry, nu servesc. Mai are de învätat: analizä si retoricä.

Judex
13 Apr 2009, 17:24
Amestec de semi-adeväruri si fanatisme.
Ideologic, e aläturi de mine. Formal, e tendentios si isteric.
Sorry, nu servesc. Mai are de învätat: analizä si retoricä.
Tocmai am fost la o fata care de-acolo provine.

Floydman
14 Apr 2009, 11:10
mai sunt intrebari care, in mod misterios, nu sunt clarificate de Romania.

Daca Voronin sustine ca provocatorii (cei care au pus steagul Ro pe Presedintia Moldovei, cei care au dat cu pietre, etc,) sunt agenti romani de ce serviciile noastre de informatii nu dau dezmintiri oficiale si nu dezvaluie adevarata identitate a acestora?

Sunt multi provocatori ale caror identitate, cred eu, poate fi descoperita lesne, pt ca inregistrarile video sunt mai mult decat graitoare. Sunt aproape sigur ca daca SRI si SIE si-ar pune mintea, ar fi relativ usor ca ele sa descopere CINE sunt acei provocatori (cel mai probabil sunt agenti Voronino-Kaghebisti) si sa le indice identitatea, ca sa raspunda acuzatiilor lui Voronin.

Cum? pai simplu, nimeni nu spune ca noi n-am avea informatori in Basarabia (fiecare student basarabean la Cluj e un potential informator SIE/SRI, e lesne de inteles). Deci identiatea provocatorilor, cred eu, s-ar putea descoperi printr-o munca relativ standard si relativ scurta a serviciilor noaste si niste zoomuri reusite pe niste softuri pe care le are si serviciul de informatzi kirghiz.

Si totusi, tacere...

In privinta batailor, se pune intrebarea cum intreaga si democratica Europa Unita asista impasibil la aceste abuzuri. Daca aceste lucruri s-ar fi intamplat in Kosovo sau in Georgia, (unde occidentalii au interese) Amnesty International, CEDO, si diverse "societati de atitudine civica si dr.omului"- adica cele bazate pe pe legea lui om - sunt om cu tine esti om cu mine- ar fi urlat ca din gura de sarpe. Despre bataile lui Voronin, nimic!
Moldova nu intereseaza pe nimeni. Parerea mea din ce vad e ca asta e adevarul.

E un fel de forsaken-land (economic si geostrategic) care intereseaza doar oligarhia voroniana, baietii din comitet de la Kremlin si babele gagauze si rusofone din Dubasari. cam atat.

halebardul
14 Apr 2009, 12:42
geostrategic nu, e totusi granita UE si Nato.
si cred ca tocmai de aia reactia e mai ezitanta. E cam delicata situatia: daca iar se trezeste Marele Urss din barlog si vrea bataie?

Pitbull
14 Apr 2009, 18:31
mai sunt intrebari care, in mod misterios, nu sunt clarificate de Romania.
A mai luat azi Bäselu o pozitie.

Dragomara
14 Apr 2009, 19:00
pe mine una mă bate gându', unde colegii mei de munte anul ăsta construiesc case etc., şi deci mi-s groupless, şi unde-am avut ceva experienţe nefericite de mers pe munte cu necunoscuţi/ amatori, mă bate deci gându' şi poate unde mă mănâncă-n cur, şi-am rămas şi fără senzaţii tari, să-mi petrec concediul hoinărind cu rucsacul-n spate şi cu aparatul foto de gât, prin Republica Moldova. va fi instructiv, şi cu siguranţă mult mai ieftin. şi oricum îmi propusesem chestia asta în prezenta viaţă. :)

Floydman
14 Apr 2009, 19:09
Mesajul lui Basescu, e corespunzator dpdv diplomatic, cred eu. Este ferm si in acelasi timp transmite si un mesaj pozitiv, atingand toate punctele cheie, care trebuiau atinse.

Totusi, daca as fi fost Baselu, eu le-as fi dat ordin "serviciilor" sa imi faca o lista cu toti cei care puteau fi identificati video in tulburarile de la Chisinau, si sa imi trimita un raport complet despre ei. Cum am spus mai sus, nu cred ca e chiar asa greu.

Dupa care dadeam publicitatii ce reiesea din Raport. Adica faptul ca sunt oamenii lui Voronin.

Pitbull
14 Apr 2009, 19:24
Si dacä a si dat ordin - da' a uitat sä anunte public? :P

redmen
15 Apr 2009, 01:01
De acord cu faptul ca serviciile lu` Basescu lucreaza,probabil mai mult decat se poate spune in direct.Dar vreau sa stiu si eu despre care oamenii lu` Voronin este vorba aici ?

Dragomara
15 Apr 2009, 11:28
De acord cu faptul ca serviciile lu` Basescu lucreaza,probabil mai mult decat se poate spune in direct.Dar vreau sa stiu si eu despre care oamenii lu` Voronin este vorba aici ?
însă nu aş prea crede ca vreun serviciu secret să fie în slujba unui singur om, fi el şi preşedintele unei ţări, mă rog e drept că asta funcţionează în cazul dictaturilor militare, şi/ sau a oligarhiilor, deloc cazul României, îndrăznesc să afirm eu.

Floydman
15 Apr 2009, 16:26

Este destul de probabil ca unii din cei care au comis acte de anarhie (pietre, agresarea politzailor, provocatorii din fruntea multimii, cei care au pus drapelul romanesc pe institutiile moldovene) sa fie provocatori ai lui Voronin, care aveau rolul de a compromite miscarea revolutionara prin aceste acte impotriva statului moldovean.

Pitbull
15 Apr 2009, 16:35
Scenariu tip 13 iunie 1990, evident.

redmen
16 Apr 2009, 00:22
Eu nu cred chestia asta.Adica eu o vad in alta varianta.Vandalismele si toate cele au fost provocate de tinerii moldoveni (studenti,taietori de frunza samd) care s`au vorbit ei pe forumuri pe neturi hai domle sa facem revolutie ca nu mai suportam.Voronin & Co. pur si simplu i`au lasat pe aia sa intre si sa vandalizeze cladiri si ce or mai fi facut.Sau nu crezi ca ar fi avut motive sa ii lase ?

Floydman
21 Apr 2009, 17:04
simplificarea procedurii acordarii cetateniei pentru cet. R. Moldova (in sensul ca pot obtine cetatenie cei care au cel putin un strabunic cetatean roman) este o miscare de-a dreptul tectonica in geopolitica europeana.

efectele vor fi de o extrema importanta. daca Romania va adopta cca 2 milioane de basarabeni aceasta ar avea cam urmatoarele efecte:

1. agrava situatia localnicilor pe piata de munca in UE
2. agrava imaginea Romaniei in UE pentru ca multi dintre cei adoptati in mod sigur nu se vor duce sa munceasca legal ci sa comita infractiuni iar noi deja avem o problema in Italia. (ati auzit de rachetzii basarabeni?)
3. ar pune Moldova in situatia sa incrimineze dubla cetatenie, ceea ce ar putea avea ca efect translatarea tuturor indivizilor care obtin cetatenie Romana, catre aceasta din urma, fapt care ar depopula Moldova de pro-romani - avantaj Voronin si Rusia.
4. din cauza 1 si 2 se poate ajunge la restrictionarea liberei circulatii a Romanilor in UE, inca un topor la radacina si asa din ce in ce mai firava a constructiei comunitare europene.
5. riscam intrucatva excluderea din uniune ceea ce ar reprezenta sfarsitul economiei romanesti, in criza sau nu, din cauza gradului actual de integrare.

Dupa cum se vede, nu ar iesi nimic bun pentru noi. Chiar eu sugeram solutia asta mai demult insa acum m-am cam razgandit.

Pitbull
21 Apr 2009, 17:19
Iar esti alarmist.
1. agrava situatia localnicilor pe piata de munca in UE
Posibil.
2. agrava imaginea Romaniei in UE pentru ca multi dintre cei adoptati in mod sigur nu se vor duce sa munceasca legal ci sa comita infractiuni iar noi deja avem o problema in Italia. (ati auzit de rachetzii basarabeni?)
Cu sigurantä, din päcate.
3. ar pune Moldova in situatia sa incrimineze dubla cetatenie, ceea ce ar putea avea ca efect translatarea tuturor indivizilor care obtin cetatenie Romana, catre aceasta din urma,
Da, Moldova a si fäcut primele declaratii în sensul ästa.
fapt care ar depopula Moldova de pro-romani - avantaj Voronin si Rusia.
Hmm... Mä îndoiesc cä efectul ar fi atât de drastic.
4. din cauza 1 si 2 se poate ajunge la restrictionarea liberei circulatii a Romanilor in UE,
Ete, cucu!
5. riscam intrucatva excluderea din uniune
...si mai riscäm si sä ne cadä ceru-n cap, sä ne invadeze martienii si sä se transforme Calypso-n ploaie de raci.
Dupa cum se vede, nu ar iesi nimic bun pentru noi.
Dupä cum se vede, nu ar iesi numai lucruri bune pentru noi, ci si unele proaste.
O.K., asta e. Mergem înainte. Destul ne-am coit dooj de ani ca niste cäcäciosi si niste babe comuniste (apropo si de Stere). S-o facem, si sä ne asumäm lucid si cu curaj si demnitate consecintele. ASTA E CALEA.

Judex
21 Apr 2009, 22:48
Fiind in Basarabia cu treaba, am reusit sa ma intalnesc si sa discut de multe ori cu oameni din zona rurala. Multe familii mixte, toti pro-romani. Se pare ca in acest mediu rusificarea s-a produs mai anevoios. Dezinvoltura noastra si dorinta noastra de-a le acorda atentie ascultandu-le povestile si pasurile probabil ca le-a adus aminte acelor oameni ca intr-o vreme o duceau mai bine. Poate ca au simtit legaturi de sange unii, poate ca altii, cei care din varii motive au invatat limba romana si nu au mostenit-o, au simtit o stranie apropiere de noi, cei pe care scoala sovietica i-a invatat sa ne numeasca "fascistii romani". Poate ca a fost revelator ca nu eram deloc "aia raii, cotropitorii, dusmanii". Nu stiu, de nimic nu poti fi sigur in fond. Stiu doar ca i-am simtit aproape. Si ei ne-au simtit fratii lor.

Floydman
22 Apr 2009, 14:58
si care ar fi lucrurile bune care ar rezulta?

basarabenii pro-romani vor fi cetateni romani, si? unde e binele si ce continuare are, in afara de reparatia morala pentru cei carora le-a fost rapita cetatenia, reparatie si aceea foarte relativa?

pe de alta parte stiu ca esti euro-sceptic, intr-o anumita masura am devenit si eu, insa deocamdata suntem in barca asta gaurita sau nu (ca alta n-aveam, nu suntem Malta nici Elvetia si nici nu suntem Oamenii din Atlantis) si avem tot interesul sa nu ia apa si mai ales sa nu fim noi aia care baga apa in ea.

Pitbull
22 Apr 2009, 15:00
si care ar fi lucrurile bune care ar rezulta?
N-am väzut întrebarea asta, si nici n-am s-o väd vreodatä.

Floydman
22 Apr 2009, 15:07
n-ai decat...

nu uita insa ca a-ti iubi tara inseamna si a te interesa de bunastarea ei, nu numai de dezideratele ei istorice. tot din acest motiv cred ca ar fi gresit sa urmarim, daca am putea, unirea acum , instantaneu, cu orice pret.

ar fi mai intelept sa urmarim acest obiectiv treptat si pregatindu-ne pentru el, adica creand o stare economica (si , da, chiar si una morala) a tarii care sa permita unirea, fara sacrificii sau cu pierderi pe care ni le-am putea permite.

adica sa punem mana pe munci si sa ne alegem o clasa politica de o inteligenta mult superioara retarzilor care fac regulile pe plaiul Mioritzei, la ora asta, asta ar fi primul pas in re-unificare si doar el ar lua cativa ani buni de acum incolo...

noi nu suntem Germania Federala, si nici aia nu s-au simtit prea bine cand au re-inghitzit RDG si nu se simt nici acum....

In alta ordine de idei, credeti ca daca sa zicem, Romania ar fi avut alt parcurs si ar avea acum (lasand la o parte criza care afecteaza pe toata lumea) situatia economica a unei tari vest europene (ceea ce era perfect posibil incepand cu ianuarie 90 daca nu se intampla ce s-a intamplat) , credeti ca nu veneau moldovenii si ne RUGAU sa facem unirea, dupa ce ii lasau in plata lor pe rusnacii transnistreni sa isi faca propria lor fasie gaza? eu cred ca ar fi venit, parerea mea!

Pitbull
22 Apr 2009, 15:33
ar fi gresit sa urmarim, daca am putea, unirea acum , instantaneu, cu orice pret.

ar fi mai intelept sa urmarim acest obiectiv treptat si pregatindu-ne pentru el, adica creand o stare economica (si , da, chiar si una morala) a tarii care sa permita unirea, fara sacrificii sau cu pierderi pe care ni le-am putea permite.

adica sa punem mana pe munci si sa ne alegem o clasa politica de o inteligenta mult superioara retarzilor care fac regulile pe plaiul Mioritzei, la ora asta, asta ar fi primul pas in re-unificare si doar el ar lua cativa ani buni de acum incolo...
Exact asta am în vedere si eu.
Acordarea cetäteniilor, despre care era vorba în mesajul täu anterior, s-ar conjuga cu un asemenea sistem gradual.
(Evident - altfel nici n-are cum. Sä vrea cineva, si tot n-ar putea-o face peste noapte.)

redmen
22 Apr 2009, 23:19
Momentan nu se mai aude nimic din partea aia.E usor sa strige ajutor catre Romania .. dar nu stiu daca va fi la fel de usor sa accepte sa se uneasca cu noi.

Floydman
03 Jun 2009, 11:53
Opozitia pro-romana a reusit astazi sa provoace alegeri anticipate in Basarabia, comunistilor lipsindu-le UN VOT in parlament pentru a numi presedintele statului. Remarcabila disciplina la (ne)vot a tuturor parlamentarilor opozitiei. Nici o coada de topor :D . Bravo!

PS: opozitia nu a propus nici un candidat, comunistii au trebuit sa propuna doi, ca sa se poata vota. aproape caragialesca situatie.

Pitbull
03 Jun 2009, 11:54
Yay!!! :D :x

Floydman
30 Jul 2009, 09:51
http://www.romanialibera.ro/a161095/comunistii-au-fost-ingenuncheati-opozitia-unita-din-r-moldova-a-castigat-majoritatea-in-parlament.html

Ziarele trambiteaza victoria opozitiei, dar citind simplul articol din RL, se poate intelege ca ar putea fi o victorie otravita.

Marian Lupu cu cei 12,5% ai formatiunii sale "desprinse" din Partidul Comunistilor inainte de alegeri, (care in campanie s-a revendicat a fi "solutia echilibrata pt stabilitate"), poate reveni frumos la partidul mama, cu care impreuna ar face peste 50% +1.

Unii spun ca partidul lui Lupu a fost proiectat de comunisti ca sa absoarba electoratul moderat caruia nu ii plac comunistii dar parca si opozitia liberala sau pro-romana ii sperie.

Lupu a fost (sau e) un apropiat al lui Voronin. Conform zicalei "ce naste din pisica..." sau "lupu' (chiar Lupu?) isi schimba paru' " sau "aschia nu sare departe..." opozitia ar trebui sa se astepte la ce e mai rau. Adica sa fie lasati cu ochii in soare.

Sau sa faca o coalitie cu Lupu' dupa care lupu sa sufle frumos in casa de paie a celor trei purcelusi pro-liberalo romani. ar fi si mai rau. calu ' troian!

Speram sa nu. Ramane de vazut cine este acest Lupu. Pe de alta parte poate fi un despris din comunisti care acum vede o sansa de a fi lider al opozitiei.

Judex
10 Feb 2010, 21:32
Zidul Berlinului, varianta mioritica?
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6898992-republica-moldova-inceput-daramarea-gardului-sarma-ghimpata-granita-romania.htm

Floydman
01 Apr 2010, 14:32
http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/unirea-cu-moldova-intre-vorbarie-daunatoare-si-scenariul-european-181908.html

stiti de ce ma intristeaza articolul asta? pt ca judecat cu inima, nu are dreptate, dar judecat cu mintea, are

:(

marius_em
01 Apr 2010, 15:32
Unirea ar fi posibila, daca ar vrea lumea. Dar nu vrea. Basarabia e rupta in doua, pe de o parte sunt cei care sunt romani, si stiu asta, pe de o parte sunt cei care tot sunt romani, dar injura Romania, ne fac tigani si in tot felul, considera Rusia patria mama, si se declara moldoveni. Si astia din urma sunt cei mai multi. Chiar si printre studentii care vin in Romania. Ce e amuzant e ca nu sunt nici moldoveni. Eu sunt moldovean, toti din Iasi, Suceava, Botosani, Vaslui, Vrancea, Bacau, Neamt, sunt moldoveni. Moldovenii vorbesc romaneste, nu ruseste. Si tot ce tine de cultura lor, poetul lor national, Eminescu, Stefan cel Mare, care e simbolul puterii lor, mandria lor nationala, toate aceste aspecte ale istoriei si culturii lor isi au originea in Moldova de dincoace de Prut. Eminescu s-a nascut in Botosani, nu in Tighina, cetatea de scaun pe timpul lui Stefan a fost in Suceava, nu in Chisinau, Creanga, Enescu, Porumbescu, Luchian, etc., daca au vreo treaba cu moldovenismul, au cu moldovenismul nostru, cu moldovenii romani, nu cu moldovenismul lui Stalin. Nu ar fi bai daca nu ne-ar injura si nu ne-ar trata cu aroganta, dar cand te plesneste cu sintagma de "limba moldoveneasca", eu simt ca ne fura identitatea, si pe urma se si pisa pe ea. Nu le mai spuneti moldoveni, ca nu sunt. Sunt basarabeni, daca sunt romani, sau pruto-nistreni,sau sa-si gaseasca alt nume. Romania nu trebuia sa le accepte acest nume. Nu trebuia nici sa le accepte independenta.
Sa-si spuna ca Macedonia, Fosta Republica Sovietica Pruto-Nistreana. In rest, faza cu Unirea in UE, pentru noi e gargara. Ce interes am avea noi?. Ei au tot interesul sa vina in UE, si Romania e avocatul lor cel mai loial, si tot degeaba. Le dam si bani, intr-un timp stiam ca le dadeam si curent electric gratis, le dam si burse sa vina la studiu aici, le dam si cetatenie (nu doar la cei romani, ci la toti, chiar si la cei care nu stiu deloc limba romana), le dam si permis de libera trecere in Romania, si ei, ce ne dau? Ne dau un cacat, ne dau cu limba moldoveneasca in cap, si cu moldovenismul lor, de-mi vine sa-i scuip cand ii aud.
Eram si eu entuziast intr-un timp, urmaresc mai tot ce se intampla peste Prut, dar nu mai am mari sperante. Nu suntem un popor mare, asta e adevarul. Ne futem in cap unii pe altii.
As vrea ca Romania sa termine odata cu subiectul asta. Adica ori se obtin niste rezultate, ori daca ei tot nu ne vor, s-o terminam sa le tot dam bani si cetatenii, ca suntem luati si de prosti.
Nu sunt adeptul unei uniri cu orice pret, chiar as intelege si as respecta daca basarabenii nu ar dori unirea, dar sa nu ne mai batjocoreasca, sa se respecte adevarul istoric, ca sunt romani, ca nu sunt buricul Pamantului, ca nu sunt singurii moldoveni, ca dincoace de Prut sunt chiar mai multi moldoveni decat la ei. Si toti sunt romani.

Judex
01 Apr 2010, 15:40
Da, foarte bun articolul lui Ghinea si are mare dreptate. Ar fi cazul sa incepem sa judecam la rece, sa nu mai actionam emotional. Eu insumi sunt extrem de atasat de Basarabia, dar trebuie sa privim realist. Si eu vreau pentru Romania, ca membru UE, toate teritoriile din vremea lui Burebista. Vorbesc foarte serios! Din pacate, nu este posibil deocamdata. ;)

keepwalking
01 Apr 2010, 15:44
marius em,

ai dreptate.
moldovenii cei de-acum de peste prut sunt foarte parsivi.
am stat printre studenti basarabeni in camin mult timp si le cunosc bine naravurile.
sunt prefacuti, idioti, aroganti.
ii doare in cot de romania, tot ceea ce vor ei este sa foloseasca eventuala unire cu noi doar pentru a o sterge mai usor in uniunea europeana.
de aia au si alergat la greu dupa cetatenia romana.
motivele lor au fost si sunt strict pragmatice, nu ca ar fi simtit nevoia sa apartina de "patria muma".
cu exceptia unor idealisti, precum raposatul grigore vieru, restul sunt niste pramatii.

Floydman
01 Apr 2010, 15:47
Da dar politica se face in secolul 21 cu ratiunea (cel putin zona euro-atlantica ) .Nu poti sa mai vii acum si sa spui ca nu stiu ce provincie a fost a ta acum 200 de ani.Vulgarizand pot spune ca este ca-n dragoste :a fost Lenuta gagica ta 15 ani dar acum este nevasta lu' Mitica. A fost Basarabia a noastra dar de 56 de ani este a lui Ivan.A fost Transilvania in Imperiul Otoman sau in Imperiul Habsburgic dar acum este a noastra ,a fost Anglia vasala Frantei dar acum........... De aia mi se pare ridicol sa te mai agati de vremurile de ieri. Doar cu realitatea de astazi mai putem face ceva ,trecutul e oale si ulcele.

mestere, in principiu de acord cu ideea....dar arata-mi si mie....cum si de unde pana unde "a fost Transilvania" in Imperiul Otoman? ca eu nu imi amintesc...poate vrei sa spui au fost pentru ceva timp vasali ai turcilor...de fapt nici macar Moldova si Muntenia nu au fost "in Imperiul Otoman" au fost voievodate/principate (pe alocuri) vasale, nicidecum raiale turcesti....diferenta e enorma intre a fi "in Imperiu" si a fi "clientelar Imperiului"

marius_em
01 Apr 2010, 16:02
Pe mine ma amuza chestia asta cu Unirea in UE. De ce, frate? Pentru ce ne trebuie noua ca Moldova sa intre in UE? De ce ne agitam atat? Ca maldavanii sa ne scuipe si mai tare atunci? Nu ne ajung toate acuzatiile astea, ca i-am cucerit in WW2, si rusii i-au eliberat, si ca vrem sa-i cucerim si acum?

Dragomara
01 Apr 2010, 16:36
Si eu vreau pentru Romania, ca membru UE, toate teritoriile din vremea lui Burebista. Vorbesc foarte serios! Din pacate, nu este posibil deocamdata. ;)
Şi io la fel!! :">
Să judeci un popor doar pentru că ai avut nefericirea să-i cunoşti o mână de cetăţeni care ţi-au picat greu, e ca şi cum ai miroşi lăcrămioare printr-o mască de gaze.:D
Şi apoi nu trebuie uitate interesele vecinilor mai apropiaţi sau ceva mai îndepărtaţi: Ucraina şi Rusia.

miercuri
01 Apr 2010, 19:29
Eu chiar nu inteleg partiotismul asta excesiv fata de Moldova. Cred ca o unire ar fi cu totul inoportuna avand in vedere ca ar insemna sa luam sub administratie un teritoriu destul de mare cu o infrastructura si o economie sub nivelul celor de aici. O ducem prea bine si n-am observat eu cumva? :P

Judex
01 Apr 2010, 23:00
Pai hai sa-ti explic eu. Basarabenii au fost abrutizati de regimul sovietic, nu e vina lor ca unii ii supara pe Marius sau Keep. In schimb tiganii sunt neaveniti aici si au fost acceptati si incurajati de regimul comunist. Solutia? Romania ca stat TREBUIE sa lupte pentru integrarea in UE a unui teritoriu, fie el ciuntit, iar in privinta populatiei trebuie umblat la puritate rasiala. Basarabenii pot fi reeducati intru europenism, tiganii nu. Basarabia este cheia spre normalizare!

miercuri
01 Apr 2010, 23:40
Ideea de a umbla la puritatea rasiala e mai mult decat anti-europenism, nu stiu exact ce vrei tu sa predici aici.

Judex
01 Apr 2010, 23:43
Nu este deloc anti-europenism. Iti garantez ca ungurii mei sunt de aceeasi parere in privinta tiganilor. ;)
Ca sa nu mai vorbesc de italieni. =))

miercuri
01 Apr 2010, 23:47
Si au cam aceeasi parere si despre romanii din Transilvania. Fascistii unguri care probabil vor iesi la putere la alegerile din primavara asta sunt o adunatura de xenofobi si antisemiti care se masturbeaza cu gandul la Ungaria Mare. Este totodata penibil, dar si alarmant.

SoX
01 Apr 2010, 23:59
un teritoriu destul de mare cu o infrastructura si o economie sub nivelul celor de aici.

Moldova nu duce lipsa de resurse. Faptul ca nu le exploateaza, asta e altceva. ;) Nu degeaba rusii stau cu fundul pe moldoveni. :)

Judex
02 Apr 2010, 00:19
Si au cam aceeasi parere si despre romanii din Transilvania. Fascistii unguri care probabil vor iesi la putere la alegerile din primavara asta sunt o adunatura de xenofobi si antisemiti care se masturbeaza cu gandul la Ungaria Mare. Este totodata penibil, dar si alarmant.
De unde ai scos prapastiile astea??? :-O

@SoX
Cat se poate de corect! In domeniul agriculturii - cereale si vinificatie - dau clasa intregii UE! Problema e ca nu stiu sa exporte, iar papagalii gedesisti de la noi ii distrug constant pe zona imagine cu bani de la UE pentru proiecte tiganesti.

miercuri
02 Apr 2010, 01:13
De unde ai scos prapastiile astea??? :-O

Situatia politica din Ungaria la momentul asta e una destul de bizara, look it up. Pentru ca perioada crizei guvernul lor de centru-stanga nu s-a descurcat asa bine si au devenit extrem de nepopulari ceilalti au castigat teren. Am prieteni care stau in Budapesta de mai multi ani si chiar isi fac griji care va fi atitudinea fata de ei ca imigranti dupa alegeri. Si in afara de asta, e common knowledge ca exista o multime de microbuze pline cu tineri unguri din Garda Maghiara (http://en.wikipedia.org/wiki/Movement_for_a_Better_Hungary) care fac tursim etnic prin provinciile fostei Ungarii Mari. I-am vazut cu ochii mei prin Cluj cu tricouri si insigne bilingve Greater Hungary - One Dream - ceva bullshit de genul asta.

Judex
02 Apr 2010, 01:20
Miercuricio, e vorba de propaganda puerila pe suport anacronic. Pot sa pun pariu ca cei mai multi dintre aia sunt nascuti intre '85 si '95. =))

miercuri
02 Apr 2010, 01:27
Da si tocmai asta e alarmat, ca prinde la foarte foarte multi tineri, ca dovada ca au obtinut locuri in parlament. Iar alalalt partid de dreapta e cunoscut ca o adunatura de bigoti mandri de ei si are toate sansele sa obtina doua treimi din locuri la urmatoarele alegeri.

Judex
02 Apr 2010, 01:37
Nu, miercuricio. Previziunile tale nu se vor adeveri. Cei despre care vorbesti nu se numesc tineri, ci fac parte din ceea ce eu numesc generatia de cacat.
Noi ar trebui sa judecam mai clar ce e cu parlamentul nostru, maghiarii stiu foarte bine ce au de facut - vezi cazul Cosma!

miercuri
02 Apr 2010, 01:39
True, parlamentul lor nu ma preocupa asa de tare, doar ca apucasem sa discut destul de recent problema cu prietenii de acolo, care au motivele lor de ingrijorare.

Judex
02 Apr 2010, 01:53
Nu ar trebui sa aiba motive de ingrijorare. Si, mai ales, ar trebui sa dispara din vocabularul emigrantului roman in Europa termenul 'rasism'. Francezii albi, spre exemplu, daca se exprima peiorativ la adresa romanilor, nu sunt rasisti, ci xenofobi.

SoX
02 Apr 2010, 02:17
Da si tocmai asta e alarmat, ca prinde la foarte foarte multi tineri, ca dovada ca au obtinut locuri in parlament. Iar alalalt partid de dreapta e cunoscut ca o adunatura de bigoti mandri de ei si are toate sansele sa obtina doua treimi din locuri la urmatoarele alegeri.

Asa, prioritate o are parlamentul maghiar, ala romanesc da-l in strachini. Si asa ne umple cutia postala... pardon, e-mail-urile cu facturi si taxe.

marius_em
02 Apr 2010, 08:42
miercuri, asta cu ungurii fascisti e la fel cum maldavanii ne spun noua romanilor fascisti, si sarbatoresc cu fast anual victoria impotriva fascistilor romani de acum 60 de ani.

Judex, atitudinea ta denota naivitate. Investim si bani, si efort, si sentiment in niste oameni care nu ne vor. Ne santazeaza emotional. Cand le convine, Romania trebuie sa le dea, ca Basarabia e Romania, etc., si dupa ce le-a dat, romanii sunt tigani. In UE nimeni nu recunoaste interesele Romaniei in Moldova, ce pula mea de politica externa e asta? Noi ne tot agitam, si nimeni nu ne baga in seama, si mai suntem si luati de prosti. Uneori cred ca tot rahatul asta e pentru voturile lui Baselu.

Windom
02 Apr 2010, 08:50
UE ne-a trebuit, lasa sa ne futa in cur.:D Au fugit de un parteneriat strategic cu Rusia ca dracul de tamiie ca, deh, 50 de ani se aservire au ajuns. Hai sa luam mUiE si de la altii...
L.E. Ungurii isi vad de federalizarea lor pe tacute iar unii e cu gindul la Basarabia. Ca deh, nu sintem inca destui prosti, o noua infuzie de prostie nu strica niciodata. Voi aveti idee ce se intimpla in Harghita si Covasna la ora asta?

Judex
02 Apr 2010, 12:24
UE ne-a trebuit, lasa sa ne futa in cur.:D Au fugit de un parteneriat strategic cu Rusia ca dracul de tamiie ca, deh, 50 de ani se aservire au ajuns. Hai sa luam mUiE si de la altii...
L.E. Ungurii isi vad de federalizarea lor pe tacute iar unii e cu gindul la Basarabia. Ca deh, nu sintem inca destui prosti, o noua infuzie de prostie nu strica niciodata. Voi aveti idee ce se intimpla in Harghita si Covasna la ora asta?
Ce? O mana de tinerei penibili zbiara lozinci anacronice, fiind batjocoriti in corpore de maghiarii din Ungaria. >:)

Dragomara
02 Apr 2010, 12:29
@Windom - dar ce exprimare, ce exprimare, fratele meu!! :( :-? Nu că aş fi eu chiar atât de pudică, da'parcă încep să-i dau dreptate, în ceea ce te priveşte, Paulinei Kael!! :D
Sau te pomeneşti că habar n-am io de condiţia sine qua non pentru a fi moderator aci?! Mai ştii?!:-O

În fine, ideea e că se citeşte, şi se simte ca dracu', asta ca să folosesc un eufemism, şi dacă ăsta e unul dintre scopurile acestui acestui site, pe lângă constanta ignorare a problemelor tehnice semnalate, am să continuu începând (=)) ) prin a spune "pas". :">

PS: on topic: oricum, oricând şi absolut prin orice mijloace continuu să fiu alături de Basarabia. :-* Şi nu numai! :P

Windom
02 Apr 2010, 12:39
Ce? O mana de tinerei penibili zbiara lozinci anacronice, fiind batjocoriti in corpore de maghiarii din Ungaria. >:)
Poate de departe atit se vede, lucrurile insa sint mult mai grave. Dupa cum spunea Marko, "vom obtine ceea ce ne intereseaza treptat si fara scandal". Asta si fac. Precedentul e creeat.

@Drago, care exprimare, cea legata de tamîie, mUiE sau integrare? Moderatorii n-au dezlegare decît la limbaj academic? Ce a zis PK de mine?:-?

Dragomara
02 Apr 2010, 12:50
Dacă tu uiţi atât de uşor ce scrii, şi nu citeşti/ reţii ce se scrie pe topicele moderate de tine eu una renunţ la orice pretenţie de la tine.

Scuză-mi te rog intervenţia. Varianta "pas" e mult mai puţin cronofagă. ;)

Vreau doar să mai adaug, off-topic, bineînţeles: încă o alegere proastă pentru CineMagia. Şi acum îmi aduc aminte de vorba aia "când n-ai de unde, nici Dumnezeu nu cere!".

Încă odată mii de scuze! :">

Judex
02 Apr 2010, 13:02
Poate de departe atit se vede, lucrurile insa sint mult mai grave. Dupa cum spunea Marko, "vom obtine ceea ce ne intereseaza treptat si fara scandal". Asta si fac. Precedentul e creeat.

@Drago, care exprimare, cea legata de tamîie, mUiE sau integrare? Moderatorii n-au dezlegare decît la limbaj academic? Ce a zis PK de mine?:-?
Nu sunt chiar atat de departe, vezi 'rangul'. :D
Oricum, n-o sa obtina nimic, trust me! Maghiarimea din Romania isi detesta liderii etnici, care n-au facut nimic concret pentru ei, le vand doar gogosi despre sovinism.

RomaniaMare
03 Apr 2010, 22:30
Windom nu te mai agita tata atata cu nenorocitii astia.Nationalismul asta dus la extrem strica la fiere.Poate peste 20 -30 ani cand U.E. o sa includa si Turcia ,Ucraina si Moldova toate sentimentalismele astea ne vor parea ridicole.Lasa-i in plata Domnului pe ''fratii de peste Prut'' pentru ca pe aia ii doare la basca de noi.Acolo se salveaza tineretul emigrand pentru ca nimeni nu mai crede in cioace din astea cu unirea .Forta vitalaa Basarabiei se afla acum in Spania ,Italia ,Portugalia .Au mai ramas acolo doar cei peste 50 de ani care asteapta pensia sau moartea.
Ma Bremen,tu macar stii ce se intimpla in Republica Moldova??? Esti ori un ignorant,ori un prost! Mai bine ai pune mina pe o carte de economie politica,iar seara,in loc sa te uiti la telenovele ar fi bine sa schimbi pe un canal de stiri.....de preferabil TVR sau strain....poate asa o sa intelegi si tu un pic din lumea in care traiesti!
Eu sunt din Basarabia,si pe noi nu "ne doare in basca" de romani,noi credem in Idealul Romanesc, si nu pentru beneficii econoimice,liber la calatorie in UE sau altele,ci pentru ca noi gindim si simtim Romaneste,NOI SUNTEM ROMANI !!!!
Forta vitala a Basarabiei-generatia 89'-90' se dezvolta acum acasa,nu in Italia sau Spania.
Fara ofense,dar nu stii ce scrii.Punct.

Judex
04 Apr 2010, 00:49
@Marius
Hai ca m-am luat cu Windom cu ungurii si te-am sarit. :">
Crede-ma, stiu destule despre situatia din Basarabia la toate nivelurile, astfel incat numai naiv nu pot fi. Poate un pic idealist, raportat la situatia actuala, dar in nici un caz naiv. ;)

SoX
04 Apr 2010, 11:08
[Eu sunt din Basarabia,si pe noi nu "ne doare in basca" de romani,noi credem in Idealul Romanesct...

Cunosc multi frati de peste Prut veniti in Romania pentru a studia si care detin acest principiu. Insa nu cunosc conceptia celor din Moldova ca sa formez o generalizare corecta.

Pitbull
04 Apr 2010, 12:34
Eu sunt din Basarabia,si pe noi nu "ne doare in basca" de romani,noi credem in Idealul Romanesc, si nu pentru beneficii econoimice,liber la calatorie in UE sau altele,ci pentru ca noi gindim si simtim Romaneste,NOI SUNTEM ROMANI !!!!
Forta vitala a Basarabiei-generatia 89'-90' se dezvolta acum acasa,nu in Italia sau Spania.
Sä dea Bunul Dumnezeu sä fie asa! O:-):x

Ipu
04 Apr 2010, 21:38
Să nu mă înjurați sau să mă acuzați că propun prefacerea vinului în apă. Îmi exprim numai o părere. Eu cred că, în contextul extinderii continue a Uniunii Europene, a Zonei Schengen și a Zonei Euro către est până la includerea completă a României și a Republicii Moldova și (NUMAI!) în condițiile în care dreptul la deplasarea liberă a mărfurilor și a forței de muncă și în general păstrarea tuturor celorlalte condiții din prezent în spațiul lingvistic românesc rămân garantate, putem chiar diviza România pe Milcov și pe Carpați, la fel cum sunt separați nemții în prezent în Germania și Austria (deși nu au graniță între ele și au și monedă comună), prin ploclamarea unei republici muntenești și prin alipirea voluntară a Moldovei cis-prutene la Republica Moldova. Reamintim că, deși unirea politică a Principatelor Române a avut loc în ianuarie 1859, vămile dintre Țara Românească și Moldova fuseseră deja eliminate cu mai mult de 10 ani înainte, cele două principate fiind așadar unite economic și comercial din ianuarie 1848, dacă nu greșesc. Ar fi de preferat ca, într-o eventuală împărțire în trei a României (Oltenia-Muntenia-Dobrogea; Transilvania-Banat-Crișana-Maramureș; Moldova de Sus-Basarabia-Bucovina românească din prezent), nici o astfel de entitate să nu își aroge numele de România, pentru a evita pericolul ca unii dintre români să se considere mai puțin români decât ceilalți. Odată cu dispariția numelui de Iugoslavia în spațiul balcano-dinaric, practic Iugoslavia a renăscut, pentru că oricare republică ex-iugoslavă se poate revendica de la vechiul stat, care se va reconstitui ca o comunitate lingvistică odata cu integrarea europeană a ziselor republici.
Avantajele unei astfel de împărțiri:
1. În primul rând, stimularea respectului reciproc față de ceilalți români. În prezent, mai ales moldovenii sunt discriminați în mod aproape rasist de către locuitorii celorlalte provincii istorice. Pe de altă parte, locuitorii unor zone bogate (puternic industrializate sau bogate în resurse de subsol) pretind că primesc de la bugetul de stat mai puțin decât contribuția plătită.
2. În al doilea rând, izolarea ungro-secuilor în parlamentul intra-carpatic și responsabilizarea transilvănenilor în legătură cu discriminarea românilor din zonele cu majoritate ungro-secuiască, care în prezent sunt terorizați pentru că sunt obligați să vorbească ungurește până și pentru obținerea unui loc de muncă iar cei care nu vorbesc ungurește sunt obligați să se mute pentru a supraviețui. Mărindu-se procentul ugro-secuilor, transilvănenii vor simți o presiune crescândă și vor fi obligați să se radicalizeze.
3. România este în prezent, așa cum s-a văzut și la alegerile din iarnă, foarte divizată în privința opțiunilor electorale. Mulți dintre români însă nu-l merită pe președintele Băsescu și au dreptul să aibă conducătorii pe care i-au votat. Nu au decât să-l aleagă cei care îl merită.
4. Dezvoltarea economică și instituțională paralelă a celor trei entități statale românești ar produce o emulație care ar favoriza progresul lor accelerat in comparatie cu ritmul lent de dezvoltare din prezent. Orice succes al uneia ar fi repede copiat de celelalte, in folosul lor.
Lista poate continua...

Pitbull
05 Apr 2010, 08:48
Da' cu ţianură de ţe să nu-nţercăm?

Pitbull
05 Apr 2010, 11:01
No problem.
Unii nici în Dumnezeu nu cred. It's sorta trendy, nowadays. Punct... si virgulä.

Ipu
05 Apr 2010, 13:49
Lumea evoluează mai repede decât își imaginează unii. În urmă cu 10 ani, multe persoane „avizate” se
îndoiau că România va intra vreodată în Uniunea Europeană sau că va ieși din zona gri și va deveni aliat militar cu drepturi depline (cel puțin pe hârtie) al puterilor nord-atlantice, tocmai pentru că domnea convingerea că „rușii n-or să îngăduie”. Mâine-poimâine, și giganticul tampon ucrainean, cu care probabil americanii ne vor lăsa (și chiar ne vor ajuta) să împărțim puternic industrializata Transnistrie, așadar uriașa Ucraină va intra în UE și poate chiar în Schengen și în Zona Euro, cum va intra într-o zi și țara aia care le tot stă în gât celor care l-au adoptat pe „muzicantul din Brema”, și pe care aceștia din urmă o tot bombardează și o schingiuiesc. Naționalismul, care a apărut în Europa după Războiul de 30 de ani, va dispărea cândva complet, ca să nu mai zic că în curând vor exista și softuri de traducere pe loc și deci și problemele ligvistice vor dispărea. Până la Primul Război Mondial, nu conta atât de mult etnia, ci mai mult religia (și eventual confesiunea) și nici nu se auzise de vize, că doar atunci când, în urmă cu mai bine de 100 de ani, Brâncuși s-a deplasat cu căruțo-stopul timp de mai multe luni, cu escale de câteva luni pe la Viena și prin alte locuri, între București și Paris, n-o fi avut nevoie de vize de intrare sau de tranzit. Unde mai pui că, prin extinderea continuă a sistemelor de supraveghere, și infracțiunea va fi stopată aproape în totalitate.

marius_em
05 Apr 2010, 17:47
No problem.
Unii nici în Dumnezeu nu cred. It's sorta trendy, nowadays. Punct... si virgulä.

Au contraire, unii cred in D-zeu pentru ca da bine pe sticla.

Pitbull
05 Apr 2010, 17:53
Nu e «au contrarire», e au complementaire.
Tot un trend, la fel de snob. Bigotismul crestin vis-a-vis de bigotismul ateu.

marius_em
05 Apr 2010, 18:12
Pai acum sa fac si eu cum ai facut tu la Agora. De ce n-ai prezentat ambele fete ale problemei, si ai ales sa prezinti doar parte negativa care ti-a convenit? Faci propaganda crestina!

Pitbull
05 Apr 2010, 18:59
Nu e nevoie nici de propagandä crestinä, nici de prezentarea ambelor fete ale problemei - mai ales de vreme ce pozitia mea e medianä; prezenta ambelor fete devine subînteleasä.
Neuronii, cultura si bunul-simt sunt arhi-suficienti.
(Dar sä nu parazitäm topicul patriotic cu sub-ploturi proprii topicului teologic "Credeti în Dumnezeu?"

vave
05 Apr 2010, 19:04
(Dar sä nu parazitäm topicul patriotic cu sub-ploturi proprii topicului teologic "Credeti în Dumnezeu?")
You read my mind. ;)

Pitbull
05 Apr 2010, 19:05
ALWAYS! >:D<:-*:x
Back to Basarabia!

RomaniaMare
05 Apr 2010, 20:32
Windom nu te mai agita tata atata cu nenorocitii astia.Nationalismul asta dus la extrem strica la fiere.Poate peste 20 -30 ani cand U.E. o sa includa si Turcia ,Ucraina si Moldova toate sentimentalismele astea ne vor parea ridicole.Lasa-i in plata Domnului pe ''fratii de peste Prut'' pentru ca pe aia ii doare la basca de noi.Acolo se salveaza tineretul emigrand pentru ca nimeni nu mai crede in cioace din astea cu unirea .Forta vitalaa Basarabiei se afla acum in Spania ,Italia ,Portugalia .Au mai ramas acolo doar cei peste 50 de ani care asteapta pensia sau moartea.
Ma Bremen,tu macar stii ce se intimpla in Republica Moldova??? Esti ori un ignorant,ori un prost! Mai bine ai pune mina pe o carte de economie politica,iar seara,in loc sa te uiti la telenovele ar fi bine sa schimbi pe un canal de stiri.....de preferabil TVR sau strain....poate asa o sa intelegi si tu un pic din lumea in care traiesti!
Fara ofense,dar nu stii ce scrii.Punct.
Mai bine sa fiu prost decat sa-mi fac aiurea iluzii.N-o sa vedem noi in timpul vietii noastre nici macar o particica de unire.Nu stiu cat de reprezentativ esti tu sa vorbesti in numele atator oameni din Basarabia.Poate nu sunteti chiar atat de multi cei cu ''simtire romaneasca''.Poate ca minirevolutia voastra a contat mult mai PUTIN decat vreti voi sa credeti .Cu o floare nu se face primavara.Si sa nu-l uitam pe fratele mai mare de la rasarit care vegheaza. Pai daca nu s-a facut unirea atunci cand Rusia era slabita cum credeti voi c-o sa se faca acum cand ea incepe sa devina tot mai agresiva.Stiu ca o sa aud placa aia cu nasterea unei generatii care crede ,care vrea altceva dar sunt pesimist pentru ca stiu ca si idealurile celor din Piata Universitatii au ramas neimplinite. Pe de alta parte sunt satul si de studentii basarabeni care iubeau atat de mult limba nostra incat toata ziulica vorbeau intre ei numai in ruseste pe holurile facultatilor sau in caminele studentesti.O adunatura de bisnitari si de mafioti.

Nu cred in unire.Punct.
Hai sa iti analizez raspunsul tau:
1.Utilizarea repetata a cuvintului "poate" demontreaza inca o data ca nu prea esti la curent cu ce se petrece in R.Moldova si spui si tu ce auzi de la altii sau crezi ca asa e drept(ca 90% dintre romani,care stiu mai multe despre Burkina-Faso decit despre Moldova).
2.Sunt reprezentativ sa vorbesc in numele romanilor din Basarabia,pt ca cunosc ce se intimpla pe aici...Odata cu schimbul de generatii,creste ponderea unionistilor si scade ponderea rusofililor.Toti prietenii mei sunt unionisti,si se considera ROMANI,multi au venit la studii in Romania,nu pentru ca educatia romanesca e mai buna ,ci pentru ca pt multi baasarabeni este o ONOARE de a invata in PATRIA-MAMA.
3.Despre "microrevolutie".Mai intii nu a fost o revolutie,nici o incercare de revolutie,a fost o revolta a tinerilor....ceea ce a urmat- arderea Parlamentului si Presidentiei a fost o provocare comunista,ca si arderea Reichstagului de catre nazisti si invinuirea comunistilor in 1933.
Mai apoi,rezultate au fost:s-au organizat alegeri repetate,pe care comunistii le-au pirdut.Acum la guvernare se afla o coalitie formata din 4 partide democratice de dreapta,2 din ele fiind adepte a curentului romanismului.
4.Despre Rusia.Daca guvernantii nostri au sa aiba "oua"(scuze de expresie),putem invinge.Kosovo s-a separat de Serbia(aliatul strategic a Rusiei din Balcani),cu toate ca moscovitii au protestat si au amenintat.Deci se poate.Rusia nu mai e ce-a fost odata.
5.Iar despre studentii basarabeni-"mafioti si bisnitari"-aici chiar ma insulti...da,sunt si din categoria asta.dar majoritatea sunt oameni de treaba.
6.Daca nu crezi in Unire,inseamna ca nu esti ROMAN,inseamna ca nu meriti sa traiesti in Romania.
Inca o data,nimic personal.Sunt pt un dialog civilizat,dus pe orice teme!

RomaniaMare
05 Apr 2010, 20:35
(Dar sä nu parazitäm topicul patriotic cu sub-ploturi proprii topicului teologic "Credeti în Dumnezeu?")
You read my mind. ;)
Corect.Daca cineva vrea sa discute despre religie si dumnezeu,sa faca un topic separat.Continuam acolo.Dar aici sa discutam despre Patriotism si Romanism.

RomaniaMare
05 Apr 2010, 20:45
Lumea evoluează mai repede decât își imaginează unii. În urmă cu 10 ani, multe persoane „avizate” se
îndoiau că România va intra vreodată în Uniunea Europeană sau că va ieși din zona gri și va deveni aliat militar cu drepturi depline (cel puțin pe hârtie) al puterilor nord-atlantice, tocmai pentru că domnea convingerea că „rușii n-or să îngăduie”. Mâine-poimâine, și giganticul tampon ucrainean, cu care probabil americanii ne vor lăsa (și chiar ne vor ajuta) să împărțim puternic industrializata Transnistrie, așadar uriașa Ucraină va intra în UE și poate chiar în Schengen și în Zona Euro, cum va intra într-o zi și țara aia care le tot stă în gât celor care l-au adoptat pe „muzicantul din Brema”, și pe care aceștia din urmă o tot bombardează și o schingiuiesc. Naționalismul, care a apărut în Europa după Războiul de 30 de ani, va dispărea cândva complet, ca să nu mai zic că în curând vor exista și softuri de traducere pe loc și deci și problemele ligvistice vor dispărea. Până la Primul Război Mondial, nu conta atât de mult etnia, ci mai mult religia (și eventual confesiunea) și nici nu se auzise de vize, că doar atunci când, în urmă cu mai bine de 100 de ani, Brâncuși s-a deplasat cu căruțo-stopul timp de mai multe luni, cu escale de câteva luni pe la Viena și prin alte locuri, între București și Paris, n-o fi avut nevoie de vize de intrare sau de tranzit. Unde mai pui că, prin extinderea continuă a sistemelor de supraveghere, și infracțiunea va fi stopată aproape în totalitate.
Hmm...ai dreptate,dar nu in totalitate.Gesesti referitor la Primul Razboi Mondial si la importanta etniei.
Anume atunci nationalismul a cunoscut perioada sa de apogeu.
Altfel cum se mai unea Germania in 1873(tara care sin punct de vedere confesional era divizata intre catolici si luterani),daca elita germana nu era nationalista.
In perioada de care vorbim,oamenii(si aici ma refer la persoanele culte-oameni de arta,de stiinta,functionari,militari,aristocrati) traiau si respirau NATIONALISMUL.
Chiar si in Romania,Dragostea Pentru Patrie si Poporul tau se afla la loc de cinste-Al.I.Cuza,Kogalniceanu,Eminescu,Eliade,Pan Halipa,Nae Ionescu,Iorga practic au trait toata viata luptind pt cauza nationala.

nume
05 Apr 2010, 21:48
Astia sunt centuristi de cand lumea, cand le-a fost bine au stat cu rusii, acum sunt cu romanii, ca sa fuga ca potarnichile in Europa. HUO !

Ipu
05 Apr 2010, 22:20
Mi-l imaginez pe Românul Mare rostind frazele apăsat, ca în faimoasa înregistrare de mai jos:
http://www.youtube.com/watch?v=VMuEFvziiFI
Din păcate, cred că dacă însuși Căpitanul ar fi trăit în 2010, s-ar fi găsit destui cretini care să-l numească „ucrainean” sau măcar „moldovean”, lipindu-i probabil și cine știe ce epitet peiorativ. De-asta, mă întreb de ce vor moldovenii să fie uniți cu niște provincii care îi tratează atât de nedrept. Nu numai că mi s-a părut o reacție demnă și corectă înființarea acum câțiva ani în România a Partidului Moldovenilor, dar eu, dacă aș fi în locul lor m-aș despărți de România și m-aș uni cu Republica Moldova pe cont propriu. Dacă ar vedea Ștefan, care intra în București când vroia el, care este statutul moldovenilor în Marea Patrie Românească, acum când de exemplu Mungiu sau Porumboiu au cucerit Lumea...
Moldovenii de la vest de Nistru nu s-ar mai simți marginalizați și discriminați, într-o țară numai a lor. Vorba bătrânului Fiodăr Mihailovici: „În Europa, noi, ruşii, eram asiatici, pe cînd în Asia sîntem şi noi europeni.”

marius_em
05 Apr 2010, 22:26
Asta cu schimbul de generatii, cu generatia 90' e discutabila. Pe de o parte, si comunistii au tineretul lor, si inca destul de consistent si de activ. Pe de alta parte, tineretul asta e prea tanar, ca sa aiba vreo putere de decizie. Si pana cand vor ajunge la varsta coapta, le va pieri din avantul patriotic. Ca asa-i viata, cand esti tanar, cuceresti lumea, dar mai apoi te apasa grijile, ratele, te strange camasa, si incepe sa te cam doara-n cot de idealurile tale adolescentine.
Sigur, vor fi cativa care vor continua pe drumul asta, dar cand intri intr-un sistem, mai degraba te schimba sistemul pe tine decat invers. Asa se intampla si la noi cu noua generatie de politicieni, avem acelasi cacat, sau poate chiar mai rau daca o luam pe EBA ca exemplu.

Sa nu fiu inteles gresit, eu sunt pentru unire, pentru propasirea neamului romanesc, si toata poezia, dar in relatia cu RM, eu cred ca suntem luati de prosti, si ne complacem in rolul asta. Adica pruto-nistrenii ne cam scuipa in ochi, si ne cam santajeaza emotional. Adica si acum, cu toata puterea democrata si pro-romana, limba oficiala in Pruto-Nistria nu e romana.
Si ca sa se mai inteleaga ceva. Basarabia nu e a noastra, nu e a Romaniei, e a alora de traiesc in ea, si ei sunt singurii care au dreptul sa-si decida viitorul. Daca vor vrea unire, si daca si romanii de aici vor vrea unire, nu cred ca asta poate fi impiedicata. Dar daca ei vor cu rusii, iar nu cred ca vom putea face ceva in privinta asta, si chiar cred ca Romania va avea mai mult de pierdut ca tot joaca rolul de avocat pentru Republica Maldavskaya, ca la un moment dat asta se va intoarce impotriva noastra, daca nu suntem mai fermi in relatia cu ei.

Ipu
05 Apr 2010, 22:27
Exact ce spuneam! Iată, sunt și unii care socotesc anormală aspirația unor oameni la o viață mai bună. Ce dacă niște oameni, ca și tine, vor să muncească și să trăiască în UE? În Spania, de pildă, sunt cartiere întregi de ruși, de nemți, de britanici, de japonezi și așa mai departe. Ce e greșit în asta?

vave
05 Apr 2010, 22:30
Am doar o prietenă din Republia Moldova şi îmi amintesc că singura dată când m-a emoţionat legătura asta dintre noi şi ei a fost anul trecut când de 1 Decembrie mi-a urat la mulţi ani! şi a oftat întristată. Mi s-a părut atât de sinceră...

marius_em
05 Apr 2010, 22:37
Ipu, vorbesti numai tampenii. Care-i, frate, statutul moldoveanului in Romania? Nu de alta, dar io-s moldovean, si vreau sa stiu si io care mi-i statutul, cum si de cine sunt discriminat?
Ca fac bucurestenii glume cu moldoveni? Ma doare-n cot, si aici in Moldova facem glume cu mitici, si cu olteni, si cu ardeleni. Si apoi, Bucurestiul e plin de moldoveni, intr-un fel cam radem noi de noi.
Si apoi sa ne unim noi cu Basarabia, si sa facem Moldova Mare? LOL, Voronin, tu esti?

Ipu
05 Apr 2010, 22:49
Marius, se vede că încă n-ai ieșit prea mult din Moldova. Altfel, ai fi înțeles că pentru mulți români de peste „Milcov și Carpați” (vorba imnului), voi sunteți văzuți în primul rând ca „moldoveni” și numai apoi ca „români”. Cunosc multe persoane care atunci când nu găsesc de ce să se lege la cineva de la nord de Milcov, zic „a, moldoveanul ăla!” sau „a, moldoveanca aia!” Chiar de curând am văzut din întâmplare la televizor sfârșitul emisiunii - atenție! - regizată „Să te prezint părinților” sau cam așa ceva, în care la sfârșit mama tânărului declara că e bucuroasă că nu i-a intrat „o moldoveancă” în familie!!! Cum e posibil așa ceva!? Vi se pare normal? Dacă ți se pare normal, Mariuse, atunci felicită-te că tu te poți considera român, iar la câteva zeci de kilometri mai la est niște oameni care au mai mult în comun cu tine și care te socotesc în naivitatea lor fratele lor se chinuie în cel mai sărac stat al Bătrânului Continent.

marius_em
05 Apr 2010, 23:01
E clar, a intrat Voronin pe cinemagia.
Cum naiba sa am mai multe in comun cu ala de vorbeste ruseste, decat cu ala de vorbeste romaneste?
Si repet, inca o data, pentru ca am fost si in Ardeal, si in Dobrogea, si la Bucuresti, si n-are nimeni nimic cu tine daca esti moldovean. Oameni prosti vei gasi peste tot, si in Bucuresti, si in Moldova, si Basarabia. Dar tachinarile astea inter-regionale nu sunt importante. De exemplu, Iesenii si Vasluienii se injura intre ei de mama focului. Ce inseamna asta? Ca iesenii discrimineaza vasluienii, ca Vasluiul ar trebui sa se separe de Moldova?
Asta-i ca cealalta tampenie de-am auzit-o ca in Harghita nu-ti dau paine la alimentara daca nu vorbesti ungureste. M-am dus pornit sa injur pe-acolo, dar n-ai sa vezi. Lumea foarte politicoasa, daca esti si tu politicos. Ei vorbeau intre ei in ungureste, dar daca ii intrebai ceva, sau le cereai ceva in romaneste, in romaneste ti se raspundea pe acelasi ton (politicos sau nu) pe care ai intrebat.

Judex
05 Apr 2010, 23:08
Asa am intalnit si eu o duduie din Basarabia care se straduia sa-mi explice ca-n America toti oamenii dorm pe strazi in cutii de carton. =))

Ipu
05 Apr 2010, 23:25
Pâine primești, dacă o plătești, nu numai în Harghita și Covasna, dar și în Ungaria, Italia, Rusia și alte locuri unde până și moldovenii se pot simți la largul lor, pentru că sunt asimilaţi cu toți ceilalți țigani, pardon români dintre Tisa și Marea Neagră. Trebuie însă să vii cu bani de la Iași, căci nu prea ai multe șanse să ți-o poți câștiga (pe ea, pe pâine) acolo doar cu limba română, e deja o realitate. Iar românii pleacă din zonă fără să mai fie amenințați de echipe de șoc, ca pe vremuri, ci, mai simplu, de foame. Când am fost în urmă cu câțiva ani la Sf. Gheorghe, românii de acolo se uitau la mine ca la Cristos - se uită cum să se poarte mai frumos cu românii care îi vizitează și parcă îi roagă să nu-i abandoneze. Situația lor nu e cu mult mai fericită decât cea a românilor din Bucovina ucraineană sau a celor din Balcani și oricum cu mult mai tristă decât a celor din celălalt stat românesc, cel lăsat deocamdată în afara federației europene.

RomaniaMare
06 Apr 2010, 00:12
Astia sunt centuristi de cand lumea, cand le-a fost bine au stat cu rusii, acum sunt cu romanii, ca sa fuga ca potarnichile in Europa. HUO !
Mai p***(m-ai nu am tapat un cuvint necenzurat aici),cind ne-a fost bine cu rusii?Ce,noi singuri am sarit in bratele rusilor?
In 1812,Basarabia a fost cedata rusilor de catre turci,ca "reparatie de razboi".
Iar in 1940,insasi Romania a inchinat teritoriul dintre Nistru si Prut rusilor;de fapt fricosul si lasul rege Carol al II-lea,nu poporul roman.
Iar in 1944,aici nici nu are rost sa comentam.S-a cedat Basarabia si Nordul Bucovinei pt a se pastra Romania.
Daca alegeam noi,atunci era altceva....

Pitbull
06 Apr 2010, 00:35
Nu te ofusca, RomâniaMare. Nume e un tip foarte OK, dar are câteva cusururi: nu stie istorie, antipatizeazä basarabenii din niste motive personale si märunte, si se exprimä uneori violent. Prostia de mai sus a sustinut-o de mai multe ori si în trecut, si e prea încäpätânat ca sä admitä cä greseste.

RomaniaMare
06 Apr 2010, 00:40
Asta cu schimbul de generatii, cu generatia 90' e discutabila. Pe de o parte, si comunistii au tineretul lor, si inca destul de consistent si de activ. Pe de alta parte, tineretul asta e prea tanar, ca sa aiba vreo putere de decizie. Si pana cand vor ajunge la varsta coapta, le va pieri din avantul patriotic. Ca asa-i viata, cand esti tanar, cuceresti lumea, dar mai apoi te apasa grijile, ratele, te strange camasa, si incepe sa te cam doara-n cot de idealurile tale adolescentine.
Sigur, vor fi cativa care vor continua pe drumul asta, dar cand intri intr-un sistem, mai degraba te schimba sistemul pe tine decat invers. Asa se intampla si la noi cu noua generatie de politicieni, avem acelasi cacat, sau poate chiar mai rau daca o luam pe EBA ca exemplu.

Sa nu fiu inteles gresit, eu sunt pentru unire, pentru propasirea neamului romanesc, si toata poezia, dar in relatia cu RM, eu cred ca suntem luati de prosti, si ne complacem in rolul asta. Adica pruto-nistrenii ne cam scuipa in ochi, si ne cam santajeaza emotional. Adica si acum, cu toata puterea democrata si pro-romana, limba oficiala in Pruto-Nistria nu e romana.
Si ca sa se mai inteleaga ceva. Basarabia nu e a noastra, nu e a Romaniei, e a alora de traiesc in ea, si ei sunt singurii care au dreptul sa-si decida viitorul. Daca vor vrea unire, si daca si romanii de aici vor vrea unire, nu cred ca asta poate fi impiedicata. Dar daca ei vor cu rusii, iar nu cred ca vom putea face ceva in privinta asta, si chiar cred ca Romania va avea mai mult de pierdut ca tot joaca rolul de avocat pentru Republica Maldavskaya, ca la un moment dat asta se va intoarce impotriva noastra, daca nu suntem mai fermi in relatia cu ei.
Comunistii nu au nici un tineret de-al lor.In toata Moldova,Komsomolul(tineretul comunist) cred ca are nu mai mult de 200 de membri.
In alta ordine de idei,Romania trebuie sa ramina avocatul Republicii Moldova.Asa este normal sa fie.Cum Grecia a fost avocatul Ciprului si Turcia este avocatul Azzerbaijanului,asa si Romania tebuie sa fie avocatul Basarabiei.

RomaniaMare
06 Apr 2010, 01:12
Nu te ofusca, RomâniaMare. Nume e un tip foarte OK, dar are câteva cusururi: nu stie istorie, antipatizeazä basarabenii din niste motive personale si märunte, si se exprimä uneori violent. Prostia de mai sus a sustinut-o de mai multe ori si în trecut, si e prea încäpätânat ca sä admitä cä greseste.
Ma bucur ca ma intelegi Pitbull,dar lui Nume ar trebui sa-i mai spun ceva.Inca noi ,romanii basarabeni visam,speram si ne luptam pentru Idealul Unitatii Nationale Romanesti cu toate ca in istoria recenta statul roman ne-a neglijat/discriminat/uitat de citeva ori:
1.Unirea putea sa se produca inca in 1991,cind majoritatea covarsitoare din Basarabia vroia Unirea.Parlamentul moldovean era plpin de unionisti gata sa merga pina la capat.A fost trimisa o delegatie la Bucuresti in feunte cu presedintele Snegur,deputati,poeti,oameni de cultura etc.Dar la Bucuresti Iliescu s-a facut ca nu intelege.
Deci vinovatii pentru esecul Unirii au fost:un comunist,agent KGB,platit de Moscova toata viata(inclusiv si in prezent)-Ion Iliescu si un evreu-Petre Roman.
Aici o sa fac o mica paranteza-In 1991,nivelul de trai in R.Moldova era mult mai ridicat ca in Romania.(asta pt cei care cauta sa explice tot prin latura economica).
2.Daca Romania ne ajuta in Razboiul de pe Nistru din 1992,acuma eram uniti,sau cel putin Republica Moldova era un stat unitar,iar Rusia pierdea ultimul fortpost din Estul Europei.Si nu era foarte greu:la Tiraspol era dislocata doar armata 14-a sim citeva sute de voluntari cazaci,iar Transnistria nu are legatura directa cu Rusia.In asa conditii,Moldova mai nu a cistigat razboiul,ca toate ca noi inca nu aveam formata armata nationala(doar detasamente de plotie si voluntari).Iar daca Romania ne ajuta cu arme si munitie,nemaivorbind daca trimitea 2-3 regimente de armata regultata,totul era terminat foarte devreme.
Dar nu,Iliescu a trimis doar citeva sute de pusti "Carpati" si vre-o 10 instrucori militari,care nu au ajuns nicioadata pe linia frontului.
3.Din 1991.dupa logica,morala si bun-simt,Romania ar fi trebuit sa acorde tuturor romanilor din Basarabia dreptul la redobindirea cetateniei,caci noi nu am renuntat benevol la dinsa in '44.
Dar pina in 2008,ce se primea:un nigerian sau sirian dupa 3 ani era cetatean roman,iar romanii basarabeni trebuiau sa stea la coada pina la 5 ani,sau mai mult.

Pitbull
06 Apr 2010, 01:47
Foarte adevärate, toate aceste lucruri, si foarte relevante.
Cât priveste diversele elucubratii cinic-snoabe, cu pretentii 'telectualiciste si sofisticoase, de "realism" si "pragmatism geopolitic", cum s-au exhibat si în unele mesaje de mai sus, nu pot sä spun decât atât: dacä vreodatä le-as acorda un minimum de respect, tolerantä si întelegere, as merita sä mä iau la palme si sä nu mä mai opresc pânä mor prin autozburarea capului de pe umeri. Nu voi înceta sä cred în Unire decât o datä cu ultima suflare - adicä, nu... nici atunci.

miercuri
06 Apr 2010, 02:22
Am citit tot topicul si in continuare nu pot sa inteleg dorinta aceasta arzatoare de unire, nici de o parte nici de alta. Poate e mai usor de inteles de partea moldovenilor, dar in rest mi se pare o nostalgie istorica nepotirvita zilelor de azi. Romania e una din cele mai sarace tari din UE, avem FMI in coasta, ce avantaje ne-ar putea aduce Moldova? Am cunoscut suficienti basarabeni in facultate si mi s-au povestit destule despre coruptia din Moldova, despre sistemul interlop, despre Transnistria. Romania are suficiente probleme in ograda proprie, e absurd sa vrem sa le asimilam si pe ale altora. Am ajunge sa ne afundam si mai tare. Voi chiar vedeti conducerea Romaniei capabila sa duca pe umeri o asemenea responsabilitate? Din orice unghi as incerca sa privesc nu pot sa-mi inchipui decat un rezultat dezastruos si cateva generatii compromise intr-o harababura totala. Nu am nimic cu basarabenii, am prieteni basarabeni si nici unul dintre ei nu a venit vreodata sa-mi faca apologia unirii, pentru ca e utopic, cel putin acum.

Ipu
06 Apr 2010, 03:24
România trebuie să sprijine integrarea Republicii Moldova și UE, în spațiul Schengen și în Zona Euro, iar a Ucrainei măcar în UE. În plus, toţi cetăţenii Republicii Moldova, trebuie să aibă în România toate drepturile cetăţenilor români (mai puţin, firește, pe acela de a vota, care se va acorda numai în cazul unirii depline a Republicii Moldova cu România). Bineînțeles, și cetățenii României trebuie să se bucure de aceleași drepturi dincolo de Prut. S-ar putea ajunge chiar în situația în care basarabenii să nici nu-și mai dorească unirea cu România, care ar deveni un lucru de prisos, tot astfel cum, în actualul spațiu Schengen, niciun austriac nu tânjește după re-alipirea țării sale la Germania, spre deosebire de perioada interbelică, pentru că nu are niciun motiv s-o facă. Convingere mea este că, în condiții asemănătoare cu a Basarabiei integrate (o perioadă anterioară de independență de vreo 20 de ani, granițe desființate și monedă comună), nici transilvănenii nu s-ar grăbi să se alipească Vechiului Regat și cu atât mai puțin Ungariei. Nici măcar Banatul nu cred că s-ar alipi Transilvaniei; sau Oltenia, Munteniei cis-oltene. Cu atât mai puțin vreo parte din Vechiul Regat, unei Transilvanii cu atâția secui zgomotoși. Dacă a intrat la 1916 în Ardealul austro-ungar, Armata Română a făcut-o pentru a-i elibera pe românii asupriți de mila cărora plângeau mulți dincoace de munți de vreo jumătate de secol, nicidecum pentru a-i coloniza, că doar au primit reprezentare egală în Parlament, având și foarte mulți prim-miniștri ardeleni la București, cum au și în prezent. Dar oare câți dintre regățenii căzuți în luptă în 1916 sau 1944 și-ar fi închipuit că în prezent s-ar putea ajunge ca regățenii să fie disprețuiți pentru tot soiul de motive absurde, precum aceea de a fi fost aliații Imperiului Otoman, spre deosebire de restul românilor, care au fost când (sau care) sub unguri, austrieci sau nemți, poloni, când (sau care) direct pașalâc subt turci?

miercuri
06 Apr 2010, 05:15
România trebuie să sprijine integrarea Republicii Moldova și UE, în spațiul Schengen și în Zona Euro, iar a Ucrainei măcar în UE.
Tie Moldova si Ucraina ti se par tari care indeplinesc conditiile necesare integrarii lor in UE?

Ipu
06 Apr 2010, 05:35
Dar ce, România le îndeplinea când a aderat? Eu vorbesc aici de interesul nostru de a ne izola în spațiu de Rusia (deși până la urmă problema Europei nici nu mai e reprezentată de ruși, cu care a învățat de multă vreme să coabiteze în mod pașnic și cu care avem chiar în comun probleme noi - pe vremuri era și un banc care devine din ce în ce mai actual și care reflecta adevărata angoasă geopolitică a lui homo sovieticus dar și a locuitorilor lagărului socialist în general, cărora li se răspundea de la Radio Erevan că diferența dintre un optimist și un pesimist este aceea că primul învață limba engleză iar ultimul, limba chineză), de a ne izola de Rusia - zic - iar nu de scrupule birocratice comunitare.

marius_em
06 Apr 2010, 08:52
Exact despre asta vorbeam, Ipu.
"Romania trebuie". De ce trebuie? Voi, basarabenii, nu intelegeti ca daca "Romania trebuie", si "Republica Moldova trebuie". Si Republica Moldova trebuie sa nu mai voteze comunistii, si Republica Moldova trebuie sa inteleaga ca limba ei oficiala e romana, si Republica Moldova trebuie sa renunte la a mai vorbi limba unei minoritati de 5%, si Republica Moldova trebuie sa renunte la teza stalinista a moldovenismului. Daca Republica Moldova va intelege aceste lucruri, atunci da, Romania sa dea camasa de pe ea pentru Basarabia, sa intre in UE. Dar asa, noi ne asociem cu voi peste tot, voi va deziceti de noi peste tot, si poate o sa ne trezim cu un stat pro-rus, vorbitor de rusa, in UE, si cand rusii vor hotari sa joace cartea asta, toti ceilalti vor arata cu degetul spre noi, ca noi i-am promovat. Cum e acum statul pruto-nistrean, la stadiul asta de confuzie de identitate nationala, Romania nu are nici un interes ca Basarabia sa intre in UE.

RomaniaMare
06 Apr 2010, 12:39
Am citit tot topicul si in continuare nu pot sa inteleg dorinta aceasta arzatoare de unire, nici de o parte nici de alta. Poate e mai usor de inteles de partea moldovenilor, dar in rest mi se pare o nostalgie istorica nepotirvita zilelor de azi. Romania e una din cele mai sarace tari din UE, avem FMI in coasta, ce avantaje ne-ar putea aduce Moldova? Am cunoscut suficienti basarabeni in facultate si mi s-au povestit destule despre coruptia din Moldova, despre sistemul interlop, despre Transnistria. Romania are suficiente probleme in ograda proprie, e absurd sa vrem sa le asimilam si pe ale altora. Am ajunge sa ne afundam si mai tare. Voi chiar vedeti conducerea Romaniei capabila sa duca pe umeri o asemenea responsabilitate? Din orice unghi as incerca sa privesc nu pot sa-mi inchipui decat un rezultat dezastruos si cateva generatii compromise intr-o harababura totala. Nu am nimic cu basarabenii, am prieteni basarabeni si nici unul dintre ei nu a venit vreodata sa-mi faca apologia unirii, pentru ca e utopic, cel putin acum.
Ideea e urmatoarea:Orice stat din lume,cucit e mai mare,cu atit e mai puternic si mai influent pe arena mondiala.
Toata lumea se gindeste la greutatile dupa Unire,dar nimeni nu se gindeste peste 15-20 ani(mentalitatea romanilor-ai un ban,cheltuie-l acum,nu te gindi la zile negre).
Si nemtilor nu le-au fost usor in 1990,dar acum,dupa 20 ani toata lumea este fericita.
Trebuie sa ne gindim nu numai la noi,ci si la viitorul copiilor si nepotilor nostri.

Dragomara
06 Apr 2010, 12:47
Toata lumea se gindeste la greutatile dupa Unire,dar nimeni nu se gindeste peste 15-20 ani(mentalitatea romanilor-ai un ban,cheltuie-l acum,nu te gindi la zile negre).
Si nemtilor nu le-au fost usor in 1990,dar acum,dupa 20 ani toata lumea este fericita.
Trebuie sa ne gindim nu numai la noi,ci si la viitorul copiilor si nepotilor nostri.
Tocmai aci greşeşti tu cel mai mult. Încearcă comparaţia cu vreo ţară dn Africa, sau din America Latină; în afară de poziţia geografică, pentru care chiar nu avem niciun merit, CHIAR nu avem nimic în comun cu Europa, din punctul meu de vedere.:(

RomaniaMare
06 Apr 2010, 12:48
Romania Mare vad ca esti un tip istet si ai idealuri .Tinerii din Romania nu (mai ) au asa ceva.Ne intereseaza mai mult vietile noastre amarate .Vrem bani ,case ,cariere si nu mai suntem interesati de Basescu ,Iliescu ,Putin ,Moldova sau razboiul din Irak.Se intelege ca generalizez si nu ma refer la mine sau la cei de pe acest forum .Daca intrebi pe strada un pusti de 17 ani ceva despre Basarabia cred ca vei auzi niste raspunsuri demne de ''Blondele spun lucruri trasnite''..Da, pe tinerii romani ii doare la basca de Basarabia.Asta-i adevarul crud si cu asta trebuie sa lucram .Nu cu false iluzii patriotice si lozinci din 1941.
Iata ce ai scris tu la punctul 6 :
6.Daca nu crezi in Unire,inseamna ca nu esti ROMAN,inseamna ca nu meriti sa traiesti in Romania.

Pentru mine fraza asta nu tine.Una este sa crezi si alta este sa vrei.Vreau unirea cu Basarabia dar nu cred ca este realizabila (in urmatorii 30 de ani ).Vreau sa ma insor cu Liv Tyler dar nu cred ca este posibil in viitorul apropiat ( nu-i place lui Steven Tyler de mine ) ,vreau ca Romania sa cistige campionatul mondial din Brazilia dar nu as paria nici un leu pe asa ceva.

Miercuri are si ea dreptate si voi folosi limbajul de lemn spunand ca Romania nu are capacitatea de absorbtie necesara pentru a face fata unei posibile uniri.Nu avem noi stomac sa digeram Basarabia si problemele ei. Nu avem fondurile sau institutiile necesare pentru asa ceva .Mai este si problema spinoasa a minoritatilor (rusi ,ucraineeni, bulgari ,gagauzi ) -ce facem cu astia ?? Ce facem cu Transnistria ??
O sa fac o comparatie vulgara dar cred ca Basarabia seamana cu o superba masina clasica ajunsa in paragina .O vrei dar nu-ti permiti costul exorbitant ca s-o restaurezi.

Sa lasam acesta tara sa-si rezolve problemele , s-o sprijinim cultural si apoi peste zeci de ani poate ca ....
Eu nici nu spun sa ne unim acum,in 2010.Eu constietizez ca Moldova inca nu e pregatita in multe privinte,nici situatia internationala nu e propice,dar ideea e ca nu trebuie sa uitam de Unire.

Ipu
06 Apr 2010, 14:20
Exact despre asta vorbeam, Ipu.
"Romania trebuie". De ce trebuie? Voi, basarabenii, nu intelegeti ca daca "Romania trebuie", si "Republica Moldova trebuie". Si Republica Moldova trebuie sa nu mai voteze comunistii, si Republica Moldova trebuie sa inteleaga ca limba ei oficiala e romana, si Republica Moldova trebuie sa renunte la a mai vorbi limba unei minoritati de 5%, si Republica Moldova trebuie sa renunte la teza stalinista a moldovenismului. Daca Republica Moldova va intelege aceste lucruri, atunci da, Romania sa dea camasa de pe ea pentru Basarabia, sa intre in UE. Dar asa, noi ne asociem cu voi peste tot, voi va deziceti de noi peste tot, si poate o sa ne trezim cu un stat pro-rus, vorbitor de rusa, in UE, si cand rusii vor hotari sa joace cartea asta, toti ceilalti vor arata cu degetul spre noi, ca noi i-am promovat. Cum e acum statul pruto-nistrean, la stadiul asta de confuzie de identitate nationala, Romania nu are nici un interes ca Basarabia sa intre in UE.

E vorba de o neînțelegere. Deși îi prețuiesc pe basarabeni - măcar pentru faptul că, în ciuda cruntei sărăcii din republica trans-pruteană, au, în majoritatea lor, demnitate și bună-cuviință, ceea ce țigăniților de români de dincoace de Prut le lipsește din ce în ce mai mult - nu sunt eu însumi basarabean, nici măcar moldovean, sau transilvănean, oltean, dobrogean și nici chiar muntean nu mai sunt de ceva vreme. Ca o informație suplimentară, n-am avut nici măcar plăcerea de a păși dincolo de Prut vreodată; am survolat, ce-i drept, Basarabia la bordul legendarului avion Tupolev Tu-154M, cel cu motoarele amplasate pe coadă, retras la începutul anului de către Aeroflot.
N-am afirmat nicăieri că Republica Moldova trebuie să se alipească la România; dimpotrivă, dacă țineți bine minte, eu am pledat pentru o divizare încă și mai pronunțată a spațiului lingvistic și cultural românesc, pentru că eu socotesc divizarea politică voluntară drept singura modalitate de a opri dezagregarea conștiinței de neam unitar. Nu putem să co-existăm atâta vreme cât nu re-învățăm respectul reciproc. Dacă atitudinea nedreptă și jignitoare a non-moldovenilor vizavi de moldoveni (atenție! mai ales vizavi de cis-pruteni, pentru că, nu-i așa, cel puțin basarabenii, în ciuda sărăciei din prezent, au aura de ex-sovietici, deci de foști reprezentanți ai unei mari puteri mondiale, ai cărei cetățeni erau invidiați cel puțin până în 1989, dacă nu și până în 1991 de către flămânziții României lui Ceaușescu), deci dacă această atitudine ți se pare un fleac, atunci ce zici de faptul că atâția și atâția lideri politici aleși de ardeleni și bănățeni deplâng public și fără urmă de rușine spolierea la care, după părerea lor, regățenii îi supun pe săracii de ei prin nedrepte politici fiscale și bugetare? După ce că din cauza lor trebuie să acceptăm unguri în guvern și era cât pe-aci să avem și un prim-ministru neamț, mai trebuie să suportăm și mizeria ingratitudinii lor. Dimpotrivă, într-o Românie trans-silvană redusă la câteva milioane de locuitori și pomenită brusc cu o imensă minoritate non-ariană (vorbesc strict sub aspect lingvistic, să nu mă acuzați de rasism, că nu e cazul!), conștiința românească are toate șansele să se trezească în sfârșit. Dacă asta nu se întamplă, nu-i absolut nicio pagubă, suntem împreună și continuăm împreună, vorba odiosului Orban Viktor „în marea patrie comună europeană”.
Revenind la Basarabia, evident, costurile includerii ei, cu drepturi depline, în amintita „patrie comună europeană” vor fi suportate, ca și în cazul Ucrainei, o țară mult mai mare, care n-o avea pretenția să-i plătească Polonia, de pildă, costurile de aderare, așa cum descendentul Băserabilor a lansat, din rațiuni electorale și fără să se gandească prea mult ipoteza de lucru în cazul României și Republicii Moldova. Oare nu e absurd să te gândești la unire și la suportarea de costuri de unire cu Moldova pe cont propriu, când Ucraina, Turcia, dar și fostele republici Iugoslave, dar și Maroc, Algeria, Tunisia sunt pe lista de extindere a UE? Moldova va intra în UE la grămadă, peste numai câțiva ani, căci reprezintă masă neglijabilă în calea integrării Ucrainei, a cărei includere în UE odată devenită iminentă, Moldova va fi azvârlită în Europa chiar dacă s-ar opune cu îndârjire.
În vremea lui Ștefan cel Mare, care stăpânea un teritoriu vast, care se întindea la răsărit pââână la Bug, în acea întinsă Transnistrie se vorbeau, pe lângă limba pe care o folosim noi astăzi, graiuri slave, tătărești, grecești, dialectul venețian etc. De ce trebuie basarabenii să renunțe la cunoașterea limbii lui Pușkin? Să pretinzi așa ceva e tot atât de absurd ca și a-i obliga pe toți locuitorii ne-români ai României - maghiari, secui, sași, turci, bulgari, lipoveni etc. să folosească, până și în intimitatea propriei locuințe, numai limba căreia tu pretinzi să i se spună română, deși această denumire este mult mai nouă și mai convențională decât denumirea de „limbă moldovenească”. Mușatinii s-ar cutremura (de râs) auzind că ei vorbeau „limba română” sau „românească”. În trecut, nici măcar valahii din Muntenia nu erau convinși că sunt „români”. De la Mircea cel Bătrân care se considera „prinț al Ungro-Vlahiei” dar era numit de izvoarele bizantine „prinț dac”, trecând prin numirea de către Radu cel Frumos a boierilor munteni „bărbați daci” și terminând cu contemporanii lui Hasdeu, românii nu credeau despre ei că sunt „români”, ci se considerau „daci” (deși astăzi putem aprecia, mai exact, că erau traci, căci stricto-sensu daci au fost numai tracii din Banat), romanizați de Prima și de A Doua Romă (și slavizați și de A Treia, iar mai recent chiar globalizați de A Patra). Titulatura de „România” a fost aleasă ad-hoc din considerente strategice, așa cum știți. Proclamarea unei „limbi moldovenești”, deși se pare că în prezent există în parlamentul de la Chișinău masa critică necesară modificării denumirii oficiale a limbii de stat din „moldovenească” în „română”, nu e nicio nenorocire, decât în logica urmăririi unirii depline dintre cele două state românești, idee care văd că nici vouă nu vă surâde. În definitiv, există în Europa perechile de limbi similare până aproape de identitate sârbo-croată sau ceho-slovacă. Dacă ar fi după tine, Danemarca ar trebui să someze Norvegia să-și numească de mâine limba oficială „daneză”.
http://www.youtube.com/watch?v=kd4Z1f8-0yc

nume
06 Apr 2010, 20:47
Mai p***.
Mai cipriane .....
Rog un moderator sa ia masuri impotriva ta, prea umbli cu organul reproductiv in cutia limbii.

Voronin fan ! Il meritati pe Voronin, se mai opreste gazu' la Chisinau ? Cand a fost bine cu rusii ati stat cu ei, era papa, caldura, gaz, libertatea de a calatori in URSS, care pe vremea lui ceasca p-aici era un vis ud pentru muritorii de rand, se pleca la Moscova pe pasaport comun si se venea inapoi cu alimente. Asa ca give me a break !

nume
06 Apr 2010, 20:56
[dar lui Nume ar trebui sa-i mai spun ceva.Inca noi ,romanii basarabeni visam,speram si ne luptam pentru Idealul Unitatii Nationale Romanesti cu toate ca in istoria recenta statul roman ne-a neglijat/discriminat/uitat de citeva ori:
.
Nu imi mai spune nimic, eu sper ca Basarabia sa nu se uneasca niciodata cu aceasta tara. Nu ar aduce beneficii nimanui. Eminescu sa ne judece !

Si nu, pitbull minte, nu sunt un tip ok.

Am prieteni straini care muncesc, aduc beneficii acestui stat (au afaceri, angajati multi romani, si-au dovedit din gros loialitatea fata de statul asta de cacat) si se chinuie de prin anii '90 sa ia cetatenie si nu o obtin. In schimb voua basescu v-o da pe degeaba (a se citi pe voturi).

marius_em
06 Apr 2010, 21:16
Nume, Basarabia se va uni cu Romania, e inevitabil. Sunt romani, si incep cat mai multi sa simta romaneste. Dar, tocmai pentru ca sunt romani ca si noi, mai intai trebuie sa se pise in capul nostru, si sa ne faca nervi cu moldovenismul lor. Dar lucrurile se schimba, asta nu o poate contrazice nimeni. A murit un tanar anul trecut batut de niste bestii in uniforma de poltitist pentru ca a avut tupeul sa protesteze impotriva comunistilor. Asa suntem noi ca popor, ne place sa facem lucrurile cat mai urat posibil.
In rest iti dau dreptate. Nu iti ia nimeni "dreptul" de a fi roman, daca esti critic la adresa Romaniei, sau daca vrei sa-ti vezi de viata, de cariera, de familie, si lasi idealurile patriotice mai in plan secund.

Suspect de bizar
07 Apr 2010, 01:25
Cum mulţi spuneţi p-aci, românilor li se cam rupe de unirea cu Basarabia.Da.E trist.Dar deocamdată trebuie să ne rezolvăm problemele noastre interne, să nu mai votăm dictatori ca Băsescu, şi vorba lui cuiva d-aci, nici moldovenii să nu mai voteze comuniştii.

Ipu
07 Apr 2010, 06:01
S-a împlinit un an de la evenimentele care i-au dat lui Judex ideea să deschidă prezentul topic. Kaghebiștii și-au bătut în urmă cu douăsprezece luni joc de România, prezentând unei Lumi întregi celebrele imagini cu „dovada ingerinței Statului Român” în procesul democratic din Republica Moldova. O Lume întreagă a „văzut” la știri cum Imperiul Român încearcă să cucerească dârza republică moldovenească. Câtă vreme vom continua să-i lăsăm pe alții să ne fabrice imaginea internațională, să nu sperăm la nimic bun. În primul rând, de ce basarabenii nu înființează un „Partid Comunist Român(esc)”? În lipsă de așa ceva, în prezent, românismul și europenismul sunt văzute în Republica Moldova ca orientări de dreapta, iar a fi de stânga aproape că a devenit sinonim, pentru unii, cu a fi pro-rus, așadar electoratul de stânga nu poate decât să se simtă mai aproape de Rusia decât de Europa. Cine îi împiedică pe basarabeni să înființeze un partid contra-pondere, cu dublă radicalitate: europeană și comunistă? În fond, Ceaușescu era anti-rus, dar totodată naționalist și chiar internaționalist (dar împotriva URSS). De ce noi, în România, nu avem dreptul să înființăm un „Partid Comunist”, care să acționeze după regulile pluri-partitismului și care să accepte economia de piață? Ce libertate mai e asta? De ce în unele țări europene, chiar foste imperii mondiale, precum Spania, se poate ca partidul comunist să fie a treia forță din parlament? De ce poate exista un partid comunist în SUA, care a înfruntat obsedantul deceniu mccarthyist? De ce americanii au tolerat un partid comunist în Japonia ocupată, formațiune politică ce e și acum a treia sau a patra forță în dieta de la Tokio? De ce toate astea sunt posibile iar în România copiii fiarei, copiii celor care ne-au prigonit bunicii și străbunicii, dându-i afară din școli, trimițându-i la Canal, în închisori și mine, deci acești nemernici să ne sfideze și să ne înjure în rapoarte publice și să primească și o groază de bani de la bugetul de stat ca să ne ponegrească și să ne strice imaginea în Lume pe banii noștri? De ce și pe Cinemagia unii care l-au sprijinit, cu nerușinare și disprețuindu-i pe adversari, pe cel care a girat din cea mai înaltă poziție oficială toată această politică anti-românească își permit să ne ia de sus și să ne dea lecții?

RomaniaMare
07 Apr 2010, 15:09
[dar lui Nume ar trebui sa-i mai spun ceva.Inca noi ,romanii basarabeni visam,speram si ne luptam pentru Idealul Unitatii Nationale Romanesti cu toate ca in istoria recenta statul roman ne-a neglijat/discriminat/uitat de citeva ori:
.
Nu imi mai spune nimic, eu sper ca Basarabia sa nu se uneasca niciodata cu aceasta tara. Nu ar aduce beneficii nimanui. Eminescu sa ne judece !

Si nu, pitbull minte, nu sunt un tip ok.

Am prieteni straini care muncesc, aduc beneficii acestui stat (au afaceri, angajati multi romani, si-au dovedit din gros loialitatea fata de statul asta de cacat) si se chinuie de prin anii '90 sa ia cetatenie si nu o obtin. In schimb voua basescu v-o da pe degeaba (a se citi pe voturi).
Esti un prost,tipic generatiei manelistilor si cocalarilor.Nu mai vreau sa port discutii cu tine,Punct.

nume
07 Apr 2010, 20:42
[Esti un prost,tipic generatiei manelistilor si cocalarilor.Nu mai vreau sa port discutii cu tine,Punct.
Marsh ma cu rusii tai. N-avem nevoie de inca o natie de flamanzi langa noi, suntem destul de saraci si asa.

Ce "face" moderatorii ??? Alooo ??? In ce hal a decazut locul asta, a intrat Vadim peste noi. = )))))))))

vave
07 Apr 2010, 20:48
Vă rog să vă astâmpăraţi limbajul... toţi.

nume
07 Apr 2010, 20:50
Vă rog să vă astâmpăraţi limbajul... toţi. :|
Care limbaj moncher, vad ca unionistul umbla cu pula scoasa p-aici, reciteste, poate ai ratat pasaje.

StefanDo
08 Apr 2010, 07:16
daca mai exagerati cu "entuziasmul", primiti avertismente si/sau inchid temporar topicul

Ipu
08 Apr 2010, 09:12
În legătură cu Basarabia, să semnalăm aici, cu regret și cu dispreț, că și Nicolaescu preia de la Lustig și duce mai departe în cinematografia noastră șablonul penibil al basarabencei cu accent rusesc strident și de simțire alogenică, a-românească, reușind astfel să continue clișeele naive ale lui Mărgineanu (Schimb valutar) sau (co?)interesate și odioase ale lui Pintilie (După-amiaza... ). Noroc cu străinii, care sunt capabili de mai multă decență (Sex Traffic etc.)

Judex
08 Apr 2010, 09:51
Dar basarabenii au un accent mai putin pronuntat decat iesenii, for instance!

Judex
08 Apr 2010, 13:33
Forza:
http://www.youtube.com/watch?v=JgGK5GFeUsI&feature=related

marius_em
08 Apr 2010, 14:13
Dar basarabenii au un accent mai putin pronuntat decat iesenii, for instance!
Nu, nu decat iesenii.
Cel mai apasat accent moldovenesc e in Vaslui, in special in zona Husi.

Ipu
08 Apr 2010, 14:27
Mai bine am adopta și noi o melodie pe versurile poeziei lui Mateevici Limba noastră ca imn național. Mi se par cele mai răscolitoare versuri dintre cele care constituie în prezent imnurile națiunilor terestre. De fapt, cred că, dacă se traduce textul și se înlocuiește numele Nistrului cu cel al unui alt râu, orice țară (din Oceania până în Panonia și din Siberia până în Anzi) l-ar putea adopta ca imn național.
E cutremurător de universal, imn al Anti-globalismului mondial, transmițând unitatea dintre Natură, Istorie, Cultură și Om. În comparație cu el, toate celelalte imnuri sunt pur și simplu infantile.
Iată o variantă puțin diferită, ilustrată vizual cu fotografii din arealul dominat, măcar numericește, de români:
http://www.youtube.com/watch?v=x2v1YVaNKLU

RomaniaMare
13 Apr 2010, 16:56
Mai bine am adopta și noi o melodie pe versurile poeziei lui Mateevici Limba noastră ca imn național. Mi se par cele mai răscolitoare versuri dintre cele care constituie în prezent imnurile națiunilor terestre. De fapt, cred că, dacă se traduce textul și se înlocuiește numele Nistrului cu cel al unui alt râu, orice țară (din Oceania până în Panonia și din Siberia până în Anzi) l-ar putea adopta ca imn național.
E cutremurător de universal, imn al Anti-globalismului mondial, transmițând unitatea dintre Natură, Istorie, Cultură și Om. În comparație cu el, toate celelalte imnuri sunt pur și simplu infantile.
Iată o variantă puțin diferită, ilustrată vizual cu fotografii din arealul dominat, măcar numericește, de români:
http://www.youtube.com/watch?v=x2v1YVaNKLU
"Deşteaptă-te Române" mi se pare cel mai frumos imn din lume.

SoX
13 Apr 2010, 17:16
Da cum sa nu!

"Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soarte,
La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!"

Dupa cum se observa, are si o atitudine manelistica. Se muleaza perfect cu patria noastra. :D

RomaniaMare
13 Apr 2010, 19:08
Da cum sa nu!

"Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soarte,
La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!"

Dupa cum se observa, are si o atitudine manelistica. Se muleaza perfect cu patria noastra. :D
Nu vad atitudinea manelistică.X(
Dacă era o glumă,nu am gustat-o deloc.

SoX
13 Apr 2010, 19:12
Era o gluma "insipida", gustata doar de cei cu papilele gustative foarte dezvoltate. ;)

Ipu
13 Apr 2010, 19:44
De ăsta (www.youtube.com/watch?v=gh4T4729T_4) ce-ai zice?

A, RomaniaMare, să nu uit, ți-am dat niște dedicații aici (www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=85481&page=42#836). Nu știu dacă ai le-ai ascultat. Înainte de asta, ne mai dedicase și Judex amândurora o melodie aici (www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=85481&page=42#829).

Mie-mi place Limba noastră nu atât ca linie melodică sau ca versuri în sine, ci ca mesaj. Să intonezi un imn cu un asemenea titlu înaintea unui meci de fotbal de exemplu mi se pare fabulos. În timp ce pentru toate celelalte națiuni sunt importante chestii mărunte, precum gloria militară sau tot soiul de munți și râuri (ca în infama și abandonata primă strofă a imnului național german), forme de relief care există aproape identice în multe alte zone ale Globului Pământesc, iată că cetățenii României de Est se definesc prin limbă, elementul care de fapt constituie și liantul cultural cel mai important între cele două republici românești. Pe de altă parte, cum spuneam mai sus, prin lipsa aproape totală de nume proprii, melodia este incredibil de universală, aducând pe undeva prin asta, schimbând registrul, cu acea răscolitoare odă închinată triumfului vieții asupra morții care este haka maoră Ka Mate (www.youtube.com/watch?v=tdMCAV6Yd0Y).

RomaniaMare
13 Apr 2010, 20:21
De ăsta (www.youtube.com/watch?v=gh4T4729T_4) ce-ai zice?

A, RomaniaMare, să nu uit, ți-am dat niște dedicații aici (www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=85481&page=42#836). Nu știu dacă ai le-ai ascultat. Înainte de asta, ne mai dedicase și Judex amândurora o melodie aici (www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=85481&page=42#829).

Mie-mi place Limba noastră nu atât ca linie melodică sau ca versuri în sine, ci ca mesaj. Să intonezi un imn cu un asemenea titlu înaintea unui meci de fotbal de exemplu mi se pare fabulos. În timp ce pentru toate celelalte națiuni sunt importante chestii mărunte, precum gloria militară sau tot soiul de munți și râuri (ca în infama și abandonata primă strofă a imnului național german), forme de relief care există aproape identice în multe alte zone ale Globului Pământesc, iată că cetățenii României de Est se definesc prin limbă, elementul care de fapt constituie și liantul cultural cel mai important între cele două republici românești. Pe de altă parte, cum spuneam mai sus, prin lipsa aproape totală de nume proprii, melodia este incredibil de universală, aducând pe undeva prin asta, schimbând registrul, cu acea răscolitoare odă închinată triumfului vieții asupra morții care este haka maoră Ka Mate (www.youtube.com/watch?v=tdMCAV6Yd0Y).
Nu,nu le ascultasem.Mulţumesc pentru link.
Îs de-acord cu tot ce ai scris:da,Limba Noastră este o melodie foarte frumoasă,îmi place foarte mult.Şi da,poate fi aplicată/folosită(teoretic) de aproape toate naţiunile de pe Glob.
Dar continui să afirm şi să cred că Deşteaptă-te Române este mai frumos,şi merită fără îndoială să fie Imnul României.

miercuri
13 Apr 2010, 20:39
Nu-ti da de gandit faptul ca dupa imn suntem intr-o vesnica adormire? Daca ne-am destepta odata poate ca am schimba si imnul :P

RomaniaMare
14 Apr 2010, 01:00
Nu-ti da de gandit faptul ca dupa imn suntem intr-o vesnica adormire? Daca ne-am destepta odata poate ca am schimba si imnul :P
Nu,nu-mi dă de gîndit.Imnul a fost compus în secolul XIX și reflecta realitatea de atunci...păcat că de atunci cam stăm pe loc.
Iar Imnul nu trebuie de schimbat ca pantofii după sezon....Oricum Imnul României este foarte bun,atît ca muzică,cît ca și versuri.

miercuri
14 Apr 2010, 02:32
Sunt de acord ca imnul nu ar trebui schimbat cu una cu doua, dar in cazul nostru chiar nu mi se pare e ca ne face foarte mare cinste. Versurile, in intregimea lor, sunt foarte potrivite pentru un imn, dar primele doua, fix cele mai importante si mai usor de retinut, ne descriu ca pe o natie de adormita intr-un somn de moarte. Mi se pare chiar sinistru, cumva ii taie tot elanul. Trei Culori, facand abstractie de implicatiil, nu a fost deloc un imn urat.
La Marseillaise mi se pare printre cele mai potrivite imnuri din cate am auzit, si imnul Americii de altfel. :)

Ipu
14 Apr 2010, 02:39
Da' p-ăsta (www.planetamoldova.net/snd/hituri/imnul.mp3) îl (mai) știți?
„Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul” (Grigore Vieru)

RomaniaMare
14 Apr 2010, 12:05
In aceste zile vad o singura sursa de integrare :bomboanele Bucuria .Sunt produse la Chisinau si sunt delicioase .Au si nume haioase :Licurici,Lamaita ,Brindusa,Chisinaul de Seara ,Inspiratie,Cheita de Aur ,Iepuras,Racusori,Meteorit

http://www.bucuria.md/ro/products
Hmmm....o,da!
Ca bomboanele de la noi,nu prea am mincat niciunde!
Care is favoritele tale? :)

marius_em
28 Jun 2010, 09:39
28 iunie, 70 de ani de cand ne-au invadat porcii de rusi.

marius_em
20 Jul 2010, 14:15
Nu stiu cum se face ca in Basarabia, toti moldovenii care se numesc Igor, Serghei, Boris sau Vladimir, invata pe moldovenii Ion, Gheorghe sau Vasile ce inseamna sa fii moldovean "patriot".
Eu vreau sa nu mai avem nici o legatura cu "fratii nostri". De asa frati ma lipsesc. Indiferent daca se declara romani sau nu. Cei ce se declara romani asista indiferenti cum e terfelit numele de moldovean. As vrea ca Romania sa ceara statului vecin sa nu-si mai spuna Moldova, dupa modelul Greciei cu Macedonia. Pana la urma e istoria noastra, a moldovenilor romani, a tuturor romanilor. Romania a luat nasterea prin vointa moldovenilor si muntenilor, Cuza a fost moldovean, cei mai mari oameni de cultura ai Romaniei au fost dati de Moldova. Mi-e sila cand toti rusii ne invata ei pe noi ce inseamna sa fii moldovean, mi-e sila sa-i vad cum depun coroane la statui ale lui Stefan cel Mare, si-l declara parintele "natiunii moldovenesti", de cum iubesc rusa si rusii, desi au fost si sunt fututi in continuare de ursul de la rasarit.

http://dodon.md/2010/07/moldova-moldoveni-moldovenesc/

Judex
20 Jul 2010, 14:35
Adevar graiesti, Marius. Un var de-al meu din Zaicani a venit acum vreo 10 ani la Bucuresti. A stat la bunica mea, iar eu m-am oferit sa-l familiarizez cu orasul. L-am invitat la Hanul lui Manuc sa-mi cunoasca niste prieteni si sa bem o bere buna. A reusit sa se faca de ras spunand ca restaurantul e jalnic din moment ce nu exista hamsii "shashlik", ca masinile din Romania nu se compara cu cele din Rep. Moldova, ca rusii sunt niste oameni foarte de treaba si cate si mai cate. Bun, nu i-au placut micii de la Han, am mers la Papi, vis-a-vis de ATF. A mancat o ciorba de vacuta si apoi a zis ca oricum nu se compara cu cea de la 'tanti Giulietta'. Evident, voia sa spuna ca mancarea moldoveneasca e superioara. :))
Dupa ce i-am explicat cate ceva din istoria familiei, mai ales ca bunica nu e de descendenta ruseasca, ci italieneasca, a cazut un pic pe ganduri. Amicii mei, 2 istorici, au incercat sa-l lumineze la modul general, in vreme ce eu i-am spus cateva vorbe despre filozofia nationalista pornind de la Evola. Dupa vreo doua zile si-a revenit. Acum e in America. ;)

Floydman
20 Jul 2010, 16:05
dupa a mea parere, in general nici o ciorba fie ea imediat de dincolo sau imediat de dincoace de Prut, nu se compara cu ciorba de dincolo de padure. Adica din Transilvania zisa de unguri si Erdely adica Ardeal.

in al doilea rand atata timp cat Republica Moldova intelege sa isi asocieze imaginea cu istoria lui Stefan cel Mare, asa e in tenis, avantaj noi, pt ca Stefan cel mare avea cetatea de scaun la Suceava care surpriza nu se afla nici in Basarabia, nici in Moldova de dincoace de prut ci fix in Bucovina de Sud (geografic vorbind), adica in ROMANIA.

"avantaj noi" reiese din faptul ca, poate n-ati inteles, capitala domnitorului lor reprezentativ se afla pe teritoriul Romaniei, argument de necontestat pro-romanesc in relatia cu Rep Moldova. deci nu numai ca ar trebui sa i lasam sa isi constientizeze acest episod istoric si sa si-l cultive ba chiar ar trebui sa ne asiguram ca ei, basarabenii, vor continua sa o faca si ca inteleg consecinta demersului lor.

marius_em
20 Jul 2010, 17:59
Da, da, Floyd, pana iti baga ca ei sunt singurii moldovenii, ca astia de la noi suntem ocupati de valahi. :). Si o dau cu Stefan care s-a batut cu muntenii, si Stefan care scria cu chirilice, si etc, si reiese ca ei sunt cei mai cei, si astia din Romania suntem toti tigani, ca ei sunt doar urmasii dacilor, nu si a romanilor, etc. Propaganda e prea mare, oricate argumente le dai, ei tot pe-a lor o tin, chiar daca sunt penibili. Ei sunt moldoveni "cu acte", Stefan cel Mare e al lor. Chiar intr-un timp se agitau ca trebuie sa recupereze si Moldova de Vest de la romani. :)) Unirea de la 1859 e catagorizata drept inselaciune, ca au hotarat elitele pentru popor. A, da, si ei sunt frati cu ungurii. Ungurii nu prea stiu de ei, dar ei le sunt frati. Si asta nu o spune orice mucea, ci oameni cu functii, cu putere, cu influenta.
Te si ingrozesti, ca nu stii cum se intoarce istoria, si o sa ma trezesc cu fratii in Iasi sa ne "elibereze" de fascismul romanesc.

gropitse
20 Jul 2010, 20:01
marius_em , ai scris un mesaj de orori , de unde le-ai luat?

Judex
21 Jul 2010, 10:53
Groape, nu sunt orori ce-a scris Marius, ci realitati. Pot sa mai vin cu un exemplu: am fost aproape linsat ideologic de niste prieteni de la Europa Libera Chisinau ca fumam tigari aduse de-acasa!!! Nu de putine ori am fost facut fascist roman. Si-ar mai fi... X(

Floydman
22 Jul 2010, 12:47
as inclina sa cred ca cei care sustin chestiile astea: 1) nici ei insisi nu le cred; 2) nu prea sunt luati in seama decat poate de populatia rusofona. tind sa cred ca majoritatea vorbitorilor de limba romana stiu exact care le sunt originile si nu iau in seama astfel de teorii, indiferent daca sunt pro-unire sau nu.

Ipu
22 Jul 2010, 15:27
Depinde unde se informează fiecare (basarabean). Cred că Rusia sau Ucraina sunt locuri mult mai periculoase decât România. Multe persoane au pierit la ruși în ultimii ani, victime ale infractorilor sau ale naziștilor ruși. Nu râdeți! În Rusia, ei reprezintă o mare problemă pentru străini.

gropitse
22 Jul 2010, 17:15
Judex, gro-pi-tse .

Situatia descrisa de tine nu tine o lumanare pe langa ce a scris mariu_em.Eu nu stiu cu ce mancurti a vorbit de i-au zis astfel de lucruri, insa stiu ca nu pot fi multi dar sunt interesanti sa zica asa ceva (ceea ce nu exclude ca stiu istoria adevarata).Ceea ce nu agreez este ca felul asta de a gandi este atribuit intregii populatii (absolut nejustificat).Daca e sa vorbim despre sursele de informatie, in primul rand ar fi scolile , nu? ori mai nou,nu stiu daca stiati de cursul de asa zisa Istorie integrata, conceput sa inlocuiasca cel de Istorie a romanilor. E o istorie fabricata, cu tente separatiste , comuniste la comanda ex-presedintelui Voronin. Daca la inceput Uniunea Istoricilor si o parte a populatiei s-au impotrivit introducerii in scoli acestui program cu succes, mai tarziu insa a fost inevitail .Va pare frumos , nu? Solutia a fost sabotarea cursului din interior daca a fost cu neputinta oficial,profesorii au continuat sa predea o Istorie a romanilor corecta, asa cum s-a facut ani buni sub numele de Istorie integrata(dar iarasi, nu peste tot, unii profesori au cedat din frica).Ce sa va mai povestesc? Despre persecutia liceenilor care aleg ca obiect optional la Bac Istoria romanilor?Elevii astia mai mult de 7 nu au cum lua.
Si ma intorc iarasi la tine , Judex, oricine , fie el din partea dreapta sau stanga a Prutului cu idei de a sustine si propaga valorile nationale este numit fascist. Cei dintre Prut si Nistru-s numiti mult, dar muult mai des si mult mai urat.Nimeni nu s-a gandit ca multi basarabeni-s pusi in situatia de ai convinge pe cei din Romania ca-i vad drept frati,si in acelasi timp -s intr-o 'lupta' cintinua cu cei de pe loc care gandesc altfel? Retoric .

Oh, Stefan cel Mare, Voronin toti acesti ani la orice eveniment, depunea dintai flori lui Lenin, dupa care lui Stefan.

dar vorba lui Radu Gyr ,
Nu dor nici luptele pierdute,
nici ranile din piept nu dor,
cum dor acele brate slute
care sa lupte nu mai vor.

Cat inima in piept iti canta
ce'nseamna'n lupta-un brat rapus ?
Ce-ti pasa'n colb de-o spada franta
cand te ridici cu'n steag, mai sus ?

Infrant nu esti atunci cand sangeri,
nici ochii cand in lacrimi ti-s.
Adevaratele infrangeri,
sunt renuntarile la vis.

Ipu
22 Jul 2010, 18:04
Apropo de Ștefan cel Mare și întrucât nu există o rubrică specială dedicată teritoriilor românești alipite RSS Ucrainene,

„<<Din ordinul meu şi pe a mea răspundere, deschideţi focul!>> Un ofiţer oarecare, un comandant de batalion, a decis astfel, în locul politicienilor şi capilor armatei, oferindu-ne o frontieră şi scăpându-ne de ruşinea de a vizita astăzi, cu paşaport, mormântul lui Ştefan cel Mare!" (Citește aici articolul complet. (istorie-adevarata.blogspot.com/2009/05/din-ordinul-meu-si-pe-mea-raspundere.html))

Pitbull
23 Jul 2010, 23:52
Multumesc cu plecäciune!

gropitse
27 Aug 2010, 10:20
Moldovioara fii puternica, azi e ziua ta , :*
http://www.youtube.com/watch?v=cB6sB03bYz4

vetka
28 Aug 2010, 21:37
Apropo de Ștefan cel Mare și întrucât nu există o rubrică specială dedicată teritoriilor românești alipite RSS Ucrainene,

„<<Din ordinul meu şi pe a mea răspundere, deschideţi focul!>> Un ofiţer oarecare, un comandant de batalion, a decis astfel, în locul politicienilor şi capilor armatei, oferindu-ne o frontieră şi scăpându-ne de ruşinea de a vizita astăzi, cu paşaport, mormântul lui Ştefan cel Mare!" (Citește aici articolul complet. (istorie-adevarata.blogspot.com/2009/05/din-ordinul-meu-si-pe-mea-raspundere.html))

Din păcate maiorul Valeriu Carp (ofițerul care a dat acest ordin și a stopat armata sovietică înainte de a ocupa Suceava) este considerat criminal de război, acuzat de torturarea și uciderea a 34 de evrei.

Scriitorul Marius Mircu relatează: „când, în iunie 1940, rusii au intrat în nordul Bucovinei, la Ciudei, le-au ieșit înainte conducătorii organizației comuniste din localitate și anume: avocatul Conrad Kreis, studentul Knoll Udelsman și alți doi intelectuali, cu un steag roșu. Dar la hotarul satului, aceștia au dat de batalionul regimentului 16 Dorobanți, comandat de maiorul Carp, care a dat ordin ca cei patru sa fie legati. Dupa care li s-au rupt picioarele, li s-au sfărâmat craniile și au fost tăiați în bucăți cu baionetele”.

Nu știu care e adevărul, nu am fost de față. Știu însă că istoria e scrisă de învingători. Și mai știu că la Paris România nu a fost la masa învingătorilor.

Pitbull
28 Aug 2010, 21:43
Statul Israel ar trebui sä recunoascä rolul subversiv asumat de multi evrei în acea perioadä, sä-si prezinte public scuze, si sä pläteascä daune tuturor tärilor din Estul Europei la ale cäror grave prejudicii istorice au participat evreii. Are de unde: si din afacerile internationale, si din asa-zisele "despägubiri" pentru holohoax.
Cä n-o s-o facä într-un viitor previzibil... e partea a doua...

Dumnezeu sä-l ierte pe Marele nostru Erou National necunoscut si nerecunoscut, Maiorul Valeriu Carp!
Da, istoria e "scrisă de învingători"... dar e făurită de eroi!
(Ca sä vezi! :-O Am creat un aforism!)

Sylver Cheetah 53
05 Dec 2015, 23:41
Atît timp cît ei nu vor să se unească cu noi, să îi ia dracu'!