PDA

View Full Version : Expresii diplomatice

keepwalking
05 Apr 2009, 22:24
Apropo de racheta lansata de coreea de nord si diversele reactii diplomatice.
ati observat ca, in general, exista anumite exprimari specifice...
premierul se declara ingrijorat de...
presedintele declara despre cutare fapt ca e un act iresponsabil...
presedintele isi manifesta consternarea...
presedintele considera cutare fapt o provocare

ma intreb daca exista in limbajul international al diplomatiei un fel de cod al acestor expresii care sa anticipeze masurile ulterioare...

redmen
06 Apr 2009, 00:23
Expresiile diplomatice sunt un fel de sarutul mortii al mafiotilor.Acum te saruta,peste cateva momente iti baga un glont in cap pentru prostia care ai facut`o si pentru faptul ca nu ai ascultat de ce au zis ceilalti.

Bogie
06 Apr 2009, 11:40
Nu stiu daca intra la limbaj diplomatic, dar de ceva vreme a aparut un cuvant folosit cu incantare de politicieni: sustenabil. "Cresterea aceasta este sustenabila", "proiectul nu e sustenabil". Ma amuza cum un cuvant lansat de cineva face cariera printre cei care vor sa para cat mai elevati in limbaj; in fond, nu serveste decat la a denunta mai flagrant putinatatea mijloacelor intelectuale.

bre
06 Apr 2009, 13:03
deci, limba de lemn nu a murit...doar s-a metamorfozat in ceva si mai si....

Judex
06 Apr 2009, 13:22
Oooooo, limbajul de lemn de tip jurnalistic e baza! Sezatoarea zilnica aia de la Realitatea cu "analistii" concentratiei de praf de pe prompter e priceless. :D

Floydman
08 Apr 2009, 11:29
exista un limbaj diplomatic cu semnificatii foarte clare. s-au scris carti despre ce cat si cum inseamna fiecare verb sau substantiv folosite in diplomatia internationala.

in diplomatie limbajul de lemn exista, dar de multe ori lemnul e doar la suprafata, sensurile frazelor avand intelesuri mai mult sau mai putin precise, pentru cine stie sa le citeasca.

Diplomatia e arta nu de a nu face nimic, ci chiar arta de a face TOTUL pe planul relatiilor internationale, in afara de razboi, si nici in razboi diplomatia nu lipseste chiar cu desavarsire, jucand de multe ori chiar un rol esential. Deci, cine a scris asta se inseala amarnic.

Pitbull
08 Apr 2009, 12:07
Nu stiu daca intra la limbaj diplomatic, dar de ceva vreme a aparut un cuvant folosit cu incantare de politicieni: sustenabil. "Cresterea aceasta este sustenabila", "proiectul nu e sustenabil". Ma amuza cum un cuvant lansat de cineva face cariera printre cei care vor sa para cat mai elevati in limbaj; in fond, nu serveste decat la a denunta mai flagrant putinatatea mijloacelor intelectuale.
O-ho-hooo...!
Sä nu uitäm "implementatul" lui Petre Roman, imediat dupä Revolutie!
Si pe urmä...
Am "achiesat"...
Sä "anvizajäm"...
...si câte, si mai câte...!
exista un limbaj diplomatic cu semnificatii foarte clare. s-au scris carti despre ce cat si cum inseamna fiecare verb sau substantiv folosite in diplomatia internationala.
Mai pe sleau:
Care e diferenta între o un diplomat si o fatä?
Diplomatul:
...când zice "DA", înseamnä "poate".
...când zice "POATE", înseamnä "nu".
...si când zice "NU", nu mai e diplomat!
Pe când fata:
...când zice "NU", înseamnä "poate".
...când zice "POATE", înseamnä "da".
...si când zice "DA", nu mai e fatä!

corinka
08 Apr 2009, 12:40
Am "achiesat"...
Achiesarea este un termen juridic.

Pitbull
08 Apr 2009, 13:30
Chiar, în ultimii ani am luat cunostintä despre o droaie de bizarerii d-astea din limbajul juridic - aproape cä ar merita un topic aparte!
De câteva luni, mä obsedeazä "uzucapiune" si, mai ales, "dezmembräminte", care sunä de-a dreptul criminal - cred cä pânä nu-l includ într-un titlu, ceva, nu mä linistesc!

bre
08 Apr 2009, 13:44
eu a trebuit la un moment dat sa fac un glosar cu termeni d-astia romana-franceza-engleza...imaginati-va...
cred ca o sa-l caut sa extrag ciudatenii de pe acolo....

corinka
08 Apr 2009, 14:15
"dezmembräminte", care sunä de-a dreptul criminal

Mai criminal decat devalmasia?

Pitbull
08 Apr 2009, 15:20
"Devălmăşia" nu ESTE criminal - este FOLOSIT criminal de incorect! ;)

corinka
08 Apr 2009, 16:20

De ce crezi ca este folosit incorect?

Pitbull
08 Apr 2009, 16:40

De ce crezi ca este folosit incorect?
De ce crezi cä doar cred? Mä tem cä stiu - am auzit cu ochii mei, si citit cu urechile mele, de nenumärate ori. Culmea - erau oameni de la care aveam pretentii!
Fraze gen: "Demonstrantii au ocupat piata în devälmäsie..."; "filmul n-are nici o structurä, e doar o devälmäsie de secvente..."; "în casä era o devälmäsie de haine, hârtii si alte obiecte..."

StefanDo
08 Apr 2009, 16:46
se face confuzie cu "de-a valma"
de fapt sensurile sunt apropiate: în devălmăşie ar putea avea şi sendul de "la un loc"

corinka
08 Apr 2009, 17:38
Da, seamănă cu învălmăşeală. Şi unii le încurcă. :D

Pe mine mă irită confuzia pe care o fac multi între înscenare şi făcătură. :D

bre
08 Apr 2009, 17:47
sau fortuit folosit cu sensul de fortat

Pitbull
08 Apr 2009, 18:50
se face confuzie cu "de-a valma"
de fapt sensurile sunt apropiate: în devălmăşie ar putea avea şi sendul de "la un loc"
Initial, da. Practic, termenul "devälmäsie" (etimologie: "de-a valma", într-adevär) a intrat în limbä ca defininind o FORMA DE PROPRIETATE AGRICOLA IN COMUN (precursoare a asociatiilor si cooperativelor). Täranii posesori de pämânt în devälmäsie se numeau "devälmasi".

@bre:
Din fericire, "fortuit" ("întâmplätor"), folosit aiurea ca "fortat", s-a cam vindecat, pare-mi-se - dar acum 20-30 de ani fäcea ravagii (inclusiv prin contributia pretioasä a lui Cristian Comeagä, operatorele-producätore care-n facultate se dädea un fel de gurutelectual - în aceeasi vreme în care, noi fiind foarte ocupati sä lucräm la filmele de examen, Zizi Bostan gugumäniza vitejeste: "suntem într-o perioadä lucrativä, iepurasilor"...)
Florian Potra a si publicat un articol despre greselile de limbä ale perioadei, intitulat: "Lucrativul fortuit".

Da' de "nici în clin, nici în mânecä" ce ziceti? ;) A CUI "mânecä"...?

corinka
08 Apr 2009, 19:07
Practic, termenul "devälmäsie" (etimologie: "de-a valma", într-adevär) a intrat în limbä ca defininind o FORMA DE PROPRIETATE AGRICOLA IN COMUN (precursoare a asociatiilor si cooperativelor). Täranii posesori de pämânt în devälmäsie se numeau "devälmasi".

De regulă, proprietatea devălmaşă este specifică raporturilor de căsătorie, fiind forma de proprietate comună a soţilor asupra bunurilor dobândite de oricare dintre ei în timpul căsătoriei.

Judex
08 Apr 2009, 19:10
Uite, de-aia sunt eu de acord cu contractul prenuptial.

corinka
08 Apr 2009, 19:12
Din pacate pentru tine, legislatia romana prevede ca orice contract prenuptial este nul.

Judex
08 Apr 2009, 19:15
Din fericire pentru mine, nu am de gand sa mai inchei vreo casatorie care sa se supuna legislatiei romanesti. Ba chiar zilele astea incep demersurile necesare pentru a muta firma de-aici.

Pitbull
08 Apr 2009, 19:17
Si uite-asa mirosiräm noi cäci Corinka-i avocatä!

corinka
08 Apr 2009, 19:22
Si uite-asa mirosiräm noi cäci Corinka-i avocatä!

Hm, mirosi tu ceva, dar n-ai ghicit aroma. :D
Pot fi si judecator, procuror, consilier juridic...
Asta-mi aminteste de un banc, o sa-l postez la bancuri.

Judex
08 Apr 2009, 19:25
Ooooo, dar eu mi-am dat seama de multisor ca activeaza in zona juridicului. Au ei un mod aparte de a construi fraza. E adevarat ca si eu tot la avocatura m-am gandit prima oara.

Pitbull
08 Apr 2009, 19:35
Spune-mi cä nu esti judecätor...! Te rog, tine-mi în viatä optimismul!

corinka
08 Apr 2009, 19:36
Ooooo, dar eu mi-am dat seama de multisor ca activeaza in zona juridicului. Au ei un mod aparte de a construi fraza. E adevarat ca si eu tot la avocatura m-am gandit prima oara.

????? Da' ce fraze asa specifice zonei juridicului am construit eu pe forumul asta?

Judex
08 Apr 2009, 19:39
Glumeam mai. :D
Am o droaie de prieteni avocati - am facut liceul la uman, 3 sferturi dintre colegi au dat (si au intrat) la drept - si imi place sa-i iau in balon cand o dau la bere pe juridice. :cool:
Mi-am dat seama, de fapt, de la "achiesare". :p

Edit:
Postarea anterioara a corinkai poarta nr. 666 - e procuror! :D:D:D

corinka
08 Apr 2009, 19:40

Ce vrei sa spui cu asta? Ce-ar avea daca as fi judecator? Crezi ca as judeca prost, dupa cum ma manifest pe forum sau ce?! :eek:

Pitbull
08 Apr 2009, 19:49
Nu, nu e nimic personal - dar sunt categoric împotriva inflatiei de femei-judecätor din România. Färä misoginie sau prejudecäti. Statistic, femeile sunt mult mai potrivite în alte functii - pentru care, la fel de statistic, bärbatii sunt jalnic de incapabili. Chestie de echilibru si profil psihologic. Pot exista femei judecätor excelente - dar nu atât de multe! Cel mult jumätate din total - nicidecum majoritatea! In toate procesele prin care am trecut, am avut parte numai de judecätoare. Douä au fost admirabile; patru au fost niste pizde proaste. Iar avocatii cu care am discutat mi-au confirmat proportia.
(Dacä tot esti judecätoare, mäcar fii ca Monica Macovei!)

Pitbull
08 Apr 2009, 20:11
Don't worry, am experimentat eu, si a mers!

Judex
09 Apr 2009, 09:07

Ce vrei sa spui cu asta? Ce-ar avea daca as fi judecator? Crezi ca as judeca prost, dupa cum ma manifest pe forum sau ce?! :eek:
Na ca asta am omis-o. Care este parerea ta despre cazul Becali?

corinka
09 Apr 2009, 22:25
Na ca asta am omis-o. Care este parerea ta despre cazul Becali?

Ce sa zic? Nu cunosc prea bine imprejurarile. Am gasit pe net incheierea de sedinta, dar n-am avut rabdare si chef sa o citesc toata, are peste 30 de pagini.
A cam picat in plasa Becali, mai bine nu incerca sa isi faca singur dreptate. Nu asa se procedeaza.
Dar ma roade ceva. Ma irita cand vad ca hotii masinii sunt bine mersi. Tot ei au ajuns victime! :-?

Sincer, m-a cam surprins arestarea lui Gigi. Ma asteptam sa-l scoata Mateut. Se pare ca mai are si el zile proaste.

Judex
10 Apr 2009, 03:42
Gigi e cam nevinovat.

bre
10 Apr 2009, 08:41
e cam nevinovat in cazul asta....dar cum a scapat cu basma curata din alte "situatii", poate-i prinde bine "sejurul"

Bogie
10 Apr 2009, 12:57
Imi pare rau ca vad si pe aici simptome ale maladiei care distruge societatea noastra, impostura: cand cineva nu are o pregatire care sa-i permita o opinie referitoare la un caz, ar trebui sa taca si sa-si vada de ale lui; "cazul Gigi Becali" (la care o sa comentez pentru prima si ultima oara) este o gogorita de presa, este urmarea NORMALA a unor infractiuni savarsite; toti au sarit de cur in sus, punandu-si intrebarea gresita "de ce Gigi?"; intrebarea normala in tara asta trebuie sa fie "de ce nu se procedeaza la fel si cu altii?" (vezi dom'Costel) nu "de ce e arestat Becali". Punct.

Pitbull
10 Apr 2009, 13:03
Evident. Si nu e singura oarä.
La fel si atunci, nu demult, cu - cine...? Piturcä? Nu mai stiu, un fotbaliator, ceva, selectionerul nationalei, sau altä mâncare din acelasi peste, pe care l-au luat în custodie de la aeroport fiindcä se tot câcâia sä dea cu subsemnatu' la procuraturä - si toti au särit în sus: vaaaai, da' de ce el?
S-au obisnuit atât de mult cu impunitatea, încât cu rarele ocazii când se aplicä legea, o iau ca pe un afront!

Judex
10 Apr 2009, 14:48
Problema e ca Gigi aici e un cetatean care si-a recuperat bunul. El e victima, iar borfasii sunt in libertate.

corinka
10 Apr 2009, 14:54
Ce-ar fi daca toti ne-am face dreptate singuri?
OK, si-a recuperat bunul, trecem peste asta, dar cine l-a pus sa-i aduca pe hoti in Pipera la "judecata"?

Cu partea a doua sunt de acord. Nu vad ce masuri s-au luat impotriva hotilor. Nu prea s-au luat. Autoritatile trebuia sa se autosesizeze in acest caz, nu era necesara plangerea pagubitului.
Si nu exista scuza ca nu au aflat. Furtul chiar a fost mediatizat la vremea respectiva.

Judex
10 Apr 2009, 15:03
Exact, Cori. Este mai mult decat o eroare. Actiunea asta va avea consecinte catastrofale in plan social.

corinka
10 Apr 2009, 15:09
Judex, eu nu il aprob pe Becali. Doar dezaprob atitudinea pasiva a autoritatilor in privinta hotilor.

Judex
10 Apr 2009, 15:16
Bineinteles. Nu e nimic de aprobat la Becali. Si eu ma refeream tot la atitudinea fata de borfasi. E ca si cum autoritatile ar fi transmis public un mesaj: dragii nostri interlopi, stai linistiti, aveti spatele asigurat de noi; furati, jefuiti, agresati, ucideti, torturati pe cine vreti in continuare, noi va acoperim.

redmen
16 Apr 2009, 02:22
Cum vi s`a parut discursul lu` Basescu referitor la intamplarile din Moldova ? Diplomatie pura .. dar a punctat unele chestii unde a trebuit.

Pauline Kael
16 Apr 2009, 02:25
Cum vi s`a parut discursul lu` Basescu referitor la intamplarile din Moldova ? Diplomatie pura .. dar a punctat unele chestii unde a trebuit.
Blow-job.Discursul lu' Baselu' si a lu fie'sa,eba-gheba.