PDA

View Full Version : Emir Kusturica

razi
29 Mar 2009, 14:00
ca tot v-am batut la cap pe toate posturile cu el va propun un poll

Pauline Kael
29 Mar 2009, 20:06
Mi-e greu sa aleg intr"Underground","Arizona Dream","Vremea tiganilor","Pisica alba ,pisica neagra",chiar"Do you remember Dolly Bell?" si cam toate.La inceputul anilor 2000si jumatate se pare ca a vut o criza de inspiratie,dar s-a pus repede pe picioare.Pt noi e accesibil si uman,pt occidentali e ceva exotic,trebuie sa se uite de mai multe ori la filmele lui.
Am votat.

europe_east
29 Mar 2009, 21:43
Am votat cu Underground pentru ca mi-a lasat o impresie coplesitoare prima data cand l-am vazut. Si pentru scena finala, una din cele mai impresionante ever. Talent cu carul la dl. Kusturica.

razi
29 Mar 2009, 23:03
d-asta am si dat sa se voteze mai multe ca cel putin intre time of the gypsies arizona dream si underground, si chiar pisica alba pisica neagra (chiar daca mai simpluta dar totusi are un merit extraordinar) nu sti ce sa alegi, sa vedem ce face in continuare

chiar si in documentar: super 8 stories mi s-a parut superb si de maradona nu mai zic

dar asta-s eu, mi-e drag tare

mereu s-a discutat despre umorul asta ca occidentali nu-l inteleg, e si normal, ei nu au trecut prin tragediile prin care am trecut noi, balcanicii, tragedii care ne-au impins spre asta.

Judex
30 Mar 2009, 04:35
Am votat cu Maradona. V-am zis ca sunt microbist. :D

bre
31 Mar 2009, 13:59
of, nu stiu ce sa votez. dar ma bucur ca ai facut acest poll, uite cu ocazia asta mi-am adus aminte de "when father was away on business" pe care l-am vazut demult de tot si peste care s-a cam asternut ceata...asa ca ar trebui sa-l revad

Teonna
05 Apr 2009, 18:14
Cel mai mult mi-a placut "Black cat, white cat" - am ras cu lacrimi, este un film excelent.

razi
05 Apr 2009, 23:22
hehe palme d'orosu lui obscur when father was away n-a primit nici unu, eu evident n-am votat deloc, nu vroiam sa influentez pollu nu de alta dar le-as fi votat pe toate, la underground si la pisici ma asteptam, sa vedem cine ce mai pune

Floydman
13 Apr 2009, 12:47
am votat Underground. mai ales pentru ideea scenariului si atmosfera comic absurda bine creata.

illotempore2002
21 Apr 2009, 20:32
Arizonadream: pt frumusetea inegalabila a personajului interpretat de Johny Depp (indragostitul absolut, abisal, cu spirit de autosacrificiu colosal, romantic, fragil, puternic), pt rolul absolut dement al lui Vincent Gallo (intruchipand cinefilul fanatic) care ma face sa ma prapadesc de ras de fiecare data, pt scenele ionesciene de la masa celor doua femei, pt uncle Leo.

pt pestele zburator (ador pestii in orice forma - dar vii sa fie)

pt skizoidismul caracteristic aproape tuturor personajelor din film si pt criza de nervi pe care o face Kusturica la telefon, in scena din bar, cand Vincent Gallo incearca sa-l convinga pe Depp sa mearga la nunta lui uncle Leo (Kusturica e undeva in spate, la o cabina telefonica, si urla la iubita-sa, ca aramas insarcinata sau asa ceva)

razi
21 Apr 2009, 20:35
tin minte cand am revazut Arizona dream, ce usi a deschis spre propria mea singuratate, individualitate, temere si goliciune. Kusta e probabil cel mai frumos nebun din cinema

illotempore2002
21 Apr 2009, 20:37
eu am simtit o influenta consistenta a lui Kusturica cu Arizonadream in filmul lui Vincent Gallo, Bufallo '66 (este filmul meu de capatai): personajele sunt la fel de insingurate, de suferinde fara sa o stie toata lumea, scindate. Iar Gallo face un rol de ma lasa fara cuvinte - l-ai vazut?

daca zici ca ti-a placut Arizona, sigur o sa iti placa si asta.

razi
22 Apr 2009, 17:51
vazut nu pot sa zic ca m-a impresionat prea tare cum nici brown bunny, dar tre sa-l revad ca stiu ca dupa prima vizionare a lu arizona nu ramasesem cu prea mult, si buffalou l-am vazut o carca de ani

illotempore2002
22 Apr 2009, 17:59
Arizona e mai ermetic, e de inteles sa-l vezi de mai multe ori. Bufallo - doar ca sa ti-l amintesti. Nu e un film greu de decriptat.

illotempore2002
31 May 2009, 00:49
cine vrea, poate sa ia filmul Time of the Gypsies de aici (valabil doar 10 zile)

http://s4.transfer.ro/storage/transfer_ro-933dd31fef85.zip

klein
31 May 2009, 09:30
am votat cu "When father was away on business" pe care si eu l-am vazut foarte de demult, dar care mi-a lasat o impresie destul de puternica. Cred ca e cel mai echilibrat film al lui EK, mult mai aerisit decat celelalte, care desi au subiecte iesite din comun si o mise en scène originala, devenita marca K, mie mi se par prea incarcate.

Cinemania
31 May 2009, 18:48
Arizona Dream

nu stiu daca e cel mai bun Kusturica...nu i-am vazut inca toate filmele...insa AD e unul din filmele cele mai apropiate mie...mi-a intrat sub piele inca de la primele scene si a ramas acolo pana dupa final...mi se pare un studiu al 'umanului' foarte reusit

ricutza
15 Jun 2009, 16:50
La mine Arizona Dream conduce detasat. E si filmul meu preferat de altfel. E absolut superb si genial. Am si lucrat un exercitiu pe o secventa din el si cand ma uitam la fiecare cadru cum e gandit si asamblat eram pur si simplu coplesita.
Si imi place ca e super diferit de tot ce-am mai vazut eu de el.

Cinemania
15 Jun 2009, 16:53
La mine Arizona Dream conduce detasat. E si filmul meu preferat de altfel. E absolut superb si genial. Am si lucrat un exercitiu pe o secventa din el si cand ma uitam la fiecare cadru cum e gandit si asamblat eram pur si simplu coplesita.

ce secventa ?

ricutza
17 Jun 2009, 13:03

ce secventa ?

Stai ca amestec lucrurile ca am folosit filmul de mai multe ori. Secventa pe care am lucrat era cea cu sinuciderea lui Grace.
Dar montajul exceptional si legaturile super marfa sunt mult mai remarcabile in pregeneric, pe care a trebuit sa-l analizez cu alta ocazie. Uitandu-ma la visul cu eschimosul stiind filmul si ce vrea sa spuna, am constatat ca pur si simplu fiecare element din vis si cum e filmat, trimite la ce se intampla mai tarziu. Tot filmul e concentrat in secventa de inceput (chestie care se intampla la multe alte filme).

Cinemania
17 Jun 2009, 13:16
legat de "secventa" eram foarte sigur ca te referi la scena cu pestele :)

tzeapa
25 Jun 2009, 09:59
Arizona Dream

nu stiu daca e cel mai bun Kusturica...nu i-am vazut inca toate filmele...insa AD e unul din filmele cele mai apropiate mie...mi-a intrat sub piele inca de la primele scene si a ramas acolo pana dupa final...mi se pare un studiu al 'umanului' foarte reusit

Dap, in mod regretabil ma vad nevoit sa fiu de acord cu Dl. Cinemagia. Arizona Dream, by a long shot. Un film de senzatie de la Dl. Kusturica...

Avalhon
24 Aug 2009, 14:00
Am votat "Black cat, white cat". Pur si simplu pentru ca e foarte bun ( a se vedea premiile castigate la Venetia) si iti provoaca si hohote de ras.

Floydman
01 Sep 2009, 17:01
spatiul sarbo-croat a zamislit o cultura ciudata ca trairi, dura , austera pe de-o parte dar si foarte colorata si plina de viata, pe de alta parte. sarbo-croatii (pt ca de fapt sunt o singura semintie, diferentele sunt doar culturale si religioase) ne scapa de multe ori ,daca incercam sa le intelegem idealurile si logica. sarbii, croatii, bosniacii sunt popoare complicate si greu de inteles chiar si de vecinii lor. Kusturica cred ca ajuta putin prin filmele sale la intelegerea mecanismelor care actioneaza in acest spatiu , apropiat geografic, dar foarte indepartat psihologic de noi, vecinii lor.

MariaMona
12 May 2010, 20:03
Recunosc ca nu le-am vazut pe toate, n-am vazut primele doua si documentarele. Insa pentru mine Undreground este cel mai fain. Timisoareanca fiind, am copilarit cu ciocolata Cipiripi de la sarbii ce veneau in oras, cu muzica pop-rock sarbeasca si cu limba si televiziunea sarba. De aceea, simtind sarbii atat de aproape de sufletul meu, Underground m-a atins ca o drama a acestei natiuni si a fostei Iugoslavii. Mi-au placut insa mult si toate celelalte, cel mai slab fiind in topul meu Zavet, caruia i-am dat nota 7 (adica bun). Promit solemn ca o sa le vad si pe celelalte.

Ipu
12 May 2010, 21:05
Un cineast cu un stil emoționant și sclipitor totodată.
http://img203.imageshack.us/img203/3474/hitchcockkusturica.jpg
http://www.youtube.com/watch?v=6_EwXv6zV9A

rvn
13 May 2010, 10:53
dupa ce vezi "pisica neagra,pisica alba" parca devii mai tolerant....

illotempore2002
13 May 2010, 10:57
O, doamne, mi se pare atat de penibil Kusturica cu tiganii si balcanismele lui...filme despre ciobani, miorite, tigani, manelisti, analfabeti, nespalati .... si mai trebuie sa-mi si placa toate astea? De ce???? Mai lipseste sa ascultati si muzica populara si v-ati scos.

MariaMona
14 May 2010, 00:14
Arizonadream: pt frumusetea inegalabila a personajului interpretat de Johny Depp (indragostitul absolut, abisal, cu spirit de autosacrificiu colosal, romantic, fragil, puternic), pt rolul absolut dement al lui Vincent Gallo (intruchipand cinefilul fanatic) care ma face sa ma prapadesc de ras de fiecare data, pt scenele ionesciene de la masa celor doua femei, pt uncle Leo.

pt pestele zburator (ador pestii in orice forma - dar vii sa fie)

pt skizoidismul caracteristic aproape tuturor personajelor din film si pt criza de nervi pe care o face Kusturica la telefon, in scena din bar, cand Vincent Gallo incearca sa-l convinga pe Depp sa mearga la nunta lui uncle Leo (Kusturica e undeva in spate, la o cabina telefonica, si urla la iubita-sa, ca aramas insarcinata sau asa ceva)

Remember?

illotempore2002
14 May 2010, 06:57
Pai Arizonadream NU este in tiparul filmelor de care as rade si cu fundu - alea cu tigani trogloditi.
Arizonadream e o exceptie si bineinteles ca imi amintesc.

Dragomara
14 May 2010, 07:15
O, doamne, mi se pare atat de penibil Kusturica cu tiganii si balcanismele lui...filme despre ciobani, miorite, tigani, manelisti, analfabeti, nespalati .... si mai trebuie sa-mi si placa toate astea? De ce???? Mai lipseste sa ascultati si muzica populara si v-ati scos.
Pentru că fără să ne placă asta suntem făcuţi dintr-acelaşi aluat. Mie una-mi plac la nebunie, lăsând la o parte umorul natural (neforţat) filmele lui Kusturica au suculenţa unei felii de pepene roşu savurată-n mijlocul deşertului.

Şi da, suntem doar nişte balcanici, vb. celor de la Holograf (http://www.youtube.com/watch?v=xInEyRj8aIM), dacă nu şi geografic cel puţin comportamental şi intelectual. ;)

PS: Şi da, muzica populară, cel puţin ca mesaj, dacă nu şi ca linie melodică este adesea superioară producţiilor uşoare "culte" contemporane, însă pentru a o înţelege trebuie musai să laşi la o parte snobismele astea de ţăran (Brăila e la ţară, nu?!) care s-a văzut şi el în capitală, ocazie cu care şi-a "coafat" arborele genealogic conform cu GPS-ul local. ;) :P

illotempore2002
14 May 2010, 10:36
@Dragomara

Si daca am fi facuti din acelasi aluat, asta nu inseamna ca trebuie sa ne placa aluatul din care suntem facuti si mai mult, nu inseamna ca trebuie sa ne mandrim cu el. Tu asta propui, sa ne falim cu acest aluat de hoti, analfabeti, trogloditi si murdari? Well, you do that and enjoy all that smelly shit!

Dragomara
14 May 2010, 12:23
nu inseamna ca trebuie sa ne mandrim cu el. Tu asta propui, sa ne falim cu acest aluat de hoti, analfabeti, trogloditi si murdari? Well, you do that and enjoy all that smelly shit!
Io nu ştiu de unde ai dedus tu asta?! :-O :D Suntem judecaţi, după cu este şi firesc, după majoritate, din nefericire majoritatea în ţara asta nu e reprezentată de intelectuali, artişti, oameni de ştiinţă. Nu sunt deloc mândră că suntem o ţară de analfabeţi, manelişti şi piţipoance, îmi place să cred că io sunt altfel, însă nu am atins nivelul acela de snobism în care să cred că eu sunt deasupra - deasupra rudelor, prietenilor, colegilor, vecinilor care fac parte - zic eu - din categoriile enumerate mai sus. Nu-mi place România asta, dar unde ea e singura pe care-o trăiesc mi-am propus să iau tot ceea ce mai bun, vb vine, să o trăiesc, înţeleg şi iubesc până la combustie, pentru că fericirea stă în plăcerile mărunte. Asta face şi Emir Kusturica în suculentele şi pitoreştile lui filmele lui.

MariaMona
14 May 2010, 12:30
Pai Arizonadream NU este in tiparul filmelor de care as rade si cu fundu - alea cu tigani trogloditi.
Arizonadream e o exceptie si bineinteles ca imi amintesc.

Ok, am inţeles eu greşit că ţi se pare penibil Kusturica în general. Eu cred că face şi el filme despre ce ştie mai bine. Şi eu m-aş bucura să mai încerce ceva şi în alt registru că probabil are resurse.