PDA

View Full Version : Woody Allen


Pauline Kael
27 Mar 2009, 09:39
Woody si dialogurile lui alambicate,anacronice...Dati exemple,de perle.
Europe -east parca il placeai ...Woody,cazut in dizgratie la Hollywood,dar inca iubit in Europa.

StefanDo
27 Mar 2009, 10:29
cazut in dizgratie la hollywood?

cand in urmatorul lui film se inghesuie nicole kidman, naomi watts, anthony hopkins si josh brolin (ca sa amintesc doar actorii nominalizati sau castigatori la Oscar) e destul de riscant sa spui asta :)

una dintre favoritele mele in scoop (un film mai degraba de citit decat de vazut): in scena "inecului", Sid (Allen) ii spune unei Sondre (Johansson) deja salvate de hugh jackman: "I was in the lounge, I heard you drowning, I finished my tea and scones and came immediately!" :)

keepwalking
27 Mar 2009, 14:19
primul schimb de replici care imi vine in minte acum...in Deconstructing Harry, Woody avea un dialog filozofic cu o prostituata de culoare, redau din memorie...

Woody: - Universul va fi absorbit de o imensa gaura neagra, ma-ntelegi?
Prostituata: - Bineinteles. Cu asta imi castig existenta.

Chambord
27 Mar 2009, 14:41
cati autori de film au dialoguri mai bune ca Allen ? si omul face asta de zeci de ani

Pauline Kael
27 Mar 2009, 16:42
cazut in dizgratie la hollywood?

cand in urmatorul lui film se inghesuie nicole kidman, naomi watts, anthony hopkins si josh brolin (ca sa amintesc doar actorii nominalizati sau castigatori la Oscar) e destul de riscant sa spui asta :)

una dintre favoritele mele in scoop (un film mai degraba de citit decat de vazut): in scena "inecului", Sid (Allen) ii spune unei Sondre (Johansson) deja salvate de hugh jackman: "I was in the lounge, I heard you drowning, I finished my tea and scones and came immediately!" :)
Pe bune,nu mai e in preferintele criticilor,nu e vorba (doar) de controversata sa viata personala.Filmele lui sunt considerate prea europene,de aceea a ales in ultimul timp sa filmeze mai mult in Europa..Probabil ca a fost o criza trecatoare,dar good old Woody nu mai e ce a fost nici macar in replici.
Btw,Tarantino (nu imi spuneti ca fata de Woody Tarantino e nimic,ca nu va cred)a spus ca Allen habar n-are de ce spune in replici ,ca bluffeaza.Si nu era invidie,urmeaza exemplificari.
E usor sa gasiti replici idioate,deloc ironice sau subtile:p
Tot respectul pt actorii de mai sus,mai putin pt Kidman,in ultima vreme.Oscarul l-a luat pt nasul fals si mai ales,pt lipsa de talent partiala.

redmen
27 Mar 2009, 22:12
Woody Allen is brilliant.Ca filmele care le facea in anii lui de glorie nu mai prezinta interes este din cauza ca lumea s`a mai schimbat intre timp.La fel cum nici De Niro si Pacino (si multi altii) nu mai fac filme bune,pentru ca apartin de alte timpuri.Ceea nu poate decat sa ma intristeze,si sa reprezinte un minus pentru cinematografie.

costobocus
27 Mar 2009, 22:44
Woody si filmele lui.. Incerc sa-mi amintesc favoritul meu.. cred ca am vazut 20 si tot nu m-am saturat de el...

L-am descoperit cu Anything Else, si nu mi-a venit sa cred cat de bune sunt si filmele lui vechi.. Ce-mi place la Woody este monologul lui haotic, te captiveaza de la primul cuvant..

"I broke up with this girl, and they put me with a psychiatrist who said, "Why did you get so depressed, and do all those things you did?" I said, "I wanted this girl and she left me." And he said, "Well, we have to look into that." And I said, "There's nothing to look into. I wanted her and she left me." And he said, "Well, why are you feeling so intense?" And I said, "Cause I want the girl." And he said, "What's underneath it?" And I said, "Nothing." He said, "I'll have to give you medication." I said, "I don't want medication. I want the girl." And he said, "We have to work this through." So, at that point, I took a fire extinguisher from the casement and struck him across the back of his neck.
"

In ceea ce-l priveste pe tarantino, scrie bine si el (mai putin prostia de from dusk till dawn), dar nu cred ca se pot compara. Woody nu s-a limitat la filme de actiune, si multe din temele pe care le-a tratat, cred ca vor fi descoperite de tarantino peste zece ani(asta daca vor fi descoperite/folosite)..

Cat despre structura dialogurilor lui Woody..who gives a fuck.. eu le savurez de la primul pana la ultimul cuvant..

keepwalking
27 Mar 2009, 22:49
woody allen comparat cu tarantino?
asta e blasfemie. :mad:

redmen
27 Mar 2009, 22:50
La 18 ani Allen deja scrisese scenarii la diferite showuri americane si scria bancuri in felurite ziare.Inainte sa se apuce de filme a facut stand up comedy ceea ce demonstreaza ca le are cu cuvintele si replicile inteligente indiferent ce ar zice unu` si altu`.

costobocus
27 Mar 2009, 22:54
n-am vrut sa fiu asa dur.. dar cam asa e...blasfemie.. :) totusi, woody e woody.. :cool:

o sa incerc sa caut si eu interviul de care zice pauline.. m-a facut curios..

costobocus
27 Mar 2009, 23:10
how come Woody e Woody?! mie una mi se pare cel mai profund prin spontaneitate. mă regăsesc în majoritatea filmelor lui. e rău, sau ce?!

In sensul ca e bun. Cel mai bun!:)

Apropo de Hollywood..
"What about guys like PT Anderson, David Fincher and Quentin Tarantino?
I don't know too many of their films. I've seen Pulp Fiction, which was enjoyable in parts, but I don't really watch a lot of contemporary movies. Hollywood at the moment is dismal. Films are made for commerce, not art. I know that sounds pretentious, but it's true. I mean, more money is spent on advertising one of these films than Ingmar Bergman spent on making all his films in his entire career. It's ludicrous."

Pauline Kael
28 Mar 2009, 10:31
n-am vrut sa fiu asa dur.. dar cam asa e...blasfemie.. :) totusi, woody e woody.. :cool:

o sa incerc sa caut si eu interviul de care zice pauline.. m-a facut curios..
Costo,interviul cu Tarantino a fost de curand pe TCM,sper sa-l redea,sau il caut pe net.F interesant,si pe mine m-a uimit.

Pauline Kael
28 Mar 2009, 23:17
Aici gasiti interviul cu Tarantino:

http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=under+the+influence+elvis+mitchell&aq=f

Emisunea se numeste"Under the influence" cu Elvis Mitchell,si TCM o da sambata dupa amiaza si duminica dimineata in reluare(invitati,mari regizori).

costobocus
29 Mar 2009, 09:54
Sar'na pentru informatiuni!

Prima parte a fost f. interesanta. Ultimele doua s-au auzit cam nasol; trebuie sa le revad. Si filmele la care face referire nu le-am vazut, din pacate.. :(

Pauline Kael
29 Mar 2009, 11:01
Interviul e f interesant,dar cum topicul e despre Woody...
In partea a treia a interviului,pe la minutul 4 si 40 ,Quent spune ca actorii din filmele lui Woody habar n-au despre ce vorbesc ,ce spun in replici,ca Allen nu le explica si se fac confuzii,si dadea un exemplu ca vb sa zicem de Leni Riefenstahl si habar n-au cine e.Adica Woody nu e un regizor prea ofertant ,comunicativ cu actorii...
Sa vedem:
http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=woody+allen+interview&aq=f

illotempore2002
06 Apr 2009, 13:10
I will never stop seeing again and again STARDUST MEMORIES.....filmul asta ma innebuneste de la inceput pana la sfarsit. Un dialog amuzant:

Reporterul: Este adevarat ca sunteti o persoana narcisista?
Woody: Nu, sub nici o forma, cine a putut spune asa ceva? Daca ar fi sa ma identific cu vreo zeitate din mitologia greaca, aceea nu ar fi Narcis!
Reporterul; Dar cine?
Woody: Zeus!

:D

sau Reporteul: "Este adevarata ca sunteti ateu"
Woody "Nu, nu e adevarat, m-am convertit de curand la narcisism!"

han.solo
11 Apr 2009, 21:28
De ce si nu citate despre Woody Allen? Pentru ca Woody Allen e o referinta culturala. Tocmai am citit un "cartoon" de Hugh MacLeod, care scria:

"The best thing about New York is it's just like living in a Woody Allen movie.
The worst thing about New York is it's just like living in a Woody Allen movie."

Pauline Kael
12 Apr 2009, 11:50
Cat e ceasul? Nu ratati azi , la 4 si jumatate-5 fara un sfert, "MIsterul crimei din Manhattan",pe ProCinema.

Revazut,"Ia banii si fugi","Take the money and run",primul film al lui Woody in calitate de regizor,scenarist si star.Original,funny.Stil pseudodocumentar,reluat peste un deceniu si jumatate in "Zeig" (unii spun ca e o capodopera).Secventa initiala cu copilaria hotului este de neuitat( si absolut hazlie).Apare intr-un rol episodic si prima sa sotie,Louise Lasser.
Amanunt: f multi au dus o munca serioasa de lamurire cu Woody ca sa renunte la umorul macabru pe care el voia sa-l aibe filmul in final.Ralph Rosenblum (semnatarul montajului) spunea ca versiunea initiala se incheia cu ciuriuirea cu gloante a lui Woody ,a la "Bonnie and Clyde",secventa care contrasta puternic cu tonul filmului.Abia dupa multe si indelungi ciondaneli( vi-l imaginati pe Allen dand din mani si vociferand),secventa a fost scoasa din montajul final :-)

Leonard
18 Apr 2009, 10:38
mie Sleeper mi se pare foarte actual. singurul lui film SF. vedeam recent la tv o ştire despre noua generaţie de roboţi creaţi în Japonia şi cum se preconizează ca în 10-20 de ani să poată ajunge în casele oricărui om, să se ocupe de treburile casnice, menajerie, gunoi etc... şi-mi aminteam fazele din Sleeper, cum parodia avant-la-lettre veştile din zilele noastre (robotizarea), probabil inspirat de diverse SF obscure (serie B) din vremea aia.

interesant cum Allen a abordat diverse genuri de-a lungul timpului: Comedy, Romance (cele mai multe), Drama, SF, Fantasy, War, Politic, Crime, Thriller, Mystery, Mockumentar - toate combinate cu un simţ al umorului unic (cu 2-3 excepţii de drame în stil Bergman, cam nereuşite în opinia mea). mai rămîne să facă animaţie, Horror şi arte marţiale :)

illotempore2002
19 Apr 2009, 00:31
mie Sleeper mi se pare foarte actual. singurul lui film SF. vedeam recent la tv o ştire despre noua generaţie de roboţi creaţi în Japonia şi cum se preconizează ca în 10-20 de ani să poată ajunge în casele oricărui om, să se ocupe de treburile casnice, menajerie, gunoi etc... şi-mi aminteam fazele din Sleeper, cum parodia avant-la-lettre veştile din zilele noastre (robotizarea), probabil inspirat de diverse SF obscure (serie B) din vremea aia.

interesant cum Allen a abordat diverse genuri de-a lungul timpului: Comedy, Romance (cele mai multe), Drama, SF, Fantasy, War, Politic, Crime, Thriller, Mystery, Mockumentar - toate combinate cu un simţ al umorului unic (cu 2-3 excepţii de drame în stil Bergman, cam nereuşite în opinia mea). mai rămîne să facă animaţie, Horror şi arte marţiale :)


un astfel de sf "obscut" cu roboti care fac toata treaba pt oameni are chiar Isac Asimov si se numeste Soarele Gol. si sincer nu mi se pare scary deloc, adica de ce m-ar deranja sa nu fac nimic si sa fac robotii "all the dirty thing"? care-i baiul?

am vazut si eu Sleeper mai demul si m-a enervat dar nu stiu de ce.

ati citit literatura scrisa de Allen? adica short story-urile lui? sunt la fel de savuroase ca si filmele, cu diferenta ca sunt mai scurte, foarte usor de citit, deci no time consuming.

illotempore2002
01 Feb 2010, 11:23
Sunt vreo 3-4 topicuri dedicate lui Woody Allen, cred ca ar avea un anume sens sa le unim, ce ziceti?

Asta pt ca am revazut aseara Stardust Memories, in mod sigur am mai scris pe undeva despre el.
Desi lui Allen ii place sa se pupe in fund foarte mult in filmele sale, treaba e ca nu ma deranjeaza deloc. Are de ce sa se pupe in fund si sa se rasfetze.

Cea mai frumoasa parte a filmului este inceputul lui: dark, sumbru, pesimist, morbid. Un tren al suferintei in care personajele plang in hohote, se uita in gol, sunt blocate intr-o imposibilitate impusa de insasi viata, trenul al caror calatori sfarseste la o groapa de gunoi. Extrem de hazos momentul in care producatorii socati si dezamagiti ii fac "scandal" lui Allen pt ca si-a pierdut mintile cu un astfel de film, total neamuzant. oamenii nu vor realism, mai ales cei din Kansas City, pt ca au parte de realism in fiecare zi, ei au nevoie sa se amuze.

Dar Woody Allen se vaita, este ce stie sa faca cel mai bine, pe langa filme: s-a saturat sa faca filme comice, vrea sa faca un film serios pt ca in lume exista atata suferinta care trebuie comunicata si este foarte nedrept si aberant sa faci comedii.

Din acest moment, circa 10 minute de la inceputul filmului, totul se transforma intr-o comedie marca Woody. Tragi-comic, cu toate anxietatile bine-cunoscute, paranoia, angoase, sclifosiri, ifose delicoase :) . urmeaza un val de femei care au intrat si au iesit din viata lui dintre care se remaca frumoasa Charlotte Rampling (joaca si in Asphalt tango, btw) si Jessica Harper (o puteti admira in Suspiria, eroina principala a lui Dario Argento, cu o frumusete ciudatzica dar acaparatoare, insa cu un talent evident).

Windom
18 Mar 2010, 20:23
Tocmai ce-am văzut Interiors, probabil cel mai atipic Woody Allen, foarte apropiat de Bergman şi al său Cries and Whispers. Precum într-o piesă de teatru, Allen explorează aici, cu ajutorul unui scenariu inteligent şi al unui ansamblu actoricesc de excepţie, drama unei familii tipice de intelectuali burghezi newyorkezi debusolată de hotărîrea capului familiei de a-şi părăsi consoarta depresivă şi a se recăsători cu o hoaşcă vulgară şi cam retardă.
Există şi trei surori la mijloc, una adorată de mamă şi ignorată de tată, cealaltă preţuită de tată însă aflată într-o relaţie problematică cu mama. A treia, cea mai mică dar şi cea mai superficială, a ajuns actriţă la Hollywood şi există, după cum bine remarcă un personaj la un moment dat, doar pentru că are cine să o admire on the silver screen. E o formă fără conţinut, prilej de exaltare bahică pentru personajul de mai sus care, înghesuind-o într-un colţ îi propune a quickie, deoarece e singura tipă, dintre cele pe care le-a regulat, care nu-i superioară intelectual.
Unul dintre lucrurile care surprinde încă de la început este lipsa totală a coloanei sonore. Asta pînă la secvenţa nunţii, moment în care izbucnesc cunoscutele ritmuri de jazz atît de dragi lui Woody, eliberate parcă, dintr-o dată, din cutia în care fuseseră încuiate pînă atunci. Este, de altfel, cea mai memorabilă secvenţă din întregul film, parodia unei nunţi înscenate la domiciliu, eveniment restrîns la membrii familiei, moment de exuberanţă doar pentru mireasa care pare că nu-şi dă seama niciodată de ceea ce se petrece în jurul ei. Tensiunea se acumulează în sînul familiei erupînd dramatic spre final pentru a se domoli apoi în ultimele cadre, lăsîndu-ne să medităm în linişte (coloana sonoră lipseşte şi la creditele finale) după ce am fost martorii celui mai cenuşiu şi deprimant epilog marca Woody Allen.

zeno.marin
25 Jul 2011, 19:56
Asa a vrut Woody Allen sa rupa cateva cadre, asemeni unui dirijor glumet care da intrarile altfel decat pe partitura, sa incerce daca auditoriul cunoaste aria. Caci explicatia vine totusi natural "Sunt un tip care nu poate functiona bine in viata, dar o poate face in arta". Aceasta este fraza de incheiere si concluzia pe care o trage Harry Block, cel a carui personalitate o descompune Woody Allen. Filmul nominalizat la oscar pentru scenariu, ne conduce prin lumea acestui scriitor lovit de un blocaj de creatie. Si iata ca rezultatul acestei fantezii este ca avem un film cu atat de multi actori buni, incat impresia mea este ca fiecare si-a dorit sa faca echipa cu celelalt, din mandrie profesionala.

Un pic prea evreiesc, excesiv concentrat pe sex si mult prea nevrotic, filmul nu rupe traditia peliculelor lui Woody Allen, asa ca cine agreeaza particularitaile umorului sau cu totul specific se va bucura de numeroase replici si cugetari care pot face parte cu mandrie din citatele oricarui iubitor de film.
Iar pentru ca am adus vorba de traditie, sa incepem cu "traditia este iluzia permanentei" sau "Toti oamenii stiu acelasi adevar. Vietile noaste constau din felul in care decidem sa-l distorsionam".

Cand scoala pe care a abandonat-o il invita sa fie onorat de catre cititorii care acum il studiaza, evenimentul atat de asteptat de el se sfarseste in dezastru (un mort pe bancheta din spate, o prostituata inchiriata si o acuzatie de rapire). Insa scriitorul mult prea egoist, cinic si sarcastic pentru a mai fi iubit de cineva nu realizeaza ca acuzatia pe care o aduce cumnatului sau Bert este in sine propria-i definitie: "Esti opusul paranoicului. Cred ca traiesti cu aceeasi iluzie nebuna ca lumea te simpatizeaza". Asa ca in final cei ce-i vor ramane fideli si care il vor cinsti, raman doar personajele create de imaginatia lui Harry.

Burt: Iti pasa de holocaust sau crezi ca nu s-a intamplat niciodata?
Harry Block: Nu doar ca stiu ca am pierdut 6 milioane, dar parte infricosatoare este ca recordurile exista pentru a fi doborate.

Sa nu uit inca una delicioasa: "Look! Mel is out of focus"

zeno.marin
07 Aug 2011, 13:03
Nu stiu daca e unul dintre cele mai subtile filme ale lui Woody Allen, dar cu siguranta unul dintre cele mai nostime. Intriga este una reusita, plina de comic si replici amuzante, spirituale, dar in umila mea impresie, fara a atinge complexitatea altor filme ale sale.

Un pic bizar felul in care migreaza filmul de la un tip de comedie cu o anumita structura in prima sa parte, catre partea a doua mult mai consistenta, cu o alta atitudine si perspectiva sensibil diferita. Personajele foarte prezente (amuzantii complici Tony, Frenchy, Benny) dispar gradat din peisaj, pana la punctul in care aproape ca vedem un film diferit. Senzatia este ca scenaristul s-a razgandit fundamental in ce priveste traiectoria intrigii, dar totusi aceasta ciudatenie nu deranjeaza deloc, filmul fiind foarte placut de urmarit.

Am sa-mi permit sa dau o mostra de traducere personala din scenariul filmului: "Pentru Dumnezeu! Denny nu e tampit fiinda e sofer de camion. E tampit pentru are un IQ scazut." Un IQ scazut? Poate, dar iata o demonstratie ca nu e nevoie de multa inteligenta pentru a fi profund, chiar si accidental. Sa vedem ce spune intr-un interviu acelasi Denny, devenit prin voia sortii "unul din arhitectii strategiei neortodoxe Sunset Farm":

"- Dumneavoastra ati venit cu ideea de a face reclama prajiturilor in Playboy, Penthouse si Hustler Magazine?
- Ma gandeam ca daca un barbat se zgaieste la o bunaciune goala si vede sani si picioare, o sa saliveze. E in natura omului. Asa ca daca saliveaza, intoarce pagina si ajunge la poza zilei, sa zicem prajitura noatra cu crema de fistic. Atunci se gandeste ca poate de asta saliveaza, intelegi? E psihologie, e stiinta! E ca teoria lui Pablo. Stii, aia cu cainele cand il hraneste...
- ...Pablo?
- Da, Pablo ala cu cainii."

Nu bag mana in foc pentru altii, dar mie mi s-a parut... profund. Small Time Crooks este genul de film unde zambetul ramane schitat constant, iar din cand in cand chiar razi sanatos. Pana la urma ce poti sa-ti doresti mai mult de la o comedie? Poate o nota mai buna pe IMDB?...

zeno.marin
26 Dec 2011, 11:45
"Nu pot asculta atat de mult Wagner, stii? Incep sa simt nevoia sa cuceresc Polonia"...
Iata genul de dialoguri care te ung la suflet si care curg cu o naturalete atat de fantastica, incat te intrebi daca vreodata e nevoie de mai multe duble. Probabil ca nici nu ar fi posibil, pentru ca altfel spontaneitatea n-ar mai fi aceeasi, iar spontaneitatea este exact marca celebrului regizor.

Si totusi de ce i-am dat doar 6 (bunicel)? Raspunsul ar fi constructia intrigii, care mi-ar da de inteles ca urmeaza un fel de joc dea v-ati-ascunselea cu mintea spectatorului, unde sortii ar inclina mai degraba catre o descoperire banala sau cel mult spre o remiza, sau de ce nu, chiar spre un final nedefinit, interpretabil (caci nu spune nimeni ca ar fi vreodata nevoiede un final cu un singur punct).

Exact la asta ma astept cand sotii Lypton isi sustin unul convingerea aflati pe baricade diferite. Dar jocul dintre scepticismul lui Larry si aparenta paranoie a lui Carol se dizolva undeva la apogeul traiectoriei scenariului, urmand o coborare abrupta si implacabila intr-o poveste agitata cu multe alergaturi si un final simplist, parodiat dupa celebrul film noir "The Lady from Shanghai" (1947).

Mercutio
26 Dec 2011, 18:58
"Nu pot asculta atat de mult Wagner, stii? Incep sa simt nevoia sa cuceresc Polonia"...
Iata genul de dialoguri care te ung la suflet ...

am fost putin dezamagit sa aflu ca replica nu-i apartine. apare intr-un roman numit Gravity's Rainbow de Thomas Pynchon:"A person feels good listening to Rossini. All you feel like listening to Beethoven is going out and invading Poland."
si l-am mai prins cu una de-a lui Groucho Marx, nu mai retin care.
oricum, asta nu scade cu nimic din valoarea si originalitatea lui Woody.
ce bine ar fi daca ar mai exista cativa ca el. :)

Mercutio
26 Dec 2011, 19:14
si daca tot eram la capitolul acesta... mi-am amintit ca eu l-am descoperit pe Woody Allen ca scriitor.
prin anii 80 am cumparat de la anticariat un volum de proza umoristica, intitulat "Caramida cu maner", o colectie de schite umoristice de autori romani si straini, printre care si cateva de Woody Allen.
as vrea sa mai rasfoiesc o data cartea aceea, pe care, din pacate, am imprumutat-o, fara sa vreau, in mod definitiv. dupa aceea am descoperit la tv. filme ca Take the money and run si Bananas.
am gasit recent in schimb un volum de povestiri numit L'Erreur est humaine (da, stiu, e in franceza, ce vreti, asa am gasit-o, si era si la pret redus) care asteapta o vacanta mai lunga pentru a fi citita.

zeno.marin
27 Dec 2011, 16:09
"Nu pot asculta atat de mult Wagner, stii? Incep sa simt nevoia sa cuceresc Polonia"...
Iata genul de dialoguri care te ung la suflet ...

am fost putin dezamagit sa aflu ca replica nu-i apartine. apare intr-un roman numit Gravity's Rainbow de Thomas Pynchon:"A person feels good listening to Rossini. All you feel like listening to Beethoven is going out and invading Poland."
si l-am mai prins cu una de-a lui Groucho Marx, nu mai retin care.
oricum, asta nu scade cu nimic din valoarea si originalitatea lui Woody.
ce bine ar fi daca ar mai exista cativa ca el. :)

Necunoasterea paternitatii reale a unor panseuri/citate in esenta dovedeste doar ignoranta spectatorului (care nu sufera din acest motiv si se bucura "oblivious" la fel de mult cand le aude vizionand filmul respectiv, cum s-ar bucura dand peste ele in cartea de provenienta). In fond in cate filme nu sunt folosite citate din carti celebre, din istorie, religie sau... din alte filme chiar?
Cred ca Woody Allen nu-si revendica respectivele cugetar, pentru simplul motiv ca nu e nevoie. Cine se prinde bine, cine nu, il va cita in mod eronat... Filmul per ansamblu este cel care trebuie sa fie original, si in mare masura este. De remarcat ca parodierea altor filme poate da nastere unei chestiuni originale deopotriva.
Revenind putin la "parafrazarea" in cauza, varianta "Wagner" (vs. Roselini) a ideii formulate mi se pare mai sugestiva in contextul ideii exprimate.

Mercutio
27 Dec 2011, 16:27
Revenind putin la "parafrazarea" in cauza, varianta "Wagner" (vs. Roselini) a ideii formulate mi se pare mai sugestiva in contextul ideii exprimate.
binenteles. mai ales ca Wagner, nu numai ca era preferatul lui Hitler, dar ii si impartasea din idei.

zeno.marin
27 Dec 2011, 19:17
Revenind putin la "parafrazarea" in cauza, varianta "Wagner" (vs. Roselini) a ideii formulate mi se pare mai sugestiva in contextul ideii exprimate.
binenteles. mai ales ca Wagner, nu numai ca era preferatul lui Hitler, dar ii si impartasea din idei.

Exact asta spuneam si eu mai voalat... Dar pentru ca am ajuns la aceasta cotitura amuzanta a discutiei, daca Gruncho Marx era la fel de "feringian" ca si Woody Allen, Thomas Pynchon nu era (se pare). Dar nu conteaza. Cand e vorba de inspiratie, "legile achizitiei" functioneaza fara a face vreo discriminare... Chiar, ia sa caut eu daca exista vreo lista cu aceste legi, culese de vreun fan SF...

Ah, de fapt o chestie e clara: diferenta dintre originalitate si plagiat o face doar cultura celui care face acea apreciere. Sau ignoranta sa...

zeno.marin
05 Jan 2012, 17:23
Mai mult fiction decat science, mai mult Buster Keaton decat Diane Keaton, Sleeper nu este unul dintre cele mai vrednice de lauda filme ale lui Woody Allen. Amenintarea cu spararea creierului nu vine de la regimul totalitarist-distopic ci de la filmul in sine, care abunda in poante bufe si umor fizic nu foarte rafinat.

Totusi, prin toata fugareala si scalambaiala pe fond de muzica de jazz, parodie indoielnica a comediilor mute, se disting cateva scene nostime si cateva replici amuzante. De pilda iesirea din capsula criogenica si despacheterea din staniol, identificarea anticelor poze cu personalitati uitate de sute de ani:

"Acesta era Josef Stalin. Era un comunist, nu m-am dat prea tare in vand dupa el, avea o mustata urata, o gramada de obiceiuri proaste. Asta e Bela Lugosi. A fost primar al NY pentru un timp, poti vedea aici ce i-a facut acest lucru, stii... Asta e uh... Charles DeGaulle, el a fost un faimos bucatar francez, a avut prorpriul sau show de televiziune, iti arata cum sa faci sufleuri si omlete si de toate..."

Luna: Imi rozi unghiile!
Miles: Fac asta pentru ca esti foarte tensioata.

Adica vreo cateva grame de aur intr-o tona de steril, senzatia per ansamblu fiind ca inca nu e "acel Woody Allen" din filmele cu umor mult mai intelectual de mai incolo. Pe scurt un film care merita vazut doar ca "o curiozitate" si... de curiozitate, dar nu un film de colectie.

Ma asteptam la un pic mai mult. Poate de asta am fost si atat de vehement...