Log in

View Full Version : "Yes Man"

Pitbull
09 Jan 2009, 05:31
"Yes Man" - O adevãratã comedioarã!
Începe bine ºi se pierde pe drum

Acum vreo douãzeci de ani, am citit una dintre cele mai tulburãtoare povestiri de Stephen King: "Quitters, Inc.", despre o asociaþie care te face sã te laºi de fumat terorizându-te cu gregaritatea ei.
Acum vreo opt ani, un fost coleg de ºcoalã mi-a furat douã ore din viaþã, încercând sã mã convingã sã-mi fac asigurare la societatea piramidalã al cãrei pion era. I-am zis cã sã mai vedem - ºi n-am mai vãzut.
Acum cinci ani, un aºa-zis "producãtor muzical" mi-a furat o orã doar (cã eram pãþit), în cafenea la Di Apollo, ca sã mã coopteze într-un lanþ de magazine exclusiviste. Nu l-am trimis la plimbare - m-am dus eu.
Acum trei ani, am condus o prietenã din provincie la un "job" care s-a dovedt tot un Caritas de soiul ãsta - ºi, dupã ce puradelul cu cravatã care ne-a întâmpinat a debitat o frazã ºi-un sfert, am plimbat-o cu barca. În Herãstrãu.
ªi mai sunt ºi altele... Multe altele... har Domnului.
Aºa începe ºi acest "Yes Man", cu Jim Carrey în rolul unui funcþionar bancar anost ºi îndobitocit pe care-l înhaþã o asemenea caracatiþã sectarã, al cãrei clou e de a-i face pe toþi prozeliþii ei sã nu rãspundã decât cu "Da!" - "...cã nu ºtii ce ocazii noi poþi sã pierzi!" Asta ºi e cea mai bunã secvenþã a filmului, situatã cuminte în minutul 20 (plot point one ca la carte) - în care Terrence Bundley (Terence Stamp, compunând abil - dar ºi cam rutinier - un asemenea guru de panaramã) îl înhaþã pe bietul Carl Allen ºi-l face din neom, om - sau viceversa - în urletele unei turme robotizate. Activat ca de-atunci sã nu mai refuze pe nimeni (fie boschetarul care-i cere sã-l ia cu maºina, ºi altele... fie clienþii bãncii care-i solicitã credite dintre cele mai ciudate), protagonistul ne poartã prin încã douãzeci de minute amuzante, în care chiar dacã mecanismul astfel creat e previzibil, cel puþin gagurile au prospeþime (râdem în hohote de câteva ori), ºi ne tot întrebãm cum vor reuºi autorii sã evite, în continuare, monotonia...
Rãspuns: nicicum. Când se prind cã trucul s-a vãrsat, scenariºtii Nicholas Stoller, Jarrad Paul ºi Andrew Mogel (nu ºtiu în ce mãsurã ºi Danny Wallace, autorul romanului, pe care nu l-am citit ºi nici nu ard s-o fac), în lipsa unor idei creatoare care sã ducã formula mai departe, în mod original ºi neaºteptat, se pierd prin bãlãrii. Povestea se fragmenteazã, urmãrind diverse consecinþe neinteresante ale "Da"-urilor aiuristice dinainte, poantele se rãresc, dar se ºi dezumflã, râsetele coboarã treptat în zâmbete, apoi în oftaturi ºi uitãturi la ceas... iar finalul e de-a dreptul neghiob: "Nu trebuia sã spui «Da», dacã nu voiai sã faci ceva!" se trezeºte hodoronc-tronc sã-i dezvãluie marea tainã bivolarul Terrence, dupã ce Carl i-a cauzat de-un accident de maºinã (foarte prost filmat!) ºi-au ajus amândoi la urgenþã. Adicã... mã dusei ºi mã-ntorsei!
Jim Carrey nu aduce nimic nou - aceleaºi strâmbãturi sucite care acum aproape douãzeci de ani ne impresionau prin mobilitatea lor, ºi ne duceau cu gândul la mult mai hazliul Jerry Lewis de odinioarã - acum, repetate ºi obosite... Terence Stamp, cum spuneam, e Terence Stamp ºi atât. O surprizã tristã sub toate aspectele ne oferã personajul complet inutil al unei vecine bãtrâne ºi drãgãlaºe, cu pãrul alb ºi danturã orbitoare, care la un moment dat îl înhaþã pe Carl ºi-l satisface cum nici cu gândul n-ar fi visat - nu înainte de a-ºi pune proteza în pahar. De ce? Cã fincã ce film e ãla fãrã mãcar o felaþiune micã, acolo? La sfârºit, pe generic, vedem ºi cine era: Fionnula Flanagan, adicã Clothilde a lui Tom Jordache din "Rich Man, Poor Man"... Of, of - sau, mai bine zis, on / off.
Totuºi, filmuleþul are câteva calitãþi de reþinut: intenþiile bune ºi umorul veritabil din prima parte, ºi faptul cã nu ne toarnã pe gât atâtea vulgaritãþi ca mizeriile care abundã în ultima vreme sub titulatura de "comedii". Îl puteþi alege, dacã vreþi neapãrat sã vedeþi o comedie adevãratã... sau, mã rog, sã fim oneºti: comedioarã.

Pitbull (Mihnea Columbeanu)
9 ianuarie, 2008
Bucureºti, România

Floydman
09 Jan 2009, 11:21
totusi, carrey are si filme bune...masca, apoi filmul ala cu tipul care a trait in studio toata viata, man on the moon e chiar superb, tipul de la cablu...

Pitbull
09 Jan 2009, 11:45
Am zis eu cä nu?

Pauline Kael
09 Jan 2009, 18:31
Lu 'Pittbul ii place Jerry Lewis,de Jim zice,citez"ca-i cabotin".
Si scumpule Pit,nu mai zice din subtitlu ca filmul o da in nasoleala spre final ,mi s-a taiat,si voiam sa-l vad la cinemau.Ca te credem.Si nu da bine nici la cetitul cronicii sa zici asa din prima.Pup catzal.
Dupa ce-l vad ,citesc cronica.

Pitbull
09 Jan 2009, 21:49
Uneori zic, alteori nu. Trebuie sä-i respectäm si pe cei ce zic: "Trebuia sä-mi zici din prima, cä nu mai dädem banii pe bilet!"

Cinemania
10 Jan 2009, 00:20
Uneori zic, alteori nu. Trebuie sä-i respectäm si pe cei ce zic: "Trebuia sä-mi zici din prima, cä nu mai dädem banii pe bilet!"

si e coada la tine acasa pt despagubiri? :D

Pitbull
10 Jan 2009, 00:28
Nu, fiindcä am pus un anunt, si cei care cer despägubiri cä le-am zis si cei care cer despägubiri cä nu le-am zis se despägubesc mutual-reciproc între ei unii pe altii - de-asta si trebuie sä-i tin la egalitate, ca sä nu se debalanseze si diferentialii sä stea la coadä la mine acasä dupä despägubiri.

Cinemania
10 Jan 2009, 00:35
Nu, fiindcä am pus un anunt, si cei care cer despägubiri cä le-am zis si cei care cer despägubiri cä nu le-am zis se despägubesc mutual-reciproc între ei unii pe altii - de-asta si trebuie sä-i tin la egalitate, ca sä nu se debalanseze si diferentialii sä stea la coadä la mine acasä dupä despägubiri.

Pitbull (Mihnea Columbeanu)
01:28, 10 ianuarie, 2008
Bucureºti, România

Pitbull
10 Jan 2009, 00:52
N-am înteles nimic, da' nu conteazä.
Tu m.p.-urile nu ti le citesti?

Cinemania
10 Jan 2009, 02:19
iti explic la forummeeting :D
sa-mi aduci aminte

nu stiam ca am mp ca nu mi-a aparut notificare ca as fi primit
abia acu am vazut ca e unu'

danke

Pitbull
10 Jan 2009, 02:44
Sä crejmare.

(Se scrie "forumeeting" - cu un mî.)

Neuptolem
10 Jan 2009, 10:20
Pitbull chiar crede ca a sa cronica influenteaza pe cei care vor sa vada filmul?? :lol:
Care nu vor sa mearga la cinemau, nu merg. Care vor, merg. Eventual cronica pitbulliana "rezolva" doar indecisii, "sa meeeerg, sa nu meeeeerg?...sa stau mai bine acasa sa vad ceva la teve ca si-asa nu am nimic gatiiiit?..." , care coexista intr-o plaja de vreo 10-20% asa.
Oricum, cred ca e misto, Jim Carrey e un profesionist iar in al doilea rand cu ordine de idei..e cu banci! 8)

Pitbull
10 Jan 2009, 10:25
1) Dacä citesti topicul înainte de a posta, îti dau o bonbonicä.
2) Dacä räspunzi pe trei rânduri maximum, îti dau trei bonbonici.
OK, merci, pupici.

Neuptolem
10 Jan 2009, 10:34
Am citit cronica ta azi-noapte, singura. Nu mai iti citisem o cronica de cateva luni bune. Iar inainte de post, citii mesajele, pe sarite..e drept. Nu m-am legat de continut, doar de scopul ei. Hai, astept 3+1=4 bonbonici. ;)

Pitbull
10 Jan 2009, 11:04
Doar trei.
Prima ai pierdut-o.
Ai särit tocmai peste mesajele de unde reiese cä nu eu cred chestia aia.

Neuptolem
10 Jan 2009, 11:21
Okay, s-a facut! Am inteles ca esti echilibrat si constant si impacator de lupi cu capre.
Astept bonbonicile la numarul de cont: SB 001125694000045600808.
Trei!

E.Floares
10 Jan 2009, 11:50
Eu chiar ma ghidez dupa cronicile lui Pitbull. Nu e vorba de decis daca ma duc sau nu la cinema, ci mai mult sa-mi construiesc o mai buna idee despre continutul respectivului film, despre ceea ce vrea sa "zica"...si in final, dupa ce vad si filmul (pe pc tot ajung sa-l vad), sa imi formez o parere proprie.

Sunt sigur ca sunt multi altii ca mine, care se ghideaza dupa cronicile lui Pitbull...atat ca le e sila sa scrie pe forum or smth.

Neuptolem
10 Jan 2009, 12:03
Corect! Am zis eu ca nu? Nu ma refeream la mine, imi plac cronicile lui la nebunie, ma refeream strict la influenta lui asupra celor 3 categorii: 1) cei ca noi, putinii, carora nu are ce sa le faca cu cronica sa..sa-l aud pe Pitbull ca scrie ceva "bizar" de Terminator Salvation ca sa vezi Doamne ce atitudine iau eu! 2) cei care merg din cand in cand in cinemau si zic ca sunt cinefili..in realitate ei ies in oras si atat. Aia nici macar nu citesc cronici. Si 3) Cei ca...Pauline Kael sa zicem, indecisii. Poate nu e un exemplu reusit, dar prinzi ideea. Astia care iau decizii daca sa-l vada sau nu dupa ce citesc cronici, nu prea sunt pe treaba lor, iertati-ma.
Fireste ca Pitbull stie astea, poate mult mai multe...mai exista si alte categorii dar alea nu intereseaza pe nimeni. Probabil s-a mai discutat pe alte topicuri, mai "aprofundat"..e neatentia mea, sorry.

Pauline Kael
10 Jan 2009, 15:18
mDa,aceeasi parere o are cam toata lumea,ca Jim Carey pare cam plictisit,cam maturizat,cam aceleasi gesturi..Na,omu-i deja vedeta ,ce sa-si mai bata capul ca acum 20 de ani cand trebuia sa se afirme,dar si scenariile nu erau complet sau aproape idioate.
Aici vorbit-am noi de Jerry
Care l-a inspirat pe Carey:
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=16719&start=25

Am vazut juma' de film,si cronica e perfect adevarata si la locul ei.Traiasca Chaplin,Lewis,Wisdom,Sellers si Carey.Fata de Adam Sandler... :P
Intr-adevar,cretina faza cu proteza in pahar,cum sa se mobilizeze si Jim Carey la asemenea scene? Dar babuta cati bani o fi luat..?

Cinemania
10 Jan 2009, 16:33
ca Jim Carey pare cam plictisit,cam maturizat

astea 2 caracterizari se cam bat cap in cap, nu crezi?

Pauline Kael
10 Jan 2009, 17:25
Nu.Omul cu cat imbatraneste,cu atat isi pierde entuziasmul si originalitatea.Asta mai ales daca are o groaza de bani din industria filmului. :P
Cred ca Charles Dickens zicea undeva(ca tot urmeaza sa joace Carey in"Colinda de Craciun")ca "la tineri,maturizarea timpurie e o dovada de superficialitate".Imi place Carey,dar are si el o varsta.E greu sa gaseasca partituri potrivite.Nu poti juca la nesfarsit acelasi tip de roluri.

Cinemania
10 Jan 2009, 17:56
dar Jim nu joaca la nesfarsit acelasi tip de roluri

de ex:
Ace Ventura, Cable Guy si Liar Liar urmate de Truman Show si Man on he Moon

Me, Myself & Irene...putin mai tarziu The Majestic

Bruce Almighty...Eternal Sunshine of the Spotless Mind

sunt diferente mari intre ele

Pauline Kael
10 Jan 2009, 18:06
Le-am vazut pe toate,cu mare placere.Ai sa gasesti niste corespondente intre ele,toate sunt fantastice."Truman show "si "Man on the moon "vorbesc despre omul din show-biz,unul nu stie ca e filmat,celalalt ar muri pt succes..chiar si "Cable Guy" are o morala referitoare la viata traita prin tv(Jim insusi a avut o astfel de copilarie,cand statea cu ochii lipiti de emisiunile lui Jerry Lewis,fapt ce i-a folosit,si el a a avut o perioada grea in viata,in copilarie,cand a trait intr-o saracie lucie,etc)Mask,Grinch sunt verzi si personaje de poveste,comediile ca Ace Ventura sau Liar,Liar,Dumb and Dumber sunt cu aceleasi grimase ale iubitului nostru Rubberface.E f talentat,dar nu e vina lui,cum spuneam,ci a scenaristilor care au devenit autosuficienti,neinspirati,si faptului ca el simte ca ar putea juca altvceva...Altceva ar fi filmul lui Gondry,dar el..hee.a stiut sa sensibilizeze cu his puppy eyes nu doar acolo..
N-am vazut Nr23 dar am auzit ca nu i-a iesit.

Pauline Kael
10 Jan 2009, 21:54
:love: MI-A PLACUT ,CHIAR MULT!!!
Nu stiu de ce nu i-a placut lui Pit,dar mie mi-a placut.Si nebuneala si am ras tot filmul.Nu vreau sa arunc spoilere,dar mi-a placut cap-coada.Vedeti-l,si formati-va singuri o parere.

buticut
11 Jan 2009, 02:29
God,ma mut din orasul asta! Filmele vin aici la cinema cu o intarziere de 3 luni...optimistic at least! Acuma ruleaza Prom Night (Release Date:
12 June 2008 (Romania)) la cinema,groaznic!La Yes Man! nu ma uit pana nu apare un DVD Scr...am vazut foarte putine cam-uri la viata mea,ma enerveaza cumplit sa vad silueta oamenilor care se ridica de pe scaun sau sa li se taie capetele personajelor,precum in Children of Men :lol:. Chiar azi vazusem un Making the Movie pe VH1, Jim spunea ca si-a rupt trei coaste la o faza cand se ciocneste de un ospatar sau ceva de genul,nu eram pe faza si ca au scos sunetul scos de ruptura la editare,pe motiv ca era prea disturbing :lol:. Ideea bazata pe un caz real chiar iti da de gandit,te face sa iti pui intrebarea de cate ori ai spus Yes in viata si cum ar fi daca nu ai (fi) refuza(t) nimic. La mine balanta cred ca se inclina in favoarea "nu"-ului :lol:. Nu il judec inainte de a-l vedea,dar sper sa nu fie cazul tipic de good idea,poor execution. Jim Carrey e my guilty pleasure,o sa il vad in orice,chiar daca 100 de oameni o sa imi spuna inainte ca filmul e de rahat - imi asum riscul.

Cat despre cronicile domnului Pitbull,intr-adevar,sunt un mijloc de ghidare pentru a sti in principiu ce filme sa eviti si ce filme sa vezi,dar fie ele pozitive sau negative,tot te incita sa le vizionezi. Daca nu as fi vazut Sweeney Todd si as fi citit cronica lui inainte,tot m-ar fi facut sa il ii dau o sansa,vrand sa ma conving daca intr-adevar a fost ASA proasta executia pe cum sustinea el.Evident ca nu a fost,se intampla si la case mari,dar o dam iarasi in offtopic.Inca sper sa il conving sa ii mai acorde o a doua vizionare :D. Asa cumva sta treaba si cu filmele proaste,dar cu succes la box office. Prietena ta merge la Sex and the City,dupa care incearca sa iti explice in mii de feluri ca nu a fost altceva decat inca un alt pointless episode din serial si ca singura cale prin care nu te-ar plictisi ar fi daca l-ai viziona on cracks. Ridici o spranceana,gandindu-te ca doar nu a fost chiar asa oribil,sigur exagereaza...si te duci sa il vezi. In cazul lui Yes Man mi-a placut foarte mult cum Pitbull a inceput,povestind experiente personale. Imi place si in cronicile lui Ebert sa citesc asemenea lucruri,adauga mai multa savoare,DESI Ebert are mai multe rateuri decat Pit (The Usual Suspects, Fight Club, Brazil, Edward Scissorhands,Big Fish, A Clockwork Orange, Blue Velvet, Full Metal Jacket, Fear & Loathing In Las Vegas, Dead Poets Society, The Life of David Gale, The Elephant Man si cate si mai cate filme overrated) .In ultima vreme e prea softy. Vad ca mai nou Pit a inceput si sa ne avertizeze de spoilere,kudos for that :happy:. De abia astept sa apara la noi The Spirit,cred ca o sa il faca placinta cu carne :D .Si de abia astept si sa vad ce parere va avea despre The Curious Case,mai ales ca aduce mult a Forrest Gump,filmul sau de suflet ;).