Log in

View Full Version : Entre les murs

gionloc
09 Dec 2008, 01:10
dupa cliseele luxate din Mesrine, azi a fost ziua Entre les murs.
il (mai) vazu cineva ?
il si placu pe de-a-ntregu ?

klein
09 Dec 2008, 08:53
dupa cliseele luxate din Mesrine, azi a fost ziua Entre les murs.
il (mai) vazu cineva ?
il si placu pe de-a-ntregu ?
da, vazut. placut
Poate nu pe de-a-ntregu, dar ce conteaza micile incredulitati, filmul e atat de fresh ca m-a ambalat fara prea multe retineri.

StefanDo
09 Dec 2008, 09:14
pe mine m-a ambalat, dar nu m-a tinut

similitudinile cu Moartea domnului Lazarescu sunt mari, cu singura deosebire ca in MDL se intampla ceva, pe cand in ELM acel ceva e banal si se intampla prea tarziu

finaluri identice: "dle profesor, eu n-am invatat nimic" + clasa goala :(

klein
09 Dec 2008, 09:36
pe mine m-a ambalat, dar nu m-a tinut

similitudinile cu Moartea domnului Lazarescu sunt mari, cu singura deosebire ca in MDL se intampla ceva, pe cand in ELM acel ceva e banal si se intampla prea tarziu

finaluri identice: "dle profesor, eu n-am invatat nimic" + clasa goala :(
eu n-am vazut nici o similitudine cu MDL. Care ar fi alea? :?

gionloc
09 Dec 2008, 09:40
apreciez munca lui Cantet la film, minimalismul redus la om (oamenii is si actori si recuzita), apreciez faptul ca reuseste sa dezvolte un happening scolar, doar ca dincolo de asta mie nu mi-a placut:
are probleme si la nivel narativ
si la nivel politic.

poate ca o sa facem un topic la acum pe ecrane, ca tot intra vineri in circuit normal, si om povesti mai multe.

StefanDo
09 Dec 2008, 09:43
revenind la discutia cu Lazarescu versus "sistemul medical din Romania", filmul lui Cantet spune cam aceleasi lucruri despre sistemul de invatamant din Franta. Doctorii din MDL sunt elevii din ELM, umilintele din primul se repeta in al doilea (sfidarile, anti-intelectualismul samd) si, repet, finalurile sunt pur si simplu identice. Francois Marin este un Lazarescu francez, faptul ca supravietuieste nici nu mai conteaza :)

eu cred ca ELM va supravietui anilor doar prin metoda (actori neprofesionisti + seminarii saptamanale de filmari + "improvizatie controlata")

StefanDo
09 Dec 2008, 09:44
dau split chiar acum

klein
09 Dec 2008, 10:33
apreciez munca lui Cantet la film, minimalismul redus la om (oamenii is si actori si recuzita), apreciez faptul ca reuseste sa dezvolte un happening scolar, doar ca dincolo de asta mie nu mi-a placut:
are probleme si la nivel narativ
si la nivel politic.

ce probleme sa aiba la nivel narativ? Mie, in afara de cateva replici prea apasate, prea incarcate de sens (gen "dle profesor, eu n-am invatat nimic"), complet artificiale, nu-i prea vad problemele. O singura chestie, dar care e personala, deci nu stiu cat conteaza, m-a enervat tipa care joaca eleva recalcitranta, cea care citeste Platon (ca sa vezi!).
Iar la nivel politic ce probleme sa aiba? probleme de curaj? ca a zis pe nume unor lucruri despre care se vorbeste in soapta?

revenind la discutia cu Lazarescu versus "sistemul medical din Romania", filmul lui Cantet spune cam aceleasi lucruri despre sistemul de invatamant din Franta. Doctorii din MDL sunt elevii din ELM, umilintele din primul se repeta in al doilea (sfidarile, anti-intelectualismul samd) si, repet, finalurile sunt pur si simplu identice. Francois Marin este un Lazarescu francez, faptul ca supravietuieste nici nu mai conteaza :)
eu cred ca ELM va supravietui anilor doar prin metoda (actori neprofesionisti + seminarii saptamanale de filmari + "improvizatie controlata")
Sa inteleg ca il vezi pe profesor ca o victima a sistemului de invatamant si a insolentei elevilor din scolile de cartier? Ti se pare ca el e umilit?
Eu nu il vad deloc in genul asta de raporturi. e o problema sociala in care fiecare din cele doua parti (profii si elevii) vin cu experiente diferite, cu asteptari diferite. E pur si simplu analiza unei intalniri.
Finalul de la MDL este cu el pe masa de operatie? nu imi amintesc exact. Daca da, in ce consta asemanarea. Lumineaza-ma ca tot nu o vad.
Si, da e posibil la ELM sa supravietuiasca anilor doar prin metoda. sa fie mult prea actual si parlant acum, dar sa devina obsolet in timp.

cherryblossom
09 Dec 2008, 10:37
si eu am vazut o paralela cu MDL, clar! chiar ma gindeam ca daca nu-l facea Cantet, poate facea Puiu ceva de genul asta

Esmeralda aia era chiar smechera :P

StefanDo
09 Dec 2008, 10:41
la sfarsit, Lazarescu este (ca si) mort
la sfarsit, Marin joaca fotbal, clasa e goala, asta la secunde dupa acel "n-am invatat nimic" (intr-adevar f. artificial si evident aruncat pe post de "clin d'oeil" plin de intelesuri)

mutatis mutandis, nu crezi ca demersul lui Marin e la fel de inutil ca si periplul lui Lazarescu?

in ceea ce priveste "umilintele", eu as fi clacat urgent in fata prostiei, nesimtiirii si-a dezinteresului acelor elevi.

Sau as fi luat o pusca automata si i-as fi trimis cu note maxime pe lumea ailalta :D

gionloc
09 Dec 2008, 10:42
@ klein
nu mai insist acum, miine poimiine tre sa apara textul, povestim apoi, explicatiile is mai rotunde in text...

cherryblossom
09 Dec 2008, 10:50
pai si sleahta aia de profesori retarzi merita tot o pusca

StefanDo
09 Dec 2008, 10:53
exagerezi :)
Francois e un erou :love:

cred ca l-as fi preferat pe el la premiera, el e povestea

klein
09 Dec 2008, 11:00
si eu am vazut o paralela cu MDL, clar! chiar ma gindeam ca daca nu-l facea Cantet, poate facea Puiu ceva de genul asta
Esmeralda aia era chiar smechera :P
smechera, da agasanta. mi s-a parut ca a suprasolicitat natura personajului. ca a facut prea mult. in fine, chestie de gusturi. Cunosc mult mai multa lume care a apreciat-o.
la sfarsit, Lazarescu este (ca si) mort
la sfarsit, Marin joaca fotbal, clasa e goala, asta la secunde dupa acel "n-am invatat nimic" (intr-adevar f. artificial si evident aruncat pe post de "clin d'oeil" plin de intelesuri)
mutatis mutandis, nu crezi ca demersul lui Marin e la fel de inutil ca si periplul lui Lazarescu?
in ceea ce priveste "umilintele", eu as fi clacat urgent in fata prostiei, nesimtiirii si-a dezinteresului acelor elevi.
Sau as fi luat o pusca automata si i-as fi trimis cu note maxime pe lumea ailalta :D
am inteles perspectiva din care ai vazut filmul.
Mie nu mi s-a aprut ca demersul profului a fost inutil. ba chiar cred ca i-au reusit unele chestii, tinand cont de nivelul general. nu am vazut filmul in termenii unui raport conflictual. mie elevii mi se par chiar atasanti. sunt si momente de agresivitate, dar mi-au provocat mai degraba compasiune si intelegere decat instinct de sanctionare.
singurul punt comun cu lazarescu e minimalismul. Dar cam toate filmele cu priza azi sunt minimaliste asa ca...pentru mine nu e o asemanare valabila.

De ce l-ai pus la "Acum pe ecrane"? Va iesi in cinematografe? Ar fi foarte bine. Am inteles ca aseara la cinema a fost crunt pentru cei care sperau sa cumpere bilet.

cherryblossom
09 Dec 2008, 11:02
in afara filmului poate ca e un erou, in film e doar perseverent - se cam poticneste, nu e nici el flawless

dar da, e tare tipul, face tot filmul

StefanDo
09 Dec 2008, 11:05
cine e flawless? :)
multi au devenit eroi tocmai prin faptul ca n-au renuntat atunci cand altii au facut-o

da, klein, de vineri filmul poate fi vazut in mai multe cinematografe din tara ;)

cherryblossom
09 Dec 2008, 11:08
klein, nu cred ca a supralicitat personajul, sint sigura ca e chiar asa - ma asteptam la chestii mult mai outrageous :)

iar Francois vorbeste totusi din experienta, saracul, are pielea tabacita :P

klein
09 Dec 2008, 11:15
@cherryblossom: l-a suprasolicitat prin felul in care joaca. personajul in sine e ok. :)
StefanDo: merci de info. o sa dau shfara-n tara :)

cherryblossom
09 Dec 2008, 11:22
@ stefan - nu mai crede nimeni in eroi n-ai vazut? pustii aia cu atit mai putin, get real, li se rupe de orice norma de dragul normei - mie asta mi se pare ok, desi urmatorul pas e haosul : ))

ce nu mi se pare ok e autismul lor, dialog intre surzi, chestie umana pina la urma urmei, intre culturi atit de diferite. de ce dracu ne amestecam unii cu altii?

cherryblossom
09 Dec 2008, 11:23
klein, suprasolicitat sau supralicitat? :P

klein
09 Dec 2008, 11:27
klein, suprasolicitat sau supralicitat? :P
supralicitat convine inca si mai bine tipei.

StefanDo
09 Dec 2008, 11:29
nu mai insist acum, miine poimiine tre sa apara textul, povestim apoi, explicatiile is mai rotunde in text...

spicuieste, gionloc, spicuieste :)

cherryblossom
09 Dec 2008, 11:30
ce text trebuie sa apara? la gazeta? hai bai gionloc, zii aici ce ai de zis cit e fierbinte : D dup-aia nu mai intereseaza pe nimeni

gionloc
09 Dec 2008, 11:35
@ cherryblossom

uite, gind la gind cu bucurie, despre autismul lor am scris si eu, printre altele, mai multe altele :P

cherryblossom
09 Dec 2008, 11:43
notiunea de sharing iti zice ceva? :P

cherryblossom
09 Dec 2008, 13:03
sotul e de vina, nu vezi? a vrut sa inlature rodul iubirii , geeeez

gionloc
09 Dec 2008, 13:06
no,
ete ca veni si textu' (http://agenda.liternet.ro/articol/8188/Lucian-Maier/Semne-de-intrebare-Entre-les-murs.html)...

Gloria
09 Dec 2008, 14:30
La o vorba cu Laurent Cantet despre Entre les murs, intr-un feature pe homepage-ul Cinemagia:

http://www.cinemagia.ro/news.php?news_id=10683