Log in

View Full Version : Filme fără cuvinte

Pitbull
08 Nov 2008, 15:30
Ideea mi-a venit de la o discutie din "Atelierul de scenaristicä".
Nu mä refer la filmele mute (care, în majoritate, contineau cuvinte - sub formä de inserturi), ci la cele în care replicile pur si simplu nu sunt necesare - un tip de filme foarte elocvente pentru initierea în cinema: 100% imagine si actiune.
Se acceptä si documentarele lipsite de orice text (inclusiv comentariu), precum si filmele preponderent färä cuvinte (continuând cel mult câteva replici disparate, etc.)

Kaneto Shindo, "Hadaka no shima" ("Naked Island", "Insula"), 1960.
Joris Ivens: "Regen" ("Rain", "Ploaia"), "Die Brucke" ("The Bridge", "Podul")
Ettore Scola: «Le Bal», ("Ballando ballando", "Balul"), 1983
Ion Popescu Gopo: "O poveste ca-n basme" (1959), caz aparte: contine o singurä replicä ("Vreau sä mä märit!), si în rest, vorbire onomatopeicä, neinteligibilä; "S-a furat o bombä" (1961), contine doar douä replici: "Ooo! Ooo! Ooooo!" si "Bomba...!"

Windom
08 Nov 2008, 17:03
La Guerre Du Feu al lui Annaud, nu stiu daca poate intra in categoria asta, dar cele citeva mormaieli din film nu pot fi considerate dialog. Un film foarte simpatic, mult mai atasant decit alde 10.000 B.C. zic eu.
Ar mai fi Aftermath (Nacho Cerda), un film destul de greu de digerat, continind scene de necrofilie grosso modo, dar cu un subiect deosebit de interesant - ce se intimpla dupa moarte? (cu spiritul, corpul, dar si cu cei ramasi in urma)...In cazul asta doar segmentul de mijloc e fara dialog.
Apoi, Begotten, un experiment, mai mult decit film, imposibil de descris in cuvinte...Si cam atit imi amintesc sa fi vazut fara dialog....

redmen
08 Nov 2008, 17:45
"The Thief" (1952)

mafalda
10 Nov 2008, 14:59
"Cainele andaluz" a lui Bunuel. Orice cuvant ar fi de prisos!

ricutza
10 Nov 2008, 18:59
Baraka si seria Koyaanisquatsi (nu mai tin minte cum se numeau celelate doua si de altfel nici nu le-am vazut)...

as spune ca intr-o oarecare masura si 2001: Odiseea Spatiala e tot un fel de film fara cuvinte...

Pitbull
10 Nov 2008, 21:57
as spune ca intr-o oarecare masura si 2001: Odiseea Spatiala e tot un fel de film fara cuvinte...
Da:
Ultima parte (cea esentialä) e complet lipsitä de dialog.
In prima parte ("Dawn of man" + "Sentinel"), dialogul joacä mai mult ca sonoritate, decât ca replici inteligibile.

Disciple
14 Nov 2008, 20:52
Mi-a luat-o inainte Mafalda,dar plusez si eu pentru Cainele Andaluz de Luis Bunuel-o capodopera inegalabila

Leonard
16 Nov 2008, 15:19
seria Cremaster a lui Barney
majoritatea filmelor lui Andrew Blake (ex. Girlfriends sau Decadence), nu numai cã nu au replici, dar nici mãcar altfel de sunete în prizã directã, pe sonor e doar muzicã - procedeu foarte atipic pentru XXX, dar de efect.
foarte aproape de aceastã categorie e ºi Silent Movie al lui Brooks (nu conþine inserturi ca filmele mute clasice, ci un singur cuvînt vocal "Nu")

Pitbull
16 Nov 2008, 21:35
Silent Movie al lui Brooks (nu conþine inserturi ca filmele mute clasice, ci un singur cuvînt vocal "Nu")
"E gravidä în ultimul hal!" (secventa 1)
"Vreau sä joc în film!" (Liza Minnelli).
(...si altele).
Poanta cu "Nu!"-ul sonor al lui Marceau e excelentä!

buticut
17 Nov 2008, 00:01
Ca tot vorbeam de el pe un alt topic, Poveste de cartier e silent filmul perfect, pentru ca simti o nevoie acuta sa stingi boxele cand merge,pentru a evita poluarea fonica.

bre
17 Nov 2008, 12:16
buna idee. eu am facut experimentul...m-am uitat la fragmentele astea fara sonor. cri-mi-nal...!!! teatru absurd :P

cititi si comenturile ca bonus :d

:lol: :lol: :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=4kDlJuh-z-Q

http://www.youtube.com/watch?v=cRiDKz-rnyw

aayana
25 Nov 2008, 22:50
Hukkle
http://www.imdb.com/title/tt0289229/

fermecãtor
un alt unghi de vedere
fãrã cuvinte
liniºte care miºunã

Mie una mi-a plãcut mult. Te face sã descoperi detaliul din spatele lucrurilor care stau la vedere ºi nu se vãd.

razi
27 Mar 2009, 16:48
am mai scris de el si pe alt post, dar m-a distrat enorm Thomas Vorel - Skritek

razi
28 Mar 2009, 21:48
si ca mi-am amintit un film ce mi-a placut enorm endstation paradise e o animatie scurta dar superba

Pauline Kael
28 Mar 2009, 22:21
O sa-l iau si eu.Mersi.
Razi ,esti f cult,sper sa mai ramai pe forum,deja incep sa ma plictisesc.

razi
28 Mar 2009, 23:14
Multumesc, cult insa nu prea ma consider, dar de plictiseala caut sa scap si eu

torrance
29 Mar 2009, 13:05
Occurrence at Owl Creek Bridge - doar putin dialog la inceputul filmului.
Excelent, dupa o povestire de Ambroise Bierce.

redmen
19 Jun 2009, 00:16
Silent Movie de Mell Brooks.

hellsteed
19 Jun 2009, 12:05
Rumba , cel care a fost anul acesta la TIFF.

Mateii
01 Sep 2009, 14:39
"Film" (1965), avandu-l in distributie pe Buster Keaton si ca scenarist pe Samuel Beckett. Pe toata durata peliculei nu se aude decat un singur "shhh". :)

marcusARCUS
01 Sep 2009, 21:08
Silent Movie(1976)al lui Mel Brooks e genial.Mai ales cum mimeaza ei ce vor sa zica.

Ilila
04 Sep 2009, 18:31
Bin-jip (2004) nu este un film fara cuvinte dar poate fi mentionat aici deoarece personajele principale, el si ea, nu isi spun nici un cuvant aproape tot filmul.
Remarcabil subiectul, scenariul si regia!

http://www.imdb.com/title/tt0423866/

vave
05 Sep 2009, 09:13
''La Antena'' - Esteban Sapir

Mi-a plăcut mult filmul acesta. Dar nu e fără cuvinte, tocmai asta e mi se pare un film al cuvintelor. Jocul cu plasarea lor mi s-a părut excelent.

Deleted
11 Sep 2009, 22:41
Occurrence at Owl Creek Bridge - doar putin dialog la inceputul filmului.
Excelent, dupa o povestire de Ambroise Bierce.

l-am vazut in varianta franceza, La rivière du hibou (tradus la noi "Râul bufnitei")

finalul e incredibil. m-a urmarit ani in sir.
http://dvdtoile.com/CritiqueDvd.php?27046

il crezusem uitat

Dragomara
20 Sep 2009, 12:52
Five Dedicated to Ozu [by Abbas Kiarostami] (2003)
http://www.imdb.com/title/tt0409965/
trebuie multă răbdare pentru a rezista celor aproape 75 de minute care alcătuiesc cele 5 poveşti ce au în prim plan apa.
am să o relatez, pe scurt, pe cea mai palpitantă dintre ele. ecranul care a fost complet alb vreo 3-4 minute începe să prindă culoare. o plajă pustie. camera rămâne într-un cadru fix, având apa (marea, sau ce-o fi fost ea) la o distanţă de2-3 metri. valurile se sparg lin de ţărm. se aude zgomot de păsări: raţe. peste câteva minute încep să apară raţe care merg în şir indian de la stânga spre dreapta. :)) sunt de toate soiurile şi de toate vârstele, care mai de care mai haioasă, unele dintre ele aleargă, însă toate merg drept, ca şi cum ceva sau cineva le-ar împinge de la spate. trec 2, 4, 6, 8, 10 minute, cârdul de raţe pare să nu se mai termine. la un moment dat cadrul rămâne gol, doar cu nisipul şi marea ca fundal. se aude doar zgomotul apei. când tocmai speram că povestea nr. 4 s-a terminat se aude iar măcăitul raţelor, ca după puţin timp ele să-şi facă din nou apariţia, de data asta venind din partea dreaptă a ecranului spre partea stângă, numai că parcă sunt mai multe şi mult mai grăbite, totuşi unele dintre ele au timp să se oprească şi să ciugule câte ceva de prin nisip.
nu ştiu, probabil că genul ăsta de film o fi bun ca terapie, pe mine una zgomotul mării, imaginea fixă, supraexpunerea, sau subexpunerea ei, aşa cum sunt folosite aici nu a făcut decât să mă irite. nu am habar ce-a vrut să spună autorul cu aceste 5 filmuleţe...