PDA

View Full Version : Zilele filmului israelian


StefanDo
31 Oct 2008, 17:32
Cinemateca Eforie, sala Jean Georgescu

STRAINI/STRANGERS
Luni, 3 noiembrie, 18:30
Israel-Franta, 2007/color/s.engl./Drama
R: Guy Nattiv, Erez Tadmor. Cu: Patrick Albenque, Lubna Azabal

Doi tineri, un israelian si o palestinianca, se intalnesc intamplator in timpul finalei Campionatului Mondial de Fotbal din Germania, intalnire care ii indeparteaza de realitatea vietii lor si ii arunca intr-o poveste de dragoste pasionanta in Paris.

VARA LUI AVIA/HA-KAYITZ SHEL AVIYA
Marti, 4 noiembrie, 18:30, miercuri, 5 noiembrie, 14:00
Israel, 1988/color/s.engl./Drama
R: Eli Cohen. Cu: Gila Almagor, Kaipo Cohen

Povestea unei veri din viata unei fete care se petrece la inceputul istoriei Israelului. Aceasta fata e Aviya, in varsta de 10 ani, fiica unui supravietuitor al Holocaustului si fost partizan si a unei femei labile. Situatia mamei ei se inrautateste, Aviya il viseaza pe tatal ei pe care nu-l vazuse niciodata. Mama ei e internata si Aviya e lasata singura - o fata care a trebuit sa creasca dintr-o data - intr-o vara.

SUB POMUL DOMIM/ETZ HADOMIM TAFUS
Miercuri 5 noiembrie 18:30, joi 6 noiembrie 14:00
Israel, 1994/color/s.engl./Drama
R: Eli Cohen. Cu: Gila Almagor, Juliano Mer

Intr-un internat din Israel, in anii ’50, Aviya e singura fata din clasa nascuta in tara(restul sunt supravietuitori ai Holocaustului din diferite state europene). Dezbaterea publica privind acceptarea reparatiilor germane pentru atrocitatile naziste trezeste amintiri latente in fiecare din tineri, si creeaza conflicte care vor afecta maturizarea lor, cu temeri, vise, probleme de identitate si prima iubire. Aviya este hotarata sa gaseasca mormantul tatalui ei, care murise inainte ca ea sa se nasca, in timp ce mama ei, in spital, refuza sa-si aminteasca trecutul dureros.

ASFALT GALBEN/ASPHALT ZAHOV
Joi, 6 noiembrie, 18:30, vineri, 7 noiembrie, 14:00
Israel, 1994/color/s.engl./Drama
R: Dan Verete. Cu: Raida Adon, Tatjana Blacher

Trei povesti care se petrec in Jahalin, in desert. Pe o autostrada aproape goala, doi turisti lovesc din greseala un beduin. Inainte sa fuga, oamenii lui vin si ii incercuiesc pe cei doi. Iertare? Intr-un cort cei batrani judeca o femeie care vrea sa divorteze si sa plece cu cele doua fiice. I se refuza procesul, iar ea fuge cu cele doua fete. O femeie-beduin comite adulter; cu viata in pericol, ea cauta protectie in casa amantului. Dar ce are justitia de zis despre asta?

FESTIVAL PESAH/LEYLASEDE
Vineri, 7 noiembrie, 18:30, sambata, 8 noiembrie 14:00
Israel, 1995/color/s.engl./Drama
R: Shemi Zarhin. Cu: Alon Abutbul, Gila Almagor

O familie israeliana din clasa de mijloc se reuneste cu ocazia Pesah si descopera cat de disfunctionala este. Yona si Michael sunt gazdele. E o intalnire mai trista ca de obicei pentru ca de curand unul din fii a murit intr-un accident. Nathaniel, frate geaman cu decedatul, vine cu noua lui prietena si face valuri. Fosta lui sotie, Gila, suporta bine vestea si o cunoaste pe fata. Dorona e cea mai batrana si e totul timpul chinuita de alergii, ceva ce-a ajutat la distrugerea relatiei cu Rikki. Shai e anorexica, iar Dalia. Fiul lui Nathaniel si al Gilei face tot felul de buclucuri si-asa mai departe...

MERGAND PE APA/WALKING ON WATER
Sambata, 8 noiembrie, 18:30, duminica, 9 noiembrie 14:00
Israel-Suedia, 2004/color/s.engl./Drama
R: Eytan Fox. Cu: Lior Ashkenazi, Knut Berger

Lui Eyal, un agent Mossad, ii este data misiunea sa il prinda si sa-l omoare pe Alfred Himmelman, un fost ofiter nazist foarte batran, care se presupune ca e inca in viata. Dandu-se drept un ghid turistic, Eyal se imprieteneste cu Axel, nepotul lui Alfred, venit in Israel in vizita la sora lui, Pila. Cei doi fac un tur al tarii, in care Axel pune la incercare valorile lui Eyal.

BEAUFORT
Duminica 9 noiembrie 18:30
Israel, 2007/color/s.engl./Drama
R: Joseph Cedar. Cu: Alon Abutbul, Daniel Brook

Beaufort spune povestea lui Liraz Liberti, un comandant de post in varsta de 22 de ani, si-a trupei lui in lunile dinainte de retragerea israeliana din Liban. Nu e povestea unui razboi, ci a unei retrageri. E o poveste fara dusman, ci doar o entitate fara forma, care arunca bombe din cer, in timp ce soldatii tineri trebui sa-si duca la bun sfarsit misiunea de pe munte. In timp ce Liraz pune explozibilul ce va distruge cladirea pe care prietena lui a murit aparand-o, e martor la daramarea tuturor valorilor pe care le-a invatat in armata si la dezintegrarea fizica si mentala a lui ca soldat.

Pauline Kael
31 Oct 2008, 18:02
Lui Illotempore o sa-i placa topicul asta.
Cred ca sunt filme interesante.

StefanDo
04 Nov 2008, 11:47
o privire aruncata pe sinopsisuri arata ca cinematografia lor are aceeasi problema ca si a noastra: trecutul. As vrea sa vad un film israelian fara razboi, fara holocaust, fara Palestina, dar Zilele... nu prea evadeaza din aceste subiecte predilecte. Pana si Walk on Water, cel mai celebru titlu, este despre un agent al Mossad-ului care trebuie sa dea de urma unui nazist octagenar de ucis inainte de a se duce in lumea dreptilor (sic!) Ce mai, ce-i prea mult strica...

Jubilee
07 Nov 2008, 13:04
Cat este intrarea la filme?

illotempore2002
07 Nov 2008, 21:21
da, imi place topicul si maine voi servi respectivele filme la eforie. vine cineva?
StefDo? somebody else?