PDA

View Full Version : "Burn After Reading"


Lecart
26 Oct 2008, 12:51
Nu l-am vazut in sectiunea asta si am inteles ca tre' sa apara in Bucuresti la sf. lunii, deci cred ca se cade un topic nou. L-a vazut careva ?

Ptr cinema mai am de asteptat intarzierea de aprox. 2 luni a multiplexului din Cta, sau fac o vizita in Bucuresti sau pe mininova.org

buticut
26 Oct 2008, 14:52
Bine ca m-am abtinut si am asteptat o varianta mai buna.Pukka is onlineeeee, ceea ce inseamna ca diseara ii dau play :)

StefanDo
27 Oct 2008, 06:25
vazut la Venetia

o cronica mai jos:

"Dupa ce faci Asasinarea lui Jesse James sau Michael Clayton, bineinteles ca ai voie sa te si distrezi. Exact asta fac Brad Pitt si George Clooney, insotiti de o Frances McDormand colosala, in noul film al fratilor Coen, Burn After Reading. Iar cinefilii din Romania nici nu-l vor astepta mult: filmul are premiera programata pentru sfarsitul lui octombrie.

Brad Pitt e excelent in rolul lui Chad Feldheimer (da, fratii Coen au aceeasi pasiune pentru nume ciudate), un antrenor de fitness plin de energie, in a carui privire intuiesti, pe langa un IQ de ornitorinc, convingerea naiva ca in fiecare secunda norocul i-ar putea pica din cer. Asa se si intampla, cel putin aparent, cand un coleg al lui Chad gaseste in vestiarul salii de fitness Hardbodies (si da, vom avea parte de ceva trupuri tari pana la finalul filmului) un CD cu memoriile unui fost angajat CIA (John Malkovich), dat afara pentru alcoolism. Habarnism exagerat in Burn After Reading, dar Pitt, McDormand, in rolul colegei lui Chad si autoare a unui plan de santaj care le-ar putea aduce celor doi o multime de bani, si George Clooney fac din acest film extrem de usor o farsa cat se poate de agreabila, infinit mai usoara decat densul No Country For Old Men.

Cu un generic inspirat de celebrele filme cu agenti secreti si-o muzica pe masura, Burn After Reading se ia de mai toate subiectele preferate ale genului in care stralucesc James Bond si, mai nou, agentul Smart. Avem "intelligence" la greu, strategii infailibile ale mai-marilor CIA, schimb de informatii cu "dusmanul" moscovit (pe peretele caruia troneaza zambaret nevoie mare Putin) si asa mai departe. Din fericire pentru spectator, acest razboi al informatiilor nu ramane deloc rece, iar lucrurile get delicios de dirty la un moment dat, totul asezonat din plin cu poantele in doi peri ale fratilor Coen (au fost si scenaristi, si producatori). Pentru fanii aplicatiei Yahoo Messenger, pazea! Prescurtarea "omg" (de la "Oh, my God") nu mai este la moda: fraza zilei (si a filmului) este "oh my fuck".

Injuraturile si aluziile sexuale ii dau si ele parfum lui Burn After Reading, iar campionul este John Malkovich, care afuriseste violent in mai toate scenele unde apare. O anumita scena, in care Malkovich (sau mai degraba fostul agent Cox) are un acces verbal extrem de violent, care mai ca a ars boxele din imensul cinematograf temporar PalaLido, a avut sunetul inregistrat in timp ce actorul se afla intr-un hotel parizian. Nimeni n-a batut "in calorifer", dar n-am putea baga mana in foc ca Malkovich n-a fost privit cu teama de atunci incolo.

Pe langa filmele cu agenti secreti, Burn After Reading mai arde ceva inainte de finalul sec si extrem de eficient (si care explica valentele multilaterale ale titlului). Este vorba de lumea intalnirilor pe internet, unde fiintele sunt reduse la dimensiunea unor profile bibilite la nesfarsit (adica pline de minciuni) pentru a atrage cat mai multe accesari si, implicit, "date"-uri. Frances DcDormand este campioana la acest capitol, in rolul Lindei Litzcke, o femeie trecuta de prima tinerete care viseaza sa se "reinventeze" cu ajutorul unor costisitoare operatii estetice.

Ce mai, combinatia de parodie si telenovela (cam toata lumea se culca cu toata lumea in film) transforma Burn After Reading intr-o bomba cu efect ametitor, chiar daca foarte perisabil, filmul fiind atat de lejer, incat ti se evapora din minte o data cu iesirea din sala de cinema."

Lecart
27 Oct 2008, 10:32
L-am vazut R5.

Pitt, mijind ochii CIA-ish: I thought you might be worried... about the security... of your shit. -> priceless !

Ordinar prefixat de extra, Coens stiu film, umor de-ala, ca-n Lebowski + interpretari gen choix a la creme; pe cat de ingenuu-i Pitt, pe-atat de geniale ii sunt replicile. Si Tilda Swinton e top notch, Clooney energic si -zant ca RedBull, Malkovich isteric si McDormand antipatic de ridicola. Greu sa separi care s-a descurcat mai bine. Cateva secvente trase de par pe care le ierti instant cand vezi cadrele coensciene, twisturile cu toporisti si ce construieste Clooney in subsol. De fapt, toate secventele sunt ok, fuck it.

Cu portofoliu' asta (si parametri gen No Country si Burn After), Coensii se ridica asimptotic in topul personal (actual) alltime.

Finalul insuficient, adica mai vrei film.
Cam atat la cald, pe scurt.

Pauline Kael
27 Oct 2008, 19:43
L-am vazut R5.

Pitt, mijind ochii CIA-ish: I thought you might be worried... about the security... of your shit. -> priceless !

Ordinar prefixat de extra, Coens stiu film, umor de-ala, ca-n Lebowski + interpretari gen choix a la creme;
.
Corect e "Choux a la crème " si vous voulez la recette...

Ador Lebowski,dar nu sunt fan Coen.
Foarte sincer.

Cinemania
27 Oct 2008, 19:43
L-am vazut R5.

Pitt, mijind ochii CIA-ish: I thought you might be worried... about the security... of your shit. -> priceless !

Ordinar prefixat de extra, Coens stiu film, umor de-ala, ca-n Lebowski + interpretari gen choix a la creme;
.
Corect e "Choux a la crème " si vous voulez la recette...

Ador Lebowski,dar nu sunt fan Coen.
Foarte sincer.

te credem

Pauline Kael
27 Oct 2008, 20:09
Da,Cinemania,stiu ca esti fan filmele fratilor Coen..zau ca nu sunt perfecti si se cam si repeta astia :P

Lecart
27 Oct 2008, 22:50
Corect e "Choux a la crème " si vous voulez la recette...


Ouais, t'as raison, mais personne n'a dit qu'il s'agissait de la sorte de patisserie. Tres gentille, mais j'ai pas besoin de la recette, je kiffe pas les gateaux.

Ca sa ne inteleaga toti, nu m-am referit la prajitura, n-ar fi avut sens, nu ? "interpretari gen o prajitura" ?

Era vorba de un joc (fortat, ce-i drept) de cuvinte din care trebuia sa reiasa ca interpretarile sunt de elita, adica crema - de aceea "creme" e scris in italice. Mai mult, (si mai ascuns) choix trebuia sa trimita in sensul ca actorii sunt alesi din elita mainstream.

***

si se cam si repeta astia :P

Arata-mi un pattern intre "Burn After...", "No Coutry...", "Fargo", "The Man Who...", "Lebowsky". Probabil confunzi cu amprenta regizorala, ca sa-i spun asa..

buticut
27 Oct 2008, 23:38
Eu am un ghinion cumplit cu filmul asta...ieri cand sa ma pun sa ma uit, primesc la un moment dat un nudge pe messenger si BOOM! se ia curentul! :lol: M-am speriat putin,se luase in tot cartierul si revenise abia dupa ora 00,cand deja ma culcasem.

Pe scurt, il vad maine si evit sa citesc orice cronica, de teama spoilerelor, desi cred ca am aflat deja destul de multe doar vazand trailerele.

Pauline Kael
28 Oct 2008, 10:00
Lecart a scris:


[quote=Pauline Kael]si se cam si repeta astia :P

Arata-mi un pattern intre "Burn After...", "No Coutry...", "Fargo", "The Man Who...", "Lebowsky". Probabil confunzi cu amprenta regizorala, ca sa-i spun asa..

Inteleg ca stapanesti franceza si argoul,dar choix nu se foloseste cu conotatia pe care ai fortat-o tu.
Despre Coeni,am mai scris:
"Pauline Kael
Guru



Conectat la: 07 Iul 2008
Mesaje: 1235

Trimis: 09 Oct 2008 21:34 Titlul subiectului: Filmele fratilor Coen

--------------------------------------------------------------------------------

Cred ca dincolo de rusinea jenibila de a ne teme de propriile preferinte considerate slabiciuni,de teama de ridicol si patetism personal,e strigator la cer sa spui ca iti plac toate filmele fratilor Coen,ca nu mai poti dupa ele,ba sa faci si un clasament fara sa dai nici o explicatie,asa doar pt palmares si pt ca da bine in cadru.
Imi place ce au scris Serghei si Corben,dar artificialismul si pretiozitatea exista la fratii Coen,intr-un fel in asta sta si farmecul lor.
La "Fargo" am admirat jocul actritei ,nevestei lui Joel,daca nu ma insel,si rolul ei de altfel,singurul iesit din tipar: politista gravida usor idioata ,dar curajoasa si norocoasa..Povestea searbada,inspirata din realitate aduce ca dracu' cu stirile de la ora 5 din fiecare zi.Banal.Morala lipseste.Notabile si peisajele inzapezite si cadrele de la distanta.
"Barton Fink "ramane o bijuterie suprarealista,nu stiu cum agramatii il gasesc plicticos,l-as revedea oricand cu placere,si da Europe East,mi-amintesc tabloul din final,cutia in care era capul ei,Goodman si Turturro.Unforgettable.
"The Big Lebowski" ramane masterpiece-ul Coen-ian.Scenariu perfect,umor nebun,morala din belsug(batranul si asprul cow-boy care ne spune la sfarsit,ca pe undeva exista cate un Lebowski incoruptibil si aiurit,ca viata e scurta ,cat un ras la filmul.."Big Lebowski" si ca a ras si el la unele faze in film,vezi faza cu politistii si covorul furat,am ras cu lacrimi).Vesel dar si melancolic-filosofic,artistic si iarasi...suprarealist si cu trimiteri,flash-backuri pro arta..Jeff Bridge so natural,such a blue eyes.Extraordinar.
"The lady killers" ideea in sine excelenta,umor negru,muzica gospel,Tom Hanks versatil,originalitate,dar ceva i-a lipsit filmului...Mi-a placut idea cu barca de gunoi care ii ducea pe toti,si faza cu statuia in capul profesorului,si dialogul,si referirile literare si morala: banii donati si hoasca scapata ca prin minune.
"No country for old men" am vazut doar prima jumatate.Aceleasi masini abandonate cu cadavre asasinate si aceeasi valiza cu bani(valiza este identica ,si deschizatorile,si tot) ca in "Fargo",aceeasi rapire de nevasta ca in Lebowski,numai ca acum e pe bune..Slabut.Crime si atat.Morala amorala si ambigua.Coeni repetitivi. "

Lecart
28 Oct 2008, 11:36
Cu franceza.. o lasam deoparte, ca vad ca m-am explicat degeaba.

***

Cauta unii morala in filme la fel ca adolscentii in pilde; chiar atat de rigida tre' sa fie judecata semantica a unui film; da' lumea se mai uita la film, sau doar interpreteaza ? :)

Elemente si/sau motive similare in cateva filme conesciene NU inseamna ca sunt repetitivi. Burn After e mult mai lejer decat Fargo sau Lebowsky, pana si segmenteul Tuileries e diferit in felul lui. Coenii au o semnatura si personalitate - si se adreseaza unui segment de public, nici mie nu-mi plac toate filmele lor, dar nu-i vad repetitivi deloc.

Pauline Kael
30 Oct 2008, 17:15
Asa cum ai zis: unele elemente si..poante se regasesc,repeta in filmele lor.
Da, sunt si foarte originali,uneori nu se repeta,vezi "Brother,where art thou?" musical, si acesta care trebuia sa fie un film al lor:

http://www.imdb.com/title/tt0368222/
On topic: inca nu am vazut filmul,sper sa-l vada si Buticut mai repede.

Pitbull
30 Oct 2008, 17:46
Lam väzut azi, e delicios, de mult n-am mai râs asa de bine - nu râs burlesc, ci intelectual.
Analiza, mai la noapte. Acum tocmai o termin p-aia la aberatia stilatä "Midnight Night Train" (väz't tot az').

redmen
30 Oct 2008, 19:18
"Midnight Night Train" (väz't tot az').

:hmm:

Pitbull
31 Oct 2008, 00:44
"Burn After Reading" - Aºa da cum aºa nu!
Scrâºnelicios!

Remarcabil, acest volte-face al fraþilor Coen, care rãmân surprinzãtori nu numai în contextul fiecãrui film al lor, ci ºi de la un film la urmãtorul. N-a trecut nici un an de la doborâtorul "No Country For Old Men", al cãrui înºelãtor pesimism, transpus pe ecran cu o mãiestrie sobrã, pãrea sã nu mai lase nici o cale de scãpare din faþa rãului absolut, când Ethan ºi Joel ne oferã o comedie pe cât de uºchitã, pe-atât de inteligentã. Te strici de râs - culmea! - în locurile cele mai neaºteptate.
Fideli formulei deja stãpânite cu mânã sigurã, fraþii îºi adunã câteva personaje inedite ºi neconvenþionale, atât în plan individual cât ºi, mai ales, la nivelul motivaþiilor, ºi le combinã în cele mai insolite moduri. Ca un simplu preview, ajunge sã spunem cã polaritatea dramaturgicã de pornire se compune astfel:
Dacã un agent C.I.A. dur ºi tãntãlãu, frustrat cã l-au trecut pe linie moartã pentru alcoolism, începe sã se defuleze scriindu-ºi memoriile?
Dar dacã CD-ul cu textul cade pe mâna unei antrenoare de fitness nimfoman-premenopaotice care are draci cã asigurarea de sãnãtate nu-i acoperã operaþiile de rejuvenare?
Iar ãsta-i numai începutul; se mai adaugã, într-o constelaþie miºtocãresc-telenovelisticã, un lanþ întreg de relaþii intime, care adulterine, care antamate pe Internet, care te miri cum (cã ºi remarcã la un moment dat ofiþerul C.I.A. superior, crucindu-se: "Vãd cã aici toatã lumea ºi-o trage cu toatã lumea!"), croºetate între personaje tolomac-excentrice; ºi alte ingrediente. Iar rezultatul e o cavalcadã de umor de cea mai imprevizibilã facturã: te laºi purtat de acþiune pas cu pas, tot primeºti brânciuri care te aruncã pe ploturile paralele, cu cele mai imprevizibile rezultate, ºi când þi-e lumea mai dragã, se mai întâmplã câte-o dandana care te face sã râzi la modul cel mai neruºinat - de pildã, când dintre douã personaje principale, unul se sperie ºi-l împuºcã pe celãlalt între ochi, scurt ºi cu un haz nebun! ªi aºa mai departe...
Deºi uºurel, filmul nu e nici superficial, nici rasolit. Personajele caricaturale au substanþã, mostrele lor de prostie ºi stereotipie se constituie în accente satirice cu adresã socialã precisã, iar naraþiunea curge ritmat ºi antrenant, cu articulaþii pe cât de sigure, pe atât de mobile. Meritã sã fie vãzut de cel puþin douã ori, fie ºi numai pentru a putea observa nenumãratele detalii discrete ale joncþiunilor dramaturgice care dau consistenþã povestirii (ca de pildã, reapariþia ochelaristului de pe internet, spre sfârºit, pe o altã bancã de pe aceeaºi alee). Hazul rãmâne permanent cerebral ºi echilibrat, evitând capcanele burleºti, chiar ºi în momentele care amintesc de subgenul slapstick. Mizanscenele ºi concepþia de imagine sunt clare ºi eficiente, totul contribuind la întregirea celui mai reuºit stil comic: cel în care nimeni ºi nimic nu se ambiþioneazã sã amuze, astfel încât umorul pare sã se degaje spontan ºi accidental, într-un context realist de cea mai serioasã facturã.
Sunt remarcabile în acest sens ºi creaþiile actoriceºti, începând cu George Clooney, un agent federal afemeiat ºi fricos, într-o compoziþie cu totul diferitã de eroii siguri pe ei înºiºi, orbitor de cuceritori sau sfâºietor de vulnerabili, din ultimele sale roluri. Brad Pitt compune unul dintre cei mai abisali cretini ai ecranului, reuºind sã ne tãvãleascã pe jos doar cu câte o privire tâmpã sau vocabulã bovinã - într-un tandem irezistibil cu altã vacã plinã de personalitate, fumuri ºi istericale, într-al cãrei portret inteligenþa ºi flerul lui Frances McDormand se îmbinã de minune. John Malkovich stãpâneºte cu mânã sigurã personalitatea haoticã a capsomanului smuls din elementul lui care-i dãdea iluzia de putere, sublimat acum în mugete - plus avantajul parteneriatului cu Tilda Swinton, autoarea unei neveste autoritar-iresponsabile, în timpul neliber doctoriþã care se poartã cu copiii bolnavi cam ca medicii de gardã cu domnul Lãzãrescu.
Poate cã aspectul cel mai semnificativ al acestei glume zãnatice este caracterul ei iconoclast - regãsit în talentul autorilor de a obþine hazul tocmai din încãlcarea multor reguli de expresie cinematograficã, spre a obþine cel mai delicios umor scrâºnit cu putinþã. Chiar dacã nu e imitabilã, poate fi consideratã mãcar un model speculativ, de principiu, al modului corect de a lucra incorect.

Pitbull (Mihnea Columbeanu)
30-31 octombrie, 2008
Bucureºti, România

Cinemania
31 Oct 2008, 07:34
Arata-mi un pattern intre "Burn After...", "No Coutry...", "Fargo", "The Man Who...", "Lebowsky". Probabil confunzi cu amprenta regizorala, ca sa-i spun asa..

da exista un pattern...sunt toate la fel de bune :D

Cinemania
31 Oct 2008, 07:38
una peste alta...

un film satira excelent...asa cum stiu fratii Coen

actorii? colosali toti as spune eu

nici unul dintre personaje nu scapa 'nepalmuit' pt ceea ce sunt si fac

Pauline Kael
31 Oct 2008, 16:46
Am vazut filmul.Mai bun decat "No country for old men",dar tot nu-i mai profund(in sensul unui coup de foudre pt filmul asta) ca "The Big Lebowski'.
Cinemania,lauzi filmele toate ale fratilor Coen fara nici un argument.Iti plac toate,foarte mult,cel mai mult,si atat.Totul e la superlativ pt tine daca e semnat Coen.
Yeah,right.
Foarte bune cronica lui Pitbull si observatiile lui Lecart.
Dar mai sunt atatea amanunte de discutat,lucruri ,inconvenientze de intors pe toate partile.. :)

Lecart a scris:

si ce construieste Clooney in subsol

:lol: :lol: :lol: :oops:

StefanDo a scris:

Ce mai, combinatia de parodie si telenovela (cam toata lumea se culca cu toata lumea in film) transforma Burn After Reading intr-o bomba cu efect ametitor, chiar daca foarte perisabil, filmul fiind atat de lejer, incat ti se evapora din minte o data cu iesirea din sala de cinema."

Exactly.
StefanDo,e cronica ta?

StefanDo
31 Oct 2008, 17:03
da

Pauline Kael
31 Oct 2008, 17:04
You're the best.Congrats. :oops: :love: :oops:

Cinemania
31 Oct 2008, 20:29
Cinemania,lauzi filmele toate ale fratilor Coen fara nici un argument.Iti plac toate,foarte mult,cel mai mult,si atat.Totul e la superlativ pt tine daca e semnat Coen.
Yeah,right.

da, si? e vreo problema? simti ca ti s-a dat la cap?

Cinemania
31 Oct 2008, 20:33
Cinemania,lauzi filmele toate ale fratilor Coen fara nici un argument.Iti plac toate,foarte mult,cel mai mult,si atat.Totul e la superlativ pt tine daca e semnat Coen.

apoi...
inainte sa te arunci ca gaina la grauntele de malai tine minte ce citesti pe forum...nu laud toate filmele lor...am laudat pe undeva Intolerable Cruelty si am uitat eu?

vezi ca usor, usor o dai in ipocrizie pe alocuri...fie-mi scuzata obraznicia :D

Cinemania
31 Oct 2008, 20:38
Arata-mi un pattern intre "Burn After...", "No Coutry...", "Fargo", "The Man Who...", "Lebowsky". Probabil confunzi cu amprenta regizorala, ca sa-i spun asa..

da exista un pattern...sunt toate la fel de bune :D

@pauline

cred ca totul a inceput de cele de mai sus, nu? :lol:

daca da, eu m-am referit la exemplele date mai sus

Pauline Kael
01 Nov 2008, 11:32
Cinemania...da,cred ca de la postarea aceea a plecat si nu numai,si de la alte topice...Am observat la tine si la Seven oarece agresivitate: n-am voie sa spun ca nu mi-a placut nu stiu ce la "Zbor deasupra unui cuib de cuci" ,la unele filme ale fratilor Coen,la filme de autor,de mari regizor..De ce n-am voie? E riscul meu asumat.
Ipocrizia mea: de ce ca mi-esti simpatic dar ma mai supar si eu? N-are legatura una cu alta :P
ON:
Cum spunea Lecart,filmul s-a terminat prea repede...se mai putea face cate ceva...Si dupa ce am vazut filmul,jur ca aceeasi idee mi-a trecut prin cap ca si lui Stefan: ca e un film usor si pe care il uiti repede,nu te solicita...Si alte chestii.

Cinemania
01 Nov 2008, 13:17
Cinemania...da,cred ca de la postarea aceea a plecat si nu numai,si de la alte topice...Am observat la tine si la Seven oarece agresivitate: n-am voie sa spun ca nu mi-a placut nu stiu ce la "Zbor deasupra unui cuib de cuci" ,la unele filme ale fratilor Coen,la filme de autor,de mari regizor..De ce n-am voie? E riscul meu asumat.
Ipocrizia mea: de ce ca mi-esti simpatic dar ma mai supar si eu? N-are legatura una cu alta :P
ON:
Cum spunea Lecart,filmul s-a terminat prea repede...se mai putea face cate ceva...Si dupa ce am vazut filmul,jur ca aceeasi idee mi-a trecut prin cap ca si lui Stefan: ca e un film usor si pe care il uiti repede,nu te solicita...Si alte chestii.

I'm cool
agresivitate la mine? neah

ti-a trecut supararea, nu?

recunosc ca am tendinta sa dau in subiectivism si asta atrage dupa sine anumite generalizari...dar nu-mi place cand mi se aduce aminte :D

despre film...e adevarat, se uita repede un film ca asta...insa nu asta il face neaparat un film slab...sunt filme care devin timeless si filme peste care trecem, insa in cazul ultimului film Coen, nu te incearca senzatii amare pe parcursului lui, iar cand se termina nu ramai cu un gust amar...si ce bine se leaga asta de finalul filmului:

- Ce-am învatat din asta?
- Nu stiu, domnule.
- Nici eu nu stiu....
- Cred c-am invatat sa n-o mai facem.
- Da, domnule.
- Desi, sa fiu al naibii daca stiu ce-am facut.


what the fuck just happened, happened...viata merge mai departe...si mai ca i-as acuza pe fratii Coen ca replica de la final a fost pusa cu un anumit scop (cu riscul de a fi din nou luat la ochi pt ca ii laud :D )

buticut
02 Nov 2008, 00:39
Vin si eu cu cronica mea not-so-well written.Dar macar am incercat :D! Marturisesc ca nu am citit niciun reply de aici,exceptand partea cu subsolul :lol: :lol:, care mi-a sarit in ochi datorita emoticoanelor, asa ca orice asemanare cu vreun post de-al vostru este pura coincidenta. Warning:minor spoilers.

Dupa aclamatul si premiatul "No Country For Old Men", cei doi frati Coen demonstreaza inca o data cu "Burn After Reading" ca succesul nu li se urca la cap si ne livreaza a crime-comedy, a spy movie spoof,usor de digerat si satisfacator,pentru ca desi recunosti stilul regizorilor de la o posta,cei doi au suficienta materie cenusie pentru a veni mereu cu ceva proaspat. Necesitatea baniilor,devenita deja element indispensabil in filmele lor, declanseaza actiunea care se amplifica pe parcurs, precum in literatura, unde avem tehnica bulgarelui de zapada.Insa nu doar se amplifica, ci este si intoarsa pe toate partile - totul devine in cele din urma un talmes-balmes,a claustrofuck, dar e un talmes-balmes care te va face de multe ori sa razi cu pofta sau sa scoti din tine un sincer OMG!
Fratii Coen nu pierd vremea cu nimicuri si inca de la inceput ne dezvaluie profilul fiecaruia: Osbourne Cox e un snob analist CIA inlaturat de la conducerea unui birou important in urma problemelor sale cu alcoolul, Katie este sotia lui intepata si indiferenta,care...cum sa o spun mai delicat, ii pune coarne sotului cu un U.S. Marshall, Harry Pfarrer, iar Harry...ii pune coarne sotiei sale cu Katie...si tot asa :). Dupa ce isi da demisia, Ozzy se gandeste sa castige bani devenind consultant,sa scrie o carte, sa isi scrie memoriile sau "me-muas" cum el le numeste.Katie, avand intentia de a divorta, este sfatuita de avocatul ei sa puna mana pe orice informatie financiara de care se poate folosi. Intre timp Linda, o angajata la sala de fitness "Hard Bodies", constata ca frumusetea e trecatoare si ca are nevoie de 4 operatii estetice pentru a scapa de acele "ham hocks", precum si de alte imperfectiuni (apropo, geniala ideea de a-l mentiona pe Boris Karloff in acea secventa!). Printre activitatile ei de zi cu zi se numara si cautarea unui suflet pereche pe BeWithMeDC.com, pentru care se sfatuieste cu prietenul ei Chad, care lucreaza la aceeasi sala. Intr-o zi insa dau peste un CD in vestiarul femeilor, ce pare sa contina date importante de spionaj. Afla ca posesorul datelor de pe CD este chiar Osbourne Cox,caruia vor sa i-l returneze in schimbul unei recompense in bani, necesari operatiilor estetice ale Lindei. Insa Osbourne nu se lasa si de aici porneste toata "treaba".

Cat despre acting, The Coen Brothers au stors tot ce e mai bun din tespianii lor. Sigur, e over-the-top acting, dar filmul cere un asemenea joc actoricesc. John Malkovich e mai coleric ca niciodata, George Clooney e paranoic, Brad Pitt e goofy, Tilda Swinton e rece si calculata,J.K. Simmons e...confuz, iar daca optimista Frances McDormand nu primeste o nominalizare la Oscar...e o crucificare! Daca stau bine sa ma gandesc si Malkovich merita una...

Personajul lui John Malkovich, Osbourne Cox, spune la un moment dat in film: "Faci parte dintr-o liga de imbecili" si intr-adevar pe toata durata filmului nimic nu pare sa contrazica aceasta afirmatie.Personajele sunt caricaturale,idioate si paranoice, Ethan si Joel neparand sa aiba vreo preferinta pentru vreunul anumit. Se face haz pana chiar si de Ted, probabil cel mai nevinovat dintre toti, interpretat magistral de Richard Jenkins, un obisnuit al rolurilor secundare, genul de actor al carui nume nu-l stii, dar de care iti amintesti mereu (Oh,I remember this guy!) . Asa cum lui Tim Burton nu ii este frica sa ii arunce cu sange in ochii lui Johnny Depp sau sa il puna sa se imbrace in haine femeiesti, nici fratiilor Coen nu le este frica sa le dea roluri de oameni in ipostaze ridicole unor actori de prima mana,precum Brad Pitt si George Clooney, pentru ultimul fiind finalul trilogiei "Idiotului", inceputa de "O Brother, Where Art Thou?" si continuata de "Intolerable Cruelty",dupa cum insusi cei doi Coen o spun.
Dialogurile sunt atat de inteligent realizate de la inceput pana la sfarsit, incat poti trece usor cu vederea faptul ca the F word este mentionat de zeci de ori. Calitatea principala a filmului,pe langa acting, este faptul ca e foarte "quotable". Desi probabil nu face parte din categoria filmelor care vor castiga razboiul cu timpul pentru a deveni clasice, merita credit pentru replici memorabile,dintre care unele pot fi chiar folosite ca insulte ideale in viata de zi cu zi. Aceste dialoguri care au fost mestesugite cu grija,genereaza umorul negru tipic Coenian.
Umorul lor nu e nici fortat,gen slapstick comedy ("hai sa radem ca s-a rostogolit ala pe jos"), nici "in your face", cu glume atat de evidente incat sa te faca sa crezi ca singurul lucru care mai lipseste e sa auzi rasete inregistrate, ca in serialele tv. E inteligent si crud; ajungi chiar sa te simti rau pentru ca razi "batjocoritor" sau la anumite secvente care in mod normal nu ti s-ar parea amuzante. Nu se poate spune nici ca este neintentionat, pentru ca those Coen bastards vor sa te vada razand la acea secventa in care un personaj este omorat...E un talent de-al lor de a face haz de necaz, de a gasi ceva de care sa poti sa te amuzi indiferent cat de dramatica pare situatia: o replica bine spusa, o expresie bine redata imediat iti pot pune un zambet pe fata...totul consta in executie. Totusi, partea trista e ca, desi filmul pare a fi un spoof, cum am mentionat mai devreme, reuseste sa descrie societatea ignoranta si superficiala a zilelor noastre mai acurat decat ne-am putea imagina.

Finalul kicks ass,este ironic, in ton cu "atmosfera" filmului, care nu se pierde in detalii pana la sfarsit, care nu are deloc momente moarte,ci ramane constant. Ar fi fost chiar fatal sa nu fie asa, avand in vedere faptul ca tine doar o ora si 30 de minute. E un film cu idioti care fac mereu,dar mereu alegeri gresite, dar ajungi sa-ti placa de fiecare in an odd way, prin simplul fapt ca niciunul nu incearca sa iasa in evidenta. Hey, lumea oricum e plina de idioti, asa ca,daca ai posibilitatea de a rade de ei intr-un film, ai fi idiot daca nu ai face-o!

Pauline Kael
03 Nov 2008, 17:53
@Cinemania,e ok.
@Buticut,m-asteptam la o cronica mai putin conformista,mi se pare ca un dialog ar trebui construit nu doar pe calitatile filmului,ci si pe micile ineptii,defecte.
Ce nu mi-a placut:
-expresia "Jesus f****** Christ" repetata aiurea,e o impietate si o dovada de alienare mintala ,din partea scenaristilor nu a personajului;
-intriga,slabutza,adica faza cu CD-ul si restul ,cu rusii si alea,de-a dreptul puerile,fara tragism sau chiar comic la cote maxime;umor subtil,dark,dar mai mult cetos;
-Tilda Swinton care e aceeasi in rolurile negative.Helen Mirren sau altele sunt mult mai colorate;
-nevasta lui George Clooney,era nashpa;
-psihologiile,in general slabe,dar prin compensatie ,umorul fin si involuntar ,subtil-agresiv a dres ciorba;
-John Malkovich care se chinuia sa injure credibil si picioarele lui ciudate si strambe cand alerga :P
-Frances Mc Dormand,pt ca barbac'su ii da numai roluri de retardata si ea scapa mereu cu bine; un chip cumva banal,dar un zambet-rictus interesant la ea;
-faptul ca au aratat inventia lui Clooney de doua ori,o data cand i-a aratat-o Lindei,si a doua oara cand a distrus-o,inutila faza;
-toti sunt niste cretini nereusiti,de la capii CIA la toate personajele filmului,nici unul nu e inteligibil,ceea ce scade din prestige;
-s-a zis ca e un film destept despre prosti,o farsa,o comedie absurda si geniala,e supraevaluat,n-are substanta;
-Brad Pitt ca arata asa bine la varsta lui,si in film se cam chinuia sa faca pe prostul,la un moment dat privirea lui tampa de vitel la poarta noua era invinsa de Bradul din el: se vdea ca joaca :happy:
-nu e un film din cele mai bune ale lor,desi are haz ;umorul Coenian salveaza filmul lor; daca nu adaugau umorul era inca un cliseu ratat;
-umorul asta sclifosit pare uneori(sa zicem la a doua vizionare din plictis)banal si plat;caricaturizarea fara greutate e doar o dovada de superficialitate scenica,iar filmul e doar unul de semnatura,snobismul sa traiasca;
-etc etc etc mai am destule...

buticut
03 Nov 2008, 22:41
E un film cu idioti care iau decizii idioate. Normal ca tu, cu un IQ peste medie, nu te-ai gandi sa intri prin efractie in casa omului, sa il ameninti la telefon si sa te mai astepti si la o recompensa, sa ii fraieresti pe The Russians (Apropo,ati remarcat tabloul lui Putin? Subtil...) sau sa construiesti chestii ciudate in subsol :lol: Dialogurile,oricat de simpliste ar parea, au rolul de a evidentia limitarea personajelor. The F Word e pentru dumb people ca Tatal Nostru pentru crestini. Ceea ce imi aminteste de o faza pe un forum, unde cineva a scris ceva de genu :ZOMG DIS MOVIE STINKS, IT'S SH!T LOLZ!!" si cineva i-a raspuns: "You are 13,right?. Dupa care,za retarded said: "HOW THE FUCK CAN YOU TELL THAT I'M 13 BY LOOKING AT WHAT I'M WRITEING??????????? ???????????????????? ???????????????????? ?? ". Dialogul,sub forma asta, sunt plauzibile...n-as fi inghitit gogoasa ca un tampit sa scoata din el teorii ale existentei. Pentru mine, toti sunt lovable, asa cretini cum sunt. Poate din cauza ca fratii Coen nu au compasiune fata de niciunul din ei si de aceea te simti tu indreptatit sa ai. Tilda Swinton nu e printre preferatele mele, nici acum nu sunt convinsa cum de a luat Oscarul, insa e potrivita pentru rol...seaca si insipida. Nevasta lui Clooney nu apare suficient de mult cat sa imi pese de ea :P. Niciun cuvant la adresa lui John Malkovich :((, I love this guy!Mie mi se pare ca e un film destept despre prosti, pentru ca nu ii supraevalueaza, gen: "Toata lumea spune ca sunt un tampit, dar in adancul sufletului stiu ca nu sunt si va voi demonstra asta la sfarsitul filmului", ci pur si simplu ii ia asa cum sunt, fara dulcegarii . Inventia lui Clooney aratata de doua ori reda bine imposibilitatea personajului de a crea ceva constructiv si productiv si practic materializeaza ceea ce se afla in mintea lui: sex sex sex :D. Cand nu mai are cine sa ii admire creatia...nu mai are ce face cu ea.

I love the Coens, pentru ca sunt printre putinii capabili sa creioneze personaje suficient de idioate cat sa nu te scoata din sarite. In plus, ne confruntam cu aceeasi problema de la No Country For Old Men, lipsa unui protagonist...ceea ce de fapt nu e chiar o problema,pentru ca ii lasa pe toti sa isi faca "jocul".
Nu o sa ma convingi niciodata ca e naspa filmul,Pauline!Nevaa nevaaa :P.

buticut
04 Nov 2008, 02:11
Ah am uitat sa mentionez....faza cu scaunul a fost total unexpected for me. Eu ma gandeam ca lucreaza la ceva aparat pentru contractia musculara, ceva de genu',ca sa se mentina in forma sau un scaun de barbier :lol: .Am ras copios cand am vazut ce era. Cred ca exista totusi si un sens mai logic al "aparitiei" lui in film. Linda cauta pe net barbati care sa corespunda cerintelor ei, iar Harry,in continua cautare de "entertainment", se mai intalnise cu altele probabil de pe acelasi site, inainte sa se vada cu ea. Linda cauta barbati cu simtul umorului, iar Harry cauta probabil femei care sa ii accepte vulgaritatile.Cum n-au avut succes,au cautat din nou si s-au intalnit. Linda a fost fericita ca a gasit pe cineva aratos si simpatic, iar Harry a fost fericit ca a putut oficializa scula cuiva care o apreciaza (si eu care ma gandeam ca vrea sa ii ofere o solutie alternativa pentru operatiile estetice :lol:).Match made in heaven :)!

Cinemania
04 Nov 2008, 09:26
Ah am uitat sa mentionez....faza cu scaunul a fost total unexpected for me. Eu ma gandeam ca lucreaza la ceva aparat pentru contractia musculara, ceva de genu',ca sa se mentina in forma sau un scaun de barbier

You should never underestimate the predictability of stupidity :lol:

Pauline Kael
05 Nov 2008, 20:00
Buticut,nu vreau sa te conving vreodat' de ceva ce nu crezi.Eu am zis ce cred despre filmul ala.
Iti raspund detaliat cand am timp,love.

buticut
05 Nov 2008, 21:05
Ok,dear,no problem :love: !

europe_east
05 Nov 2008, 23:04
mi-a placut si mie filmul asta. citesc cronicile voastre si revin, dar pana atunci, mi s-a parut ca e perioada absurd & comercial pentru fratii coen... continuand aceeasi linie cu no country... clooney transfigurat total, e favoritul meu cred din filmul asta, desi brad pitt a fost si el delicios...

illotempore2002
13 Nov 2008, 23:47
Cu franceza.. o lasam deoparte, ca vad ca m-am explicat degeaba.

***

Cauta unii morala in filme la fel ca adolscentii in pilde; chiar atat de rigida tre' sa fie judecata semantica a unui film; da' lumea se mai uita la film, sau doar interpreteaza ? :)

Elemente si/sau motive similare in cateva filme conesciene NU inseamna ca sunt repetitivi. Burn After e mult mai lejer decat Fargo sau Lebowsky, pana si segmenteul Tuileries e diferit in felul lui. Coenii au o semnatura si personalitate - si se adreseaza unui segment de public, nici mie nu-mi plac toate filmele lor, dar nu-i vad repetitivi deloc.

Burn after reading nici nu are ce cauta in aceeasi fraza cu Fargo sau No country for old men.....ele apartin distinct a doua categorii diferite de film, scenariu etc.

Cita StefanDo undeva pe aici o cronica ce se sfarsea cu afirmatia potrivit careia vei uita filmul asta de indata ce iesi din cinema....filmul asta adica Burn after reading.

E un film foarte hazos si retine atentia pe toata durata lui dar se si opreste atunci cand se opreste :D

Malkovich e superb, foarte credibil de nervos si isteric, reusind sa devina astfel simpatic. Clooney e cool, nu avem ce sa-i facem. McDormnd are un rol odios, detestabil, menit initial sa creeze o prapastie intre micimea lumii ei si importanta lumii spionilor, sfarsind insa prina revela, parodic, nici un fel de diferenta intre cele doua lumi: sunt la fel de ridicole si manate de motive la fel de meschine si egoiste.

Cred ca regia e un pic cam prea serioasa pt genul acesta de filme, ar fi mers putin mai mult umor. De multe ori, filmul sta la limita tragismului: scena in care Brad Pitt e ucis, scena in care managerul salii de sport e impuscat de Malkovich, scena in care McDormand face o criza de nervi la disparitia prietenului ei jucat de Brad Pitt etc. Sunt prea multe tonuri serioase pt un film de tip ironie/parodie/zeflemea. S-ar zice ca cei doi regizori nu si-au putut iesi din pielea de regizori de filme cu criminali inspaimantoatori de tipul NCFOM, au uitat ca si-au propus ca BAR sa fie o ironie, si au facut gafa asta.

illotempore2002
14 Nov 2008, 00:18
exista topic dedicat Coenilor?
am mai vazut cateva filme de ei zilele astea si nu stiu unde sa scriu despre ele. pliz help cu un link daca se exista asa ceva.

Pitbull
14 Nov 2008, 00:28
Io:
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=4804

Lecart
16 Nov 2008, 15:27
Cu franceza.. o lasam deoparte, ca vad ca m-am explicat degeaba.

***

Cauta unii morala in filme la fel ca adolscentii in pilde; chiar atat de rigida tre' sa fie judecata semantica a unui film; da' lumea se mai uita la film, sau doar interpreteaza ? :)

Elemente si/sau motive similare in cateva filme conesciene NU inseamna ca sunt repetitivi. Burn After e mult mai lejer decat Fargo sau Lebowsky, pana si segmenteul Tuileries e diferit in felul lui. Coenii au o semnatura si personalitate - si se adreseaza unui segment de public, nici mie nu-mi plac toate filmele lor, dar nu-i vad repetitivi deloc.

Burn after reading nici nu are ce cauta in aceeasi fraza cu Fargo sau No country for old men.....ele apartin distinct a doua categorii diferite de film, scenariu etc.

Cita StefanDo undeva pe aici o cronica ce se sfarsea cu afirmatia potrivit careia vei uita filmul asta de indata ce iesi din cinema....filmul asta adica Burn after reading.

E un film foarte hazos si retine atentia pe toata durata lui dar se si opreste atunci cand se opreste :D

Malkovich e superb, foarte credibil de nervos si isteric, reusind sa devina astfel simpatic. Clooney e cool, nu avem ce sa-i facem. McDormnd are un rol odios, detestabil, menit initial sa creeze o prapastie intre micimea lumii ei si importanta lumii spionilor, sfarsind insa prina revela, parodic, nici un fel de diferenta intre cele doua lumi: sunt la fel de ridicole si manate de motive la fel de meschine si egoiste.

Cred ca regia e un pic cam prea serioasa pt genul acesta de filme, ar fi mers putin mai mult umor. De multe ori, filmul sta la limita tragismului: scena in care Brad Pitt e ucis, scena in care managerul salii de sport e impuscat de Malkovich, scena in care McDormand face o criza de nervi la disparitia prietenului ei jucat de Brad Pitt etc. Sunt prea multe tonuri serioase pt un film de tip ironie/parodie/zeflemea. S-ar zice ca cei doi regizori nu si-au putut iesi din pielea de regizori de filme cu criminali inspaimantoatori de tipul NCFOM, au uitat ca si-au propus ca BAR sa fie o ironie, si au facut gafa asta.

N-am inteles exact de ce m-ai citat. In ideea de a ma contrazice ? Tocmai asta ii explicam si eu Paulinei, ca fratii Coen fac filme diferite, si am enumerat cateva exemple.

Nu prea sunt de acord cu ce ai scris in rest, si-anume ca regia serioasa din BAR a fost o gafa, in primul rand, sau ca BAR n-are ce cauta in aceeasi fraza cu Fargo sau NCFOM. Consider ca BAR a iesit exact asa cum si-au propus fratii Coen, un alt fel de comedie, prea mult umor nu-si avea rostul, iar lipsa tehnicii coensciene ar fi redus BAR la o simpla comedie, poate chiar medicora. Exista un echilibru bine conturat in BAR, in opinia mea.

Si de ce n-ar avea loc BAR in aceeasi fraza cu Fargo sau alte filme de Coens ? Nu-s aceiasi regizori, nu e acelasi stil ? Poate-s prea indulgent, insa i-as numi pe Coens chiar auteurs. Am notat aceeasi consistenta in toate filmele lor, aceeasi "seriozitate" tehnica, indiferent de gen, comedie sau drama.

Pauline Kael
16 Nov 2008, 18:39
[

N-am inteles exact de ce m-ai citat. In ideea de a ma contrazice ? Tocmai asta ii explicam si eu Paulinei, ca fratii Coen fac filme diferite, si am enumerat cateva exemple.
Nu prea sunt de acord cu ce ai scris in rest, si-anume ca regia serioasa din BAR a fost o gafa, in primul rand, sau ca BAR n-are ce cauta in aceeasi fraza cu Fargo sau NCFOM. Consider ca BAR a iesit exact asa cum si-au propus fratii Coen, un alt fel de comedie, prea mult umor nu-si avea rostul, iar lipsa tehnicii coensciene ar fi redus BAR la o simpla comedie, poate chiar medicora. Exista un echilibru bine conturat in BAR, in opinia mea.

Si de ce n-ar avea loc BAR in aceeasi fraza cu Fargo sau alte filme de Coens ? Nu-s aceiasi regizori, nu e acelasi stil ? Poate-s prea indulgent, insa i-as numi pe Coens chiar auteurs. Am notat aceeasi consistenta in toate filmele lor, aceeasi "seriozitate" tehnica, indiferent de gen, comedie sau drama.

:lol:

Lecart
19 Nov 2008, 16:23
Ce gasesti amuzant, Pauline ? 8)

Pauline Kael
25 Nov 2008, 22:21
Lecart,pai prima data ai insinuat ca bro Coen fac filme diferite,ca si continut,si pe urma te-ai razgandit filosofic,ai zis ca toate sunt recognoscibile,dupa semnatura..ceva cam asa.
Ii gasesc sincer supraevaluati,dar au cateva filme tari,intr-adevar.Celelate sunt ca niste paraziti care traiesc din succesul suratelor.. :)

illotempore2002
02 Dec 2008, 16:31
chiar asa Lecart, te cam razgandesti pe masura ce trece secunda pe la urechea ta

Lecart
06 Dec 2008, 18:02
wtf ?! :lol:

Am spus:

Fratii Coen fac filme diferite (de exemplu Fargo vs Burn After)
Fratii Coen au un stil anume, o procedura, o amprenta sesizabila, aspecte care le confera o semnatura, s.a.m.d.
__________________________________________________

Rezulta ca:

Fratii Coen fac filme diferite pastrand totodata un stil propriu.

buticut
07 Dec 2008, 04:00
Ca si Tim Burton :lol:

Pauline Kael
08 Dec 2008, 22:38
Tim Burton e un original.fata de duo-ul Coen.Fata de altii,hm.

Cinemania
09 Dec 2008, 08:56
si fratii Coen sunt originali

buticut
09 Dec 2008, 17:31
There we go again :lol: !

Cinemania
09 Dec 2008, 18:29
nu, ca ma inteleg bine cu Pauline

era doar asa o intepatura cu varful acului

Kos_min
15 Dec 2008, 17:45
film de 9/10 cu un sfarsit demential!!!!

Pauline Kael
15 Dec 2008, 18:33
film de 9/10 cu un sfarsit demential!!!!
Nu mai spune!Am vazut si mai bune,mult mai bune,si de aceiasi regizori.Asta a fost asa joaca de dupa Oscar(nici NCFOM nu m-a innnebunit). :P

E.Floares
15 Dec 2008, 20:32
Vazui si eu filmul.

Dupa ce a disparut Brad Pitt de pe ecran, nu mi s-a mai parut nimic amuzant.

cornel
03 Jan 2009, 20:31
filmul merita vazut pentru scena din final dintre cei doi oficiali CIA, restul e doar un film cu idioti care nu mi-a smuls mai mult decat un zambet (desi as fi vrut sa rad in hohote)

Disciple
03 Jan 2009, 22:09
Un film ok,de vazut intr-o dupa-amiaza insorita.Brad Pitt mi-a smuls zambete desi in anumite momente era clar ca forta nota,George Clooney m-a lasat,ma lasa si cred ca ma va lasa si de acum incolo foarte rece(aproape de gheata),Tilda Swinton mi se pare(desi e posibil sa ma insel) ca fura de la Cate Blanchett,John Malkcovich e excelent mai ales cand este furios.
Cat despre continut nu am ce reprosa mare lucru desi nu cred ca povestea are vreo mare pretentie.Singura obiectie ar fi ca vorba aia cu "f" este folosita aiurea in anumite momente,dar per ansamblu nu m-am plictisit si l-am urmarit confortabil pana la final.Nota 8.

victor
03 Jan 2009, 23:42
Genial. De ce ? In primul rand scenariul. Prosti my ass. Uitati-va in jur, vedeti destepti? Apoi interpretarile....10+. Cu plus pentru Brad Pitt care este in afara tiparului obisnuit. Ceilalti coronita pentru tot ce au facut desi in tiparul obisnuit. Apoi regia, faza cu dulapul cand e omorat Chad, toata scena de la cand se ascunde e de coronita cu +.

La un an de la No country filmul asta. Sunt extraterestii ?

Vad ca a fost revigorat topicul cu replici celebre, intr-o forma sau alta. Acum inca sub influenta filmului pun pe primul loc : Come back to me when it make sense.

Si : what did we learn from this ?

Inca nu imi gasesc cuvintele sa pot spune ce am invatat......