PDA

View Full Version : Fest. film european 2008


StefanDo
09 May 2008, 12:26
Si aseara a fost La graine et le mulet, frumos, nu?
Cine vine la Podul cu flori? :)

Alex Leo Serban
09 May 2008, 12:43
DE flori!
k si eu i-am zis lu thomas - la lisboa - 'cu flori' & m-a-ntrebat: 'cum adik cu flori??'
desi vazusem filmu si-mi placuse mult... :oops:

StefanDo
09 May 2008, 13:06
podul cu flori suna mult mai logic, ca si "paharul cu apa" si nu de apa ;)
idem "aleea cu castani"

illotempore2002
09 May 2008, 13:06
pai daca un pod e din flori, nu inseamna ca e cu flori?
:D

va impiedicati in kikitze din astea....

marx
09 May 2008, 13:32
pai daca un pod e din flori, nu inseamna ca e cu flori?
:D

va impiedicati in kikitze din astea....
in functie de prepozitie de impiedici sau nu de tulpina... ;)

EgoN
09 May 2008, 13:34
stai ca nu inteleg...o fi avand podul ala flori, dar expresia consacrata cand e vb. de moldova, basarabia si legatura lor indestructibila (yeah, right :P ) e 'podul de flori', nu?

herbert
09 May 2008, 17:30
da, sintagma e consacrata - podul de flori...
n-ati participat la istorie si acum incercati s-o rescrieti.
ne polucitisea! :)
mi-a placut si mie filmul.

gionloc
09 May 2008, 17:35
am vazut in articolul de pe pagina destart a cinemagiei ca va fi si Uzak proiectat. foarte elegant film!

Alex Leo Serban
09 May 2008, 21:12
CU flori e literal-pedestru; DE flori d mefafora, bre! :lol:

pt gionloc

mda, 'elegant' - asta e cuvintu; p mine ma plicti ac 'antonioni turc' - asa cum antonioni nu m-a plictisit niciodata... :(

illotempore2002
16 May 2008, 10:02
Am fost aseara la Studio la Mio fratelli e figlio unico.
Absolut demential filmul :) ceva care m0-a tinut cu un ranjet de placere pe fata toata durata filmului. Personaje care TRAIESC maximal, intens, tragic, personaje vii, energice (deh, latinii), cu replica. Combinatia ideala intre spiritul inteligent, contextul socio-politic tulbure, nemultumirile sociale, presiunile familiale, spiritul rebel, idealist, melancolia/tristetea pe fondul nemultumirilor de toate felurile - toate astea au dus la constructia unui personaj central unic, original, viu, fermecator - Accio Benassi. De care m-am indragostit. :D

Totul in acest film, pana la un punct, este pus in registrul comic: familia italiana, Mussolini, comunistii si fascistii, tinerii, clasa muncitoare, intelectuali,amantii, amantele, pana si Beethoven...

Simt nevoia sa ma repet: e cel mai viu film pe care l-am vazut lately. Toata lumea traiesste in filmul asta, de la regizor, la toata echipa care a facut filmul, pana la personaje, dialoguri, muzica si generic.

klein
16 May 2008, 12:16
da, am vazut si eu filmul asta, dar cam demult si din nefericire nu imi amintesc detaliile.totusi, impresia generala care mi-a ramas e de confuzie. mi s-a parut prea incarcat. Aveam impresia ca a incercat sa abordeze prea multe chestii: si politica (foarte complexa de altfel) si amor si familie si atmosfera, anii 60. parca a fost prea mult si evident ca nu le poti face pe toate bine. A survolat la un nivel destul de superficial fiecare aspect.
Are si ceva placut: legeriatatea generala, privirea nostalgica asupra trecutului care te fac intr-adevar sa surazi, dar nu stiu de ce, parca ramane la nivelul unui telefilm.

ai vazut "la graine et le mulet"? nu trebuie ratat.

am auzit ca la Gala de deschidere a fost o proiectie rusionasa. ne-am facut de ras rau de tot. :sick:

illotempore2002
16 May 2008, 12:27
nu am vazut "la graine.."

Intr-adevar, filmul e complex, dar o face bine.....in fond e vorba despre un personaj central si modul in care se raporteaza el la toate aceste aspecte ale vietii: socialul, politicul (absolut hazos cum de mic copil se inscrie in partid, pentru ca mai tarziu sa se multe in altul and so on), dragostea, familia....e procesul de maturizare la care e supus trecand prin toate astea...nu mi s-a parut deloc superficial abordat nici un aspect, dimpotriva, foarte suculent: mama cea colerica si partinitoare care nu ii lua niciodata apararea, fratele rebel care visa sa faca o revolutie a muncitorimii- tipologia lichelei politice, tanara vesnic indragostita de aceasta lichea. Apoi politicul e foarte bine explicat. Fara sa ai cultura generala, fara sa stii istorie, vazand filmul asta poti sa intelegi ideologiile fascistilor si ale comunistilor (evident, chestiunile cele mai basic), conflictele dintre ele. Asta gratie dialogurilor foarte eficiente din punctul de vedere al transmiterii de informatii relevante pt acea vreme.

Poate ca ai impresia ca era tratat superficial pt ca ai mai si uitat niste detalii din film.....

Bogie
16 May 2008, 12:34
am auzit ca la Gala de deschidere a fost o proiectie rusionasa. ne-am facut de ras rau de tot. :sick:

Nu chiar...microfoanele "cadeau" rand pe rand dar a fost chiar amuzant: imagineaza-ti un individ plin de avant retoric incepand un discurs sforaitor despre UE, despre multiculturalitate, comunicare bla-bla si microfonul se opreste brusc; este adus altul, tipul reia expunerea de lemn, i se acorda un mic ragaz si din nou tacere :) ...si inca o data, si inca o data, de parca microfoanele prinsesera viata si isi bateau joc de aferarea vorbitorilor...Radu Mihaileanu, Mungiu si ambasadorul francez s-au descurcat bine in situatia asta, au mimat discursul, au facut glume si si-au redus cat mai mult prezenta pe scena, ceea ce a fost un lucru bun.

Proiectia filmului a fost "impanata" cu numeroase probleme de sunet, pe alocuri era insuportabil dar s-a produs un fel de triere a spectatorilor: cei care voiau sa vada filmul au ramas, cei care venisera pt gala s-au carat...iar filmul a fost exceptional :)

StefanDo
16 May 2008, 12:37
atat mio fratello cat si la graine sunt f. bune (desi istorie face doar al doilea :)

am vazut si eu tot aseara mio fratello la Studio si de-abia astept sa apara in cinematografe (la sf. lui iulie), ca sa-l mai vad o data. Dupa ce am iesit de la film ma tot intrebam cum de-am putut sa lipsesc anul trecut la Venetia de la Nessuna qualita agli eroi, alt film construit pe umerii lui Elio Germano, acest "pusti" (acum are 27 de ani) fara de care Mio fratello ar fi fost imposibil: chiar daca razi incontinuu la giumbuslucurile lui, gravitatea maturizarii personajului este nestirbita de jocul lui atent-bezmetic, care clar nu vine din indicatiile unui regizor :)

Foarte bun scenariul si perfect credibila reinvierea unei perioade zbuciumate din istoria Italiei, redusa la scara micii familii Benassi sau la a comunitatii din Latina. Schimbarea de ton vine poate o idee prea tarziu (de unde si senzatia de excesiva lejeritate amintita de klein), dar completeaza perfect destinul familiei si-al energicului Accio. Frumos :)

intrebare: n-a fost nimeni dezamagit de "improvizatia regizata" din "Podul de flori"? :)

illotempore2002
16 May 2008, 12:49
nu am bifat inca Podul....urmeaza sa.....

tot simt nevoia sa laud filmul Mio fratelli....si sa completez ce ai zis tu....ca da, contextul socio-politic este perfect credibil dar ce mi se pare o mare realizare este modul in care regizorul/scenaristul reusesc sa evoce acest context: o fac, intr-adevar, prin prisma micii si saracei familii italiene....este POV-ul acestei familii asupra politicului....POV-ul lui Accio, POV-ul lui frate-su (un soi de Che Guevara numai ca mai tampitzel), POV-ul mamei, si etc

si functie de cine din familia Benussi vede situatia asta (socio-politica) filmul devine foarte ironic (Accio copil), foarte dramatic (mama care isi doreste casa pt care a platit luna de luna toata viata), foarte simplist (fratele lui Accio care stia una si buna) sau matur (Accio maturizat)....

klein
16 May 2008, 14:27
Poate ca ai impresia ca era tratat superficial pt ca ai mai si uitat niste detalii din film.....
pai poate ca asa se decanteaza si valorile. vezi in timp ce ti-a ramas din film. cred ca pe moment am fost si eu purtata un pic de atmosfera. ;)

illotempore2002
16 May 2008, 14:30
eh, are sens sa pornim acum o discutie despre avatarurile memoriei,despre cat de selectiva este ea in functie de motivatia fiecarui individ, si ca de fapt retinem mai ales ce rezoneaza cu subiectivitatea noastra? si etc?

poti retine lucruri dintr-un film nu neaparat pt ca sunt memorabile ci pt ca au gasit in tine un ecou

ma rog
e alta discutie

ideea e ca nu e o dovada ca filmul e slab faptul ca nu ai retinut prea multe din el
:D

klein
16 May 2008, 14:58
Referitor la "La graine..." nu v-au enervat scenele alea duse pana la extrema? unele dintre ele erau pur si simplu insuportabile. Iti venea sa ii strigi:'GATA! AM INTELES! : urletele femeii inselate, alergatul dupa motocicleta la sfarsit. Ar mai fi rugamintile fetei catre mama ca s-o acompanieze la "Gala" :lol: In fine, scena asta mi-a placut foarte mult, chiar si asa prelungita. iti transmitea foarte bine starea fetei. Dar nu a functionat mereu. celelalte momente au fost exasperante. nu le-am inteles rostul. De ce era nevoie sa mearga asa departe?

illotempore2002
16 May 2008, 15:01
Iti venea sa ii strigi:'GATA! AM INTELES! :

:lol:

illotempore2002
18 May 2008, 19:04
Oh, Doamne, chiar acum ruleaza la studio UZAK....mi-a displacut atat de tare ca am abandonat dupa primele 20 minute

se chinuie teribil sa fie intr-un anume fel, european cu precadere, si nu, nu reuseste
e un lalait fad care se vrea pretentios si incarcat de simbolistica singuratatii complet neinteresanta

nu zic nu, imaginea e foarte buna, cadre frumoase, interesante dar zero barat la nivel de scenariu.....nu ma intereseaza situatia sociala a unui worker fara work si nici cea a unui fotograf cu pretentii de artist caruia i-au murit idealurile si a ajuns sa fotografieze faiantza si gresie pt firme de materiale de constructii

ma dezgusta statement-ul acestui fotograf: fotografia e moarta!

oh, nu zi zau, sa mori tu?