PDA

View Full Version : Visul Cinemagicianului

silver_boy
07 May 2008, 17:24
Oare..ce-or visa cinemagicienii ?
La propriu, i mean.
Ce-o visa, bunaoara, als? Festivaluri? Interviuri? Topice claustrofobe in care il infunda pe marx?
O ºuetã într-un decor hollywoodian cu sclipitoarea Marlin? Sau poate... straduþele sinuoase ºi înguste ca o lamã de brici din Venetia care ii plac atat de mult?
Dar...StefanDo...s-o fi trezit vreodata urland din somn cum ca Emanuel, supradimensionat, rânjind sadic cu faþa lui de matematician olimpic, se intoarce sa ia in maini haturile cinemagiei?
Ce-o visa, oare, IMM ? Ropote de aplauze, reverenþe, blitzurile orbitoare ale paparatzilor ? Pe Irinel divorþând ?
Dar...poet-ludic-ermetica Tamara? Domniþe în dantelã, gentlemeni sobri, scena goalã a unui teatru pãrãsit?
Dar oare, OARE, ce-o visa nea Pitbull bre, bãtrânul-ºaman ºi contradictoriu al forumului?
O visa, oare, cã-l sufocã discret pe jeleu cu o pernã pufoasã ? Ce-o visa, oare, Gloria, domniþa elegantã ºi atât de "pierdutã" la prima întâlnire a cinemagicienilor?
Recenzii bãrbãteºti, scrise apãsat ºi fãrã echivocuri?Dar...ambrablue, ce-o visa domle ambra-blue?
Cocoºul de munte, gramaticianul blindat, artistul cu prezenþã de T34...Premii, ursul de aur, oscarul, discursul de dupã?
Dar, oare, Dragomara, hippioata noastrã seraficã..Vama veche, vreun tânãr în tricou cu aliurã de Marlon Brando zâmbindu-i strâmb într-o piaþetã pustie...?
Dar...nume, oare nume, o mai avea...vise? Dar herbert, oare ce-o visa, noaptea, herbert: poeme bacoviene, adevãrate ºi triste ca viaþa, romanul total ? un schimb colocvial de mingi cu Pete Sempras?
..Cãci ce e visul altceva decât un montaj fulgerãtor ºi oniric, un film, un scurt metraj (aparent) fãrã sens..o mixturã de mainstream ºi new wave, de clasic ºi postmodern, de roccoco, ºi baroc ºi tralala...pai nu? ha-ha

ieri noapte cupãrasem o cascã de nazist. (???)
Observ cã e prea mare ºi aratã ciudat.Diformã, acoperitã cu un soi de pânzã. O probez. E prea mare. Neverosimil de mare ca ºi cum mi-aº fi pus pe þeastã un lighean. Întreb vânzãtoarea:
Doamnã, da modele mai mici n-aveþi!
Nu - zice
Încep sã mã enervez.
Doamnã, zic, da cine are capul aºa de mare... cui i le vindeþi ? ºi arãt sugestiv ligheanul ...
Ea: Sã ºtiþi cã sunt oameni...
Eu: Cu capu aºa de mare...???
Ea: Da...
Eu: Ce oameni, doamnã, poate cãpcãuni...
Ea. Nu cãpcãuni, oameni..ca mine, ca dumneata
Încerc sã privesc iar casca. Nu pot pânza de pe cascã s-a mutat (cum?) pe ochii mei...vãd totul ceþos, neclar...
Brusc simt în mine o groazã lichefiatã:
útia lucreazã cu monºtrii, îmi spun.
Încerc, inutil, sã-mi îndepãrtez pânza de pe ochi devenitã brusc subþire ca aþa..Mã sperii singur ca idiotul, îmi repet leºinat de groazã:
"útia aºa fac cu toþi clienþii..e o ºmecherie..ºi apoi îi jefuieºte..sau îi omoarã, sau..
(încep sã urlu)
Vã reclam la OPC..vã bateþi joc de oameni ..sã vinã patronu, VREAU SÃ VINÃ PATRONUL...
Vânzãtoarea pleacã dupã patron ºi eu fug bezmetic, evident, fugã ridicolã, " de vis", în reluare...de parcã aº fi alergat întrun acvariu imens plin de apã... ajung la uºã ( grea, mã chinui sã deschid..în spate se aude vocea vânzãtoarei...
Hei domnu, alo, A venit patronul...
" ãsta cred cã e mãcelarul, îmi spun ºi reuºesc cu un efort supraomenesc sã deschid uºa...alerg împleticit pe o stradã cenuºie repetând abrutizat: am scãpat..am scãpat...

:D

StefanDo
07 May 2008, 17:31
eu nu pot sa povestesc ultimul meu vis, fir-ar! :)

implica o vizita la toaleta si... zgomote :D

(si zgomotele nu le facea Emanuel, ci o colega :lol:)

P.S. si colega nu era gloria

Planmaker
07 May 2008, 19:21
dar curios mai e Silver-Boy asta :P

In urmatorul post o sa ne ceara sa ii dezvaluim si toate complexele noastre

Alex Leo Serban
07 May 2008, 21:08
OMG, acu s-a pus sa n povesteask si visele ei... :sick:
nu-nteleg, nu zicea k pleak?? a fost alarma falsa s pare... :((

ps nu stiu dc s zice dspr mine k as fi narcisiac & egocentric: eu n-o sa-mi povestesc NICIODATA visele!!! sint lucrurile cele mai intime (nu, nu sexu - p ala il pot practik si in public, n-am nicio probl!), cum sa l faci publice!?
altfel spus: materialitatea (sexu, corpu etc), da, poa sa devina publik; interioritatea - NU! (din ac motiv mi-am ars si totalitatea poeziilor scrise intre 14-30 ani... din pakte, unele au fost publikte :( )

ulrich
07 May 2008, 21:25
Dar, oare, Dragomara, hippioata noastrã seraficã..Vama veche, vreun tânãr în tricou cu aliurã de Marlon Brando zâmbindu-i strâmb într-o piaþetã pustie...?

cum,bre,kowalski? :D pai ala e pin-up boyul oricarei cucoane cu coc care cotcodaceste.

vise sau visuri?e o diferenta de intentionalitate aici,nu?

illotempore2002
07 May 2008, 21:29
e hai, ca exagerezi ALS....toata lumea povesteste ce viseaza, macar din cand in cand....mi se pare foarte pretentioasa toata afacerea asta cu "visele sunt cele mai intime lucruri mai intime decat sexul"....sa fim seriosi

Io am avut un vis ciudat....mergeam prin bucuresti si ajung undeva unde era un lac din care tocmai se scosese apa pt ca se inecasera niste copii acolo....si era o mama cu o jucarie in mana care plangea si se uita in jur dupa copilul ei....inecat....si politie multa, pompieri etc....

Cam weird....din pacate mi-am abandonat psihanalistul....mi-ar fi zis ca e vorba de relatia mea cu moartea si ca copiii aia morti sunt de fapt eu..... :D

Planmaker
07 May 2008, 21:34
Mah, visul tau seamana suspect de mult cu Decalogul 1 al lui Kieslowski.
Ma rog, asta nu prea are legatura cu topicul, decat prin faptul ca visul ei mi-a trezit in subconstient amintirea acelui film... iar cum visele au mare legatura cu subconstientul, pun aceasta trimitere aici ca pe un vis in stare de trezie, ca sa fiu macar putin on-topic :P

Alex Leo Serban
07 May 2008, 21:42
e hai, ca exagerezi ALS....toata lumea povesteste ce viseaza, macar din cand in cand....mi se pare foarte pretentioasa toata afacerea asta cu "visele sunt cele mai intime lucruri mai intime decat sexul"....sa fim seriosi

dc 'pretentioasa'?? kiar nu este, t asigur!
sexu e cva cs consuma k un sport, eu unu nu gasesc nicio 'interioritate' in practikrea sexului (d aia t si satisface ;) ), in skimb visele... hm; nu, nu l povestesc (f rar) decit celor foarte apropiati!

ps pai, dragomara are visuri (= sa gaseask un kowalski kre s-o regul(ariz)eze), ii doresc sa si-l gaseask cit mai rpd si sa n lase-n pace... :sick:

illotempore2002
07 May 2008, 21:42
visul vine din inconstient, nu subconstient

dar nu-i nimic, toata lumea face confuzia asta

Pitbull
07 May 2008, 21:48
Se fäcea cä eram într-un tripou care-n loc de pereti avea niste pânze mari cu ochi pe ele... A venit Dragomara si a început sä pupe pe toatä lumea; a început cu cei de la masa noasträ. Proletar avea o foarfecä uriasä si cu ea täia pânzele cu ochi...
Eu stäteam la o masä lungä si jucam cärti cu A.L.S. Când le-a pus pe masä, erau cärti de Mihai Fulger. A venit StefanDo (care nu avea fatä), si i-a spus: "Dacä mai trisezi, te bannez!" Atunci, A.L.S. a strigat: CER BANNAREA LUI MARX!
De pe streasina unei case, Carmine Galante a cäzut în gol... Apoi, de dupä horn a apärut si omul färä fatä. Avea în mânä o roatä pe care a aruncat-o pe acoperis. In timp ce aluneca pe versant, am väzut cä era roata pe care fuseserä trasi Horia si Closca.
Alergam în jos pe pantä, spre marginea präpastiei, iar de sus venea spre mine în zbor Gloria, care m-a prins în ultima clipä.

...Oare ce sä însemne toate astea? :?

Planmaker
07 May 2008, 21:55
visul vine din inconstient, nu subconstient

dar nu-i nimic, toata lumea face confuzia asta

ah, da... confuzia e din limba engleza, ca acolo se numeste "subconscious". Si al dracu' sa fiu daca am citit vreodata ceva de psihologie in limba romana :D

Alex Leo Serban
07 May 2008, 21:57
Se fäcea cä eram într-un tripou care-n loc de pereti avea niste pânze mari cu ochi pe ele... A venit Dragomara si a început sä pupe pe toatä lumea; a început cu cei de la masa noasträ. Proletar avea o foarfecä uriasä si cu ea täia pânzele cu ochi...
Eu stäteam la o masä lungä si jucam cärti cu A.L.S. Când le-a pus pe masä, erau cärti de Mihai Fulger. A venit StefanDo (care nu avea fatä), si i-a spus: "Dacä mai trisezi, te bannez!" Atunci, A.L.S. a strigat: CER BANNAREA LUI MARX!
De pe streasina unei case, Carmine Galante a cäzut în gol... Apoi, de dupä horn a apärut si omul färä fatä. Avea în mânä o roatä pe care a aruncat-o pe acoperis. In timp ce aluneca pe versant, am väzut cä era roata pe care fuseserä trasi Horia si Closca.
Alergam în jos pe pantä, spre marginea präpastiei, iar de sus venea spre mine în zbor Gloria, care m-a prins în ultima clipä.

...Oare ce sä însemne toate astea? :?

'spellbound' cu dragomara, carminume & marx, adik un cosmar :sick:

illotempore2002
07 May 2008, 22:01
unconcious si subconcious

si in engleza sunt la fel de diferentiate ca in romana

Planmaker
07 May 2008, 22:03
ah, well.. mersi de lamurire. :) Oricum legatura dintre vise si subconstient exita, asa ca nu m-am exprimat total eronat in postul de mai sus. Ma rog, nici nu sunt student la psihologie sau ceva, deci cred ca mi se scuza ca ma exprim si fara termenii academici :D

illotempore2002
07 May 2008, 22:07
nu exista mah nici o legatura intre vise si subconstient, ce naiba

ca sa-ti fie clar si tie: in subconstient se stocheaza ticurile, reflexele, automatismele

In inconstient - traumele, refularile, arhetipurile colective, reprimarile, toate continuturile psihice profunde ..... iar de aici creierul isi extrage material cacalau pt vise.....

illotempore2002
07 May 2008, 22:13
a, sa nu te iei dupa google daca vrei sa citesti despre subconstient ca zice numai tampenii.....pt ca 99% dintre oameni il confunda cu inconstientul

pentru linistirea ta, apeleaza la un dictionar de psihanaliza online daca gasesti, ceva foarte de incredere

Planmaker
07 May 2008, 22:17
Ok, nu sunt pe deplin convins de ce zici tu acolo (ca parca stiam si eu cate una si alta... poate gresit, nu zic nu). Oricum mi-ai starnit pofta sa ma documentez mai mult pe subiectul asta. Nu de alta, dar sa nu se mai intample odata ca eu sa zic o chestie si altcineva sa imi demonstreze ca gresesc, ca nah... nu-i prea placut :P

So, thanx

illotempore2002
07 May 2008, 22:20
In prima etapa cei mai multi autori concep subcs. ca pe o formatiune sau un nivel psihic ce cuprinde actele care au fost candva constiente, dar care in prezent se desfasoara in afara controlului constient.

iti dau si un link unde sa cauti....http://www.referatele.com/referate/psihologie/online3/CONSTIENT--SUBCONSTIENT-INCONSTIENT-Functiile-constiintei--Psihologia-functionala--Fenomenologia--Pr.php

e primul link care mi-a iesit in cale....

dat fiind ca maine am examen la psihanaliza, zic io ca poti sa ai incredere in mine

illotempore2002
07 May 2008, 22:34
ok

arata-mi tu te rog, niste definitii date de psihanalisti pt subconstient si inconstient....adica hai sa discutam pe date concrete....io nu m-am apucat sa vbesc in necunostinta de cauza....ai sa vezi peste tot ca visele sunt generate de inconstient...astea-s notiuni de baza, imi pare rau pt tine

astept sa-mi citezi din Freud, pt ca el e cel care a introdus termenii.

Da? si nu era cazul sa ma jignesti....

Alex Leo Serban
07 May 2008, 23:31
tu oricum dormi tot timpu, asha k nu s simte nicio diferenta :lol:

Pitbull
07 May 2008, 23:43
Dacä Dragomara doarme, eu cer sä fiu bannat! :x

Alex Leo Serban
08 May 2008, 10:36
ma rog, iti faci 'douceurs' cu dragomara, nu ma bag intre voi... ;)

dar dc scrii tu (& altii) banat cu 2 n?? don't get it: kestia are sens in engl, k urm vokla - dar in ro e aiurea: crezi k poate cinva crede k esti banat-u (fruncea)?? :lol:

Pitbull
08 May 2008, 13:11
Vezi cä stii?
La fel cum si tu ai scrie "Vreau sä fiu bihhor" sau "..bucovinna", ca sä nu fie loc de confuzii.

illotempore2002
09 May 2008, 16:38
revenind la vise
azi noapte am visat ca ma urmareau unii sa ma rapeasca si sa ma duca la munca in India (una din tzarile in care chiar am sa ajung pt ca o ador) pentru ce fel de munca? pentru a spala flori, mai exact, lalele :shock:

si eu nu stiu de ce naibii eram te-ri-fi-a-ta ca-mi plac SI lalelele

si am luat-o la goana pe o sosea si m-a luat unul cu o masina si da cu goana....pan la urma, de spaima, m-am trezit.

Nu am inteles exact ce naiba m-a speriata asa de tare in visul ala, insa banuiesc ca munca :D

Alex Leo Serban
09 May 2008, 21:36
aoleo, asta-i asha, un fel d 'ingeru necesar' cu lalele!!
in loc d muzik = india;
in loc d alb = flori;
in loc d astm / albastru = munk...

nu-i a buna :lol:

Alex Leo Serban
09 May 2008, 22:49
Câh! Ce vis tembel! :D

din partea ta, dc nu n mira?

Supastar
09 May 2008, 22:50
nici de vise k lumea nu e in stare! :lol:

Alex Leo Serban
09 May 2008, 23:01
eu cre k dragomara e masokista: ii place, pur si simplu, sa fie scuipata d toata lumea & din toate pozitiile...
p lga obsesia asta a ei (unbecoming pt o doamna, c pula mea) pt, precisely, c n-ati vazut mai dvrm (si-nk una xxl), s remark predilectia ei cronik, aproape, pt imaginile / metaforele / comparatiile din registrul falic

in rest, ceea c stiam: pina si ac amarit d vis al ei (real sau nu, nu conteaza...) demonstreaza clar k vrea kestia aia badly, da n-a mai vazut-o d mult - decit, eventual, photoshopata :lol:

Alex Leo Serban
09 May 2008, 23:18
mda; exact c spuneam... p vremea mea (kre n-am laba gistei, desi merg p 50 acush-acush) era o expresie: 'baby, u've got an obsession!'

kiar nu ti-e somn?! ziceai k t culci acu juma d ora (ma rog, n-ai cu cine, but u'll always have yr imagination, right?)
hai, nani... poate mai visezi pantaloni :P

Alex Leo Serban
09 May 2008, 23:34
prefer un ten fara riduri, da msi k t gindesti la mine :P

Supastar
09 May 2008, 23:41
Bine. Ia tu tenul ºi lasã mie creierul
sa inteleg k n-ai si iti trebe unul??? :huh:

illotempore2002
10 May 2008, 00:40
Sa moara Bibi, ce fac astia vineri noapte....se tziganesc

:w00t:

ma baieti, voi sunteti cam singuri

Pitbull
17 May 2008, 11:52
Am visat cä fäcuserä americanii o revolutie si-l arestaserä pe Bush. Se transmitea aproape în direct, prin toatä lumea, la fel ca de la noi, în Decembrie '89. Toti säream si ne pupam.
Acum, privind retrospectiv, îmi dau seama cä visul a fost influentat si de minirevolutia care e pregäteste în P.R.M., unde unii vor sä-l zboare-n suturi pe Vadim, dupä locale. Am citit ieri în ziar câte ceva despre asta - si tot ieri mi-am reamintit, citind cronica lui Gorzo despre «L'Avocat de la terreur», deliciosul schimb de replici: "L-ati apära, în principiu, pe Hitler?" / "L-as apära chiar si pe Bush, dacä ar pleda vinovat!" :D

redmen
17 May 2008, 23:08
Dupã care mi-am mâncat eternele cereale în faþa eternului TV unde ce sã vezi?! rula un film cu un tip care se aruncase într-un râu sã-i salveze pe unii, dar dãduse colþu, ºi se "trezise" în lumea de dincolo perfect ok, alãturi de mãtuºa sa decedatã ºi ea nu-ºtiu-când.

Si atunci si`a dat seama ca de fapt era extraterestru nu ? :lol:

Pitbull
19 May 2008, 01:22
E, poftim culturä! :shock:
Aznoapte, beam bere cu Becali. :((

silver_boy
19 May 2008, 02:24
...l-am visat pe Damian, baiatul cretin al gazdei care are 6 ani si vine din cand in cand sa-mi fu.ta creierii...ma alerga cu un topor ( azi, diurn si constient, a facut-o cu un batz)...home alone e parfum pe langa acestt Bubico humanoid, sadic, isteric...Nu exagerez cu nimic: daca iadul exista cu adevarat asa mi-l inchipui: incarnat de un copil cretinoid pe care nu poti sa-l altoiesti din respect pentru gazda...ieri am fost sa-i cumpar inghetata...tot drumu a spalat varza cu mine (dumnezeu stie ce-a bolborosit acolo in olandeza, limba asta mi se pare imposibila si nu stiu sa spun decat mu.ie si pu.la )...a tinut mortzish sa cumpere el inghetzata , dar pe traseu, in supermarket s-a razgandit si a inceput sa-mi puna in bratze o cutie de redbull, prajituri, bere?...de fapt arunca in cos tot ce prindea
am ajuns vernil la fatza la caserie...pana la urma am rugat vanzatoarea sa ma ajute, am facut rabat de la ...politetze ...Damian si-a ales o inghetata pe batz cu un maner transparent plin de bomboane...pe drum m-a pus sa scot inghetata de pe batz si sa-i dau numai bomboanele...oribil, m-am manjit tot de crema...brusc mi-am adus aminte de charlot si, pe drum, am inceput sadic sa ling inghetata in fatza lui ( ahh , dulcea razbunare.....)
greseala vietii mele...a inceput sa faca crize ...s-a tavalit penibil pe jos...a facut bulbuci la gura..nici la cutremurul din 86 n-am avut o fatza mai neajutorata...(mai aveam vreo 3 euro in buzunar, l-am mituit "romaneste"..si a mers....a tacut ..vreo 5 minute...pe urma s-a apucat sa ciocane la fiecare usa de pe alee, cativa olandezei cu fetze lunguietze...(apropo:toti au fetze alungite de parca moasha i-a scos afara tragandu-i de barba) plimbau caini....ghinionu lor, pt. ca Damian a terorizat , pe rand, un dalmatian, un Pitbull ( da, da - un Pitbull - sa vezi ce ce mecla de potaie obitida avea....nu te pui, frate, cu Damian...)
vroiam doar sa spun ca Damian e cosmarul meu, nocturn, diurn..cosmarul total....
iubesc, sincer, copii - am scris in Dilema un art. despre nepotimiu - care, sa ma ierte Dumnezeu, e parfum ...i-am dat o scatoalca, merge pe burta ..but, this one, , Damian?
nimic- frate, dai in el, dai in fabrici si uzine... intra in delirium tremens...
junii corupti ( olandezi) ma uimesc :D

illotempore2002
19 May 2008, 11:36
E, poftim culturä! :shock:
Aznoapte, beam bere cu Becali. :((

Pitt, hai sa aplicam putin teoria freudiana a viselor: orice am visa (chiar si un cosmar) are functia de a indeplini o dorinta din timpul zilei fie constientizata fie inconstienta....sa-ntzeleg ca asa tare te atrage Jiji ca te visezi band bere cu el? Oi vrea si tu palatele lui, sau poate Bisericile? Te vrei asemeni lui, nu profet? nu esti multumit cu propria-ti dimensiune?

Pitbull
19 May 2008, 12:07
Sä nu schematizäm.
Visele pot exprima si spaime, temeri, angoase, anxietäti profunde...
Episodul cu Jiji fäcea parte dintr-un scenariu mai amplu si complicat, pe care nu-l dezvolt aici, cä se raporteazä la diverse chestii irelevante public (o camerä cu chirie unde-am stat cândva, etc...). Nu era actual, ci mnemonic - si, asa cm se întîmplä adeseori în vise, din trecut (la modul: "stiu cä asa s-a întâmplat") se transla în prezent (viu, aparent actual, desi cu constiinta faptului cä avusese loc mai demult). Cârligele erau douä: 1) apropo de locuinte, faptul cä uneori m-am întrebat: într-o situatie de crizä, as fi în stare sä accept ajutorul lui Becali? Fiecare om are pretul lui - oare ästa ar fi al meu? Pânä unde poate merge fidelitatea fatä de propriile principii morale? 2) imaginile alea cu Becali dansând, date la televizor recent, când cu servieta cu bani de la Cluj.
Deci, cel mai probabil, era o combinatie de dilemä angoasantä si rest diurn.

illotempore2002
19 May 2008, 12:13
nu am vrut sa schematizez, ci doar sa-l citez pe nenea tatal interpretarii viselor, in care e mai bine oricum sa nu avem incredere....
Freud tocmai asta spune ca si visele cu angoase, temeri, fobii sunt tot modalitati de implinire a unor dorinte (evident foarte foarte deghizate in cosmaruri)

oricum, e munca multa cu analiza viselor nu are rost sa ne aventuram
8)

Pitbull
19 May 2008, 12:36
...Sau, mai bine zis, putem avea încredere în tata Freud, da' cu rezerve: e depäsit - adicä, aproape tot ce-a spus el e adevärat, dar nu sunt adeväruri absolute; evolutia psihologiei si a psihanalizei, de la el încoace, a arätat cä existä si variante alternative.

Ba de ce sä nu analizäm visele? Pe mine mä pasioneazä.
Hai, sä le (psih)analizäm!
Cui nu-i convine, sä nu se (psih)aventureze, pe principiul:
Visele nu ti le dau, nu mi le poti lua,
Visele sunt lumea mea, pusca-i lumea ta...

illotempore2002
19 May 2008, 12:43
eu ma bag la analizat vise dar nu cred ca e locul aici pe forum pt ca se face intr-o modalitate foaaaarte complicata adica tre sa ne intrebam multe lucruri, tre sa povestim ce am facut in ziua precedenta visului (aproape 100% din vise sunt legate exclusiv de ziua precedenta iara nu de amintiri de catziva ani sau cateva luni)....nu stiu daca intereseaza pe cineva ce ai facut tu ieri, amanuntit :)

si nici asocierile spontane pe care le faci daca e sa te intreb ce inseamna pt tine un element din visul tau, oricare ar fi el....