PDA

View Full Version : Hiroshima mon amour


illotempore2002
07 May 2008, 16:43
Mie imi este clar ca e un film iconocalst! Film iconocalst prin excelenta pentru ca porneste de la o carticica scrisa iconoclastic, in primul rand, asa cum nu s-a mai scris vreodata o carticica!
Resnais si Duras au lucrat pare-se intr-o simbioza totala la realizarea acestui film! Pare ca intre ei comunicarea s-a realizat exclusiv la nivel telepatic, in metalimbaj. Cred ca e cel mai cuprinzator canal de comunicare care s-a realizat vreodata intre un regizor si un scenarist.

Pitbull
07 May 2008, 20:36
Uite, mai adineaori (la topicul äla cu cel mai Nouvelle din Vague), spuneam ce mult a însemnat filmul ästa pentru mine. Adicä, dacä un film atât de static, straniu, intelectual, introvertit, smulge din Kinkongi si Miclovani un pusti de 12 ani si-i aratä Drumul Damasc-Cannes, e ceva, nu?
Evident, a functionat perfect capcana structuralä a lui Resnais: imaginile-document din primele zece minute sunt atât de socante, încât te agatä de film pânä la sfârsit, si poti urmäri, sub imperiul aceleiasi tensiuni, meandrele psihologice ale personajelor.
(De remarcat si arcul stabilit între bombardamentul de la Hiroshima si abuzurile comise asupra fetelor "colaborationiste", în Franta "eliberatä"; e semnificativ si faptul cä prima traumä e ilustratä prin cadre de cine-vérité, iar a doua, prin secvente de fictiune - dar cu un impact dramatic similar.)
Plus leit-motivele simplissim obsedante ale lui Georges Delerue si Giovanni Fusco, pe care pe urmä le fredonam în drum spre scoalä - si de-atunci, nici nu le-am mai uitat vreodatä!

illotempore2002
08 May 2008, 13:36
Azi aveam un examen pana la ora 12, ceea ce mi-a folosit drept motiv pt a chiuli un pic de la birou. Numai ca in loc sa merg la examen, mi-am bagat picioarele si am ramas acasa sa revad Hiroshima.....sunt fabuloase escape-urile astea cumva interzise...au o voluptate adorabila....

Imi place ca vocile personajelor, dialogurile lor (fidele dialogurilor scrise de Duras) insotite de muzica pot functiona perfect singure, fara imagine, au viata lor proprie, de imi vine sa cred ca exista filme care ar putea fi transmise radiofonic...filmul asta e mai multe filme: e filmul vizual cu imaginile lui heart-breaking, e film auditiv, si e film-drama-piesa de teatru...

Apropo de Giovani Fusco, am vazut ca a facut si muzica pt ecranizarea lui Climate dupa Maurois....un roman care la vremea la care l-am citit mi-a facut o impresie foarte buna....a vazut cineva filmul? in regia lui Stelio Lorenzi?