PDA

View Full Version : TIFF 2008

StefanDo
05 May 2008, 12:59
In zilele filmului romanesc vom vedea:

Boogie (Radu Muntean)
Podul de flori (Thomas Ciulei)
Pescuit sportiv (Adrian Sitaru)
Intalniri incrucisate (Anca Damian)
Tache (Igor Cobileanski)
Calatoria lui Gruber (Radu Gabrea)
Elevator (George Dorobantu)

+ scurtele:

O zi buna de plaja (Bogdan Mustata)
Interior. Scara de bloc (Ciprian Alexandrescu)
Stefan (Stanca Radu)
Radu + Ana (Paul Negoescu)
Alexandra (Radu Jude)
Apa, Fata galbena care rade (Constantin Popescu)

lhada
06 May 2008, 16:59
In zilele filmului romanesc vom vedea:
Tache (Igor Cobileanski)

nu ca as vrea sa te contrazic ca nu am nici o sursa, dar mi se pare putin ciudat deoarece pe site-ul oficial am vazut categorie separata pt ziua filmului moldovenesc. daca gresesc cu ceva pls lamureste-ma.
PS: in bibliografia de pe imdb nu vad filmul...vreo informatie despre el?

StefanDo
06 May 2008, 17:12
http://www.cinemagia.ro/news.php?news_id=8460
fragment din comunicatul TIFF

faptul ca igor cobileanski e moldovean nu inseamna ca Tache, produs de MediaPro, dupa un scenariu de Mara Nicolescu, si cu Mircea Diaconu, Gabriel Spahiu, Gabriela Butuc si Radu Gabriel (ce de Gabriel-i :D) in rolurile principale ar trebui inclus la sectiunea film moldovenesc :)

lhada
06 May 2008, 17:14
aha, mersi, daca as fi gasit ceva pe imdb inainte n-as mai fi intrebat ;)

Bagheera
07 May 2008, 09:27
Filmul e produs de Domino Film, nu Media Pro.

Bagheera
07 May 2008, 09:29
Si inca ceva: cred ca filmul lui Sitaru si Elevator al lui George Dorobantu sunt scurt-metraje... sau poate ma insel, in fine.

Proletar
07 May 2008, 09:52
Si inca ceva: cred ca filmul lui Sitaru si Elevator al lui George Dorobantu sunt scurt-metraje... sau poate ma insel, in fine.

nu, pescuitul sportiv e primul lungmetraj al lui sitaru.
despre celalalt, elevator, nu stiu nimic...

Bagheera
07 May 2008, 10:02
da, ai dreptate. si elevator este lug metraj. Fain.

StefanDo
07 May 2008, 12:56
da, Tache e produs de Domino Film, scuze :)

StefanDo
08 May 2008, 19:18
Stire de pe homepage:

"Principalul festival de film din Romania isi va anunta competitia saptamana viitoare, dar sunt putine sanse ca printre filmele din cursa pentru trofeul Transilvania sa se numere si o productie autohtona. Printre posibilitati se afla Pescuit sportiv al lui Adrian Sitaru, Nunta muta, debutul in film al lui Horatiu Malaele, Elevator, un film independent in regia lui George Dorobantu, Tache, comedia neagra a lui Igor Cobileanski, precum si filmul Intalniri incrucisate al Ancai Damian. Dintre acestea, unul este descalificat din start: Elevator nu intra in competie pentru ca incalca "regula peliculei", toate filmele din competitie trebuind sa fie predate producatorilor pe pelicula de 35mm. "Surse din piata" spun ca Adrian Sitaru, desi a inclus Pescuit Sportiv in selectia festivalului IPIFF de anul trecut, ar vrea sa pastreze debutul sau in lungmetraj pentru Locarno sau Venetia, iar Tache, comedia lui Igor Cobileanski cu Mircea Diaconu in rolul unui gropar, este mai mult un film de televiziune, avand putine sanse sa ajunga vreodata pe marile ecrane din Romania. Informatiile despre filmul Intalniri incrucisate al Ancai Damian sunt extrem de putine, dar acest debut nu este deloc invaluit in iuresul de zvonuri care insoteste de obicei filmele suficient de valoroase pentru a face parte din competitia unui festival ca TIFF-ul.

Poate ne grabim cu aceste supozitii, dar noi, cei de la Cinemagia, pariem cu parere de rau ca anul acesta nu vom avea filme romanesti in competitia TIFF, lucru care s-a mai intamplat o singura data in istoria festivalului, in 2004. Cu siguranta vom sti numai saptamana viitoare, cand Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, va anunta cele 12 filme din competitie. Absenta Romaniei din competitie nu inseamna ca filmul romanesc nu va fi reprezentat la TIFF: in sectiunea ZFR (adica Zilele Filmului Romanesc) vom putea vedea anul acesta Boogie al lui Radu Muntea, Calatoria lui Gruber al lui Radu Gabrea, Elevator al lui George Dorobantu, documentarul Podul de flori al lui Thomas Ciulei, precum si o serie de scurtmetraje."

Ce parere aveti?

StefanDo
08 May 2008, 20:23
Pentru prima oara in istoria festivalului de film Transilvania, acesta va gazdui nu una, ci trei sesiuni de prezentare de proiecte in cadrul Zilele Filmului Romanesc. Doua dintre sesiuni vizeaza filme de fictiune din Romania, respectiv Republica Moldova, iar cea de-a treia este specializata pe scenarii aflate inca in faza de proiect. Evenimentul va avea loc intre 5 si 7 iunie, cand in Cluj-Napoca se reunesc producatori, regizori, reprezentanti ai CNC si ai presei locale si internationale pentru una dintre cele mai de succes sectiuni ale festivalului, Zilele Filmului Romanesc. Iata mai jos o prezentare pe larg a celor trei sectiuni, modalitatea de inscriere, precum si termenul limita de expediere a documentelor cerute de organizatori.

Iata comunicatul trimis de organizatorii TIFF:

ZILELE FILMULUI ROMANESC/PREZENTARE DE PROIECTE

In perioada 5 - 7 iunie, in cadrul celei de- a 7-a editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), se vor desfasura Zilele Filmului Romanesc (Romanian Days), eveniment care reuneste producatori, regizori, reprezentanti ai CNC, presa locala si internationala, directori de festivaluri internationale, studenti, invitatii straini ai Festivalului. Anul acesta, TIFF organizeaza 3 sesiuni de Prezentari de Proiecte. Va invitam sa va inscrieti proiectele de filme de fictiune la una dintre sesiunile descrise in cele ce urmeaza :

1 - Proiecte de film de fictiune din Romania (Joi, 5 iunie, 10.00-12.30)

Se pot inscrie :
- Proiecte de film romanesc aflate intr-o faza incipienta de dezvoltare. Prezentarea se va face de catre producatori, in colaborare cu regizorii.
- Proiecte de film romanesc intr-un stadiu de dezvoltare mai avansat si care nu au inca toate finantarile confirmate (din tara sau strainatate). Prezentarea se va face de catre producatori, in colaborare cu regizorii
- Proiecte ale regizorilor debutanti sau aflati la cel de-al doilea film. Prezentarea se va face de catre regizori, in colaborare cu producatorii.

Documentele necesare pentru selectie (in limba engleza) sunt:

Sinopsis (1-2 pagini)
Treatment (8- 10 pagini)
Conceptia regizorala
Biografia/filmografia regizorului si a producatorului
Prezentarea companiei de productie
Schita de buget (max. 1 pag)
Plan de finantare
DVD cu extrase din filmele anterioare ale regizorului

Note:
Participantii selectionati pot de asemenea proiecta trailere ale proiectului de maximum 2-3 minute.
Vor fi selectionate un numar de maximum 7 proiecte.
Fiecare prezentare se va desfasura in limba engleza si va avea o durata de maximum 15 minute (inclusiv intrebari si raspunsuri din partea asistentei).

2 - Proiecte de filme de fictiune din Republica Moldova (vineri, 6 iunie, 15.30-17.30)

Se pot inscrie :
- Proiecte de film aflate intr-o faza incipienta de dezvoltare. Prezentarea se va face de catre producatori, in colaborare cu regizorii.
- Proiecte de film aflate intr-un stadiu de dezvoltare mai avansat si care nu au inca toate finantarile confirmate (din tara sau strainatate). Prezentarea se va face de catre producatori, in colaborare cu regizorii
- Proiecte ale regizorilor debutanti sau aflati la cel de-al doilea film. Prezentarea se va face de catre regizori, in colaborare cu producatorii.

Documentele necesare pentru selectie (in limba engleza) sunt similare categoriei 1
Aceasta sesiune va include si proiecte aflate in curs de realizare, work-in-progress.

Materiale cerute (in limba engleza) pentru proiectele de tip work-in-progress sunt:

Sinopsis (1-2 pagini)
Conceptia regizorala
Biografia/filmografia regizorului si a producatorului
Prezentarea companiei de productie
Schita de buget (max 1 pag)
Plan de finantare
Fotografii de platou (2)
DVD cu secvente din film

Note:
Vor fi prezentate in total 4 proiecte, 2 aflate in stadiu incipient de productie, 2 in stadiu avansat.
Fiecare prezentare se va desfasura in limba engleza si va avea o durata de maximum 20 minute (inclusiv intrebari si raspunsuri din partea asistentei).

3 - Scenarii de film din Romania (sambata, 7 iunie 10.00 – 12.30)

Se pot inscrie scenarii originale in curs de finalizare sau adaptari dupa romane sau povestiri, pentru care inca nu au fost cedate drepturile catre o companie producatoare.
Prezentarea se va face de catre scenaristi.

Materiale cerute (in limba romana):

Varianta actuala (draft) de scenariu
sau
Treatment de 8-10 pagini.

Note:
Prezentarile pot fi facute in limba romana sau in limba engleza.
Prezentarile vor avea o durata de maximum 15 minute (inclusiv intrebari si raspunsuri din partea asistentei).

Termenul-limita pentru inscrieri este 21 mai 2008.
Inscrierile se vor face la adresa de e-mail : jose@tiff.ro (Persoana contact: Jose Cabrera)

Adresa postala pentru expedierea DVD-urilor este : Str. Plantelor, nr.60, et.1, ap.3, cod 023976, sect.2, Bucuresti

Numele proiectelor si scenariilor selectionate de catre board-ul festivalului & experti vor fi comunicate nu mai tarziu de data de 27 mai.

films4all
08 May 2008, 21:18
ce Dumnezeu, mai oameni buni, nu mai credem in filmul romanesc? Cum sa facem astfel de afirmatii? Cum sa punem o astfel de stire pe homepage? Cred ca intrecem masura... si rau facem!

Proletar
08 May 2008, 21:28
ce Dumnezeu, mai oameni buni, nu mai credem in filmul romanesc? Cum sa facem astfel de afirmatii? Cum sa punem o astfel de stire pe homepage? Cred ca intrecem masura... si rau facem!

ei na, adica unde e problema?
uite ca e un an mai slab in productii cinematografice bune.
ce sa selectezi la tiff?

films4all
08 May 2008, 21:36
nu e ..trust me.. s-au invatat cu filme geniale..saracutii de ei? Nu cred.
e..pacat sa existe o asemenea stire..sincer.

Proletar
08 May 2008, 21:44
tudore,
raman la parerea ca nici unul din lungmetrajele romanesti de pe acea lista nu au fata de un festival important.
am vazut trailerul la "Boogie", pe un site concurent (de la care m-am pricopsit si cu niste virusi pe computer :x )
mi se pare un film de o banalitate coplesitoare, chit ca e selectat la Quinzaine des Réalisateurs.

films4all
08 May 2008, 22:21
nu zic de Boogie.. lasa-l ..am vazut si eu trailerul.. e cum e..
eu vorbesc de filmul romanesc.. eu vorbesc de promovarea filmului romanesc.. eu vorbesc de.. tanara generatie care merita si trebuie sa primeasca ... incurajari ..de la toti.. nu sa citeasca.. de la un redactor cat de varza sunt ei..
asa cum am mai zis..
E viata si dupa Mungiu!

StefanDo
08 May 2008, 22:31
Ca veni vorba de Mungiu, un fragment din interviul luat acum cateva saptamani, cand i-am dat premiile publicului:

"Stii care e problema? Mi-ar placea sa facem niste filme mai tonice si despre lucruri mai putin sociale, problema e ca mai intai trebuie sa schimbam realitatea despre care facem filme. Oamenii cred ca ar trebui sa schimbam modul in care reflectam realitatea si nu realitatea in sine."

Se pare ca si films e genul care omoara mesagerul purtator de stiri rele ;)

films4all
08 May 2008, 22:36
El vorbea de filme.. nu de stiri! Din pacate..
nu omor niciun "mesager"...
daca ar fi scris Tudor Caranfil stirea asta as fi inteles. :(

StefanDo
08 May 2008, 22:40
a, problema ta este de "functie": eu nu sunt critic de film, deci n-am voie sa-mi dau cu parerea

whatever

films4all
08 May 2008, 23:01
nu-ti dai cu parerea intr-o stire :(

StefanDo
08 May 2008, 23:02
a, problema e de fapt de procedura :)

daca o puneam la blog, erai fericit?

films4all
08 May 2008, 23:16
fara astfel de "stiri" :(
Si daca chiar ti se parea o parere de luat in seama.. ar fi mers acolo pana la urma. Pe blog chiar ca-ti dai cu parerea. E personal ..si e normal sa faci asta.

Once...
09 May 2008, 10:55
Ziceam la Cronica de sugestii si reclamatii:

Nu exista film romanesc in competita TIFF pentru ca nu exista niciun film de debut (sau al doilea lung-metraj) pretabil unei competitii.

Boogie se exclude pentru ca e filmul cu nr 3 al lui Munten si e exclus prin regulament.
Nunta muta e pastrata pentru Venetia, ceva, Pescuit sportiv idem.

Tache e o comedie simpatica dar e mai degraba film TV.

Elevator e bun dar e film digital si, din pacate, n-arata prea bine.

Mi-a scapat vreunul din magnifica recolta a primei jumatati din an?

Asa e Stefan, am uitat de Anca. Dar nu obisnuiesc sa vorbesc de filme pe care nu le-am vazut. Permite-mi, totusi, sa am dubii legate de calitatile acestui film...

Alex Leo Serban
09 May 2008, 11:15
eu am inteles (d la oameni kre l-au vazut) k 'nunta muta' e f prost... :(( asha k, c venezie??...
poate trieste! :P

dar asha e, nu tre facuta o tragedie nationala: sint ani mai buni & ani mai prosti! totu e sa avem continuitate ;)

EgoN
09 May 2008, 11:37
dar eu nu inteleg, care e baiul? competitie sau nu, unele filme vor fi acolo si asta conteaza : Boogie (despre care am auzit numai pareri bune, de la oameni ce l-au vazut), Pescuit sportiv, Elevator, filmul lui gabrea...

Alex Leo Serban
09 May 2008, 11:54
eh, baiu e k nu ar fi niciunu in competitie... (stefando dixit)
n-as vrea sa fiu in pielea lu kiri: c presiuni tre sa fie p capu lui! :lol:

Once...
09 May 2008, 12:00
eu am inteles (d la oameni kre l-au vazut) k 'nunta muta' e f prost... :(( asha k, c venezie??...
poate trieste! :P

dar asha e, nu tre facuta o tragedie nationala: sint ani mai buni & ani mai prosti! totu e sa avem continuitate ;)

E teribil de prost, o adunatura de copy-paste-uri de la gag/urile din filmele mute si pana la motivele din filmele lui Kusturica, care nu se leaga deloc si care transforma filmul intr-o insiruire de scenete cu valoare de intriga ce pregatesc singura scena veritabil interesanta a filmului, nunta din titlu. Totul incadrat de coperti "in zilele noastre" care par scoase din filmele lui Pita sau Daneliuc (alea mai recente), ca trebuiau bifati si.
Dar daca tot au incercat la Cannes, Venetia e pasul urmator logic. ;)
S-a obisnuit romanul cu premii si nu concepe sa n-aiba o statueta, acolo. Astept cu interes periplul international al duo-ului Serbanescu-Barna, Dincolo de America.

Alex Leo Serban
09 May 2008, 12:05
pai cre k o sa fie KIAR dincolo d amerik :lol:

films4all
09 May 2008, 12:35
films4all daca nu ai o parere sustinuta de niste argumente clare, mai bine tine-o pt tine....ca ne pierzi timpul de pomana

da intradevar..timpul..l-am cam pierdut degeaba..dar argumente clare..am avut cu duiumul. Numa ca s-a vrut a fi neclare tocmai pentru te face pe u sa crezi ..si sa spui ce ai spus....
ai si u dreptate in felul tau :* (la faza cu timpul pierdut)

marx
09 May 2008, 12:53
films4all are dreptate, dar unii prefera sa nu recunoasca abordarea tabloida a subiectului. ce rost avea aceasta "anatomie" superficiala a filmului romanesc cand inca nu se cunoaste selectia oficiala?
bun, daca intr/adevar nu intra nimic in competitie sau doar 1, atunci un articol bine structurat ar fi binevenit.

StefanDo
09 May 2008, 13:07
nu inteleg ce-i tabloid in stirea aceea. de cand tabloid a devenit sinonim cu "pe scurt"? pentru o "analiza" nu era nici timp si nici loc ;)

apropo, discutia de mai sus imi aminteste de una din primele mele zile din presa, la un saptamanal economic in limba engleza. Si mie, ca si lui films4, mi se parea inutil sa scriu despre lucruri care inca nu se intamplau. Cand am aflat ca nu stiu ce producator de echipamente de nu stiu care fel investe nu stiu cate zeci de milioane in nu stiu ce fabrica din Romania, i-am zis tare intr-o doara editorului, un englez pur-sange si extrem de... tehnic. El cica "wow, superstire, scrie repede, sa intre in editia asta". Nu va imaginati ce expresie i-a aparut pe fata cand i-am zis "da' de ce sa scriu acum cand fabrica se deschide peste 4 luni?" :w00t:

Once...
09 May 2008, 13:11
Nu e nici un film romanesc in competitie, dar tot nu pricep care e problema.
Da, e articol de opinie si nu stire. Dar hai sa fim seriosi! Cei ce se pretind ziaristi si scriu pe la ziare habar n-au diferenta intre cele doua genuri jurnalistice.
Cel care a scris a avut ceva informatii si a considerat trebuie date acum. Daca astepta anuntul oficial, nu mai era nimic news worthy in material, nu?

StefanDo
09 May 2008, 13:14
oricum, daca intrati pe principalele site-uri de film veti vedea ca mai toate sunt gandite in sistem blog, cu subiectivitate si implicare maxima a autorului. numai agentiile de stiri mai folosesc stirea seaca ;)

marx
09 May 2008, 13:17
nu inteleg ce-i tabloid in stirea aceea. de cand tabloid a devenit sinonim cu "pe scurt"? pentru o "analiza" nu era nici timp si nici loc ;)
pe scurt? m-am luat eu de marime? am zis doar ca abordarea asta de-a induce o stare de fapte inainte ca ele sa se produca apartine jurnalismului de tip "neaparat senzational".

Once...
09 May 2008, 13:18
Ceea ce nu inseamna, totusi, ca abuzul de struto-camile jurnalistice ar fi indicat. Dar ai dreptate, dezvoltarea web-ului presupune aparitia unor hibrizi. Grav e doar atunci cand se foloseste acelasi stil si in presa scrisa... pe hartie.

StefanDo
09 May 2008, 13:21
analistii politici nu fac previziuni, nu?
de la o situatie reala (lungmetraje de debut sau second movie de nebagat in competitie) putem o ajunge la situatie inca necunoscuta (competitia TIFF). Eu nu sper decat ca ma insel si ca kiri va scoate din maneca cine stie ce debut spectaculos ;)

marx
09 May 2008, 13:28
analistii politici nu fac previziuni, nu?
hai sa nu vb de politica, unde toti sunt niste bufoni.

de la o situatie reala (lungmetraje de debut sau second movie de nebagat in competitie) putem o ajunge la situatie inca necunoscuta (competitia TIFF). Eu nu sper decat ca ma insel si ca kiri va scoate din maneca cine stie ce debut spectaculos ;)
mda. mult zgomot pt nimic. si cum spunea cineva mai sus nu e nicio calamitate daca nu va fi niciun film romanesc in competitia TIFF.
tre doar speram ca la nucleul de max 10 oameni in care sta toata cinematografia romaneasca actuala sa se mai adauge cel putin inca pe atat in cel mai scurt timp.

Once...
09 May 2008, 13:28
NU

StefanDo
09 May 2008, 13:32
nu e o calamitate, ci e doar surprinzator

s-a mai intamplat doar in 2004, iar anul asta ar trebui sa apara vreo 14 lungmetraje, din care cel putin cinci debuturi sau second movie. Si nici macar unul in competitia TIFF? hai sa mor io daca nu-i newsworthy

iar la argumentu' cu politica zici ca esti Jacques Verges. Numai ala zicea: "da' de ce-l acuzati pe saracu Barbie ca a omorat? Doar si voi ati omorat!" La faza asta, din noi doi tabloidul esti tu ;)

marx
09 May 2008, 13:42
nu e o calamitate, ci e doar surprinzator

s-a mai intamplat doar in 2004, iar anul asta ar trebui sa apara vreo 14 lungmetraje, din care cel putin cinci debuturi sau second movie. Si nici macar unul in competitia TIFF? hai sa mor io daca nu-i newsworthy
deci, Gala Gopo a stat doar in 2 filme ce-au rulat in 2007. ce e asa surprinzator ca-n 2008 suntem pe Bulevardul Fluiera-Vant?!

iar la argumentu' cu politica zici ca esti Jacques Verges. Numai ala zicea: "da' de ce-l acuzati pe saracu Barbie ca a omorat? Doar si voi ati omorat!" La faza asta, din noi doi tabloidul esti tu ;)
bah, ma lasi cu politikia?! doar rusii au oameni politici adevarati, aia proveniti din kgb, care iau singuri decizii, in rest: uita-te la maimutzele de bush, base sau sarkozy - niste habarnisti care spun doar aberatii si sunt materie prima pt urna sa te pis de ras.

films4all
09 May 2008, 13:51
nu vreau sa jignesc pe nimeni, inclusiv pe autor..dar marx.. o sa sfarsesti, ca me, ramanand la doar o simpla concluzie: ai pierdut vremea.

StefanDo
09 May 2008, 13:57
deci, Gala Gopo a stat doar in 2 filme ce-au rulat in 2007. ce e asa surprinzator ca-n 2008 suntem pe Bulevardul Fluiera-Vant?!

din cele doua filme de anul trecut, amandoua ar fi meritat sa fie in competitie. Din cele cinci sau sase enumerate de mine, sunt toate sansele sa nu intre niciunul. Mie asta mi se pare de notat ;)

bah, ma lasi cu politikia?!

citesti de la dreapta la stanga? m-am referit la analistii politici si la previziuni. Unde-s de-alte base si ceilalti aici? Vrei sa schimb comparatia? Poftim: acu' ploua, iar la meteo iti zice ca-i maine soare. De unde dracu' isi dau astia seama, frate, trebuie sa fie vraja!

marx
09 May 2008, 15:22
citesti de la dreapta la stanga? m-am referit la analistii politici si la previziuni. Unde-s de-alte base si ceilalti aici? Vrei sa schimb comparatia? Poftim: acu' ploua, iar la meteo iti zice ca-i maine soare. De unde dracu' isi dau astia seama, frate, trebuie sa fie vraja!
si analistii pulitici pe ce baza fac ei "previziuni": pe ce spui tu sau yo sau pe ce zice, de ex, baselu?!

ps: si din cate stiu eu previziunile nu au semnul intrebarii in coada.

Alex Leo Serban
09 May 2008, 21:23
stefando, nu-ti pierde vremea cu tov marx k nu ajungi nicaieri: are un mod aiuritor d a face niste ricosheuri logice d t trezesti k d la homer (nu simpson!) a ajuns la sarmale :lol:

deci: stire e atunci cind spui 'un om a mushkt un ciine'; niet invers!
stirea data d stefando ERA stire - si trebuia data.
punct

ah, k nu n place cum suna, asta e altcva... dar asta e situatia - albastra :)

ps poate n lamureshte tov marx cum poti 'induce o stare d fapte'?! :? expresia (k d obicei) e in mare suferinta, gongorik & comik cit cuprinde (in primu rind s spune 'stare d fapt!); cre k, d fapt, vroia sa spuna k faci supozitii... :P sau (likewise) 'semnu intrebarii in coada'... unde sa pui semnu intrebarii - la mijloc!?? :w00t:

StefanDo
09 May 2008, 21:51
discutia era incheiata
acum, va rog, doar despre tiff

marx
09 May 2008, 22:00
stefando, nu-ti pierde vremea cu tov marx k nu ajungi nicaieri: are un mod aiuritor d a face niste ricosheuri logice d t trezesti k d la homer (nu simpson!) a ajuns la sarmale :lol:

deci: stire e atunci cind spui 'un om a mushkt un ciine'; niet invers!
stirea data d stefando ERA stire - si trebuia data.
punct

ah, k nu n place cum suna, asta e altcva... dar asta e situatia - albastra :)

ps poate n lamureshte tov marx cum poti 'induce o stare d fapte'?! :? expresia (k d obicei) e in mare suferinta, gongorik & comik cit cuprinde (in primu rind s spune 'stare d fapt!); cre k, d fapt, vroia sa spuna k faci supozitii... :P sau (likewise) 'semnu intrebarii in coada'... unde sa pui semnu intrebarii - la mijloc!?? :w00t:
bravo mah, ejti bun de corector. da, e stare de fapt, dar tot n-am inteles ce n-ai inteles tu.
ca de obicei NU INTELEGI nimic, esti un cretin bolnav care ma agaseaza cu interpretari stupide.

1. titlul articolului lui stefan e "Niciun film romanesc in competitia TIFF?".
deci, o stire sau o previziune nu este dubitativa, ci contine date concrete pt a fi plauzibila.
2. insusi stefan fololseste in text cuvantul "supozitie" si tocmai de aceea i-am zis ca articolul e gratuit, pt ca ofera doar o interpretare si induce o nevroza (wow, nu avem film romanesc la tiff, ce jale?!).
tema asta, a absentei, kiar merita o analiza onesta, nu o banala alarmare.

herbert
09 May 2008, 22:05
bah, ma lasi cu politikia?! doar rusii au oameni politici adevarati, aia proveniti din kgb, care iau singuri decizii, in rest: uita-te la maimutzele de bush, base sau sarkozy - niste habarnisti care spun doar aberatii si sunt materie prima pt urna sa te pis de ras.
My God, nici la politica nu te pricepi!
auzi: "doar rusii au oameni politici adevarati, aia proveniti din kgb, care iau singuri decizii"...
pai, poate n-ai aflat sau te informeaza doar victor roncea de la ziua.
putin si detasamentul sau de mafioti-asasini fac cea mai proasta politica, pt Rusia in primul rand. sunt ei de capul lor, dar problema e ca nu au cap.

marx
09 May 2008, 22:10
.
putin si detasamentul sau de mafioti-asasini fac cea mai proasta politica, pt Rusia in primul rand. sunt ei de capul lor, dar problema e ca nu au cap.
titlul din ZF de azi:
Investitiile pe care le face fondul controlat de la Kremlin pun Occidentul pe jar
:lol:

Alex Leo Serban
09 May 2008, 22:24
cer administratorilor forumului sa s autosesizeze in leg cu folosirea sintagmei 'cretin bolnav' apropo d pers mea!

ESTE ULTIMA OARA K MAI TOLEREZ INVECTIVELE AC INDIVID CERTAT CU BUNA CRESTERE, CU BUNUL SIMT SI CU BUNA (CON)VIETUIRE, in general.

raspunsurile lui, la sesizari PUNCTUALE SI F PERTINENTE (in kestiuni kre tin d gramatik, semantik etc), au fost & continua sa fie SISTEMATIC cele p kre l puteti constata si cu ac prilej... :sick:

nu sint dispus sa fac public tot c gindesc dspr 'urbanitatea', 'spiritul dialogului' &, dc nu, starea mentala a respectivului, DAR precizez k, dk MARX nu este banat (makr 3 (trei) zile), MA RETRAG DP AC FORUM!

marx
10 May 2008, 01:05
draga als, ai un tupeu de borfas, ataci si jignesti dar vrei sa fi tratat cu floricele. esti kiar un IDIOT si fiecare postare a ta dovedeste asta.
ti-am demonstrat inca o data ca NU esti incapabil sa INTELEGI lucruri f simple, ca de exemplu " o stire concreta nu poate fi dubitativa", dar sinapsele tale sunt nefunctionale.
esti recunoscut pt labilitatea ta psihica, asa ca nu e nimic surprinzator in comportamentul tau, dar te-as ruga sa ai decenta sa nu ma mai SUFOCI cu comentariile tale ilogice, maligne sau triviale.

StefanDo
10 May 2008, 07:26
marx, banat doua zile pentru comportament incalificabil (a se citi badaranesc :P) si pentru nenumaratele cuvinte urate pe care le-ai aruncat in repetate randuri partenerilor de forum (un motiv in plus: "stirea" din capul tau e o varza :D)

als, banat doua zile pentru atacuri repetate. Un limbaj decent nu poate masca scandalagiul din tine ;)

si da, trebuie sa ne intalnim sa-ti dau diploma de critic preferat :)

EgoN
10 May 2008, 11:40
als e pe prima pagina a siteului cu recomandarea pt. FFE si totodata e banat. isn't weird? :P

redmen
10 May 2008, 11:43
Aleluia ! Poti sa stergi si toate mesajele astea off-topic acuma :)

EgoN
10 May 2008, 11:44
ia spune-ne despre tiff tu mai bine, sa vedem ce stii :P

gionloc
10 May 2008, 12:04
als e pe prima pagina a siteului cu recomandarea pt. FFE si totodata e banat. isn't weird? :P

indeed!

(pentru a fi in ton :lol:, trebuia sa fie banat pe cinemagia numai pe subiectul dedicat FFE! :P ar fi fost o miscare plina de inteles!)

StefanDo
19 May 2008, 09:48
Competitia TIFF:

Viva (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=27294), regia Anna Biller, SUA, 120'

La Zona (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=27296)/The Zone, regia Rodrigo Pla, Mexic, 97'

Sugisball (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=19763)/Autumn Ball, regia Veiko Ounpuu, Estonia, 123'

Sieben Tage Sonntag (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=27298)/Seven Days Sunday, regia Niels Laupert, Germania, 80'

J'ai toujours reve d'etre un gangster (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=24619)/I Always Wanted to Be a Gangster, regia Samuel Blenchetrit, Franta, 113'

Lake Tahoe (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=23753), regia Fernando Eimbcke, Mexic, 85'

Karoy (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=27300), regia Zhanna Issabayeva, Kazahstan, 85'

Kalandorok (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=27302)/The Adventurers, regia Bela Paczolay, Ungaria, 100'

El cielo, la tierra y la lluvia (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=27303)/The Sky, the Earth and the Rain, regia Jose Luis Torres Leiva, Chile, 110'

Istoria 52 (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=27305)/Tale 52, regia Alexis Alexiou, Grecia, 97'

Ga med fred Jamil (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=27306)/Go with Peace Jamil, regia Omar Shargawi, Danemarca, 90'

Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=27307)/Intimacies of Shakespeare and Victor Hugo, regia Yulene Olaizola, Mexic, 83'

klein
19 May 2008, 10:48
marx, banat doua zile pentru comportament incalificabil (a se citi badaranesc :P) si pentru nenumaratele cuvinte urate pe care le-ai aruncat in repetate randuri partenerilor de forum (un motiv in plus: "stirea" din capul tau e o varza :D)

als, banat doua zile pentru atacuri repetate. Un limbaj decent nu poate masca scandalagiul din tine ;)

si da, trebuie sa ne intalnim sa-ti dau diploma de critic preferat :)
Abia acum vad si eu de ce nu mai posteza als. deci e banat pentru ce a scris pe acest topic?? :o nu prea ma bag in chestii dintr-astea de scandal, dar de data asta mi se pare prea mult. credeam ca limbajul decent e conditia principala pentru a ramane pe forum. in cazul asta, de ce nu e banata sistematic Dragomara? mi se par mult mai inutile postarile ei (cu toate smile-urile 'amicale') decat cele ale lui als (oricat de 'scandalagii' ar fi).
of, of, Stefane, Stefane, acu' ti-ai gasit si tu, cand e Cannes-ul? cand fierbeam de nerabdare sa vedem ce se mai intampla anul asta la festival. :(

scuze pentru divagarea de la topic.

StefanDo
19 May 2008, 11:18
imi pare rau ca als nu mai acopera festivalul de la cannes, dar nu-mi pare rau ca l-am banat. obiceiul lui de a-si sacai antipatiile de pe forum pentru ca, la prima reactie a acestora, sa ceara banarea lor, devenise suparator.

europe_east
19 May 2008, 13:03
off topic: e o plictiseala de nedescris pe cinemagia fara als.

StefanDo
19 May 2008, 13:12
ce-ar fi sa ne concentram pe TIFF in topicul asta?

StefanDo
20 May 2008, 11:03
Sectiunea Supernova de la TIFF arata asa:

Paranoid Park (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=17763)/Paranoid Park (Franta-SUA, 2007)
R. Gus Van Sant
Cu: Gebe Nevins, Daniel Liu, Taylor Momsen, Jake Miller
Premii si festivaluri: 60th Anniversary Prize la Cannes Film Festival 2007, Premiul Producatorilor la Independent Spirits Awards 2007, Toronto Film Festival 2007, Viennale 2007

Triunghiul rusesc (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=27323)/Rusuli samkudhedi/The Russian Triangle (Germania, 2007)
R. Aleko Tsabadze
Cu: Artyom Tkachenko, Konstantin Khabensky
Premii si festivaluri: Premiul Special al Juriului Festivalului International de Film de la Moscova 2007, selectionat in competitia oficiala a Festivalului de Film Young East European Cinema de la Cottbus 2007

Fete acoperite (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=27324)/Sakli yuzler/Hidden Faces (Turcia, 2007)
R. Handan Ipekci
Cu: Senay Aydin, Istar Goksever, Cem Bender, Berk Hakman
Premii si festivaluri: prezentat la Festivalul de Film "Portocala de Aur" Antalya 2007, Festivalul International de Film de la Salonic 2007

Nu ne lua in seama (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=24178)/Non pensarci (Italia, 2007)
R. Gianni Zanasi
Cu: Dino Abbrescia, Giuseppe Battiston, Paolo Briguglia, Anita Caprioli
Premii si festivaluri: Premiul FEDIC si premiul Pasinetti la Festivalul de la Film de la Venetia 2007

Crima americana (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=27010)/An American Crime (SUA, 2007)
R. Tommy O'Haver
Cu: Ellen Page, Catherine Keener, Hayley McFarland, Ari Grainor, Even Peters
Premii si festivaluri: Sundance Film Festival 2007, Stockholm International Film Festival 2007

Caramel (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=27326)/Caramel (Franta-Liban, 2007)
R. Nadine Labaki
Cu: Nadine Labaki, Yasmine Elmasri, Joanna Moukaryel, Gisèle Aouad
Premii si festivaluri: Cannes Film Festival 2007, Toronto Film Festival 2007, London Film Festival 2007

Beneficiile plansului (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=27328)/Lo bueno de llorar (Spania, 2006)
R. Matias Bize
Cu: Alfonso Bayard, Paul Berrondo, Alex Brendemuhl, Elena Corredera
Premii si festivaluri: Premiul Criticilor si Mentiune Speciala la Valdivia International Film Festival

Sange contaminat (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=23214)/Myrin/Jar City (Islanda-Germania-Danemarca, 2006)
R. Baltasar Kormakur
Cu: Atli Rafn Sigurðsson, Erlendur Eir�*ksson, Elma L�*sa Gunnarsdóttir, Rafnhildur Rósa Atladótir
Premii si festivaluri: Crystal Globe la Karlovy Vary International Film Festival, Cel mai bun Film, Cel mai bun Regizor, Actorul Anului, Cel mai bun sunet, Cel mai bun Actor intr-un rol secundar la Premiile Edda 2006

Deodata, iarna trecuta (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=25294)/Improvvisamente l'inverno scorso/Suddenly, Last Winter (Italia-Germania, 2008)
R. Luca Ragazi, Gustav Hofer
Cu: Luca Ragazi, Gustav Hofer
Premii si festivaluri: Manfred Salzgeber Award - Special Mention la Berlinale 2008

4 neveste la un barbat (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=27329)/Fyra fruar och en man /4 Wives – One Man (Suedia, 2007)
R. Nahid Persson
Cu: Heda Mohammadi, Farang, Goli, Shahpar, Ziba
Premii si festivaluri: Gothenburg Film Festival 2007

Sub bombardament (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=24627)/Sous les bombes/Under the Bombs (Franta-Liban-Marea Britanie, 2007)
R. Philippe Aractingi
Cu: Bshara Atallah, Bshara Atallay, Rawia Elchab, Nada Abou Farhat
Premii si festivaluri: Premiul EIUC la Venice Film Festival 2007, in selectie la Sundance Film Festival 2008

Operatiunea Cineastul (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=18427)/Operation Filmmaker (SUA, 2007)
R. Nina Davenport
Cu: Alberto Bonilla, Steven Chinni, Liev Schreiber
Premii si festivaluri: Premiul KNF la Rotterdam Film Festival 2007, Premiul Special al Juriului la Chicago International Film Festival

Problema cu tantarii si alte povesti (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=27330)/Problemat s komarite i drugi istorii/The Mosquito Problem (Bulgaria, 2007)
R. Andrey Paounov
Premii si festivaluri: Cel mai bun documentar - Mentiune Speciala la Karlovy Vary International Film Festival 2007, From A to A Award la Motovun Film Festival, Grierson Award la British Film Institute Awards 2007

Fantomele lui Goya (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=17888)/Goya's Ghosts (SUA-Spania 2006)
R. Milos Forman
Cu: Javier Bardem, Natalie Portman, Stellan Skarsgard, Randy Quaid
Premii si festivaluri: 3 nominalizari la Premiile Goya 2007, Goteborgs Filmfestival, Seatlle International Film Festival 2007

Regele ping-pong-ului (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=24624)/Ping-pongkingen/King of Ping-Pong (Suedia, 2008)
R. Jens Jonsson
Cu: Hampus Johansson, Jerry Johansson, Frederik Nilsson, Ann-Sofie Nurmi, Georgi Staykov
Premii si festivaluri: Cea mai buna imagine, Marele premiu al juriului la Sundance Film Festival, selectia oficiala la Festivalul International de la Rotterdam, nominalizat la Cel mai bun film la Goteborg Film Festival.

Trupa de elita (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=23756)/Tropa de Elite/The Elite Squad (Brazilia, 2007)
R. Jose Padilha
Cu: Wagner Moura, Caio Junqueira, Andre Ramiro
Premii si festivaluri: Ursul de Aur la Festivalul International de Film de la Berlin

Import/Export (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=18006)/Import/Export (Austria, 2007)
R. Ulrich Seidl
Cu: Ekateryna Rak, Paul Hofmann, Michael Thomas, Maria Hofstatter
Premii si festivaluri: Marele Premiu la Festivalul International de Film de la Erevan, in selectia Palme d'Or de la Festivalul de film de la Cannes

Leo (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=25399)/Leo (Suedia, 2007)
R. Josef Fares
Cu: Sara Edberg, Jan Fares, Josef Fares
Premii si festivaluri: Nominalizare la Cel mai bun actor, Cea mai buna regie, Cel mai bun film la Guldbagge Awards.

Control (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=20611)/Control (Marea Britanie-SUA-Australia-Japonia, 2007)
R. Anton Corbjin
Cu: Samantha Morton, Sam Riley, Alexandra Maria Lara
Premii si festivaluri: Camera d'Or – Mentiune Speciala, Prix Regards Jeune la Cannes Film Festival, Cel mai bun actor si Cel mai bun scenariu la Chicago International Film Festival, Premiul BAFTA pentru Cel mai promitator debut (scenaristului Matt Greenhalgh), Cel mai bun film britanic independent, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor intr-un rol secundar, Cel mai promitator debut (Sam Riley) la British Independent Film Awards.

Smecherii (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=26315)/Sztuczki/Tricks (Polonia, 2007)
R. Andrzej Jachimowski
Cu: Damian Ul, Ewelina Walendziak, Tomasz Sapryk, Rafal Guznickzak
Premii si festivaluri: Label Europa Cinemas si Laterna Magica la Festivalul de Film de la Venetia, Leul de Aur si premiul pentru Cea mai buna imagine la Polish Film Festival, Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Bratislava

Fotbal sub acoperire (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=27331)/Football Undercover (Germania, 2008)
R. David Assmann, Ayat Najafi
Cu: Niloofar Basir, Narmila Fathi, Sanna El-Agha, Marlene Assmann
Premii si festivaluri: Cel mai bun documentar si Premiul publicului la Festivalul de Film de la Berlin.

I'm not there (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=19569)/I'm Not There (SUA, 2007)
R. Todd Haynes
Cu: Cate Blanchett, Christian Bale, Richard Gere, Heath Ledger
Premii si festivaluri: nominalizare la Oscar, Cea mai buna actrita in rol secundar la Globurile de Aur, Chlotrudis Awards, la Premiile Asociatiei de Critici din Chicago, din Las Vegas si Toronto, Cel mai bun film, Premiul Special al juriului, Cea mai buna actrita la Festivalul de la Venetia, nominalizat la Leul de Aur.

Ancheta (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=27337)/Investigation (Bulgaria-Germania-Olanda, 2006)
R. Iglika Triffonova
Cu: Krassimir Dokov, Svetla Yancheva, Labina Mitevska, Kliment Denchev
Premii si fetivaluri: Cel mai bun film balcanic, Cel mai bun film bulgaresc la Festivalul International de Film de la Sofia, Marele premiu la Cottbus Film Festival.

illotempore2002
20 May 2008, 12:47
sper sa le aduca pe toate la Bucuresti....si sa nu le mai rasoleasca asa, ca anul trecut

cum o fi Gus Van Sant-ul din 2007?

StefanDo
20 May 2008, 12:58
e imposibil sa le aduca pe toate la Bucuresti :)
vor aduce palmaresul si probabil cateva, nu multe, pe deasupra

klein
20 May 2008, 13:19
e bulversant. mai static decat Elephant, dar gratie unui fel de a filma, de a se apropia de personaje, de a cauta si de a arata profunda tristete si neliste a sufletului de adolescent, filmul asta m-a bantuit multe vreme. am o singura chestie sa ii reprosez (mai ales ca prin repetitie devine cliseu si incep sa il banuiesc pe GVS de misoginie): felul in care sunt tratate personajele feminine: anorexice, superficiale sau proaste de-a dreptul.

StefanDo
20 May 2008, 16:47
Primul spot TIFF: http://www.cinemagia.ro/news.php?news_id=8633

sunt singurul care n-a inteles gluma? :(

rocky
20 May 2008, 17:26
Cine-ar fi crezut acum 10 ani ca o sa ajungem sa avem 10 filme romanesti intr-un festival ca lumea?
Suna foarte bine cel de care vorbea m chirilov dimineata la b1, cu el si ea in lift. Daca au reusit sa tina tensiunea atita timp, sint de laudat toti cei implicati in crearea lui.

tailgunner
21 May 2008, 11:29
paranoid park e misto. accident (oribil) cu un inger pe skateboard. si klein are dreptate.

Proletar
21 May 2008, 14:03
Primul spot TIFF: http://www.cinemagia.ro/news.php?news_id=8633

sunt singurul care n-a inteles gluma? :(

nu esti singurul :)

pare a fi o reconstituire...dar nu inteleg de ce sa uita pe furis la ceas pustiul ala gras, in final?

StefanDo
21 May 2008, 14:20
probabil din cauza desenelor scene din "Casino Royale" in care personaj principal era ceasul Omega de la incheietura agentului 007?

Serghei
22 May 2008, 12:07
Un program pe zile?

StefanDo
22 May 2008, 15:21
nu e disponibil inca ;)
Later Edit: o sa fie disponibil luni

si anul asta o sa avem cel mai tare invitat de onoare (http://www.cinemagia.ro/news.php?news_id=8656) din istoria TIFF :)

StefanDo
23 May 2008, 18:13
Cei cinci din juriul TIFF

Jay Weissberg a absolvit Universitatea din Michigan, profilindu-se atit pe istoria filmului cit si pe istoria artei, impartindu-si timpul intre o arhiva foto din New York si colaborarea cu un intermediar de lucrari ale Vechilor Maestri cu sediul in Londra. In 2001 s-a mutat la Roma si din 2003 lucreaza in calitate de critic de film la revista americana Variety. Lucrarile sale despre primii ani ai cinema-ului au fost publicate in Sight and Sound si Senses of Cinema, Jay Weissberg facind pina in prezent parte din numeroase jurii de festivaluri europene.

Corneliu Porumboiu a urmat UNATC-ul, unde a studiat regie de film, abia dupa ce a absolvit Academia de Studii Economice Bucuresti. Meseria de cineast s-a dovedit a fi alegerea buna cind a castigat competitia studenteasca de la Cannes, Cinefondation, cu scurtmetrajul Calatorie la oras si apoi, in 2006, trofeul Camera D’Or pentru debut in lungmetraj cu filmul A fost sau n-a fost?. In prezent cel de-al doilea lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu se afla in preproductie, urmind ca filmarile sa inceapa la toamna.

Marie Pierre Macia, fost director de program al Festivalului de Film de la San Francisco si manager al sectiunii Quinzaine des Realisateurs de la Cannes (intre 1999 si 2002) este membru al consiliului director al pietei de coproductie a Festivalului International de Film de la Salonic, Crossroads. Marie Pierre Macia este un reputat consultant si organizator de program al multor festivaluri internationale si in perioada in care a detinut presedintia sectiunii Quinzaine des Realisateurs a fost unul dintre cei mai infocati sustinatori ai unor regizori pe atunci debutanti din Noul Val romanesc, precum Cristi Puiu si Cristian Mungiu.

Michael Fitzgerald si-a inceput cariera de scenarist la Roma imediat dupa ce a absolvit Universitatea Harvard. A lucrat in calitate de co-scenarist si producator la filmul lui John Huston Wise Blood (1979), continuand cu un alt clasic al marelui regizor, Under the Volcano, film nominalizat la doua premii Oscar. Recent, a lucrat in calitate de producator la extraordinarul debut regizoral al lui Tommy Lee Jones, Cele Trei Inmormantari ale lui Melquiades Estrada, castigator al Premiilor pentru Cel mai bun scenariu si Cel mai bun actor la editia din 2005 a Festivalului de Film de la Cannes. In acest moment se afla in pre-productie cu filmul Waiting for the Barbarians, ecranizare a romanului lui J.M. Coetzee, castigator al premiului Nobel, ce va fi filmat incepind cu 2009 in Asia.

Sebastian Lelio este regizorul chilian care a facut furori la festivalurile internationale de film de anul trecut. Filmul sau de debut, La Sagrada Familia, este castigatorul Trofeului Transilvania de la editia trecuta a TIFF-ului si a participat la peste 100 de festivaluri internationale, adunind nu mai putin de 26 de trofee. In acest moment Sebastian lucreaza la montajul celui de-al doilea lungmetraj al sau, cu titlul Navidad/Christmas, selectat in sectiunea de proiecte a Festivalului de Film de la Cannes, La Residence, in 2006.

StefanDo
27 May 2008, 11:08
Un program pe zile?

il gasesti aici (http://www.tiff.ro/ro/node/1325).

tailgunner
29 May 2008, 16:05
primele impresii nu-s tocmai roze:

Desi holul batrinei Republici pare sa fi primit in dar anul asta un facelift mai de Doamne ajuta (cabine de sticla pe categorii: bilete, press/guest, abonament, plus alte standulete si niste chestii ornamentale care tocmai se montau) ceva parca e nitel putred in organizare. Azi ma duc sa iau abonamente. O tipa fuck de cool mi le da. Pe ele scrie: instructiuni de folosire pe verso. Privim pe verso. Unde scrie: Abonamentul este gratuit si nu asigura accesul in cinematograf (poate asigura accesul la frizer, atunci). La intrare bla bla bla ...sa prezentati si biletul, etc. Simplu, nu? Te duci, iti iei bilet, intri. Numai, aflu, e taman invers: abonamentul se plateste si biletul de intrare se ia gratuit. Se ia in ziua filmului, sau cu o zi inainte, doar de la Republica. Deci , ai n-ai treaba-n tirg si vrei sa vezi un film la Arta, tre sa faci o plimbare si pe la Republica. Misto!. Sau, imi zice fatuca, cu treizeci de minute inainte de intrare la cinematograful la care ruleaza. Oh, boy! Experienta ne invata ca in intervalul mentionat va fi "hell on earth" in holul cinemaurilor. Ii atrag atentia drei cool ca abonamentele sunt in contradictie cu felul in care se vor intimpla lucrurile in viata reala. Imi raspunde, usor ofensata si superior: Nu sint in contradictie. Ii dau sa citeasca. "A", zice, hlizindu-se catre prietena ei, cu care tocmai purta o discutie despre filme, pe care eu am intrerupt-o pare-se. Programe? "S-au terminat". Of course they did. Ieri n-aveau abonamente. Still, TIFF is almost here, it's the season to be jo...., wait, that's a different movie.

StefanDo
29 May 2008, 18:52
anul trecut mi-au ratacit poza si au mai fost cateva faze, dar nu mi-am amintit de astea pana acum :)

cand ma gandesc la TIFF imi vin in cap o mie de momente misto si nu micile plictiseli organizatorice (inevitabile, si de care sufera si berlinul, cannes-ul sau venetia ;) ). Oricum, TIFF-ul e campionul comunicarii, poti vorbi cu toata lumea, juriu, regizori, actori, oricat de oarecare ai fi :)

iar la atmosfera bate toate festivalurile

Supastar
29 May 2008, 19:32
am o singura chestie sa ii reprosez (mai ales ca prin repetitie devine cliseu si incep sa il banuiesc pe GVS de misoginie): felul in care sunt tratate personajele feminine: anorexice, superficiale sau proaste de-a dreptul.
nu cred k asta e problema.
la mijloc e homosexualitatea, cel putin in filmul asta.

foarte bun. e atat de bine construit pe atat de multe straturi! si impreuna cu elephant cred k face din gvs regizorul care intelege cel mai bine&mai profund adolescentii contemporani.

gionloc
29 May 2008, 19:53
primele impresii nu-s tocmai roze:

pentru noi a fost simplu.
am mers cu Ioana azi la republica. am cumparat un card tiff (contine 30 de bilete de intrare!), ne-am mutat la ghiseul cu tichete - cele cu numele filmului, ora, cinematograful - si in 5 minute am luat tichetele pe trei zile, pentru amindoi, vreo 10 filme. acreditarile vin abia miine dimineata pela ora 10 jumate, dupa filmul lui Kormakur va fi rezolvata si treaba asta. asa ca nu e chiar rau :)

klein
30 May 2008, 09:57
am o singura chestie sa ii reprosez (mai ales ca prin repetitie devine cliseu si incep sa il banuiesc pe GVS de misoginie): felul in care sunt tratate personajele feminine: anorexice, superficiale sau proaste de-a dreptul.
nu cred k asta e problema.
la mijloc e homosexualitatea, cel putin in filmul asta.
cum adica? homosexualitatea cui?

StefanDo
30 May 2008, 10:16
wikipedia:

Gus Green Van Sant, Jr.[1] (born July 24, 1952) is an American film director, photographer, musician, and author. He was nominated for the Best Director Academy Award for his 1997 film Good Will Hunting. He currently lives in Portland, Oregon.

His early career was devoted to directing television commercials in the Pacific Northwest. Openly gay, he has dealt unflinchingly with homosexual and other marginalized subcultures without being particularly concerned about providing positive role models.

Unlike many gay filmmakers, Van Sant — who had long been openly gay — declined to use same-sex relationships as fodder for overtly political statements, although such relationships would frequently appear in his films.

Supastar
30 May 2008, 10:21
cum adica? homosexualitatea cui?
Posibil SPOILER!
pai in filmul asta homosexualitatea sau mai bine spus tendintele homosexuale ale cam tuturor persoanelor de sex masculin care apar un pic mai bine conturati in film.

asta e un film despre care chiar avem ce discuta. daca vreti putem continua intr-un topic dedicat filmului.

klein
30 May 2008, 10:58
a, da? ti s-a parut ca baietii aia erau homosexuali?
mie nici macar nu mi-a trecut prin cap. :)
eu cred ca e mai degraba o atitudine specifica varstei. baietii prefera sa se reuneasca si sa faca skate decat sa-si dea intalniri cu fetele, care, asa cum le prezinta GVS, sunt pipitze, superficiale, plictisitoare. e mult mai pasionant, mai viu si mai tentant pentru ado sa isi petreaca timpul facand activitati dintr-astea. cred ca, la inceputul adolescentei, cand inca nu s-au desprins complet jocuri si zbenguiala copilariei, baietii (fetele poate mai putin ca sunt mai precoce si viseaza la feti frumosi) prefera fotbalul, jocurile pe internet, desenele animate cu super-eroi, etc. in film, faptul ca tipul are "o prietena" pare mai mult o strategie de fatada, ca sa nu isi piarda credibilitatea in fata celorlalti, ca sa intre cumva in randul lumii, sa nu fie luat peste picior. dar, deep inside, prefera lumea baietilor, a skate-ului, care nu e neaparat homosexuala.
eu zic ca putem sa vorbim si aici despre film. e on topic :) in alta parte, nu vad unde am putea sa mergem ca nu a iesit pe ecrane

Supastar
30 May 2008, 11:17
ok.

sunt cateva detalii si cadre din film care nu prea pot fi explicate altfel. cel putin eu n-am reusit:

- aminteste-ti cand prietenul lui alex il ia cu masina cum se uita la el si cat insista gvs pe privirea aia!
- aminteste-ti cum il priveste pe alex tipul cu care va merge la tren cand stau vreo 4-5 tipi&tipe in skatepark! si btw, unde s-au dus cei doi? si de ce?

in astea 2 scene dupa felul in care filmeaza gvs iti dai seama k ceva nu e in regula. e o atmosfera apasatoare in insistenta cadrelor si trebuie sa existe o explicatie.

- nu ti s-a parut dubioasa nici scena cu tatal sau si modul in care ii spune ca se muta cu unchiul Jerry/ Tommy/ etc. (nu mai retin numele)?

am citit pareri cum ca tot filmul e o metafora pentru primele experiente homosexuale si coming out of the closet, dar interpretarea asta mi se pare usor abuziva. totusi tot discutand despre filmul asta, am ajuns la concluzia ca evitand homosexualitatea naratiunea filmului nu sta in picioare.
si e un film atat de bine regizat&filmat si atat de intens si nelinistitor incat ar fi pacat sa fie inconsecvent narativ.

klein
30 May 2008, 12:12
adevarul e ca nu imi amintesc nici privirile, nici celelalte detalii de care pomenesti. am vazut filmul anul trecut. (uf, mereu ma regasesc in pozitia asta :x )
dupa postarea ta am mai citit cateva pareri in legatura cu homosexualitatea si recunosc ca, desi nu-mi trecuse prin cap asa ceva, nu pot exclude aceasta posibilitate. se potriveste personajelor, aflate in cautare de sine. anumite situatii pot fi explicate mai simplu: relatia cu tipa. (desi, era atat de enervanta ca nu e nevoie sa fii homosexual ca sa-ti scada libidoul. in fine, voi stiti mai bine ;) )
pe de alta parte, ideea ca Alex ar fi in cautarea unei identitati sexuale si ca de-aia era atat de pierdut, confuz, trist, etc... ma dezamageste un pic pentru ca restrange foarte mult potentialul introspectiv al filmului. in fine, sa zicem ca GVS a castigat aici, ramanand destul de ambiguu si ca putem sa interpretam cum vrem.

Supastar
30 May 2008, 12:16
anumite situatii pot fi explicate mai simplu: relatia cu tipa. (desi, era atat de enervanta ca nu e nevoie sa fii homosexual ca sa-ti scada libidoul. in fine, voi stiti mai bine ;) )
ai dreptate. de aia nu am invocat faza in argumentarea mea.

ma dezamageste un pic pentru ca restrange foarte mult potentialul introspectiv al filmului.
de aia spuneam si eu k vad tema homosexualitatii in film, dar refuz sa cred k tot filmul e o metafora pt treaba asta.

in fine, sa zicem ca GVS a castigat aici, ramanand destul de ambiguu si ca putem sa interpretam cum vrem.
evident. k l orice film bun. ;)

te invit sa-l revezi daca ai ocazia.

herbert
31 May 2008, 21:15
Some Questions
1. Cinemagia are corespondent/corespondenti la TIFF?
2. De ce gionloc nu are o rubrica pe acest forum?
3. De ce Pitbull nu e trimis sa respire aerul tare al Clujului (diurna 300 Euro per zi)?
4. De ce Mala Portugal nu are o rubrica de mondenitati despre TIFF 2008?
5. De ce ALS nu raspunde zilnic la 3 intrebari ale corespondentilor Cinemagia la TIFF?
6. De ce lipseste rubrica "Fotografia zilei" de la TIFF?...

Supastar
31 May 2008, 21:58
se pare k legatura dintre cinemagia si tiff nu mai e ce-a fost odata.

parca odata candva un user al forumului ajunge chiar si in juriu,nu?

ricutza
31 May 2008, 23:09
erau trei forumisti...care ofereau premiul Cinemagia....

Pitbull
01 Jun 2008, 03:26
Chiar, acum îmi amintesc si eu! Traditia asta ar trebui sä fie reluatä! Glo, Stef - vorbim pentru la anu'!

Supastar
03 Jun 2008, 11:54
pana la anu sa mai zica cineva ce filme sunt misto.
anyone?

Gloria
03 Jun 2008, 14:21
hm, am vorbit eu pentru un Premiu Cinemagia dat la Tiff si un cinemagist in juriu, dar de cand s-a bagat Republik (Chirilov)..., nu mai avem nicio sansa. O sa mai tatonez terenul.

Dar vedeti ca pe 5 iunie, e programat in premiera "Tache", in regia lui Igor Cobileanski, scenariul Mara Nicolescu!
Deci, pregatiti-va pentru o portie strasnica de ras, e o comedie super istet scrisa. ;)

Proletar
03 Jun 2008, 16:55
mara nicolescu nu e scenarista de la "un acoperis deasupra capului"?
ei, atunci brava!

Gloria
04 Jun 2008, 15:39
Da da, ea e scenarista si de la Un acoperis deasupra capului; dar atunci n-a avut bafta de un regizor ok, astfel incat filmul a iesit sub asteptari...

Proletar
04 Jun 2008, 15:45
dar eu o felicit ca a trecut peste chestia aia.
poate ca unii inca isi mai inchipuie ca a scrie un scenariu de lungmetraj e floare la ureche...

Proletar
04 Jun 2008, 16:41
cat despre TIFF...cele mai tari momente raman petrecerile organizate de sponsori :)
ah, si gala finala...dar si cockteilul de dupa... :love:

Proletar
04 Jun 2008, 16:43
apropo de marian crisan...
pot sa spun ca am impartit aceeasi camera anul trecut?
thank you...:)

Supastar
04 Jun 2008, 16:48
and did u get naughty??? :oops:

Proletar
04 Jun 2008, 16:55
and did u get naughty??? :oops:

:))
nu, eram oameni seriosi.
dar de iesit impreuna in oras tot am iesit.
imi aduc aminte de o petrecere kodak...intr-o locatie destul de misto...un soi de restaurant pe malul unui lac aflat intr-un parc interminabil.
clujenii probabil ca stiu unde e...
noi nu mai stim, era noapte...

Airlight
04 Jun 2008, 17:00
ai muscat din pelicula care ti-a dat viata :lol:

Proletar
04 Jun 2008, 17:03
ai muscat din pelicula care ti-a dat viata :lol:

nu, mie mi s-a parut foarte lichida! :))

Proletar
04 Jun 2008, 17:06
ah, si apropo de voi, regizorii...
aveti o pasiune uriasa pentru pelicula.
la orice grup de discutii m-as fi alaturat cu crisan si mavrodineanu, se discuta despre pelicula...despre montaj...despre etalonaj....

hellsteed
04 Jun 2008, 22:09
erai in parcul central la Chios.....

Proletar
04 Jun 2008, 22:15
cu alei de 20 de km...:)

gionloc
05 Jun 2008, 08:56
la cluj e super, in sfirsit a plouat bine, soarele s-a mai domolit.
si incep zilele filmului romanesc!

Gloria
05 Jun 2008, 11:58
Gionloc, tu ce ne spui de Tache? Dar de celelalte filme romanesti?

gionloc
05 Jun 2008, 16:18
tache e f slab.
filmul ancai damian - intilniri incrucisate - e destul de bun. trei episoade, primul si al treilea bine sustinute de actori, atmosfera buna, partea a doua slaba, cu replici exagerate, atitudini nefiresti pentru situatia data + (aici e cea mai mare hiba) tot felul de burti specifice patriei noastre - lautari, folcloriste.

cam atit :P

StefanDo
05 Jun 2008, 16:31
a, cand am comunicat prin gesturi dupa proiectie credeam ca esti ironic :)

mie mi s-a parut ciudat faptul ca lumea din sala radea "cand nu trebuia". Iar comentariile de dupa semanau foarte mult intre ele: "hai ca nu e chiar asa de rau". E ca atunci cand te bucuri dupa un accident ca, in loc sa mori, ai ramas fara un picior.

Singura parte care mi-a placut a fost ultima.

tailgunner
05 Jun 2008, 17:05
Mie mi-a placut Tache. E o comedioara fara pretentii, a feel-good movie,cu un scenariu care merge, desi cauta prea mult gluma, si se intrevede de pe la jumatate unde se duce filmul. E filmat curat, cu momente reusite. Mircea Diaconu e OK, desi pe contre-emploi cumva. In partea a doua scenariul trage prea mult spre caricatura bufa, si sansa de a-l face intr-adevar "amarui" se pierde.
Intilnirile incrucisate au fost chiar OK. La structura, de acord cu gionloc, prima parte e buna (Mimi Branescu remarcabil), a doua e carpita rau si Oxana Moravec abia de reuseste s-o salveze pe ici colo, plus ca un plot-hole considerabil (cum de ajunge Ana in camera de hotel?). Fiindca segmentul doi se lungeste (burti a fost cuvintul care mi-a venit si mie in minte), al treilea e prea scurt si Andi Vasluianu (bun) abia daca are loc in film. Tot aici se simte cel mai bine si mina lui Razvan Radulescu, si imi pare rau ca n-au tratat partea III cu mai multa atentie.
Ce-am mai vazut?
In primele zile, alegeri nu foarte reusite din parte-mi: filme proaste: Macel in paradis, un zece negri mititei cu retarzi coreeni, Karoy, wtf is that movie?, incepe cu un Pacala kazah si se termina cu melodrama de iurta; altele mediocre: Balul de toamna, povesti de cartier estonian cu unele sclipiri, Istoria 52 (Grecia), a cross between Vanilla Sky (sau Abre los ojos, daca vreti) si Groundhog day (dar se ia in serios).
Lucrurile s-au indreptat pe parcurs, mai ales datorita excelentului Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo (de Yulene Olaizola, asa-mi place numele asta ca trebuie sa-l scriu), documentar dar cu feel de mockumentar, cu un dozaj admirabil, film simplu si captivant.
Plus Fantomele lui Goya si Funny Games US. Nu m-am dus la filmele despre muzica ca n-am avut chef. Pacat ca n-o sa ajung maine sa vad Oglinzi miscatoare de Ivan si Igor Buharov, mi s-a spus ca e bun. Voi l-ati vazut?

Bagheera
05 Jun 2008, 19:03
Nu aveam intentia sa intervin, dar iata ca nu ma poci opri.
"Tache e f. slab"... o astfel de afirmatie este ori pur si simplu rea, ori neavizata. Scuze.

Tache, desi e posibil sa nu fie genul meu de film :w00t: , nu am cum sa nu admit ca place.
Stefan, asta cu " se radea cand nu trebuia" e semn rau doar in drama; la un film de comedie nimeni nu poate hotari cand trebuie sau nu sa razi. Pentru ca rasul devine reactia prin care spectatorul arata ca empatizeaza cu ...comedia de pe ecran; stii ca exista spectatori care se ataseaza asa mult de un film, ca rad la orice faza din el. Mie mi s-a intamplat asta cu Tache, in proiectie privata: radea un tip aproape non stop. Ma si enerva oarecum...prea radea, dar, deh, daca asa simtea omu'.

Spre surprinderea mea, reactiile celor de la Cluj din presa, cel putin ce am citit eu in clujeanul, sunt foarte, ultra etc... :). Imi era putin teama de reactia clujenilor pentru ca umorul ardelenesc are o factura aparte.
Va pup si fug la party ca se dau varii chestii moca, cum ar fi un/o mancarica buna.
:D

van_alex
05 Jun 2008, 21:48
Tache e intr-adevar foarte slab. Umor ardelenesc?!?! Looooooooool. C'mon, man (or woman)! Astia rid la orice - vezi reactiile la "Aventurierii", aplauze, fluieraturi admirative... O mizerie.

tailgunner
05 Jun 2008, 22:08
Legaturi de singe (Let the right one in, Suedia, 2008). Un delice de sang noir. Suedia, anii 70. Zapezi. Liniste. Copaci. Calofilie. Etc. Si intr-o noapte, un barbat infofolit in plastic atirna un adolescent cu capul in jos de unul dintre copacii de mai sus, ii taie jugulara si colecteaza singele in liniste. Intr-un bidon de plastic. Are si pilnie. E intrerupt de un caniche. Se sperie, lasa bidonul, fuge.
Film cu orori si suavitati, cu grozavii in spatele carora pindeste zimbetul placid dar demonic al umorului nordic. Filmat impecabil, panoramic si in tonuri potolite. Dar mai ales cu o vampirita fenomenala de 12 ani. Si cu un inger blond tot de 12 ani, care il bate de departe pe angelicul lui Gus Van Sant din Paranoid Park.
Best vampire movie. Ever (well, not ever, since 1979). By a country mile. And then some. More country miles.

Mala Portugal
06 Jun 2008, 01:02
tailgunner, ma faci sa-mi para rau ca n-am stat la coada aia :(

hellsteed
06 Jun 2008, 09:16
care coada ? ca s-au ocupat doar 2/3 din locuri

gionloc
06 Jun 2008, 10:15
a, cand am comunicat prin gesturi dupa proiectie credeam ca esti ironic :)

nu eram ironic :)
ti-am spus ca mi-a placut, nu mult, ci asa si asa.
daca ar fi sa dau note, as spune ca prima parte merita un 8+, a doua e de 5, a treia de 8. iese o medie buna :)

"Tache e f. slab"... o astfel de afirmatie este ori pur si simplu rea, ori neavizata. Scuze.

nicio problema :)

despre tache (&co) de ieri, am scris citeva impresii azi-noapte. sper ca acolo va fi mai clar de ce nu mi-a placut filmul. mai sus nu am dezvoltat povestea legata de film fiindca stiam ca o voi face intr-un articol.

articolul e aici (http://agenda.liternet.ro/articol/7116/Lucian-Maier/Zilele-filmului-romanesc-1-TIFF-0077.html).

problema spinoasa a zilei de ieri a fost marilena. mi-era teama ca nu o sa ies viu de la film. e groaznic.

marx
06 Jun 2008, 13:48
cea mai fabuloasa cronica la un film din fest:

" Arca ruseasca (Russkiy kovcheg - Rusia 2002)
Regizorul Aleksandr Sokurov incearca un film-eveniment despre istoria Rusiei, filmat intr-un unic plan-secventa (o filmare fara intreruperi) intr-un muzeu care la un moment dat devine foarte plictisitor. Ceea ce s-a intamplat si pentru noi, pentru ca pana la urma am iesit din sala..."

autorul este un ziarist acreditat la tiff.

eu as zice sa-si adune croniketele intr-o carte fabulatorie si als sa-i scrie prefata.

Bogie
06 Jun 2008, 15:05
Cine?

Proletar
06 Jun 2008, 15:13
am cautat pe net, dar n-am gasit randurile cu pricina.
probabil ca au ramas doar pe suport de hartie.

Pitbull
06 Jun 2008, 15:30
Ba eu le-am gäsit:
http://www.google.com/search?q=incearca+un+film-eveniment&sourceid=navclient-ff&ie=UTF-8&rlz=1B3GGGL_enRO276RO276
care duce... aici:
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=15775&start=100
:P

marx
07 Jun 2008, 00:14
Cine?
cine-(s)fan(tz)

marx
07 Jun 2008, 01:13
well, sa ma joc si eu putin de-a pronosticurile
din cele 12 filme din competitie am vazut 10. mi-au scapat Karoy, un film kazah, si Ma salama Jamil, un film danez despre arabii transplantati in europa.
oricum, selectia a fost f slaba, pacat de apetitul clujenilor de-a vedea filme (fiecare proiectie programata dupa ora 5 facea sala arhiplina).
eu as da marele premiu filmului francez "J'ai toujours reve d'etre un gangster" pt amestecul de comedie si drama, ofertand acea stare de-a rasu'- plansu'.
cea mai buna regie ar merge catre Rodrigo Pla pt viscerala "La Zona"
premiul juriului pt docul mexican "Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo" de Yulene Olaizola, un doc. tandru despre un presupus criminal in serie.
premiul pentru debut lui Niels Laupert si al sau "Sieben Tage Sontag / In fiecare zi e duminica" , un film despre 2 minori care dintr-un teribilism extrem ajung sa comita crime cu nonsalanta.
iar FIPRESCI sper sa ia docul bulgar "Despre tantari si alte povesti" (film necuprins in competitie), genial ca expozeu, paunov reusind sa extraga dintr-un mic orasel asezat intre mlastinile dunarene cateva povesti & personaje grotesti, dar firesti in gesturi si situatii, aratandu-ne, parca, adaptarea omului la derizoriu.

am mai bifat cu plus:
Lake Tahoe - mai mult un eseu ingrosat despre ziua neagra din viata unui tanar cu umeri prea ingusti pt a duce povara intamplarilor;
Viva - o comedie americana in decoruri pop-art si texte & mimica a la soap-opera despre revolutia sexuala din america anilor '70
Sugisball / Balul de toamna - un film estonian incadrand cateva povesti despre singuratate, greu de inlocuit cu o alta stare.

pe minus:
Aventurierii - un film maghiar, un road-movie presarat cu umor gros, rudimentar despre 3 barbati (bunic/tata/fiu) ce incearca fiecare sa-si garanteze o viata mai usoara dar sub fustele femeilor.
Cerul, pamantul si ploaia - o stupizenie picturala, niste cadre copiate din naturile moarte flamande si compozitiile lui Vermeer trantite aiurea, niste personaje inerte care fac mereu aceleasi drumuri si in rest nimic, asta timp de 110 min. crima curata, atac frontal la retina.
Povestea 52 - un film grecesc, alta pacalalea vizuala, aceeasi poveste reluata din vreo 5 perspective, stil deja-vu, deja-connu.

de apreciat la tiff programul alternativ la competitie cuprinzand filme de Victor Erice, Milos Forman, Victor Sjostrom, Woody Allen, Haneke, Techine, Sokurov, GvS, Wajda, Alexandru Tatos (benefica recuperarea acestui excelent regizor) sau a unor filme din palmaresul recent al Cannes-ului ca "Delta", "Control" sau "L'homme qui marche".

seria de scurte de la "Umbre" (eu am vazut doar seria a IIa) a fost penibila, care mai de care mai consumatoare de eritrocite, filmate in cliseisticul clar-obscur, cu povesti bolnave si artficiale pana la plictis.

per ansamblu: TIFF 2008 bine organizat, f bine consumat, ofertant, dar si multe filme flescaite.

Gloria
07 Jun 2008, 13:32
am postat in boxul de tiff de pe homepage aceste pronosticuri; astept si alte predictii. Mala? Gionloc?Proletar?Hellsteed?Tailgunner?

Proletar
07 Jun 2008, 15:07
Gloria,
multumesc pentru invitatie, dar, nefiind prezent la TIFF, nu am vazut nici unul dintre filmele pomenite in respectivele predictii.
poate la anul :)

m3lku
07 Jun 2008, 15:18
cred ca marele premiu il va lua Shakespeare colt cu Victo Hugo. Varianta a doua ar fi Lake Tahoe, dar am o presimtire buna pt Shakespeare/Hugo

StefanDo
07 Jun 2008, 16:20
copy paste la materialul de pe prima pagina:

Cu filme atat de diferite si membri ai juriului la fel de diferiti este extrem de greu sa intuiesti care va fi palmaresul acestei editii a festivalului. Pana la ora 20.30, cand are loc gala de decernare a premiilor, toti jurnalistii acreditati se vor certa cu privire la castigatori, iar noi ne inscriem in trend incercand, de asemenea, sa-i ghicim.

Pentru trofeul Transilvania, principalul premiu al festivalului, in valoare de 10.000 de euro, posibilitatile sunt destul de reduse. De fapt, stim sigur ca UN SINGUR film le-a placut tuturor membrilor juriului, documentarul "cu twist" al lui Yulene Olaizola, Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo. Va primi acest unic documentar din competitia festivalului trofeul cel mare? Tot ce-i posibil. Un contra-candidat puternic este Zona, al lui Rodrigo Pla, cel mai bine primit film de catre publicul clujean, producatia mexicana tocmai declasand filmul maghiar Aventurierii din topul preferintelor spectatorilor.

Premiul pentru regie i l-am da estonianului Veiko Ounpuu, pentru Sugisball/Bal de toamna, o interesanta perspectiva asupra unei Estonii europene, dar cu un cordon ombilical sovietic inca nu complet sectionat. Slalom prin vietile a sase personaje, absurdul vietilor acestora, total nesincronizate si cu o comunicare delicios de ecranata, este marele merit al lui Sugisball, filmul exceland si la capitolul scenografie: unele dintre scene ai impresia ca se petrec intr-un Tallinn de acum 20 de ani, altele intr-un oras modern, foarte farmaceutic, foarte european.

Un alt film care ar putea castiga trofeul pentru regie este Jamil, mergi in pace. Unul dintre cele mai bune titluri daneze ale festivalului (iar sectiunea Focus Danemarca a fost foarte populata), filmul lui Omar Shargawi prezinta un violent si sangeros joc al "onoarei", in centrul membrilor comunitatii arabe dintr-un mare oras scandinav. In mijlocul cercului se afla Jamil (Dar Samil, acesta ar putea lua si premiul pentru interpretare) si, dupa o jumatate de ora in care nu este foarte clar conflictul dintre personaje, regia lui Shargawi incepe sa dezvaluie intortocheatele rationamente care duc la moartea multora dintre eroi.

Premiul pentru interpretare s-ar putea duce si la trio-ul din Kalandorok/Aventurierii, interpretarile lui Peter Rudolf, Martin Schruff si Peter Haumann fiind excelente. In ciuda problemelor (multe!) din filmul lui Bela Paczolay, cei trei actori principali sunt desavarsiti in rolurile membrilor unei familii hiper-disfunctionale, care incepe o calatorie prin Ardeal pentru a cauta... ei bine nu ne-am dat nici noi prea bine seama ce. Daca nu ia Kalandorok premiul pentru interpretare, protagonistii din Bal de toamna ar putea pune mana pe trofeu, dar cum Aventurierii a fost foarte popular la Cluj si cum juriul radea in hohote la nazbatiile celor trei, inclinam spre acest premiu catre filmul maghiar.

Unul dintre cele mai apreciate filme din competitie (chiar daca nu de catre public) a fost Lake Tahoe, al mexicanului Fernando Eimbcke. Acesta ar putea primi Marele premiu al juriului, dar acest premiu atat de "general" ar putea ascunde sub palarie mai multe titluri din competitie: J'ai toujours reve d'etre un gangster, Cerul, pamantul si ploaia, Zona, sau, de ce nu, Karoy, filmul regizoarei din Kazahstan Zhanna Issabayeva. Aceasta este categoric cea mai imprevizibila categorie a galei TIFF.

Premiul pentru imagine are toate sansele sa ajunga la El cielo, la tierra y la lluvia, al chilianului Jose Luis Torres Leiva. In filmul sau nu se intampla mare lucru, dar imaginea lui dovedeste cat se poate de clar ca cerul, pamantul si ploaia sunt personajele principale ale acestei povesti minimaliste despre tribulatiile locuitorilor unei insule aproape despopulate de langa coasta chiliana. Un alt candidat la premiu ar putea fi Jamil, mergi in pace (cu toate scenele supraexpuse, filmate parca la rasarit sau apus) sau Ball de toamna, unde operatorul surprinde foarte bine subtilul contrast dintre un Tallinn modern si cel comunist pana la radacini.

Mala Portugal
07 Jun 2008, 18:27
pas ;)

tailgunner
07 Jun 2008, 20:06
cum n-am vazut decit cinci filme din competitie, nu ma hazardez. sper doar sa ia Intimidades, care e sigur cel mai bun dintre cele vazute, iar daca nu s-ar parea ca Lake Tahoe are sanse (din ce mai aud si eu).

StefanDo
07 Jun 2008, 22:38
Castigatorii (http://www.cinemagia.ro/box/tiff/news.php?news_id=8887)

tailgunner
08 Jun 2008, 06:44
(*) (*) (*) (*) (*)
excellent
:D

gionloc
08 Jun 2008, 08:38
despre Nunta muta, Boogie, Megatron - am scris cite ceva aici (http://agenda.liternet.ro/articol/7129/Lucian-Maier/Zilele-filmului-romanesc-2-TIFF-0078.html).

despre cistigatori, plus un top de festival, cu bune cu rele cu interesante - dincoace (http://agenda.liternet.ro/articol/7131/Lucian-Maier/Cistigatorii-TIFF-0079.html).

ce am scris si in articol si vreau sa repet e ca Marilena nu merita o proiectie in festival. cred ca in cazul acestui film ar trebui facut un audit (eventual pus in legatura cu tot ce a creat Daneliuc in ultimii 10 ani) in urma caruia sa se stabileasca daca cnc chiar isi poate permite sa arunce banii in buda - ca tot are autorul Marilenei o fixatie pe acest obiect.

marx
08 Jun 2008, 09:33
Indiscutabil docul mexican trebuia premiat dar Marele Premiu mi se pare prea mult pt ca exista si greseli de abordare in acest film: l-a strucurat clasic pe linia desconspirarii inger-demon, adica maleficul personaj este prezentat in trepte, de la pozitiv la negativ, fara a sustine emotional povestea, apoi, desi filmul parea intimist, dialogurile erau centrate pe bunica si menajera, a introdus in intervievari si cateva persoane exterioare care au fost evazive in declaratii, fara a contura personajul "anatomizat".

am fost surprins de lipsa din palmares a La Zona, dar comparand cu Lake Tahoe acesta din urma are fatza de festival, e mai introvertit, La Zona e prea explicita, as zice kiar hollywoodiana.

premiul de imagine e just acordat filmului estonian, iar despre cel de interpretare n-am ce comenta.

imi pare rau ca n-am vazut La Rabia, desi imi luasem bilet, dar vazusem in prealabil scurtele de la Umbre, plictisitoare si abuzive, si imi doream un respiro de cateva ore.

oricum, cele mai bune filme vazute de mine la fest au fost in ordine aleatorie:
1. Problema cu tantarii si alte povesti (un excelent doc bulgaresc )
2. Korkalen, un film suedez din 1921 de Victor Sjostrom
3. El espiritu de la colmena, de Victor Erice, fiecare cadru e o bijuterie
4. Import/Export de Ulrich Seidl, sau mai bine zis Eros/Thanatos
5. J'ai toujours reve d'etre un gangster, pt trimiterile cinefile.

ps: am vazut si scurtul lui Bogdan Mustata. insipid.

tailgunner
08 Jun 2008, 11:01
mie nu mi se pare ca e structurat de la pozitiv la negativ, ci de la a nu sti nimic la a sti unele lucruri si a nu fi siguri de ele. cred ca pina si identitatea de serial killer nu e conotata strict negativ, ci ambiguu si cu compasiune. asta sustine emotional filmul.

not to nitpick (actually, to...) corect in limba romana e "deconspirare"

StefanDo
08 Jun 2008, 13:32
Schimbul de intrebari Catherine Deneuve vs. jurnalistii la conf de presa de azi:

Mihai Chirilov: Tin sa pun eu prima intrebare, despre o scena din Sirena de pe Mississippi, un film pe care l-am vazut acum vreo douazeci de ani si care m-a preocupat multa vreme. Este o scena foarte lunga, in care personajul doamnei Deneuve inregistreaza un disc, munceste f. mult la el, si, cand iese cu discul gravat si il scapa pe caldaram, iar acesta se sparge, face un gest gen "ei, asta e", de parca toata truda ei n-ar fi insemnat nimic. As vrea detalii despre aceasta scena.

Catherine Deneuve: Filmarea s-a facut intr-un mod foarte special, scenariul era scris, dar fara dialog. Turnam filmul cronologic, iar Francois Truffaut adauga dialoguri pe masura ce filmarile evoluau. Scena respectiva cred ca e reprezentativa pentru un cosmar foarte des intalnit la actori, atunci cand iti dai silinta sa faci un lucru de care se alege praful. Pregatirea in cinema este diferita de cea din teatru, nu se repeta foarte mult inainte, este o munca aproape inconstienta pe care o faci in timpul filmarilor. Cred ca de aceea este necesar sa existe o buna intelegere intre actor si regizor. Trebuie sa existe o mare incredere, pentru ca foarte multe lucruri se fac pe loc.

Cum v-a convins Luis Bunuel sa jucati in Tristana?

Mai degraba decat sa ma convinga el sa joc in filmele lui, a trebuit sa-l conving eu pe el sa ma ia. De obicei producatorii si regizorii aleg actorii si nu invers. Rolul era dificil, dar si extrem de interesant, plus ca el era un cineast celebru atunci si chiar mi-am dorit rolul. Era extrem de incitant pentru un actor...

Cum alegeti rolurile? Criterii sunt profesionale, sau mai degraba sentimentale?

Mi se pare ciudat ca faceti o diferenta atat de exacta intre profesionalism si sentimentalism. E vorba mai degraba de un profesionalism sentimental. Nu le poti deosebi. Alegerea nu trebuie facuta cu profesionalism, ci cu multa reflectie. Citesc scenariul, iar acesta mi se pare cel mai important lucru DUPA regizor. Regizorul este extrem de important, dar atunci cand lucrezi cu regizori debutanti trebuie sa te bazezi in primul rand pe incredere.

Ce parere aveti despre cinematograful romanesc?

Eu nu privesc cinemaul romanesc, ci filmul romanesc. Am vazut 432 anul trecut si mi-a placut foarte mult, dar eu nu sunt critic, ci actrita, vad filmele care-mi plac mie. Vad filmul in sine, nu filmul ca parte a unui cinema national.

Radu Beligan: In ce masura tineti cont de parerea agentului dvs. la alegerea unui rol?

Cand citesti un scenariu care te intereseaza, iti impartasesti opiniile cu oameni care cunosc mult mai bine cinematograful. Prin urmare da, ma sfatuiesc cu agentul meu, dar in general daca eu sunt hotarata si motivata sa fac un anumit film, il fac. Cred ca e important sa ai acest raport cu agentul cand ai dubii, cand vrei sa balansezi pozitivul si negativul in legatura cu un anumit film. Am acelasi agent de 30 de ani.

Cum v-a convins Mihai Chirilov sa veniti la Cluj?

Merg la multe festivaluri. Cand nu filmez, sunt foarte interesata sa merg la festivaluri. De obicei incerc sa stau mai multe zile, sa vad macar un film, si sa pot intalni cineasti si producatori. E ca si cand ai deschide o poarta, reusesti sa formezi o legatura. Nu stiu daca voi vedea vreun film romanesc maine, dar cu siguranta il voi vedea in viitorul apropiat. Si faptul ca am venit aici va schimba modul in care il voi privi.

Preferati sa jucati in filme franceze sau productiile internationale?

Prefer filmele in franceza, intotdeauna actorii joaca mai bine in limba lor materna si nu intr-o limba pe care au invatat-o. Dar e foarte bine sa joci si intr-o tara straina. Cel mai bine este cand joci intr-o tara straina, dar in propria ta limba. Oricum, chiar daca nu cunosc limba respectiva, cum e cazul filmelor asiatice, prefer intotdeauna varianta originala a filmului. Prefer filmul subtitrat, dar cu muzica originala, si nu dublat.

Cum vi se pare Clujul?

Cand am plecat din Franta era foarte frig. Am venit aici si am avut impresia ca e un aer e sarbatoare. Se simte un aer de vechi, dar mi-a facut mare placere sa ma plimb printre casele vechi. E ceva vechi, dar in acelasi timp si vesel. Imi aduce aminte de tineretea mea, copil fiind, cand stateam la tara si era foarte vesel. Clujul este o explozie de prospetime.

Intrebarea Cinemagia: Acum cativa ani ati publicat un jurnal, A l'ombre de moi-meme (In propria mea umbra). Ne puteti explica alegerea titlului?

Trebuie sa precizez ca nu e vorba de un jurnal intim. Sunt reflectii legate de film, de cineastii cu care realizam filmul. Adevarul este ca editorul m-a intrebat daca nu am amintiri legate de filmari si atunci mi-am adus aminte de acele texte. Titlul se justifica pentru ca scriam seara la hotel, dupa filmari sau in week-end, si vorbeam despre mine, cea care in timpul saptamanii fusese actrita, dar acum avea timpul sa reflecteze la ce s-a intamplat. In propria mea umbra, prin urmare...

Ce simtiti cand cititi in ziare ca sunteti cea mai frumoasa femeie din lume?

A trecut ceva vreme de cand nu mai citesc asta la fel de des in ziare. E un statement cu doua taisuri: o placere, dar si o presiune. Vin dintr-o familie numeroasa, plina de fete, iar felul in care este perceput fizicul meu nu inseamna atat de mult pentru mine tocmai pentru ca am trait printre fete.

Dintre partenerii de platou, care va trezeste cele mai placute amintiri?

Cele mai multe amintiri le ai despre actorii cu care ai filmat in repetate randuri. Mi-l amintesc cu placere pe Philippe Noiret, un partener care-ti dadea foarte multa incredere si bucurie. Dar un actor cu care imi place mult sa filmez si care apreciaza mult actritele este Gerard Depardieu.

Iubiti fotbalul? Stiti ca maine Romania joaca cu Franta?

Nu ma intereseaza foarte mult fotbalul, dar am observat ca acest meci este foarte promovat in oras.

La ce varsta va ganditi sa va retrageti?

Cred ca in meseriile artistice nu se poate vorbi de pensionare. Poti decide sa te retrag sau poate nu ti se mai propun roluri interesante. Este un avantaj, dar si dificil, pentru ca nu exista o varsta de pensionare. Poate o voi face maine, sau... niciodata.

Cum ati devenit actrita, din intamplare sau va doreati de la inceput aceasta cariera?

Sunt intrebata des acest lucru. Sora mea facea teatru, si intr-o zi i s-a propus un film, in care era nevoie de o actrita care s-o joace pe sora mai mica a personajului ei. Cum eram in vacanta, mi s-a propus o proba si... iata (rade). Pentru a continua, apoi, am avut nevoie de intalniri speciale. Am avut sansa sa-l cunosc de foarte tanara pe Jacques Demy, eveniment de extrema importanta in cariera mea, nu stiu daca as fi devenit actrita daca nu l-as fi intalnit pe cand aveam doar 18 ani.

Ce ne spuneti despre Conte de Noel, care v-a adus la Cannes un Palme d'Or special?

Am primit acest premiu, dar as fi vrut sa-l transform intr-unul pentru film. Acest film este cu atat mai interesant cu cat atinge un subiect care ne priveste pe toti, un subiect universal. O poveste ce se petrece pe parcursul a patru zile, in sanul unei familii reunite de Craciun. Raporturile dintre mama si copii sunt foarte violente. Sunt lucruri socante, ajung in film sa-i zic fiului meu ca nu-l iubesc si ca nu l-am iubit niciodata. Am vazut filmul de doua ori cu publicul si de fiecare data s-a iscat rumoare in sala, pentru ca a spune asa ceva pare impotriva firii. E foarte crud si foarte dur, dar astfel de relatii pot fi foarte complicate.

A murit Yves Saint Laurent. Cum ati reactionat la aceasta stire extrem de trista?

A fost o saptamana foarte dureroasa. Stiam ca nu mai are mult de trait, dar in momentul cand esti anuntat ca acel om a murit ti se pare ireal. Era cineva pe care-l cunosc de 40 de ani, chiar daca nu-l vedeam foarte des. E ingrozitor, pentru ca o data cu el dispar o multime de lucruri, amintirile lucrurilor facute impreuna. A fost cel mai mare realizator de moda al celei de-a doua jumatati a secolului trecut.

De-a lungul carierei ati avut si cronici nefavorabile?

Da, altfel mi s-ar fi parut de-a dreptul nelinistitor... (rade)

Cum e Catherine Deneuve in viata reala?

Ei, iata, pentru ca voi nu stiti asta, pot si eu sa traiesc normal.

marx
08 Jun 2008, 21:11
offtopic:
il rog pe domnul rudotel alex leo scarvan sa-si inghita voma si sa nu si-o mai reverse in mp-uri.
nu ma intereseaza aprecierile lui stupide, neargumente, intempestive, fara valoare...
sa-si inghita fecalele si sa ma lase in pace.

marx
08 Jun 2008, 22:14
mie nu mi se pare ca e structurat de la pozitiv la negativ, ci de la a nu sti nimic la a sti unele lucruri si a nu fi siguri de ele.
cred ca ti-au scapat cateva amanunte.
in prima parte aflam deja o multime de detalii (pozitive) despre Rossier: ca era pictor a la Dali, cantaret de inima albastra si niciodata nu parasea camera, apoi incepem sa aflam si amanunte negative: fusese vazut pe un bulevard al placerilor nocturne, ca era cam schizo de felul lui, etc., si toate astea spuse cu aceeasi marinimie apreciativa atat de Rose cat si de menajera.
tocmai asta nu m-a emotionat pe mine. aceasta liniaritate laudativa. nu zic ca filmul nu e bun, dar nu e stralucitor.

cred ca pina si identitatea de serial killer nu e conotata strict negativ, ci ambiguu si cu compasiune.

aici sunt de acord cu tine.

herbert
09 Jun 2008, 00:27
offtopic:
il rog pe domnul rudotel alex leo scarvan sa-si inghita voma si sa nu si-o mai reverse in mp-uri.
nu ma intereseaza aprecierile lui stupide, neargumente, intempestive, fara valoare...
sa-si inghita fecalele si sa ma lase in pace.
observ ca marx a revenit!
n-a fost el banat pour toujours pentru insanitati si atacuri nervoase, de om slab, care se lasa provocat usor?!

Pitbull
09 Jun 2008, 00:35
Nu, el si A.L.S. au primit câte un ban de avertisment, de douä zile.

marx
09 Jun 2008, 05:52
observ ca marx a revenit!
n-a fost el banat pour toujours pentru insanitati si atacuri nervoase, de om slab, care se lasa provocat usor?!
ce zbucium angoasant te macina, pohete?

StefanDo
09 Jun 2008, 07:12
on topic please, acum am timp sa si sterg ;)

gionloc
09 Jun 2008, 07:26
surpriza ultimei zile de tiff a fost Calatoria lui Gruber. nu ma asteptam ca filmul lui Gabrea sa fie bun, dar uite ca uneori iese treaba - o poveste spusa pe ocolite, prin rasfringere (la povestea personajului Gruber ma refer), o relatare decenta (fara jale, fara hiperbole) despre pogromul de la Iasi, actori care stau bine in roluri (Piersic jr, Bleont, Bindea, Iures), replici scrise bine. si filmul asta e literaturizat - ca si Cocosul, doar ca aci personajele au viata in context: un episod din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial - doua zile ca intindere. e mai bun decit Cocosul decapitat, merita vazut. alaturi de Intilniri incrucisate, ambele is filme decente, cu parti bune si rele, dar care nu plictisesc.

Boogie e filmul romanesc al anului - ar trebui sa participe singur la premiile Gopo - loool.

in rest, un an secetos.

Nunta muta e un film pe care Malaele l-a transformat intr-un fel de examen de bac (ratat) - a invatat la n materii - drama, comedie, fantastic, love-story, critica sociala si politica, feerie - dar in loc sa se prezinte la toate probele din examen cu o lucrare, a venit la un examen si a facut cite putin din toate. per total nu i-a iesit nimic. filmul pare un hei-rup de 84 de minute in care fiecare idee e sugrumata din fasa de ideea urmatoare, pina cind lesina filmul.

Marilena e durere 24 de cadre pe secunda.

Tache merge vazut la televizor, seara, cu familia, ca decor la discutiile gospodariei.

Elevator e de vazut - pentru a incuraja incercarile dependente de pasiunea pentru film - ca altfel nu e nustiuce si, pe linga asta, are un regizor care lucreza cu o indirjire auctoriala (uneori) daunatoare.

EgoN
09 Jun 2008, 08:23
so, my favourites din competitie au fost pe departe 'shakespeare colt cu victor hugo' si 'lake tahoe' ('jamil, mergi in pace' nu l-am vazut si imi pare rau, mai ales ca l-am vazut pe als complet ravasit dupa film :) )
ambele mi s-au parut exceptionale - shakespeare e un thriller povestit empatic de cea mai cool bunica din lume :love: (si nu stiu daca adevarul conteaza in acest doc, abordarea asta detectivista mi se pare paguboasa...sincer, mi se rupe daca rossio ala a fost criminal sau nu, e doar amintirea unei iubiri.. )
iar lake tahoe e fragil si impecabil construit.
una peste alta, i'm very proud ca am avut acelasi fler ca al lui als (care le-a dat 5 stele in aperitiff) si cu cel al juriului (care le-a dat marele premiu, respectiv premiul juriului).

Gloria
09 Jun 2008, 09:31
scurtul lui Florin Piersic Jr. - "Venetia" nu l-a vazut nimeni?

StefanDo
09 Jun 2008, 14:52
gasiti aici (http://www.cinemagia.ro/box/tiff/news.php?news_id=8901) programul retrospectivei TIFF de la cinema Elvira Popescu.

marx
09 Jun 2008, 17:43
una peste alta, i'm very proud ca am avut acelasi fler ca al lui als (care le-a dat 5 stele in aperitiff) si cu cel al juriului (care le-a dat marele premiu, respectiv premiul juriului).
ce catzelus de plush ejti domnu egon. als iti trimite indicatii si tu le executi constiincios. jenant.

si ca sa lamurim lucrurile:
Lake Tahoe a primit maxim de 5 stele de la 3 critici, printre care si als, iar alti 3 i-au dat doar 2. eu i-as fi dat 3.
nu inteleg ce atata tevatura propaga als (pe mp) si pe forum (prin egon) cu aceasta pseudo-intuitie.
i s-a vazut valoarea de critic nul la cannes, cand eu am intuit inainte de inceperea festivalului ca Ceylan va lua premiul de regie, iar als s-a declarat oripilat de aceasta optiune a mea care a coincis si cu a juriului. deci, dragule als, stiu ca esti prezent zilnic pe forum si apoi spumegi pe mp-uri, dar ma bucura noua ta functie de spumiera. parca ai face reclama la catalogul obiectelor inutile. sper sa primesc si maine dimineata mp-ul scabros de la tine. sa nu-mi lipsesti, te rog. cius.

m3lku
09 Jun 2008, 17:55
scurtul lui Florin Piersic Jr. - "Venetia" nu l-a vazut nimeni?

ba da, cu o foarte buna prestatie actoriceasca din partea moshului, dar din pacate doar cu atat. ca scenariu, vine la final cu o rasturnare de situatie de 2 lei, scoasa ca iepurele din palarie. ca imagine si ca stil de filmare, intra in categoria "de pe youtube".

StefanDo
09 Jun 2008, 18:52
13 poze de pe covorul rosu aici (http://www.cinemagia.ro/blog/). melcule, esti si tu pe-acolo :)

marx, acesta ultimul post pe care n-am sa-l editez daca te mai iei de altii.

marx
09 Jun 2008, 18:53
marx, acesta ultimul post pe care n-am sa-l editez daca te mai iei de altii.
de cine m-am luat?

ps: mai bine ti-ai edita gafa de pe blogul cinemagiei: corect este Serghei Niculescu-Mizil, nu Sergiu Nicolescu-Mizil.

Pitbull
09 Jun 2008, 20:21
de cine m-am luat?

nu inteleg ce atata tevatura propaga als (pe mp) si pe forum (prin egon)

herbert
09 Jun 2008, 20:24
...
Lake Tahoe a primit maxim de 5 stele de la 3 critici, printre care si als, iar alti 3 i-au dat doar 2. eu i-as fi dat 3.
nu inteleg ce atata tevatura propaga als (pe mp) si pe forum (prin egon) cu aceasta pseudo-intuitie.
i s-a vazut valoarea de critic nul la cannes, cand eu am intuit inainte de inceperea festivalului ca Ceylan va lua premiul de regie, iar als s-a declarat oripilat de aceasta optiune a mea care a coincis si cu a juriului. deci, dragule als, stiu ca esti prezent zilnic pe forum si apoi spumegi pe mp-uri, dar ma bucura noua ta functie de spumiera. parca ai face reclama la catalogul obiectelor inutile. sper sa primesc si maine dimineata mp-ul scabros de la tine. sa nu-mi lipsesti, te rog. cius.
marx, e stupefiant ce incerci sa formulezi...
inteleg ca ai ceva probleme cu als, dar nu aburca ideea ca esti un critic de film mai bun decat als. e ridicol.

marx
09 Jun 2008, 20:52
marx, e stupefiant ce incerci sa formulezi...
inteleg ca ai ceva probleme cu als, dar nu aburca ideea ca esti un critic de film mai bun decat als. e ridicol.
mie mi se pare ridicol ca acest natafletz critic roman sa-mi trimita zilnic mp-uri suprasaturate cu invective, absolut gratuite. eu mi-am formulat niste opinii despre filmele vazute la tiff ca oricare altul, iar el se comporta ca o diva la menopauza.
si nici nu cred in parerile criticilor. in revista tiff-ului niciun film nu a fost notat in unanimitate. ba kiar notele sunt la poli opusi.

redmen
09 Jun 2008, 23:13
Suferi de nebagare in seamna domnu` Marx ? De tre sa te lauzi ca iti trimite mesaje scabroase als ? :lol:

marx
10 Jun 2008, 00:13
Suferi de nebagare in seamna domnu` Marx ? De tre sa te lauzi ca iti trimite mesaje scabroase als ? :lol:
ai iesit cu musca la arat?
ma laud, buey, cati de pe forumul asta primesc mp-uri anti-duioase de la als in fiecare dimineata?! cred ca niciun fost iubit de-al lui nu a avut parte de un asemenea tratament seducator-represiv. lol.

KORBEN
10 Jun 2008, 00:50
nu am nici cea mai vaga idee ce vine la bucuresti dar faceti bine si vedeti

1. gruz 200
2. import/export
3. la zona
4. playing the victim
5. russian ark
6. let the right one in
7. calatoria lui gruber
8. boogie
9. non pensarci
10. j'ai toujours reve d'etre un gangster

ca aperitiv recomand spotu lu caranfil, nae caranfil
bonusurile sunt foarte de gustibus si ar fi Viva si Russian Traingle

alte cateva precizari:
1.e socant cat de mort e forumu asta, e si mai socant ca mai am user cel mai socant e ca sunt destul de insomniac cat sa scriu astea.
2. sper din tot sufletul ca magda catone sa nu carecumva sa se apuce si ea de purtat rochii transparente ca madame catherine deneuve.
3. a carei rochie am vaga impresie ca nu ar fi YSL, dar poate ca este.
4. sincerele mele felicitari celor destul de norocosi cat sa nu vada karoy sau detasare.
5. mah gionloc, mah, daca imi ziceai in fata ca actorii din elevator sunt Ok te traumatizam mai ceva decat danieliuc.
6. a carui marilena este funny. adica rareori am vazut vreo drama in care personaja principala sa imi aminteasca atat de mult de IR Baboon.
7. ca feedback pentru nunta muta eu ma antrenez. ca sa lansez o flegma muta pe chelia slinoasa a lui horatiu maliele. care e un impostor si oportunist infect.

message end.

herbert
10 Jun 2008, 01:36
da, gruz 200 e cel mai socant (delirant) film pe care l-am vazut in ultimul timp... regizorul, alexei balabanov, a fost amenintat cu moartea de nationalistii rusi, pentru ca "intineaza imaginea roz-bombon a urss-ului" ...

vazut
Boogie - mediocru:
nunta muta - crasa impostura

redmen
10 Jun 2008, 08:21
ma laud, buey, cati de pe forumul asta primesc mp-uri anti-duioase de la als in fiecare dimineata?!

Ce nu intelegi tu e ca nu prezinti interes pentru nimeni.Superiorule!

Gloria
10 Jun 2008, 09:48
Iata filmele care vin de la TIFF la Bucuresti; le postez si aici desi sunt pe homepage-ul Cinemagia, in boxul TIFF; hm, dintre recomandarile lui Korben, cam slabuta selectia pentru Bucuresti:
Marti 10 iunie:
18:00 - Sub bombardament/Sous les bombes (Franta-Liban-Marea Britanie, 2007), 98 min.
Regia: Philippe Aractingi
Pe fundalul razboiului dintre Israel si Liban, o femeie se intoarce acasa pentru a da de urma fiului ei disparut. Desi nu au nimic in comun, femeia si soferul de taxi care o acompaniaza pana in sudul Libanului se indragostesc, sfidand moartea care ii inconjoara din toate partile.

20:30 - Mananca din trupul meu/Mange ceci est mon corps (Franta-Haiti, 2007), 105 min. - din sectiunea "Fara limite"
Regia: Michelange Quay.
Filmat in Haiti, experimentul aproape senzorial al lui Quay este o meditatie poetica si iconoclasta asupra evolutiei raporturilor rasiale, avind in centru strania relatie dintre o femeie alba si numerosii ei copii de culoare.

Miercuri 11 iunie:
18:00 - Caramel (Franta-Liban, 2007), 95 min.
Regia: Nadine Labaki
In Beirut, cinci femei se intalnesc regulat intr-un salon de infrumusetare. Conversatiile lor intime si libere se invart in jurul barbatilor, sexului si maternitatii, intre doua coafuri si o epilare caramelizata.

20:30 - Trecatorul/L'homme qui marche (Franta, 2007), 82 min. - din sectiunea "Fara limite"
Regia: Aurelia Georges.
In anii '70, un emigrant rus la Paris publica o carte care-l face celebru peste noapte. Autorul refuza aproape orice contact cu cei care vor sa se apropie de el, continua sa scrie, fara a mai fi insa publicat vreodata, si aluneca treptat in uitare si decrepitudine. Pe cat de ermetic, pe atat de fascinant.

Joi 12 iunie:
18:00 - Cargo 200/Kruz 200 (Rusia, 2007), 89 min. - din sectiunea "Focus Rusia"
Regia: Aleksei Balabanov
Thriller-ul extrem de intunecat al lui Balabanov, plasat in Uniunea Sovietica a anului 1984 (inainte de Perestroika), produce un soc garantat. Povestea capata rapid o tenta intunecata, scotand la iveala crime, violuri, tortura si o camera plina de cadavre in putrefactie...

20:30 - Balul de toamna/Sugisball (Estonia, 2007), 123 min.
Regia: Veiko Ounpuu
Un tanar scriitor divortat in pragul sinuciderii, o mama singura care-si ineaca amarul in lichior, visionand Pasarea spin, si un garderobier care colectioneaza aventuri de-o noapte - sunt doar cateva dintre personajele atinse de solitudine din acest film coral despre viata la bloc, undeva in imprejurimile Talinn-ului zilelor noastre.

Vineri 13 iunie:
18:00 - Jamil mergi in pace/Ma salama Jamil/Go With Peace Jamil (Danemarca, 2008), 87 min.
Regia: Omar Shargawi.
Filmul debutantului Omar Shargawi exploreaza experientele arabilor care traiesc in tarile occidentale, concentrandu-se pe obiceiurile culturale si credinta religioasa pe care acestia le duc cu ei cand se muta in societati care nu le impartasesc neaparat sistemul de valori.

20:30 - Daisy Diamond
Regia: Simon Staho.
Tot ce si-a dorit vreodata Anna a fost sa devina actrita si acum a ramas insarcinata. Din nefericire, ambitia ei dusa la extrem va avea consecinte tragice atat pentru mama, cat si pentru nou-nascut.

Sambata 14 iunie:
18:00 - Heima
Regia: Dean DeBlois.
Acest film de montaj se constituie intr-o privire singulara asupra uneia dintre cele mai rezervate si mai putin intelese trupe din lume, Sigur Ros, surprinsa aici live, in spatiul sau natural, in cadrul unui turneu autohton, in 2006.

20:30 - Red Hot Chili Peppers: Documentar fara titlu/Red Hot Chili Peppers: Untitled Documentary (SUA, 2008), 75 min.
Regia: David Hausen.
O felie unica din viata de culise si creativitatea trupei Red Hot Chili Peppers, documentarul surprinde aventura producerii a trei dintre videoclipurile pentru albumul Stadium Arcadium, care s-a bucurat de un succes imens.

Duminica 15 iunie:
13:00 - Operatiunea Cineastul
15:30 - Bere cu ou (din sectiunea "Umbre")
18:00 - Opium: Jurnalul unei femei nebune - din "Ziua maghiara"
20:30 - Sambata - sectiunea "In timp real"

Luni 16 iunie
18:00 - In rolul victimei - din sectiunea "Focus Rusia"
20:30 - Shakespeare colt cu Victor Hugo

Marti 17 iunie
18:00 - Problema cu tantarii si alte povesti
20:30 - Karoy

Miercuri 18 iunie
18:00 - Nu ne lua in seama
20:30 - Viva

Joi 19 iunie
18:00 - In fiecare zi e duminica
20:30 - Luptatoarea

marx
10 Jun 2008, 14:22
de vizionat neaparat cele docuri: "Problema cu tantarii si alte povesti" si "Shakespeare coltz cu Victor Hugo".
primul e ca un meniu complet, innobilat cu sucuri si arome, adus tacticos de catre un ospatar elegant;
iar al doilea e precum un fel de mancare sanatos, din gama bio, servit la un restaurant fancy coltz cu mcdonalds.

gionloc
10 Jun 2008, 15:19
5. mah gionloc, mah, daca imi ziceai in fata ca actorii din elevator sunt Ok te traumatizam mai ceva decat danieliuc.

io creca am nuantat ce ii cu actorii :D din elevator. is ok, in sensul ca nu is profesionisti si ca nu rateaza toate ipostazele. in povestea ultima din lift, cea prezentata retrospectiv - nu mai pomenesc ce era fiindca autorul filmului a rugat si liternetul sa extraga din textul meu - daca binevoiesc - orice referinta explicita la film; imi pare ca exagereaza Dorobantu in treburile astea, ca nu a facut nici un funny games nici un reservoir dogs, dar daca asta e fixu omului, ok! :)bun, sa revin, in secventa aia chiar mi s-au parut ok. in rest nu prea. si asta am spus - ca rateaza exprimarea furiei, disperarii, si ca uneori se comporta decent. boon.

aveti dreptate cu malaele!
asta e si senzatia mea, dar nu am spus-o atit de explicit. nu stiam ce sa spun despre daneliuc atunci.

eu as zice sa nu ratati Lake Tahoe, Joe Strummer - daca va fi proiectat, nu am verificat lista, Import Export, Paranoid Park si Ploy, de asemenea, daca va fi proiectat.

gheorghe orban si baba
11 Jun 2008, 10:50
ce catzelus de plush ejti domnu egon. als iti trimite indicatii si tu le executi constiincios. jenant.

si ca sa lamurim lucrurile:

bre doftore, mii de aplauze cu palme peste ceafa pt. intuitia ta apropo de ceylan. esti tata lor, cel mai bun critic de film din craiova, 'al mai tare din spital, te invidiem cu totii.
als este un critic de doi lei, omosexual, scrie in reviste proaste precum cahiers de cinema si vede filmele piratate in palatul cinemaului de la cannes. nici nu te compari cu el. respect!

StefanDo
11 Jun 2008, 13:44
am sa-l las pe marx sa raspunda la mesajul lui GO&B si am sa-i dau si lui GO&B un drept la replica, dupa care am sa sterg tot ce nu este on-topic.

si am sa editez obscenitatile, desigur

gheorghe orban si baba
11 Jun 2008, 14:08
fa ce vrei.
eu oricum nu voi mai accesa cinemagia atat timp cat corul nulitatzilor cu ifose (marxu, catzelu si alti mosnegi cu mult timp liber) nu se va retrage in culise, sa se pipaie intre ei si sa sa-si modereze reciproc nimicurile din cap si din pantaloni.
pa!

ricutza
11 Jun 2008, 14:38
dezamagitoare selectia de fime care vine in Bucuresti...dintre toate Doc'n Roll-urile tocmai RHCP s-au gasit sa-l aduca?mie mi s-a parut dezamagitor...daca vroiam sa vad 3 amking-off-uri de la ultimile lor videoclipuri, ma uitam pe MTV...
mi-ar fi placut sa vad si eu Shine a Light pe care l-am ratat la TIFF dar se pare ca tot d epe net trebuie sa-l iau de undeva...

eu va recomand "Jamil, mergi in pace" care mi s-a parut impecabil (si m-am si bucurat ca a castigat premiul de regie) si "Intimidades de Victor Hugo y Shakespeare".

ma bucur ca nu au adus oroarea de Pamantul, cerul si lumina (sau cum s-o numi)...daca exista oamni pe forum care au apreciat acest film, ii rog sa-mi explice si mie de ce...

Pitbull
11 Jun 2008, 14:59
@GOOB
Good riddance! (Da' eºti sigur cã-ncapi? N-o fi cam strâmt locu'? Adicã, gãleatã, ok, da' oºcât!)

Supastar
11 Jun 2008, 15:13
Da' eºti sigur cã-ncapi?
nu m-am prins. unde sa incapa??

Pitbull
11 Jun 2008, 15:23
La obârºie.

Supastar
11 Jun 2008, 15:31
sec.

Pitbull
11 Jun 2008, 15:35
Sug suc sec sub soc sec.

marx
11 Jun 2008, 16:14
am sa-l las pe marx sa raspunda la mesajul lui GO&B si am sa-i dau si lui GO&B un drept la replica, dupa care am sa sterg tot ce nu este on-topic.

si am sa editez obscenitatile, desigur
nu mai e nimic de zis. orban-babacu', ca si domnu' epigon, nu face decat sa reitereze niste idei partinice cu care mi-ai burdusit mp-ul als, de cateva zile incoace.
daca lui alex leo serban ii inteleg dorinta de-a avea o mica armata de pigmei cu okii oblici care sa-i aplaude frenetic orice cuvant scris, astia mici si nevrotici, legati prin cordonul ombilical de idolul lor, devin obositori cu reluarea f(r)azelor.
als nu e nici primul critic roman, si, sper, nici ultimul care scrie la cahiers, nu vad niciun gest maret in asta, e ca si cum eu as spune ca scriu intr-o revista medicala franceza. cand esti in bransa, e kestie de normalitate sa fi prezent intr-un spatiu tematic.
si cred ca e caz unic in lume ca un critic/cronicar de film sa-si impuna cu forta parerile. e ca si cum un regizor ar cere spectatorilor sa-i decreteze filmul o capodopera.
toata isteria actuala a pornit de la niste simple impresii personale despre cateva filme vazute la TIFF, exprimate pe acest forum, iar domnul critic als a simtit nevoia sa porneasca, pe mp, o avalansa de injurii (incredibile pt cineva care se pretinde intelectual) si demonstratii de forta, cum ca el a notat nu stiu ce filme cu maxim de puncte si ca acele note devin automat repere de valoare. da, si e greseala mea ca m-am repliat pe aceasta demonstratie puerila si am contracarat cu povestea canneza. dar asta nu face decat sa demonstreze ca FILMELE nu pot fi etiketate in absolut de niciun mare (declarat) specialist, si mai ales continutul consumului cultural, in genere, este strict o optiune personala.
si mai este si un exercitiu de inteligenta sa accepti opinii neconcordante cu propriul stil.

Supastar
11 Jun 2008, 16:29
e ca si cum eu as spune ca scriu intr-o revista medicala franceza.
si scrii?

marx
11 Jun 2008, 16:34
e ca si cum eu as spune ca scriu intr-o revista medicala franceza.
si scrii?
crezi ca e asa greu sa publici un articol?

Supastar
11 Jun 2008, 16:39
ce raspunsuri dai si tu. no wonder people don't like u! :P

era o intrebare simpla & directa neinsinuanta care nu vroia sa bata a propos-uri nici legat de tine nici legat de lumea medicala francofona.

marx
11 Jun 2008, 16:47
ti se pare ca ti-am raspuns deviant?

marx
11 Jun 2008, 16:49
ma bucur ca nu au adus oroarea de Pamantul, cerul si lumina (sau cum s-o numi)...daca exista oamni pe forum care au apreciat acest film, ii rog sa-mi explice si mie de ce...
aprecierile mele negative la acest film l-au inflamat pe als si mi-a raspuns virulent ca sunt un habarnist care nu apreciaza "un film frumos si profund". dar daca zice als asta, inseamna ca asta e adevarul.
cred ca ma apuc si eu de facut filme. bag niste cadre dupa Brouwer sau alti flamanzi si pun 2-3 actori sa dea la pedale prin soare & ploaie si apoi ii bag la somnul cel mai profund. si gata. film de o mie de stele.

Supastar
11 Jun 2008, 16:56
mi se pare k nu mi-ai raspuns.

marx
11 Jun 2008, 17:12
mi se pare k nu mi-ai raspuns.
exista cateva reviste in editii internationale unde ma poti citi. de inteles mai putin, ca esti neinstruit.
asta e marea diferenta intre a citi despre filme si a citi despre kestiuni riguroase. il citesti pe alex leo serban, apoi te uiti la filmul respectiv si poti sa-l combati. dar daca citesti un articol de specialitate iti trebuie minim 11 ani de medicina si apoi ma poti intreba. ;)

Supastar
11 Jun 2008, 17:16
exista cateva reviste in editii internationale unde ma poti citi.
ne apropiem de un raspuns. mai trebuie numai sa-mi confirmi k cel putin una dintre ele este de origine franceza.

dar daca citesti un articol de specialitate iti trebuie minim 11 ani de medicina si apoi ma poti intreba. ;)
probabil k ai dreptate. vorbim peste 9 ani. sa nu incepi s uiti pana atunci! :P

StefanDo
11 Jun 2008, 17:20
reveniti on topic, va rog
Caietele au relevanta pe acest forum, revistele medicale, oricat de franceze, nu ;)

Mala Portugal
15 Jun 2008, 00:23
la testul de serial killer am iesit Albert Fish :sleep:

Pitbull
19 Jun 2008, 14:10
Scenariul filmului "Tache" poate fi citit în "Atelierul de scenaristicä":

http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?p=204380#204380

randy_lowry
07 Jun 2016, 12:33
Vizionează online gratis filmul The Choice – Alegerea 2016, online subtitrat în Română şi calitate HD http://www.filmehd-online.com/the-choice-alegerea-online-subtitrat/