PDA

View Full Version : Mungiu si ministrii culturii, la Cannes


Pashpix
02 May 2008, 15:28
Mungiu va prezida întâlnirea dintre miniºtrii Culturii din UE ºi cineaºti, la Cannes

Cristian Mungiu va prezida întâlnirea dintre miniºtrii Culturii din Uniunea Europeanã ºi cineaºti, pe 19 mai, la Festivalul de Film de la Cannes, în cadrul celei de-a ºasea ediþii a "Zilei Europei", sãrbãtoritã la festival, anunþã Variety.com.

Întâlnirea este o iniþiativã a Comisarului Uniunii Europene pentru Informaþie, Societate ºi Media, Vivian Reding. În cadrul întâlnirii, miniºtrii statelor membre UE se vor întâlni cu cineaºtii pentru a discuta politicile audiovizuale. "Puteam avea o discuþie ministerialã la Bruxelles ori la Paris, dar la Cannes putem discuta ºi cu cineaºtii", a explicat Vivian Reding.
Câºtigãtorul trofeului Palme d'Or de anul trecut, Cristian Mungiu, va participa la dezbaterea de pe 19 mai în calitate de moderator, urmând astfel unor nume celebre ale cinematografiei precum Stephen Frears, Milos Forman sau fraþii belgieni Dardenne.
"Am creat «Ziua Europei» împreunã cu Gilles Jacob (preºedintele Festivalului de la Cannes, n.r.). A fost ideea noastrã sã creºtem vizibilitatea filmului european la festival", a declarat Reding. "La început, a fost un ºoc cultural sã vedem miniºtrii la festival, dar acum s-au integrat în peisaj. Niºte miniºtri care merg pe covorul roºu reprezintã un simbol important, cred".
În ultimii cinci ani, întâlnirile au avut ca obiectiv gãsirea unei soluþii pentru ca industriile europene de film sã funcþioneze mai bine împreunã. Anul acesta, discuþia va avea ca subiect relaþia dintre cinematograful european ºi alte regiuni, ca America Latinã, Asia sau Rusia. "În urmãtoarele luni vor exista acorduri de parteneriat cu reprezentanþii industriei audiovizuale din afara Europei", a mai spus comisarul.
De asemenea, Reding are o propunere de extindere a programului european MEDIA, care oferã fonduri pentru audiovizual, numit de ea MEDIA Intl. O astfel de extindere ar încuraja colaborarea cu þãrile din afara Europei în ceea ce priveºte trainingul, promovarea ºi expunerea din domeniul cinematografiei.

Festivalul de Film de la Cannes (14-25 mai) reuneºte, la ediþia din 2008, cineaºti de renume ºi regizori debutanþi pentru care un Palme d'Or ar însemna consacrarea la nivel mondial. Astfel, printre numele deja consacrate la Cannes se aflã, pe lângã Philippe Garrel ("La frontière de l'aube"), Clint Eastwood ("The Changeling"), Atom Egoyan ("Adoration"), fraþii belgieni Dardenne, premiaþi cu Palme d'Or în 1999 ºi 2005 ("Le silence de Lorna"), ºi Wim Wenders, premiat cu Palme d'Or în 1984 ("The Palermo shooting").
Printre noile talente se numãrã israelianul Ari Folman, cu un documentar de animaþie "Waltz with Bashir". Doi tineri argentinieni, Lucrecia Martel ("La femme sans tête") ºi Pablo Trapero ("Leonera"), descoperiþi la Cannes, se întorc anul acesta pentru a se lupta pentru Palme d'Or.

mafalda
10 Sep 2008, 14:04
Dupa ce a castigat finantare de la CNC pentru "432", Mungiu tot a luat partea perdantilor si a lovit in CNC. Drept care, citeam prin ziare la vremea respectiva, CNC l-a amenintat ca il va da in judecata pe Mungiu pentru sifonarea imaginii publice a CNC care s-a saturat sa fie sac de box. Ma gandesc ce noroc pe capul lui Mungiu ca a luat Palm d'Or-ul, altfel ar fi fost tarat in tribunal. La premiera filmului de la Teatrul National, tot directorul CNC il ridica in slavi uitand amenintarea cu justitia. N-ar fi fost oare normal sa-i ceara scuze? In public!

StefanDo
10 Sep 2008, 14:42
a fost un moment extrem de penibil (si absurd) la conferinta de presa a lui 432, cand un nene din public s-a trezit sa se uimeasca: "da' seful CNC unde-i, sa felicite si el regizorul!" Serbanescu s-a aplecat (era pe acelasi rand cu domnul respectiv), i-a facut cu mana si ala n-a mai zic NIMIC, s-a asezat. Parca-i o scena dintr-un film cretin... :)

Proletar
10 Sep 2008, 17:16
a fost un moment extrem de penibil (si absurd) la conferinta de presa a lui 432, cand un nene din public s-a trezit sa se uimeasca: "da' seful CNC unde-i, sa felicite si el regizorul!" Serbanescu s-a aplecat (era pe acelasi rand cu domnul respectiv), i-a facut cu mana si ala n-a mai zic NIMIC, s-a asezat. Parca-i o scena dintr-un film cretin... :)

Pai e o situatie tipica pentru anumiti carcotasi.
Daca unul dintre cei care contesta vehement 432 pe forum, de pilda, s-ar intalni acum cu Mungiu in carne si oase, nu ar mai avea acelasi scuipat la furca.

StefanDo
10 Sep 2008, 17:24
pentru carcotasii tampiti si lasi, probabil :)

Proletar
10 Sep 2008, 17:45
pentru carcotasii tampiti si lasi, probabil :)

da, pentru categoria asta.
oricum, cred ca omul cu pricina a fost ferm convins ca "i-a zis-o" lui serbanescu! :)

mafalda
15 Sep 2008, 13:04
Chiar credeti ca Serbanescu s-a sinchisit mult de intamplarea asta?

Cei de la CNC lucreaza pe principiul "cainii latra, caravana (cinematografica ;) ) trece!"