Log in

View Full Version : SAW IV interzis proiectiei in cinematografele romanesti

Gloria
06 Mar 2008, 17:59
Desi programat pentru 14 martie 2008, SAW IV nu va mai fi lansat in cinematografele de la noi! Comisia de rating a dat filmului calificatiful “IM18 XXX interzis proiectiei cu publicul”. Motivatia comisiei sunt “scenele cu continut excesiv de cruzime si sadism”.

Lansat de anul trecut si pana acum in aproximativ 40 de tari (in afara de SUA) se pare ca Romania este singura tara care va interzice difuzarea filmului in cinema. Pana acum filmului i s-a dat calificativul de “interzis minorilor sub 18 ani” (in Suedia chiar un rating mai bland – IM16. Reprezentantii New Films Romania (distribuitorul) au depus astazi o cerere catre Eugen Serbanescu, directorul Centrului National al Cinematografiei. Au fost programati in audienta pe 12 martie, adica la numai doua zile inainte de data la care filmul ar trebui sa se lanseze in cinema. New Films spera intr-o noua reunire a comisiei pentru evaluarea acestui film si acordarea unui rating mai bland.

Andreea Tanase , sefa comisiei de rating spune ca “tarile care au lasat filmul in cinematografe au alte criterii, noi le avem pe ale noastre. Decizia a fost a comisiei. Suntem intr-o faza intermediara. Probabil va urma o revizionare”.
Infiintata “cu scopul de a protejarea publicul spectator” comisia de rating se va reuni pentru o eventuala noua evaluare a SAW IV numai la decizia Registrului Cinematografiei.

Sa vedem daca se va reuni comisia inca o data pentru evaluarea acestui film, si daca va schimba ratingul initial.

Februarye
06 Mar 2008, 18:23
O mare tampenie , trebuia sa iasa Romania in evidenta cu ceva....[/b]

Pitbull
06 Mar 2008, 21:29
Am spus de mult (încä de-acum vreo doi-trei ani, într-un topic specific) cä ratingul în sine, ca fenomen, e un exercitiu de futilitate, de multe ori aberant si ridicol.
In acest moment, s-a comis un abuz de naturä penalä.
RECOMAND CAT SE POATE DE SERIOS RIDICAREA UNEI EXCEPTII DE NECONSTITUTIONALITATE SI DAREA IN JUDECATA.

Pe de altä parte, se confirmä ceea ce stiam de mult: cä au un nivel de idiotenie sinonim cu iresponsabilitatea.

Gloria
07 Mar 2008, 09:40
Shortbus, filmul care in 2007 a primit acelasi calificativ din partea comisiei, fiind interzis difuzarii in cinema, a aparut direct pe dvd, in aprilie 2007.

Carmen Mezincescu mi-a scris: " Noi cei cativa care l-am adorat post-TIFF, l-am cumparat pe atunci si am injurat obtuzitatea comisiei care a decis ca suntem prea tampiti si/sau sensibilosi ca sa il putem vedea fara sa fim traumatizati.

Gloria
07 Mar 2008, 09:47
ce ma mai deranjeaza este ca desi noi am dat stirea, si am trimis-o in comunicat catre agentii, mediafaxul nu ne-a citat pe noi; iar o parte din presa care a mai dat stirea a citat mediafaxul.
Cealalta parte din presa care a preluat stirea, e adevarat, ne-au citat pe noi.
Macar mi-e clar ca de-acum inainte nu voi mai trimite nimic catre mediafax.

legardere
07 Mar 2008, 10:05
Scuza-ma ca intervin dar nu cred ca lipsa de comunicare intre voi si media-fax, sau orice alta agentie de presa este o solutie. Din punct de vedere al celor care au preluat stirea si retransmis-o nu cred ca pot fi acuzati ca au citat media-faxul, poate ca de acolo au preluat-o si nu de la voi, e foarte usor de presupus ca cei care "e" editori prefera sa citeze mediafaxul in detrimentul cinemagiei, chiar daca voi ati fost cei care a-ti lansat stirea.
Cred ca mai util ar fi sa le atrageti atentia in mod diplomatic, si sa luati astfel de masuri la aparitia in mod repetat a acestor greseli.
Sper sa nu deranjez dar asta e "presa" la noi, ghilimelele sunt intentionate, si nu numai la noi ci la nivel mondial, s-a transformat presa in ceva ce nu mai poate fi numit presa, e drept ca principala cauza sunt consumatorii, dar pana la urma nu mai exista acel ceva pe nume deontologie profesionala, decat in cazuri extrem de izolate.

Alex.M
07 Mar 2008, 15:39
Fara legatura cu laturile financiara, juridica si/sau de alte naturi... ci dintr-un impuls strict personal, ma bucur destul de mult ca a fost interzis. De altfel, sper chiar sa nu se revina asupra deciziei, indiferent daca se face sau nu o reunire a consiliului.
O mizerie de film, o mizerie de franciza ce se rasfrange pe termen lung asupra unui numar necunoscut (nu neaparat mare, dar nici neglijabil) de creiere.

P.S. - daca asta se numeste cenzura, inseamna ca uneori sunt "mai mult decat" de acord cu ea.

Pitbull
07 Mar 2008, 15:57
N-are importantä.
Decizia e anticonstitutionalä. Sau revin asupra ei, sau sunt pasibili de pedeapsä. Unde-i lege, nu-i tocmealä. Dacä ajungem sä ne batem joc si de constitutia tärii, ajungem mai räu ca rusii.
Cu ocazia asta, o sä mi-l iau si eu de pe torrente, sä pot vorbi în cunostintä de cauzä. Dar hotärârea rämâne penalä.

Gloria
07 Mar 2008, 16:36
Stai ca nu inteleg. "penala"? Pai ei au niste criterii la care se raporteaza; criterii romanesti, ce-i drept; dar criterii legiferate. pe de alta parte, desi n-ar trebui sa recunosc (da` ramane secretu` nostru`) mi s-a facut rau dupa primele 10 minute, din prima parte, cand a inceput ala sa-si taie piciorul in saw. deci nu m-as fi dus- eu personal- sa-l vad in cinematograf pe asta, ultimul; dar la nivel de costuri, e o pierdere pentru New Films, pentru fanii impatimiti mai putin, ca oricum il vor vedea cumva, iar per ansamblu, o sa se tot scrie despre romanica.

Parca si vad titluri in presa internationala gen "Obicei romanesc stravechi reluat la vizionarea SAW IV: scuipatul in san" cu subtitlul "Romanii sunt cei mai slabi de ingeri dintre europeni" etc.

jeleu
07 Mar 2008, 18:34
si cnsas-ul e neconstitutional, asta a devenit o lauda.

hai sa incercam si un alt rationament. cine-a vrut sa vada filmul, a avut destul timp, din octombrie. plus ca pe net exista si ca dvd, uncut & unrated. high quality. publicul care consuma saw are acces la net broadband. atunci, cum sa aduci lumea in sala? inventezi un scandal, aproape gratis.
a creat suficient "buzz" in jurul filmului incat sa-i determine pe destui sa-l vada. vor fi destui care-l dau jos de pe torrents, dar o sa aduca destula lume in cinema. pretty good marketing, if you ask me.

jeleu
13 Mar 2008, 17:20
uau, ce surpriza, au permis difuzarea.

Supastar
13 Mar 2008, 17:32
u were right!

chiar nu m asteptam s foloseasca strategii din astea de marketing in .ro