PDA

View Full Version : Hai s? vorbim despre filmele de art?


Dragomara
11 Dec 2007, 16:39
Kkkkkkkkkkk

Pitbull
11 Dec 2007, 17:34
Bine ai venit! :)
Fii sigurä cä nu vei vorbi singurä - dar dä-mi voie sä preväd cä topicul ästa nu va avea mare succes. Formularea "film de artä" e prea vagä, prea generalä, prea aproximativä... Dacä te referi la filmele opuse celor strict comerciale, poate mai potrivit ar fi sä spui "filme de continut" (formula pe care o prefer eu), desi si asta e destul de abstractä... Despre asa-zisele filme "de artä" se discutä mult pe-aici, în numeroase sectiuni: Clasic, Iconoclast, Film în general, Premii-festivaluri, Acum pe ecrane, Cinematografia româneascä... Astea sunt niste criterii de împärtire mai precise. Plimbä-te prin forum, orienteazä-te, familiarizeazä-te, si SIGUR vei gäsi multe topicuri care sä corespundä cu interesul täu.

Cazeemeer
11 Dec 2007, 21:43
Pai da-ne tu atunci niste exemple despre ce filme ar fi "de arta" in viziunea ta, ca sa vedem ce lipseste de pe forum si de unde.
PS: "Topic" se declina ca si "spic"?

Pitbull
11 Dec 2007, 21:55
De unde si concluzia cä... majoritatea filmelor de Oscar nu sunt tocmai "de artä" - desi au tangente si cu zona asta... cocheteazä... ar vrea sä fie... si reusesc, pânä la un punct... dar dincolo de care, tot mai e loc de fel de fel de discutii... Ceea ce aratä cât de riscantä (si inutilä, în fond!) e etichetarea asta: "film de artä"! Iacätä, Nicolaescu bunäoarä, îsi imagina cä fäcea "film de artä" cu "Ultima noapte de dragoste" sau "Ciuleandra" - ete scârt! Niste kitschuri cu staif! In schimb, Stanley Donen a fäcut "Singin' In the Rain", Billy Wilder a scos "Some Like it Hot", Disney ne-a däruit "Fantasia", iar Chaplin... ce sä mai vorbim! Nici cu gândul n-au gândit ei la "filme de artä", n-au vrut decât sä ne distreze - cu comedii, cu fantezii, cu cântecele vesele... Si când colo, îti cad ochii-n gurä si azi, dupä juma' de veac si mai bine, când le vezi! Poti sä zici cä nu-s "de artä"? Jancso, Wajda, Tarkovski, Fellini, Bergman, Wells - da, sunt uriasi! Sunt cei mai cei! Dar nu sunt singurii, iar arta lor (oricât de mare) nu e nici ea singurul soi de artä cinematogaficä.

Asteptat
31 Jan 2008, 19:05
aha si mai este un film neinvinsai dragostea :D :D :D :D ...asha prostie rar

ella_cocutz
03 Feb 2008, 00:11
Buna , sint noua pe aici, dar am tot rasfoit si vad ca sinteti in tema cu titlurile filmelor, eu am o problema cu asta. Si am scris aici pentru ca pe mine una m-a marcat filmul asta: Razboi si Amintiri, e un film ffff lung , despre al 2-lea razb. mondial, e vechi..... subiectul principal ar cam fi a unei fam de americani prinsi despartiti de razboi, in special tipa (Jane Seymour) americana de origine evreica cauta sa ajunga inapoi in America si nu reuseste, ajunge si prin lagar iar in drum spre exterminare e salvata de sf razb.
Stie careva titlul original al filmului?
Eu l-am vazut acum 11 ani in urma.
Multumesc anticipat!

Pitbull
03 Feb 2008, 01:11
"War and Remembrance"
Faci asa:
Te duci la www.imdb.com
Dai un SEARCH, cu "Names" si "Jane Seymour"
Iti dä o paginä cu vreo patru Jane Seymour (actrita asta, alta mai bätârnä, o producätoare si-o machieusä). Click pe asta bunä.
Ajungi la pagina ei, si-i vezi lista de filme. Le iei bucatä cu bucatä: ästa nu, ästa nu, ästa nu... ASTA-I:
http://imdb.com/title/tt0096725/

ella_cocutz
03 Feb 2008, 01:19
ok merci ptr raspunsul promt.
o sa incerc si cind aflu revin.

Pitbull
03 Feb 2008, 01:24
DAR AI SI AFLAT! :D
La început, ti-am pus titlul: "War and Remembrance"
...iar la sfârsit, linkul direct la pagina filmului:
http://imdb.com/title/tt0096725/

Intre ele, ti-am povestit cum am fäcut eu de l-am gäsit, ca sä stii pe viitor!

ella_cocutz
03 Feb 2008, 01:34
da, scuze, abia acum am vazut. Da asta e multumesc mult de tot.
:love: :love: :love:

redmen
03 Feb 2008, 14:44
Last tango in Paris .. film de arta.

marx
08 Feb 2008, 18:59
ex. de filme care mi s-au pãrut ºi mie a se înscrie într-adevãr în aceastã categorie:
"Irina Palm", "Albastruînchisaproapenegru", "Necunoscuta", "Cartea neagrã", "Vorbeºte-i", "California dreaming".
eu zic sa mai vezi vreo 1000 de filme si apoi sa te hazardezi sa incadrezi

Cazeemeer
08 Feb 2008, 19:17
Nu pot sa nu ma intreb ce cauta discutia asta, in forma ei actuala, la sectiunea "Clasic".

Supastar
08 Feb 2008, 19:48
(pre)conceptia cum k tot ce e film de arta e film clasic

Pitbull
08 Feb 2008, 22:38
Greu de spus în douä vorbe, dar sä încercäm.
Il "scoate din comun", confirmându-i valoarea la un nivel mai înalt decât cel strict comercial, existenta continutului (de-asta prefer formula "film de continut"), capacitatea de a genera/comunica un sens, o semnificatie, o idee...
...si, la fel de important, talentul autorului: facultatea de a fi emotionant, impresionant, original, creator - în parametri cât mai apropiati de cei pe care-i dicteazä continutul...
...si, în sfârsit, profesionalismul.
Cine decide?
Un discernämânt cultivat.
Pe care-l are o anumitä categorie, minoritarä si avizatä, a publicului.
Si majoritatea (din päcate, nu neapärat totalitatea) profesionistilor.

Cine-i confirmä "clasicismul"?
Ai dreptate: numai timpul.
Cine-ar fi crezut cä doi bufoni, unul gras si altul slab, care alunecau pe coji de banane si se bäteau cu friscä, aveau sä devinä zei nemuritori ai râsului si ai omeniei?

redmen
08 Feb 2008, 22:55
Una este film de arta si una este film clasic.Si nu e neaparat nevoie de timp pentru ca un film sa devina clasic.Titanic,Pulp Fiction,Psycho,Alien,2001 sunt filme care au devenit "instant clasic" si care intr`adevar trecerea timpului le`a confirmat.Nu stiu cate filme de arta au reusit sa treaca proba timpului .. si nu stiu cine le urmareste .. in afara celor cu adevarat interesati de tot ce inseamna arta filmului.

Pitbull
08 Feb 2008, 23:07
Si nu e neaparat nevoie de timp pentru ca un film sa devina clasic.Titanic,Pulp Fiction,Psycho,Alien,2001 sunt filme care au devenit "instant clasic" si care intr`adevar trecerea timpului le`a confirmat.Nu stiu cate filme de arta au reusit sa treaca proba timpului ..
Consider cä abia aceastä confirmare este esentialä - altfel, "instant clasicismul" efemer rämânând irelevant.

Lucky Luciano
10 Feb 2008, 12:34
Nu stiu cate filme de arta au reusit sa treaca proba timpului .. si nu stiu cine le urmareste .. in afara celor cu adevarat interesati de tot ce inseamna arta filmului.

Depinde ce intelegi prin "proba timpului". pentru ca nici dupa 50 de ani n-o sa fie mari sanse sa auzi de un film "de arta" in Evenimentul Zilei, de exemplu. Partea buna e ca, datorita internetului si unor cinematografe gen Cinemateca nu trebuie sa faci eforturi monumentale ca sa le descoperi

Si, cu un pic de subiectivism, uite niste filme(cu merite artistice deosebite) de care poti auzi daca ciulesti urechile doar un pic mai incolo:

Persona

Stalker
The Battleship Potemkin
Un chien andalou
À bout de souffle
A Clockwork Orange
2001: A Space Odyssey


pe langa filmref.com(care are si niste criterii interesante de categorisire a filmelor) ar mai fi si http://www.sensesofcinema.com

redmen
10 Feb 2008, 14:15
Normal ca nu vezi nimica despre asa ceva in Evenimentul Zilei .. doar nu e revista de cinema :)

redmen
10 Feb 2008, 18:25
Scuza`ma am uitat ca suntem pe un forum de luat la mistouri .. nu pe unul despre filme.

Supastar
10 Feb 2008, 18:32
PS: personal, Odiseea spaþialã nu-mi spune nimic, mã rog, cred cã trebuie sã-l revãd.
daca nu-ti spune nimic, n-ar trebui sa-l VEZI?

redmen
10 Feb 2008, 19:07
Pai daca am zis despre Evenimentul Zilei
normal ca nu tie iti era adresata ideea ..
ca tu zisesei de Jurnalul :) sunt reviste cu filme dar
nu prea o sa gasesti mereu filme bune.
Si ca tot era vorba de Evenimentul ..
ei baga filme miercurea.

Supastar
10 Feb 2008, 19:28
Republik - e revista de filme, muzica si cultura urbana . au dvd-uri cu filme misto

cinemagia - nu stiu cum sunt articolele, filmele sunt slabe
filmul tau - nu stiu cum sunt articolele, filmele sunt slabe

se mai gasesc cateva reviste care vin cu cate 1-2 dvd-uri cu filme slabe

redmen
10 Feb 2008, 19:35
Romania Libera .. a bagat cateva filme bune de Alfred Hitchcock.Republik parca a avut filmul Cache .. un film destul de bun .. dar nu prea apare asa des .. sau cel putin nu la mine in oras.Si revistele pentru fete/femei au uneori filme cadou .. dar la cat de pretentioasa esti la filme sigur nu o sa iti placa vreunu` :) deci .. netul ramane "your best friend" cand vrei sa vezi orice film doresti.

Supastar
10 Feb 2008, 19:42
undeva pe la cafenea e un topic cu filmele care apar prin publicatiile de la noi. cand si unde. daca ai informatii, baga-le acolo.

Cazeemeer
10 Feb 2008, 22:49
Dragomara, mi se pare doar mie sau tu iti definesti gusturile doar negativ? Adica spui ca nu iti plac Titanic, revistele de femei, I Am Legend, review-urile prea pragmatice, site-urile despre film de care dai, 2001, yada yada yada, dar nu prea spui ce iti place de fapt, insa astepti recomandari de filme.
Ziceai la un moment dat ceva de gen ca 90% din filmele pe care le-ai vazut au fost pierdere de vreme. Deduc de aici ca 10% n-au fost. Ei bine, spune-ne si noua cateva titluri din alea 10% (de preferinta nu de pe lista de "filme de arta" a CNC-ului), ca sa intelegem ce astepti tu de fapt de la cinematografie si nu reusesti sa gasesti niciunde.

Cazeemeer
11 Feb 2008, 09:52
Intr-adevar te repeti. Vazusem respectiva lista anterioara si parea doar o selectie de pe lista CNC-ului. De aia te-am si rugat (explicit!) sa vii cu niste titluri suplimentare(ceea ce ai facut partial). Oricum, mi se pare cel putin straniu ca dintre toate filmele astea, unul singur are mai mult de 5 ani (anume "Amarcord"; LE: daca e sa facem calcule mai sofisticate, si "Hable con ella", da' e la limita).

redmen
11 Feb 2008, 16:54
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=17717&art=42836&cHash=f07af817b7

Cazeemeer
12 Feb 2008, 22:53
Discutia asta despre ce e filmul de arta e de o sterilitate totala (asa cum iti explica si Pitbull mai devreme), fiindca e o simpla eticheta folosita iresponsabil in general si deci golita de orice continut. In plus, suna mai pretentios decat e nevoie.
In sensul cel mai comun, filme de arta sunt considerate (prin opozitie de obicei cu cele comerciale) cele care isi propun sa discute teme asa-zis "grele", adesea folosind simboluri complexe. Elemente distinctive: Alb-negru. Personaje care sunt preocupate de natura existentei umane. Limba suedeza/rusa. Secvente de peste 20 de minute fara dialog. Cam asta considera in general lumea ca fiind "filme de arta" (si de obicei, le asociaza cu snobismul si nu le apreciaza la adevarata valoare, fiindca nu le pricepe).
Problema la definitia asta e ca, de dragul etichetarii, disociaza notiunea de artist si de arta de cea de film de arta. Adica, un film poate fi "de arta" dupa definitia asta (fie pentru ca discuta anumite teme, fie pentru ca are anumite elemente formale din lista de mai sus), fara a avea valoare artistica reala. Si invers, un film poate fi o opera de arta sau o demonstratie exceptionala a talentului unui artist fara a vorbi despre teme majore si fara a fi necomercial (asa cum ti-a exemplificat suficient Pitbull).
Si mai e ceva. Oricum ai defini filmul de arta, va aparea pana la urma (daca nu a aparut deja) o realizare artistica care va sfida suficient de mult gandirea conventionala incat pentru ea definitia nu va mai fi buna, si asa ceva se intampla in arta dintotdeauna.
Deci, asa cum am mai zis de cateva ori (si cu speranta sa depasim odata discutia asta), nu cred in notiunea de "film de arta". Cred ca exista filme bune si filme proaste, ca ele pot sa vina din cele mai stranii sau mai conventionale genuri si ca distinctia dintre ce e bun si ce e prost, desi esentiala, n-o sa poata fi explicitata printr-un simplu sistem de etichetare.

Supastar
12 Feb 2008, 23:04
si totusi oare ce este acela un film de arta?

Cazeemeer
13 Feb 2008, 00:12
In primul rand, unde vezi in postul meu expresia "clisee ieftine"?
Apoi, unde vezi tu vreo remarca pe care s-o poti interpreta ca o lipsa de respect fata de parerea ta? Lipsa de respect era daca ma luam de tine fiindca esti incapabila sa citesti un post cap-coada (nu ma refer doar la ale mele) ca sa vezi ca lumea ti-a raspuns deja la intrebare. Puteam sa te jignesc in atatea feluri: spunandu-i lui Supastar ceva de gen "She's not the sharpest tool in the shed but at least she means well", sau Nightwane-style: "Locatie: Cernavoda. I rest my case", sau cu o aluzie la Beatles "All the stupid people, where do they all come from?" sau macar cu un simplu dar eficient "Chiar crezi ca daca incepi sa te uiti la filme de arta, tipul ala pasionat de filme n-o sa te mai vrea doar pentru sex, ci o sa inceapa sa creada ca esti si desteapta?"
Ma rog, impresia mea e ca eram clar si inteligibil in ceea ce sustineam. Daca nu a fost asa, o sa revin cu un desen ca sa fie pe intelesul tau.

redmen
13 Feb 2008, 00:36
E o cauza pierduta :)

Supastar
13 Feb 2008, 10:21
In primul rand, unde vezi in postul meu expresia "clisee ieftine"?
:D :D :D
ce pacat k n-am citit kestia asta aseara! :P

Cazeemeer
13 Feb 2008, 12:42
Revin cu diagrama promisa, care explica vizual ce n-ai reusit sa intelegi prin cuvinte.
http://cazeemeer.files.wordpress.com/2008/02/diagrama.gif

Supastar
13 Feb 2008, 13:36
te contrazici:
tu ziceai k filmele de arta sunt alb-negru si acu imi vii cu buline ROSII!!! :P wtf?!?

marx
13 Feb 2008, 18:29
acum chiar ai m-ai fãcut sã RÂD.

azi am sã-þi dau varianta scurtã, pentru cã nu am timp ºi chef de explicaþii de..., deci, lecþia de limba românã ºi de logicã (vreau sã reþii cã e prima ºi ultima datã când þi le dau. detest sã mã repet)

PS: scuze cã am deturnat subiectul topicului. A-l face prost pe cel de lângã tine, cel care are o altã pãrere nu e în niciun caz dovadã cã tu îi eºti superior.

buey, miss isteria, nu mai face scandal ca-ti inkid topicul. ce n-ai inteles din diagrama cu picatzele?

primo:
"filmul de arta" e o notiune generalista si destul de vaga. termenul a fost pus in circulatie la inceputul secolului trecut, pt ca in incercarea de a oferi o consistenta cinematografiei, francezii au ales sa faca si filme cu actori de la Comedia Franceza, si au delimitat aceasta tactica sub perimetrul "filmului de arta". si la noi s-a aplicat stratagema asta cu teatrul national din buc si cu cel din craiova.

secundo:
"filmul de autor" sau filmul "independent", unde controlul strict al producatorului e minor sau kiar nul, lasa libera creativitatea regizorala pt a incerca diferite experimente. si asta e o arta...

asa, asta a fost preludiul. acum urmeaza actul de penetratie. watch me:

1. filmele de arta pot fi si filmele experimentale, care nu sunt realizate dupa niste minime canoane. exemplu: Greenaway. filmografia sa are si capodopere, are si rateuri. Victor Erice sau Wener Herzog, la fel. deci, arta nu e neaparat pecetea unei capodopere, ci se refera strict la executie.

2. filmele comerciale nu sunt neaparat proaste. filmul comercial inseamna ca urmeaza un calapod, cu reteta clara la public, dar asta nu-l face automat un esec vizual. Nu uita ca Rocky I a fost premiat la Oscar.

3. "filme de calitate care nu sunt de arta" cum se exprima omu' cu desenu' de mai sus, sunt acele filme care sunt executate, oarecum, in maniera "clasica" dar care reusesc sa surprinda okiul abuzat de clisee.

well, si ca postludiu iti spun ca politetea ma plictiseste. eu sunt doar un tip civilizat.

Supastar
13 Feb 2008, 19:21
acum chiar ai m-ai fãcut sã RÂD.
LOL


, deci, lecþia de limba românã ºi de logicã (vreau sã reþii cã e prima ºi ultima datã când þi le dau. detest sã mã repet)
LOL

1) filmele de artã sunt prin definiþie capodopere. ce vrea sã însemne expresia asta, "capodoperã realã", în ce limbã scrii tu?! sunã ca dracu, dacã vrei sã le accentuezi valoarea, ceea ce nu este cazul, "capodoperã" neavând grade de comparaþie, reformuleazã astfel: "adevãrate capodopere"
LOL


2) expresia "film de artã nereuºit" este un nonsens, ori nu e de artã, ori nu e nereuºit, deci hotãrãºte-te.
LOL



3) "film comerical prost" este iarãºi un nonsens, dupã pãrerea mea, majoritatea filmelor comerciale sunt proaste.
LOL


PS: modul tãu de-a analiza filmul ºi lumea îmi pare a nu avea nicio regãturã cu realitatea
ROR


A-l face prost pe cel de lângã tine, cel care are o altã pãrere nu e în niciun caz dovadã cã tu îi eºti superior.

LOL

redmen
13 Feb 2008, 19:46
Eu zic sa nu va mai obositi .. fetei ii plac cartile dupa cum a lasat sa se inteleaga .. si daca un film nu ii provoaca aceleasi sentimente ca o carte il categoriseste direct prost.

Cazeemeer
13 Feb 2008, 19:54
Se pare ca nici Supastar, nici marx, nu au avut suficiente matusi atunci cand era nevoie.

redmen
13 Feb 2008, 20:37
Sa apeleze la Adrian Nastase :)

marx
13 Feb 2008, 20:58
tu oricum vorbesti singura, pt ca esti atat de seaca mental incat nu intelegi nimic.

marx
13 Feb 2008, 21:08
aaa... cã uitai, "buey" Marx eºti liber sã faci ce vrei, atâta vreme cât aci cultura cinematograficã se defineºte prin numãrul de filme vãzute (LOOOOL) ºi prin digiþii postãrilor de pe forum, cum m-aº putea eu împotrivi?! Hai, zi ºi tu?! :D
stupizico, dupa un numar de filme vazute, diferite ca stil si tema, un om cu ratiunea intacta incepe sa se lamureasca,

Acuma de, nu c-aº fi avut prea mari pretenþii, da'totuºi, s-a demonstrat cã existã cel puþin (dpdv matematic. sic!) proabilitatea de-a fi uimit în sens... pozitiv!
ce vrea sa insemne non-sensul asta?



oricum, încep sã cred cã filmele de artã "e" doar în mintea mea. Hmmmm!
filmele de arta exista, mintea ta nu egzista.....

marx
13 Feb 2008, 21:12
Marx scuzã-mã, dar mai este ºi altceva de "înþeles" în afar'de NESIMÞIRE, la tine?! de-aci de la mine s-ar vedea cã n-ar fi.

dap, sunt nesimtit. nu simt compasiune pt cutii craniene goale...

Supastar
13 Feb 2008, 21:19
am vãzut mai bine de 1000 de filme în întreaga mea vieþiºoarã

dupa un numar de filme vazute, diferite ca stil si tema, un om cu ratiunea intacta incepe sa se lamureasca



domnule doctor, e fara speranta! :(

redmen
13 Feb 2008, 21:21
In Jurnalul cumva ? Ca ai zis ca numai p`ala il citesti .. digital :P

Supastar
13 Feb 2008, 21:21
umbli pe aici cu ticalosi care obtin titluri academice fraudulos :sick:

Gloria
13 Feb 2008, 21:25
Dragomara si marx - eu zic sa incheiati aprecierile pe care le-ati facut unul altuia si una tuturor; daca mai considerati necesar, sa continuam discutia despre filmele de arta. Multumesc.

(deci, 'mucles' la limbajul abuziv)

marx
13 Feb 2008, 21:34
încã nu vorbesc, dar oricum, rââââd, cu toate cã e mai mult de dat palme...
honey, esti pregatita pt spanking?! ;)

Gloria
13 Feb 2008, 21:45
potoliti-va.

marx
13 Feb 2008, 21:49
oricum, io nu þi-aº dori sã te-ncurci cu din astea care se uitã la filme de artã ca sã impresioneze bãrbaþi(i), mai ales dacã sunt bune sportive, ºi pe deasupra "isterice".

cum e sa fii imuna la argumente si sa continui sa sustii "libelule"?

marx
13 Feb 2008, 22:07
Marx, acu'chiar îmi dau palme, adicãtelea crez cã visez... :D :D :D :D

Dear io glumii acolo, mai exact io glumesc la fiecare a treia frazã pe care-o scriu.

mda, cum spunea cineva mai sus: esti un caz irecuperabil.
aferim.

redmen
13 Feb 2008, 22:13
Eu vreau sã discut, dar nu am cu cine

asta dovedeste ca te crezi clar superioara celor care au incercat frumos sa iti raspunda la topicul tau .. si .. desi ai spus ca nu prea te`au pasionat filmele si nu prea stii mare lucru despre ele .. continui sa te contrazici cu unele persoane care chiar cu asta se ocupa si au avut si binevointa sa iti raspunda.

redmen
13 Feb 2008, 22:36
Scuza`ma .. am uitat ca ai facut scoala Pruteanu.It`s hard to be perfect right ? :)

redmen
13 Feb 2008, 22:42
Imi pare rãu cã faptu' cã nu-s ca tine mã face, NUMAI pentru tine, superioarã.

Asa te comporti .. dar esti prea plina de tine incat nu iti dai seama.Esti om ca toata lumea nu esti o entitate superioara sa stii :)

redmen
13 Feb 2008, 22:54
Pai cred ca de asta s`au convins toti cu care te`ai contrat pe aici.Dar nu trebuie sa te iei de ei .. asa cum nici ei nu s`au luat de tine ca iti plac cartile mai mult decat filmele.Fiecare cu micile lui placeri nu ? :)

Pitbull
14 Feb 2008, 08:24
Si noi te iubim :love: :love: :love: :love: - nu-i asa, Cazee?

illotempore2002
31 Mar 2008, 11:04
Si cand vorbim despre filmelea alea de arta, precupetzilor?

:D

mafalda
05 Sep 2008, 13:24
"Dansand in intuneric" de Lars von Trier FILM DE ARTA!
Tulburator! Filmul asta m-a intors pe dos!
Sunt o fana a stilului "DOGMA"

Pauline Kael
05 Sep 2008, 14:13
Si noi te iubim :love: :love: :love: :love: - nu-i asa, Cazee?
Eheeeee,fortuna labilis,vanitas vanitatum.