PDA

View Full Version : "Hitman"


Pitbull
05 Dec 2007, 21:33
"Hitman" - Un film cu cheia de gât
"Baba i-o dã soldatului"

UN ASCULTÃTOR ÎNTREABÃ: - Iesti adievãratî cã în Uniunia Savieticã s-a rializat un filmî ierotic ºî isteric, numit "Baba i-o dîã suoldatului"?
RADIO EREVAN RÃSPUNDE: - Dîa, iesti pierfiect adievãratî, duar cu triei priecizãri: ierîa un filmî ieroic, istuoric, ºî sie numia "Bîalada suoldatului".
Cam aºa ºi cu acest "Hitman" erotic (în sensul c-o freacã) ºi isteric (în toate sensurile) produs de cinci speriaþi (inclusiv Luc Besson, care în ultima vreme pare tot mai atins de filoxerã), în care cetãþeanul Timotei Alifant (sau, cum se zice pe englezeºte, la ei, acolo, Timothy Olyphant), joacã rolul Agentului 47. Pe lângã bancul cu Radio Erevan, mi-am mai amintit ºi o replicã din "Talismanul" lui King ºi Straub, unde un ºerif mârlan îl întreba pe Wolf: "ªi tu un nume n-ai, sau când te-ai nãscut þi-au dat doar un numãr?" Mi-a plãcut, ºi de-atunci o folosesc uneori când nu pot evita câte un schimb de replici cu vreun mocofan. Numai cã, în aceastã peliculã, e pe bune! Bietul Om-care-loveºte îi mãrturiseºte lacrimogen curvei cu suflet mare cu care s-a trezit încãlecat (ºi la propriu, ºi la figurat), cã acolo de unde vine el, copiilor nu li se dau nume, ci numere - ºi de-aia-l cheamã 47.
Ca ºi cum chestia asta n-ar fi destul de prãfuitã (îþi vine deja sã fugi, când auzi de aurolaci spãlaþi pe creier ºi transformaþi în maºini de ucis), Omu-care-trozneºte aratã ºi se comportã exact cum fãceam noi, bãieþii de la bloc, pe la opt-nouã ani, când ne jucam de-a super agenþii, rãzbunãtorii, incoruptibilii, mannicºii ºi altele asemenea, pe-afarã, cu cheia de gât. Umblã numai la costum, cu cãmaºã albã ºi cravatã roºie (ca sã sarã cât mai bine în ochi, mulþumim din inimã partidului), e ras în cap ºi are tatuat deasupra cefei ditamai codul de bare (nici în frunte dacã ºi-l punea nu era mai vizibil!), se miºcã þeapãn ca un robot neuns (pe strãzi, prin gãri, prin parcuri) ºi nimeni nu zice nimic! A, era sã uit. Îl urmãresc ºi Interpolul, ºi C.I.A., ºi F.S.B.-ul, ºi K.G.B.-ul (n-am greºit, sunt pe-acolo unii rusnaci care nu ºtim cu cine voteazã, da-ºi vorbesc cu în continuare cu "tovarãºe", deci e clar), ºi "Agenþia" (adicã ãia de l-au nãºit). ªi nu-l prind.
Omu-care-te-rade primise ºi el misiunea sã gãureascã un mare mafiopolitician rus. Cum ºi de la cine, nu prea conteazã. E, ºi de-aici, se pomeneºte prins într-o conspiraþie de nu se mai cunoaºte om cu persoanã. Toþi vor sã-l puºte, da-i puºcã el pe toþi. Din mers, o mai ia de aripã ºi pe Curva Regimentului (nu aia din "A.S.M.I.B.", aia era cool ca personaj), ca sã fie povestea ºi mai originalã, ºi sã se complice ºi mai inutil - dacã era loc de un "ºi mai inutil" în aceastã peliculã încropitã pe un scenariu absolut cretin (Skip Woods) ºi filmatã complektamente cu curu' (Xavier Gens), într-o concepþie plasticã urâtã ºi antipaticã (Laurent Barès). Bietul Alifant, încercând de bine, de rãu, sã lege douã vorbe despre personaj, o scaldã cã "nu e nici pozitiv, nici negativ", cã stã într-o zonã de "ambiguitate" care lui îi place, cã-i lasã libertatea sã joace cum vrea el, bâra-bâra... E, dacã aºa vrea el sã joace, ne-am procopsît! Cântarea României, tatã, nu cinema profesionist!
De reþinut un ultim lucru: mizeria asta se trage de la un joc video - cã aºa-i cinematografia, sireaca, vacã de muls pentru toatã lumea. Câtã vreme s-a iubit cu literatura, muzica ºi teatrul, ecranizând Dostoievski, Verdi sau Goethe, a fost bine. Când a început sã ecranizeze benzi desenate ºi jucãrii, hmm... a ieºit aºa ºi-aºa - n-au rezultat mari capodopere, dar ne-am ales mãcar cu oarece distracþii drãguþe ("Superman", "Batman", "Transformers"...) Numai cã, din pãcate, cu jocurile video se pare cã nu le mai þine... "Doom", "Warcraft", "Resident Evil", "Beowulf", acum ºi beleaua asta... Frecþii, frecþii, frecþii... ªi cred cã frecþii vor rãmâne, atâta vreme cât amicii nu se vor lãmuri cã a face film înseamnã mult mai mult decât a muta pe ecran motivele, pretextele ºi imaginile jocurilor. Înseamnã a aduce ºi ceva în plus - ceva care sã merite!

Pitbull (Mihnea Columbeanu)
5 decembrie, 2007, h. 20:30-21:02
Bucureºti, România

gionloc
05 Dec 2007, 23:22
UN ASCULTÃTOR ÎNTREABÃ: - Iesti adievãratî cã în Uniunia Savieticã s-a rializat un filmî ierotic ºî isteric, numit "Baba i-o dîã suoldatului"?
RADIO EREVAN RÃSPUNDE: - Dîa, iesti pierfiect adievãratî, duar cu triei priecizãri: ierîa un filmî ieroic, istuoric, ºî sie numia "Bîalada suoldatului".

excelent! 8)


cu finalu' ai dreptate. nu e de ajuns sa aduci... tre sa si merite...
(cum or sta la boxoffice filme enumerate acolo? ca asa e, in afar de beowulf :x :P chiar is frectii toate!)

PoliFanAthic
07 Dec 2007, 22:00
Hitman rulez. 8)

Astept sa-l revad ca sa-mi dau seama cat tine senzatia, dar pana una alta, mi-a depasit toate pretentiile. Nu erau ele multe, dar sa ajunga sa-mi chiar placa, nu as fi spus ca o sa fie cazul.

Poate sa insire oricine cate clisee vrea, Hitman ramane mult mai bun si mai distinctiv decat orice alt VG movie. M-am distrat la un film care nu se ia mai in serios decat ar trebui, la un Bourne Ultimatum care se invarte mai putin, la un Bond complet insensibil, la o chestiune simpla pana la urma, care loveste acolo unde tinteste. RE, Tomb Raider, Silent Hill etc. nu reusesc nici macar atat.

E mereu o presiune mare pe tine cand toata intelectualitatea spune ca un film sau o carte sunt jenibile si tu sa te simti obligat sa vezi ca lucrurile stau asa. Din acest motiv stau si acuma si ma intreb daca nu cumva m-am inselat cumplit, dar imi aduc aminte de urmatorul lucru: chiar daca la o revizionare Hitman nu o sa-mi mai placa, mi-a placut o data si asta e mai mult decat mi-au placut multe filme.

P.S. Stau bine la boxoffice. Si as prefera oricand Hitman peste Superman asta nou.