PDA

View Full Version : "Becoming Jane"

cornel
12 Nov 2007, 08:53
„Becoming Jane” reprezintã o biografie romanþatã a lui Jane Austen, cea mai cititã autoare britanicã a tuturor timpurilor ºi dezvãluie sursa de inspiraþie pentru celebrul roman „Mândrie ºi prejudecatã”. În Anglia anului 1795, Jane Austen (Anne Hathaway) o tânãrã de 20 de ani, cu o solidã pasiune pentru scris ºi citit, vrea sã se cãsãtoreascã din dragoste. Lucru inacceptabil în acele vremuri când oamenii erau obsedaþi (la fel ca în zilele noastre, de altfel) de a avea un rang social superior ºi cât mai mulþi bani. Dupã un joc (puþin cam previzibil, dar cu final neaºteptat) de-a ºoarecele ºi pisica cu tânãrul avocat irlandez Thomas Lefroy (James McAvory), Jane se îndrãgosteºte de acesta ºi este gata sã încalce toate prejudecãþile care existau în acele vremuri. Destinul însã nu este generos cu cei doi îndrãgostiþi puºi în situaþia sã aleagã între o cãsãtorie de conjuncturã, care i-ar scãpa de grijile financiare ºi o fugã cu consecinþe directe asupra familiilor lor.
De la început acest film, puþin cam prea dulce pentru gustul meu, ne introduce cu un calm englezesc într-o atmosferã comunã ecranizãrilor romanelor lui Jane Austen, o societate plinã de rigori, presãratã cu puþin umor britanic, dar mult prea rigidã ºi deloc deschisã spre evoluþie. Cadrele inutile cu nori, cai, pãsãri, etc. lungesc filmul mai mult decât era cazul, dar interpretarea lui Anne Hathaway salveazã filmul ºi astfel avem o Jane Austen plinã de viaþã, ambiþioasã, devotatã ºi puternicã.
Mã întreb oare cât de departe de mentalitatea de atunci sunt tradiþiile blamate în zilele noastre ale romilor, care îºi cãsãtoresc ilegal copii (încã minori!) în funcþie de averea câºtigatã astfel.
"Becoming Jane" rãmâne totuºi un film de vãzut împreunã cu prietena sau mai bine o lãsaþi doar pe ea sã se uite ºi voi vedeþi un meci de fotbal, ceva...

illotempore2002
04 Dec 2007, 10:41
Oh, ce film plicticos! Ca si scrisul lui Jane Austen de altfel, cu "prea multe adjective". Oare chiar nu se putea face un film mai sofisticat despre ea? A fost ea un personaj controversat, inafara de faptul ca i-a pasat mai putin de normele sociale si de maniere, ce altceva a mai facut ea asa de fabulos? Nimic, probabil ca de aia nici filmul nu zice mare branza.

Coshava
15 Feb 2008, 16:25
Am vazut si eu filmul ( se putea film mai potrivit la cinema de halupangeala asta de "Ziua S Sfintului Valentin" ? :P ) - si pot sa zic ca desi nu e nimic spectaculos in el e totusi un film ... "corect facut" sa ma exprim asa. Nici prea prea ( melodrame lesinate si siropoase filmate agale de sa te urci pe pereti cu orice pret - macar de plictiseala daca nu de altceva ) nici foarte foarte ( adica dialogurile - de ex. - desi vioaie pe ici pe colo nu prea ies din ceea ce eu unul as numi "convenienta filmului de dragoste" insa redau acceptabil atmosfera si manierele epocii cu pricina ). :)

Doar de curiozitate totusi : am inteles ca filmul are unele "discrepante" fata de realitate, asa e sau nu ? :?

PoliFanAthic
22 Feb 2008, 03:31
L-am vazut acuma un an cand rula pe aici, mi s-a parut o gluma proasta. N-oi fi eu mare fan Jane Austen, dar o poveste asa de mediocra si lamentabila chiar nu m-a putut atrage de partea ei - desi imi este simpatica aia mica ce zambeste mult si a purtat Prada.

morphego
23 Feb 2008, 22:28
Intr-adevar, nu prea le-a reusit filmul asta ... imi place Anne Hathaway, dar in roluri mai putin serioase, unde isi foloseste fata de papusa pentru a provoca rasate, sau cel putin zambete (vezi The Devil Wears Prada) si nu cum se vrea in acest caz, plansete ... scenariul este prost si se invarte in jurul cozii fara un final prea multumitor si astfel vedem un film de epoca mediocru cel mult ... James MacAvoy e ok, dar nu are cu ce lucra aici, din pacate ... un subiect atat de serios, un episod din viata lui Jane Austen ar fi meritat un film mai bun, zic eu ... poate cu o alta ocazie ...

Alina B
24 Feb 2008, 13:52
Pai, deh, ce sa-i faci? e un fel de chick-flick cu pretentii de mai mult. Partea de dragoste le-o iesit chiar bine, cei doi fac o pereche buna pe ecran, dar partea cealalta - background - care l-ar fi salvat... well...

De vazut macar pentru atmosfera creata care intr-adevar e cea a romanelor ei.