PDA

View Full Version : "The Brave One"


Pitbull
11 Oct 2007, 12:37
"The Brave One" - Satisfacþia unui thriller curat
Între litera ºi spiritul legii

Violenþa a fost dintotdeauna un dat omniprezent al condiþiei umane, pe care studiile psihologice îl identificã drept un rezultat direct al neputinþei. Cu cât individul este mai handicapat în plan intim - ºi, prin definiþie, ascuns (ca sã ne referim ºi la refulãrile psihanalitice), cu atât mai brutale ºi/sau mai sofisticate vor deveni ºi manifestãrile sale exterioare. Douã dintre formele lor cele mai simptomatice au devenit, în ultima vreme, gratuitatea ºi aroganþa - ambele regãsindu-se ºi în ºocantul fenomen de sorginte recentã al înregistrãrilor video artizanale. Youtube e invadat de "clipuleþe" bestiale, prin care respectivii debusolaþi cautã cumva sã-ºi regãseascã un fel de legitimitate într-un plan ilzoriu ºi anomic al anulãrii oricãror valori morale. Cel puþin dintre noi, românii, cei mai mulþi suntem la curent cu cazul abject al celor trei tineri declasaþi care s-au filmat între ei în timp ce omorau în torturã o pisicã, amplificat ºi mai mult de revelaþia cã sub aspectul legislaþiei de protecþie a animalelor încã ne mai aflãm undeva într-un ev mediu prefranciscan. Ca sã demonstreze o datã mai mult mariajul de tip Farfuridi/Caþavencu dintre prostie ºi lichelism, unii s-au ºi repezit cu abureli umanistoide chemând "sã semnãm petiþii pentru salvarea oamenilor întâi. Are you with me?" (Thankfully, nope, am absolvit de ceva vreme ºcoala primarã.) Ei bine, unor asemenea demagogi veleitari ar pãrea cã le dã apã la moarã "Curajul nebãnuit" pe care ºi-l gãseºte Erica Bain (Jodie Foster) în regia surprinzãtor de articulatã a lui Neil Jordan, dupã ce trei derbedei nocturni din Central Park o bagã-n spital, nu înainte de a o lãsa sã vadã cum îi omoarã în bãtaie iubitul - ºi, evident, îºi filmeazã isprava cu trei celulare simultan, ca-n secvenþele de acþiune ale lui Sergiu Nicolaescu.
Ca sã tragem linie la capitolul considerentelor morale ºi sã putem merge înainte cu analiza filmului, e de ajuns sã spunem cã aºa-zisa ierarhizare a "prioritãþilor" între protecþia oamenilor ºi cea a animalelor e o falsã problemã. Ca locuitori ai planetei (sau, într-un sens mai înalt, ca fãpturi ale lui Dumnezeu), ºi noi ºi necuvântãtoarele avem drepturi legitime egale. ªi, din pãcate, societatea este încã mult prea neputincioasã în a ni le proteja. La fel cum torþionarii de pisici scapã prin ochiurile prea largi ale plasei legislative, ºi bãtãuºii din parcuri profitã de limitarea mijloacelor poliþiei - pe care prima parte a filmului lui Jordan o relevã sec ºi tãios, prin nu mai mult de douã-trei secvenþe crud-satirice. Este exact elementul care, suprapus peste trauma suferitã de Erica, va crea inflamabila combinaþie de la baza scenariului: rafinata redactorã radiofonicã se transformã, involuntar ºi inexorabil, într-o redutabilã "vigilante": o datã ce agenþiile de aplicare a legii se vãdesc neputincioase, dreptatea care le-a alunecat printre degete cade pe palierul imediat urmãtor - în mâinile victimelor. De semnalat curajul etic al unei asemenea atitudini nu tocmai politically correct, în contextul actual de împãciuitorism generalizat, cocoloºire a criminalilor ºi, în genere, respectare a literei legii cu o stricteþe rigidã care ajunge sã-i paralizeze spiritul.
Scenariul lui Roderick ºi al lui Bruce A. Taylor speculeazã inteligent aceastã compoziþie dramaturgicã de un potenþial exploziv clasic, reuºind performanþa de a-i gãsi noi valenþe, în pofida cãrãrilor atât de bãtãtorile de alte filme similare de-a lungul deceniilor. Fãrã a se avânta în abisuri caracterologice, personajele au exact gradul de complexitate necesar pentru a propulsa un story captivant ºi dinamic, iar structura epicã e gânditã profesionist ºi abil, atât la nivel de ansamblu, cât ºi prin fineþea constrcþiei la nivel de episod ºi secvenþã. Pe aceeaºi pasarelã precarã dintre cliºeatic ºi inedit (relevând încã o datã notoria definiþie a originalitãþii: "nu atât a spune ceva nou, cât a spune într-un mod nou ceva ce s-a mai spus") se înscrie ºi relaþia dintre Erica ºi detectivul Mercer (Terrence Howard), cu obligatoriile alunecuºuri dintre atracþia personalã ºi imperativele datoriei. Din pãcate, de aici se trage ºi marea neîmplinire a filmului - finalul: previzibil, didactic ºi moralizator; elementele lui de noutate se mãrginesc strict la domeniul anecdoticului ºi al tehnicii criminalistice, cam ca în recentul (ºi mult mai neîmplinitul) "The Fracture". Noroc cã iscusinþa de pânã atunci a construcþiei absolvã scenariul de orice pãcate, oferindu-ne mãcar satisfacþia unui thriller ca la carte (ºi, în fond, nici nu se dorea mai mult; componentele psihologice ºi moral-filosofice au inspiraþia de a nu þinti spre ambiþii deºarte, rezumându-se la a conferi substanþã unei povestiri de acþiune oneste cu sine însãºi).
La acelaºi nivel stã ºi regia lui Neil Jordan, cunoscut mai ales pentru "The Company of Wolves" (1984) ºi "Interview With the Vampire" (1994). Asemenea cuplului de scenariºti, cineastul îºi confirmã abilitãþile de meºteºugar, urmãrind corect tensiunile în escaladare ºi ºocurile precis dozate ale acþiunii. Am reþinut, de exemplu, momentul primei dezlãnþuiri violente a eroinei, cu ocazia jafului din magazin, ºi mai ales primirea SMS-ului cu fiºier video ataºat, înainte de final - exact elementul necesar pentru a ridica la maximum temperatura confruntãrii decisive.
Altfel, e de la sine înþeles cã miza principalã a filmului rãmâne Jodie Foster, care s-a copt cât se poate de interesant: la cei patruzeci ºi cinci de ani ai ei, fosta silfã din "Tom Sawyer" (1973 - la unsprezece ani, deja al douãzecilea titlu din filmografie!), trecutã prin celebra Iris ("Taxi Driver", 1976), fascinanta Clarice ("Silence of the Lambs", 1991) ºi atâtea alte compoziþii, îºi pãstreazã o stare tomboyish ºi adolescentinã cu muchii tãioase ºi uscãciuni scrâºnite, dincolo de care mocnesc toate complexitãþile unui personaj puternic, împins de fatum la limita abisului, de unde drumul înapoi merge obligatoriu pe sârmã. Terence Howard îi dã replica onorabil, arãtând bine, vorbind paradoxal (cu vocea lui suavã) ºi, în genere, jucând corect. Un alt pandant îl oferã Mary Steenburgen, concretã ºi precisã cum o ºtim, iar în rest, galeria personajelor se completeazã armonios ºi convingãtor.
Dincolo de decepþia finalã despre care am mai vorbit, filmului îi rãmâne totuºi meritul de a incita o schiþã de dezbatere moralã cinstitã, la un nivel accesibil majoritãþii spectatorilor, ºi susþinutã cu mijloacele eficiente ale genului. Iar dacã chiar nu vã arde de consideraþii etice, oricum satisfacþia unui thriller curat e garantatã.

Pitbull (Mihnea Colmbeanu)
10 octombrie 2007, h. 20:30-21:23
Bucureºti, România

Alex Leo Serban
12 Oct 2007, 10:42
hmm... i beg to differ!

1 cre k mai cunoscut decit 'the company of wolves' este, in filmografia lui jordan, 'the crying game'... asta, k sa nu amintesc si d minunatul 'mona lisa'!
2 cre k s cuvenea spusa o vorba si dspr imaginea lui philippe rousselot - unul din cei mai rafinati directori d imagine
3 vocea lui t. howard numai 'suava' nu e! p mine ma deranjeaza la ureki - e sparta si gijiita, kiar nu e o voce misto!
4 acum - in kestiunea finalului 'previzibil, didactic & moralizator' - eu cre k, tocmai, acest final, desi (poate) previzibil, t ia prin surprindere nefiind deloc politic corect (cum a zis si musiu pitbull), fiind, in fond, o invitatie la 'take matters in one's own hands'... asadar, desi 'moralizator' (dar kre film facut la h'wood nu e asha?!), filmu are o morala d tip western, obsolete, kre s parea k nu mai e gustata nowadays.

iar comparatia cu 'falling down' s-ar fi impus, nu? ;)

Pitbull
12 Oct 2007, 14:00
1) Din päcate, s-a nimerit ca la ansamblul filmografiei lui Jordan sä mai am lacune, asa cä pot erona la unele ierarhizäri.
2) Absolut.
3) Misto nu e, dar "suavä" am zis în sensul de subtire, fosnitoare ca hârtia (aici, în contrast cu restul personajului - fizionomie, profesiune)... Altfel, mie nu-mi displace - da' mä rog, de gustibus...
4) Ce-i drept, asta a fost discutia noasträ în metrou, dupä proiectie. N-am stat s-o ai elaborez aici.

cornel
26 Nov 2007, 09:07
Trecând peste faptul cã acest film se vrea mult prea corect politic pentru cã implicã cât mai multe minoritãþi ale New York-ului ºi legitimeazã subtil satisfacþia rãzbunãrii cu orice preþ (cu trimitere la rãzboiul din Irak ºi la 11 Septembrie) deºi aceastã rãzbunare e privitã ca un efect al unor traume, filmul rãmâne un excelent thriller, cu o impecabilã interpretare din partea lui Jodie Foster.
Dupã acest film rãmâne în discuþie problema violenþei care ne înconjoarã tot mai mult ºi felul în care oamenii simpli o trateazã.

Alex Leo Serban
02 Dec 2007, 16:57
intrebare: ti se pare k felul cum e pusa probl razbunarii e 'politic corecta'?? :o

cornel
03 Dec 2007, 08:24
Problema este pusa in stil american, adica ... stai ca daca avem un motiv, oricare ar fi el ... daca nu avem gasim noi unul, pai atunci avem voie sa ucidem toti infractorii sa ne razbunam.
Dar instinctul animalic si de conservare al omului reactioneaza violent la violenta, asta e clar, in orice sistem si oricat de educat este acel om...
Felul americanilor de a fi si cultura lor fara substanta mi se pare ca indobitoceste omul de rand... dar desigur asta e o discutie muuuult mai lunga si profunda (se poate sa ma insel).
Mie nu imi spune nimic sintagma "politically correct" si prin urmare mi se pare doar un artificiu "diplomatic", o ascundere in fata realitatii evidente.
De aceea eu voi spune mereu tigan si nu rrom si negru in loc de afroamerican.
Pana la urma "The Brave One" ramane un film de fictiune, un thriller reusit si cam atat ... nu e profund pentru ca problema razbunarii intr-un context in care politia (autoritatea statala) inchide ochii, nu trece ecranul.
Parerea mea...

morphego
09 Feb 2008, 23:56
Un film reusit, in parte... Jodie Foster e aceeasi femeie puternica si curajoasa, asa cum o stim din rolurile ultimilor ani (The Panic Room, Flightplan), dar aici evolutia catre acest tip de personaj este mult mai reusita si realista, si prezentata pas cu pas, de la atacul infam asupra sa si logodnicului sau, la momentul in care ea se transforma in noul justitiar al orasului...thriller de actiune reusit, pentru care actorii au muncit in interpretare, dar al carui scenariu este destul de exagerat si cu multe lacune (ceea ce mi s-a parut deranjant a fost abilitatea aproape supranaturala a Ericai Bane de a descoperi raufacatorii aproape in toate locurile in care isi facea aparitia, usurinta cu care ii anihila si lipsa oricarei piedici...)...exista asadar punste slabe, dar filmul isi atinge in final scopul si livreaza ceea ce isi propune, aproape 2 ore de actiune pura...