View Full Version : Nikita Mikhalkov
thequietsurfer
14 Aug 2007, 17:07
Cunoscut mai ales pt. "Piesa neterminata pt. pianina mecanica", Mikhalkov cred ca este printre putinii regizori care reusesc sa surprinda atmosfera unei cartii, aroma unui autor. "Cateva zile din viata lui Oblomov" e preferatul meu din cele regizate de el si marturisesc ca am citit romanul lui Goncearov dupa ce-am vazut filmul. Cehov se plangea spre sfarsitul vietii ca nu exista niciun critic care sa-l inteleaga cu adevarat. Pacat ca nu l-a intalnit pe Mikhalkov care nu numai ca l-a patruns ci a reusit sa-i si picteze spiritul.
O discutie interesanta despre reg. rus NM se gaseste aici: http://cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=13397 - mai bine rasfoieste acele doua pagini si, in cazul in care crezi ca poti veni cu ceva completari pertinente, relanseaza 'disputa' de acolo ;).
mafalda
14 Aug 2008, 11:43
Anul trecut, cand Nikita MihalKov a venit la Bucuresti sa
deschida festivalul B-Est cu filmul sau "Soarele inselator" a tinut la Teatrul National din Bucuresti un workshop de arta actorului si nu numai.
(a fost ultima oara cand am avut ocazia sa vorbesc cu Adrian Pintea). Atunci am descoperit in Mihalkov un mare pedagog de actorie!
Cine a ratat cursul de actorie a lui Mihalkov, nu stie ce-a pierdut!
Maestrul nu s-a putut abtine sa nu-si exprime dezamagirea ca filmul sau "Soarele inselator" a ratat, in 1994, marele premiu la Cannes, iar pentru faptul ca juriul a preferat filmului sau pe cel al lui Tarantino-Pulp Fiction (apropo de subiectivitatea juriilor festivalurilor) NM a concluzionat: "occidentalii nu stiu sa recunoasca o capodopera"
Un geniu pe cat de constient de valoarea sa pe atat de lipsit de modestie!
As dori sa revad "Sclava Iubirii" numai de dragul unei actrite extraordinare: Elena Solovei :love:
Un alt film a lui Nikita Mihalkov, care pe mine m-a zguduit e BARBIERUL DIN SIBERIA. As vrea sa aflu parerea voastra despre acest film al maestrului NM
StefanDo
14 Aug 2008, 16:30
m-a dezamagit f. mult barbierul :(
Pitbull
14 Aug 2008, 17:30
am descoperit in Mihalkov un mare pedagog de actorie!
Cine a ratat cursul de actorie a lui Mihalkov, nu stie ce-a pierdut!
...Si de regie!
Asa e - chestia aia a fost UN MODEL DE SCOALA DE TEATRU SI FILM.
Päcat doar cä ai nostri nu s-au putut abtine si pân-la urmä tot au transfomat-o în suetä.
Un geniu pe cat de constient de valoarea sa pe atat de lipsit de modestie!
Well, nobody's perfect... M-a dezamägit si pe mine asta, da' nu-i nimic, compenseazä cu vârf si-ndesat pe toate celelalte planuri.
As dori sa revad "Sclava Iubirii" numai de dragul unei actrite extraordinare: Elena Solovei :love:
Il am pe VHS - copiat la a 14-a mânä, prin '96, da' tot e mai mult decât nimic.
mafalda
05 Sep 2008, 13:29
URAAAAAAAAA! Am primit un cadou frumos: un DVD cu filmul "Sclava iubirii"
Pauline Kael
05 Sep 2008, 14:15
URAAAAAAAAA! Am primit un cadou frumos: un DVD cu filmul "Sclava iubirii"
La cat mai multe,le meriti :)
mafalda
05 Sep 2008, 14:26
Da' nu pot sa spun de la cine ca e piratat! :sick:
Nu ştiam nimic despre subiectul filmului înainte de vizionare, aşa că după primele 15 minute am rămas contrariat. Un „12 Angry Men” rusesc? What’s the point? Treptat am început însă să-mi dau seama că nu e doar un remake... Este un „12 Angry Men” adaptat realităţilor ruseşti, un film ce pune în discuţie un sistem juridic puternic marcat de evenimente precum epurările lui Stalin, „show-urile televizate” prezentînd „procesele” Partidului Comunist. Este o scanare a societăţii ruseşti contemporane, cu toate ponoasele ei (xenofobie, problema cecenă, moguli îmbogăţiţi peste noapte).
Fiecare jurat istoriseşte o „pildă”, fiecare dintre acestea, luate în parte, putînd constitui subiectul unui film. Actorii strălucesc, fiecare îşi face numărul la fel ca într-un „one man show”. Nici unul nu e identificat prin nume ci prin acţiunile sale. Există o secvenţă ce mi s-a părut genială în care Mikhalkov afirmă ceva de genul: „un ofiţer nu e niciodată în retragere”, abia stăpînindu-se apoi să nu izbucnească în lacrimi.
Există, de asemenea, cîteva momente de umor absurd, care frizează suprarealismul, iar spre deosebire de filmul lui Lumet, acţiunea nu este restrînsă doar la sala de judecată, avem parte şi de cîteva secvenţe ce nu se desfăşoară în spaţiul sălii de gimnastică unde sînt izolaţi juraţii. Sînt secvenţe care înfăţişează o realitate cenuşie, deprimantă, brutală.
Chiar dacă ai vazut filmul lui Lumet, dacă ştii care e deznodămîntul, 12 ramine un film original pentru că, pînă la urmă, nu contează deznodămîntul, contează ce se întîmplă pînă se ajunge acolo.
Pentru cei care aţi văzut filmul – ce credeţi că reprezintă acea pasăre captivă în sala de gimnastică, care este semnificaţia ei? E clar ca e vorba de un simbol... Sa fie un simbol al conditiei juratilor? Al condamnatului?
StefanDo
02 Dec 2009, 16:22
mai degraba un simbol al justitiei oarbe sau al justitiei care se lasa prada aparentelor si prejudecatilor.
StefanDo
10 Dec 2009, 12:14
trailer la burnt by the sun 2
http://www.cinemagia.ro/trailer/utomlyonnye-solntsem-2-4485/
nu e tradus, dar se intelege. Si ce se intelege nu-mi place :(
a, si vine si la noi, dar nu se stie cand, pe la anul, probabil
anaemona
15 Feb 2010, 21:36
Pentru cei care aţi văzut filmul – ce credeţi că reprezintă acea pasăre captivă în sala de gimnastică, care este semnificaţia ei? E clar ca e vorba de un simbol... Sa fie un simbol al conditiei juratilor? Al condamnatului?
Pasarea, in general, e simbol al libertatii. In cazul de fata e al libertatii pierdute, fie ca e vorba de jurati, condamnat sau de conditia umana in general. Faptul ca pasarea apare din senin, dupa ce unul din jurati incepe sa-si puna intrebari in legatura cu cazul si sa incerce sa dovedeasca nevinovatia copilului cred ca arata ca ne credem liberi pina la un moment de rascruce, in care ne dam seama ca ce ne inconjoara ne ingradeste. Si pasarea mai pare sa fie aprinderea scinteii intuitiei in fiecare din jurati, adica dupa aparitia ei incep toti sa-si puna problema nevinovatiei.
Ideea centrala a filmului mi se pare ca e compasiunea si increderea, adica trezirea acestor calitati in jurati, in oameni, in noi. Povestile spuse de jurati, sensibilizate asa cum numai rusii reusesc, se rotesc in jurul aceluiasi subiect: atita timp cit cineva iti acorda increderea poti reusi, te poti ridica de unde ai cazut si in final trebuie sa te simti dator sa faci asta pentru altul.
Mi-a placut foarte mult filmul si cred ca ar fi fost un Oscar mai bun decit Counterfeiters, care in afara de locul in care se petrece actiunea nu a avut mare lucru de spus.
Oricum, am si eu 2 nelamuriri in legatura cu filmul.
Ce reprezinta ciinele din final?
Nu cumva citatul asta e gresit? "The law is all powerful and constant. But what can be done when mercy has a greater force than law." Nu mi se pare ca in general se poate pune problema ca mila ar putea avea mai mare forta decit legea, din contra, as spune ca "fara mila" sau indiferenta are intotdeauna forta mai mare decit legea.
1MicuCelUmilSiViril
26 Jun 2015, 18:51
Numai cei care declara raspicat ca nu pot suporta limba rusa nu pot vedea valoarea acestui cineast. :))
Consider ca trebuie amintit si Rodnya (1982), un film de finete si de valoare ce merita sa fie vazut.
carmen_angelus_romila
12 Aug 2018, 10:05
Multa vreme si de mult plamata cinematografie rusa, are valorile sale de un mare rafinament si acuratete cu interpretari de marca al unor actori valorosi.
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.