PDA

View Full Version : "28 Weeks Later"


Pitbull
13 Jul 2007, 22:13
"28 Weeks Later" - Cu turbare despre turbaþi
Cine nu-ºi face antirabicu', aºa pãþeºte!

Five years earlier, adicã-n 2002, fãcurã unii un film în care se trezeºte unul din comã 28 days later, adicã peste patru sãptãmâni, ºi descoperã cã prafu' s-a ales de perfidul Albion: niºte papagali de ecologiºti au dat drumul unei maimuþe pe care niºte kakadu de microbiologi o infestaserã cu un virus incurabil, care transforma pe oriºicine într-un fel de zombi über-turbat, hiper-violent ºi super-sângeros. Deci, poporul britanic era kaputt ºi pe din afarã, ºi pe dinãuntru.
Fãrã virus, ci cu un pretext ocult, aceeaºi formulã a folosit-o celebrul horrorist englez James Herbert în clasicele sale romane "The Dark" ºi "The Fog". Mai puþin violent, dar mai apocaliptic (ºi inteligent), au folosit alþii plotul virusologic, în jdemii de cãrþi ºi filme din care meritã sã citãm mãcar "The Stand" al lui Stephen King, "The Last Flight of Dr. Ain", de James Tiptree jr., "Outbreak" al lui Wolfgang Petersen ºi inegalabilul "12 Monkeys" de Terry Gilliam. Ce sã mai vorbim despre faimoºii livingdeazi, purceºi iniþial din creativitatea macabrã a lui Romero, pentru ca de-atunci sã zombifice întreaga cinematografie mondialã de sã te umfle râsu-plânsu' ºi mai multe nu.
Cãile-s bãtute, aºadar - atâta de bãtute chiar, încât pe unii-i trage aþa sã le mai batã ºi ei oleacã, ºi iatã cum, five years later, dupã "28 Days Later" vine ºi "28 Weeks Later" - sechela, care va sã zicã. Trama e cum nu se poate mai cliºeaticã: cicã epidemia a fost lichidatã, iar în centrul Londrei s-a organizat o zonã de maximã securitate unde sunt adunaþi supravieþuitorii neinfectaþi ºi se pregãteºte repopularea Angliei. Evident (cã d-aia-i film!), cineva o sã calce pe bec, epidemia se va declanºa din nou, ºi iar o luãm de la-nceput.
Scenariul e atât de negândit, încât seria de roºii stricate ar umple câteva pagini, drept pentru care voi menþiona doar trei - cele mai gogonate:
- Toate cãile de acces din zona de maximã siguranþã, precum ºi din ea spre afarã, ca ºi din afarã spre înãuntru, sunt penetrabile ca-n brânzã. Doi copii evadeazã, un lunetist îi vede ºi, calm, anunþã. ªi, da, sunt prinºi. Peste vreo douã ore, când ajunseserã deja la destinaþie ºi boroboaþa era gata. Mai târziu, tatãl lor cel neinfectat îºi viziteazã soþia infectatã ºi carantinificatã, exact ca la spital duminica între 17:00-19:00 - adicã vine la ea ºi intrã cu cardul de acces în salonul securizat. ªi se infecteazã ºi el. ªi de-aici, sã vezi belea.
- Virusul acþioneazã instantaneu. Concret: când femeia infectatã îºi sãrutã franþuzeºte (intenþionat) soþul, ãla într-o clipã începe sã urle, sã se dea cu capul de pereþi, ºi sã-i scoatã ochii boarfei. Cum Dumnezeu o fi reuºit un virus, oricât de mutatis mutandis era el, performanþa asta (adicã: salivã, sânge, creier, motor, acþiune!) în mai puþin de-o secundã, nu ne spune nimeni.
- Turbaþii se lasã în pace între ei, dar sunt porniþi sã-i vâneze pe neturbaþi. Schimbarea asta de mentalitate se produce în momentul îmbolnãvirii. Deci, virusul avea în el ºi oarece gene de conºtiinþã socialã.
Prin urmare, faceþi bine ºi renunþaþi la orice logicã, credibilitate ºi maturitate cât de cât, ºi savuraþi spectacolul horror. Care, ce-i drept, e drãgãlaº. Trecând peste scenariul totalmente inept, regisorul Juan Carlos Fresnadillo aplicã o concepþie lipsitã la rându-i de orice substanþã (nu face nimic cu situaþiile, cu personajele, cu unele ºi altele - cum sunt scrise, aºa le filmeazã), dar mãcar povesteºte dibaci. ªtie sã fileze abil cartea, sã arate exact atât cât sã incite ºi sã sperie - turbaþii se vãd întotdeauna parþial, în miºcare, în contrejour, în întuneric, în etcetera., rãmânând tot timpul onorabil de angoasanþi. La fel de echilibrat, între explicitare ºi sugestie, e ºi modul de a filma detaliile naturaliste (ochi scoºi, trupuri mutilate, rãni împroºcând cu sânge pe pereþi). Cea mai dulce e secvenþa în care singura armã împotriva unei ditamai oºtiri demente ce se revarsã peste câmp e elicopterul: pilotul o ia razant spre ei, cu elicea înclinatã-n faþã, ºi-i face harcea-parcea de-ajung bucãþile pânã-n Irlanda.
Probabil cã dacã aº avea filmul ãsta în fazã de proiect, ºi aº conversa despre el cu niºte copii de clasa a patra, ºi i-aº întreba cum m-ar sfãtui ei sã-l termin, mânuþele sus ºi mi-ar rãspunde: "Pãi eu aº zice sã se termine aºa: niºte oameni care fug ca bezmeticii, adicã ºtim c-au turbat, ºi-n spate sã se vadã Turnul Eiffel."
Aºa au fãcut.

Pitbull (Mihnea Columbeanu)
13 iulie, 2007, h. 22:10-22:48
Bucureºti, România

M0n0
24 Jul 2007, 13:36
8/10. Un sequal la fel de bun ca primul din serie. Are momente foarte bune...in special la inceput...muzica e excelenta si povestea sta in picioare destul de bine...sa vina 28 month later.

razvan-gabriel
01 Aug 2007, 16:51
Chestia asta cu slabiciunile scenariului, cel putin cele subliniate in primul post, nu prea se aplica aici pentru simplul motiv ca acesta este un film horror. In general acest gen de film nu se prea cauta la dinti, pentru simplul fapt ca altfel nu ar mai fi existat substanta. Exista ceva mai demult si un top, un top cu "greseli" voite sau stereotipuri ale genului. Era foarte amuzant...

Mie mi-a placut filmul!...este filmat bine, alert, are tensiune (piesa de rezistenta a primei parti- uriasa metropola pustie- fiind folosita si aici), macelul cu elicopterul este grozav si ("personajul") lunetistii cool...

PS...este primul meu post: Salut! :w00t:

RinTinTin
01 Aug 2007, 17:26
It's horror at its best. I loved it.

Pitbull
01 Aug 2007, 23:23
Dezvätati-vä sä mai fiti îngäduitori cu toate stângäciile, greselile si superficialitätile unora, doar sub scuza cä "e horror", "e thriller", "e S.F.", "e fantasy", etc. Prin asta, nu faceti decât sä desconsiderati (involuntar, ce-i drept), tocmai genurile care vä plac. Faptul cä un film face parte dintr-un gen anume nu justificä niciodatä rabatul de la profesionalism - atât la nivel general, cât si în contextul rigorilor specifice ale genului. (Apropo - si eu sunt horrorist, asa cä sä nu credeti cä l-am criticat de pe cine stie ce pozitii snob-elitiste; filmul are anumite calitäti, si le-am explicitat; din päcate, are si mari defecte - inclusiv ca horror în sine.)

RinTinTin
02 Aug 2007, 13:16
mr pitbull, daca-mi stii postarile, stii ca-mi place sa fiu scurt in opinii.
din punctul meu de vedere, e un film cu o tensiune foarte bine construita, si cu faze misto. tot ce ii pot reprosa e ca nu e original, reia prea mult din primul film, si ca n-are acea chestie moralista, care, in general, ma dezgusta, dar la primul a fost misto (soldatii pot fi mai rai ca zombies, etc).
asa ca orice-ai zice tu, mie mi-a placut si al doilea:) iar regizat prost nu poti zice ca e, orice-ai zice tu.

:P

Pitbull
02 Aug 2007, 13:27
asa ca orice-ai zice tu, mie mi-a placut si al doilea:) iar regizat prost nu poti zice ca e, orice-ai zice tu.
Zic cä nu mai pot sä zic nimic, orice-as zice eu.

razvan-gabriel
02 Aug 2007, 16:31
Ei pitbull, nu-i chiar asa. Normal ca dezaprob stangaciile si greselile atunci cand ele exista, adica atunci cand influenteaza negativ valoarea unei scene sau a filmului. Ceea ce ai remarcat tu nu este facatura superficiala pentru ca:

1. Normal ca zona de maxima securitate este penetrabila, pt ca alminteri toata lumea traia fericita in tarc, ce mai ramase in afara (mama copiilor) murea intr-un tarziu de foame sau de singuratate si aveam numai un film despre repopularea Angliei/ Londrei in vreo 28 de saptamani (ca sa pastrez titlul)

2. Normal ca virusul se manifesta instantaneu la El, pt ca alminteri era prins in camera de catre soldatii care stiau ca sotia este purtatoare, supus analizelor, dovedit si incarcerat sau eventual curatat. Si iar nu aveam decat un film despre....

3. Aici ar fi un mic semn de intrebare in sensul ca si eu m-am surprins intrebandu-ma cum naiba in haosul ala stiu turbatii cine mai e curat, si ce-i inebuneste asa...insa am renuntat rapid si m-am cufundat mai comfortabil in fotoliu, savurand goana aia nebuna :D

Pitbull
02 Aug 2007, 16:36
1.-2.
Este exact ceea ce deosebeste un film bun de un film prost.
Primul are inteligenta de a exista respectând logica, bunul-simt, realitatea, etc.
Al doilea, ca sä poatä exista, le face ghiveci cum vrea muschii lui.
3. (...) si eu m-am surprins intrebandu-ma (...) insa am renuntat rapid si m-am cufundat mai comfortabil in fotoliu (...)
Q.e.d. ;)

razvan-gabriel
02 Aug 2007, 19:08
Ma rog, nu stiu ce crezi ca ai demonstrat tu, eu incercam doar sa-ti explic ca nu voi lasa un amanunt "imperfect" sa-mi strice bunatate de vizionare a unui film horror bun...si-asa apar destul de rar :hmm:

Altfel, pana si The thing, horror-ul nr 1 ever (pt mine) "beneficiaza" de ceva dude, asa ca....

Mikala
12 Sep 2009, 21:37
Mie mi-a placut filmul asta mult . M-am speriat la faza cand a sarutat-o si parca facea ca un turbat . Si mi-e incredibil de greu sa cred , ca niste zombie pot sa alerge asa repede .. de cand si pana cand un zombie are viteza unui atlet ?

Liviu-
12 Sep 2009, 21:41
Nu am vazut decat 28 Days Later si nici de acolo nu mai tin minte exact, dar din cate tin minte termenul zombie ar fi incorect daca e vorba de aceeai chestie ca in prima parte a filmului. Zombie ar fi un cadavru readus la viata pe cand in aceste filme oamenii nu mor, ci pur si simplu sunt afectati de acel virus care ii face sa devina extrem de violenti. Deci trebuie sa te detasezi de termenul de zombie si de ceea ce stii despre el pentru ca aici nu e vorba despre asa ceva.

Cinemania
14 Sep 2009, 08:53
Mie mi-a placut filmul asta mult . M-am speriat la faza cand a sarutat-o si parca facea ca un turbat . Si mi-e incredibil de greu sa cred , ca niste zombie pot sa alerge asa repede .. de cand si pana cand un zombie are viteza unui atlet ?

da, uneori pot fi si vitezisti...s-au schimbat multe de la Night of the Living Dead (Romero, '68) incoace

redmen
14 Sep 2009, 10:14
I like zombie vitezisti.Iti creste adrenalina la maxim cand ii vezi alergand inspre tine.

Mikala
15 Sep 2009, 11:32
Da ... ma rog la asta ma gandeam si eu , dar totusi , un mort sa alerge asa repede ? :)
Pare ciudat , dar nebunesc si totusi foarte tare.

Cinemania
15 Sep 2009, 12:04
Da ... ma rog la asta ma gandeam si eu , dar totusi , un mort sa alerge asa repede ? :)
Pare ciudat , dar nebunesc si totusi foarte tare.

umbli totusi pe un taram fantastic...ca doar nu ne uitam la biopic-uri cu zombies

Liviu-
15 Sep 2009, 12:06
Deci pana la urma in filmul asta e vorba despre morti readusi la viata sau despre un virus pe care il iei cat timp esti in viata si devii foarte violent? Din prima parte a filmului eu am inteles ca ar fi vorba despre chestia cu virus, deci nici un mort readus la viata, deci nici un zombie...

Cinemania
15 Sep 2009, 12:32
corect...nu sunt zombies clasici in sensul de morti readusi la viata
dar sa nu ne impiedicam in termeni...ii putem numi "virus infected zombie wannabes" :D

ideea e ca zombies rapizi de picior au aparut in filme mai vechi in care zombie-ul era zombie, d'le, adica era scapat din mormant...in directia asta, sper io, am deraiat un pic discutia :D

Mikala
15 Sep 2009, 20:12
E un virus .Pentru ca un dobitoc s-a gasit sa-si pupe nevasta. :))

Disciple
15 Sep 2009, 22:11
Filmul asta l-am vazut singur in sala la Cinema Europa cinematograful meu preferat.:D
Un film mistocut pe felia lui de altfel adica action/horror antrenant,filmat meserias,violent din cale afara.Film pentru maniaci carora le place sa savureze scene in care un elicopter matura o gloata de zombies improscand sange pe obiectiv.
Si distractiv in acelasi timp.;)

Mikala
16 Sep 2009, 11:33
Mie mi-a placut cand o palmuia pe aia pe masa din laborator . . si cand o manca si sarea tot sangele si cand se dadea ala de pereti .

vlad4s
31 Mar 2010, 20:12
Un film super smecher!Merita vazut!:D

horatiu_trand
05 Apr 2010, 15:36
suuuuper film!

RomaniaMare
18 Apr 2010, 22:49
Un film foarte bun!

psihologu
17 Sep 2010, 08:42
Mult mai alert şi mai dinamic decât prima parte, însă parcă se pierde şi ceva din farmec pe parcurs. Spre surprinderea mea, deşi a fost schimbat regizorul, în locul lui Boyle venind cvasinecunoscutul Juan Carlos Fresnadillo, filmul menţine aceeaşi atmosferă apăsătoare şi tensiune permanentă. Cele aproape 100 de minute ale filmului trec foarte rapid, iar la final, la ieşirea din sală, mă gândeam deja la 28 Months Later...

Nikolle007
09 Jan 2012, 21:36
Pe mine m-a cam ..scarbit, ce-i drept, faza cand i-a apasat ochii in craniu Don sotiei sale, dupa ce a sarutat-o s ia primit si el virusul. Adica nah.. ii spune ca o iubeste, o saruta, apoi o omoara i ncel mai brutal mod. Bine ca a fost doar un film #:-S

Nikolle007
09 Jan 2012, 21:37
Pe mine m-a cam ..scarbit, ce-i drept, faza cand i-a apasat ochii in craniu Don sotiei sale, dupa ce a sarutat-o si a primit si el virusul. Adica nah.. ii spune ca o iubeste, o saruta, apoi o omoara i ncel mai brutal mod. Bine ca a fost doar un film #:-S