PDA

View Full Version : Lista neagra


cornel
28 Jun 2007, 09:10
Dupã 20 de ani de fãcut blockbuster-uri americane, Paul Verhoeven revine în atenþia publicului cu filmul „Lista neagrã”, o poveste bazatã pe fapte reale despre ultimii ani ai celui de-al doilea rãzboi mondial.

Filmul este atipic, deoarece nu toþi naziºtii sunt caracterizaþi ca fiind diabolici, la fel cum ºi cei aflaþi în Rezistenþã nu sunt toþi eroi. Moralitatea oamenilor indiferent din ce tabãrã, care ar trãda pe oricine pentru a se salva, adaugã o notã de realism sumbru filmului.

“Fiecare supravieþuitor este vinovat, într-un fel” este morala crudã a acestei capodopere cinematografice, care se deruleazã rapid cu viteza unui thriller american, dar cu sensibilitatea ºi farmecul filmului european.



UN FILM CARE MERITA VAZUT.

musetell
28 Jun 2007, 22:27
:)
asa am zis si eu cand am vazut anuntul si apoi trailerul..
d-abia astept sa-l vad...si aviz baietilor: tipa este superfrumoasa :love:

lady_mystyque
28 Jun 2007, 23:48
:)
asa am zis si eu cand am vazut anuntul si apoi trailerul..
d-abia astept sa-l vad...si aviz baietilor: tipa este superfrumoasa :love:
m-ati facut interesata... :P

musetell
29 Jun 2007, 05:16
:)

ulrich
29 Jun 2007, 11:24
foarte serios: nu-l recomand nimanui.cel mai prost film pe anul asta,mai prost decat "perfect stranger" sau "ticalosii".

cornel
29 Jun 2007, 12:27
foarte serios: nu-l recomand nimanui.cel mai prost film pe anul asta,mai prost decat "perfect stranger" sau "ticalosii".

"Premiera oficiala a peliculei a avut loc la 1 septembrie anul trecut, in cadrul Festivalului de Film de la Venetia. Ridicat in slavi de o parte a presei olandeze, hulit de alta, filmul lui Verhoeven a fost insa cea mai premiata productie la Festivalul de Film Olandez. (...)
La data lansarii sale, "Lista neagra" era pelicula olandeza cu cel mai mare buget, devenind insa ulterior si cea cu cel mai mare succes de box-office. Numai pana la sfarsitul lui ianuarie 2007, "Lista neagra" fusese vizionata de peste un milion de persoane." - fragment din articolul http://www.ziua.ro/display.php?id=220592&data=2007-05-15

Fiecare cu parerea lui.

Lecart
29 Jun 2007, 14:36
Mi s-a parut un film bun; si pentru ca nu sunt exigent din fire, am sa spun ca e foarte bun; legat bine.

Nu stiu, pe langa ce am vazut anul asta.. nu mai am pretentii mari, iar filmul a cazut pe tripul (a se citi - gustul) meu. Nu pot sa remarc nici aspecte pozitive (artificii cinematografice) pentru ca nu posed ochi de cineast, dar nici lacune. Cu alte cuvinte - nu am fost nici (foarte) impresionat, dar nici(decum) plictisit. Film bun pentru mine. A se servi de preferinta inainte sa faca Pitbull misto de el.

Ah, si ca spunea cineva mai sus de Carice van Houten ca e superfrumoasa. Nu e genul meu, dar este intr-adevar o femeie frumoasa. Se disting la ea niste sani :shock: . Curburi delicate, relativ zvelti in aprecierea mea.. nu ma pot pronunta cu exactitate desi nu s-a sfiit sa-i arate in repetate randuri in film. Oricum, niste sani deosebiti; nu dintre aceia obraznici, din' ceilalti.

:) De vazut. Ma refer la film, cu totul.

Proletar
29 Jun 2007, 15:41
Lista neagra e o vrajeala de film.
de genul celor pe care le vezi pe hallmark.
sau, cum spuneam in copilarie, "film cu nemti si impuscaturi".

M0n0
30 Jun 2007, 00:24
9/10. Un foarte bun film despre cel de'al doilea razboi mondial. Reprezinta chintesenta filmelor europene, dezbatand un subiect folosit de 60 de ani incoace. Si totusi reusesc sa aduca ceva nou cu asta, atat prin poveste cat si abordare...de data asta (sunt sigur ca nu e singura data) exista o eroina, nu erou. Aceasta traieste o adevarata drama de razboi, o poveste a supravieturii puternica si verosimila. Ea joaca excelent si mai e si frumoasa pe deasupra. Deci duble trouble. Este desteapta, focoasa, sireata...tot ce trebuia unei femei in WW2 sa supravietuiasca. De vazut in special pentru actrita principala. Va asteapta doua surprize gemene filmate din fiecare unghi...mmm...

musetell
01 Jul 2007, 20:34
Lista neagra e o vrajeala de film.
de genul celor pe care le vezi pe hallmark.
sau, cum spuneam in copilarie, "film cu nemti si impuscaturi".

desi nu sunt de acord cu parerea ta despre film, sa stii ca-mi place foarte mult mesajul tau "Macar am incercat"..foarte frumos si optimist si indraznet
:)

illotempore2002
05 Jul 2007, 11:31
Nu stiu de ce ii tot dati cu filmele europene cand vorbiti despre acest film....pt ca inafara de regizor, care intr-adevar european la origini (dar a facut marea majoritate a filmelor la Hollywood) si de actori, nu e nimic european in filmul asta. Este dimpotriva, un film tipic american despre holocaust, razboi, nedreptate etc.

Cel mai mult mi-a placut interpretarea actritei principale. Nu as putea zice ca rolul pe care l-a avut de jucat a fost de o dificultate extrema (adica nu a fost rol de compozitie) dar in orice caz, a presupus interpretarea mai multor tipuri de stari emotionale, afective, stari opuse, de la bucurie la tristete, de la speranta la disperare, a avut un registru larg de interpretat.

A spus bine cine a spus mai devreme ca scenariul vrea sa relativizeze ceea ce inseamna a fi erou sau calau sau victima, intr-adevar, se aduce foarte bine in atentie faptul ca natura umana este cea indoielnica iara nu etnia, rasa, nationalitatea. Razboiul in sine e o experienta ce face ca limitele moralitatii intre care se zbat oamenii sa fie superfluee, vagi, greu de delimitat. Pana unde esti un om moral si unde incepi sa deviezi (in contextul razboiului)?

Nu stiu daca mi-a placut sau nu faptul ca scenariul parea ca se rostogoleste, intriga se reinventa permanent, nu apuca prima intriga sa se termine ca se si contura o noua intriga. Personajele parca dansau, cand intrau in centrul povestii, cand ieseau si veneau altele sa preia actiunea, ca intr-o coregrafie bine pusa la punct. Cred totusi ca asta a fost un aspect bun al filmului (permanenta introducere de intrigi) pentru ca astfel a reusit sa surprinda cat mai multe aspecte ale ceea ce inseamna realitatea razboiului: cat mai multe situatii limita, cat mai multe personaje si impactul lor asupra evenimentelor (ceea ce ne-a ajutat sa vedem cum influentzeaza diferitele statute - acela de capitan, acela de notar, acela de conducator al rezistentei, acela de rebel, acela de evreica infiltrata in gura leului - evenimentele).

cornel
05 Jul 2007, 14:46
ramane o chestie de gust pana la urma, dar in marea masa de trilogii (cu pirati, paianjeni, shreci si ocean'si) un astfel de film pare altceva...

illotempore2002
05 Jul 2007, 15:40
Sa nu-mi spui ca nu ai mai vazut filme pe tema asta....tocita

van_alex
05 Jul 2007, 17:52
illotempore2002 - 2002 e, probabil, anul nasterii...

illotempore2002
06 Jul 2007, 08:39
Ai ceva de spus despre film, Van-Alex?

van_alex
06 Jul 2007, 09:14
Despre film nu, caci nu l-am vazut inca; dar despre Film, da. Cliseul referitor la multitudinea (?) de filme "despre evrei" e mult mai suparator si mai des intilnit decat faptul insusi de a face "filme despre evrei". Sa spui ca tema e tocita nu e doar fals, ci si stupid - la fel ca si a spune ca orice tema e tocita. Temele sunt cam aceleasi de cand lumea. Daca e sa o luam asa, toate temele sunt "tocite" si am face bine sa ne petrecem timpul intr-un mod mai placut si, de ce nu, mai util: gradinarit, cresterea copiilor etc ("Viata, dom'le, viata, nu chestii supte din deget!"). Iar daca incadram problema la un nivel general - cum ai facut-o tu, recunoscand ca el trateaza, de fapt, despre natura umanã - faptul acesta iese chiar mai pregnant in evidenta. Ceea ce conteaza, in fond, sunt nuantele: acestea SUNT infinite.

illotempore2002
06 Jul 2007, 09:28
Asa.
Ai dreptate, marile teme sunt inepuizabile, perene, si intotdeauna fertile. Ce mai truism mi-ai turnat si tu! Cine nu stia treaba asta, Fon Alex.

In caz ca nu ai intzeles, mie mi-a placut acest film. Adica merge, e bun, e de consum, nu se pune oricum problema de arta sau alte treburi mai serioase. E un film frumos, am si explicat ce mi-a placut la el. Dar nu e deloc inedit. Si chiar intra in categoria de filme despre holocaust, al doilea razboi mondial etc. Ce sa-i faci? Asta e situatia.

Ori daca nu e asa, esti invitatul meu sa-mi explici ce diferentiaza acest film (ma refer la diferente nete, nu asa, mici detalii, mici aspecte) de Lista lui Shindler sau whatever...

Pana si numele filmului e de consum: Lista Neagra. Trimitere la moarte, ca sa priceapa prostu...

illotempore2002
06 Jul 2007, 09:32
Rectific: esti invitatul meu sa-mi explici cat de diferit este acest film de restul filmelor despre holocaust, DUPA ce vei fi vazut si tu filmul!

Kisses & hugs!

:)

van_alex
06 Jul 2007, 09:38
Asa.
Ai dreptate, marile teme sunt inepuizabile, perene, si intotdeauna fertile. Ce mai truism mi-ai turnat si tu! Cine nu stia treaba asta, Fon Alex.
Pana si numele filmului e de consum: Lista Neagra. Trimitere la moarte, ca sa priceapa prostu...
Pai pentru partea cu truismul si cu cine nu stie treava asta iti recomand un mare procent din mesajele postate pe forum :P, iar cu numele... s-au cam epuizat alea bune si, pe de alta parte, apropo de spoilers, uite un exemplu foarte bun: cartea Fiinta si Timp in care este vorba... despre... FIINTA SI TIMP! :w00t:

van_alex
06 Jul 2007, 09:40
Despre Fiinta si Neantul nici nu mai vreau sa povestesc :( ; mi-a stricat toatã plãcerea......