PDA

View Full Version : Program TIFF 2007 Cluj-Napoca


StefanDo
29 May 2007, 16:28
Vineri 1 iunie

Cinema Republica

19.00 Deschiderea oficialã
4 luni, 3 sãptãmîni ºi 2 zile - Amintiri din Epoca de Aur / 4 Months, 3 Weeks and 2 Days – Tales from The Golden Age (România, 2007) 110’
Regia: Cristian Mungiu
Cu: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alex Potocean, Luminiþa Gheorghiu, Adi Carauleanu.
Otilia ºi Gãbiþa sînt studente ºi împart aceeaºi camerã de cãmin. Otilia închiriazã o camera la hotel ºi merge sã se întîlneascã cu un anume domn Bebe. E anul 1987, Gãbiþa este însãrcinatã, iar avorturile sînt ilegale. Revenire a lui Mungiu în competiþia TIFF, la 5 ani dupã Occident ºi la doar o sãptãmînã dupã triumful cannez. (C, ZFR) Cinema Republica

Cinema Victoria

10.00 Avida (Franþa, 2006) 83’
Regia: Benoît Delépine, Gustave de Kervern
Cu: Benoît Delépine, Gustave de Kervern, Velvet, Anselme, Fernando Arrabal, Anne Benett, Claude Chabrol, Kati Outinen.
O bizarã comedie suprarealistã, în care piticii participã la coride cu rinoceri, grãdinile zoo deschid restaurante unde animalele expuse fac parte din meniu, iar cei avuþi se încuie în case pãzite de pitbulli furioºi. Minimalist ºi în alb-negru, ca Aaltra, doar cã umorul nu mai e negru, ci subtil ºi psihotic. (FL)

12.00 Furtunã din senin / El Cielo dividido (Mexic, 2006) 140’
Regia: Julián Hernández. Cu: Miguel Ángel Hoppe, Fernando Arroyo, Alejandro Rojo.
O poveste senzualã despre un tumultuous triunghi amoros între trei bãrbaþi de douãzeci ºi ceva de ani, despre cît de fulgerãtor te poþi îndrãgosti ºi cît de inexplicabil te poþi rupe dintr-o relaþie ce pãrea idealã. Ce-l face „nelimitat” e nu atît durata mamut, cît temeritatea scenelor de sex ºi absenþa dialogurilor. (FL)

15.00 Dreptatea celor nãpãstuiþi / La raison du plus faible (Belgia, 2006) 116’
Regia: Lucas Belvaux.
Cu: Eric Caravaca, Lucas Belvaux, Claude Semal.
Odatã cu apariþia unui fost puºcãriaº, cîþiva ºomeri disperaþi din Liege sînt tentaþi de un cîºtig ilegal. O peliculã necruþãtoare ºi puternicã, aºa cum numai belgienii ºtiu sã facã... (S)
17.30 Repriza / Reprise (Norvegia, 2006) 105’
Regia: Joachim Trier. Cu: Anders Danielsen Lie, Espen Klouman-Høiner, Viktoria Winge, Christian Rubeck.
Scanînd rivalitatea scriitoriceascã între doi prieteni de douãzeci ºi ceva de ani, obsedaþi sã debuteze, filmul menþine un echilibru subtil ºi emoþionant între umor, gravitate ºi trimiteri culturale. (C)

20.00 Antena / La antena (Argentina, 2007) 90’
Regia: Esteban Sapir
Cu: Alejandro Urdapilleta, Valeria Bertuccelli.
“Oraºul fãrã voci” este condus de Mr. TV, care a pus stãpînire pe glasurile locuitorilor. Un festin vizual mut, obligatoriu pentru fanii expresionismului german, cu trimiteri-omagiu la Fritz Lang ºi Murnau. Filmul a deschis oficial festivalul de la Rotterdam din acest an. (C)

22.00 Prinþesa / Princess (Danemarca, 2006) 80’
Regia: Anders Morgenthaler
Voci: Thure Lindhardt, Stine Fischer Christensen, Margrethe Koytu, Tommy Kenter.
August, un preot de 32 de ani, îºi abandoneazã misionariatul ca sã aibã grijã de fetiþa surorii sale, Christina alias Prinþesa din titlu, o vedetã porno moartã dupã o supradozã. Unul dintre cele mai dure filme din selecþie, experimental (animaþia e spartã de flash-back-uri cu actori), crud, si totuºi uman. (FL)

0.00 ªoaptele zeilor / Gerumaniumu no yoru (Japonia, 2006) 107’
Regia: Tatsushi Omori. Cu: Hirofumi Arai, Reona Hirota, Megumi Sawara.
Dupã o secvenþã de deschidere în care vedem o ureche atîrnînd ºi o turmã de bivoli înhãmaþi la plug, arînd prin zãpadã, imaginea se mutã într-un interior… ªi lucrurile nu devin mai puþin complicate. Film-ºoc e puþin spus, pe bune. (FL)

Cinema Arta

10.00 O scurtã poveste / Short Story (România, 2007) 80’
Regia: Radu Vasile Igazság.
Sã ne reamintim bucuria de a desena, de a vedea desene. Desene vii, animate. Sã fim din
nou, cu toþii, copii, în acest tur ghidat de Horaþiu Mãlãele prin istoria animaþiei româneºti, produs de Vivi Drãgan Vasile, jurat al competiþiei TIFF 2007. (ES)

12.00 Cu sau fãrã acordul pãrinþilor / This Film is Not Yet Rated (SUA, 2006) 97’
Regia: Kirby Dick.
O reconfortantã inversare de roluri, în care regizorii pun sub lupã puternica Asociaþie Cinematograficã din America, uimiþi de stupefianta putere pe care comitetul de atribuire a vizelor de exploatare a filmelor o are în SUA. (CSID)

14.30 Omul-problemã / Den Brysomme mannen (Norvegia, 2006) 95’
Regia: Jens Lien
Cu: Trond Fausa Aurvaag, Petronella Barker, Per Schaaning.
Un oraº idilic se transformã într-unul de coºmar pentru Andreas, proaspãt descins în urbe. Sã spunem doar cã în acest loc mîncarea n-are gust, iar alcoolul nu îmbatã pe nimeni. Un film suprarealist, misterios, surclasînd genurile. (U)

17.00 Maimuþe în iarnã / Maimuni prez zimata (Bulgaria, 2006) 111’
Regia: Nevena Andonova
Cu: Bonka Ilieva-Boni, Diana Dobreva, Angelina Slavova
Trei poveºti despre drama provocatã în orice cuplu de prezenþa copiilor nedoriþi sau, dimpotrivã, de absenþa copiilor îndelung aºteptaþi. Premiul East of West la Karlovy Vary, în 2006. (B)

19.30 Podul / The Bridge (SUA, 2006) 93’
Regia: Eric Steel.
Inspirat de un articol publicat în New Yorker, regizorul ºi-a îndreptat camera spre celebrul pod Golden Gate din San Francisco, locul celor mai numeroase sinucideri de pe planetã, încercînd sã explice ce i-a determinat pe toþi aceºti oameni sã-ºi ia viaþa în acest loc. ªocant, morbid ºi, pe undeva, dubios-moral. (FL)

22.00 Paprika (Japonia, 2006) 90’ Regia: Satoshi Kon
Cu: Megumi Hayashibara, Tôru Furuya, Kôichi Yamadera.
Originalul regizor de animaþie Satoshi Kon creeazã aici o adaptare spectaculoasã vizual a romanului SF al lui Yatsutaka Tsutsui despre o doctoriþã cu dublã identitate care pãtrunde în visele ºi gîndurile cele mai ascunse ale pacienþilor ei. (U)

Cinema Equinox (proiectii in aer liber)

21.30 Toþi oamenii regelui / All the King’s Men (SUA, 2006) 140’
Regia: Steven Zaillian
Cu: Sean Penn, Jude Law, Anthony Hopkins, Kate Winslet.
Corupþia din anii ’50 din Louisiana nu e prea departe de vremurile noastre ºi de politicienii de care cu toþii ne-am sãturat... Un casting stelar pentru un film extrem de fierbinte, regizat de scenaristul Listei lui Schindler. (S)

0.15 Mãcel / Severance (Germania-Anglia, 2006) 90’
Regia: Christopher Smith
Cu: Toby Stephens, Claudie Blakley, Andy Nyman.
În acest thriller plin de suspans, dar nu lipsit de accente comice negre, un team-building într-o pãdure undeva la graniþa dintre Ungaria ºi România (!) se transformã într-un joc pe viaþã ºi pe moarte. Mix juisiv de Deliverance cu The Office. (U)

Sambata, 2 iunie

Cinema Republica

11.00 Mîine dimineaþã / Sutra ujutro (Serbia, 2006) 82’
Regia: Oleg Novkovic
Cu: Uliks Fehmiu, Nada Sargin, Lazar Ristovski.
Dupã doisprezece ani petrecuþi în Canada, Nenad se întoarce în Belgradul natal. Mîine
dimineaþa vorbeºte despre pasiune intensã, senzualitate, tandreþe, gelozie, posesivitate,
infidelitate ºi despre conflictele dintre logicã ºi sentimente. Premiul FIPRESCI ºi Marele Premiu la Cottbus, 2006. (B)

13.00 Fiii / Sønner (Norvegia, 2006) 100’
Regia: Erik Richter Strand
Cu: Ingrid Bolsø Berdal, Marika Enstad, Nils Jørgen Kaalstad
Cruciada unui tînãr de 25 de ani împotriva unui pedofil se întoarce împotriva sa, în clipa în care descoperim cã eroul se numãrã printre multiplele lui victime. Premiu special la Festivalul de la Mannheim-Heidelberg, în 2006. (S)

15.30 Albastru închis aproape negru / Azul oscuro casi negro (Spania, 2006) 105’
Regia: Daniel Sánchez Arévalo
Cu: Quim Gutiérrez, Marta Etura, Antonio de la Torre.
Jorge este prototipul bãiatului de treabã – prea drãguþ pentru a minþi sau înºela pe cineva ori mãcar pentru a nu se lãsa folosit de toþi. Vrînd nevrînd, ajunge sã-i sufle iubita fratelui sãu. Unul dintre cele mai tandre ºi mai premiate filme ale anului trecut. (C)

18.00 AFR - Moartea unui prim ministru / AFR
(Danemarca, 2007) 85’
Regia: Morten Hartz Kaplers
Cu: Kofi Annan, Reimer Bo Christensen, Morten Hartz Kaplers.
Un pseudo-documentar extrem de original în care regizorul Hartz Kaplers manipuleazã abil discursurile personalitãþilor ºi politicienilor lumii, dar ºi ale celor din propria lui þarã, pentru a crea o satirã provocatoare ºi antrenantã. Marele Premiu la Rotterdam 2007. (S)

20.30 Am o slujbã naºpa rãu / I Really Hate My Job (Marea Britanie, 2007) 89’
Regia: Oliver Parker
Cu: Neve Campbell, Shirley Henderson, Oana Pellea, Alexandra Maria Lara.
Puteþi crede cã eroinele sînt doar trei chelneriþe, o bucãtãreasã ºi o spãlãtoare de vase, dar ele se considerã o artistã, o actriþã, o amantã, o scriitoare ºi o filosoafã? Lara e delicioasã, iar Pellea face un adevãrat one woman show. (ES)

23.00 Fost baterist / Ex Drummer (Belgia-Olanda- Italia, 2007) 104’
Regia: Koen Mortier
Cu: Norman Baert, François Beukelaers, Barbara Callewaert.
O adaptare neconvenþionalã a cãrþii cunoscutului scriitor flamand Herman Brusselmans, un film contrariant, dificil, înspãimîntãtor ºi comic, mustind de muzicã punk, violenþã insuportabilã, gãselniþe regizorale trãsnet ºi scene pe muchie. Filmul-ºoc al competiþiei. (C)

Cinema Victoria

10.00 Scurtmetraje româneºti 1 111’
Dimineaþa / In the Morning; Lecþia de box / The Box Lesson; ªi binele trebuie sã aibã margini; Climbing the Giraffe; Carne; Pãrinþi ºi copii / Parents and Children; Apã / Water.

12.30 Scurtmetraje româneºti 2 100’ Datorie / Duty; Bricostory; Ultima zi din decembrie/ Last Day of December; Amatorul; Casã de piatrã; Sasha, Grisha ºi Ion / Sasha, Grisha & Ioan; Vineri în jur de 11 / Friday Around Eleven.

15.00 Rãtãciþi în deºert / Walkabout (Marea Britanie, 1971) 100’
Regia: Nicolas Roeg
Cu: Jenny Agutter, Luc Roeg, David Gulpililt.
Doi copii rãtãcesc printr-un deºert australian ºi sînt ajutaþi de un aborigen. Aflat la debut, Nicolas Roeg se axeazã pe nuanþele care depãºesc cu mult dramele a cãror acþiune e plasatã în sãlbãticie. Un film splendid vizual, îmbogãþit de o tehnicã de montaj abrupt care a cimentat reputaþia cineastului britanic. (3x3)

17.30 Totul pe gratis / Sve dzaba (Bosnia-Herzegovina, Serbia si Muntenegru, Croatia, 2006) 94’
Regia: Antonio Nuic
Cu: Enis Beslagic, Franjo Dijak, Bogdan Diklic, Natasa Janjic, Moamer Kasumovic, Daria Lorenci.
Goran, un pierdevarã bosniac, are o ambiþie: dupã ce a vîndut tot, hãlãduieºte cu rulota dintrun loc în altul ºi dã de bãut gratis la localnici, dar nu stã în nici un oraº mai mult de o zi. Asta pînã cînd, inevitabil, se îndrãgosteºte... Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal la Sarajevo, în 2006. (S)

20.00 Copii / Börn (Islanda, 2006) 93’
Regia: Ragnar Bragason
Cu: G*sli Örn Garðarsson, N*na Dögg Filippusdóttir, Ólafur Darri Ólafsson.
O dramã întunecatã, hiperstilizatã, filmatã în alb-negru, despre vieþile încîlcite ale unui grup de locuitori din Reykjavik, care se luptã sã se menþinã mãcar pe linia de plutire. (C)

22.00 Nocturne pentru regele Romei / Nocturnes pour le roi de Rome (Franþa, 2006) 80’
Regia: Jean Charles Fitoussi.
Cu: Cécile Bouissou, Amélie Dumont, Achille Straub, Frederick Weibgen.
În acest experiment vizual, Jean Charles Fitoussi întrepãtrunde fragmente clasice cu secvenþe filmate cu ajutorul telefonului mobil, pe care le combinã, la rîndul lor, cu scene de rãzboi din materiale de arhivã ºi imagini din La dolce vita. Cu siguranþã pretenþios, dar nu mai puþin capabil sã hipnotizeze. (FL)

0.00 Buenos Aires, 1977 / Cronica de una fuga (Argentina, 2006) 103’
Regia: Adrian Caetano
Cu: Rodrigo De la Serna, Pablo Echarri, Nazareno Casero.
În 1977, portarul unei echipe de fotbal este ridicat de membrii poliþiei militare argentiniene ºi dus într-o închisoare ilicitã sub acuzaþia de terorism. Un thriller sublim despre dramul de umanitate ce supravieþuieºte oricãrei torturi. (S)

Cinema Arta

10.00 Nimeni nu e perfect / No Body is Perfect (Franþa, 2006) 82’
Regia: Raphaël Sibilla
Cu: Kevin Aviance, Matty Jankowski.
Raphaël Sibilla plonjeazã într-o lume de exhibare ºi satisfacere a fanteziilor, de la cele mai puþin complicate la cele mai extravagante, fetiºism ºi (auto)mutilare. (CSID)

12.00 În compania bãrbaþilor / In the Company of Men (SUA, 1997) 97’
Regia: Neil LaBute
Cu: Aaron Eckhart, Stacy Edwards, Matt Malloy, Emily Cline.
Doi tineri carieriºti misogini pun la cale o farsã crudã unei colege de muncã. Poate cea mai cinicã, mai nemiloasã – dar ºi mai exactã – descriere a fenomenului yuppie ºi a dezumanizãrii în marile corporaþii. Marele premiu la Sundance 1997. Un debut antologic. (3x3)

15.00 Scurtmetraje româneºti 3 97’
Nu te supãra, dar... / Don’t Get Me Wrong; Botoºani, capãt de linie; Lampa cu cãciulã / The Tube with a Hat; Examen / Exam.

17.00 Unde la soare e frig / A Cold Place in the Sun (România, 1991) 91’
Regia: Bogdan Dumitrescu
Cu: Gheorghe Visu, Oana Pellea.
Un paznic de far vede sosind o femeie care tocmai se despãrþise de prietenul ei. Cum automobilele trec pe acolo foarte rar, femeia e forþatã sa rãmînã citeva zile în viaþa paznicului. Doua lumi contrastante, El si Ea, izolaþi de lume, acolo unde la soare e frig… (PID)

19.30 De-aº fi… Harap Alb / Harap Alb (România, 1965) 101’
Regia: Ion Popescu Gopo
Cu: Florin Piersic, Cristea Avram, Emil Botta, Constantin Codrescu.
Ecranizare în cheie parodicã a basmului “Harap Alb” de Ion Creangã, apreciatã a fi cel mai bun lungmetraj cu actori al lui Gopo. Retras din difuzare dupã ce prezența pe generic a Licãi Gheorghiu a fost consideratã inoportunã. Cea mai bunã regie la Moscova, 1965. Precedat de scurtmetrajul Homo Sapiens. (3x3)

22.00 Cavite (Filipine-SUA, 2005) 80’
Regia: Neill Dela Llana, Ian Gamazon
Cu: Ian Gamazon, Edwin Lagda, Edgar Tancangco.
Un bodyguard e forþat sã coopereze cu niºte teroriºti care i-au rãpit mama ºi sora. Ce i se cere lui Adam sã facã? ªi oare va fi el dispus sã accepte? Premiul Someone to Watch la Independent Spirit Awards, în 2006. (AT)

Cinema Equinox

21.30 Shortbus (SUA, 2006) 101’
Regia: John Cameron Mitchell
Cu: Sook- Yin Lee, Paul Dawson, Lindsay Beamish.
Dupã Hedwig and the Angry Inch, John Cameron Mitchell lanseazã o altã provocare - aceastã comedie dramaticã ce îmbinã poveºtile unui grup de newyorkezi frustraþi emoþional cu unele dintre cele mai explicite scene de sex aduse vreodatã pe ecran. Lãsaþi orice inhibiþii la intrare. (FL)

23.30 Înca un film gay / Another Gay Movie (SUA, 2006) 92’
Regia: Todd Stephens
Cu: Michael Carbonaro, Jonah Blechman, Jonathan Chase.
Patru bãieþi. Toþi patru „suferã” de virginitate ºi îºi promit unii altora sã scape de ea înainte de absolvire. ªi un amãnunt – toþi patru sînt gay. Altfel spus, Plãcintã americanã, perforatã din cealaltã direcþie. (FL)

Duminica, 3 iunie

Cinema Republica

11.00 Euforia / Eyforiya (Rusia, 2006) 74’
Regia: Ivan Vyrypayev
Cu: Polina Agureyeva, Maksim Ushakov, Mikhail Okunev
Povestea tragicã a unui triunghi amoros, într-un decor rural maiestuos: ceea ce începe ca dragoste nebunã sfîrºeºte doar în nebunie ºi moarte. Multiplu premiat la Veneþia, Varºovia ºi Wiesbaden. (S)

13.00 Red Road (Marea Britanie, 2006) 113’
Regia: Andrea Arnold
Cu: Kate Dickie, Tony Curran, Nathalie Press,
Unul dintre cele mai nãucitoare debuturi cinematografice din istoria recentã, despre obsesie ºi tot felul de alte sentimente derapante, distins cu un surprinzãtor premiu special al juriului la Cannes, în 2006. (S)

15.30 Cînd timpul a stat în loc / Frozen Days (Israel, 2005) 90’
Regia: Dani Lerner
Cu: Anat Klausner, Sandra Sade.
Tînãra Meow îºi schimbã identitatea cu cea a unui bãiat cunoscut pe Net pe care n-a mai apucat sã-l întîlneascã din cauza unui atentat pentru cã acesta a intrat în comã.. Realitatea în care se trezeºte e una plinã de pericole ºi de amãgiri. (AT)

17.30 Puffball (Marea Britanie, 2007) 120’
Regia: Nicolas Roeg
Cu: Kelly Reilly, Miranda Richardson, Donald Sutherland.
Ecranizarea romanului omonim al lui Fay Weldon, cu un scenariu semnat de fiul romancierei, Dan Weldon, e povestea deºirãrii unui cuplu mutat recent într-o cãsuþã destul de dãrãpãnatã dintr-un sãtuc din Anglia. „Puffball” e numele unei ciuperci halucinogene. Premiera mondialã, în prezenþa regizorului! (3x3)

20.30 Offset (Germania, 2006) 110’
Regia: Didi Danquart
Cu: Alexandra Maria Lara, Razvan Vasilescu, Felix Klare.
Un triunghi amoros între Est ºi Vest – o secretarã dintr-o tipografie este iubitã ºi de ºeful ei, ºi de tehnicianul german venit sã instaleze imprimanta. Atîta doar cã unele legãturi nu sînt deloc uºor de retezat... (ES)

23.00 Dreptatea celor nãpãstuiþi / La raison du plus faible (Belgia, 2006) 116’
Regia: Lucas Belvaux
Cu: Eric Caravaca, Lucas Belvaux, Claude Semal.
Odatã cu apariþia unui fost puºcãriaº, cîþiva ºomeri disperaþi din Liege sînt tentaþi de un cîºtig ilegal. O peliculã necruþãtoare ºi puternicã, aºa cum numai belgienii ºtiu sã facã... (S)

Cinema Victoria

10.00 Albastru închis aproape negru / Azul oscuro casi negro (Spania, 2006) 105’
Regia: Daniel Sánchez Arévalo
Cu: Quim Gutiérrez, Marta Etura, Antonio de la Torre.
Jorge este prototipul bãiatului de treabã – prea drãguþ pentru a minþi sau înºela pe cineva ori mãcar pentru a nu se lãsa folosit de toþi. Vrînd nevrînd, ajunge sã-i sufle iubita fratelui sãu. Unul dintre cele mai tandre ºi mai premiate filme ale anului trecut. (C)

12.30 Cum sã-þi recunoºti sfinþii / A Guide to Recognizing Your Saints (SUA, 2006) 98’
Regia: Dito Montiel
Cu: Rosario Dawson, Robert Downey Jr., Chazz Palminteri.
Un film prin care scriitorul Dito Montiel îi omagiazã pe toþi cei lãsaþi în urmã, în Queens, contopindu-ºi povestea despre realitatea durã a strãzii cu temele universale ale tinereþii ºi împlinirii. Distribuþie cu pedigree ºi palmares pe mãsurã: Premiul de regie ºi Premiul Special al juriului la Sundance, 2006. (C)

15.00 Intimitãþi în toaletã / Intimidades de un cuarto de bano (Mexic, 1989) 78’
Regia: Jaime Humberto Hermosillo
Cu: Emilio Echevarr*a, Álvaro Guerrero.
O dramã ingenioasã, în care detaliile intime ale vieþii celor cinci membri ai unei familii sînt surprinse cu o claritate teribilã ºi relatate din punctul de vedere al oglinzii din baie, unde doi dintre protagoniºti se izoleazã pentru o bunã bucatã de film. (PID)

17.30 Totul pe gratis / Sve dzaba (Bosnia-Herzegovina, Serbia si Muntenegru, Croatia, 2006) 94’
Regia: Antonio Nuic
Cu: Enis Beslagic, Franjo Dijak, Bogdan Diklic, Natasa Janjic, Moamer Kasumovic, Daria Lorenci.
Goran, un pierde-varã bosniac, are o ambiþie: dupã ce a vîndut tot, hãlãduieºte cu rulota dintrun loc în altul ºi dã de bãut gratis la localnici, dar nu stã în nici un oraº mai mult de o zi. Asta pînã cînd, inevitabil, se îndrãgosteºte... Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal la Sarajevo, în 2006. (S)

20.00 AFR – Moartea unui prim ministru / AFR (Danemarca, 2007) 85’
Regia: Morten Hartz Kaplers
Cu: Kofi Annan, Reimer Bo Christensen, Morten Hartz Kaplers.
Un pseudo-documentar extrem de original în care regizorul Hartz Kaplers manipuleazã abil discursurile personalitãþilor ºi politicienilor lumii, dar ºi ale celor din propria lui þarã, pentru a crea o satirã provocatoare ºi antrenantã. Marele Premiu la Rotterdam 2007. (S)

22.00 Electroma (Franþa, 2006) 74’
Regia: Daft Punk
Cu: Peter Hurteau, Michael Reich.
Un proiect cinematografic cu alura unui videoclip extins, semnat de celebra trupã Daft Punk. Doi roboþi hoinãresc într-o cãlãtorie grea, la capãtul cãreia vor sã devinã omeni. Imitaþia la care ajung e grotescã, dar distrugerea ei e cumplit de tristã. (FL)

0.00 Zi noapte, zi noapte / Day Night, Day Night (SUA, 2006) 94’
Regia: Julia Loktev
Cu: Luisa Williams, Josh Phillip Weinstein.
O fatã de 19 ani se pregãteºte sã devinã atentatoare sinucigaºã, provocînd explozia unei bombe în Times Square. Nu ni se spune de ce ia aceastã hotãrîre ºi nici nu ºtim pe cine reprezintã ºi în ce crede – dar, evident, crede cu multã putere. Premiul Someone to Watch în cadrul Independent Spirit Awards. (AT)

Cinema Arta

10.00 Marea privatizare / Der Große Ausverkauf (Germania, 2006) 94’
Regia: Florian Opitz
Cu: Bongani Lubisi, Simon Weller, Minda Lorando, Delfin Seriano jr., Dona
Rosa.
Un documentar care spune poveºtile tragice, tragicomice, stupefiante ori încurajatoare din viaþa de zi cu zi a oamenilor confruntaþi cu efectele politicilor de privatizare. (CSID)

12.00 Competiþia de scurtmetraje Jameson 1 104’
Scurtmetraje de groaza, fantastice sau pur ºi simplu bizare. Competiþia Jameson Short
Films. (U)

14.30 Competiþia de scurtmetraje Jameson 2 103’
Scurtmetraje de groaza, fantastice sau pur ºi simplu bizare. Competiþia Jameson Short
Films. (U)

17.00 Manipularea controversei / Manufacturing Dissent (SUA, 2007) 96’
Regia: Rick Caine, Debbie Melnyck
Cu: Dave Barber, Peter Bart, Tony Bennett.
Cei doi autori ai acestui documentar de gherilã au pornit sã exploreze climatul politic încãrcat din America ºi sã cerceteze cum Michael Moore a evoluat de la un simplu regizor de documentare la un simbol al politicilor de stînga. (CSID)

19.30 Dincolo de pãdure / Einst süße Heimat (Austria, 2007) 75’
Regia: Igor Gerald Hauzenberger.
Gerald Igor Hauzenberger a petrecut ºase ani explorînd vestigiile culturii sãseºti din Transilvania, pentru a oferi un studiu detaliat asupra a ceea ce a fost cîndva o proeminentã enclavã germanã. Portretele celor doi protagoniºti ºi opiniile lor radicale vor suscita cu siguranþã controverse. (CSID)

22.00 Fãrã regrete / Huhwihaji anha (Coreea de Sud, 2007) 113’
Regia: Leesong Hee-il
Cu: Han Lee, Younghoon Lee.
Lee Su-min munceºte prea mult. Într-o noapte, un tînãr om de afaceri îi face avansuri… Un film de o puternicã sexualitate, în care pasiunea bruscã, dorinþa, confuziile ºi nevoia de rãzbunare dau frîu liber unei intensitãþi devastatoare. Finalul „îngropat” vã va lua pe sus... (FL)

Cinema Equinox

21.30 Naºul / Don (India, 2006) 171’
Regia: Farhan Akhtar
Cu: Shahrukh Khan, Priyanka Chopra, Arjun Rampal, Om Puri.
Remake hi-tech al unui clasic bollywoodian din anii ’70, despre un inocent care e forþat sã trãiascã în pielea unui gangster. Împãnat cu momente muzicale delirante, evident... (ES)

Salonul de urgenta

13.00 Zilele Filmului Românesc Off I 104’
Low Cost; Electro.

15.30 Zilele Filmului Românesc Off II 97’
Line; Acasã / Home; Balastiera; The Untyings.

18.00 Nocturne pentru regele Romei /Nocturnes pour le roi de Rome (Franþa, 2006) 80’
Regia: Jean Charles Fitoussi
Cu: Cécile Bouissou, Amélie Dumont, Achille Straub, Frederick Weibgen.
În acest experiment vizual, Jean Charles Fitoussi întrepãtrunde fragmente clasice cu secvenþe filmate cu ajutorul telefonului mobil, pe care le combinã, la rîndul lor, cu scene de rãzboi din materiale de arhivã ºi imagini din La dolce vita. Cu siguranþã pretenþios, dar nu mai puþin capabil sã hipnotizeze. (FL)

Luni, 4 iunie

Cinema Republica

11.00 Adio, Falkenberg! / Farväl Falkenberg (Suedia, 2006) 88’
Regia: Jesper Ganslandt
Cu: Holger Eriksson, David Johnson, John Axel Eriksson.
O poveste liniºtitã ºi relaxatã despre perioada dintre copilãrie ºi maturizare, petrecutã pe tãrîmul libertãþii totale, într-un orãºel în care plecarea este vãzutã ca o trãdare, iar rãmînerea este sinonimã cu resemnarea. Un film de stare pentru adolescentul întîrziat din fiecare. (C)

13.00 Cînd se lasã întunericul / När mörkret faller (Suedia, 2006) 133’
Regia: Anders Nilsson
Cu: Oldoz Javidi, Lia Boysen, Reuben Sallmander.
Trei poveºti dinamitã despre o formã sau alta de abuz în lumea modernã. Un film rãvãºitor despre injustiþie ºi cruzime religioasã, despre violenþa domesticã ºi violenþa ca pretext al onoarei. Conþine una dintre cele mai zguduitoare scene dintr-un film de la TIFF din acest an! (S)

16.00 Fiii / Sønner (Norvegia, 2006) 100’
Regia: Erik Richter Strand
Cu: Ingrid Bolsø Berdal, Marika Enstad, Nils Jørgen Kaalstad.
Cruciada unui tînãr de 25 de ani împotriva unui pedofil se întoarce împotriva sa, în clipa în care descoperim cã eroul se numãrã printre multiplele lui victime. Premiu special la Festivalul de la Mannheim-Heidelberg, în 2006. (S)

18.00 Omul grizzly / Grizzly Man (SUA, 2005)
103’
Regia: Werner Herzog.
Werner Herzog adaugã încã un personaj inspirat din realitate la filmografia sa populatã de eroi aflaþi la graniþa fragilã dintre geniu ºi nebunie: Timothy Treadwell, ucis de cei pe care îi iubea cei mai mult- urºii grizzly. Lista premiilor e interminabilã. (CSID)

20.30 Ploaie de varã / El Camino de los ingleses (Spania, 2006) 118’
Regia: Antonio Banderas
Cu: Alberto Amarilla, Mar*a Ruiz.
Al doilea film al lui Antonio Banderas este pictural, sentimental evocator ºi erotic într-o manierã care doar spaniolilor le reuºeºte atît de bine. O reverie nedisimulatã faþã de acea perioadã a vieþii – adolescenþa - cînd totul þi se pare posibil. Premiul Label Europa Cinemas la Berlin, în 2007. (S)

23.00 Naturã moartã / Sanxia haoren (China, 2006) 108’
Regia: Jia Zhang-ke
Cu: Tao Zhao, Sanming Han.
Douã poveºti melancolice se întrepãtrund cu schimbãrile geografice cauzate de înãlþarea masivului Baraj al celor Trei Defileuri, pe rîul Yangtze. Leul de Aur surprizã de la Festivalul de la Veneþia, în 2006. (S)

Cinema Victoria

10.00 Aer curat / Friss levegö (Ungaria, 2006) 109’
Regia: Agnes Kocsis
Cu: Izabella Hegyi, Júlia Nyakó, Anita Turóczi.
Un film de debut siderant, extrem de stilizat ºi amintind de Kaurismaki, fãcut cu un buget minuscul, dar cu o mînã regizoralã impecabilã, despre relaþia controsionatã dintre o supraveghetoare de toaletã ºi fiica ei rebelã. Cel mai bun film la festivalul de la Bruxelles, în 2007. (ZM)

12.30 Paprika (Japonia, 2006) 90’
Regia: Satoshi Kon
Cu: Megumi Hayashibara, Tôru Furuya, Kôichi Yamadera.
Originalul regizor de animaþie Satoshi Kon creeazã aici o adaptare spectaculoasã vizual a romanului SF al lui Yatsutaka Tsutsui despre o doctoriþã cu dublã identitate care pãtrunde în visele ºi gîndurile cele mai ascunse ale pacienþilor ei. (U)

15.00 Offscreen (Danemarca, 2006) 93’
Regia: Christoffer Boe
Cu: Nicolas Bro, Lene Maria Christensen.
Nicolas Bro îl joacã pe Nicolas Bro, actor danez cu o reputaþie bunã, care pune mîna pe camera de filmat ºi viaþa sa începe sã colapseze. Obsesia lui din ce în ce mai accentuatã sfîrºeºte în crimã. Regizat minimalist ºi anti-estetic de Christoffer Boe, premiat la TIFF pentru Reconstruction. (FL)

17.30 O scurtã poveste / Short Story (România, 2007) 80’
Regia: Radu Vasile Igazság.
Sã ne reamintim bucuria de a desena, de a vedea desene. Desene vii, animate. Sã fim din nou, cu toþii, copii, în acest tur ghidat de Horaþiu Mãlãele prin istoria animaþiei româneºti, produs de Vivi Drãgan Vasile, jurat al competiþiei TIFF 2007. (ES)

20.00 Antena / La antena (Argentina, 2007) 90’
Regia: Esteban Sapir
Cu: Alejandro Urdapilleta, Valeria Bertuccelli
“Oraºul fãrã voci” este condus de Mr. TV, care a pus stãpînire pe glasurile locuitorilor. Un festin vizual mut, obligatoriu pentru fanii expresionismului german, cu trimiteri-omagiu la Fritz Lang ºi Murnau. Filmul a deschis oficial festivalul de la Rotterdam din acest an. (C)

22.00 Familia sfîntã / La sagrada familia (Chile, 2006) 99’
Regia: Sebastian Campos
Cu: Patricia López, Néstor Cantillana, Sergio Hernández.
Masa de Paºte, cu familia în formaþie completã, întoarce pe dos weekend-ul amfitrionilor, în aceastã sofisticatã comedie dramaticã. Este Vinerea Mare: începutul unui cataclism familial.
(C)

Cinema Arta

10.00 Picnic la cimitir / Moadon beit hakvarot (Israel, 2006) 90’
Regia: Tali Shemesh
Cu: Lena Bar, Minya Rubin, Tali Shemesh.
Un documentar concentrat pe discuþiile unui grup de bãtrîne ºi bãtrîni israelieni, ale cãror adunãri au loc în apropierea cimitirului de pe Muntele Herzl – panteonul eroilor locului. Printre amintiri depãnate îºi fac loc ºi comentarii inflamate despre politica actualã, dar ºi discuþii filozofice. (CSID)

12.00 Nocturne pentru regele Romei / Nocturnes pour le roi de Rome (Franþa, 2006) 80’
Regia: Jean Charles Fitoussi
Cu: Cécile Bouissou, Amélie Dumont, Achille Straub, Frederick Weibgen.
În acest experiment vizual, Jean Charles Fitoussi întrepãtrunde fragmente clasice cu secvenþe filmate cu ajutorul telefonului mobil, pe care le combinã, la rîndul lor, cu scene de rãzboi din materiale de arhivã ºi imagini din La dolce vita. Cu siguranþã pretenþios, dar nu mai puþin capabil
sã hipnotizeze. (FL)

14.30 Sora Betty / Nurse Betty (SUA, 2000) 110’
Regia: Neil LaBute
Cu: Renée Zellweger, Greg Kinnear, Morgan Freeman, Chris Rock.
Chelneriþa Betty este mãritatã cu Del, un infractor insensibil, iar singura ei plãcere în viaþã e sã urmãreascã serialul TV A Reason to Love. Dupã ce asistã la un eveniment traumatizant, ea pleacã pe urmele doctorului Ravell, personajul ei preferat. Cel mai bun scenariu la Cannes, în 2000. (3x3)

17.00 Interviu / Interview (Olanda, 2003) 90+6’
Regia: Theo van Gogh. Cu: Katja Schuurman, Pierre Bokma.
Filmul controversat al unui cineast ºi mai controversat, ucis în plinã stradã de un fanatic musulman... O tragi-comedie de „camerã”, cu dialoguri ucigãtoare, cu un jurnalist fãrã scrupule ºi o vedetã TV frivolã. Aparent.. Film precedat de scurtmetrajul olandez Pas de deux. (PID)

19.30 Nu privi acum / Don’t Look Now (Marea Britanie, 1973) 110’
Regia: Nicolas Roeg
Cu: Julie Christie, Donald Sutherland.
Un cuplu cãsãtorit e urmãrit de coincidenþe bizare dupã moartea fiicei lor. Adaptare dupã Daphne du Maurier, filmul e considerat o capodoperã incontestabilã, contraindicatã celor care vãd în Veneþia refugiul romantic suprem. Cît despre secvenþa de sex, încã nu se ºtie dacã a fost pe bune sau mimatã... (3x3)

22.00 Furtunã din senin / El Cielo dividido (Mexic, 2006) 140’
Regia: Julián Hernández
Cu: Miguel Ángel Hoppe, Fernando Arroyo, Alejandro Rojo.
O poveste senzualã despre un tumultuous triunghi amoros între trei bãrbaþi de douãzeci ºi ceva de ani, despre cît de fulgerãtor te poþi îndrãgosti ºi cît de inexplicabil te poþi rupe dintr-o relaþie ce pãrea idealã. Ce-l face „nelimitat” e nu atît durata mamut, cît temeritatea scenelor de sex ºi absenþa dialogurilor. (FL)

Cinema Echinox

21.30 Lista neagrã / Zwartboek (Olanda, 2006) 145’
Regia: Paul Verhoeven
Cu: Carice van Houten, Halina Reijn, Sebastian Koch, Thom Hoffman.
O evreicã olandezã devine spioanã pentru a eliberã bãiatul unui lider al Rezistenþei. O întoarcere la formã – ºi în patria mamã – a regizorului care a revelat-o pe Sharon Stone în Basic Instinct. Nominalizat la Premiile BAFTA 2007 pentru cel mai bun film strãin. (S+SS)

Marti, 5 iunie

Cinema Republica

11.00 Adio, dragostea mea! / Wir werden uns
wiederseh’n (Elveþia, 2006) 90’
Regia: Oliver Paulus, Stefan Hillebrand. Cu: Tom
Jahn, Pola Kinski, Isolde Fischer.
Acþiunea se deruleazã într-un sanatoriu de
bãtrîni, un teritoriu rar utilizat drept context
al unei desfãºurãri dramatice ºi rar vizitat de personaje
din exterior, în afara pacienþilor, a rudelor
acestora ºi a angajaþilor. Revenire în competiþie
a echipei cãreia îi datorãm When the Right One
Comes Along. (C)

13.00 Noaptea florii-soarelui / La noche de los
girasoles (Angosto) (Spania, 2006) 123’
Regia: Jorge Sánchez-Cabezudo. Cu: Carmelo
Gómez, Judith Diakhate.
Un thriller noir pasionant ºi, pe undeva, imoral,
ce povesteºte un unic eveniment din ºase perspective
diferite - în maniera clasicului japonez
Rashomon – explorînd multiplele ºi complicatele
faþete ale adevãrului. (S)

15.30 Euforia / Eyforiya (Rusia, 2006) 74’
Regia: Ivan Vyrypayev. Cu: Polina Agureyeva,
Maksim Ushakov, Mikhail Okunev
Povestea tragicã a unui triunghi amoros, întrun
decor rural maiestuos: ceea ce începe ca
dragoste nebunã sfîrºeºte doar în nebunie ºi
moarte. Multiplu premiat la Veneþia, Varºovia ºi
Wiesbaden. (S)

17.30 Cînd se lasã întunericul / När mörkret
faller (Suedia, 2006) 133’
Regia: Anders Nilsson. Cu: Oldoz Javidi, Lia
Boysen, Reuben Sallmander.
Trei poveºti dinamitã despre o formã sau alta de
abuz în lumea modernã. Un film rãvãºitor despre
injustiþie ºi cruzime religioasã, despre violenþa
domesticã ºi violenþa ca pretext al onoarei.
Conþine una dintre cele mai zguduitoare scene
dintr-un film de la TIFF din acest an! (S)

20.30 Martorii / Les temoins (Franþa, 2007)
112’
Regia: Andre Techine. Cu: Michel Blanc, Emmanuelle
Béart, Sami Bouajila, Johan Libereau,
Julie Depardieu.
Spart în trei capitole care reconstituie perioada
de graþie de la începutul anilor ’80 cînd SIDA a
bulversat definitiv socotelile sexual-sentimentale,
Les temoins are un ritm contagios de comedie
bulevardierã, în ciuda subiectului delicat care-þi
face pielea de gãinã. Cel mai bun film al lui
Techine din ultimii anii. (S)

23.00 Buenos Aires, 1977 / Cronica de una fuga
(Argentina, 2006) 103’
Regia: Adrian Caetano. Cu: Rodrigo De la Serna,
Pablo Echarri, Nazareno Casero.
În 1977, portarul unei echipe de fotbal este
ridicat de membrii poliþiei militare argentiniene
ºi dus într-o închisoare ilicitã sub acuzaþia de
terorism. Un thriller sublim despre dramul de
umanitate ce supravieþuieºte oricãrei torturi. (S)

Cinema Victoria

10.00 Cînd timpul a stat în loc / Frozen Days
(Israel, 2005) 90’
Regia: Dani Lerner. Cu: Anat Klausner, Sandra
Sade.
Tînãra Meow îºi schimbã identitatea cu cea a
unui bãiat cunoscut pe Net pe care n-a mai
apucat sã-l întîlneascã din cauza unui atentat
pentru cã acesta a intrat în comã.. Realitatea
în care se trezeºte e una plinã de pericole ºi de
amãgiri. (AT)

12.30 Cum sã-þi recunoºti sfinþii / A Guide to
Recognizing Your Saints (SUA, 2006) 98’
Regia: Dito Montiel. Cu: Rosario Dawson, Robert
Downey Jr., Chazz Palminteri.
Un film prin care scriitorul Dito Montiel îi
omagiazã pe toþi cei lãsaþi în urmã, în Queens,
contopindu-ºi povestea despre realitatea durã
a strãzii cu temele universale ale tinereþii ºi
împlinirii. Distribuþie cu pedigree ºi palmares pe
mãsurã: Premiul de regie ºi Premiul Special al
juriului la Sundance, 2006. (C)

15.00 Irina Palm (Marea Britanie, 2007) 103’
Regia: Sam Garbarski. Cu: Marianne Faithfull,
Miki Manojlovic, Siobhan Hewlett.
Senzaþia festivalului de la Berlin din acest an:
o bunicã e nevoit sã masturbeze clienþii unui
bordel printr-o gaurã în zid... Tragicomic, dulceamãrui,
dãrîmãtor de tabuuri, cu o Marianne
Faithfull senzaþionalã. (S)

17.30 Albastru închis aproape negru / Azul
oscuro casi negro (Spania, 2006) 105’
Regia: Daniel Sánchez Arévalo. Cu: Quim Gutiérrez,
Marta Etura, Antonio de la Torre.
Jorge este prototipul bãiatului de treabã - prea
drãguþ pentru a minþi sau înºela pe cineva ori
mãcar pentru a nu se lãsa folosit de toþi. Vrînd
nevrînd, ajunge sã-i sufle iubita fratelui sãu.
Unul dintre cele mai tandre ºi mai premiate
filme ale anului trecut. (C)

20.00 Capcana / Klopka (Serbia, 2007) 106’
Regia: Srdjan Golubovic. Cu: Nebojsa Glogovac,
Natasa Ninkovic, Miki Manojlovic.
Un film noir modern, care descrie lucid ”tranziþia”
societãþii sîrbe în era post-Miloºevici. Nu
mai e rãzboi, dar existã vidul moral ºi existenþial
unde viaþa unui om nu face doi bani. Marele
premiu la Sofia 2007. (C)

22.15 ªoaptele zeilor / Gerumaniumu no yoru
(Japonia, 2006) 107’
Regia: Tatsushi Omori. Cu: Hirofumi Arai, Reona
Hirota, Megumi Sawara.
Dupã o secvenþã de deschidere în care vedem
o ureche atîrnînd ºi o turmã de bivoli înhãmaþi
la plug, arînd prin zãpadã, imaginea se mutã
într-un interior… ªi lucrurile nu devin mai puþin
complicate. Film-ºoc e puþin spus, pe bune. (FL)

Cinema Arta

10.00 Îngheþat de fricã / Dondurmam gaymak
(Turcia, 2006) 100’
Regia: Yuksel Aksu. Cu: Nejat Altinsoy, Mehmet
Amca, Levent Aras.
Ali, un mãrunt vînzãtor de îngheþatã, încearcã sã
facã faþã concurenþei marilor firme din domeniu.
Doar cã niºte puºti îi furã motocicleta ºi el vrea
sã se rãzbune. Premiul special al juriului la
Istanbul, în 2006. (B)

12.00 Camera de supraveghere / Frakchi (Coreea
de Sud, 2005) 100’
Regia: Whang Cheol-Mean. Cu: Choo Heon-Yeop,
Kim Hwang-Geun, Lee Hyun-Hwa.
Doi bãrbaþi, o camerã de hotel, o camerã video.
Whang Cheol-Mean, un veteran al filmului
independent coreean, reuºeºte aici un film
intens, care dezvãluie o lume de o complexitate
insondabilã. (PID)

14.30 Povestea dragostei / The Story of Love
(România, 1976) 89’
Regia: Ion Popescu Gopo. Cu: Diana Lupescu,
Mircea Bogdan, Nicolae Ifrim.
Basm cinematografic inspirat liber din „Povestea
porcului” de Ion Creangã. Parafraza în cheie
stiintifico-fantasticã: „vietuitoarea” înfiatã de
doi bãtrîni dornici de a avea un copil nu este un
purcel, ci un extraterestru. Precedat de scurtmetrajul
3 mere. (3x3)

17.00 Omul-problemã / Den Brysomme mannen
(Norvegia, 2006) 95’
Regia: Jens Lien. Cu: Trond Fausa Aurvaag,
Petronella Barker, Per Schaaning.
Un oraº idilic se transformã într-unul de coºmar
pentru Andreas, proaspãt descins în urbe. Sã
spunem doar cã în acest loc mîncarea n-are
gust, iar alcoolul nu îmbatã pe nimeni. Un film
suprarealist, misterios, surclasînd genurile. (U)

19.30 Dincolo de pãdure / Einst süße Heimat
(Austria, 2007) 75’
Regia: Igor Gerald Hauzenberger.
Gerald Igor Hauzenberger a petrecut ºase ani
explorînd vestigiile culturii sãseºti din Transilvania,
pentru a oferi un studiu detaliat asupra
a ceea ce a fost cîndva o proeminentã enclavã
germanã. Portretele celor doi protagoniºti ºi
opiniile lor radicale vor suscita cu siguranþã
controverse. (CSID)

22.00 Nimeni nu e perfect / No Body is Perfect
(Franþa, 2006) 82’
Regia: Raphaël Sibilla. Cu: Kevin Aviance, Matty
Jankowski.
Raphaël Sibilla plonjeazã într-o lume de exhibare
ºi satisfacere a fanteziilor, de la cele mai puþin
complicate la cele mai extravagante, fetiºism ºi
(auto)mutilare. (CSID)

Cinema Echinox - proiectii in aer liber

21.30 Monstrul / Gwoemul (Coreea de
Sud, 2006) 119’
Regia: Joon-ho Bong. Cu: Kang-ho
Song, Hie-bong Byeon, Hae-il Park.
Cel mai succes film coreean al tuturor
timpurilor. E un fel de copil mutant
ieºit din Fãlci, Godzilla ºi din comediile
familiale ale lui Steve Martin, ce se
simte la fel de confortabil cu secvenþele
delicate, înduioºãtoare, cît ºi cu cele de
prãpãd. (U)

Salonul de urgenta

13.00 Manipularea controversei / Manufacturing
Dissent (SUA, 2007) 96’
Regia: Rick Caine, Debbie Melnyck. Cu:
Dave Barber, Peter Bart, Tony Bennett.
Cei doi autori ai acestui documentar de
gherilã au pornit sã exploreze climatul
politic încãrcat din America ºi sã cerceteze
cum Michael Moore a evoluat de la un simplu
regizor de documentare la un simbol al
politicilor de stînga. (CSID)

15.30 Arta rimei / The Art of Rhyme
(SUA, 2006)
Regia: Kevin Fitzgerald. Cu: Muhammad
Ali, Planet Asia, The Notorious B.I.G. Mos
Def, Eminem, Tupac Shakur.
Filmat de-a lungul a peste ºapte ani,
Freestyle: The Art of Rhyme capteazã
energia electrizantã a improvizaþiilor hiphop,
fiind considerat deja un film-cult în
domeniu. (CSID)

Miercuri, 6 iunie

Cinema Republica

11.00 Antena / La antena (Argentina, 2007) 90’
Regia: Esteban Sapir. Cu: Alejandro Urdapilleta,
Valeria Bertuccelli.
“Oraºul fãrã voci” este condus de Mr. TV, care a
pus stãpînire pe glasurile locuitorilor. Un festin
vizual mut, obligatoriu pentru fanii expresionismului
german, cu trimiteri-omagiu la Fritz Lang
ºi Murnau. Filmul a deschis oficial festivalul de
la Rotterdam din acest an. (C)

13.00 Maºina-capcanã / Immer nie am meer
(Austria, 2007) 88’
Regia: Antonin Svoboda. Cu: Christoph Grissemann,
Dirk Stermann, Heinz Strunk.
Trei bãrbaþi rãmîn blocaþi în maºinã, în vîrful
unui deal, dupã un accident. Încuietorile sînt
blocate, geamurile ºi uºile sînt înþepenite, iar
cei trei stau ca într-o cursã de ºoareci. Comedia
claustratã atinge culmi paroxistice cînd un puºti
ce se nimereºte în zonã se hotãrãºte sã îi chinuie
în loc sã îi salveze. (FL)

15.30 Ostatec / Omiros (Grecia, 2005) 105’
Regia: Constantine Giannaris. Cu: Stathis Papadopoulos,
Theodora Tzimou, Yannis Stankoglou.
Filmul este bilanþul tensionat al unui caz real
petrecut în Grecia, care a þinut prima paginã a
ziarelor în 1999. E vorba de incidentele tragice
care au dus la accentuarea disensiunilor dintre
Grecia ºi Albania. (B)

18.00 Aer curat / Friss levegö (Ungaria, 2006)
109’
Regia: Agnes Kocsis. Cu: Izabella Hegyi, Júlia
Nyakó, Anita Turóczi.
Un film de debut siderant, extrem de stilizat
ºi amintind de Kaurismaki, fãcut cu un buget
minuscul, dar cu o mînã regizoralã impecabilã,
despre relaþia controsionatã dintre o supraveghetoare
de toaletã ºi fiica ei rebelã. Cel mai bun
film la festivalul de la Bruxelles, în 2007. (ZM)

20.30 Cocoºul decapitat / The Beheaded Rooster
(România-Germania-Austria-Ungaria, 2007) 98’
Regia: Radu Gabrea. Cu: David Zimmerschied,
Alicja Bachleda, Ioana Iacob, Axel Moustache,
Victoria Cociaº, Dorel Viºan.
În ajunul celui de-al doilea rãzboi mondial, tihna
oraºului Fãgãraº din inima Ardealului se destramã,
prieteniile din copilãrie se rup, iar duºmãniile
rãbufnesc iremediabil. Ecranizarea romanului
cu iz biografic scris de Eginald Schlattner. (ZFR)

23.00 Prinþesa / Princess (Danemarca, 2006)
80’
Regia: Anders Morgenthaler. Voci: Thure Lindhardt,
Stine Fischer Christensen, Margrethe Koytu,
Tommy Kenter.
August, un preot de 32 de ani, îºi abandoneazã
misionariatul ca sã aibã grijã de fetiþa surorii
sale, Christina alias Prinþesa din titlu, o vedetã
porno moartã dupã o supradozã. Unul dintre cele
mai dure filme din selecþie, experimental (animaþia
e spartã de flash-back-uri cu actori), crud, si
totusi uman. (FL)

Cinema Victoria

10.00 Inland Empire (SUA, 2006) 172’
Regia: David Lynch. Cu: Laura Dern, Jeremy
Irons, Justin Theroux, Harry Dean Stanton.
Viziunea halucinantã a lui Lynch beneficiazã ºi
de aceastã datã de întreaga imagerie abstractã ºi
de simbolismul bizar care l-au transformat întrun
preferat al cinefililor. Capodoperã sau farsã?
Cu siguranþã, cel mai bun ºi mai ambiþios rol al
Laurei Dern. (S)

13.30 Fãrã regrete / Huhwihaji anha (Coreea de
Sud, 2007) 113’
Regia: Leesong Hee-il. Cu: Han Lee, Younghoon
Lee.
Lee Su-min munceºte prea mult. Într-o noapte,
un tînãr om de afaceri îi face avansuri… Un film
de o puternicã sexualitate, în care pasiunea bruscã,
dorinþa, confuziile ºi nevoia de rãzbunare dau
frîu liber unei intensitãþi devastatoare. Finalul
„îngropat” vã va lua pe sus... (FL)

16.00 Omul grizzly / Grizzly Man (SUA, 2005)
103’
Regia: Werner Herzog.
Werner Herzog adaugã încã un personaj inspirat
din realitate la filmografia sa populatã de eroi
aflaþi la graniþa fragilã dintre geniu ºi nebunie:
Timothy Treadwell, ucis de cei pe care îi iubea
cei mai mult- urºii grizzly. Lista premiilor e
interminabilã. (CSID)

18.00 Tema de casã / La tarea (Mexic, 1991)
85’
Regia: Jaime Humberto Hermosillo. Cu: Xanic
Zepeda, Christopher.
Virginia s-a hotãrît asupra temei filmului pentru
ora de cinema. Ea se va filma pe sine ºi pe
fostul ei soþ, Marcelo, în timp ce fac dragoste.
Un film original, amuzant, cu scene de sex
copioase... (PID)

20.00 Fost baterist / Ex Drummer (Belgia-Olanda-
Italia, 2007) 104’
Regia: Koen Mortier. Cu: Norman Baert, François
Beukelaers, Barbara Callewaert.
O adaptare neconvenþionalã a cãrþii cunoscutului
scriitor flamand Herman Brusselmans, un film
contrariant, dificil, înspãimîntãtor ºi comic,
mustind de muzicã punk, violenþã insuportabilã,
gãselniþe regizorale trãsnet ºi scene pe muchie.
Filmul-ºoc al competiþiei. (C)

22.30 Mãcel / Severance (Germania-Anglia,
2006) 90’
Regia: Christopher Smith. Cu: Toby Stephens,
Claudie Blakley, Andy Nyman.
În acest thriller plin de suspans, dar nu lipsit
de accente comice negre, un team-building
într-o pãdure undeva la graniþa dintre Ungaria
ºi România (!) se transformã într-un joc pe viaþã
ºi pe moarte. Mix juisiv de Deliverance cu The
Office. (U)

Cinema Arta

10.00 Electroma (Franþa, 2006) 74’
Regia: Daft Punk. Cu: Peter Hurteau, Michael
Reich.
Un proiect cinematografic cu alura unui videoclip
extins, semnat de celebra trupã Daft Punk. Doi
roboþi hoinãresc într-o cãlãtorie grea, la capãtul
cãreia vor sã devinã omeni. Imitaþia la care
ajung e grotescã, dar distrugerea ei e cumplit
de tristã. (FL)

12.00 Campionul din Balcani / Balkán bajnok
(Ungaria, 2006) 86’
Regia: Réka Kincses.
Cîºtigãtor al Premiului pentru documentar în
cadrul Sãptãmînii Filmului Maghiar de la Budapesta,
în 2007, filmul este încercarea autoarei
sale de-a înþelege traseul politic al unui Don
Quijote transilvãnean care se întîmplã sã fie
chiar tatãl sãu. (ZM)

14.30 Scurtmetraje maghiare 96’
Before Dawn, Elöbb-utóbb, Moszny, Határeset
(ZM)

17.00 În pat / En la cama (Chile, 2005) 85’
Regia: Matias Bize. Cu: Blanca Lewin, Gonzalo
Valenzuela.
Jumãtate Richard Linklater, jumãtate Samuel
Beckett, filmul se þine în doi protagoniºti într-un
pat, într-un motel din Santiago. Micile decepþii,
pasiunea, frica de implicare, frumuseþea ºi
singurãtatea iubirii de început sînt toate cuprinse
în acest univers abstract. Marele premiu la Valladolid
2005. Film prezentat în cadrul campaniei
sociale “Dragoste fãrã griji”. (PID)

19.30 Viaþa e în altã parte / La vraie vie est
ailleurs (Elveþia, 2006) 84’
Regia: Frederic Choffat. Cu: Sandra Amodio,
Vincent Bonillo, Dorian Rossel, Jasna Kohoutova,
Antonella Vitali, Roberto Molo.
Trei întîlniri, trei cãlãtorii cu trenul încruciºate,
trei destinaþii (Marsilia, Napoli ºi Berlin), trei
poveºti în doi despre cum þi se poate schimba
viaþa definitiv… (PID)

22.00 A mea ºi numai ale mele / Egyetleneim
(Ungaria, 2006) 76’
Regia: Gyula Nemes. Cu: Krisztián Kovács,
Orsolya Tóth.
Un film plin de energie, realizat ºi montat într-o
combinaþie de ciné-verité cu clipuri MTV. Povestea
unui puºti afemeiat, care hãrþuieºte fetele
prin muzee, dar ºi un poem de dragoste dedicat
Budapestei. Distins cu premiul pentru cea mai
bunã actrițã (Orsi Toth) la Sãptãmîna Filmului
Maghiar, în 2007. (ZM)

Cinema Echinox - Proiectii in aer liber

21.30 Rondul de zi / Dnevnoy dozor
(Rusia, 2006) 132’
Regia: Timur Bekmambetov. Cu: Konstantin
Khabensky, Mariya Poroshina,
Vladimir Menshov.
A doua parte a trilogiei fantastice a regizorului
rus Timur Bekmambetov, despre
forþele luminii ºi ale întunericului, e
mai spectaculoasã ºi mai inventivã decît
toate blockbuster-urile hollyoodiene din
ultimul an la un loc. Un soi de Matrix
scenarizat de Dostoievski... (U)

Salonul de urgenta

12.00 Sátántangó (Ungaria, 1994) 465’
Regia: Bela Tarr. Cu: Mihály Vig, Putyi
Horváth, László Lugossy.
O saga deosebit de complicatã, plasatã
într-o uzinã pãrãsitã de maºini agricole,
dintr-un orãºel în ruinã din Ungaria postcomunistã,
fãcutã de maestrul incontestabil
al filmului maghiar. Maratonul – în
trei pãrþi, cu douã pauze – al acestei ediþii
TIFF: aproape opt ore, cît o zi de muncã.
Premiul Caligari la Berlin 1994. (ZM)

Joi, 7 iunie

Cinema Republica

11.00 În compania bãrbaþilor / In the Company
of Men (SUA, 1997) 97’
Regia: Neil LaBute. Cu: Aaron Eckhart, Stacy
Edwards, Matt Malloy, Emily Cline.
Doi tineri carieriºti misogini pun la cale o farsã
crudã unei colege de muncã. Poate cea mai
cinicã, mai nemiloasã – dar ºi mai exactã – descriere
a fenomenului yuppie ºi a dezumanizãrii
în marile corporaþii. Marele premiu la Sundance
1997. Un debut antologic. (3x3)

13.00 Red Road (Marea Britanie, 2006) 113’
Regia: Andrea Arnold. Cu: Kate Dickie, Tony
Curran, Nathalie Press,
Unul dintre cele mai nãucitoare debuturi cinematografice
din istoria recentã, despre obsesie
ºi tot felul de alte sentimente derapante, distins
cu un surprinzãtor premiu special al juriului la
Cannes, în 2006. (S)

15.30 Repriza / Reprise (Norvegia, 2006) 105’
Regia: Joachim Trier. Cu: Anders Danielsen Lie,
Espen Klouman-Høiner, Viktoria Winge, Christian
Rubeck.
Scanînd rivalitatea scriitoriceascã între doi
prieteni de douãzeci ºi ceva de ani, obsedaþi
sã debuteze, filmul menþine un echilibru subtil
ºi emoþionant între umor, gravitate ºi trimiteri
culturale. (C)

18.00 Îngerul necesar / An Angel Hooked on Me
(România, 2007) 90’
Regia: Gheorghe Preda. Cu: Anca Florea, Constantin
Florescu, Emily Daller.
Ana e o junã compozitoare de succes, suferã de
astm ºi trãieºte singurã, refuzîndu-ºi contactul
cu oamenii. Pînã într-o zi cînd un necunoscut
îi trimite de la distanþã dovezi din ce în ce mai
agresive de dragoste. (ZFR)

20.30 4 luni, 3 sãptãmîni ºi 2 zile – Amintiri
din Epoca de Aur / 4 Months, 3 Weeks and 2
Days – Tales from The Golden Age (România,
2007) 110’
Regia: Cristian Mungiu. Cu: Anamaria Marinca,
Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alex Potocean,
Luminiþa Gheorghiu, Adi Carauleanu.
Otilia ºi Gãbiþa sînt studente ºi împart aceeaºi
camerã de cãmin. Otilia închiriazã o camerã la
hotel ºi merge sã se întîlneascã cu un anume
domn Bebe. E anul 1987, Gãbiþa este însãrcinatã,
iar avorturile sînt ilegale. Revenire a
lui Mungiu în competiþia TIFF, la 5 ani dupã
Occident ºi la doar o sãptãmînã dupã triumful
cannez. (C, ZFR)

23.00 La rãscruce de drumuri – Caravana
þigãneascã / When the Road Bends – Tales of a
Gipsy Caravan (SUA, 2006) 110’
Regia: Jasmine Dellal. Cu: Fanfara Ciocarlia,
Taraf de Haidouks, Esma Redzepova, Antonio
El Pipa.
În 2001, promotorii muzicali americani au
invitat cinci trupe notorii de muzicieni romi sã-ºi
uneascã forþele în ceea ce s-a numit „Caravana
þigãneascã”. Printre ei Taraful Haiducilor, Fanfara
Ciocîrlia ºi Esma Redzepova. (ES)

Cinema Victoria

10.00 Noaptea florii-soarelui / La noche de los
girasoles (Angosto) (Spania, 2006) 123’
Regia: Jorge Sánchez-Cabezudo. Cu: Carmelo
Gómez, Judith Diakhate.
Un thriller noir pasionant ºi, pe undeva, imoral,
ce povesteºte un unic eveniment din ºase perspective
diferite - în maniera clasicului japonez
Rashomon – explorînd multiplele ºi complicatele
faþete ale adevãrului. (S)

12.30 Familia sfîntã / La sagrada familia (Chile,
2006) 99’
Regia: Sebastian Campos. Cu: Patricia López,
Néstor Cantillana, Sergio Hernández.
Masa de Paºte, cu familia în formaþie completã,
întoarce pe dos weekend-ul amfitrionilor, în
aceastã sofisticatã comedie dramaticã. Este
Vinerea Mare: începutul unui cataclism familial.
(C)

15.00 Hîrtia va fi albastrã / Paper Will Be Blue
(România, 2006) 92’
Regia: Radu Muntean. Cu: Paul Ipate, Dragos
Bucur, Tudor Istodor, Andi Vasluianu, Adi
Carauleanu.
Costi, un tînãr soldat în termen, e prins de
Revoluție cu trei luni înainte de a fi lãsat la
vatrã. Atît el, cît și toate celelalte personaje ale
filmului, formeazã un cerc de oameni debusolați,
confuzi, “actori” mãrunți ai evenimentelor de
atunci. (ZFR)

17.30 Rãutãciosul adolescent / The Malicious
Adolescent (România, 1968) 105’
Regia: Gheorghe Vitanidis. Cu: Irina Petrescu,
Ioana Bulcã, Iurie Darie, Virgil Ogãºanu.
Lung flash-back, mãrturisirea unui medic fãcutã
de un coleg care joacã rolul propriei conștiințe
critice, despre cinci sãptãmîni din viața sa, cînd
o iubire l-a scos pentru scurt timp din lumea
conformismului. Film-omagiu în onoarea actriþei
Irina Petrescu, distinsã, în acest an, cu premiul
pentru întreaga carierã. (ES)

20.00 Adio, Falkenberg! / Farväl Falkenberg
(Suedia, 2006) 88’
Regia: Jesper Ganslandt. Cu: Holger Eriksson,
David Johnson, John Axel Eriksson.
O poveste liniºtitã ºi relaxatã despre perioada
dintre copilãrie ºi maturizare, petrecutã pe
tãrîmul libertãþii totale, într-un orãºel în care
plecarea este vãzutã ca o trãdare, iar rãmînerea
este sinonimã cu resemnarea. Un film de stare
pentru adolescentul întîrziat din fiecare. (C)

22.00 Fost baterist / Ex Drummer (Belgia-Olanda-
Italia, 2007) 104’
Regia: Koen Mortier. Cu: Norman Baert, François
Beukelaers, Barbara Callewaert.
O adaptare neconvenþionalã a cãrþii cunoscutului
scriitor flamand Herman Brusselmans, un film
contrariant, dificil, înspãimîntãtor ºi comic,
mustind de muzicã punk, violenþã insuportabilã,
gãselniþe regizorale trãsnet ºi scene pe muchie.
Filmul-ºoc al competiþiei. (C)

Cinema Arta

10.00 Irina Palm (Marea Britanie, 2007) 103’
Regia: Sam Garbarski. Cu: Marianne Faithfull,
Miki Manojlovic, Siobhan Hewlett.
Senzaþia festivalului de la Berlin din acest an:
o bunicã e nevoit sã masturbeze clienþii unui
bordel printr-o gaurã în zid... Tragicomic, dulceamãrui,
dãrîmãtor de tabuuri, cu o Marianne
Faithfull senzaþionalã. (S)

12.00 Naturã moartã / Sanxia haoren (China,
2006) 108’
Regia: Jia Zhang-ke. Cu: Tao Zhao, Sanming
Han.
Douã poveºti melancolice se întrepãtrund cu
schimbãrile geografice cauzate de înãlþarea
masivului Baraj al celor Trei Defileuri, pe rîul
Yangtze. Leul de Aur surprizã de la Festivalul de
la Veneþia, în 2006. (S)

14.30 Pradã uºoarã / Fritt vilt (Norvegia,
2006) 93’
Regia: Roar Uthaug. Cu: Ingrid Bolsø Berdal,
Rolf Kristian Larsen.
Tobias crede cã singura lui problemã e cã nu are
iubitã. Atunci cînd însã înnopteazã împreunã cu
amicii lui într-o cabanã de ski, el realizeazã ce
înseamnã sã ai necazuri reale... (U)

16.30 Dacã tot eºti aici / So lange du hier bist
(Germania, 2006) 78’
Regia: Stefan Westerwelle. Cu: Michael Gempart,
Leander Lichti.
Un bãtrîn însingurat vede în întîlnirea cu un june
superb soluþia disperatã pentru a scãpa de izolare.
Speranþele bãtrînului sînt spulberate într-o
noapte, iar relaþia lor degenereazã… (FL)

18.30 Operaþiunea Cineastul / Operation Filmmaker
– work in progress (SUA, 2007) 95’
Regia: Nina Davenport. Cu: Liev Schreiber.
Documentarul Ninei Davenport urmãreºte un
tînãr regizor irakian, invitat sã colaboreze la
filmãrile unei producþii hollywoodiene ºi demonstreazã
cum, uneori, binefacerea poate cauza
probleme. (CSID)

21.00 Amanþii obiºnuiþi / Les amants reguliers
(Franþa, 2005) 178’
Regia: Philippe Garel. Cu: Louis Garrel, Clotilde
Hesme.
Considerat drept o replicã la The Dreamers –
imnul închinat de Bertolucci momentului Paris,
mai ’68 – maratonul în alb-negru de aproape trei
ore al lui Garrel atinge aceeaºi secvenþã istoricã,
dar are o altã abordare esteticã ºi temporalã.
Leul de argint la Veneþia, în 2005. (S)

Cinema Echinox - Proiectii in aer liber

21.30 Zece canoe / Ten Canoes (Australia,
2006) 92’
Regia: Rolf de Heer. Cu: Crusoe Kurddal,
Jamie Gulpilil, Richard Birrinbirrin.
Primul lungmetraj din istorie realizat în
dialectul Ganalbingu, cu actori aborigeni.
O operã inclasabilã, de o inocenþã ºi de
o frumuseþe ca de început de lume, cum
nu se poate mai diferitã de Apocalypto.
Premiul special al juriului in secþiunea Un
Certain Regard, Cannes 2006. (S)

Salonul de urgenta

13.00 Dincolo de pãdure / Einst süße
Heimat (Austria, 2007) 75’
Regia: Igor Gerald Hauzenberger.
Gerald Igor Hauzenberger a petrecut ºase
ani explorînd vestigiile culturii sãseºti
din Transilvania, pentru a oferi un studiu
detaliat asupra a ceea ce a fost cîndva
o proeminentã enclavã germanã. Portretele
celor doi protagoniºti ºi opiniile lor
radicale vor suscita cu siguranþã controverse.
(CSID)

15.00 Campionul din Balcani / Balkán
bajnok (Ungaria, 2006) 86’
Regia: Réka Kincses.
Cîºtigãtor al Premiului pentru documentar
în cadrul Sãptãmînii Filmului Maghiar
de la Budapesta, în 2007, filmul este
încercarea autoarei sale de-a înþelege
traseul politic al unui Don Quijote transilvãnean
care se întîmplã sã fie chiar tatãl
sãu. (ZM)

StefanDo
30 May 2007, 14:33
Vineri, 8 iunie

Cinema Republica

Regia: Ragnar Bragason. Cu: G*sli Örn
Garðarsson, N*na Dögg Filippusdóttir, Ólafur
Darri Ólafsson.
O dramã întunecatã, hiperstilizatã, filmatã în
alb-negru, despre vieþile încîlcite ale unui grup
de locuitori din Reykjavik, care se luptã sã se
menþinã mãcar pe linia de plutire. (C)

13.00 4 luni, 3 sãptãmîni ºi 2 zile – Amintiri
din Epoca de Aur / 4 Months, 3 Weeks and 2
Days – Tales from The Golden Age (România,
2007) 110’
Regia: Cristian Mungiu. Cu: Anamaria Marinca,
Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alex Potocean,
Luminiþa Gheorghiu, Adi Carauleanu.
Otilia ºi Gãbiþa sînt studente ºi împart aceeaºi
camerã de cãmin. Otilia închiriazã o camera la
hotel ºi merge sã se întîlneascã cu un anume
domn Bebe. E anul 1987, Gãbiþa este însãrcinatã,
iar avorturile sînt ilegale. Revenire a
lui Mungiu în competiþia TIFF, la 5 ani dupã
Occident ºi la doar o sãptãmînã dupã triumful
cannez. (C, ZFR)

15.30 Adio, dragostea mea! / Wir werden uns
wiederseh’n (Elveþia, 2006) 90’
Regia: Oliver Paulus, Stefan Hillebrand. Cu: Tom
Jahn, Pola Kinski, Isolde Fischer.
Acþiunea se deruleazã într-un sanatoriu de
bãtrîni, un teritoriu rar utilizat drept context al
unei desfãºurãri dramatice ºi rar vizitat de personaje
din exterior, în afara pacienþilor, a rudelor
acestora ºi a angajaþilor. Revenire în competiþie
a echipei cãreia îi datorãm When the Right One
Comes Along. (C)

18.00 Fotomodelul / Cover Boy (Italia, 2007)
93’
Regia: Carmine Amoroso. Cu: Eduard Gabia,
Chiara Caselli, Luca Lionello.
Povestea emoþionantã a unei prietenii destul de
stranii ºi a întîlnirii între douã lumi contradictorii.
Ioan este un imigrant român, produs tipic
al tranziþiei post-revoluþionare, iar Michele un
italian care luptã sã se descurce, la el acasã,
printre regulile lumii vestice. (C)

20.30 Moromeþii (România, 1997) 142’
Regia: Stere Gulea. Cu: Victor Rebengiuc,
Luminiþa Gheorghiu, Gina Patrichi.
O adaptare monumentalã a romanului omonim
al lui Marin Preda. La fel ca și în carte, filmul e
într-o cheie realist mitologicã, exponentul lumii
de pe ecran fiind Ilie Moromete – un personaj
Socratic ce simbolizeazã înțelepciunea popularã.
Proiecþie eveniment la 20 de ani de la premierã,
în prezenþa echipei, dublatã de un making of
postfactum. (ES)

23.30 Maºina-capcanã / Immer nie am meer
(Austria, 2007) 88’
Regia: Antonin Svoboda. Cu: Christoph Grissemann,
Dirk Stermann, Heinz Strunk.
Trei bãrbaþi rãmîn blocaþi în maºinã, în vîrful
unui deal, dupã un accident. Încuietorile sînt
blocate, geamurile ºi uºile sînt înþepenite, iar
cei trei stau ca într-o cursã de ºoareci. Comedia
claustratã atinge culmi paroxistice cînd un puºti
ce se nimereºte în zonã se hotãrãºte sã îi chinuie
în loc sã îi salveze. (FL)

Cinema Victoria

10.00 Scurtmetraje româneºti 1 111’
Dimineaþa / In the Morning; Lecþia de box / The
Box Lesson; ªi binele trebuie sã aibã margini;
Climbing the Giraffe; Carne; Pãrinþi ºi copii /
Parents and Children; Apã / Water.

13.00 Îngerul necesar / An Angel Hooked by Me
(România, 2007) 90’
Regia: Gheorghe Preda. Cu: Anca Florea, Constantin
Florescu, Emily Daller.
Ana e o junã compozitoare de succes, suferã de
astm ºi trãieºte singurã, refuzîndu-ºi contactul
cu oamenii. Pînã într-o zi cînd un necunoscut
îi trimite de la distanþã dovezi din ce în ce mai
agresive de dragoste. (ZFR)

15.00 Scurtmetraje româneºti 2 100’
Datorie / Duty; Bricostory; Ultima zi din decembrie
/ Last Day of December; Amatorul; Casã de
piatrã; Sasha, Grisha ºi Ion / Sasha, Grisha &
Ioan; Vineri în jur de 11 / Friday Around Eleven.

17.30 California Dreamin’ (nesfîrºit) / California
Dreamin’ (endless) (România, 2007) 160’
Regia: Cristian Nemescu. Cu: Armand Assante,
Jamie Elman, Rãzvan Vasilescu, Maria Dinulescu,
Alexandru Margineanu, Laura Voicu, Gabriel
Spahiu, Andi Vasluianu, Constantin Diþã.
În timpul rãzboiului din Kosovo, în 1999, într-un
sãtuc din România, șeful de garã oprește un tren
NATO care transportã echipament militar si americani.
Sosirea lor inflameazã spiritele, dezgroapã
traume postbelice ºi-i face pe localnici sã viseze
la California. Primul – ºi ultimul – film al regretatului
Cristian Nemescu. (ZFR)

21.00 Lista neagrã / Zwartboek – Halina Reijn
(Olanda, 2006) 145’
Plus: ceremonie de prezentare a programului
Shooting Stars. (S+SS)
Regia: Paul Verhoeven. Cu: Carice van Houten,
Halina Reijn, Sebastian Koch, Thom Hoffman.
O evreicã olandezã devine spioanã pentru a
eliberã bãiatul unui lider al Rezistenþei. O
întoarcere la formã – ºi în patria mamã – a
regizorului care a revelat-o pe Sharon Stone în
Basic Instinct. Nominalizat la Premiile BAFTA
2007 pentru cel mai bun film strãin.

0.30 Avida (Franþa, 2006) 83’
Regia: Benoît Delépine, Gustave de Kervern. Cu:
Benoît Delépine, Gustave de Kervern, Velvet,
Anselme, Fernando Arrabal, Anne Benett, Claude
Chabrol, Kati Outinen.
O bizarã comedie suprarealistã, în care piticii
participã la coride cu rinoceri, grãdinile zoo
deschid restaurante unde animalele expuse fac
parte din meniu, iar cei avuþi se încuie în case
pãzite de pitbulli furioºi. Minimalist ºi în alb-negru,
ca Aaltra, doar cã umorul nu mai e negru, ci
subtil ºi psihotic. (FL)

10.00 A mea ºi numai ale mele / Egyetleneim
(Ungaria, 2006) 76’
Regia: Gyula Nemes. Cu: Krisztián Kovács,
Orsolya Tóth.
Un film plin de energie, realizat ºi montat într-o
combinaþie de ciné-verité cu clipuri MTV. Povestea
unui puºti afemeiat, care hãrþuieºte fetele
prin muzee, dar ºi un poem de dragoste dedicat
Budapestei. Distins cu premiul pentru cea mai
bunã actritã (Orsi Toth) la Sãptãmîna Filmului
Maghiar, în 2007. (ZM)

12.00 Mami ºi tati / Mama i tata (Bosnia-Herzegovina,
2006) 64’
Regia: Faruk Loncarevic. Cu: Zagorka Borota,
Vjekoslav Ramljak.
Povestea unui cuplu în vîrstã - soþul suferã un
atac cerebral, iar soþia se foloseºte de noua lui
stare pentru a-i întoarce cei cincizeci de ani de
minciunã, încãpãþînare, violenþã - pe scurt, toate
mizeriile care s-au petrecut în viaþa lor intimã.
Premiul special al juriului, Sarajevo 2006. (PID)

14.30 Dacã tot eºti aici / So lange du hier bist
(Germania, 2006) 78’
Regia: Stefan Westerwelle. Cu: Michael Gempart,
Leander Lichti.
Un bãtrîn însingurat vede în întîlnirea cu un june
superb soluþia disperatã pentru a scãpa de izolare.
Speranþele bãtrînului sînt spulberate într-o
noapte, iar relaþia lor degenereazã… (FL)

17.00 Viaþa e în altã parte / La vraie vie est
ailleurs (Elveþia, 2006) 84’
Regia: Frederic Choffat. Cu: Sandra Amodio,
Vincent Bonillo, Dorian Rossel, Jasna Kohoutova,
Antonella Vitali, Roberto Molo.
Trei întîlniri, trei cãlãtorii cu trenul încruciºate,
trei destinaþii (Marsilia, Napoli ºi Berlin), trei
poveºti în doi despre cum þi se poate schimba
viaþa definitiv… (PID)

20.30 Independenþa României / The War for
Independence (România, 1912) 82’
Regia: Aristide Demetriade.
Primul film mut de lungmetraj românesc, acum
în “interpretarea” muzicalã modernã ieºitã din
platanele lui DJ DuBase. (ES)

22.00 Mami ºi tati / Mama i tata (Bosnia-Herzegovina,
2006) 64’
Regia: Faruk Loncarevic. Cu: Zagorka Borota,
Vjekoslav Ramljak.
Povestea unui cuplu în vîrstã - soþul suferã un
atac cerebral, iar soþia se foloseºte de noua lui
stare pentru a-i întoarce cei cincizeci de ani de
minciunã, încãpãþînare, violenþã - pe scurt, toate
mizeriile care s-au petrecut în viaþa lor intimã.
Premiul special al juriului, Sarajevo 2006. (PID)

Cinema Echinox - Proiectii in aer liber

21.30 Carnagiu / Coisa Ruim – Afonso
Pimentel (Portugalia, 2006) 97’
Regia: Tiago Guedes. Cu: Adriano Luz,
Manuela Couto, Afonso Pimentel, Sara
Carinhas.
O familie moºteneºte o casã într-un mic
sãtuc portughez. Se spune cã, odatã cu
casa, moºteneºti ºi blestemul ei. Cine
ar fi crezut cã portughezii fac filme de
groazã? (SS)

00.00 Rãzboinicii de jad / Jade Warriors –
Tommi Eronen (Finlanda, 2006) 110’
Regia: Antti-Jussi Annila. Cu: Tommi Eronen,
Markku Peltola, Jingchu Zhang.
Acum o mie de ani în vechea Chinã, un
spadasin îndrãgostit se luptã împotriva
destinului sãu. Vrea o altã ºansã sã se
reuneascã cu iubirea sa ºi o primeºte, dar
într-un loc îndepãrtat în spaþiu ºi timp:
Finlanda modernã. (SS)

Salonul de urgenta

13.00 Operaþiunea Cineastul / Operation
Filmmaker – work in progress (SUA,
2007) 95’
Regia: Nina Davenport. Cu: Liev Schreiber.
Documentarul Ninei Davenport urmãreºte
un tînãr regizor irakian, invitat sã colaboreze
la filmãrile unei producþii hollywoodiene
ºi demonstreazã cum, uneori, binefacerea
poate cauza probleme. (CSID)

15.30 Making of Moromeþii (România,
2006) 22’
Proiecþie în buclã a documentarului realizat
la faþa locului unde, acum 20 de ani,
se filmau Moromeþii. Intrarea liberã.

18.00 Zilele Filmului Românesc Off I 104’
Low Cost; Electro.

Sambata, 9 iunie

Cinema Republica

11.00 Fotomodelul / Cover Boy (Italia, 2007)
93’
Regia: Carmine Amoroso. Cu: Eduard Gabia,
Chiara Caselli, Luca Lionello.
Povestea emoþionantã a unei prietenii destul de
stranii ºi a întîlnirii între douã lumi contradictorii.
Ioan este un imigrant român, produs tipic
al tranziþiei post-revoluþionare, iar Michele un
italian care luptã sã se descurce, la el acasã,
printre regulile lumii vestice. (C)
13.00 Repriza / Reprise (Norvegia, 2006) 105’
Regia: Joachim Trier. Cu: Anders Danielsen Lie,
Espen Klouman-Høiner, Viktoria Winge, Christian
Rubeck.
Scanînd rivalitatea scriitoriceascã între doi
prieteni de douãzeci ºi ceva de ani, obsedaþi
sã debuteze, filmul menþine un echilibru subtil
ºi emoþionant între umor, gravitate ºi trimiteri
culturale. (C)

15.30 Capcana / Klopka (Serbia, 2007) 106’
Regia: Srdjan Golubovic. Cu: Nebojsa Glogovac,
Natasa Ninkovic, Miki Manojlovic.
Un film noir modern, care descrie lucid ”tranziþia”
societãþii sîrbe în era post-Miloºevici. Nu
mai e rãzboi, dar existã vidul moral ºi existenþial
unde viaþa unui om nu face doi bani. Marele
premiu la Sofia 2007. (C)

18.30 Forever Blues (Italia, 2006) 90’
Regia: Franco Nero. Cu: Franco Nero, Paola
Saluzzi, Minnie Minoprio, Daniel Piamonti.
În drum spre un concert, Marco, un tînãr trompetist
de jazz, viziteazã un vechi prieten ºi îi
spune povestea vieþii lui ºi despre cum aceasta
i-a fost salvatã de muzicã. Proiecþie extraordinarã,
în onoarea lui Franco Nero, invitatul special
TIFF 2007 distins cu Premiul pentru întreaga
carierã. (ES)

20.30 Podul / The Bridge (SUA, 2006) 93’
Regia: Eric Steel.
Inspirat de un articol publicat în New Yorker,
regizorul ºi-a îndreptat camera spre celebrul pod
Golden Gate din San Francisco, locul celor mai
numeroase sinucideri de pe planetã, încercînd sã
explice ce i-a determinat pe toþi aceºti oameni
sã-ºi ia viaþa în acest loc. ªocant, morbid ºi, pe
undeva, dubios-moral. (FL)

23.00 Mort în trei zile / In 3 Tagen bist du tot -
Sabrina Reiter (Austria, 2006) 97’
Regia: Andreas Prochaska. Cu: Karl Fischer,
Michou Friesz, Ines Honsel, Sabrina Reiter.
„În trei zile, eºti mort!”. La început, Nina ºi gaºca
ei cred cã acest SMS e doar o glumã stupidã.
Dar nimeni nu mai rîde atunci cînd iubitul Ninei
e gãsit pe fundul unui lac... (SS)

Cinema Victoria

10.00 Scurtmetraje româneºti 3 97’
Nu te supãra, dar... / Don’t Get Me Wrong;
Botoºani, capãt de linie; Lampa cu cãciulã / The
Tube with a Hat; Examen / Exam.

12.30 Cocoºul decapitat / The Beheaded Rooster
(România-Germania-Austria-Ungaria, 2007) 98’
Regia: Radu Gabrea. Cu: David Zimmerschied,
Alicja Bachleda, Ioana Iacob, Axel Moustache,
Victoria Cociaº, Dorel Viºan.
În ajunul celui de-al doilea rãzboi mondial, tihna
oraºului Fãgãraº din inima Ardealului se destramã,
prieteniile din copilãrie se rup, iar duºmãniile
rãbufnesc iremediabil. Ecranizarea romanului
cu iz biografic scris de Eginald Schlattner. (ZFR)

15.30 Restul e tãcere / The Rest is Silence
(România, 2007) 140’
Regia: Nae Caranfil. Cu: Marius Florea Vizante,
Ovidiu Niculescu, Mirela Zeta.
Grig e fiul de 19 ani al unei vedete de teatru,
la începutul secolului XX. E pe cale sã comitã
pãcatul de neiertat în ochii tatãlui: sã regizeze
un film! Îl viseazã ca pe cel mai grandios si mai
lung fãcut vreodatã! O poveste (semiadevãratã),
inspiratã de geneza primului lungmetraj autohton,
Independenþa României. (ZFR)

18.30 Familia sfîntã / La sagrada familia (Chile,
2006) 99’
Regia: Sebastian Campos. Cu: Patricia López,
Néstor Cantillana, Sergio Hernández.
Masa de Paºte, cu familia în formaþie completã,
întoarce pe dos weekend-ul amfitrionilor, în
aceastã sofisticatã comedie dramaticã. Este
Vinerea Mare: începutul unui cataclism familial.
(C)

21.00 Inland Empire (SUA, 2006) 172’
Regia: David Lynch. Cu: Laura Dern, Jeremy
Irons, Justin Theroux, Harry Dean Stanton.
Viziunea halucinantã a lui Lynch beneficiazã ºi
de aceastã datã de întreaga imagerie abstractã ºi
de simbolismul bizar care l-au transformat întrun
preferat al cinefililor. Capodoperã sau farsã?
Cu siguranþã, cel mai bun ºi mai ambiþios rol al
Laurei Dern. (S)

Cinema Arta

10.00 Sindromul Babylon / Babylonsjukan –
Gustaf Skarsgård (Suedia, 2005) 90’
Regia: Daniel Espinosa. Cu: Nina Wähä, Gustaf
Skarsgård, Paulina Hawliczek, Mikael Wranell.
Maja devine chiriaºa lui Mattias, un ºomer cu
prieteni rãu famaþi care trãiesc clipa. La început,
ea e terifiatã de iresponsabilitatea ºi stilul lor
de viaþã, dar apoi se simte treptat atrasã de
Mattias... (SS)

12.00 Competiþia de scurtmetraje Jameson
1 104’
Scurtmetraje de groaza, fantastice sau pur
ºi simplu bizare. Competiþia Jameson Short
Films. (U)

14.30 186 de kilometri / Jan Uuspõld läheb
Tartusse - Rain Tolk (Estonia, 2007) 106’
Regia: Andres Maimik, Rain Tolk. Cu: Jan
Uuspõld, Meelis Adamson, Juss Haasma.
Inspirat de viaþa actorului Jan Uuspõld, aceastã
comedie neagrã e o colecþie suprarealistã de
întîlniri improbabile, ba cu John Lennon, ba cu
celebrul compozitor Arvo Part, ºi are ceva din
verva lui Borat ºi a fenomenului pe care acesta
l-a provocat. E cel mai vizionat film estonian din
istoria recentã. (SS)

17.00 Competiþia de scurtmetraje Jameson
2 103’
Scurtmetraje de groaza, fantastice sau pur
ºi simplu bizare. Competiþia Jameson Short
Films. (U)

19.30 Pe muchie de cuþit / Sta Oria – Panayota
Vladi (Grecia, 2006) 97’
Regia: Savvas Karydas. Cu: Yiorgos Kendros,
Tasos Nousias, Panayiota Vlandi.
Andreas, un tînãr ºofer de taxi solitar, locuind
într-un mega-oraº modern ºi haotic, trãieºte doar
prin poveºtile pe care le aude de la clienþii pe
care îi transportã. (SS)

22.00 Pradã uºoarã / Fritt vilt (Norvegia,
2006) 93’
Regia: Roar Uthaug. Cu: Ingrid Bolsø Berdal,
Rolf Kristian Larsen.
Tobias crede cã singura lui problemã e cã nu are
iubitã. Atunci cînd însã înnopteazã împreunã cu
amicii lui într-o cabanã de ski, el realizeazã ce
înseamnã sã ai necazuri reale... (U)

Cinema Echinox - proiectii in aer liber

21.30 Timp / Shi gan (Coreea de Sud,
2006) 97’
Regia: Kim Ki-duk. Cu: Hyeon-a Seong,
Jung-woo Ha, Ji-Yeon Park.
Provocatorul Kim Ki-duk, omagiat acum
cîþiva ani în secþiunea 3x3, se întoarce
cu o poveste de dragoste dintre un
bãrbat ºi douã femei. Pare clasic, nu,
dar dacã v-am spune cã cele douã femei
sînt una ºi aceeaºi? Marele premiu la
Chicago, în 2006. (S)

0.00 Offscreen (Danemarca, 2006) 93’
Regia: Christoffer Boe. Cu: Nicolas Bro,
Lene Maria Christensen.
Nicolas Bro îl joacã pe Nicolas Bro,
actor danez cu o reputaþie bunã, care
pune mîna pe camera de filmat ºi viaþa
sa începe sã colapseze. Obsesia lui din
ce în ce mai accentuatã sfîrºeºte în
crimã. Regizat minimalist ºi anti-estetic
de Christoffer Boe, premiat la TIFF
pentru Reconstruction. (FL)

Salonul de urgenta

13.00 Dacã tot eºti aici / So lange du hier
bist (Germania, 2006) 78’
Regia: Stefan Westerwelle. Cu: Michael
Gempart, Leander Lichti.
Un bãtrîn însingurat vede în întîlnirea cu
un june superb soluþia disperatã pentru
a scãpa de izolare. Speranþele bãtrînului
sînt spulberate într-o noapte, iar relaþia lor
degenereazã… (FL)

15.30 Zilele Filmului Românesc Off II 97’
Line; Acasã / Home; Balastiera; The
Untyings.

Teatrul National

20.30 Ceremonia
de decernare a
premiilor TIFF 2007
+
Concert
Rona Hartner

Duminica, 10 iunie

Cinema Republica

11.00 Cum sã-þi recunoºti sfinþii / A Guide to
Recognizing Your Saints (SUA, 2006) 98’
Regia: Dito Montiel. Cu: Rosario Dawson, Robert
Downey Jr., Chazz Palminteri.
Un film prin care scriitorul Dito Montiel îi
omagiazã pe toþi cei lãsaþi în urmã, în Queens,
contopindu-ºi povestea despre realitatea durã
a strãzii cu temele universale ale tinereþii ºi
împlinirii. Distribuþie cu pedigree ºi palmares pe
mãsurã: Premiul de regie ºi Premiul Special al
juriului la Sundance, 2006. (C)

13.00 Forma lucrurilor / The Shape of Things
(SUA, 2003) 96’
Regia: Neil LaBute. Cu: Gretchen Mol, Paul
Rudd, Rachel Weisz, Fred Weller.
Adam este un student timid ºi nesigur pe el.
Evelyn încearcã sã-l schimbe... total. Neil
LaBute reviziteazã cîteva dintre temele prezente
în filmele sale de început, prin aceastã usturãtoare
punere sub lupã a relaþiilor dintre bãrbaþi
ºi femei. (3x3)

15.30 Film surprizã
Proiecþie în onoarea invitatului român surprizã
al TIFF 2007.

18.00 Închiderea oficialã:
Lumea nouã / Nuovomondo (Italia, 2006) 120’
Regia: Emanuele Crialese. Cu: Charlotte Gainsbourg,
Vincenzo Amato, Vincent Schiavelli.
Dupã o cãlãtorie periculoasã, membrii familiei
Mancuso sosesc la New York, unde se confruntã
cu o mulþime de noi provocãri – examinarea
umilitoare ºi birocraticã de pe Ellis Island.
Nimic nu-i descurajeazã însã: în naivitatea lor
simpaticã, America e locul în care curge numai
lapte ºi miere. (S)

21.00 Carnagiu / Coisa Ruim (Portugalia,
2006) 97’
Regia: Tiago Guedes. Cu: Adriano Luz, Manuela
Couto, Afonso Pimentel, Sara Carinhas.
O familie moºteneºte o casã într-un mic sãtuc
portughez. Se spune cã, odatã cu casa, moºteneºti
ºi blestemul ei. Cine ar fi crezut cã portughezii
fac filme de groazã? (SS)

23.00 Înca un film gay / Another Gay Movie
(SUA, 2006) 92’
Regia: Todd Stephens. Cu: Michael Carbonaro,
Jonah Blechman, Jonathan Chase.
Patru bãieþi. Toþi patru „suferã” de virginitate ºi
îºi promit unii altora sã scape de ea înainte de
absolvire. ªi un amãnunt – toþi patru sînt gay.
Altfel spus, Plãcintã americanã, perforatã din
cealaltã direcþie. (FL)

Cinema Victoria

10.00 Adio, dragostea mea! / Wir werden uns
wiederseh’n (Elveþia, 2006) 90’
Regia: Oliver Paulus, Stefan Hillebrand. Cu: Tom
Jahn, Pola Kinski, Isolde Fischer.
Acþiunea se deruleazã într-un sanatoriu de
bãtrîni, un teritoriu rar utilizat drept context al
unei desfãºurãri dramatice ºi rar vizitat de personaje
din exterior, în afara pacienþilor, a rudelor
acestora ºi a angajaþilor. Revenire în competiþie
a echipei cãreia îi datorãm When the Right One
Comes Along. (C)

12.30 Copii / Börn (Islanda, 2006) 93’
Regia: Ragnar Bragason. Cu: G*sli Örn
Garðarsson, N*na Dögg Filippusdóttir, Ólafur
Darri Ólafsson.
O dramã întunecatã, hiperstilizatã, filmatã în
alb-negru, despre vieþile încîlcite ale unui grup
de locuitori din Reykjavik, care se luptã sã se
menþinã mãcar pe linia de plutire. (C)

15.00 Capcana / Klopka (Serbia, 2007) 106’
Regia: Srdjan Golubovic. Cu: Nebojsa Glogovac,
Natasa Ninkovic, Miki Manojlovic.
Un film noir modern, care descrie lucid ”tranziþia”
societãþii sîrbe în era post-Miloºevici. Nu
mai e rãzboi, dar existã vidul moral ºi existenþial
unde viaþa unui om nu face doi bani. Marele
premiu la Sofia 2007. (C)

17.30 Operaþiunea Cineastul / Operation Filmmaker
– work in progress (SUA, 2007) 95’
Regia: Nina Davenport. Cu: Liev Schreiber.
Documentarul Ninei Davenport urmãreºte un
tînãr regizor irakian, invitat sã colaboreze la
filmãrile unei producþii hollywoodiene ºi demonstreazã
cum, uneori, binefacerea poate cauza
probleme. (CSID)

20.00 Adio, Falkenberg! / Farväl Falkenberg
(Suedia, 2006) 88’
Regia: Jesper Ganslandt. Cu: Holger Eriksson,
David Johnson, John Axel Eriksson.
O poveste liniºtitã ºi relaxatã despre perioada
dintre copilãrie ºi maturizare, petrecutã pe
tãrîmul libertãþii totale, într-un orãºel în care
plecarea este vãzutã ca o trãdare, iar rãmînerea
este sinonimã cu resemnarea. Un film de stare
pentru adolescentul întîrziat din fiecare. (C)

22.00 În pat / En la cama (Chile, 2005) 85’
Regia: Matias Bize. Cu: Blanca Lewin, Gonzalo
Valenzuela.
Jumãtate Richard Linklater, jumãtate Samuel
Beckett, filmul se þine în doi protagoniºti într-un
pat, într-un motel din Santiago. Micile decepþii,
pasiunea, frica de implicare, frumuseþea ºi
singurãtatea iubirii de început sînt toate cuprinse
în acest univers abstract. Marele premiu la Valladolid
2005. Film prezentat în cadrul campaniei
sociale “Dragoste fãrã griji”. (PID)

Cinema Arta

10.00 Picnic la cimitir / Moadon beit hakvarot
(Israel, 2006) 90’
Regia: Tali Shemesh. Cu: Lena Bar, Minya
Rubin, Tali Shemesh.
Un documentar concentrat pe discuþiile unui
grup de bãtrîne ºi bãtrîni israelieni, ale cãror
adunãri au loc în apropierea cimitirului de
pe Muntele Herzl – panteonul eroilor locului.
Printre amintiri depãnate îºi fac loc ºi comentarii
inflamate despre politica actualã, dar ºi discuþii
filozofice. (CSID)

12.00 Offset (Germania, 2006) 110’
Regia: Didi Danquart. Cu: Alexandra Maria Lara,
Razvan Vasilescu, Felix Klare.
Un triunghi amoros între Est ºi Vest – o secretarã
dintr-o tipografie este iubitã ºi de ºeful ei, ºi de
tehnicianul german venit sã instaleze imprimanta.
Atîta doar cã unele legãturi nu sînt deloc uºor
de retezat... (ES)

14.30 Legãturi bolnãvicioase / Love Sick – Maria
Popistaºu (România, 2006) 90’
Regia: Tudor Giurgiu. Cu: Ioana Barbu, Maria
Popistaºu, Tudor Chirilã, Tora Vasilescu, Valentin
Popescu.
Alex ºi Kiki par a fi douã prietene foarte bune.
De fapt, ele trãiesc o altfel de dragoste. Pentru
familia lor, Kiki ºi Sandu sînt doi fraþi care se
ceartã din cînd în cînd. De fapt, sînt îndrãgostiþi…
unul de altul. Cel mai mare succes local de
box-office din 2006. (B, SS)

17.00 Interviu / Interview (Olanda, 2003) 90+6’
Regia: Theo van Gogh. Cu: Katja Schuurman,
Pierre Bokma.
Filmul controversat al unui cineast ºi mai
controversat, ucis în plinã stradã de un fanatic
musulman... O tragi-comedie de „camerã”, cu
dialoguri ucigãtoare, cu un jurnalist fãrã scrupule
ºi o vedetã TV frivolã. Aparent.. Film precedat de
scurtmetrajul olandez Pas de deux. (PID)

19.30 Comedie fantasticã / A Fantastic Comedy
(România, 1975) 97’
Regia: Ion Popescu Gopo. Cu: Dem Rãdulescu,
George Mihãiþã, Cornel Coman.
Film SF, cu tentã de comedie liricã, „ca o ironie
umanã fatã de entuziasmul omenesc” (Gopo):
un extraterestru cu chip de om vine pe Pãmînt
ca sã intre în relație cu un savant ce construise
o rachetã cosmicã. Precedat de scurtmetrajul
Scurtã istorie, distins cu Palm d’Or la Cannes,
în 1957. (3x3)

22.00 Camera de supraveghere / Frakchi (Coreea
de Sud, 2005) 100’
Regia: Whang Cheol-Mean. Cu: Choo Heon-Yeop,
Kim Hwang-Geun, Lee Hyun-Hwa.
Doi bãrbaþi, o camerã de hotel, o camerã video.
Whang Cheol-Mean, un veteran al filmului
independent coreean, reuºeºte aici un film
intens, care dezvãluie o lume de o complexitate
insondabilã. (PID)

Cinema Echinox - proiectii in aer liber

21.30 Arta viselor / La Science des
rêves (Franþa, 2006) 105’
Regia: Michel Gondry. Cu: Gael Garc*a
Bernal, Charlotte Gainsbourg, Alain
Chabat.
Inepuizabilul Michel Gondry ne propune
o incursiune poeticã ºi suprarealistã
în mintea unui tînãr interiorizat, cu o
imaginaþie fabuloasã, care stãpîneºte
„ºtiinþa viselor” ºi se îndrãgosteºte de o
fatã cel puþin la fel de ciudatã. (U)

Salonul de urgenta

13.00 Cavite (Filipine-SUA, 2005) 80’
Regia: Neill Dela Llana, Ian Gamazon.
Cu: Ian Gamazon, Edwin Lagda, Edgar
Tancangco.
Un bodyguard e forþat sã coopereze cu
niºte teroriºti care i-au rãpit mama ºi
sora. Ce i se cere lui Adam sã facã? ªi
oare va fi el dispus sã accepte? Premiul
Someone to Watch la Independent Spirit,
în 2006. (AT)

15.30 Scurtmetraje maghiare 96’
Before Dawn, Elöbb-utóbb, Moszny,
Határeset (ZM)