View Full Version : Ce preferati, un om egoist sau unul fals?
musetell
24 May 2007, 21:25
Daca ai avea de ales intre un om egoist si unul fals, ce-ati alege? :)
..
musetell
24 May 2007, 21:37
..red ca nici nu stii cat mi-as dori in unele momente sa fiu egoista..:)
de ce-ai facut scoala? nu ca sa-ti fie bine in viata? egoism se cheama.
la fel, asculti muzica sau iesi in oras sa te simti bine. tot egoism.
Pitbull
24 May 2007, 21:51
Esti schematic si simplist. Definirea egoismului ca atare (deci, cu sens negativ) e determinatä de un anumit dezechilibru al prioritätilor. Am cunoscut o persoanä care fäcea la acte de caritate cu ghiotura - dar... putin îi päsa de beneficiarii lor! O fäcea ca sä se simtä ea bine, si mândrä de ea însäsi. Dupä cum, dimpotrivä, un om responsabil îsi poate satisface mai întâi siesi toate propriile interese legitime, constient cä, în ultimä instantä, multi alti oameni vor avea de câstigat de pe urma lui. In fond, socoteala din urmä e aia care conteazä.
Strict on-topic:
La nivel obiectiv, nu pot alege între ei: sunt la fel de nocivi. Dar, personal, mä revoltä mai mult cei falsi, pentru cä sunt mai periculosi - te induc în eroare. De fapt, pentru mine virtutea principalä e loialitatea, iar päcatul suprem, trädarea (normal, doar sunt un pitbull ;) ).
a fi egoist e un lucru excelent, nush cine-a demonizat asta. sa faci tot posibilul sa-ti fie bine, atata vreme cat nu-i deranjezi pe ceilalti. si orice actiune, atata vreme cat iti acopera o nevoie/un interes poate fi considerata un gest egoist. easy as pie. nu vad pacatul in a-ti indeplini nevoile.
nu sunt eu simplist, problema e simpla.
Pitbull
24 May 2007, 22:30
E simplä în TEORIE.
Refuz sä cred cä nu esti constient cât de-al naibii de complicatä poate deveni, la nivelul nuantelor si subtilitätilor situatiilor din practicä.
Neuptolem
24 May 2007, 22:39
Ah! cate as avea de zis aici, dar timpul...Amandoua categoriile de oameni sunt foarte nocivi si periculosi, chiar. Pana la momentul cand as avea ceva de pierdut (la propriu) din relatia cu ei, nu imi pasa (pana la urma fiecare om are o nuanta de egoism sau falsitate). Banuiesc ca aici vorbim de extreme.
Ok! Desi falsul e mai periculos, recunosc, decat egoistul, l-as alege pe acesta. De ce? Personalitatea mea il poate controla mai bine: simt cand cineva este fals si programul de autoprotectie este activat. Pana la urma falsul are o mare calitate fata de egoist: falsul nu te prost-dispune pt ca este fals, rezulta o buna dispozitie mai tot timpul, iar de "lovitura de gratzie" nu mi-as face griji pt ca il simt la un moment dat (nici cel mai bun actor nu se poate preface la infinit). Cu egoistul treaba e cam asa: incercand sa se multumeasca numai pe el, in fiecare zi iti creaza o stare de disconfort pe care eu unul nu as tolera-o, chiar daca egoistul nu te va "dezamagi" la propriu, el te seaca zilnic putin cate putin efectul fiind poate mai devastator decat in cazul anterior. Poate folosesc cuvinte mari, insa eu am raspuns tinand cont de extreme mentionate.
E foarte interpretabil iar psihologia aplicata te-ar ajuta foarte mult in "rezolvarea" dilemei. Pana la urma, TU, poti lua o anumita atitudine incat sa-i modelezi pe ceilalti, daca esti baiat destept, eu unul nu am reusit ceva de genul asta niciodata.
Acum eu alegand: falsul, ma veti considera un egoist (in cel mai rau caz fiind vorba de demnitate, nu-i acelasi lucru), n-ai cum sa scapi aici; alegand in schimb egoistul ati fi dedus cu usurinta cantitatea de sinceritate din mesajul meu. ;)
Totul insa e destul de interpretabil si dilema este mai mult decat grea.
De exemplu poti pierde de multe ori in viata fiind sincer (imaginati-va la un interviu asta) sau fiind altruist (unii si-o iau in cap si te lovesc cand nu te astepti). E bine sa ai un strop din fiecare si sa te feresti in general atat de egoistii patologici cat si de falsii rau-intentionati.
Stati, chem un expert in psihologie. :)
Neuptolem
24 May 2007, 23:13
Stati, chem un expert in psihologie. :)
Ma refeream la illo dar cred ca doarme. :?
musetell
26 May 2007, 06:24
..eu sunt de acord cu neuptolem si cu pitbull bineinteles :)..consider ca este adevarat ca un om egoist "te seaca" in fiecare zi, pentru ca intotdeauna exista un dezechilibru in relatia cu el..egoistul care mai este si vanitos se supara din orice nimic dar in acelasi timp chiar daca poate face si gafe grosolane..nu i se pare c-ai avea de ce sa te plangi..este un permanent generator de frustrari..mie mi s-a intamplat cu persoane egoiste urmatorul lucru: situatii similare, numai ca reactiile au fost total diferite, adica eu n-aveam dreptul sa ma supar dar cand s-a intamplat acelasi lucru egoistului a fost ranit de moarte..:)
de aceea si eu prefer omul fals pentru ca este mult mai usor controlabil..iar odata ghicit este totul mult mai simplu, e asa ca o dezlegare, nici macar nu mai conteaza pentru tine si la un moment dat chiar ajunge sa te amuze..:)
si inca o precizare foarte importanta, nu consider ca opusul unui om egoist este unul altruist si nica ca opusul unuia fals este unul intotdeauna sincer..
cum spunea si neuptolem, avem un sistem natural de autoprotectie care este activat iar daca il dezactivam in prezenta cui nu trebuie o putem pati :)
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.