PDA

View Full Version : "Perfume: The Story of a Murderer"


Pitbull
10 Apr 2007, 00:19
"Perfume: The Story of a Murderer" - sau "filmul unui parfumeur"
O transpunere fidelä si mestesugit lucratä

Evident, "Parfumul" lui Patrick Süskind nu era "Povestea unui ucigas", ci una dintre acele pläsmuiri fantasmagorice în care aberatia atinge sublimul, cu un curaj ce nu poate apartine decât nebuniei sau geniului. Inventivitatea autorului e singularä si inepuizabilä, comparabilä, dacä vreti, cu verva lui Salman Rushdie, spiritul ludic al lui Bulgakov, si acuitatea satiricä a amândurora. În plus, Süskind mai are si incitanta idee de a propune o viziune cu totul originalä asupra lumii - pe care o descifreazä, cum lesne se poate ghici, prin mirosuri. Încä din primele trei pagini, autorul desfäsoarä o frescä a Parisului din secolul al XVIII-lea compusä exclusiv din componente odorifice - decorul care asteaptä nasterea lui Jean-Baptiste Grenouille, si care va deveni universul existentei lui proiectate, spre final, pânä la apogeul unei paradoxale îngemänäri între diabolic si divin: o lume interpretatä aproape exclusiv prin prisma mirosurilor, înrobitä finalmente îngerului care posedä Nasul Absolut. O existentä în care viata sau moartea depind de gradul unei esente odorifere. O dualitate etalatä pe infinita gamä dintre duhoarea de hoit si cel mai delicat parfum floral.
Cine se lasä brusc de fumat dupä, sä zicem, douäzeci si cinci de ani träiti cu câte douä-trei pachete pe zi, are o imagine destul de clarä a sumedeniei de mirosuri subtile pe care nu le mai bägäm în seamä numai si numai din obisnuintä. Asemenea, posesorii de câini, mai ales dacä s-au documentat cât de cât în privinta animalelor de companie, stiu foarte bine cä nu e deloc absurd sä privim lumea prin prisma olfactivä - adicä tocmai ceea ce fac Süskind si Grenouille, pe tot parcursul celor trei sute de pagini ale acestei fabule povestite cu o mäiestrie stilisticä si o imaginatie debordantä care ar fi suficiente, fie si numai prin nivelul lor strict formal, pentru a o impune definitiv în patrimoniul marii literaturi. Mai mult decât atât, însä, Süskind îsi transcende propriul exercitiu de virtuozitate, propunând chiar si o interpretare de continut a lumii prin prisma mirosurilor - o adeväratä filosofie a nasului, redimensionând întreaga lume, din Provence pânä la Versailles si mai departe. Nu întâmplätor, ironia täioasä a autorului îl asazä pe Grenouille încä din primul paragraf lângä Napoleon, de Sade, Fouché sau Saint-Just, astfel imprimându-ne convingerea cä o asemenea viziune poate avea valabilitata unei realitäti paralele - a unei istorii uitate, dar nu mai putin adevärate.
Prin urmare, reiese cât se poate de clar amplitudinea provocärii pe care o ridicä ecranizarea unei asemenea opere literare - si, slavä Domnului, se poate spune cä filmul lui Tom Tykwer se achitä aproape onorabil. Scenariul lui Andrew Birkin si Bernd Eichinger urmäreste cu fidelitate romanul - ceea ce, din päcate, creeazä un nedorit paradox: pasionatii sursei literare au sansa satisfactiei de a regäsi aproape nemodificatä povestirea, în schimb se confruntä cu dezamägirea pierderii acelui inefabil care, la Süskind, emana din frazare, stil, vibratia ironicä permanentä, fantezia debordantä a descrierilor si ritmul vertiginos al sumarizärilor. Pe de altä parte, fidelitatea fatä de carte pune încä o problemä, la fel de bivalentä: mentinerea structurii livresti se realizeazä în dauna unei constructii dramaturgice riguroase, ceea ce face ca durata de aproape douä ore si jumätate a proiectiei sä devinä, de la un punct, hiper-tärägänatä, în pofida densitätii sustinute a regalului de imagine si sunet pe care ni-l oferä. Acelasi neajuns face ca filmul sä piardä în mare parte dimensiunea de continut a romanului, rämânând în bunä mäsurä un exercitiu stilistic - ce-i drept, de o virtuozitate remarcabilä!
Desigur, esenta problemei consta în imensa dificultate a transpunerii unui întreg univers olfactiv într-o reprezentare eminamente audio-vizualä. Tom Tykwer, un regisor care la doar patruzeci si doi de ani are deja experienta a nouä filme anterioare, dintre care se disting "Lola rennt", "Heaven", "True" si un segment din recentul «Paris je t'aime», depune permanent eforturi vizibile pentru a gäsi echivalente iconice a ceea ce Grenouille "vede cu... nasul"; culmea, cea mai reusitä solutie este si cea dintâi - captura degetului pe care-l îndreaptä spre el un alt orfan, tras spre näri într-un cadru filmat cu focala lungä, ceea ce izoleazä papila trandafirie în mijlocul unei încetosäri de unsharff-uri; nu e de lepädat nici metoda folositä în amorsarea orgiei finale, când peste multimea din piatä pluteste unduirea unor reflexe solare, sugerând propagarea parfumului suprem; se mai retine momentul când Grenouille, iesind din atelier, "miroase plecarea Laurei", si în special vertiginosul zbor al imaginii peste munti, spre cei doi cäläreti pe care protagonistul îi localizeazä oflactiv de la kilometri întregi distantä.
Pe lângä aceste patru momente inspirate, regia se achitä relativ corect de echivalarea în imagine a mirosurilor, desi cu pretul unui tribut pe alocuri prea mare adus celorlalte simturi (din päcate, personajul cinematografic Grenouille întoarce capul mai mult pentru a privi decât ca sä miroasä). Transfocatorul (sau, cum i se spune mai nou, zoom-ul), îsi face si el datoria, identificând eficient sursele diverselor efluvii. Toate sunt învesmântate într-o mobilitate a camerei cu adevärat läudabilä. Pe scurt, dacä Süskind reusise sä scrie "un roman al mirosurilor", Tykwer preferä sä ne arate "filmul unui parfumeur" (de acord... al unui parfumeur mai aparte!), povestit cu sigurantä si nerv - o calitate în plus, având în vedere, raportat la roman, tentatia descriptivismului în dauna epicului. Am retinut una dintre cele mai creatoare elipse - transferul mamei lui Grenouille de la coltul pietei în streang - si unul dintre cele mai dinamice episoade narative: crimele în serie din ultima parte, cu acele atât de ingenioase decupäri ale gäsirii altor si altor cadavre, cu leit-motivul devenit obsesiv al trupurilor goale si tunse, în aproape aceeasi pozitie si ambiante mereu diferite. Sunt convins cä dacä Tykwer, care are un talent cert de povestitor (orice-ar zice, când se alintä, iconoclastul Greenaway!), ar fi folosit mai consecvent procedeul (rämânând fidel, în fond, si abilelor sumarizäri ale lui Süskind), filmul ar fi putut economisi si cele treizeci-patruzeci de minute redundante din structura sa de ansamblu.
Revenind la personajul principal, avem de-a face cu o întruchipare filmicä peste mäsurä de interesantä. Tykwer a avut inspiratia de a-l distribui pe Ben Whishaw, un actor de o disponibilitate fizionomicä rarä. În functie de unghiul de filmare, de directia luminii si de expresia afisatä, chipul säu poate acoperi cea mai diversificatä gamä de mästi, de la bruta patibularä pe care o asimiläm ucigasului în serie, pânä la seducätorul angelic ce dirijeazä în final splendid-grotesca orgie din jurul esafodului. Mai mult decât atât, Whishaw stäpâneste foarte bine expresivitata corporalä completä, îmbogätind si pe acest plan multitudinea de nuante ale personajului; am remarcat în special rafinamentul cu care compune silueta de antropoid degenerat din prima secventä, când lanturile si cätusele ce-i stânjenesc miscärile îi impun mersul unei fäpturi aproape sub-umane - potentatä si prin adulmecatul temnicerilor, în acel cadru semiobscur si ambiguu compus în jurul nasului, cu care începe filmul. (În treacät fie zis, acest preludiu de tip flash-forward e la fel de gratuit si comercial ca "povestea ucigasului" din subtitlu.)
Si cum întregul film pare sä stea sub semnul contradictiilor, acelasi Grenouille prezintä din capul locului încä o polaritate în alb-negru: personajul principal începe sä existe chiar sub forma sa de bebelus nou-näscut, plin de sânge si cu cordonul ombilical netäiat; modul de a-i filma fata si mâinile, si în special ochii încä închisi si närile deja dilatate, îl impune cu o impetuozitate conturatä puternic de la bun început - dar numai pentru a se pierde imediat, în cele câteva secvente schematice ale copiläriei (apropo: cumplit de neinspiratä modalitatea de a o elimina pe Madame Gaillard, sub cutitul celor doi borfasi; înteleg cä scenaristii au fost nevoiti sä abandoneze întortocheata odisee finalizatä la azilul säracilor, dar alte secvente dovedesc cä aveau suficientä imaginatie pentru a inventa si aici ceva mai ingenios... Mä rog, n-a fost sä fie). Ca atare, filmul gloseazä rapid peste episoadele Gaillard si Grimal, pentru a-l regäsi în sfârsit pe Grenouille adolescent la usa lui Giuseppe Baldini, în acea noapte de pominä care avea sä-i marcheze destinul. Problema e cä, în film, abia acesta e începutul personajului - câtä vreme cartea îi conferise deja consistentä, astfel încât confruntarea cu Baldini sä aibä într-adevär ponderea unei conjuncturi fatidice. (Si poate cä e momentul sä spunem si cä voice over-ul care de câteva ori ne explicä fie ceea ce imaginea n-a reusit sä spunä, fie dimpotrivä, ceea ce se vede si färä ochelari, ajutä întocmai ca o frectie la un picior de lemn; dar, enfin - atâta räu sä fie...)
Nu întâmplätor, episodul Baldini ocupä un loc central în constructia dramaturgicä, si o întindere mai mare decât oricare altul; în fond, aici inträ în scenä Dustin Hoffman - si, din nou, Tykwer ne pune în fatä încä un paradox: dacä Baldini nu aduce mai nimic în filmografia actorului, în schimb Hoffman, cu mäiestria sa inegalabilä chiar si într-un rol de rutinä, reuseste sä potenteze enorm personajul, îmbogätindu-l chiar si fatä de sursa literarä. Cu abilitatea-i cunoscutä de-acum, Tykwer profitä de ocazie si dezvoltä la rândul säu episodul Baldini pe toate planurile. Casa de pe Pont au Change, cu prävälia, laboratorul si apartamentul maestrului alcätuieste un spatiu în sine, viu, vibrant si misterios - o ambiantä cum nu se poate mai credibilä pentru a deveni creuzetul în care se sublimeazä geniul nativ al lui Grenouille, evoluând spre creatorul de parfumuri ascuns sub modesta titulaturä de "calfä". De asemenea, tot aici, în relatia interactivä cu Hoffman, Whishaw izbuteste câteva dintre cele mai rafinate tonalitäti si nuante interpretative - mai ales prin acel inimitabil mod de a rosti cuvântul "master"...
Era inevitabil, din päcate, ca dupä präbusirea casei de pe pod si disparitia lui Dustin Hoffman din film, tonusul sä scadä oarecum - chiar dacä Alan Rickman si Rachel Hurd-Wood se achitä decent de rolurile Richis, tatäl si fiica. Spuneam cä, în aceastä zonä, a seriei de omoruri, filmul ne oferä una dintre cele mai compacte secvente narative - dar, culmea, tot aici devine si cel mai trenant, în felul cum descrie viata familiei Richis, relatia cu Marchizul de Montesqieu, petrecerile si jocurile din labirint... Acumularea de tensiune, obligatorie ca pregätire pentru crima supremä, uciderea Laurei, functioneazä intermitent - iar momentul asasinatului propriu-zis, în pofida câtorva elemente de uriasä expresivitate (reactia lui Richis si acele topiri în lumimä) rämâne la rândul säu doar partial împlinit.
La fel de partial, desi cu certe virtuti, se rotunjesc si cele douä secvente apoteotice din final - orgia si moartea lui Grenouille. Prin felul cum filmeazä dezläntuirea sentimental-eroticä din Grasse, Tykwer atinge apogeul plasticitätii si al expresivitätii vizuale pe care le dezvoltase pe tot parcursul filmului - si rateazä prin câteva lipsuri elementare: stângäcia din mizanscena ultimei interventii a lui Richis (pe esafod), absenta unor contrapuncte realiste printre cadrele picturale, si expedierea "trezirii la realitate" a participantilor, care în carte continea o ironie cumplitä, aici prezentä doar (iaräsi!) în cuvintele comentatorului.
Acelasi comentator, care mai mult încurcä decât sä rezolve, împinge în derizoriu si sacrificiul de sine al lui Grenouille, în numele unei iubiri... prezente doar declarativ. Spusesem anterior, relativ la perioada pre-Baldini, cä personajul rämäsese neconturat. Desi ulterior aceste lipsuri se mai compenseazä întrucâtva, Grenouille îsi pästreazä pânä la sfârsit o serie de carente serioase în planul motivatiilor. Mizantropia sa din roman nu se mai regäseste nici mäcar la nivel de enunt. Simpla dorintä "de a pästra mirosurile" e un mobil insuficient, iar justificarea crimelor în serie se constituie si ea doar în parte. Ca atare, degeaba ne povesteste comentatorul cä "a cäutat iubirea si n-a gäsit-o" - gestul säu final, de a se därui devorärii de cätre vagabonzi, rämâne aproape gratuit. Secventa îsi gäseste împlinirea numai la nivel plastic, prin cadrarea grupului cu o sugestie clarä de haitä animalicä la ospät, apoi acele înläntuiri discrete care sugereazä trecerea timpului, si într-un târziu si ultima picäturä ce cade din gura flaconului rostogolit pe caldarâm, pentru a pune punctul final.
Toate acestea dau clar de înteles cât de expresiv e filmul în plan vizual - si, de ce nu, chiar si auditiv: un sound track excelent, potentând bine stärile personajelor si efectele mirosurilor, si reusind sä evite în cea mai mare parte tautologiile. De bunä seamä, Tom Tykwer de confirmä din nou ca un abil stilist, iar pasionatii romanului lui Süskind vor avea indiscutabil satisfactia de a regäsi o transpunere cinematograficä dacä nu din cale-afarä de creatoare, în orice caz fidelä si mestesugit lucratä.

Pitbull (Mihnea Columbeanu)
9-10 aprilie, 2007
Bucuresti, România

Alex Leo Serban
10 Apr 2007, 07:07
eu ink nu l-am vazut dar am auzit (d la persoane in al caror gust ma incred!) k e groaznic - un rateu 'meseriash' ;)

StefanDo
10 Apr 2007, 09:29
Nu e groaznic, e bun. Adica atat de bun pe cat se putea face un film dupa cartea lui Suskind, ramanand bineinteles sub carte. Iar Ben Whishaw e excelent :love:

Alex Leo Serban
10 Apr 2007, 11:15
las k il vad eu si vedeti voi!
k ati strimbat din nas la '300'... c sa zic! 'nasuri' fine :x :lol:

Pitbull
10 Apr 2007, 11:43
Vezi-l sä vedem.
Päi de-aia s-au si strâmbat, cä-s fine... Freamätä la cea mai micä boare de adiere de iz.
...De fapt, ce-a zis cin' ti-a zis bine-a zis, cam asta e impresia: de ratare meseriasä. Iar una dintre bube pleacä si de la Herr Süskind, care-a vrut story neschimbat. Aia e, cä nu tine!

Gloria
10 Apr 2007, 12:08
Eu mi-am refuzat sa citesc inainte cartea pentru a ma sustrage unei deziluzii; asa ca am vazut filmul; un narator crede in istetimea cititorilor lui in momentul in care da coordonatele, lasandu-l pe el sa continue, sa participe la poveste, sa contruiasca mai departe; amintesc asta pentru ca filmul acesta o sa fie bun in momentul in care eu ,ca spectator, sunt aproape de a identifica senzatiile acelea olfactive; pe unele le recuperez din memoria olfactiva, pe celelalte le creez pe loc; istetimea in acest caz consta in a auto -crea senzatia olfactiva care ti-e straina; cum miroase parfumul "Amour et Esprit"? dar...cel creat de Grenouille? si cati ati reactionat la mirosul pietei de peste din parisul sec. XVIII?e greu fara a prezenta aburi usori sau imaginea valurita sa sugerezi mirosul. Va provoc sa gasim modalitati de a filma un film despre olfactiv. Cine incepe? dap; si de ce atentia e concentrata pe ochi, la fel de mult ca pe nas? personajul meu n-ar fi plans la final, pe esafod, de remuscare ci personajului meu i-ar fi curs sange din nas;

preda porter
10 Apr 2007, 12:15
as fi filmat parfumul (daca as fi avut bani pentru asa ceva) cu tone de parfum respindite prin sala de cinema de prin pereti...

daca ar fi existat bani...

filmam olfactivul atacind olfactivul !

Pitbull
10 Apr 2007, 12:47
E greu fara a prezenta aburi usori sau imaginea valurita sa sugerezi mirosul. Va provoc sa gasim modalitati de a filma un film despre olfactiv. Cine incepe?
Mhm, :) asa cum vorbeam noi asearä, dupä film... "Aburii usori" ar fi fost prea simplisti, �* la Tom si Jerry, dar o "imagine väluritä" (sä nu ne-audä Bufnilä, cä nu mai scäpäm de el!) cred cä ar fi pe drumul cel bun. Cum spuneam, mie cel mai mult mi-a pläcut solutia cu vârful degetului printre unsharff-uri. Poate cä, în fata unei asemenea provocäri, as fi marsat mai ales pe jocurile de sharff ca sä reconstitui vizual sugestiile olfactive... Dar e de gândit, e de gândit... Greu al naibii, într-adevär!
de ce atentia e concentrata pe ochi, la fel de mult ca pe nas?
Intr-adevär, sunt prea multe priviri. E drept cä, în câteva cadre, Grenouille închide ochii ca sä se orienteze strict olfactiv - dar, din päcate, efectul e cam ostentativ; ca si cum Tykwer ne-ar spune: "Uite, el vede cu nasul, nu cu ochii!" ;)
personajul meu n-ar fi plans la final, pe esafod, de remuscare ci personajului meu i-ar fi curs sange din nas;
Foarte interesantä idee! Stai, s-o ducem mai departe...
Eventual, s-ar fi putut construi asa: în vreo douä-trei momente cheie ale filmului, Grenouille sä "plângä cu nasul", läcrimând din näri (desigur, lacrimi limpezi, nu muci scârbosi); pe lângä cä e normal, ar fi subliniat bine transferul vizual -> olfactiv în cazul lui. Iar în momentul esafodului, din nas putea sä-i curgä nu o lacrimä, ci sânge. Din nou, e logic: emotie intensä, capilar spart... Dar, dincolo de asta, cât de conotativ!
Apropo, în finalul filmului "Juggernaut" (aka "Teroare pe Britannic"), cu Richard Harris si David Hemmings, când politia gäseste în casa vinovatului detaliul incriminator, singura reactie a tipului e un fir de sânge prelingându-se dintr-o narä... De tensiune. Si acolo nu era vorba de miros!

@Preda Porter
Drägut - da' cum fäceai ca sä schimbi mii si mii de mirosuri, în toatä sala, pe parcursul a 147 de minute? E? Aici sä te väd! :P

Alex Leo Serban
10 Apr 2007, 12:56
asta s-a mai facut stimabililor - s keama 'odorama' si a fost ideea perversului d john waters la unu din filmele lui cu divine ('pink flamingos'): cind divine gaseshte un kkt d ciine si-l manink (asha e filmu!) in sala s dadea drumu la miros d kkt :lol:

Pitbull
10 Apr 2007, 13:09
A, da, celebrul final din "Pink Flamingos" (ce aspirä la "the filthiest movie ever") - dupä care Divine, la interviu, a zis seninä: "Nici o problemä, pe urmä am luat un vomitiv si m-am spälat pe dinti!" :D Da' partea cu mirosul real din salä n-o stiam!
INSA, am auzit cä se lucreazä la un mod de a reconstitui mirosurile altfel... nu mai tin minte cum, pare-mi-se cä niste unde acustice de joasä frecventä, sau naiba mai stie ce, care ar stimula centrul olfactiv din creier, si cä deocamdatä proiectul ar avea în vedere doar aplicabilitatea "de camerä" (la computere, playere, etc.). Stie cineva mai mult?
Da-n fond, hai sä fim seriosi: filmul e IMAGINE si SUNET. Dacä-i bagi orice alte senzatii - olfactive, tactile (ca vibratiile procedului sensurround, din "Earthquake" sau "Midway"), poate chiar si gustative - nu mai e cinema, ci altceva... Un fel de "teatru total", sau "spectacol absolut", sau cum sä-i zicem... Nici n-ar mai avea nevoie de ecran, ar putea folosi holograme si alte alea - sau cascä de realitate virtualä, mänusi si costum cu senzori, si-n loc de popcorn, pastilute de L.S.D.!

Alex Leo Serban
10 Apr 2007, 13:14
nu bre, e doar legenda! :lol:
adik nea waters a vrut intr-adevar sa lanseze 'odorama' cu ac ocazie (spectatorii trebuiau sa sparga o bashik cu miros d kkt in mom cind divine manink dog poo), da a ramas doar in stadiu d intentie :(

Pitbull
10 Apr 2007, 13:21
(spectatorii trebuiau sa sparga o bashik cu miros d kkt in mom cind divine manink dog poo)
Plasatoarele ar fi fost mai logic.

Alex Leo Serban
10 Apr 2007, 13:23
da c e 'logic' aicea?!
nu plasatoarele; tot spectatorii! ar fi fost 'do it yourself shit' :P

Pitbull
10 Apr 2007, 13:34
A, asa mai vii de-acasä!
Intr-adevär - n-ar fi fost logic, dar ar fi fost psihologic. 8)

RinTinTin
10 Apr 2007, 14:49
Perfume - a VERY good movie, la fel de bun ca si cartea dupa care e facut.
Sa nu uitam ca Suskind lucreaza cu DESCRIERILE mirosurilor, la fel cum face si Twyker, unul descriindu-le in scris, celalalt in imagine.
Repet: un film pe masura cartii, poate chiar peste carte. Foarte rafinat, foarte misto facut.
Si sa nu uitam (oricat mi-ati sari in cap), ca e vorba de o carte "smart", insa nu de literatura la cel mai inalt nivel. Peste medie, insa nu extraordinara din punct de vedere literar.

Pitbull
10 Apr 2007, 15:10
It's a free world. :sleep:

Alex Leo Serban
10 Apr 2007, 15:33
It's a free world. :sleep:

... with madmen walking & talking freely among us ;)

herbert
11 Apr 2007, 02:31
filmul e ok. nu mi-a deranjat impresia de la lectura cartii.
buna cronica lui Pitbull: temeinica, asa cum se spune...
mi-a placut si cronica lui Collins - felicitari clanului Columbeanu!
de ce nu o puneti si aici, sa turbeze "prietenii"?

Pitbull
11 Apr 2007, 08:26
Thanks, Herbie, esti un scump.
Cât despre cronica lui Collins, stä bine unde stä.

Altfel, Ambrablurica si consortu' turbeazä deja mai mult decât îi tin suspensoarele, a iesit acolo un off-topic de toatä frumusetea; ;) dac-as copia aici ditai textul, mi-e cä mintenas ar da-n primire, si-ar fi nevoitä Maica Naturä sä completeze golul cu alti doi freaks aidoma. De ce s-o chinuim cu eforturi de-astea, ce, n-are destule pe cap, acum cu-ncälzirea globalä? Lasä-i sä chiräie-n pace si omor, în ghena unde s-au pribäshit momental. Mäcar de-atâta-s buni si ei, ne fac reclamä pe de-a moaca.

Alex Leo Serban
11 Apr 2007, 10:10
da cine e consortu lu ambrablurik??

gionloc
11 Apr 2007, 13:14
pina la urma, diferenta dintre Jean-Baptiste si Labus, ciinele meu dela tara, e ca Labus a fost intotdeauna mult mai bine tratat si ca nu a fost personajul unui bestseller. altfel, nu e cu nimic mai prejos decit JB in ceea ce priveste simtul olfactiv.. si nici mai vorbaret decit personajul filmului/cartii.

Tykwer e dureros de corect fata de carte... si oricit de interesante ar fi metodele sale de a intra cu aparatulde filmat in obiecte sau substante mirositoare... ineditul lipseste. iar nenorocitul de narator umple toate gaurile pe care le putea lasa Grenouille spectatorului. nu prea e nimic de adulmecat, totul e explicit pe ecran sau in boxe. deci, plictiseala mare, dupa buget!

e o poveste ''intre ciini'': unui tip care are ''miros de ciine'', nu ii putea dezvalui identitatea criminala decit un alt catel - unu' care seamana cu un pechinez si, dupa miros ;), descopera hainele stapinei ucisa in laboratorul sau de JBG.

din pacate nu cred ca filmul potenteaza in vreun fel cartea lui Suskind, la fel cum lectura cartii nu dezvaluie carari ascunse ale filmului (un contra exemplu, pentru mine, ar fi The shining sub mina lui Kubrick si sub pana lui King... de fapt cam toate povestile lui Kubrick imi imaginez ca stau intr-o astfel de relatie cu ceea ce ecranizeaza).

Pitbull
11 Apr 2007, 13:22
da cine e consortu lu ambrablurik??
Ala... Abraunbunnyci, sau cum sä-i zici... Ba-i arici, ba nu-i carici.

Ca de-obicei, Gionloace, gândurile-ne rimeazä mai ceva ca ghiersurile-ntr-un distih. Foarte juste si observatiile tale privind cätelu' äla neveridic, si tipul de relatie cu romanul. Nu stiu dacä as merge pânä la acel gen de trimitere (fie si antonimicä, desigur, cum ai precizat tu) la relatia shiningianä Kubrick-King, dar e o temä de meditatie interesantä.

Carmine Galante
11 Apr 2007, 20:30
da cine e consortu ??Brown Bunny si comentariile acestuia facute la adresa familiei pe cinefan.

Pitbull
11 Apr 2007, 22:12
OK, da' de-ajuns atât. Nu mai continuäm cu puradeii äia premenstruali, da? Oricum abia au fost în stare sä lege douä vorbe cu cap despre film, noroc c-au mai intrat si altii pe thread; altfel, douä zile au adunat acolo numai obscenitäti, gunoaie si regläri de conturi (obsesia lui Ambrascaris Blumbricoides) - un offtopic de toatä voma, pe zeci de mesaje (noroc cä le-a väzut Emi si le-a sters, pânä si lui i s-a aplecat de ele). Asa cä as dori ca aici sä pästräm o anumitä tinutä, vä rog - suntem pe CineMagia. Vä multumesc.

Lecart
12 Apr 2007, 01:56
Nu am citit cartea.

Ma asteptam la un thriller banal; (cu) o idee stupida: legatura intre un criminal elitist - femei - parfum - un fetis dezvoltat pentru cele doua din urma. - sau ceva similar.

N-a fost asa, spre bucuria mea. :)

Ma leg - de scenele in care Grenouille ii miroase pe fugitivi (tatal si fiica) la kilometri buni distanta si alte cateva asemanatoare - si spun ca eroul ar fi trecut cu brio un test pentru intrarea in clanul X-Men.

Sunt de acord cu multe din punctele atinse de Pitbull in cronica sa.

Daca nu va lasati descurajati de boarea fantezista si - de ce nu - mitica de la sfarsit - e un film foarte bun - complementat de cadre tumultoase, interpretari pe masura - imagini - decor deosebit.

Are si minusuri (inevitabil) dar barem s-a scuturat de cliseuri.

EgoN
12 Apr 2007, 11:26
nu m-am omorat dupa carte, asa ca am privit filmul cu o detasare totala. bunicel, nimic mai mult.

Pitbull
12 Apr 2007, 20:31
Imi miroase a... bon-ton! :hmm:
A. A revenit EgoN. :happy:

qwerty
17 Apr 2007, 21:25
Unul dintre cele mai bune filme pe care le-am vazut anul asta.

sade
19 Apr 2007, 09:31
deci Tom Tykwer :love:

Azgard
19 Apr 2007, 13:56
Am citit cartea. Mi-a placut. Iese un pic din standardele cu care sunt obijnuita si atrage atentia spre ceva caruia eu nu i-am dat niciodata importanta. Recunosc ca pana la ultima pagina am asteptat sa vad o urma de umanitate in personajul principal. Filmul evident a avut lipsuri, dar a fost mai bun decat ma asteptam. Din cate stiu eu Herr Suessekind nu si-a dorit ecranizarea cartii lui, dar e posibil banii sa il fi convins.

apartamentu104
27 Apr 2007, 02:53
se pare ca mirosul este singurul simt care ajunge fara a fi analizat la paleocortexul uman ( sper sa nu spun prea multe greseli) si din cauza asta ar fi unul din simturile esentiale. nu stiu din ce cauza filmul pare la fel ca si simtul pe care il descrie...cel putin pentru mine. poate cearta recenta cu deja foasta amica de drumetie (a se citi consoarta) si multele pahare cu un anumit red label m-au apropiat de acest lucru. filmul insa este perfect pentu o despartire definitiva si pentru acest lucru il recomand.

p.s. recomandare pt cei la fel de nebuni ca mine: pe parcursul intregului film aduceti-va aminte de mireasma celei/celui ce v-a fost apropiata/apropiat. o sa va integrati mai bine in atmosfera filmului fara a fi nevoie de de smelo-proiectie sau cum s-o fi numind.

ulrich
27 Apr 2007, 10:10
se pare ca mirosul este singurul simt care ajunge fara a fi analizat la paleocortexul uman ( sper sa nu spun prea multe greseli) si din cauza asta ar fi unul din simturile esentiale. nu stiu din ce cauza filmul pare la fel ca si simtul pe care il descrie...cel putin pentru mine.

mi-a placut mult.ai reusit sa verbalizezi ceea ce mi-a trecut si mie prin cap dar nu reuseam sa exprim :) (adica era o observatie personal-subiectiva,cum ca in situatii de groaza absoluta,in fata ororii,mirosul e singurul simt ramas functional;corpul se rigidizeaza,urechile incep sa vajaie,ochii refuza sa accepte ceea ce vad si transmit cu intarziere informatia creierului.unicul simt care ramane treaz tot timpul asta e mirosul)

oxlock
27 Apr 2007, 18:33
nu a fost un film prost, mie unul chiar mi-a placut, doar ca mi-l inchipuiam putin mai hidos pe Jean Baptiste asta.
la fel si pe Dustin Hoffman nu mi-l inchipuiam in acel rol.
m-am dus la film pen'ca mi-am amintit ca era o zi cand n'aveam ce face si atunci am citit cartea. cam subtirica si gasita pe undeva prin biblioteca. nu ma atinsesem de ea pana atunci. dar nici n-am putut s-o las din mana pana ce n-am terminat-o. mi-a luat o zi intreaga.
si iaca eram curios sa vaz ce facusera astia, mai ales ca am auzit ca se filmase si in Romania.....nu stiu daca partial sau in intregime.

Neuptolem
27 Apr 2007, 19:34
La ce editura este cartea ACUM si cam cat costa?

Pitbull
27 Apr 2007, 20:22
La Polirom. Mai departe, vezi pe net.

Valmont
30 Apr 2007, 15:50
Din cate stiu eu a fost reeditat de catre Humanitas si se gaseste in majoritatea librariilor:)

Neuptolem
30 Apr 2007, 16:51
Din cate stiu eu a fost reeditat de catre Humanitas si se gaseste in majoritatea librariilor:)
Merci mult!...
Nu am gasit-o pe net la Polirom sub nici un chip.

Pitbull
30 Apr 2007, 19:43
Din cate stiu eu a fost reeditat de catre Humanitas si se gaseste in majoritatea librariilor:)
Merci mult!...
Nu am gasit-o pe net la Polirom sub nici un chip.
Mea culpa, e la Humanitas, într-adevär. (Stiu si de ce mi-a popupat* în minte Polirom, da' n-are importantä.)
______________________________________________
* - Popupat = corect, popped up. (n.r.)

Neuptolem
07 May 2007, 13:13
Din cate stiu eu a fost reeditat de catre Humanitas si se gaseste in majoritatea librariilor:)
Merci mult!...
Nu am gasit-o pe net la Polirom sub nici un chip.
Mea culpa, e la Humanitas, într-adevär. (Stiu si de ce mi-a popupat* în minte Polirom, da' n-are importantä.)
______________________________________________
* - Popupat = corect, popped up. (n.r.)
No problem! ;) Bani sa fie! :lol:

Pauline Kael
30 Jul 2008, 15:11
Pitbull a scris unul din cele mai reusite comentarii de film ever.Excelent documentat ,metafore si interpretari dificil de observat " cu ochiul liber".
Am vazut filmul asera,foarte frumos ,graitor vizual(nu a cazut in capcana ridicolului),dar cumva golit de continuturile mai profunde din carte.Grenouille ca personaj,e total schimbat,de la jumatatea cartii arata ca un Gollum,oribil,repulsiv...S-au scos multe lucruri importante din carte,pentru a facilita poate cursul povestii din film.Un pariu al lui Tykwer,partial spre total castigat,tinand cont ca Scorsese si mai ales,Kubrik l-au crezut imposibil de ecranizat.
Pentru iubitorii de imagine artistica si mai putin pentru cautatorii de sensuri.

ricutza
04 Aug 2008, 16:43
atunci cand am vazut Parfum, m-a socat foarte tare....si nu m-au socat povestea sau personajul, sau naratiunea sau orice altceva te-ai astepta sa te socheze la un film...pur si simplu toate simturile mele erau zdruncinate in principal din cauza mirosului...mirosul din sala de cinema fireste...mirosul pe care creierul meu il genereaza automat cand ochii mei vad un simplu detaliu cu pestele aproape stricat urmat de un detaliu cu niste viermi...nu-mi trebuie mirosuri din pereti (care n-ar fi facut sa distruga filmul), nu-mi trebuie cine stie ce imagini spectaculoase cu diverse reprezentari ale mirousului, imi trebuie doar imaginatie...
nu stiu de ce oamenii sunt mai degraba dispusi sa-si lase mintea deschisa cand citesc o carte, si mai putin dispusi sa o foloseasca atunci cand vad un film...
mi s-a parut un film plin de senzatii olfactive si de fiecare data realizate intr-un alt mod...regizorul lasa culorile sa vorbeasca despre miros, lasa cadrele, lasa personajele, lasa sunetul, lasa montajul, se foloseste de fiecare mijloc pe care-l cunoaste si il pune sa vorbeasca despre miros.
stiam de cartea Parfumul de cand a aparut ea prima data la Humanitas in colectia Cartea de pe Noptiera, pentru ca mama a cumparat-o si a citit-o si mi-a recomandat-o. Dupa ce am vazut filmul fara sa stiu ca este o ecranizare a cartii de la Humanitas (pentru ca avea numele usor schimbat) mi-am zis ca trebuie sa aibe o legatura cu ce imi povestise mama despre carte, si intr-adevar asa era. Deci fara sa stii ca este ecranizarea unei carti in care se pune foarte mult pret pe creearea senzatiilor olfactive, iti poti da seama de lucrul asta.
Colectia "Cartea de pe noptiera" si-a propus sa adune carti care-ti creeaza o anumita stare, care-ti raman in memorie, si pe care le simti mereu aproape. nu sunt nici best-selleruri nici capodopere acolo. Iar filmul Parfum este un corespondent foarte potrivit pentru ideea colectiei. eu cel putin stiu ca filmul asta n-o sa-l uit.
n-as putea spune ca mi-a facut o placere teribila experienta vizionarii acestui film, insa pot spune ca inca mai simt aerul greu si incarcat de mirosuri.