PDA

View Full Version : Cele mai socante filme din istoria cinemaului


Pitbull
27 Mar 2007, 14:52
Articol din "Cotidianul":

Cele mai socante filme din istoria cinemaului
Alexandra Olivotto
--------------------------------------------------------------------------------
Calugarite violate, un pedofil umanizat, canibalism, incest plus dementa la maximum. Acestea au fost materiile prime ale artei dintre cele 25 cele mai periculoase filme facute vreodata.

Site-ul premiere.com a rugat trei experti sa compileze o lista cu 25 cele mai „periculoase“ filme, acelea care inlocuiesc entertainmentul cu experiente cosmaresti si totusi relevante. Genul de pelicule care dau lovitura de gratie bunului-simt, sfideaza tabuurile, capata ratinguri ametitoare si repun in discutie placerea vizionarii unui film. Concept pe care, cel mai adesea, il contrazic. Pe scurt, echivalentele cinematografice ale sporturilor extreme.

Eros, Thanatos si restul gastii

Primul pe lista este „Bonnie and Clyde“ (adica Warren Beatty si Faye Dunaway), iar socul pe care il obtii depinde integral de context, mai precis de aproximativa ora si jumatate care preceda masacrul final, condensat in 21 de secunde. Nici combinatia pe muchie de cutit pe care regizorul Arthur Penn o incearca, anume intre farsa si crima pe banda rulanta, nu poate fi trecuta cu vederea.

Urmatorul lungmetraj isi revendica „Bonnie and Clyde“ drept predecesor, desi e cu totul alta mincare de peste: „Boys Don’t Cry“ reuseste sa jongleze si cu violenta, de la viol la crima, dar si cu identitatea sexuala si cautarea sinelui. „In the Company of Men“, debutul cineastului Neil LaBute din 1997, reprezinta o sfidare sistematica a corectitudinii politice, asezonata cu o critica a capitalismului: doi corporatisti conspira sa seduca si sa batjocoreasca o colega surda. Atentie, combinatia dintre cruzime si ritual de seductie nu se joaca in terenul „Legaturi periculoase“, ci in cel, mult mai sadic, al comediei, pe fondul unui dialog cit de pe fata se poate: „Crede-ma, o s-o facem sa ia somnifere intr-o saptamina“.

Jeremy Irons x 2

Regizorul David Cronenberg era o prezenta obligatorie pe aceasta lista, iar expertii de la premiere.com il includ cu pelicula, relativ accesibila, din 1988, „Dead Ringers“. Ce faci cu arhiutilizatul motiv al gemenilor? Il revitalizezi trecindu-l prin sex si obtii doi ginecologi gemeni, ambii jucati de Jeremy Irons. Apoi ridici miza si-i pui sa se inamoreze de aceeasi femeie, adaugi droguri, niste instrumente care au „de Sade“ scris pe fiecare muchie si o operatie „ultima“. Senzational si cu subiect de tabloid, totusi filmul iti asigura fiori pentru cel putin o jumatate de ora.

„Eraserhead“ de David Lynch garanteaza insa, minimum, un cosmar postvizionare, daca e sa te gindesti numai la friptura de pui din care se scurge un lichid dubios sau la urletele incrucisarii dintre un bebelus si un ET grotesc. Succesorul debutului lui Lynch e documentarul „Gimme Shelter“, axat pe o parte a turneului american Rolling Stones din 1969, filmat si montat in stilul „cinemaului direct“. Climaxul e concertul gratis de la Altamont, unde patru persoane au fost ucise, printre care un tinar injunghiat - crima a fost filmata „live“!

Repulsii si impulsuri

Tacuta Carole Ledoux (Catherine Deneuve) si a sa frigiditate plus lenta progresie catre nebunie nu au cum sa te lase fara fiori pe spinare in „Repulsion“, filmul lui Roman Polanski din 1965. El se afla insa in compania suprarealismului pur-singe din „Un Chien Andalou“, o pelicula in care Dali si Buñuel isi fac de cap putin peste un sfert de ora (magarul si pianele fac toti banii) - un magar in putrefactie pe doua piane.

Nici Tarantino nu absenteaza, figurind cu „Reservoir Dogs“; autorii listei precizeaza cu solicitudine ca regizorul vroia mult mai multa tortura decit s-a vazut pina la urma. Cum trebuia si o poveste cu droguri, „Requiem for a Dream“ umple si el un loc.

Pelicula lui Atom Egoyan, „The Sweet Hereafter“, nu se multumeste sa „inceapa“ cu un accident de autobuz in care mor minori, ci mai infige si un incest in nervii spectatorului si asa obosit. „Taxi Driver“, cu toata alienarea sa urbana, este coleg de lista cu alienarea suburbana si cu o idee suprarealista (vezi urechea din gradina) din „Blue Velvet“. Vine din urma Lars von Trier, cu „Dancer in the Dark“, care pune inapoi drama in conditia de mama si in musical.

A fost o data cind Russell Crowe debuta si nu se ferea de roluri controversate. Asa ca iata-l in rolul unui skinhead cu sarm in „Romper Stomper“ din 1992. Nu-l aprobi, dar carisma lui te convinge ca sinteti macar colegi de umanitate. Godard incheie lista, si nu degeaba: ironic, pelicula sa, „Weekend“, condimentata cu canibalism pe fond burghez, se incheie cu cuvintele „Fin du cinema“.

Fericire/pedofilie/religie

Urmatoarele doua lungmetraje detin, pe linga subiecte incendiare, performante actoricesti de prima mina. Rolul psihiatrului Bill, deopotriva pater familias si pedofil, este jucat cu gratie de Dylan Baker in „Happiness“ de Todd Solondz. La polul opus, prestatia lui Harvey Keitel e atit de cruda si de percutanta in „Bad Lieutenant“, de Abel Ferrara, incit impinge actoria in domeniul perversiunii. Calugarita violata cu crucifixul, coruptia politiei, menajul �* trois explicit, toate conspira sa faca din „Bad Lieutenant“ o bomba de lungmetraj si, totodata, sustin expertii premiere.com, unul dintre putinele filme cu adevarat religioase din secolul XX. Cineastii care urmeaza sint clasici si ultracunoscuti, ca si peliculele selectate: „M“ (de Fritz Lang), „A Clockwork Orange“ (de Stanley Kubrick) si „Once Upon a Time in the West“ (de Sergio Leone).

-------------------------------------------------------------------------------------

Uitati-vä si la comentarii, cä si alea fac toti banii! :D

http://www.cotidianul.ro/index.php?id=9968&art=26466&cHash=a6e607fcab

Supastar
27 Mar 2007, 16:30
banuiesc k n-are rost s critic componenta topului pt k domnisoara s-a aparat deja spunand k asa l-au alcatuit aia!

pe olivotto o cam antipatizez pt niste pareri mai vechi care nu mi-au placut deloc (probabil o cronica de-ale ei citita pe liternet sau pe undeva...)

cat despre topul in sine, asta nu prea merita comentat pt k se refera numai la filmele mainstream si "mainstream" si "periculos" nu fac casa buna.

in fact, articolul e atat de mainstream incat nu-si merita locul la "iconoclast"!

Alex Leo Serban
27 Mar 2007, 20:47
in cartea mea d la polirom exista un top 10 al celor mai 'crude' filme din ist cinema-ului (eu l zic 'crude' pt k d shokt nu ma shokeaza nimic)
mi-e lene s-o transcriu aici
unele titluri s regasesc (previzibil) si p lista astora (un chien andalou, crash al lui cronenberg etc)
la mine mai apareau un greenaway (the cook the thief) un oshima (imperiul simturilor) ferreri (cu marea crapelnita) si fireste pasolini (salo)

ma-ntreb insa dk violenta psihologik nu e mai 'tare' pina la urma decit aia fizik!
din ac pdv, unele filme ale lui bergman (vezi scena cu oala cu apa clocotita din 'persona') bat la popou multe 'shociku'-ri pure & dure... ;)

Carmine Galante
27 Mar 2007, 21:33
ma-ntreb insa dk violenta psihologik nu e mai 'tare' pina la urma decit aia fizik!
Depinde de dozaj.

marx
28 Mar 2007, 13:14
un top-shoc fara Dario Argento e ca un atlas geografic fara Asia

aayana
31 Mar 2007, 08:17
ma-ntreb insa dk violenta psihologik nu e mai 'tare' pina la urma decit aia fizik!
Depinde de dozaj.


Eu cred ca de fapt acolo este esenta!

neanae
14 Apr 2007, 23:06
era sa zic "visitor q", dar e atat de over the top incat pana la urma devine amuzant.

Twinsen
17 Apr 2007, 19:11
Loool. Mai mult de jumate din filmele astea "socante" sunt americane, iar majoritatea din acestea hollywoodiene. Daca astia fac filme socante inseamna ca Eminem e un model de gentlemen englez respectabil. :lol: Cu exceptia lui A Clockwork Orange nu mi se pare nimic impresionant, desi recunosc ca o parte nu le-am vazut. Fiecare e socat de lucruri diferite, dar sansele cele mai mari sa gasesti senzatii tari sunt in cinematografia asiatica.

marx
17 Apr 2007, 21:51
socant mi se parut in "Copilaria lui Ivan" cum pustiul ala cercetas traversa padurea inundata....

qwerty
17 Apr 2007, 22:16
Caligola (1979)
Scarface (1983)

Maica Vineri
24 Apr 2007, 00:05
Sunt nou-nout si ma orientez cam greu, dar nu ma crutati. Citind pe aici, am contactat niste nedumeriri.
Pt carmine galante, de ex: de ce e bun Sin City? Iar pt Alex Leo: daca nu ai prins la un film, inseamna ca nu e bun?(adica, personal, cred ca e un film bun -pt umorul lui, pt ca e o joaca reusita cu un rezultat care sta in picioare; oare carmine zice ca e bun pt tipii duri care sunt depictati acolo?).Si iarasi, daca Calauza era filmul in voga inainte de 89, inseamna ca nu e bun? Si Pendulul lui Foucault era un roman in voga, dar nu stiu cati au inteles ceva din el. Imi poate spune cineva despre ce este Calauza? Personal cred ca nimeni nu stie despre ce este - nu ca as sti eu, dar cu atatea persoane care-si afirma competenta, am ramas cu setea nestinsa.Dar Persona? Imi poate spune cineva despre ce este Persona? Alex Leo pomeneste fugitiv de scena cu apa clocotita, dar sunt scene in filmul asta mult mai infioratoare...

Liou
24 Apr 2007, 22:38
ferreri (cu marea crapelnita)

ce film!...
in carte gasesc si ceva pareri personale legate de acest film? sau face doar parte din acel top 10, ca simpla enumerare?
eu l-am vazut acum (sa tot fie) vreo 4-5 luni pe cultural si l-am gasit foarte.. "incomod" (ca sa nu zic nici intrigant, nici socant..)-un adevarat spectacol al grotescului uman; m-am tot gandit atunci cum sa-l iau, cum sa-l inteleg(cred ca interpretarile unui astfel de film pot ajunge destul de departe, in functie de fiecare privitor-receptor sau, mai bine zis, de momentul in care-l vezi).
intriganta pt. mine a fost pastrarea in film a prenumelor reale ale actorilor (mastoianni era marcello, noiret era philipe, piccoli era michel, tognazzi era ugo). asta a fost ca o oglinda inacceptabila a faptului ca, daca dam la o parte valul ipocriziei, prejudecatii,al punerii in scena, etc, oamenii sunt de fapt ca-n la grande bouffe??). nu stiu daca am reusit sa-mi fac inteleasa ideea..oricum as dori sa-mi lamuresc chestia cu prenumele(asta daca este vreun clenci la mijloc).

adevarul e ca, cu cat trece timpul, unele filme care mi s-au parut "socante" acum cativa ani, ajung sa-mi para obisnuite sau decente in prezent. asa mi s-a intamplat cu "strigate si soapte"- l-am gasit socant(mai mult dpdv psihologic ) in liceu, apoi 'socant' in grade atenuate, in facultate si de curand. la fel cu "delicatessen" sau cu "insula" (lui kim ki-duk). noroc ca mi-am inregistrat marea crapelnita, sunt curioasa cu ce ochi il voi vedea peste cativa ani.

si as mai adauga la filme soc si "Viva la muerte" (Arrabal).

florryinn
25 Apr 2007, 13:02
Uite ca am vazut si eu "La Grande bouffe".
Grotesc, oleaca pervers si "murdar" dar nu-l consider socant, desi o fi fost la vremea lui. . .
Mi-e mi-a placut nespus prin faptul ca, precum "Fight Club", ne propune o alta viziune asupra societatii/vietii, fara sa cenzureze, fara sa ascunda elementele taboo.
Apropo, stie cineva ce reactii a trezit filmul in momentul aparitiei??

Liou
25 Apr 2007, 19:48
Apropo, stie cineva ce reactii a trezit filmul in momentul aparitiei??

iata unul din comentariile care se pot gasi pe net:

"Insulté, frappé, c’est un « chemin de croix » pour l’équipe du film qui endure jusqu’au bout le déferlement critique d’une foule menaçante et hystérique."

Faber
05 Jul 2007, 12:10
ferreri (cu marea crapelnita)

si as mai adauga la filme soc si "Viva la muerte" (Arrabal).


Daca e vorba de clasa 'iconoclast' as zice ca asta e o f. buna nominalizare. Altfel, 'Marea crapelnita' sau 'Salo' (cred ca) le-au vazut destul de multi si tocmai de aceea elementele de soc din constructia lor au fost puternic atenuate de trecere timpului...
Din filmul lui Arrabal indeosebi scena din final o consider socanta in contextul 'epocii' (cata vreme ceea ce pare a fi doar o sadica & exhibitionista 'filmare' amatoriceasca lipsita de sens se regaseste intr-o productie cat se poate de artistica).

Si l-as pomeni aici si pe Jodorowsky cu al sau "Munte Sacru" - secventa in care cand se joaca 'eroul' cu toti acei Hristosi rastigniti din jurul lui sau toata partea din film (mai greu de descris) in care se rostesc cuvintele de doar aparenta inutilitate & neadevar: "you are excrement... but you can change yourself into gold.'

(Posibil insa, cum li s-a intamplat si celorlati, sa fi devenit si eu 'imun' intre timp si sa nu mai 'socheze' la noi vizionari asa usor chestiile de genul celor de mai sus.)

illotempore2002
05 Jul 2007, 15:48
Weekend al lui Godard?

Faber
07 Jul 2007, 10:04
Da, ''Week End''-ul lui Godard si eu zic ca e putin 'iesit de pe pista', mai ales in a doua parte, cu actele de canibalism care s-ar vrea citite drept 'profetiile lui Godard pt. capitalistii de maine'.


(off-topic: eu l-am retinut insa mai mult pt. scena accidentului in lant de pe sosea si pt. faza aia, cand se intalnesc 'eroii' cu personajul jucat de Jean-Pierre Leaud (Doinel al lui Truffaut) si ei incearca disperati sa-i ia masina pt. ca in cele din urma sa ajunga se care unul pe altul in spinare. :lol: )

seven7seven
14 Jul 2007, 20:47
oricum, chiar si cu atenuarea de care zici, salo trebuia sa ajunga foarte aproape de capul listei.
si ma indoiesc, pe de alta parte, ca e atat de popular pe cat crezi.

Windom
18 Jul 2007, 08:41
Daca e sa vorbim de filme socante, ce parere ai de Begotten sau Cannibal Holocaust? Edrept ca nu fac parte din aceeasi liga cu cele amintite de tine, dar, cind e vorba de filme soc, mie CH imi vine cel mai des in minte.

Gloria
03 Nov 2007, 20:34
Eu as marsa pe un "Trouble every day" – un film de Claire Denis Ar fi mers un topic de sine statator: despre canibalism in film, canibalism in iubirea din film, despre noi sensuri ale conceptului de iubire charnelle.
Productia "Trouble every day" a regizoarei Claire Denis a fost in selectia oficiala la Cannes - 2001 -sectiunea non-competitiva si premiata de un juriu alcatuit din jurnalisti.
Shane (Vincent Gallo) si Core (Beatrice Dalle) sufera amandoi de o maladie inexplicabila (nu e SF totusi) care-i impinge la a cauta relatii sexuale violente cu necunoscuti pe care, pana la urma, ii devoreaza (la propriu).
Un casting foarte bun: cum vi l-ati imaginat pe Vincent Gallo altfel decat in ipostaza de criminal
Liberation a catalogat filmul ca "senzual si hipnotic", L`express: " o lectie de regie", " un horror pur" (Figaroscope)

Windom
21 Nov 2007, 17:45
In aceeasi categorie cred ca ar intra si Rohtenburg, unul dintre cele mai intunecate filme pe care le-am vazut anul asta, povestea adevarata a canibalului neamt care si-a mincat partenerul de chat. Cu Keri Russell si Thomas Kretschmann. Nerecomandat celor slabi de inger...
Ar mai fi Cannibal Holocaust si Necromantik, daca e sa vorbim de filme soc, dar astea imping limitele cam departe, in special ultimul (1 si 2).

Cinemania
22 Jan 2008, 13:23
lipseste de aici violul vizual, si nu numai, al lui Gaspar Noe: Irreversible

Dan Gerose
25 Jan 2008, 23:11
Chopper (2000) , in regia lui Andrew Dominik, cu un Eric Bana intr-o forma de zile mari ! Iar daca faceti rost de DvD, extras-urile merita toti banii.

morphego
03 Feb 2008, 22:49
Da, "Irreversible" a fost intr-adevar socant, prin scena violului dar si a violentei excesive din debutul filmului...un viol mai soft dar pentru mine concludent al unui film extrem de reusit despre tabuu-rile americane, este cel asupra lui Brandon/Teena (Hillary Swank) din "Boys Don't Cry"...

mafalda
17 Aug 2008, 10:35
Un film care chiar m-a socat, l-am vazut acum cateva luni pe Kanal D, intr-o vineri, la miezul noptii, cand astia dau filme horror ( la care eu de obicei nu ma uit ca nu vreau sa ajung cardiaca) Nu mai tine minte exact titlul, ceva cu "metroul..." dar era vorba de un fost chirurg, ajuns criminal, care isi omora victimele disecandu-le pe viu, cum a-i diseca un cadavru, intr-o sala de operatii improvizata intr-un subsol! Dincolo de atrocitati filmul era bine facut, cu un scenariu bine scris, cu profunde implicatii psihologice cu trimiteri interesante la psihanaliza lui Freud si la teoriile de criminologie ale lui Lombroso. Tot ce se intimpla in filmul ala avea o motivatie psohologica si chiar estetica (exista o estetica a sordidului) nimic nu era facut doar de dragul de a soca. Altfel n-as fi suportat sa-l urmaresc pana la sfarsit!

mohamed
17 Aug 2008, 22:51
12 Tzameti

Pitbull
17 Aug 2008, 22:57
Este "13 Tzameti".
Socant într-adevär, si destul de bun.
Uite-i topicul si analiza, aici:
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=12394

redmen
18 Aug 2008, 10:12
Poate o fi si 12 Tzameti :)

Film socante sunt multe,pentru cei care nu au vazut prea multe filme.Eram odata intr`un autocar in drum spre Romania si vizionam pe laptop "Casino" iar la scena cand ii prind pe aia de furau cazinoul,si ii zdrobeste unuia mana cu ciocanul niste femei din spatele meu au inceput sa tipe.

mohamed
18 Aug 2008, 16:08
13Tzameti nu este foarte inchegat, intr-adevar, dar trebuie sa recunosti ca scenele jocului te cam tin cu dintii stransi. Personajul principal mi se pare nativ naiv, nicidecum deplasat.
Ok - Casino. Avem multa violenta gratuita marca Scorsese, cu gust de extirpare de nerv fara anestezic; dar nu ma lasa nicidecum sa meditez asupra raului si a existentei lui.

Pitbull
18 Aug 2008, 18:46
Intru totul de acord cu ce spui despre "13 Tzameti". (As fi peferat sä continuäm discutia în topicul lui.)
"Casino" mi-a pläcut, dar nu m-a socat peste mäsurä (stim cu totii cä Scorsese nu-i un bäiat gigea, mai ales când ne-am întärcat cu masacrul din "Taxi Driver"). Casino" mi-a pläcut mai ales ca incursiune semnificativä si stilatä în culisele si mafiile cazinourilor.

mohamed
18 Aug 2008, 20:30
Cidade de Deus - chiar daca vin tare din urma alte filme bazate pe istoria recenta a Africii cu care ar putea concura, ramane de referinta.

illotempore2002
19 Aug 2008, 15:18
Africa?

Unde Africa? De ce Africa? Cand Africa?

a africa = verb tranzitiv, eu africhez, tu africhezi, el africheaza. A omite in mod voit inselatoriile observate, luate la cunostintza.

mohamed
21 Aug 2008, 08:10
Te afli cumva in posesia unei editii limitate a DEX-ului?

illotempore2002
21 Aug 2008, 08:15
nu doar ca nu vad legatura intre Africa si Ciudade de Deus....

mohamed
21 Aug 2008, 08:48
Ma gandeam la Shooting Dogs sau la The Last King of Scotland, ca au un tip de violenta similara - viata individului ajunge sa fie lipsita de orice valoare.

Vezi ca in portugheza e "cidade", in spaniola "ciudad".

illotempore2002
21 Aug 2008, 10:55
da, stiu ca sunt niste mici diferente, nu sunt vorbitoare nici de portugheza nici de spaniola

nu am vazut filmele mentionate de tinede ce te numesti mohamed?

mohamed
21 Aug 2008, 11:44
De ce m-as numi altfel?

illotempore2002
21 Aug 2008, 11:49
de ce te-ai simti altfel atata vreme cat.....?

mohamed
21 Aug 2008, 14:22
...asa simti.

illotempore2002
21 Aug 2008, 15:03
asa simti atunci cand....?

redmen
23 Aug 2008, 14:58
2 filme care au socat au fost "Guinea Pig" si "Cannibal Holocaust".

Ronin007
10 Aug 2009, 15:56
Yi boh laai beng duk ( Ebola Syndrome ).1996) de Herman Yau
Ex Drummer (2007) de Koen Mortier
Maniac (1980) de William Lustig
Bad Boy Bubby (1993) de Rolf de Heer
Tras el cristal ( In A Glass Cage ) 1987) de Agust

Ronin007
10 Aug 2009, 16:10
Yeuk saat ( Red To Kill ) 1994) de Hin Sing 'Billy' Tang
Idi i smotri ( Come and See ) 1985) de Elem Klimov
Singapore Sling (1990) de Nikos Nikolaidis

illotempore2002
12 Aug 2009, 15:19
E deja un topic cu filme soc zic ca e ok sa le lipim, de acord?
Foarte ok recomandarile tale, nu am vazut nimic, zici ca sunt bune?

Ronin007
12 Aug 2009, 17:29
De acord , nu am stiu eu une e topicul.

Uita-te pe imdb , se vezi despre ce e vorba.

okila
15 Aug 2009, 01:34
partea de la inceput a filmului "2001" de stanley kubrick,(zorii umanitatii parca),mi-a placut la nebunie imbinarea imaginilor video pline de culoare cu acea coloana sonora unica.O adevarata capodopera.

Cinemania
15 Aug 2009, 07:02
si partea socanta e... ? :D

cris26
19 Aug 2009, 23:43
-"Man behind the sun" (Hei tai yang 731) (1988) despre "cercetarile" in domeniul armelor biologice de catre japonezi pe schinarea chinezilor in perioada celui de al doilea razboi mondial in renumita unitate 731;
-"Nekromantik" (1987) sau "Mi-am tras amant teapan...da il cam bazaie mustele"...

si nu in ultimul rand (chiar ma mira ca nu l-a mentionat nimeni)...

-"Taxidermia"...probabil unul dintre putinele filme in care cinematografia si grotescul se dau utza intr-o armonie perfecta...

illotempore2002
20 Aug 2009, 00:05
Taxidermia like Estetica uratului?

p.s. Welcome

cris26
20 Aug 2009, 08:47
@illotempore
Ceva de genul...

p.s. Sar'naaaa!

corinka
18 Jan 2010, 09:21
Irreversible si, mai ales, Martyrs m-au marcat prin violenta dusa la extrem.

Im.Kino
18 Jan 2010, 09:44
Wake in Fright/ Outback, 1971, r. Ted Kotcheff - nu atat socant cat disturbing, atat la nivelul atmosferei generale (descindere in infern indusa de un booze abuse cu totul unic), cat si aplicat la o anumita secventa - o partida de vanatoare de canguri cu real footage.

Personal, nu ma omor dupa violenta in filme (dar nici nu m-apuc sa fac comitete si comitii care s-o interzica - art is art, no matter what!), insa, mai mult decat cea fictiva, fiori imi dau secventele de violenta reala sau inspirata din realitate.

Si daca tot s-a mentionat Irreversible, ar trebui amintit precedentul Noe, Seul contre tous care (tot ii place lui Windom sintagma asta), se incadreaza si mai bine in categoria "poetry of violence".

Windom
18 Jan 2010, 10:43
Bifat totul de Gaspar Noe.:D Nimeni nu a pomenit de A L'interieur, mai socant chiar si decit Martyrs dintr-un anumit punct de vedere. Apoi Calvaire, Haute Tension, Frontiere(s), veritable gore simphonies...;)

Im.Kino
18 Jan 2010, 10:44
Si Soudain le vide? Si...?

Windom
18 Jan 2010, 10:51
Ala inca nu.:"> Din pacate nu ma numar printre privilegiatii care testeaza "prototipurile" inainte de intrarea pe piata...:P

Gospin
19 Jan 2010, 10:34
Cannibal Holocaust, a si fost interzis in mai multe tari din motive evidente.

Gloria
19 Jan 2010, 16:27
Ah, Soudain le vide; filmul de care m-am indragostiti anul trecut la Cannes; cum ma indragostisem cu doi ani inainte de Breath/Soom al lui kim ki-duk.
Filmul are un moment extrem de socant - executarea/filmarea unui avort si o scena similara cu ce am vazut in 432. Oripilant.

Disciple
19 Jan 2010, 20:55
American History X - pentru pozitia pe care o adopta in legatura cu miscarile rasiste din SUA si pentru violenta de limbaj, dar si fizica.

Alpha Dog - pentru necoventionalismul abordat, pentru violenta furibunda, pentru limbajul colorat (de 300 si ceva de ori "fuck" si de alte cateva sute de ori "dude"), veridicitatea care m-a durut si pentru finalul necrutator.

Deocamdat atat. Ca o ultima precizare: nu vad de ce am pune aici filme horror gore pentru ca alea sunt facute sa fie viscerale, sangeroase si extrem de violente.
Socantul se releva mult mai interesant prin drama.;)

Liviu-
19 Jan 2010, 21:00
Ca o ultima precizare: nu vad de ce am pune aici filme horror gore pentru ca alea sunt facute sa fie viscerale, sangeroase si extrem de violente.

Cred ca pentru foarte multa lume aceste cuvinte fac parte din definitia cuvantului socant...

Disciple
19 Jan 2010, 21:03
Asa e. Dar e gresit interpretat.

Windom
19 Jan 2010, 21:09
Pai depinde de interpretarea fiecaruia - socant din punct de vedere al subiectului sau socant din punct de vedere al imaginii (aici intra si gore si/sau sexul explicit - care pentru unii continua sa fie "socant":D )

Gospin
19 Jan 2010, 21:09
Socantul se releva mult mai interesant prin drama.;)
Dar si astea enumerate fac parte din categoria drama mai mult sau mai putin, bineinteles ca este si multa cruzime.
Pe mine de exemplu m-a socat Men of Honor, sau Million Dollar Baby, si nu este cine stie ce cruzime 'fizic' vorbind. Doar o realitate dura a vietii :)

redmen
19 Jan 2010, 21:30
Freaks (1932)
Deep Throat (1972)
Salò o le 120 giornate di Sodoma (1975)
Peeping Tom (1960)
The Last Temptation of Christ (1988)
The Brown Bunny (2003)
Ginî piggu 2: Chiniku no hana (1985) (si restul filmelor din seria Guinea Pig as adauga)
Kids (1995)
Henry: Portrait of a Serial Killer (1986)
Straw Dogs (1971)
C'est arrivé près de chez vous (1992)

omudindulap
20 Jan 2010, 13:57
Salo-ul lui Pasolini a fost un semi-soc, atat prin imagini cat si prin ideea filmului. In rest, nu prea ma mai socheaza nimic, am devenit imun.:-S

hokage33
26 Mar 2010, 08:00
=)) =)) =))

hellsteed
26 Mar 2010, 09:31
am vazut Salo aseara .... cand au venit aia cu tortu cu cacat, parca mi s-a taiat cheful .

Windom
26 Mar 2010, 09:48
Hell, bine ca te-am prins aici... Auzit-ai de Singapore sling: O anthropos pou agapise ena ptoma (1990)? E de pe ale tale meleaguri imbaiate de Helios si contine o anumita doza de socant...
Daca tot sint aici, sa amintesc si relativ obscurul & claustrofobul Tras el cristal (1987). Numai pentru masochisti...

hellsteed
26 Mar 2010, 11:07
Singapore Sling pt mine e doar numele unui cocktail . Nu am auzit de nici unul din filme :)

jansic
13 Jan 2011, 21:05
A l'interieur (http://www.imdb.com/title/tt0856288/) a fost ca o lama pt both my eyes and brain, prin imagini, cruzime dar si idee in sine, disperare dusa la extrem. Interpretarea lui Beatrice Dalle face filmul si mai terifiant.

Anatomie de l'enfer (http://www.imdb.com/title/tt0348529/) mi s-a parut mai mult decat multa nuditate si bizarerii, e un soi de incercare de intelegere a celuilalt prin prisma carnalului. Totusi, am ramas complet uluita la unele scene:-S

Ideea din Kynodontas (http://www.imdb.com/title/tt1379182/) insa, m-a socat teribil. Cap-coada, filmul asta e :-O pt mine.

Iar Gummo (http://www.imdb.com/title/tt0119237/) m-a si intristat. Pierdere de sine, de scop, chiar de umanitate; abisul pe care nu-l doresc nimanui, dar care uneori ne pandeste.


Pe alocuri socant, in Oldboy m-a enervat acea interpretare a razbunarii-a te hrani si a trai doar pt asta si cele cateva momente de triumf.

rvn
05 Jun 2011, 22:35
Salo-ul lui Pasolini a fost un semi-soc, atat prin imagini cat si prin ideea filmului. In rest, nu prea ma mai socheaza nimic, am devenit imun.:-S

la mine n-a fost semi-soc,a fost soc intreg.
am oscilat intre "cel mai recent film vizionat" si topicul acesta,si pana la urma m-am hotarat sa astern aici umilele mele impresii,fiindca intr-adevar,SALO, este un adevarat festin cinematografic socant.
pana sa vad filmul acesta, foloseam cu destula usurinta cuvintele "sadic(a)".de azi,cred ca voi renunta,fiindca filmul lui Pasolini ne umple vizual de sadism pur,original.nu credeam ca cele 4 fragmentase ale filmului,pot cuprinde atata imaginatie in materie de persecutare fizica,psihica,sexuala extrema, incat la un moment dat,chiar mi se parea ca succesiunea scenelor era direct proportionala cu sadismul lor si de fiecare data credeam ca o vad pe ultima...
si...doamne,pana la ultima,care le-a intrecut pe toate...au fost destule despre care as considera ca ar fi bune ca obiect de studiu pt.psihanalisti.
Anteinfernul,Cercul de manii,Cercul de Rahat si Cercul de Sange-patru parti ale unui film despre degradare umana pe fondul unei perioade tulburi din istoria Italiei:mijlocul anilor 40,cand fascistii erau la putere.putreziciunea si destrabalarea clasei aristocratice italiene din acea perioada,l-au determinat pe cineast sa recurga la protest prin "Salo".
iata ce spunea el:
"Ceea ce caracterizeaza cel mai bine puterea,indiferent de natura ei,este capacitatea sa naturala de a transforma oamenii in lucruri,in obiecte depersonalizate.Este ceea ce au facut fascistii si este ceea ce am vrut eu sa arat prin filmul meu "Salo".
intr-adevar, a reusit!
p.s.exceptionala combinatia intre audio si video.muzica de pian este exact ceea ce potriveste acelor acte de atrocitati greu de inchipuit.(Moriconne nu se dezminte nici de data asta)
si-n alta ordine de idei,cred ca ar fi trebuit sa fim atentionati nu de faptul ca filmul nu este recomandat persoanelor sub18 ani,ci mai degraba sa nu avem stomacul plin inainte de a ne hazarda la vizionare...ar fi fost mult mai util!

White1
05 Jun 2011, 22:44
Si cand te gandesti ca unii (ca sa nu zic majoritatea) vad in Salo doar un film dezgustator facut de un om cu o minte bolnava.

rvn
05 Jun 2011, 22:50
Si cand te gandesti ca unii (ca sa nu zic majoritatea) vad in Salo doar un film dezgustator facut de un om cu o minte bolnava.
dezgustator este, nu putem nega..
in schimb,pasolini,poate ca a avut un pic mai mult mintea sarita de pe fix,dar fara asta nu putea sa se nasca arta controversata din filmele lui.
p.s.sa nu spui ca tie ti-a fost pe plac dineul cu caca...

White1
05 Jun 2011, 22:58
M-a facut sa imi intorc fata de la ecran, ceea ce m-a entuziasmat putin:)) Nu multe filme reusesc asta. M-am exprimat eu prost cu dezgustator...nu neaparat in sensul ca are scene dezgustatoare, ci ca are o calitate artistica indoielnica. Eu nu am fost foarte incantat de Salo, mi s-a parut interesant, mi-a placut, dar nu exagerat. In schimb am devenit mai interesat de el cand am vazut cata superficialitate scoate la iveala. E suficient sa te uiti la comentariile despre film de aici, de pe Cinemagia.

rvn
05 Jun 2011, 23:04
eu zic ca "salo" este o lectie de curaj in cinema.
ma refer si la Pasolini,ca autor,dar si la actorii care s-au incumetat sa interpreteze rolurile:cei patru barbati aristocrati,cele patru doamne de companie ale lor si cei 18 tineri,fete si baieti, care s-au incumetat sa fie victimele.
unii au impresia ca meseria de actor e usoara.salo,le da peste bot...

White1
05 Jun 2011, 23:15
De acord, si pentru asta il si apreciez. Pe de alta parte parca se chinuie putin cam prea mult sa socheze. Iar despre actori, cam slabuti (stiu ca majoritatea au fost actori amatori), dar dau un oarecare aer de veridicitate filmului.

BenPC
06 Jun 2011, 01:07
Primul loc e ocupat de A Serbian Film (Srpski film) o multime de scene SOC! dar cu 2 din ele ... ala de le-a gandit ... ce sa mai zic ca le-a si pus pe film, nu stiu cum poate fi intreg la minte.
Si pe locul 2 ar fi Antichrist-ul lui Lars von Trier ... care mai e si a damn good film pe deasupra :)
Cam atat , astea 2 mi se par cele mai memorabile si demne de cele mai socante filme ever, stiu ca mai sunt si altele dar nu am apucat sa le vad, inca :)

Cinemania
06 Jun 2011, 05:51
De acord, si pentru asta il si apreciez. Pe de alta parte parca se chinuie putin cam prea mult sa socheze.

Hm, interesant. Prin se chinuie te referi la o oarecare gratuitate a continutului propus de Pasolini?

rvn
06 Jun 2011, 07:50
De acord, si pentru asta il si apreciez. Pe de alta parte parca se chinuie putin cam prea mult sa socheze.

Hm, interesant. Prin se chinuie te referi la o oarecare gratuitate a continutului propus de Pasolini?
cred ca PPP a avut grija sa nu-i scape nimic din intreaga gama a ritualurilor sadice.
daca tot s-a incumetat sa ne invite in aceasta lume depravata,bolnava si terifiant de dezumanizata,barem a facut-o cu tot tacamul.
pe mine m-a impresionat filmul in prima parte,cum a inceput totul.scena aceea cand toti cei 8 erau la balconul palatului,iar viitoarele lor victime aliniate in curte,m-a dus cu gandul la antichitate,cand spectacolul oferit in arena de luptele gladiatorilor cu leii,excitau masele de privitori,de la cersetori pana la regi si regine.si acelea erau ritualuri sadice si cred ca instinctele animalice cu care noi suntem dotati de la natura le asociem uneori cu metode sofisticate de teroare pentru a fi cei mai temuti pradatori,ucigasi..

inca o data repet ce-a zis cineastul:

"Ceea ce caracterizeaza cel mai bine puterea,indiferent de natura ei,este capacitatea sa naturala de a transforma oamenii in lucruri,in obiecte depersonalizate."

asta cred si eu ca este mesajul filmului,esenta lui...

White1
06 Jun 2011, 11:47
De acord, si pentru asta il si apreciez. Pe de alta parte parca se chinuie putin cam prea mult sa socheze.

Hm, interesant. Prin se chinuie te referi la o oarecare gratuitate a continutului propus de Pasolini?
Poti sa o iei si asa. Adica, presupun ca Pasolini si-a propus in mod expres sa socheze. E doar una din senzatiile pe care mi le-a lasat filmul, dar nu a fost cea mai puternica.
Rvn, clar ala e mesajul filmului. Unul din ele cel putin. Mie mi-a adus aminte imediat de proverbul "Puterea corupe, iar puterea absoluta corupe in mod absolut". Faptul ca puterea le permite sa treaca peste restrictiile impuse pana atunci de societete ii face sa ajunga la acel grad de degradare. Germenii raului existau deja (povestirile "doamnelor"), fascismul doar le-au dat frau liber. Intrebarea care se pune e daca Pasolini crede ca natura umana este diabolica in esenta. Din film asta ar rezulta.

rvn
06 Jun 2011, 11:56
fascismul doar le-au dat frau liber. Intrebarea care se pune e daca Pasolini crede ca natura umana este diabolica in esenta. Din film asta ar rezulta.
si eu cred asta.
fascismul,ca orice alta forma de extremism,a fost doar "permisul",cel care le-a garantat libertatea de a dispune cum vor de victime,de a le depersonaliza si a le transforma in simple obiecte ale placerilor sadice.
de cate ori avem ocazia sa detinem un astfel de permis,noi oamenii,ne transformam in neoameni.asa s-a intamplat de-a lungul istoriei si nu cred ca s-a schimbat ceva in sensul asta,nici in ziua de azi.
ideologiile,sunt paravan pentru multe...

White1
06 Jun 2011, 12:02
Exact, de asta ma enerveaza rau cand vad oameni care se indigneaza de ce grozavii a putut imagina Pasolini. De parca asemenea lucruri nu se intampla si azi. De parca asemenea lucruri nu s-ar intampla si in viitor daca vor exista conditii.

rvn
06 Jun 2011, 12:20
cred ca de-aia a si fost ucis dupa realizarea filmului. a fost pedepsit pentru curajul sau de a arata lumii unde se ajunge cand noi oamenii,sub pretextul unei credinte, ne permitem sa dispunem cum vrem de viata altor semeni de-ai nostri.
asta este cu siguranta semn diabolic.e gena defecta din noi care nu genereaza "cancerul" decat daca gaseste conditii prielnice sa se dezvolte.

Cinemania
06 Jun 2011, 13:21
Exact, de asta ma enerveaza rau cand vad oameni care se indigneaza de ce grozavii a putut imagina Pasolini. De parca asemenea lucruri nu se intampla si azi. De parca asemenea lucruri nu s-ar intampla si in viitor daca vor exista conditii.

....si pana la urma eu nu cred ca Pasolini si-a propus in mod expres sa socheze. Ca filmele lui socheaza multa lume prin continutul etalat in mod explicit, da, asa e. Insa acest socheaza, pus intr-un context gresit, ar putea deveni o piedica in demersul analizei si perceptiei corecte a universului PPP (nici o aluzie in directia ta :D ). Parca il face pe Pasolini sa para doar un gandac mic suparat pe biserica si societatea contemporane lui.

Exista ceva diabolic in noi (ca s-o parafrazez pe rvn) ? Da. Oamenii sunt capabili de lucruri socante? Da.

Cel mult ar trebui sa ne socheze coiul lui Pasolini avand in vedere perioada in care a trait si facut film.

White1
06 Jun 2011, 13:35
Am zis deja ca e doar o senzatie. Se prea poate sa ma insel, dar nu cred ca o sa se cramponeze cineva de ce am scris eu (mai mult decat ar face-o de propriile lor prejudecati). Il apreciez pentru curaj, chiar as putea sa zic ca are toata admiratia mea din punctul asta de vedere (mai ales luand in considerare pretul pe care l-a platit pentru noncorfomismul sau). Si de la un om care a facut un film ca Salo te astepti sa fie cel putin deranjat de societatea in care traieste.

rvn
06 Jun 2011, 13:49
poate a fost si un fel de revolta proprie impotriva societatii.
el a fost un homosexual declarat si la vremea aceea, lumea,chiar si cea civilizata,nu era inca pregatita sa accepte asa ceva,nici macar sa incerce sa inteleaga de ce exista asemenea specimene umane diferite de majoritatea dintre noi.
poate doar a vrut sa spuna ca existau "grozavii" mult mai mari pe care oamenii erau "incantati"sa le practice,doar ca trebuia sa vina cineva ca el si sa ne dea peste fata cu ele,sa ne arate cat de ipocriti suntem,ca suntem intr-adevat oripilati de chestiile astea ca si cum ar fi straine de noi,ar fi nepamantene.

Mercutio
07 Jun 2011, 04:22
din ce-am vazut eu, daca analizez putin, filmele lui arrabal mi s-au parut cele mai socante. mai socante decat salo sau altele ale lui pasolini.
j'irai comme un cheval fou in primul rand, viva la muerte asemenea (mai e L'arbre de Guernica la club, il iau data viitoare si va spun, dar simt ca e la fel).
pentru arrabal socul e modalitate de expresie. ai zice ca-ti trage palme cu imaginile violente. cinemaul lui e blasfemie curata, scandal. dar in acelasi timp si poezie, psihanaliza, politica.
pe unul dintre dvd-uri, in interviul de la special features aranjat in mici capitole, la capitolul numit societate, arrabal sustine : "sexul meu ma intereseaza mai mult decat societatea, dumnezeu si dragostea ma intereseaza mai mult decat societatea, levitatia ma intereseaza mai mult. binenteles societatea se intereseaza de mine si as vrea sa am o relatie cu ea. dar una pornografica, senzuala." :)) spaniol sarit de pe fix din categoria lui dali si bunuel,

Cristina_
08 Jun 2011, 18:57
Martyrs (2008) mi s-a parut un film foarte brutal si socant.Nu imi vine sa cred ca m-am uitat la asa ceva.2 zile dupa am avut cosmaruri, am promis ca nu ma mai uit la asa gen de filme.

chuckyfan
08 Jun 2011, 20:06
Martyrs nu e socant. E doar gore dat in doze de dramatism. Acum ma uit la unu' asemanator, Inside.
Film socant nu inseamna gore pentru mine, alea sunt pentru distractie.

Ce a reusit sa ma socheze pe mine pana acum:

Men Behind the Sun - Cand ma gandesc ca poate s-au intamplat astfel de lucruri
Srpski Film - Prima data. A - II - a oara mi s-a parut amuzant, deci pica de pe lista.

Urmeaza sa vad : Salo ( ca tot il laudati pe acilea ) si sa vad ce mai gasesc, daca mai gasesc.
A mai facut Pasolini asta ceva interesant?

White1
08 Jun 2011, 20:13
Martyrs e destul de bolnav, dar mie mi-a placut, un film bine facut. Cu Srpski Film nu am de gand sa imi pierd timpul doar pentru ca e socant. Salo cu siguranta o sa-ti provoace greata, cel putin la o scena:))

Cristina_
08 Jun 2011, 20:14
Cum sa nu fie socant Martyrs, mai ales in ultimile 30 minute? Si eu am vazut ca este foarte dezbatut Salo aici pe forum ,dar nu ma voi uita la el, am citit review-uri si mai toate il descriu ca find un film scarbos.

chuckyfan
08 Jun 2011, 20:31
Deci Salo va fi urmatorul pe lista.
Crede-ma am vazut multe scarbosenii in filme la viata mea care nu m-au afectat, deci slabe sanse. Revin dupa vizionare:)

Cristina_
08 Jun 2011, 20:50
Deci Salo va fi urmatorul pe lista.
Crede-ma am vazut multe scarbosenii in filme la viata mea care nu m-au afectat, deci slabe sanse. Revin dupa vizionare:)

Sper ca nu ai mancat nimic inainte de vizionarea lui Salo >:)

arnoldroland
08 Jun 2011, 21:09
socant si amuzant, Grotesque :-t

Liviu-
08 Jun 2011, 23:02
Cum sa nu fie socant Martyrs, mai ales in ultimile 30 minute? Si eu am vazut ca este foarte dezbatut Salo aici pe forum ,dar nu ma voi uita la el, am citit review-uri si mai toate il descriu ca find un film scarbos.

Si cand te gandesti ca unii (ca sa nu zic majoritatea) vad in Salo doar un film dezgustator facut de un om cu o minte bolnava.

Cu cateva mesaje mai sus :P Iar inainte de mesaj si o foarte buna explicatie data de rvn :D

Cristina_
09 Jun 2011, 10:52
The Cell a fost un film oarecum socant si ciudat atunci cand Lopez intra in visele psihopatului.Am vazut ca a aparut si The Cell 2 dar nu se compara cu primul.

Tweeknax
09 Jun 2011, 18:00
In top 10 al filmelor socante vizionate ar fi astfel:

1.Faces of Death
2.Salo
3.Cannibal Holocaust
4.Guinea Pig
5.Man behind the sun
6.American History X
7.Peeping Tom
8.Snuff
9.8MM
10.Srpski film

chuckyfan
09 Jun 2011, 18:54
Deci. Acum incep Salo. Am vazut cateva secvente, sa verific cum e versiunea downloadata si imi arata a un film cu multe pervesiuni sexuale, ceea ce nu mi se pare socant deloc. Acum urmeaza sa vad.
Vad ca s-a tot vorbit de Cannibal Holocaust, are vreun rost?

chuckyfan
09 Jun 2011, 21:02
L-am vazut. Nu prea stiu ce sa zic. Nu pot nici macar sa-l notez. Nu m-a socat ( poate putin ). Nu m-a scarbit. A fost cea mai ciudata experienta cinematografica pe care am avut-o. Asta a fost Salo.
A - II - a oara il voi mai vedea doar daca il recomand cuiva, si-l voi viziona cu acea persona. Vreau sa-l uit.

rvn
09 Jun 2011, 21:08
Vreau sa-l uit.
e ca si cum ai refuza sa crezi ca faci parte dintr-o specie care e capabila de asemenea fapte.
eu nu cred ca trebuie uitat.din contra,trebuie sa ne aducem aminte de el din cand in cand,pentru a nu uita la ce duce nepasarea din oameni.SALO, este dincolo de toate un avertisment pentru urmasi.si o mostenire.de care ar trebui sa ne bucuram ca cineva a avut curajul sa ni-l dea.

White1
09 Jun 2011, 21:16
O sa-ti raman multa vreme infipt in memorie:)) Maybe..forever..and ever..>:)

Unterhaltung
10 Jun 2011, 20:42
Interesant cum, la un moment dat, suntem atat de strung out incat avem nevoie de o doza socant de mare incat sa mai simtim ca... savuram... Si cinematograful are grija sa ne-o furnizeze.


Acum, singurul meu drog e integrala Tex Avery. Si da-i ras, si voie buna, si...
"You know what ? I'm gonna slay you !":))

kr1st1badboy97
11 Jun 2011, 16:29
murder-set-pieces, gurotesuku, the texas chainsaw massacre: the beginning, day of the dead:-& shi mai sunt o groaza d filme shokante, pt. unii...

Cristina_
11 Jun 2011, 17:46
Deci. Acum incep Salo. Am vazut cateva secvente, sa verific cum e versiunea downloadata si imi arata a un film cu multe pervesiuni sexuale, ceea ce nu mi se pare socant deloc. Acum urmeaza sa vad.
Vad ca s-a tot vorbit de Cannibal Holocaust, are vreun rost?


Unele filme ar trebui sa le eviti mai ales ca ai sub 18 ani.Gen Salo sau Cannibal Holocaust.Oricum faci ce vrei, dar gandeste-te si la recomandarea mea.

White1
11 Jun 2011, 19:58
Gurotesuku e un film socant de prost.

chuckyfan
12 Jun 2011, 06:56
Deci. Acum incep Salo. Am vazut cateva secvente, sa verific cum e versiunea downloadata si imi arata a un film cu multe pervesiuni sexuale, ceea ce nu mi se pare socant deloc. Acum urmeaza sa vad.
Vad ca s-a tot vorbit de Cannibal Holocaust, are vreun rost?


Unele filme ar trebui sa le eviti mai ales ca ai sub 18 ani.Gen Salo sau Cannibal Holocaust.Oricum faci ce vrei, dar gandeste-te si la recomandarea mea.

Asta cu sub 18 ani e o prostie. Poti sa ai 66 de ani daca esti slab de inger si crezi anumite chestii care se intampla prin filme. Deja cred ca am vazut peste 200 de filme pe care nu tre'ia sa le vad, si nu am ajuns nici un psihopat, nici un criminal. Pentru mine sunt doar o sursa de distractie ( de aia nu ma prea uit la filme de dragoste ) si nu reprezinta realitatea in nici un fel.

rvn
12 Jun 2011, 08:30
Asta cu sub 18 ani e o prostie. Poti sa ai 66 de ani daca esti slab de inger si crezi anumite chestii care se intampla prin filme. Deja cred ca am vazut peste 200 de filme pe care nu tre'ia sa le vad, si nu am ajuns nici un psihopat, nici un criminal. Pentru mine sunt doar o sursa de distractie ( de aia nu ma prea uit la filme de dragoste ) si nu reprezinta realitatea in nici un fel.

mai vorbim pe tema asta cand o sa ai 30 de ani.pana atunci,distreaza-te,dar tine minte un lucru:nu numai viata bate filmul ci si invers!

p.s.gata cu off-ul din topicul asta.
alt film socant?

mvpsebi
12 Jun 2011, 10:33
alt film socant?

Bedevilled (2010) - poate singurul film socant pe care l'am vazut, in care sadismul chiar a avut o baza solida de pornire. Nu doar, ca in stil clasic, se gasea un psihopat de la bun inceput sa taie pe toti imprejur. O drama excelenta.

Namaste
14 Jun 2011, 21:51
The Holy Mountain - 1973 (Alejandro Jodorowsky) (http://www.cinemagia.ro/filme/the-holy-mountain-22188/) - simbolurile mistice au fost peste puterea mea de tolerare. Beware - highly disturbing movie.

Mercutio
15 Jun 2011, 00:12
daca ai savurat the holy mountain a lui jodorowsky iti recomand si filmele lui arrabal. la fel de (daca nu mult mai) socante. de altfel cei doi nu sunt straini unul de altul. prin anii 60 au initiat o miscare numita panique, in numele careia puneau in scena piese de teatru socante, ca o reactie la suprarealismul devenit, in ideea lor, mic burghez.

"The "happening" starred Jodorowsky dressed in motorcyclist leather and featured him slitting the throats of two geese, taping two snakes to his chest and having himself stripped and whipped. Other scenes included a staged murder of a rabbi, a crucified chicken, a giant vagina giving birth to Jodorowsky, naked women covered in honey and the throwing of live turtles into the audience."
http://en.wikipedia.org/wiki/Panic_Movement

eu tocmai am urmarit si al treilea film din colectia arrabal - l'arbre de guernica - care nu se dezminte.

http://ecx.images-amazon.com/images/I/51FVND4PWHL.jpg

varu
23 Jun 2011, 22:40
Cel mai socant film pe care l-am vazut intr-o sala de cinema (la TIFF) a fost Año bisiesto.
Eu il consider un film socant si socant de prost in acelasi timp. Un scenariu cusut cu ata groasa de suba de cioban (ce poate fi rezumat intr-o propozitie), prilej de expuneri de perversiuni sexuale sado-masochiste si prilej de luat premiul la Cannes.
Cand citesc comentariile fine si intelectualiste de pe imdb de la filmul asta (so complex, so human, so ...) ma buseste rasul. Si s-a ras mult in sala la grozaviile alea, dar a fost un ras din ala amar "Doamne, ce penibil!"

Un film in genul lui Ano bisiesto, adica film de apartament cu tensiuni sexuale puternice intre parteneri, mai putin socant si incomparabil mai bun e En la cama, de acelasi regizor care a facut La vida de los Peces.

En la cama DA, Año bisiesto NU.

Disciple
23 Jun 2011, 23:16
"Jacob's Ladder"
"Ken Park"
Deocamdata.

iiii
05 Jul 2011, 10:36
dupa parerea mea : Srpski Film

Kriss_Kringle
08 Jul 2011, 22:24
Martyrs.Brutal si cand te astepti ca totul a fost in zadar afli ca aveau un motiv pentru tortura.Nu stiu daca o sa pot sa-l mai revad.

rvn
10 Jul 2011, 10:34
"Jacob's Ladder"

jacob's ladder-1990
un film neasteptat de interesant.stiam ca Adrian Lyne este specialist in filmele cu obsesii erotice si iata ca de data aceasta am avut surpriza placuta sa gasesc in "scara lui Iacob" experienta tulburatoare,terifianta, a unui veteran de razboi,supus unor experimente cu o substanta chimica halucinogena,in timpul luptelor din Vietnam.
filmul e o combinatie excelenta de thiller psihologic,science fiction si horror.iar daca tinem cont ca totul se intercaleaza cu ceva explozii,tiruri de mitraliera,sange si burti strapunse de baioneta,putem spune ca am regasit si ceva razboi in el.dar,filmul nu este deloc straveziu.Lyne are o abordare subtila a scenariului,impletirea realitatii cu cosmarurile demonice avute de veteran a fost atat de reusita,incat nu s-a putut desprinde decat din scena finala adevarata experienta traita de Jacob si ceilalti soldati americani.simbolurile biblice abunda,la fel si scenele cu conotatii biblice.totul se invarte intre demonii care apar brusc in mintea lui Jacob si ingerii care il salveaza.
prestatie foarte buna a lui Tim Robbins, ajutat si de imagine si de muzica lui Maurice Jarre,
poate unii au uitat demult de el si vor sa-l revada,iar pentru altii ar putea sa fie o experienta deloc de lepadat.
1407

zeno.marin
16 Aug 2011, 21:04
Dialogurile sunt mult mai rare decat lenjeria imprastiata aproape ritual, la tot pasul, marcat de priviri lungi si tandrete erotica grava, plasata la limita intre suav si extrem.
Cuvintele sunt inutile in mare parte, pentru ca imaginile lui Pasolini graiesc de la sine. Iar aici vine partea impresionanta - desi actorii joaca practic fara grai, expresivitatea lor impecabila e absolut tot ce conteaza.

Dupa seductia erotico-mistica vine implacabil pedeapsa, destinele tuturor capatand rand pe rand turnuri dramatice. Greu de spus daca e vorba de pedeapsa sau de o intensificare maxima a fragilitatii fiecaruia, deoarece fiecare destin esueaza in ambiguitate, daca poate fi scuzata o asemenea observatie. Mesajul filmului devine si mai greu de cuprins atunci cand vedem cum Emilia (prima dintre servitoarele cu acelasi nume) capata grai si puteri mistice, de vindecatoare, in timp ce Odetta se transforma intr-o leguma catatonica. Pedepsele sau metamorfozele celorlalti difera mult si intr-un fel foarte confuz. Daca Pietro isi gaseste calea in expresionism (si homosexualitate) atunci in cazul Luciei cu oricat efort as face, in afara nimfomaniei initial latente, nu observ nicio schimbare. Poate cea mai ciudata paradigma e procesul dezumanizarii industriasului Paolo...

Un film extrem de static in care singura forma de deplasare, de regula intre conac si gradina (sau oriunde altundeva) este alergarea. O fuga oarecum disperata spre sau... de ceva. Un dute-vino smbolic. Probabil o reactie sugestiva atat pentru nerabdarea patimasa cat si pentru rusinea si remuscarea coplesitoare starnite de poftele trupesti scapate de sub control. De-ar fi sa dau o interpretare neconaminata de alte pareri acestor "sprinturi", m-as gandi la evadarea din granitele conventiilor, o lupta intre moralitate si ispita. Aici instinctele devin tot mai primare, asa cum o demonstreaza metamorfoza lui Paolo (finalul tipat marcand o posibila involutie catre primitivism animalic asa cum ar intrepreta unii).

De ce Teorema? Nu am reusit sa inteleg, pentru ca titlul depaseste complexitatea intregii alegorii. Sigur, sansele deslusirii misterului ar fi mai mari daca as citi cartea.
Sau daca as revedea (prin absurd) filmul de cateva ori. Ciudat film, ciudat mesaj. La prima vedere o varianta Pasolini a Zburatorului, amplificata si complicata cu profunde ramificatii constand in fetisism, homosexualitate fatisa si erotism sugerat. Totul pe o muzica un pic disonanta de Ennio Morricone (pe care o vad doar ca potentiator de gust).
Interesanta metafora. Foarte interesanta si stranie...

rvn
17 Aug 2011, 17:16
Dialogurile sunt mult mai rare decat lenjeria imprastiata aproape ritual, la tot pasul, marcat de priviri lungi si tandrete erotica grava, plasata la limita intre suav si extrem.
Cuvintele sunt inutile in mare parte, pentru ca imaginile lui Pasolini graiesc de la sine. Iar aici vine partea impresionanta - desi actorii joaca practic fara grai, expresivitatea lor impecabila e absolut tot ce conteaza.

De ce Teorema? Nu am reusit sa inteleg, pentru ca titlul depaseste complexitatea intregii alegorii. Sigur, sansele deslusirii misterului ar fi mai mari daca as citi cartea.
Sau daca as revedea (prin absurd) filmul de cateva ori. Ciudat film, ciudat mesaj. La prima vedere o varianta Pasolini a Zburatorului, amplificata si complicata cu profunde ramificatii constand in fetisism, homosexualitate fatisa si erotism sugerat. Totul pe o muzica un pic disonanta de Ennio Morricone (pe care o vad doar ca potentiator de gust).
Interesanta metafora. Foarte interesanta si stranie...

inca un film despre moralitate si putreziciunea unei clase sociale,in viziune pasoliniana.in Salo,aveam de-a face cu aristocratia din perioada fascista a anilor patruzeci,in Teorema, epoca e putin mai recenta,dar oamenii au ramas neschimbati.au aceleasi pofte trupesti nesatioase,aceleasi deviatii si obsesii sexuale iesite din comun,iar Pasolini,el insusi un practicant al unor asemenea relatii,vine cu nonsalanta si nepasare totala sa ni le arate noua,sa ne convinga ca omul este capabil de mult mai mult decat sa doarma,manance,bea si sa munceasca.Pasolini nu-si propune sa socheze.nici n-are nevoie de asa ceva,fiindca ceea ce este definitoriu pentru personajele sale, pentru el este cat se poate de natural.
insasi faptul ca nu apeleaza la actori consacrati pentru a-si expune conceptia artistica despre practicile sexuale sado-masochiste,ci experimenteaza cu actori necunoscuti,voluntari multi dintre ei,sugereaza ca el parca alege la intamplare din multime, ca si cum oricine dintre noi ar putea fi in locul lor(cel putin in Teorema,in afara de Silvana Mangano,care-i era si sotie,cred,alt actor n-am recunoscut).aceleasi fete comune,dar bizar de expresive,tocmai pentru ca nu sunt apasate de vedetism.

p.s. n-ar fi rau ca moderatorul sa adune tot ce s-a scris aici despre cineast +plus topicul mai vechi deschis pentru Salo si sa avem un topic nou nout despre Pasolini,fiindca noi cu siguranta vom reveni.poate si altii!

jansic
28 Aug 2011, 14:22
Am vazut si eu Salo, habar n-am ce nota as putea sa-i dau, insa pot spune ca nu m-a socat ci mai degraba m-a dezgustat. M-a dezgustat degradarea si cruzimea la care au fost supusi tinerii. Acestia din urma au fost parca prea statici. N-am intees de ce tipa care canta la pian a facut gestul ala. N-a mai suportat natura evenimentelor ?
Dupa vizionare am cautat mai multe informatii despre si se pare ca regizorul a facut ecranizarea cartii lui de Sade numai ca a plasat actiunea in Italia. Nu il recomand si in mod clar n-am sa-l revad.
Am tras concluzia ca Taxidermia ar avea ceva socant, l-a vazut cineva?

chuckyfan
28 Aug 2011, 18:34
Taxidermia vreau sa-l vad de mult timp, dar nu cred ca poate fi numit socant ( am vazut ceva scene ).

jansic
28 Aug 2011, 21:52
Eh, citisem cateva pareri. Depinde. Ii dau play acum.

chuckyfan
18 Sep 2011, 20:48
Vazut alta atrocitate care mi s-a parut socanta si greu de vizualizat. e vorba despre Der Todesking al geniului Jörg Buttgereit ( Nekromatik ). De data asta nu e asa explicit ca Nekromantik, dar nici sens nu are.
Mi-a placut foarte mult monologul barbatului care statea pe banca in ploaie.

Mai am Schramm si am terminat cu Jörg Buttgereit. Totusi imi pare rau ca nu a mai facut filme.

jansic
24 Jul 2012, 23:16
dupa parerea mea : Srpski Film

Gizas craist, mother mary and the holy f* spirit...

A serbian film e clar cel mai disturbing si sick movie pe care l-am vazut.
Filmul are o intensitate crescanda cu fiecare scena-greu de imaginat si de uitat- e un WTF permanent. Soc moral, asta e.
Cum spunea chucky undeva mai sus : "Vreau sa-l uit"!
Si eu care credeam ca Anatomie de l'enfer sau Dogtooth sunt socante :))

iiii
25 Jul 2012, 17:23
sa inteleg jansic ca ma aprobi...

new born porn?:-&

jansic
25 Jul 2012, 19:11
Aaaa, p-aia vreau cel mai mult s-o uit! Am povestit in mare prietenilor si le-am recomandat sa stea cumintei si sa nu incerce sa-l vada, si cred c-am reusit sa nu le stranesc interesul...
Exista...oameni care-l apreciaza? :-S

iiii
26 Jul 2012, 15:35
tot ce e posibil jansic...
sunt oameni si oameni, gusturi si gusturi...

oricum un alt film socant sa zic asa e human centripide.. 1 si 2. :-&

omudindulap
26 Jul 2012, 16:35
Simandicosi mai sunteti, bai, nu inteleg de ce va mai irositi timpul (curiozitate bolnava, deci, nici voi nu sunteti cu toate tiglele pe casa, pe acelasi rationament), daca genul asta de filme va provoaca asa scarba, dezgust etc. Da, exista...OAMENI :-O care apreciaza acest tip de film ( A Serbian Film, in cazul de fata, film ce are si calitati tehnice si subtilitati, imagine, atmosfera, coloana sonora, mesaj, dar voi va cramponati de povestea 'soc' ), intrucat ofera sansa experimentarii unor senzatii pe care realitatea nu le ofera, dau sansa iesiri din zona de confort, iti testeaza limitele si gradul de perversitate :D etc. Asta nu inseamna ca am juisat la scena cu nou-nascutul, dimpotriva, e vorba doar de-o anumita doza de placere, morbida, masochista, spuneti-i cum vreti, ce, in cazul unora, nu poate fi extrasa decat din astfel de experiente FICTIVE. Dar deh, ignorance is bliss, pentru unii..

one goes to a horror film in order to have a nightmare—not simply a frightening dream, but a dream whose undercurrent of anxiety both presents and masks the desire to fulfill and be punished for conventionally or personally unacceptable impulses bruce kawin

L.E. Aruncati un ochi si aici:

http://www.cinemagia.ro/forum/showpost.php?p=1532741&postcount=195

jansic
26 Jul 2012, 20:31
...tu lipseai cu explicatiile. Daca tu ai putut vedea calitatile tehnice ale filmului dincolo de actiune, si te-ai lasat impresionat, bravo tie, sau poate nu. Asta nu inseamna ca nu le-am vazut si eu, dar comparativ cu actiunea, nu m-au acaparat deloc ceea ce m-a facut o simandicoasa si fara tigle pe acoperis. Oau! Ma simt de-a dreptul ignoranta ca acest film, de fapt, m-a impresionat si pe mine chiar daca intr-un mod neplacut. Altfel, nici nu l-as fi mentionat aici.

Asa e, odd, traiesti numai printre ignoranti.

omudindulap
26 Jul 2012, 20:55
N-ai inteles. Aia cu tigla era o ironie la adresa intrebarii tale retorice:
''Exista...oameni care-l apreciaza? :-S ''
Ce suntem noi, cei care apreciem filmul? X_X

Ma simt de-a dreptul ignoranta..

N-ar trebui, pentru ca nu e cazul, altfel, nu am mai fi discutat aici. Ma refeream la un alt tip de ignoranta, ce-i scuteste pe unii de astfel de experiente regretabile. Nu era un atac sau ceva 8-|

jansic
26 Jul 2012, 21:07
N-am inteles, asa e. N-am inteles de ce-ai folosit majuscule, citate si link-uri, de parca nu stiai cu cine vorbesti.

omudindulap
26 Jul 2012, 21:17
Pai, pe 4 de i nu-l cunosc, din pacate. Mesajul meu a fost doar o tentativa de protest impotriva unui anumit tip de gandire, nu-ti era adresat tie, in mod special, de aceea am folosit citate si link-uri. Ma mai apuca si pe mine, uneori, ce sa fac..Oricum, tu m-ai provocat, asa ca..nu-mi scoate ochii! :P

P.S. Nu mi-ai raspuns la intrebare.

jansic
26 Jul 2012, 21:38
Ce suntem noi, cei care apreciem filmul? X_X


Tu ai o experienta cinematografica vasta, ti-ai creat un pattern prin care filtrezi, urmaresti mai multe planuri cand vizionezi un film. Pe tine chiar te-as fi crezut in stare sa-l vezi ŞI ( ce satisfactie, bai, sa folosesti majuscule, hai ca te inteleg :D )cu alti ochi, de unde si acel "..tu lipseai cu explicatiile".

Despre ceilalti nu pot sa ma pronunt, probabil explicatia ai dat-o deja.

omudindulap
26 Jul 2012, 21:44
Ah, in cazul asta, eu sunt cel care nu a inteles. Am vazut acolo o intrebare tendentioasa, o anatemizare a celor care gusta si asa ceva. SCUZE!

jansic
26 Jul 2012, 21:46
Lasa, tu, ODD, ne facem noi mari.

ps, am uitat sa rad, iata : :))

omudindulap
26 Jul 2012, 21:59
Haha, lasa rasul si vezi-l si p-asta: http://www.imdb.com/title/tt0100623/combined Candva..

jansic
26 Jul 2012, 22:05
:-S Din seria "de ce mama naiba ma uit"?
Thanks, dar fac o pauza. Pana candva :)

Malombra
26 Jul 2012, 22:51
Der Todesking

mişto film, dar nu mi s-a părut aşa greu de urmărit. tipa aia singură, care are depozit de băutură şi dulciuri, maaan, ceva mai trist nu se poate. pentru ea sinuciderea ar fi un act suprem de vitalitate, ar trăi şi ea o dată intens, chit că trăitul ăla unic şi irepetabil ar costa-o viaţa. dar 'viaţa' aia, de urmărit vecinii cînd şi-o pun şi stat numai printre kitschuri şi zile stătute, e cre'că mai suicidară decît o sinucidere reală. săraca tanti. a murit şi nu a anunţat-o nimeni. pentru că e singură şi nu avea cine.

iiii
27 Jul 2012, 10:06
Pai, pe 4 de i nu-l cunosc, din pacate.


iti zic amical... sa te fereasca cel de sus sa ajungi sa ma cunosti. :D

zeno.marin
02 Sep 2012, 21:27
Desi mi-a fost recomandat acest film ca fiind "bun", am avut mari rezerve in legatura cu el, iar asta cu toate premiile primite. Nu am fost departe de a-l abandona dupa primele 15 minute de efecte speciale care nu mi s-au parut deloc... speciale, ci chiar cu defecte realizare. Atentie, make-up-ul a fost premiat, nu efectele speciale.

In sfarsit, am trecut si peste faptul ca am vazut - din pacate asta am avut la indemana - versiunea in engleza. In fond scancetele, urletele, tipetele si tot ce tine de un B-movie "de groaza" sunt la fel, deci sa zicem ca nici asta nu a contat. Asa ca in cele din urma, din motive greu de argumentat, filmul m-a prins, incet incet, dar sigur, adica exact atat cat sa fiu curios sa-l vad pana la capat. De ce?...

Pentru ca Martyrs migreaza de la un gen la altul, sau mai degraba e un hibrid, fara ca asta sa fie un lucru neaparat bun. Dar nici rau nu e! Combinatiile se asorgeaza cumva. Mai exact la prima vedere e un metis intre un "splatter movie" cu multi hectolitri de vopsea alimentara imprastiata pe pereti, un "torture-gore" movie, aproape japonez si... "ceva" definit tot mai clar catre final, componenta de fantastic a filmului. Aceasta e cea care il face totusi vizionabil, fara a fi plicticos si stupid (o apreciere care ar fi fost nu doar superficiala ci si incorecta).

Ideea exceptionala mi se pare din pacate irosita printre scene lungite inutil si multe multe detalii absurde care parca puteau fi conturate sau sugerate infinit mai bine. Chiar poti derula la un moment dat, pentru ca finalul e cel care face tot deliciul filmului, daca putem spune asa ceva despre un asemenea final.

Cine stie poate altcineva va folosi acelasi scenariu sau aceeasi idee si va realiza altfel filmul, pentru ca ideea are resurse foarte bune. Sa speram ca va fi acelasi lucru, ajustat, modificat, indreptat, fara elucubratii horror (din alta liga cinematografica). Mai exact un Martyrs redefinit si nu un Martyrs II in stare doar sa profite, traditional deja, de succesul unei idei...

O ultima precizare - un martir are intotdeauna o cauza. Martirii din film nu aveau o cauza. Tortionarii nici ei macar nu aveau o cauza, ci doar o curiozitate impinsa dincolo de orice scrupule, fapt care contrasteaza cu valorile morale. Aceasta e de fapt structura de rezistenta nevazuta a filmului, care il face pe spectator sa simta in mod empatic revolta prin subconstientul unei potentiale victime. Un thumbs-up pentru un film "depraved and twysted" undeva in lumea fantasticului, unde orice tabu devine posibilitate artistica.