View Full Version : The Painted Veil
Leonard
05 Mar 2007, 18:22
într-un cuvînt: SUBLIM
ca de obicei nu pot scrie semnificativ ºi obiectiv despre filmele care mã marcheazã. n-am citit cartea lui W. Somerset Maugham ca sã pot aprecia dacã e sau nu o ecranizare bunã. filmul cred cã putea avea la fel de bine titlul "Dragoste pe timp de holerã" (fãrã vreo legãturã cu celebra carte a lui Marquez), pentru cã, la propriu, cam asta se petrece. Dar poate ar fi fost mult prea concret. "Vãlul pictat" chiar nu m-am prins la ce se referã. Mã ajutã cineva care a citit cartea?
cei doi actori sunt extraordinari, nu pentru cã ar fi favoriþii mei dintre actori, ci pentru cã joacã al naibii de bine. s-a mai întîmplat sã vãd un film cu alþi doi actori preferaþi, Sean Penn ºi Nicole Kidman în The Interpreter dar care m-a cam dezumflat.
rolul lui Naomi ºi stilul ei de interpretare aici mi-au adus un pic aminte de Ellie Parker, deºi filmele sunt de cu totul altã naturã, dar tot acea incursiune în psihicul unei femei (unui om) aflate într-un punct de crizã în viaþã, într-o situaþie fãrã scãpare, de a alege între un rãu mai mare ºi un rãu mai mic. din punctele de vedere ale personajelor ei, în comparaþie cu Ellie Parker (unde paradoxal, ultima secvenþã e de un comic absolut - eu unul am rîs deºi îmi dãdeam seama cît de tragic e - ºi nu moare în tot filmul nimeni), Painted Veil se poate spune cã are un final fericit. ultima secvenþã din Londra cînd se reîntîlneºte cu fostul amant ºi-ºi ia un fel de adio de la el ar trebuit sã fie tragicã, dar este într-un fel optimistã prin decizia ei de a-ºi continua viaþa, de a renunþa la iluzii ºi amãgiri, reprezintã un nou început, nu unul ideal, dar o cale.
Norton pe mine personal m-a impresionat cel mai mult de la Fight Club încoace (deºi se mai apropiase cu 25th Hour ºi Down in the Valley, în rest medii spre mediocre), cu un rol foarte diferit de ce a jucat pînã acum (adãugînd atît latura romanticã în prima parte cît ºi cea a bãrbatului dedicat muncii sale). e brici aici. n-am nimic sã-i reproºez.
muzica (Alexandre Desplat) ºi imaginea (Stuart Dryburgh), iarãºi capitole la care filmul exceleazã. Desplat (doar din Luzhin Defence mai sunt familiarizat cu muzica lui) simte foarte bine momentele de filmului, amplificînd ºi anticipînd, realizînd un balans potrivit între momentele de tensiune ºi suspans (punctînd cu sunete joase, la limita infrasunetelor - asta probabil cã nu se poate observa decît într-un cinema cu sonorizare bunã) ºi cele (puþine, dar necesare) de relache (melodie consonantã în registru normal). bine aleasã ºi piesa pentru pian de Satie ca muzicã neoriginalã.
cam atît, nu vreau sã mã lungesc ca pitbull. un must-see. nu m-a plictisit niciun moment. poate chiar îl voi revedea.
8,3/10
herbert
05 Mar 2007, 23:18
mult in putine cuvinte.
merci Leonard. notele tale mi-au starnit curiozitatea.
vad filmul si poate discutam...
silver_boy
06 Mar 2007, 14:40
Valul pictat a fost tradus la Polirom in 2005, an in care, tot la Polirom, a mai aparut si Luna si doi Bani jumate ( poate cel mai celebru roman al autorului, alaturi de Robie)
O parte din volumele lui Maugham au fost, de fapt, traduse inca de pe vremea comunismului ( luna si doi bani jumate la editura Meridiane, trilogia Robie la BPT. autobiografia Bilanþ la Univers etc.)
Imediat dupa Revolutie a existat eminamente o infuzie Maugham, au aparut, la edituri obscure, romanele sau volumele de povestiri Catalina, Ashenden, Placerile Vietii, Vila de pe Colinã, etc.
In ceea ce ma priveste rare au fost ecranizarile care sa talmaceasca vizual , flash-urile abia schitate ( dar atit de cuceritoare) pe care ti le dau personajele reusite ale romanelor…Prin urmare abia astept sa o vad pe Kitty Fane!
Si daca tot am pomenit de sir Maugham ( scriitor oarecum uitat, frecventat azi doar de o mînã de „perversi culturali”) imping aici, mai jos pe topic, si o scurta nota bibliografica:
Romancier, dramaturg si autor de proza scurta, W(illiam) Somerset Maugham (1874-1965) este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori britanici ai secolului XX. Studiaza literatura si filosofia la Universitatea din Heidelberg, apoi medicina la Londra. In 1917, in timpul Revolutiei Ruse, intreprinde activitati de spionaj in Rusia pentru British Intelligence, experienta reflectata mai tirziu in volumul de povestiri Ashenden sau agentul britanic (1928), considerat piatra de temelie a literaturii de spionaj contemporane, care i-a influentat pe maestrii genului - Graham Greene, John Le Carre sau Ian Fleming. Debuteaza cu romanul Liza din Lambeth (1897), urmat de Robie (1915), care ii aduce un succes fulgerator, Luna si doi bani jumate (1919, probabil cea mai faimoasa carte a sa), Valul pictat (1925), Placerile vietii (1930), Vila de pe colina (1941), Taisul briciului (1944), Catalina (1948). Celebrele sale povestiri, considerate capodopere ale literaturii engleze, au inspirat numeroase ecranizari. In 1947 se instituie Somerset Maugham Award, premiu care se acorda anual unui autor englez sub treizeci si cinci de ani. La Editura Polirom, au fost traduse: Luna si doi bani jumate (2005), Valul pictat (2005) si Placerile vietii (2006).
Leonard
06 Mar 2007, 15:00
aa, uite nu mi-am dat seama cã mai vãzusem un film ecranizat dupã Maugham, Up at the Villa cu Kristin Scott Thomas ºi Sean Penn. din pãcate nici Vila de pe Colinã n-am citit-o. destul de bun, dar m-a impresionat mai mult Painted Veil
Carmine Galante
06 Mar 2007, 18:55
mult in putine cuvinte.
merci Leonard. notele tale mi-au starnit curiozitatea.
vad filmul si poate discutam...
Tu parca ne parasisesi? :?
Visitor
09 Mar 2007, 14:13
"Vãlul pictat" chiar nu m-am prins la ce se referã.
Ar putea sa faca o mica aluzie la scena de la inceputul filmului, cand se intalnesc cele doua familii (Fane si Townsend)...si-n special la protagonista acelui "spectacol" care avea fata acoperita de un "val pictat"
StefanDo
09 Mar 2007, 14:28
Titlul provine dintr-un sonet al lui Shelley. Maugham il si citeaza, in anumite editii, la finalul romanului. Il aveti mai jos, e foarte in spiritul filmului: unreal shapes, colours idly spread, lost heart, splendour among shadows, and like the Preacher found it not... :) Ce mai, rezumatul filmului in versuri :)
Lift not the painted veil which those who live
Call Life: though unreal shapes be pictured there,
And it but mimic all we would believe
With colours idly spread,—behind, lurk Fear
And Hope, twin Destinies; who ever weave
Their shadows, o’er the chasm, sightless and drear.
I knew one who had lifted it—he sought,
For his lost heart was tender, things to love,
But found them not, alas! nor was there aught
The world contains, the which he could approve.
Through the unheeding many he did move,
A splendour among shadows, a bright blot
Upon this gloomy scene, a Spirit that strove
For truth, and like the Preacher found it not.
@ silver_boy
scurta nota bibliografica pe care ai postat-o tu despre acest scriitor am regasit-o cuvant cu cuvant in nota de inceput la "Placerile vietii"(Polirom, 2006). Deci eu cred ca ori lucrezi la Polirom, ori esti Andrei Bantas ;) si aveai la indemana nota in calculator. :D
Eu stiam ca "Of human bondage"(nuvela autobiografica) este capodopera lui Maugham, dupa care s-au si facut 2 ecranizari. Pe una am vazut-o si o ador, cea a lui Ken Hughes (cu kim novak si laurence harvey); pe cealalta mult mai veche, cu bette davis, nu am vazut-o, din pacate, si nu am termen de comparatie.
@Leonard
m-ai facut foarte curioasa sa vad filmul
Valul pictat a fost tradus la Polirom in 2005
a mai fost tradus de Radu Lupan pt editura Eminescu acum vreo 30 de ani.
herbert
09 Mar 2007, 19:20
Deci eu cred ca ori lucrezi la Polirom, ori esti Andrei Bantas ;) si aveai la indemana nota in calculator. :D
Wow,
din pacate Andrei Bantas a murit... Dar e o idee tare pentru un scenariu: un reputat anglist ii trimite din ceruri prefete lui silver_boy...
Carmine Galante
09 Mar 2007, 19:23
@ silver_boy
scurta nota bibliografica pe care ai postat-o tu despre acest scriitor am regasit-o cuvant cu cuvant in nota de inceput la "Placerile vietii"(Polirom, 2006). Deci eu cred ca ori lucrezi la Polirom, ori esti Andrei Bantas ;)
Nu e, mai exista si copy si paste dupa internet.
Deci eu cred ca ori lucrezi la Polirom, ori esti Andrei Bantas ;) si aveai la indemana nota in calculator. :D
Wow,
din pacate Andrei Bantas a murit... Dar e o idee tare pentru un scenariu: un reputat anglist ii trimite din ceruri prefete lui silver_boy...
il aminteam pe Bantas doar in sustinerea constatarii mele(care s-a vrut glumeata) ca nota bibliografica nu-i apartine lui silver_boy. faceam o asociere metaforica..
si pentru mine Bantas e nemuritor :P
silver_boy
11 Mar 2007, 02:47
@ silver_boy
scurta nota bibliografica pe care ai postat-o tu despre acest scriitor am regasit-o cuvant cu cuvant in nota de inceput la "Placerile vietii"(Polirom, 2006). Deci eu cred ca ori lucrezi la Polirom, ori esti Andrei Bantas ;) si aveai la indemana nota in calculator. :D
Eu stiam ca "Of human bondage"(nuvela autobiografica) este capodopera lui Maugham, dupa care s-au si facut 2 ecranizari.
Draga Liou, Of human bondage nu are cum sa fie nuvela ...lol
E un Roman amplu (Nuvela fiind o naraþiune în prozã, mai scurtã decât un roman ºi mai lungã decât o povestire)
La noi a fost publicata intaia oara in editia BPT. sub titlul Robie (3 volume) and ..yup... alaturi de romanul "Luna si Doi bani Jumate" (biografia romantata a vietii lui Paul Gauguin ) sunt considerate (ambele) de catre critica- drept capodoperele autorului.
Daca vizitati anticariatele Bucurestene le gasiti (in editiile vechi) foarte ieftin
ps. bibliografia e luata de pe siteul poliromului
Alex Leo Serban
11 Mar 2007, 06:50
e f nostim k s vbeste mai mult dspr carte decit dspr film... which makes sense, k e (mult) mai buna 8)
Draga silver_boy, in afara faptului ca-ti multumesc pentru observatia ta pertinenta, nu m-am putut abtine sa nu fac si eu cateva mici completari, de smechera. ;) So, ia-le ca atare.
E un Roman amplu (Nuvela fiind o naraþiune în prozã, mai scurtã decât un roman ºi mai lungã decât o povestire)
teoria nu salveaza Romania, cu r mare
La noi a fost publicata intaia oara in editia BPT. sub titlul Robie (3 volume) and ..yup... alaturi de romanul "Luna si Doi bani Jumate" (biografia romantata a vietii lui Paul Gauguin ) sunt considerate (ambele) de catre critica- drept capodoperele autorului.
you mean cartea, nu nuvela, a fost publicata, nu? :P ca daca era Roman, mergea(folosit)mai bine publicat...si nu mi se pare ca au nimerit-o deloc cu titlul asta, Robie.. :hmm: exact cum traduc ai nostri unele titluri de film, total aiurea, total.
Daca vizitati anticariatele Bucurestene le gasiti (in editiile vechi) foarte ieftin
poti sa ma tutuiesti, pe forum.
si de ce bucurestene cu B mare? (ca la Roman am inteles majuscula, da' aici..)
ps. bibliografia e luata de pe siteul poliromului
merci. of, aici mergea poliromului cu P mare :P
cata tipicarenie.
Norton asta joaca genial.. :) Filmul mi-a placut; nu-l pot eticheta sublim (ca Leonard) dar, in mod cert un film foarte bun.
Sunt cateva cadre care m-au impresionat, eu fiind un pasionat al landscapurilor - fie pastelate, fie in nuante vivide (nu exista in DEX termenul, stiu)
Pacat ca unele scene au fost (prea) previzibile.
(stiu ca nu mai este "acum pe ecrane" .. dar nu gaseam potrivit in alta parte sa-mi exprim parerea despre film)
musetell
26 May 2007, 06:55
..a fost un film dragut..nu pot sa spun ca mi-a placut in mod deosebit dar a fost o lectie de viata..tipa a faut o greseala prosteasca inselandu-si barbatul (chiar daca nu l-a luat de barbat din dragoste..daca a ales sa-l ia, asta e, n-avea nici un drept sa-l insele, mai ales ca el era asa de timid saracul..:).si o iubea..mi s-a parut o dubla greseala din partea ei..era libera sa-l paraseasca daca vroia pe altcineva. in fine, pana la urma s-a intors roata (eu chiar cred ca exista o compensatie in viata..si asa si trebuie). mi-a parut totusi rau c-a murit el..mi-a placut cantecul de la finalul filmului (desi era in franceza si eu nu suport franceza) si mi-a placut ca la sfarsitul filmului tipa a parut mai matura si mai inteleapta..l-a refuzat pe idiotul acela de 2 bani, adica fostul ei amant.
Eduard Nrton a jucat bine..:)
Leonard
26 May 2007, 14:38
l-a refuzat pe idiotul acela de 2 bani, adica fostul ei amant.
dar consortul lui Naomi în viaþa realã
musetell
27 May 2007, 07:08
..ma refeream strict la personajul din film..:)
Samus_Aran
11 Jun 2007, 21:01
da si mie mia placut The Peintend Veil ffffff mult. desi e putin cam lung dar mia placut. :love: :P
Alex Leo Serban
13 Jun 2007, 06:18
da si mie mia placut The Peintend Veil ffffff mult. desi e putin cam lung dar mia placut. :love: :P
well that makes two of u :lol:
Samus_Aran
13 Jun 2007, 21:23
cxe>?????
Pitbull
13 Jun 2007, 21:57
Traducere:
"ei asta face doi de t(ine)"
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.