View Full Version : Babel
PoliFanAthic
22 Dec 2006, 23:47
Incep prin a spune ca 21 Grams m-a iritat la culme si dincolo de ea, probabil fiindca nu suport acest gen de filme - cred ca "frustrant" este cuvantul care le descrie cel mai bine.
Nici Babel nu mi-a placut mai mult. O poveste despre circumstane si destin, filmul prezinta 4 povesti care se leaga intr-un fel sau altul si rezulta intr-un intreg foarte neomogen. Incerc sa fac o scurta descriere a acestor patru destine:
1) O famile in Maroc care duce un trai extrem de auster, achizitioneaza o pusca pentru a ucide niste animalute care le mancau oile. Unul dintre cei doi fii ai familiei se descurca deosebit de bine cu arma si intr-o incercare de a "testa" calitatea acesteia (trage la 3 km, cica) impusca un bus de turisti.
2) Brad Pitt si Cate Blanchett se afla din motive care ma eludeaza in Maroc, taman in acel bus de care vorbeam. Guess what happens.
3) Copiii lor sunt acasa cu o dadaca mexicana, care trebuie sa mearga la nunta baiatului sau. Circumstantele o obliga sa ia copiii cu ea (fara acordul parintilor, se intelege) si atunci cand se intorc dimineata, in compania unui Gael Garcia Bernal nitel "afumat", dau de probleme la vama - ma intreb doar de ce trebuie sa isi forteze unii "norocul" in asa un hal?
4) De departe cea mai interesanta poveste, din punctul meu de vedere, este cea care o are ca protagonista pe o fata tanara din Japonia, surdo-muta, care traieste doar cu tatal ei dupa moartea mamei. Problemele pe care le intampina o imping spre disperare - viata unei adolescente intr-un astfel de context devine o tortura continua. Vreau sa remarc si ca acest segment nu este doar cel mai solid ca si "continut", dar si cel mai impresionant vizual - ca experienta intreaga. Legatura cu restul filmului este ca tatal fetei a daruit pusca unui tovaras din Maroc, care la randul lui a vandut-o acelei familii de care mentionam.
Banuiesc ca se putea termina mai rau toata aventura asta, dar si asa, filmul ramane o adunatura de momente triste. Daca un deal este interesant intr-o campie, isi pierde din relevanta intre dealuri.
Eu personal ma puteam lipsi de 3/4 din film. Degeaba arata bine daca nu vorbeste despre nimic. :(
Pitbull
27 Jan 2007, 21:31
Iluzoriul conflict al civilizatiilor: "Babel"
S-a bätut saua enorm pe prezenta "iubirii" în centrul ideatic al acestui film, dar nici povestea, nici mesajul, nu mi s-au pärut atât de teziste. Desi prezentä, indiscutabil, iubirea ca stare sau conceptie nu dobândeste întâietatea nici prin prezentä, nici antitetic (sä zicem, printr-o dominatie a opuselor ei privitä critic - desi ambii poli functioneazä în egalä mäsurä). Acelasi lucru e valabil, în fond, si pentru celelalte valori morale pe care le avanseazä filmul, în structuri de asemenea bivalente: comunicare/incomunicare, integrare/singurätate, alienare/regäsire... As zice cä prima dintre aceste trei relatii formeazä, de fapt, axa povestirii, corelându-se cu celelalte în cel mai echilibrat mod - de unde si forta filmului, capacitatea sa de a te captiva de la cap la coadä, si de a te pästra în mrejele gândirii încä mult timp dupä ce se sfârseste...
În primul rând, aceastä rarä calitate a demonstratiei se bazeazä pe atitudinea autorului, pe cât de afectuoasä în raport cu personajele sale, pe atât de detasatä. Rareori mi-a fost dat sä simt, din curgerea unui film, o asemenea tandrete - adresatä în egalä mäsurä celor doi bäieti marocani si familiei lor, bonei mexicane si copiilor americani pe care-i îngrijeste, adolescentei japoneze în crizä de identitate multiplä si gästii vesel-sterile din jurul ei, ca sä nu mai vorbim de protagonistii povestirii-liant, Richard si Susan, a cäror dramä, cea mai intensä, aflatä mereu pe muchia dintre viatä si moarte, este urmäritä cu o empatie sfâsietoare. În acelasi timp, Iñárritu se abtine - nu, "nu se abtine", pur si simplu nu-l intereseazä sä judece pe nimeni, si nici pe noi, spectatorii, nu ne ademeneste spre capcana unei asemenea vanitäti. Povestea lui consemneazä, urmäreste, aratä, accentueazä discret, tälmäceste (färä "räs...") nepärtinitor, urmärind mai degrabä emotia, decât judecata - altfel spus, punându-ne nu atât pe gânduri, cât... "pe sentimente".
Punctul de pornire (chiar un punct, cäci astfel se defineste impactul dintre un glont si o tintä arbitrarä) este ales si speculat abil, reusind sä declanseze si în plan semantic retele de sensuri la fel de complexe si profunde ca succesiunile faptelor de la nivel dramaturgic. Trägätorii sunt doi copii perfect candizi, care-si petrec zilele päzind turmele de capre în muntii Marocului. Pânä si tendintele voyeurist-incestuoase ale micului atentator färä voie se înscriu în aceeasi zonä de legitimitate a vârstei, ca si secventa masturbärii imediat anterioarä focului de armä fatal (apropo, mä mir cä n-au intrat în crize domnisoarele bätrâne ale corectitudinii politice spälätoare pe creieri de sorginte nord-americanä). Actul lor nesäbuit de a-si alege ca tintä de exercitiu un autocar plin cu oameni se revendicä în mod clar de la primitivismul vietii pe care o duc - un exemplu perfect de inocentä tragicä.
Asadar, glontul porneste si loveste, declansând cele patru drame paralele räspândite aproape simetric în jurul lumii (Maroc, din nou Maroc, apoi S.U.A./Mexic si în sfârsit Japonia), si din acelasi punct începe sä se dezvolte si structura dramaturgicä a filmului, extrem de elaboratä si surprinzätoare. Devine evident destul de curând cä simultaneitatea celor patru povesti este semanticä, dar nu perfect temporalä: linia epicä a turistilor americani, desi abordatä ulterior, începuse înainte de tragerea glontului fatal, cea a guvernantei mexicane, declansatä narativ imediat dupä focul de armä, va începe de fapt mult mai târziu, iar povestea adolescentei japoneze se situeazä de asemenea în acel interval de timp ulterior, când deja situatia celor douä grupuri de personaje din Maroc s-a clarificat. Nu sincronizarea e esentialä între cele patru story-uri, ci mai degrabä sincronicitatea - corespondentele subtile care relevä semnificatiile, si pe care Iñárritu le speculeazä în racorduri de imagine creatoare si expresive; douä exemple îmi vin în minte:
- bäietii marocani fugind speriati dupä ce au tras, si copiii americani fugind veseli prin casä; cei dintâi tocmai si-au pecetluit soarta (si nu numai lor însile); ceilalti tocmai primesc telefonul care, determinat de actiunea primilor, la o distantä de câteva zile (si zeci de mii de kilometri), le va schimba de asemenea viata.
- Susan, tipând în chinuri, pe când veterinarul marocan îi coase pe viu rana; cut to prim plan al lui Chieko, cu gura cäscatä într-un strigät mut. Zbieretul lui Susan face parte din drama care va restabili comunicarea între ea si Richard. Mutenia lui Chieko e una dintre cauzele propriei ei drame de incomunicabilitate.
În general, aceastä facturä de constructie alternativä, mozaicatä în primul rând în spatiu ("Leii tineri", de Edward Dmitryk), dar adeseori si în timp ("Abatorul Cinci", de George Roy Hill), s-a cam demonetizat - dar Iñárritu reuseste s-o revalorifice atât prin abilitatea sa de povestitor (vezi exemplele de mai sus), cât si prin ponderea pe care o dä fiecärui subiect în parte. Personajele din fiecare "pachet" separat au o individualitate precis definitä, în tandem cu valente judicios alese de generalitate (astfel definindu-si particularitatea), precum si motivatii credibile si convingätoare. Analizate la modul proppian, toate functiile dramaturgice esentiale sunt prezente, desi färä meticulozitate cicälitoare si däscäleascä. Putem, spre exemplificare, consemna:
- Absenta: mama decedatä cu ani în urmä a lui Chieko; vidul de autoritate maternä în viata adolescentei în crestere.
- Lipsa: incapacitatea lui Yasujiro de a se apropia de fiica lui; incapacitatea ei de a dialoga cu lumea din jur, din cauza muteniei; incomunicabilitatea - extrapolatä ca element tematic omniprezent al întregului film; de asemenea, disparitia lui Sam (copilul mort în fasä al lui Richard si Susan).
- Interdictia: ordinul lui Richard dat Ameliei de a contramanda nunta fiului ei pentru a sta cu Debbie si Mike.
- Încälcarea: plecarea în Mexic cu Debbie si Mike; faptul cä Amelia a muncit ilegal în S.U.A. timp de saisprezece ani; faptul cä Santiago conduce beat masina; spionarea Zohrei în timp ce se dezbracä (päcat de moarte, în conditiile puritanismului musulman).
- Donarea si înzestrarea: fiecare trecere a pustii de la un posesor la altul.
- Complicitatea: între cei doi copii marocani, pe ambele planuri: voyeurismul si focul de armä; faptul cä Chieko a asistat (oare?) la sinuciderea mamei sale.
...si asa mai departe. Sub aspectul analizei dramaturgice, scenariul se relevä un adevärat regal.
La nivelul regiei, de asemenea, directiile conturate mai sus sunt urmärite viguros, apäsat, implicat. Fiecare dintre cele patru universuri e conturat în tuse putine si esentiale, cu accente semnificative: conditiile medievale de viatä din familiile crescätorilor de capre; ritmul demential al metropolei japoneze; exuberanta nuntii din oräselul mexican de provincie; contactul atât de greu compatibil dintre grupul de turisti americani si satul marocan în care i-a aruncat destinul.
Totodatä, Iñárritu vädeste si o stiintä a filmärii care potenteazä enorm tensiunile proprii acestor lumi, fie intrinseci, fie interactive. Se cuvin mentionate repetatele apropieri în ax ale masinilor de politie din Maroc, ca o amenintare tot mai puternicä - perpendicular pe la fel de repetatele lunecäri spre dreapta, pe soseaua din desertul mexican, ale farurilor masinii lui Santiago, îndreptându-se inexorabil spre incidentul de la frontierä, ce va distruge destinul Ameliei; discoteca din Tokyo, cu alternanta brutalä între unghiul obiectiv si cel subiectiv - si, implicit, între frenezia sonorä a localului si täcerea absolutä din perceptia lui Chieko, prin care jocurile colorate ale orgelor de lumini oscileazä absurd si angoasant; turmele de capre, mereu revärsându-se ca o mâzgä în alb si negru peste unduirile aspre ale versantilor montani; "tehnica" ruralä a mexicanilor de a gâtui gäinile, de o bestialitate vesel inconstientä, spre oroarea lui Mike; coaserea ränii lui Susan, prezentä numai prin prima împunsäturä - insuportabilä, dupä cresterea gradatä a tensiunii, prin actiunile pregätitoare; schimbul de focuri dintre politistii Marocani si fugari, cu toate diversele sale elemente incidentale, culminând cu copilul care distruge pusca (gest simbolic care ar fi putut cädea extrem de usor în didacticism, dacä tensiunea interioarä n-ar fi ajuns atât de sus), pentru ca apoi sä se predea cu mâinile ridicate.
Pornind de la toate aceste date, de fond si de suprafatä, continutul filmului se relevä cu o simplitate de o elegantä admirabilä; desi construit straniu si povestit insolit, "Babel" rämâne un film cât se poate de inteligibil. Însusi sensul titlului e evident, si vorbeste de la sine: patru dintre numeroasele popoare ale lumii, alese la întâmplare, puse sä interactioneze printr-un joc al hazardului, si finalmente incapabile sä comunice. În conditiile societätii contemporane, aparent integrate si declarat globalizate, präpästiile dintre oameni sunt mai adânci si mai largi ca oricând. La ce ne foloseste universalitatea limbii engleze, omniprezenta celularelor, a internetului si a satelitilor, când oamenii rämân purtätorii ancestralului blestem divin de a gräi în limbaje sufletesti diferite? De exemplu, în oräselul marocan, turistii americani si soferul autobuzului îsi abandoneazä rapid compatriotii, iar solidaritatea provine din rândul localnicilor suspectati de a pândi doar prima ocazie pentru a le täia beregata.
Avem de-a face, în acest sens, cu patru variante esentiale ale lumii contemporane:
- Civilizatia occidentalä, bogatä, sofisticatä, cocolositä - si teribil de vulnerabilä în fata unor pericole dintre cele mai elementare (cum ar fi un glont în umär, undeva în no man's land-ul dintre cätunele nord-africane pe care le vizitäm ca niste turisti ce se respectä); va fi despuiatä de toate valtrapurile si proptelele, si va supravietui numai prin täria moralä a celor doi soti ajunsi în acea situatie limitä, conjugatä cu omenia localnicilor dintr-ale cäror rânduri tembelismul nostru contemporan nu stie decât sä recruteze "teroristi" si gâturi täiate.
- Lumea ruralä islamicä, înapoiatä si distilatä la strictul necesar al unei vieti dure, bazatä pe traditii si reguli rigide care acum se clatinä, expunând-o confruntärii cu un viitor pentru care nu e pregätitä; propriii ei apärätori, politistii, au devenit opresori, din slugärnicie fatä de americani; unul dintre copii moare lovit de gloante, celälalt se predä; un viitor sumbru si incert se profileazä în fata acestor särmani dezmosteniti ai sortii, cu care istoria pur si simplu n-a mai avut räbdare.
- Vag asemänätoare, dar mult mai evoluatä totusi, provincia latino-americanä, cu veselia ei exuberantä, delirul antrenant al nuntii, cäldura vibrantä a oamenilor si naivitätile temperamentale care duc la consecinte tragice (Santiago); oräselul mexican väzut prin ochii celor doi copii americani, initial stresati si îngroziti, pentru ca ulterior sä se adapteze de minune; spulberarea iluziilor si a visurilor în zona de frontierä cu Statele Unite - fenomenul imigratiei ilegale, paranoia gräniceilor, teroarea urmäririi si frângerea destinelor.
- Din nou pe culmile civilizatiei (si ale progresului), existenta supertehnologizatä, asepticä si alienantä din Tokyo, o lume care si-a pierdut valorile morale traditionale, înlocuindu-le numai cu idolatria materialismului. Chieko e un personaj emblematic: si-a pierdut mama, si e incapabilä sä comunice. Dublul arc tensional o împinge spre extreme sexuale, oscilând amenintätor la un pas de sinucidere (cu riscul de a reitera destinul mamei). Surdo-mutenia adolescentei japoneze orfane devine emblematicä pentru o întreagä generatie.
În treacät fie zis, componenta japonezä a scenariului este cel mai neîmplinitä. Spre deosebire de celelalte trei zone, aici motivatiile personajelor suferä de schematism, metaforele sunt cam prea vizibile - si, mai ales, conjugarea cu tripla tulpinä a povestirii principale e firavä. Singurul element de legäturä e faptul cä Yasujiro e cel ce i-a däruit cândva pusca täranului marocan - iar acum, politia vine sä punä întrebäri; Chieko va încerca sä-l seducä pe tânärul ofiter, iar într-un târziu se va sugera cä aceeasi puscä ar fi fost si instrumentul sinuciderii mamei sale. Finalul întregului film se rotunjeste în jurul regäsirii dintre tatä si fiicä - la fel cum Richard si Susan s-au regäsit la rândul lor, dar cu pretul desträmärii altor relatii la fel de vitale: familia marocanä se destramä, iar Amelia îi va pierde pe copiii pe care i-a îngrijit de când s-au näscut, ca si cum ar fi fost ai ei. În ultimä instantä, cei puternici înving, în dauna celor slabi, sortiti sacrificiului. Ca atare, latura orientalä a patrulaterului are sustinere doar în planul sensurilor - la nivel dramaturgic, e articulatä ezitant aläturi de celelalte.
Toate cele de mai sus contin deja cu prisosintä sugestii si descrieri privitoare la componentele principale ale filmului - scenariu, regie, imagine. Se mai impune sä amintim cä universul uman tetravalent al povestirii este mobilat de o scenografie exactä si expresivä, dezvoltatä variabil - în Maroc, specularea inspiratä a decorurilor naturale, cu câteva elemente construite pentru cele câteva case existente pe ici, pe colo; în Mexic predominä factorul uman si de costume, pe fundalul multicolor al nuntii; infernul urban japonez (dacä träia în zilele noastre, poate cä Bosch s-ar fi simtit mai tentat de un asemenea concept, decât de "infernul muzical") functioneazä prin lucirile impersonale ale otelului si sticläriei, pe fundalul miilor de ferestre si reclame în noapte; iar universul principal, Vestul, e cel mai sumar schitat - în afara casei din San Diego, prezentatä economic la început, se mai distinge doar autocarul, ce se va pierde curând printre cuburile argiloase ale oräselului marocan, si costumele celor doi protagonisti, simultan ferfenitite si dezintegrate printre pete de sânge.
Brad Pitt si Cate Blanchett, în rolurile lui Richard si Susan, acoperä mäduva spinalä a filmului cu simtul lor dramatic intens si expresivitatea umanä finä, dezvoltatä de la filigran la urlet. Se mai disting Adriana Barraza (Amelia), compunând în tuse sigure portretul mexicanei energice si sufletiste care a reusit sä-si compunä o viatä mai bunä, acum condamnatä în urma unei nechibzuinte fatidice; Kôji Yajusho (Yasujiro), prezentä economicä, discretä, bine potentatä actoriceste (dar insuficient sustinutä dramaturgic) pentru a propulsa drama lui Chieko - Rinko Kikuchi, o prezentä cu valente certe a castingurilor nipone, capabilä sä ne comunice si nouä, europenilor, mai putin deprinsi a citi înapoia ochilor migdalati (tur de virtuozitate cu atât mai meritoriu, cu cât aici joacä rolul unei surdo-mute). Gael Garc�*a Bernal creeazä, din numai câteva accente, un credibil Santiago vesel-destructiv - iar galeria interpretilor magrebieni, în mare parte neprofesionisti, întregesc cu fortä tragedia acestor dezmosteniti ai lumii contemporane, condamnati de "puterile care este" sä-si asume perpetuu rolurile de tapi ispäsitori, carne de tun si, cel mult, curätitori de veceuri prin apusul Europei.
Un "Babel", într-adevär - un convingätor (si mai ales trägätor la meditatie) portret cvadruplu al lumii zilelor noastre în pluralitatea ei, pentru a releva unitatea umanä pierdutä printre granite si discrepante, în iluzoriul "conflict al civilizatiilor". Si, mai mult decât atât, un film care, färä a da solutii, îsi îngäduie sä ne arate discret drumul spre luminä. Nu masinile (cu conotatii eminamente fatidice si negative) ne vor duce într-acolo, si nici ustensilele aducätoare de moarte (pe care doar un copil ce si-a väzut fratele murind ciuruit aläturi se încumetä sä le sfärâme) ci, poate, capacitatea de a ne îmbrätisa pe un balcon, ca o minusculä patä strälucitoare în bezna unei nopti presärate cu stele oarbe.
Pitbull (Mihnea Columbeanu),
27 ianuarie 2007,
Bucuresti, România
Viotrinitatea
28 Jan 2007, 00:40
Babel o fi intentioant domnul Innaritu,dar tot partea americana a iesit mai bine;chiar daca e el mexican,observam totusi ca o biata femeie poate sa munceasca o viata si tot nu se alege cu mare lucru,chiar daca se sacrifica.In al doilea rand,subtile ironii la adresa familiei perfecte americane,blonda si inchegata,cu o mama si sotie putin cam paranoica si cautatoare de igiena(coaserea ranii pe viu si reactia ei),plus toata isteria mediatica...si acum va intreb:cum s-a gandit el scenaristul ca din tot autobuzul ala s-o nimereasca tocmai pe ea?Intr-adevar,povestea japoneza este cea mai realista,prezinta cu doze bune drama adolescentei.Seamana la unele elemente cu "Crash",ca de obicei nevinovatii sunt cei care platesc(Amelia,fratele lui Yussef)si "no good deed remains unpunished".
Pitbull
28 Jan 2007, 01:13
o mama si sotie putin cam paranoica si cautatoare de igiena(coaserea ranii pe viu si reactia ei),
Partea cu igiena era neesentialä; mai mult conta groaza în fata coaserii pe viu, dupä ce durerile deja o terorizaserä si-i luaserä mintile câteva ore.
acum va intreb:cum s-a gandit el scenaristul ca din tot autobuzul ala s-o nimereasca tocmai pe ea?
Acum îti räspund: s-a gândit asa - hai sä dezvolt povestea pasagerei pe care o nimereste glontul, nu pe a pasagerului din spatele ei, nici pe a celor din fatä.
(Adicä: filmul începe cu tragerea glontului - mai tii minte? Abia pe urmä facem cunostintä cu cuplul de turisti americani asupra cäruia va avea efect.)
In rest, ai si câteva observatii juste. Totusi, ai glosat cam superficial peste tot filmul.
Viotrinitatea
28 Jan 2007, 01:35
Am inteles perfect,draga Pitbull...cauza si efectul;evident ca exista acea ciclicitate care leaga toate povestile,toate destinele:glontul din pusca vanduta crescatorului de capre,incarcat de pusti,care o loveste pe mama celor doi copii.Era si aiurea sa loveasca pe altcineva,poate nu mai aveam legatura cu a cincea poveste.Apropos de groaza ei referitoare la ac si la nesfarsitele ei chinuri de 5 zile(atat au spus ca a stat in spital),cat de miraculos si-a revenit dupa ce a pierdut destul de mult sange,incat a iesit din spital pe picioare,zambind ca in campania pentru guvern,dand mana si facand declaratii presei.Partea cu igiena se lega de refuzul ei de a pune cuburile de gheata in pahar,motivand ca nu cunoaste sursa apei,"for Christ's sake".
florryinn
30 Jan 2007, 22:28
Film prost dar scos la momentul potrivit
Pitbull
31 Jan 2007, 01:03
Nu. Film foarte bun - si scos la momentul potrivit.
Am argumentat mai sus de ce.
PoliFanAthic
31 Jan 2007, 02:36
Nu. Film foarte bun - si scos la momentul potrivit.
Am argumentat mai sus de ce.
Prefer filmele care vorbesc prin cum arata, ce induc si nu ce spun. :P
derzelas
01 Feb 2007, 20:54
Mi-a placut foarte mult si cred ca o sa ia niste premii cu siguranta.E putin "twisted" dar mai reusit decat celelalte de acelasi gen.
Gaandalf
02 Feb 2007, 10:18
Am argumentat mai sus de ce.
tu crezi ca a stat sa citeasca ? parerea ta asa...
Pitbull
02 Feb 2007, 10:46
Sigur cä nu. Cä dac-ar citi, n-ar mai povesti. ;)
Dar poate cä O SA citeascä! 8)
Asa-s eu, un optimist si-un idealist incorijibil... Hai cä Mosii Nicolae si Cräciun abia au trecut, da' acum vine Iepurasu' de Pasti! Abia astept! :happy:
O sa citesc shi ce a scris Pitbull insa cat am citit de la el are dreptate.Un film foarte bun insa sub Crash cred eu fiindca are un ritm mai slabut.Punctul forte al acestui film este emotia care o emana.Regizorul a facut o treaba superba , iar actorii joaca shi ei excelent surprizandu-ma in special cei straini(irakienii mai ales).M-a dezamagit totusi un lucru ori n-am inteles:de ce plange politistul acela dupa ce iese din camera japonezei.Oricum un film peste The Departed chiar daca a provocat mai putina adrenalina.
ShitRocks
04 Feb 2007, 01:59
e faina ideea..si cum se leaga tot pe parcursul filmului :) fain
Carmine Galante
05 Feb 2007, 18:07
@TAMARAINSA
Incerci sa ne transmite ceva? :?
Pitbull
05 Feb 2007, 18:30
Always.
florryinn
05 Feb 2007, 22:28
Bine...nu e chiar asa de slab dar ma asteptam la ceva mai bun.
Cand am auzit ca o sa apara un film numit "Babel" regizat de Alejandro González Iñárritu m-am gandit ca va fi un film grozav (in plus si trailer-ul a fost interesant)
Insa a fost prea "slow paced"(sper ca am scris bine) pentru gustu' meu, prea nostalgic si pe alocuri gratuit(tote dramele alea lacrimogene, amestecate in fel si chip), etc,etc,etc . Pacat...
Iñárritu asta putea sa faca treaba mai buna ("21 Grams" si mai ales "Amores perros" au fost mult mai bune)
Cred ca i-as da 6/10
Mai Pitbull da' de unde comentariul ala inaltator, ca m-ai dat pe spate?
Pitbull
05 Feb 2007, 22:35
Ei, acum, mai putem dialoga, într-adevär...
Nu-i tocmai "înältätor" (unele lucruri mi-au displäcut, am spus si care - culmea! cel mai pe din afarä mi s-a pärut povestea japonezä, favorita multor alti comentatori). Totusi, per ansamblu, m-a convins - si ca intentie, si ca realizare. Cum si ce fel, am încercat sä spun în cronicä.
(De retinut si cä eu, de felul meu, sunt un critic extrem de atroce - deci, dacä un film reuseste sä-mi placä... e si asta o chestie.)
RinTinTin
06 Feb 2007, 12:48
Nu maniera in care realizezi un film da valoarea acestuia, ci substantza artistica.
Babel e un film foarte bun, Crash e un film bun.
Babel e un pic mai sus din punctul de vedere al onestitatii si bunului simtz regizoral, Crash e cam la limita credibilului din acest punct de vedere. Unde Crash substituie tehnicismul dramei, Babel reuseste sa captiveze prin consistentza.
PS: Auzisem ca primele 3 filme ale lui Inarritu sunt o trilogie (citisem un interviu, parca). Sincer, as vrea sa-l vad desprinzandu-se de acest "clash of events", de tehnica povestilor intersectate. I want to see him being straight, lol.
Pitbull
06 Feb 2007, 13:05
Nu maniera in care realizezi un film da valoarea acestuia, ci substantza artistica.
Ba amândouä. Ce te faci, ca sä dau un exemplu extrem, cu "Maria Mirabela", al lui Gopo? Voia sä vorbeascä acolo despre mitologii ancestrale în basmul lui Creangä (cuptorul = elementul foc, fântâna = elementul apä, etc. - si multe altele), despre profunzimea spiritualitätii satului românesc, despre valori perene si victoria omului asupra timpului - si când colo... i-a iesit un fâs! Pentru cä s-a pierdut într-o manierä haoticä, abulicä si amatoriceascä de a face filmul (la fel si-n "Rämäsagul", si-n "Povestea dragostei", si-n "S-a furat o bombä"... substantä artisticä angro, si realizare de-ti vine sä mori)...
On-topic:
Da, si eu as vrea sä-l väd pe Iñárritu lucrând "straight" - ba chiar zic cä TREBUIE. Altfel, riscä sä se manierizeze, si sä piardä tot ce are.
recunoaste, pitbulle, ca babel e un film foarte, foarte plictisitor
Pitbull
07 Feb 2007, 14:37
Ti-as face aceastä pläcere - dar:
- Am urmärit "Babel" cu sufletul la gurä, färä "nici un moment de plictisealä" (spre deosebire de "The Pursuit of Happyness" si, mai ales, "Code Name: The Cleaner"), unde cäscam de-mi trosneau fälcile. (Ca sä nu mai vorbesc de "Charlotte's Web", unde cineva DORMEA SFORAIND în spatele meu - si era vizionare de presä, nu cu public!)
- In jurul meu, câteva zeci de oameni reactionau la fel: atenti, captivati, iar la sfârsit, numai comentarii elogioase (chiar enervant de elogioase - când eu mai si criticam unele chestii, iar ei se încäpätânau sä mä contrazicä).
Prin urmare, nu-ti pot îndeplini dorinta decât cu urmätoarele ajustäri:
Recunosc cä, pentru 4Hero, "Babel" e un film plictisitor (cel putin, asa reiese din mesajul lui).
Honest enough?
StefanDo
07 Feb 2007, 15:29
Cel care dormea profund in spatele lui Pitbull dormea la fel de profund exact langa mine. Mai naspa a fost cand m-a nimerit pe post de perna, ca omu' sare de suta de kile... :D
Pitbull
07 Feb 2007, 19:20
E, vezi? ALA film! 8)
RinTinTin
08 Feb 2007, 11:54
Nu maniera in care realizezi un film da valoarea acestuia, ci substantza artistica.
Ba amândouä. Ce te faci, ca sä dau un exemplu extrem, cu "Maria Mirabela", al lui Gopo? Voia sä vorbeascä acolo despre mitologii ancestrale în basmul lui Creangä (cuptorul = elementul foc, fântâna = elementul apä, etc. - si multe altele), despre profunzimea spiritualitätii satului românesc, despre valori perene si victoria omului asupra timpului - si când colo... i-a iesit un fâs! Pentru cä s-a pierdut într-o manierä haoticä, abulicä si amatoriceascä de a face filmul (la fel si-n "Rämäsagul", si-n "Povestea dragostei", si-n "S-a furat o bombä"... substantä artisticä angro, si realizare de-ti vine sä mori)...
On-topic:
Da, si eu as vrea sä-l väd pe Iñárritu lucrând "straight" - ba chiar zic cä TREBUIE. Altfel, riscä sä se manierizeze, si sä piardä tot ce are.
bine, nu maniera da *neaparat* valoarea filmului. Rectific :)
Ie bine asha, dom shef?:D
Pitbull
08 Feb 2007, 13:17
Have a cigar! :D
Nu am vazut Amores perros, mai de mult cineva spunea ca este mai sfsietor decat 21 gramms. Am vazut 21 gramms si acum Babel.
21 gramms este cea mai imposibil de vizionat drama pe care am vazut-o. Simteam durerea personajelor. Babel insa este un film chiar suportabil. Poate si din cauza faptului ca ma asteptam la ce e mai rau, credeam ca o sa moara cei doi copii, ca japoneza se va arunca de la balcon, ca CB va muri. Dar aici a fost surpriza, in nici un moment nu am crezut ca drama se va materializa in moarte tocami in familia marocanului.
Spune cineva mai sus ca e plictisitor, pentru mine nu stiu cand a trecut timpul si as fi vrut sa mai dureze. Peisajele din Maroc, ritmul de viata din Japonia, bucuria si distractia latina din Mexic, drama familiei americane au facut sa nu imi para deloc ca filmul e lent sau plictisitor. Apropo exista drame pe fast forward ?
Pentru mine Babel este un film foarte bun, pe care l-as revedea cu aceiasi intensitate ca prima oara dar este totusi este sub 21 gramms. Astept cu nerabdare sa vad Amores perros. Vine sau il va da cineva la TV ?
Pt pitbull, nu era gup de turisti americani, unii dintre ei vorbeau franceza.
Ce nu am inteles este de ce a urmarit drama japonezei. Tatal ei a dat arma marocanului dar drama ficei lui nu are nici o legatura cu ce a creat acest eveniment.
Pitbull
10 Feb 2007, 17:10
ma asteptam la ce e mai rau, credeam ca o sa moara cei doi copii, ca japoneza se va arunca de la balcon, ca CB va muri. Dar aici a fost surpriza, in nici un moment nu am crezut ca drama se va materializa in moarte tocmai in familia marocanului.
Foarte interesantä si pertinentä observatie.
Spune cineva mai sus ca e plictisitor, pentru mine nu stiu cand a trecut timpul si as fi vrut sa mai dureze. Peisajele din Maroc, ritmul de viata din Japonia, bucuria si distractia latina din Mexic, drama familiei americane au facut sa nu imi para deloc ca filmul e lent sau plictisitor. Apropo exista drame pe fast forward ?
Din nou, întru totul de acord cu tine. La fel m-am simtit si eu.
Pt pitbull, nu era gup de turisti americani, unii dintre ei vorbeau franceza.
OK, retin - nu c-ar fi esential, dar drept e cä detaliul ästa îmi scäpase.
Ce nu am inteles este de ce a urmarit drama japonezei. Tatal ei a dat arma marocanului dar drama ficei lui nu are nici o legatura cu ce a creat acest eveniment.
Legätura ar fi consta în avansurile pe care i le face politistului venit sä investigheze apropo de puscä - si sugestia (de o frumoasä discretie) cä mama ei s-ar fi sinucis cu aceeasi puscä (deci, o anumitä ciclicitate)... Dar, asa cum am spus si în cronicä, sunt legäturi partiale, incomplet încärcate dramaturgic si semnificativ. De aceea, rämând la pärerea mea cä povestea japonezei, în sine, e dispensabilä. Ce-i drept, cu ea, constructia e mai solidä (se bazeazä pe patru coloane, nu pe trei), dar trebuia ca si a patra coloanä sä fie la fel de strâns sudatä de ansamblul celorlalte. Cum? Prin gäsirea unor conexiuni de cauzalitate (ca îmtre cele trei), nu de simplä consecutie.
Asta-mi aminteste un detaliu semnificativ:
Dupä vizionare, un tip era entuziasmat de povestea japonezei. Oricât încercam sä-i explic cä e insuficient argumentatä, el o tinea mortis pe-a lui: "Da' asa-i în viatä, dom'le! Asta-i realitatea!"
Iar acum, îmi amintesc o regulä de bazä a dramaturgiei (de film în primul rând... dar si de teatru, si a prozei, si a fictiunii în general).
In viatä, predominä legile consecutiei.
In artä, cele ale cauzalitätii.
De stäpânirea cu precizie a acestui echilibru delicat depinde structurarea unui scenariu bun.
(Vezi si cronica mea la "The Pursuit of Happyness", unde päcaul e exact ästa - da' acolo n-am stat sä-l iau asa, la bani märunti.)
Dupa ce am lasat filmul sa se aseze pret de o noapte incep sa cred ca povestea japonezei este de fapt in prim plan. Adica tatal ei a dat pusca care a dus la drama familiei americanilor, care a dus la investigatia politiei, care l-a adus pe politistul japonez in calea ei. M-am gandit ca prin faptul ca a spus politistului ca mama ei s-a aruncat de la balcon a sugerat ceea ce vroia ea sa faca. Si poate a si vrut dar in urma unei discutii intre ei - care nu ne este aratata - el a determinat-o sa priveasca viata in alt mod. Am crezut initial ca biletelul pe care i l-a dat politistului era scrisoarea de adio dar poate fi o scrisoare de multumire. Si astfel cercul pornit prin cadoul tatalui ei se inchide tot in familia japonezului. O drama pornita involuntar de el a adus speranta ficei lui.
Si un amanunt care nu are importanta dra pe care l-am sesizat, glontul care a lovit-o pe CB e la fel de magic ca cel care l-a omorat pe JFK. Glontul nu putea veni din lateral intrucat atocarul venea spre tragator.
Pitbull
11 Feb 2007, 14:37
Din nou, îti dau dreptate cu privire la elementele ciclice pe care le observi la povestea japonezei. Probabil cä Iñ�*rritu s-a ferit sä fie prea ostentativ, si de aici acea inconsistentä a conexiunilor.
Da, e clar cä povestea cu aruncatul de pe balcon sugereazä de fapt intentia lui Chiko.
Cu glontul, e discutabil. Din câte-mi amintesc, autobuzul venea într-adevär spre trägätor, dar nu frontal, ci putin oblic, asa cä era posibil si un impact pe diagonalä. Bagi filmu-n DVD player, dai stop cadru si calculezi traiectoria balisticä.
RinTinTin
12 Feb 2007, 12:24
"In viatä, predominä legile consecutiei. "
Esti sigura ca nu predomina legile cauzalitatii, mon cher?
Unii asha zic:D
RinTinTin
12 Feb 2007, 12:31
- Amores Perros - filmul perfect, de la jocul de cuvinte din titlu (dragoste caineasca), pana la ilustrarea lui magistrala.
-21 Grams - filmul "dark" al "trilogiei masei critice", cum as numi-o, insa prea
spart in bucati. Pacat ca e atat de maruntzit.
- Babel - partea rafinata a trilogiei, mai mellow ca Amores pe alocuri, dar cu o tensiune launtrica foarte puternica, o incheiere excelenta.
Acestea fiind zise, eu n-as vorbi de "cauzalitate". De fapt, nu numai. Ci de un punct critic, de un moment critic, cand lucrurile converg. Cam asa a fost in Amores, si in 21 (btw, premisa titlului e insuficient speculata, iar unele situatii sunt cam patetice, e de departe my least favourite din trilogie). In Babel lucrurile au luat o intorsatura circulara (se poate zice asha ? :D ) .
Daca amores e centrul cercului, 21 constituie multiplele raze ale cercului, atunci babel e cel ce circumscrie trilogia..
Or something :D
Pitbull
12 Feb 2007, 13:51
"In viatä, predominä legile consecutiei. "
Esti sigura ca nu predomina legile cauzalitatii, mon cher?
Unii asha zic:D
Ba si eu sunt sigur(-ä) cä-i cum zic acei "unii", mon cher (sau ma chère).
Da' asta-i la nivel mai mult filosofic, si chiar mai mult metafizic. Iar estetica a fost construitä mai mult pe legi materialiste. Nu cä m-ar încânta treaba asta, da' adeväru-i cäci când încerci s-o abordezi din perspectiva ailaltä, risti s-o dai în barä (doar dacä nu cumva te cheamä Bergman, Tarkovski, sau Abuladze - si n-o zic numai în sensul valorii, ci si al tipului de simtire).
Motivul cred c-ar fi äla cä noi percepem viata la nivel materialist (al consecutiei), iar actul artistic, în latura lui de mymesis, imitä acelasi strat materialist al vietii, adresându-se în paralel perceptiei noastre; metafizica se regäseste în catharsis, care färä mymesis devine lipsit de suport... Si gata, cä iar nu mä mai opresc.
Altfel, metafora ta cu roata, axul, spitele, circumferinta, mi se pare foarte interesantä. Meritä atentie.
@ RInTInTIn
repet fara a fi vazut Amores Perros si fara a putea incerca a face o legatura intre cele trei, punct critic ? Care este punctul critic in Babel ? Eu cred ca in Babel se poate vorbi de cauzalitate pe cand in 21 gramms de punct critic - in viziunea mea cand Sean Penn s-a impuscat.
Pentru orice alt comentariu astept sa vad Amores perros.
RinTinTin
13 Feb 2007, 15:27
"punct critic" nu neaparat temporal.. desi am zis, Babel are o structura circulara.
Pusca e punctul critic (cam tezist simbolul, dar asta e).
Prin punct critic intelg un eveniment culminant al dramei, un eveniment care termina sau este inceputul sfarsitului dramei. Dar care aduna toate partile implicate in evenimentul care a declansat drama. In cazul 21 gramms avem acel moment in care Paul se impusca pentru a evita amplificarea dramei, eveniment ce duce totul spre "concluzia" dramei. Jack primeste semnul asteptat de la Dumnezeu, Cristina isi gaseste linistea sufleteasca pentru a duce totul mai departe iar Paul moare "in a better way".
In Babel in schimb nu exista un astfel de moment. Politistul japonez "probabil" a rezolvat doar problema lui Chieko.
Tu spui : "punct critic, de un moment critic, cand lucrurile converg" si apoi pentru Babel : "Pusca e punctul critic". Dar spre acest punct converg numai povestea japoneza si cea marocana. Nu e nici un moment in care toate dramele, marocana, mexicana, japoneza si americana sa se intalneasca intr-un punct critic. Daca nu consideram necesara o convergenta totala poate momentul in care Yusef sparge pusca ar fi cel mai nimerit.
In cazul insa in care privesti punctul critic "netemporal", trebuie sa te intreb care este echivalentul pustii in 21 gramms.
RinTinTin
14 Feb 2007, 09:06
Prin punct critic intelg un eveniment culminant al dramei, un eveniment care termina sau este inceputul sfarsitului dramei. Dar care aduna toate partile implicate in evenimentul care a declansat drama. In cazul 21 gramms avem acel moment in care Paul se impusca pentru a evita amplificarea dramei, eveniment ce duce totul spre "concluzia" dramei. Jack primeste semnul asteptat de la Dumnezeu, Cristina isi gaseste linistea sufleteasca pentru a duce totul mai departe iar Paul moare "in a better way".
In Babel in schimb nu exista un astfel de moment. Politistul japonez "probabil" a rezolvat doar problema lui Chieko.
Tu spui : "punct critic, de un moment critic, cand lucrurile converg" si apoi pentru Babel : "Pusca e punctul critic". Dar spre acest punct converg numai povestea japoneza si cea marocana. Nu e nici un moment in care toate dramele, marocana, mexicana, japoneza si americana sa se intalneasca intr-un punct critic. Daca nu consideram necesara o convergenta totala poate momentul in care Yusef sparge pusca ar fi cel mai nimerit.
In cazul insa in care privesti punctul critic "netemporal", trebuie sa te intreb care este echivalentul pustii in 21 gramms.
Well, intr-unul poate fi netemporal, intr-unul temporal, nu?
OK.
A mai remarcat cineva ce bine suna September din 1978 a lui Earth Wind & Fire ?
herbert
17 Feb 2007, 23:48
poate am mai spus-o pe aici - Babel va lua Oscarul pt cel mai bun film, desi "The Departed" il merita mai mult...
si inca ceva: acest Alejandro Gonzales Inarritu lasa impresia ca poate lucra numai in stilul puzzle. are trei filme si pe toate la mozaicat... e previzibil deja...
Pe ce te bazezi cand spui ca Babel va lua Oscarul ?
Simt o critica fina la adresa americanilor in babel, fobia terorista. Asa ceva nu e pe placul lor. Pe cand The departed e un pur american movie. Daca mai pui si ca MS nu a luat niciodata Oscarul "we have a winner".
Mie insa sincer imi e greu sa aleg intre cele doua. Poate in cele din urma as alege Babel.
Ref modul in care lucreaza in mozaic, nu am nimic impotriva. In plus din cate se spune e o trilogie si asta poate da o explicatie. In cele doua cate am vazut de la el nu am fost obosit, enrvat sau plictisit de previzibilitatea evenimentelor. Orcum imi place ideea de a prezenta acelasi eveniment cu doua camere diferite la momente diferite ale filmului. Daca cineva foloseste mozaicul repetat acest procedeu prea des devine previzibil. Daca cineva copiaza mozaicul e un tip lipsit de iventivitate. Chiar se poate ceva nou in permanenta? Parca s-a mai discutat pe aici, cine a folosit prima oara mozaicul ? Mie acum imi vine in minte Once uopn a time in America dar o fi fost ceva inainte.
gionloc
24 Feb 2007, 00:47
tocmai a poposit Babel(ul) si in Cluj.
sper ca Fîntîna lui Aronofsky, o alta poveste pe care o astept cu nerabdare, nu va ajunge în salile locului abia la o luna dela premiera naþionalã!
abia înainte de a aºterne aceste gînduri am citit pagina dinainte ºi, pentru a nu spune doar cã mi-am întîlnit pasiunea pentru Inarritu in rindurile lui Pitbull, am sã caut un alt parcurs în istoria de pe ecran.
în fiece moment al poveºtii, dupã ce glonþul a spart geamul autocarului, nu înainte de a fractura trupul lui Susan ºi dupã ce va ucide linearitatea narativã (de altfel, e singura moarte trãitã în direct în film), am simþit cã Babel este cel mai bun din serie:
dupã ce l-am cunoscut pe Melquiades Estrada m-am îndoit adesea de forþa expresivã a lui Inarritu. fãrã sã încerc însã a relua imediat 21 Grams ori Amores Perros. dupã Melquiades aveam impresia cã Inarritu trebuie sã îi recunoascã mult din calitatea filmelor sale lui Arriaga. iar dupã ce au anunþat cã Babel va fi ultima lor colaborare, oarecum stãruiam cu încãpîþînare în nedumerirea mea referitoare la cine datoreazã celuilalt mai mult... cumva, pentru mine, un diferend asemãnãtor celui dintre Kusturica si Bregovic, insa la un alt nivel.
Babel - un film despre frîngeri, rãsfrîngeri ºi itinerarii.
Puºca Winchester:
fabricatã în SUA, este cumpãratã de un japonez care o face cadou unui ghid marocan care o vinde unei familii de pãstori. focul ei fractureazã umãrul (frîngerea!) unui cetãþean american (Susan), în aceastã rupturã trupeascã se va oglindi (rãsfrîngerea!) dragostea soþului ei, reînnodînd un destin-laolaltã în cãutarea cãruia cei doi plecaserã... Babel-ul [absenþa înþelegerii, absenþa relaþionãrii] vizibil în întîlnirea personajelor - fie cã este vorba de pasagerii busului, fiecare simþind-ºi-gîndind-pentru-sine, fie cã este vorba de relaþiile anchetatori-anchetaþi din Maroc, fie cã este vorba despre legãturile existente între tinerii japonezi în acele conjucturi frinte ºi ele de un handicap - este dãrîmat tocmai de cãldura rãspînditã de puºcã: contactul cu acea armã sudeazã pînã la urmã fiece nucleu dizlocat a priori - cuplul Richard ºi Susan agoniza înainte, apoi revine la viaþã, se re-formeazã, se re-grupeazã (copiii lor sînt salvaþi), familia marocanã trãia sub un iluzoriu traiect onest, vizibil (iluzoriu) în intimitatea surorii ochitã prin spãrtura din zid ºi în teribilismul (inocent) specific virstei celor doi bãieþi; acestea frîng aparenta liniºte a familiei, coeziunea internã fiind apoi refãcutã exact prin frîngerea cauzei acestei istorii - puºca. Drama tinerei japoneze se deruleazã tot între douã momente capitale avînd în prim plan urmãri ale existenþei armei: cu acea puºcã mama i se sinucide, dublindu-i carenþa de realitatea - pe lîngã handicapul fizic, apare ºi unul psiho-social; frenetismul trãirilor sale negative - proporþional cu tumultul metropolei (ºi cu estetismul istoriei!! o idee la care voi reveni pentru a inchide nedumerirea pe care mi-am întreþinut-o înainte de Babel) - se domoleºte în îmbrãþiºarea pãrintelui, contemporanã cu distrugerea armei; în acelaºi timp, îmbrãþiºarea tatã-fiicã poate fi privitã ºi ca o acceptare a modalitãþii în care destinul familiei s-a în-scris: ceea ce tatãl afirmã cã a declarat de nenumãrate ori poliþiei - sinuciderea soþiei sale, probabil cã Chieko povesteºte în biletul dat poliþistului.
dacã fiinþa-împreunã este etalonul de judecatã al istoriei din Babel, singurii care sfirºesc într-un punct inferior povestea, singurii care pierd, singurii pentru care lumea devine un Babel, sînt mexicanii. de altfel, ei sînt ºi singurii asupra cãrora drumul puºtii nu graveazã însemne. ei nu cunosc focul, cãldura armei, astfel cã istoria lor laolaltã nu are puncte de susþinere.
Babel se rupe de predecesoarele sale (ºi) prin aceea cã priveºte istoria dpdv estetic (scenele high din episoadele petrecute în Japonia, de ex.), nu numai prin faptul ca forþeazã ºi mai mult estetismul istorisirii - dpdv realizatoric alternanþa este specificã fiecãrui film, însã ea este resimþitã diferit în fiece caz: dacã în Amores Perros e o simultaneitate, iar în 21 Grams e o continuitate alcãtuitã însã din blocuri de realitate spartã, fãrîmiþatã la maximum, în Babel e vorba de o frîngere temporalã totalã - dacã privim punctul de start al rupturii temporale (geamul strãpuns de glonþ) ca fiind prezentul istorisirii, atunci avem o astfel de pendulare: trecut, viitor, prezent, viitor, viitor, prezent *
Deºi istoria filmului se deruleazã în plin soare pînã la scena finalã, necontenit mi-a ºuierat în urechi replica lui Dennis Hopper din Blue Velvet: de fiecare datã cînd soarele era fixat de cãtre obiectiv auzeam vocea lui Frank Booth – Now it’s dark!.
* dupã încã o vizionare voi re-preciza acest parcurs temporal.
crissis
24 Feb 2007, 16:26
în fiece moment al poveºtii, dupã ce glonþul a spart geamul autocarului, nu înainte de a fractura trupul lui Susan ºi dupã ce va ucide linearitatea narativã (de altfel, e singura moarte trãitã în direct în film), am simþit cã Babel este cel mai bun din serie:
probabil ca nu. unul dintre copiii marocani este impuscat de politie si din cite-mi amintesc nu mai misca.
mi-a placut peisajul sterp al muntilor, reflectat parca pe figurile pline de riduri ale pastorilor maghrebieni
apoi imediat ritmul trepidant al unei sofisticate civilizatii high-tech, tokyo by night. misto contrastul, asta e avantajul unei perspective globale.
imi vin in minte cuvintele lui mark knopfler: "we have just one world, but we live in different ones". cred ca se potrivesc aici.
distroe
24 Feb 2007, 22:14
Crash e mai emotional.
In alta ordine de idei,pornind de la ce a zis Pitbull, nu stiu daca e vorba de sens moral in Babel.Poate ideea ca,dincolo de frontierele care nu cad odata cu globalizarea,toti oamenii impartasesc frica,speranta,sau frustrarea. Lupta pentru viata a lui Susan,spaima lui Richard , dragostea ca de mama a Ameliei nu-s lectii de bine sau rau - sunt doar acele lucruri autentice.Ca si gestul,simplu ( dar cu ce incarcatura emotionala!) de a-ti asista sotia grav ranita - o scena care m-a dus cu gandul la "Hable con Ella"- sau scenele in care politistul marocan trage un picior batranului ( pur si simplu decupat din realitate),iar mai apoi deschide focul asupra micilor "campioni" la tir ( Unde era Unicef? :D - scena e super dramatica si super bine filmata,in sine merita un 10).
Fata de Crash,cum spuneam, filmul nu e lacrimogen. Starile prin care trec personajele frica, atasamentul,bucuria sunt viscerale ( daca nu si "umorale" cu atata sange in prim plan). Adrenalina, furia, dorinta de a trai,grija,nu se descarca prin batiste si nu pun constiinta la bataie. "Desertul mi-a secat izvorul lacrimilor", spunea Saint Exupery.
In desertul din Babel,marocan sau mexican, oamenii isi vorbesc fara cuvinte prin starile limita autentice. Care oricat de diferite ar fi culturile,ii apropie pe toti.
Minunata de altfel perspectiva umana asupra arabilor,pusi la zid unanim de la 9/11 incoace, cum niste bieti sateni au mai multa compasiune decat niste occidentali, chiar si pentru niste straini. O imagine sincera, cu straini - arabi,mexicani,asiatici - buni si occidentali - poate la fel de buni
gionloc
24 Feb 2007, 23:04
probabil ca nu. unul dintre copiii marocani este impuscat de politie si din cite-mi amintesc nu mai misca.
da, insa, vazind reactia fratelui sau (implorindu-i pe politisti sa-l salveze, omorindu-l in schimb pe el), vazind faptul ca a fost ridicat si scos pe targa din zona.. am presupus faptul ca inca era in viata!
:)
silver_boy
15 Mar 2007, 00:32
...o sora exhibitionistã, un frate incestuos, o dadaca iresponsabilã, o asiatica mutã ºi ne...ortodoxã, un nepot imbecil, o puºcã, o nevastã, un Brad Pitt...niºte nuntaºi mexicani, un mire beat...peisaje siberiene, un vecin cu aliurã de afgan, un cîrd de capre...mult Laplace
peste toate astea (cum ar spune poetul) "muzica dinivã...ca o amfetaminã"
sub Amores Perros ( but... destul de ok)
cu bile albe a la Turcescu pt. secventele colectiv-lente, amestec indiscernabil de abandon, reverie, somnambulism ( nunta "aztecã", dansul cu ciºmelele ( ºi iarãºi poetul: simt în venã...disoluþia perenã)
Pitbull
15 Mar 2007, 10:53
Plus, evident, diferenta dintre "Babel" si CineMagia.
Acolo, unii bat dealurile si muntii.
Aici, unii bat numai câmpii.
Chantal
17 Mar 2007, 22:42
Mie mi-a placut foarte mult. Tocmai l-am vazut si impresia este foarte puternica. Actorii joaca exceptional, si iese in evidenta Rinko Kikuchi (Chieko) si modul in care isi transmitea suferinta doar prin privirea expresiva si gestica - nu la indemana oricarui actor.
Brad Pitt si Cate Blanchett au fost foarte credibili impreuna, iar scena cand el o ajuta sa urineze intr-o cratita si dupa aceea se saruta, plus dialogul, este una dintre cele mai puternice si emotionante scene pe care le-am vazut vreodata.
Martin Scorsese trebuia sa ia un Oscar si il merita cu varf si indesat de prea mult timp, dar Babel a fost peste The Departed, din punctul meu de vedere.
Alex Leo Serban
18 Mar 2007, 05:58
subscriu cu ambele miini!
n-am nimic cu The Departed al lui Scorsese, dar Babel desi favorit la partea critica, nu avea cum sa castige Oscarul. pe ce imi bazez ipoteza. Pe faptul ca Oscarurile au devenit de ceva vreme un show unde poti intui in cateva clipe cine pune mana pe statueta. Martin Scorsese trebuia sa castige demult un Oscar, cam de pe la casino incoace , dar se nimerea ca in fiecare an sa fie un criteriu de decernare a premiului care ii sufla maetrului poleita-i statueta. Cum anul trecut "Crash", castiga premiul, in defavoarea multi-controversatului si premiatului pe alte plaiuri "Brokeback Mountain", "Babel" dadea un iz de deja vu, prin prisma impletiturii de povesti.
Partea absoluta amuzanta a fost momentul celor trei prieteni veniti sa-i dea inmarmuritului Scorsese Oscarul, iar Jack Nicholson venit sa decerneze "the best movie", n=ar mai fi dat de gandit la nimei asupra castigatorului.
Macar bine ca i-au si lui Scorsese un Oscar, nu de alta dar nu vroiam sa-l vad ca pe Peter O'Toole, nominalizat dar cu un Oscar per intreaga ;) cariera. ;) ;)
Coshava
10 May 2007, 22:09
Am vãzut ºi eu filmul - plãcut. Citit ºi comentariile - plãcut ºi ele.
Am doar un comentariu aºa ... în treacãt ...
21 gramms este cea mai imposibil de vizionat drama pe care am vazut-o. Simteam durerea personajelor. Babel insa este un film chiar suportabil. Poate si din cauza faptului ca ma asteptam la ce e mai rau, credeam ca o sa moara cei doi copii, ca japoneza se va arunca de la balcon, ca CB va muri. Dar aici a fost surpriza, in nici un moment nu am crezut ca drama se va materializa in moarte tocami in familia marocanului.
{...}
Ce nu am inteles este de ce a urmarit drama japonezei. Tatal ei a dat arma marocanului dar drama ficei lui nu are nici o legatura cu ce a creat acest eveniment.
Cred cã era necesarã ºi dimensiunea japonezã dintr-un motiv simplu ( mie cel puþin aºa mi se pare, deºi poate gândesc cam schematic ) - sã enunþe complet, din toate punctele posibile de vedere ( sau cel puþin aºa pare, aºa a gândit autorul ) posibilitatea unei civilizaþii/societãþi la actualul moment :
- civilizaþia dezvoltatã "expansivã" - americanii;
- civilizaþia sub/ne-dezvoltatã ºi neatinsã/neinfluenþatã decât de pãrþile negative ale "dezvoltãrii" - arabii, în rândul cãrora se consumã ºi drama finalã;
- civilizaþia sub/ne-dezvoltatã dar aflatã sub influenþa alteia net superioare - mexicanii;
- civilizaþia dezvoltatã "prãbuºitã în ea însãºi" - japonezii, unde se aflã ºi personajul care suferã de o cvasi-imposibilitate de comunicare inclusiv la nivel fizic.
Cam de-asta cred cã era nevoie - logic vorbind - de patru poveºti diferite ( deºi ºi mie cea japonezã mi s-a pãrut cã nu prea e legatã decât vag de restul, dar asta probabil se ºi voia sau aºa era normal sã fie ... :? ).
Pãrerea mea proprie ºi personalã fireºte. :)
Umor negru :o ? Maama, ce furtuna - elicopter, tel. la ambasada, razii ale politiei! Cata risipa de forte angajate in prinderea teroristilor, in salvarea unei necunoscute, dar americane muieri! Si oamenii mor de foame, si femeile sunt batute de jandarmi, si copiii sunt ucisi... dar despre toate astea s-a mai spus si in alte filme.
Hmm, insiruirea asta_bautori de apa imbuteliata, gaini sacrificate, nuntasi beti, sate imbacsite de mizerie, de babe atotstiutoare, dar lipsite de medic_imi evoca mai degraba spatiul autohton. Or fi altii impresionati de diferentele culturale. Eu nu, traiesc in Romania. ;)
Drama din Tokio, probabil o idee mai veche (sau mai noua) a scenaristului, atasata, conectata ca doar se integra bine in titlu si in tema. Placut la mine ideea. Am ramas dupa vizionare cu ceva imagini cand cu sunet, cand fara. Interesant ar fi si un film zgomotos cand cu imagine, cand fara.
Poate iau eu drept sarcasm romantismul pur?
gionloc
19 May 2007, 15:26
Am ramas dupa vizionare cu ceva imagini cand cu sunet, cand fara. Interesant ar fi si un film zgomotos cand cu imagine, cand fara.
vezi ca ie piratii din caraibe la cinema, acolo nu se da nici cu romanitism, nici cu diferente culturale, nici nu se lasa cu risipa!
si, mai ales, acolo chiar nu iti va fi solicitat 'creieru' pentru a intelege cum un punct de vedere mut introduce spectatorul in universul ciuntit al unei fete...
si cu tine si fara tine, babel-ul tot un film deosebit este!
Pt. gionloc: probabil m-ai inteles gresit. Nu il vad deosebit, dar nici nu am spus ceva de rau. Din contra... in propozitia la care te referi, chiar ii aduceam un elogiu regizorului. Sa-mi cer scuze ca percep mai putin latura romantica a acestui film decat pe cea sarcastica? De ce? E punctul meu de vedere. Ah, te deranjeaza limbajul eliptic? Macar pun apostrof, deci este corect, chiar daca nu se ridica la nivelul pretentiilor tale. Te rog sa-mi vb. frumos sau sa nu o faci deloc. Nu suntem in gara. Cel putin asta speram in momentul inregistrarii mele pe forum.
Pitbull
19 May 2007, 16:13
Nu te grija, Cavaler (sau poate Rege) de Caro, poate cäci bunul nostru Gionloc a perceput oarecum p-aleitär mesajul matale, dar el e totusi unul dintre gentlemanii cinemagicieni, desi oarecum mai intransigent de felu-i. Aibi însä räbdare, si-n curând vei crede cä peronul gärii din Scaietii de Câmpie e Ambasada Frantei, pe lângä CineMagia. ;)
hellsteed
19 May 2007, 16:16
Cinemagia salveaza Romania :w00t: :w00t: :w00t:
Voi fi nevoit sa ma adaptez, deci! Np. Thx pt."innobilarea" pseudonimului meu, dar este un cuvant latinesc pe care mi l-am insusit ca atare si nu are nici o legatura cu jocul de carti.
gionloc
19 May 2007, 17:19
Pt. gionloc: probabil m-ai inteles gresit. Nu il vad deosebit, dar nici nu am spus ceva de rau. Din contra... in propozitia la care te referi, chiar ii aduceam un elogiu regizorului.
vai si amar - :oops:
mi-am tot zis io ca e ceva cu mesajul tau... ca nu inclina balanta in vreo directie, asa ca, se pare ca am tras io de ea (de balanta) acolo unde am avut chef - incit sa apara mesajul vizibil mai sus...
:lol: - adevaru-i ca nu prea agreez si rar imi ies mesajele negativ-comice la adresa cuiva (uneori imi ies cele argumentat-critice)...
asa ca io te-as ruga sa mai imi dai voie sa ma asez pe linga posturile tale.
eu ma angajez ca voi fi mai atent!
:)
si ca totul sa fie mai bine incadrat, poate imi/(ne) vei spune si cum ai simtit Babel in comparatie cu filmele aterioare ale regizorului mexican (Amores, 21 Grams).
toate cele bune!
Sorry, John, nu am obiceiul a imparti filmele in bune si proaste, nici a spune ca-mi plac sau nu. M-am gandit ca poate e nevoie si de parerea mea. Daca nu... Amores perros mi-a parut o poveste (sau mai multe) tipic sud-americana. Placut la mine povestea, dramatismul accentuat pe alocuri si multe, multe secvente incarcate de simboluri (existente in film sau doar in mintea mea). M-au impresionat usile deschise, adica trecerile dintr-un plan in altul, dintr-o poveste in alta. Ce sa spun? Ocupa un loc intre filmele mele preferate. 21 Grams insa abunda in astfel de usi, fiecare cu semnificatie proprie. Nu ca m-as fi ratacit, dar unde-i mult si nu mai lasa loc la imaginatie... De altfel, nu ma omor dupa dramele casnice. Si daca Babel o fi tot una dintre ele si nu exista nici un accent pe un musulman banal si binevoitor care nu primeste banii? Ca eu acolo il vad. Oricum, trilogie cred eu ca e mult spus. Poate e doar stil.
Edit: a se vedea referire la naturalismul sud-american, nu a se crede ca m-am apucat sa redesenez harta politica a lumii.
musetell
20 May 2007, 07:12
..mie mi-a placut foarte mult BABEL, este unul dintre filmele mele preferate. si muzica filmului a fost foarte buna si in concordanta cu fiecare dintre povesti. mi-a placut foarte mult si interpretarea lui Brad, nu ma asteptam sa poata fi atat de profund. a fost un film din care am avut multe de invatat.
:) :) :)
Neuptolem
20 May 2007, 12:38
mi-a placut foarte mult si interpretarea lui Brad, nu ma asteptam sa poata fi atat de profund
:shock: Brad? Interpretare?? Ba si profunda, zici???
A jucat mai prost decat in Troy!... :hmm:
De la Spy-Game incoa' n-a mai jucat nimic.
Tu n-ai vazut ca omul s-a straduit sa joace cat mai prost ca o ironie la adresa Academiei ce nu l-a mai nominalizat de la Twelve Monkeys incoace la Oscar??? Mai ales cand Leo a Caprei (pe care odata i-l surclasa!) a avut in ultimii ani nominalizari cu duiumul??? Si cati alti actori inferiori talentului lui Pitt au fost rasplatiti...s-a saturat omul. Acum incearca sa joace cat mai prost.
devil_doll
20 May 2007, 13:07
Si cati alti actori inferiori talentului lui Pitt au fost rasplatiti...s-a saturat omul. Acum incearca sa joace cat mai prost.
:lol: imi place rationamentul.e tipic romanesc:daca nu iti iei cascavalul pentru munca ta atunci nu se mai merita si iti bagi direct piciorul. bine ca domnul cetina de brad nu gandeste la fel, iar in legatura cu performanetele lui actoricesti.. :w00t: ala e actor? principalul lui minus e tocmai faptul ca e atat de aratos, asta surclaseaza in ochii tuturor un posibil talent si face spectatorul sa il priveasca doar ca simplu obiect de decor, frumos ce-i drept, dar static si fara nici o farama de substanta..si faptul ca arata ravasit, nedormit si nespalat nu il face profund..il face doar inestetic, potrivit in atmosfera de apocaliptic si dezintegrare.
Neuptolem
20 May 2007, 13:34
Si cati alti actori inferiori talentului lui Pitt au fost rasplatiti...s-a saturat omul. Acum incearca sa joace cat mai prost.
:lol: imi place rationamentul.e tipic romanesc:daca nu iti iei cascavalul pentru munca ta atunci nu se mai merita si iti bagi direct piciorul. bine ca domnul cetina de brad nu gandeste la fel, iar in legatura cu performanetele lui actoricesti.. :w00t: ala e actor? principalul lui minus e tocmai faptul ca e atat de aratos, asta surclaseaza in ochii tuturor un posibil talent si face spectatorul sa il priveasca doar ca simplu obiect de decor, frumos ce-i drept, dar static si fara nici o farama de substanta..si faptul ca arata ravasit, nedormit si nespalat nu il face profund..il face doar inestetic, potrivit in atmosfera de apocaliptic si dezintegrare.
Si mie imi place rationamentul tau. E tipic unora de pe forum de a contrazice doar de dragul conmtrazicerii. :hmm:
N-oi vrea sa-mi aduc un avocat al lui Brad Pitt? Sau chiar pe el sa-ti explice acum, aici, ce si ce???
mi-a placut foarte mult si interpretarea lui Brad, nu ma asteptam sa poata fi atat de profund
:shock: Brad? Interpretare?? Ba si profunda, zici???
A jucat mai prost decat in Troy!... :hmm:
De la Spy-Game incoa' n-a mai jucat nimic.
Tu n-ai vazut ca omul s-a straduit sa joace cat mai prost ca o ironie la adresa Academiei ce nu l-a mai nominalizat de la Twelve Monkeys incoace la Oscar??? Mai ales cand Leo a Caprei (pe care odata i-l surclasa!) a avut in ultimii ani nominalizari cu duiumul??? Si cati alti actori inferiori talentului lui Pitt au fost rasplatiti...s-a saturat omul. Acum incearca sa joace cat mai prost.
e unul din cele mai bune roluri ale sale si trebuie sa fii orb sa nu vezi asta.
"joaca prost sa ironizeze academia" :lol: am auzit-o si pe asta.
omul este un pro, n-ar risca niciodata sa phoota un film intreg din cauza unui moft.
si daca ti se pare c-a jucat prost in troy, de ce l-ai pus pe ahile la avatar?
Neuptolem
20 May 2007, 14:39
e unul din cele mai bune roluri ale sale si trebuie sa fii orb sa nu vezi asta.
"joaca prost sa ironizeze academia" am auzit-o si pe asta.
Atunci cum explici nominalizarea lui Leo a Caprei la Oscar atat la Diamantul aflat la menstruatie cat si Departedul?
"joaca prost sa ironizeze academia" am auzit-o si pe asta.
A fost o stire, cred pe cinemagia, acum un an, maxim doi. Era foarte nemultumit de Academiei, ceva de genul: "...de la Twelve Monkeys nu am mai fost nominalizat...o sa-mi dea si mie un Oscar la batranete de consolare..."
Nu stiu daca stiai, dar Brad Pitt tine foarte mult la actorie; dupa "7 ani in Tibet" (unde are un look de invidiat) a dorit (cerut!) sa joace numai in rol de dur, special sa indeparteze imaginea asta de sex-simbol (James Dean, Robert Redford downloadat), pe adolescentele disperate...se pare ca, critica adusa pentru Fight Club l-a daramat (se vede ca s-a straduit mult in acel film, eclipsat insa de Norton).
si daca ti se pare c-a jucat prost in troy, de ce l-ai pus pe ahile la avatar?
Mie nu mi se pare ca a jucat prost in Troy (toti in afara mea, cred asta). Avatarul e 8) , nu exista imagine mai reprezentativa pe net cu Neuptolem din Iliada. ;) Plus ca asa, cu avatarul meu, mai intimidez si eu pe cate unii prin picture, cand ma contrazic aici pe forum, daca experienta nu m-ajuta. E un drog. Sunt dependent. De o atitudine. De razboinic. Necesara pe forum, din cate am vazut. Multumesc Academiei...
Care e povestea din spatele avatarului tau? :lol:
Neuptolem
20 May 2007, 14:46
A fost o stire, cred pe cinemagia, acum un an, maxim doi
Recorectez: nu era d epe cinemagia. Era o revista. Oricum, atitudinea lui din Babel explica totul. Fetita aia asiatica ce-si arata pussy-cica a fost nominalizata la Oscar, el???
e unul din cele mai bune roluri ale sale si trebuie sa fii orb sa nu vezi asta.
"joaca prost sa ironizeze academia" am auzit-o si pe asta.
Atunci cum explici nominalizarea lui Leo a Caprei la Oscar atat la Diamantul aflat la menstruatie cat si Departedul?
n-a fost nominalizat pt departed
A fost o stire, cred pe cinemagia, acum un an, maxim doi. Era foarte nemultumit de Academiei, ceva de genul: "...de la Twelve Monkeys nu am mai fost nominalizat...o sa-mi dea si mie un Oscar la batranete de consolare..."
de aici pana la a juca prost intentionat e mult. daca nu ti-a placut, foarte bine. dar nu crea teorii fanteziste pt a explica asta.
Nu stiu daca stiai, dar Brad Pitt tine foarte mult la actorie
no shit
Care e povestea din spatele avatarului tau? :lol:
Metropolis
nu judeca totul dupa nominalizarile academiei. dac-a fost nominalizat nu inseamna ca e bun, daca n-a fost nu inseamna ca e prost. it's not all about the oscars. academia gusta un anumit gen de cinema. simplu.
Neuptolem
20 May 2007, 17:45
A fost o stire, cred pe cinemagia, acum un an, maxim doi. Era foarte nemultumit de Academiei, ceva de genul: "...de la Twelve Monkeys nu am mai fost nominalizat...o sa-mi dea si mie un Oscar la batranete de consolare..."
de aici pana la a juca prost intentionat e mult. daca nu ti-a placut, foarte bine. dar nu crea teorii fanteziste pt a explica asta.
Man, iti dai seama de un actor cand joaca prost? Revezi Babel, pur si simplu te simti jignit cand il vezi pe Brad in filmul asta...e ca si cum Ronaldinho ala ar da peste poarta de fiecare data din cele 7 ocazii intr-un meci (scuze de exemplu daca n-o fi inspirat dar n-am altul mai sugestiv acum). Si nu stiu ce nu ai inteles din spusele cu Academia.
Nu stiu daca stiai, dar Brad Pitt tine foarte mult la actorie
no shit
Fara smekerisme dintr-astea la adresa mea! :hmm: Documenteaza-te cu toate declaratiile lui Brad Pitt dupa Legend of the Fall si tot ce a spus inainte de Noua Epoca (Fight-Club, Snatch etc.).
Corelat, completat, combinat, conectat, cocktailizat cu ce a spus:
ala e actor? principalul lui minus e tocmai faptul ca e atat de aratos, asta surclaseaza in ochii tuturor un posibil talent si face spectatorul sa il priveasca doar ca simplu obiect de decor, frumos ce-i drept, dar static si fara nici o farama de substanta..si faptul ca arata ravasit, nedormit si nespalat nu il face profund..il face doar inestetic, potrivit in atmosfera de apocaliptic si
Mai trebuie sa precizez ca interpretarea din seria Oceanului e o dovada de cinism, relaxare, sfidare, durere in spanac de Academie??? Sau isi strange verzisori pentru Football-Team, escapadele cu Angelina dupa el prin Lumea a Treia, oarece buticuri de amenajari interioare de prin LA??
gionloc
20 May 2007, 18:16
de aici pana la a juca prost intentionat e mult. daca nu ti-a placut, foarte bine. dar nu crea teorii fanteziste pt a explica asta.
Man, iti dai seama de un actor cand joaca prost? Revezi Babel, pur si simplu te simti jignit cand il vezi pe Brad in filmul asta...e ca si cum Ronaldinho ala ar da peste poarta de fiecare data din cele 7 ocazii intr-un meci (scuze de exemplu daca n-o fi inspirat dar n-am altul mai sugestiv acum).
:shock:
Neuptolem, repede o cana de ceai fierbinte, un saridon si un somn bun.
cred ca ai febra mare! :P
Neuptolem
20 May 2007, 18:44
de aici pana la a juca prost intentionat e mult. daca nu ti-a placut, foarte bine. dar nu crea teorii fanteziste pt a explica asta.
Man, iti dai seama de un actor cand joaca prost? Revezi Babel, pur si simplu te simti jignit cand il vezi pe Brad in filmul asta...e ca si cum Ronaldinho ala ar da peste poarta de fiecare data din cele 7 ocazii intr-un meci (scuze de exemplu daca n-o fi inspirat dar n-am altul mai sugestiv acum).
:shock:
Neuptolem, repede o cana de ceai fierbinte, un saridon si un somn bun.
cred ca ai febra mare! :P
gionloc, pastreaza saridonu', thanks! am fost fan Brad Pitt, si crede-ma, m-am simtit jignit de prestatia nesemnificativa, normal ca a dat ceva substanta cand l-a imbrancit pe ala : 'I kill you!" si ajutorul acordat lui Blanchett (oare Angelina nu a fost geloasa? :))) cu vasul de urinat, iar plansul la telefon din ultima scena cu fetitza (numai lacrimogen n-o fi) samd. scena cu marocanul ce nu primeste banii, pai 90% din emotie o trezeste marocanul (whatever, juma' din scenariu), 9% soundtrackul si 1% Brad Pitt!
Uite, m-ai convins sa-i fac o analiza serioasa (in stil Pitbull), zilele astea, cand voi avea timp, am sa-l revad (No.3) si vin aici cu argumente mai concrete. Povestea din Tokyo este colosala...Adriana Barraza dezorientata in desert, nominalizata pt rol secundar e perfecta!...etc.
Brad Pitt strica acest film! Mai bine nu juca!
gionloc
20 May 2007, 19:13
am fost fan Brad Pitt, si crede-ma, m-am simtit jignit de prestatia nesemnificativa.....etc.
Brad Pitt strica acest film! Mai bine nu juca!
pai:
1. cred ca tie iti plac toate rolurile in care Brad Pitt e in realitate nesemnificativ si il faci tu semnificativ - ca prestatie actoriceasca - vezi Mr Smith, Ocean 11 12 13-14... astfel ca
2. atunci cind Pitt e intr-adevar patruns de o partutura buna si prin el personajele pulseaza coerent, sanatos, dramatic - in functie si de cerinte, evident - 12 Maimute, Se7en, Babel, Snatch, Fight Club - tu il vezi pierdut in spatiu fiindca deja is deformate instrumentele cu care masori cantitatea de talent a lui BP.
Nu arabul pune in valoare scena refuzului sumei intinse de Pitt, ci gestul sau, iar gestul sau este evidentiat in jocul celor doi actori. ca Pitt are un rol ingrat - intinde bani. e ok (pina la urma vine dintr-o lume unde gesturile au valoare monetara ;) )
sarutul Pitt-Blanchett imediat dupa olita este una dintre cele mai puternice si mai convingatoare scene prezentind o iertare; sprijinul si iubirea tisnesc din actul celor doi... la telefon se chinuie sa nu plinga! isi retine durerea, iar scena e la inceputul povestii chiar daca e prezentata la final :P
ai vazut Paris, je t'aime? are acolo Isabel Coixet un filmulet in care e vorba de un tip care se pregateste sa-si paraseasca sotia, insa, pina s-i spune ceea ce are in gind, afla ca ea are leucemie si, instantaneu, isi schimba parcursul... ei bine, ceea ce schibmbarea aia presupune, Brad Pitt portretizeaza excelent in Babel. din fiecare gest al personajului sau alaturi de sotia sa musteste umanitatea.
:)
oricum, astept disecarea partiturilor actoricesti selon Neuptolem! :D
Neuptolem
20 May 2007, 20:02
Inteleg unde vrei sa bati, in fiecare propozitie nu faci decat sa-mi transmiti acelasi lucru. Voi reveni oricum cu amanunte, ideea e ca lui Brad Pitt nu i se potrivesc toate rolulile, cum nici unui actor nu-i merge ca-n manusa o tolba de caractere, insa eu unul vad in el numai un evantai restrans de interpretari.
Aici nu te-am inteles deloc! Toti criticii considera ca prestatia din Fight-Club e slabuta. In 12 Maimute joaca de Oscar (am si spus), in Snatch are rolul vietii lui (my opinion, sarita, insa nu departe de adevar), Se7en bine, Babel...si I'll be back! ;)
musetell
20 May 2007, 20:05
am vazut pareri impartite si iarasi impartite pe acest forum legat de acest subiect..mie chiar mi-a placut BABEL, chiar extrem de mult..intr-o lume atat de comerciala si atat de superciala cum este lumea noastra, o lume a aparentelor dincolo de care nu stii ce poti gasi (de cele mai multe ori chestii nasoale)..mie BABEL mi s-a parut un pic "neconventional" pentru ca a incercat sa "sape" un pic in mintea, in constiinta si in sufletul nostru tragand un pic perdeaua aparentelor si incercand sa prezinte lucruir un pic mai sincere..ceea ce este foarte bine zic eu..si este in acelasi timp si un act de curaj..
despre brad pitt eu nu prea aveam pareri inainte..nu m-a impresionat niciodata imaginea lui de barbat fatal desi recunosc ca imi plac barbatii "good-looking"..in nici un caz asta nu-i un criteriu decisiv pentru mine dar de ce sa nu recunosc ca pentru mine conteaza si cum arata un barbat..in fine, sa revenim..
brad pitt imi era total indiferent iar daca mi-a placut in BABEL este pentru ca a reusit sa-mi transmita mult mai mult decat doar cele de ordin estetic..desi recunosc ca l-am vazut azi intr-o poza si arata super bine, are un corp frumos, un fund si niste coapse supermisto:)
in BABEL mi s-a parut profund..mi-a placut mult in care isi saruta sotia ranita..a jucat-o super..si nu cred ca sarutul venea din umanitate ci dintr-o dragoste adevarata..si cum este orice dragoste adevarata trece peste chestii nasoale (cum ar fi situatia dureroasa si delicata si jenanta a sotiei sale), peste aparente si peste multitudinea de optiuni (ca sa nu zic personaje) pe care ti le ofera lumea moderna si REZISTA..:)
mi s-a parut profund pentru caldura si naturaletea cu care a reactionat dupa ce sotia sa i-a spus "I could not hold it any longer", mi s-a parut profund pentru cumn i-a zambit si cum a mangaiat-o atunci si mai ales pentru ca dupa un asemenea moment extrem de jenant a stiut s-o sarute si sa-i spuna c-o iubeste..
ce mai, m-a cucerit...mi-as fi dorit si eu sa am un sot asa..:)
Neuptolem
20 May 2007, 20:28
:shock: Ai dreptate in mare parte dar..
In Babel pare profund, incearca sa fie profund, a citit el scenariul si stia ca personajul trebuie sa fie profund sau mai stiu cum (se vede asta clar), se straduie sa fie profund, a incercat un rol prea dificil, nepotrivit, apoi vazand ca nu-i iese, a continuat cum stia el (I kill you!...la telefon etc.), a dorit sa fie profund dar nu a fost profund iar cartile erau jucate de la alegerea regizorului (Benicio del Toro e perfect in 21 grams) si a scenariului!...
musetell
20 May 2007, 20:35
:) :) :)
..pur si simplu imi place sa zambesc..
Babel este un super film ca trateaza f multe probleme .... deja problema de comunicare intre natiuni este sugerata din titlu .... insa mai sunt si altele cum ar fi inadaptibilitatea unei fete surdomute in Japonia , frica oamenilor care raman pe loc intr-o tara ce se presupune a fi periculoasa (insa unii oameni arata cu totul altceva) sau problema cu emigrantii mexicani in S.U.A. Brad Pitt se achita bine de rol(atat vreau sa spun despre el in Babel), recunoscand , desi imi place f mult de acest actor , ca ceilalti actori care nu sunt americani si Cate Blanchett au avut roluri mai grele si au exprimat mai mult . Acum as dori sa discut despre alte perfomante actoricesti ale lui Brad Pitt . Despre 12 Monkeys si Snatch nu sunt prea multe de spus , ci doar ca a fost extraordinar dorind sa discut despre Troy deoarece observ multe pareri proaste despre perfomanta lui din acest film. Odata cu vizionarea acestui film a inceput sa imi placa ca actor de BP. A jucat f bine , deoarece este f coinvingator cand isi arata aroganta (in special) sau at cand este dramatic , dar parerile sunt pareri .
Sa revin la Babel... daca nu era acest regizor nu stiu ce iesea din acest film insa dupa parerea mea (vazand si Amorres Perrios sau 21 Grams ) Innairutu are viitor si merita oscarul mai mult decat Scorsese.
alexbuc
21 Jul 2007, 22:12
"Babel" este un film cu lungimi inexplicabile, f frustrant, pt ca in final sa spuna un adevar deja stiut: nu exista comunicare in lume. UAU! :hmm:
lady_mystyque
21 Jul 2007, 22:41
"Babel" este un film cu lungimi inexplicabile, f frustrant, pt ca in final sa spuna un adevar deja stiut: nu exista comunicare in lume. UAU! :hmm:
dak tu nu ai gustat filmu nu inseamna ca e frustrant .... :shock:
poate esti u... :huh:
alexbuc
21 Jul 2007, 22:44
te asigur ca nu sunt frustrat, si e normal ca daca nu mi-a placut mie este normal, ceea ce am vrut sa zic este ca filmul se disipeaza pe prea multe planuri, nereusind sa contureze o imagine clara.
lady_mystyque
21 Jul 2007, 22:47
pai poate asta a fost si ideea nah... oricum multitudinea de planuri are rolul de imprima un caracter general-universal idei filmului ...iar planurile se leaga unele cu altele pana la urma
in fine...
alexbuc
21 Jul 2007, 22:49
normal ca asta a fost ideea, dar nu reuseste sa transmita f mult tocmai din cauza acestei fragmentari excesive
lady_mystyque
21 Jul 2007, 22:53
nu a reusit sa-ti transmita tie dar mie si crek nu-'s singura.. mi-a transmis...
asa ca nu desfiinta un film doar pt ca u nu l-ai inteles nu ti-a transmis etc...
si noapte buna restul maine ca acu dorm... :sleep:
RinTinTin
24 Jul 2007, 14:44
nu a reusit sa-ti transmita tie dar mie si crek nu-'s singura.. mi-a transmis...
asa ca nu desfiinta un film doar pt ca u nu l-ai inteles nu ti-a transmis etc...
si noapte buna restul maine ca acu dorm... :sleep:
Mistique, faci Litere? Ai acel stil:)
lady_mystyque
25 Jul 2007, 00:32
Mistique, faci Litere? Ai acel stil:)
nu .. dar mersi ... doacamdata nus la fac... dar la anu va fi medicina nu litere :D
Neuptolem
22 Dec 2007, 00:15
Promisesem prin primavara o analiza la Babel si mai ales referire la jocul lui Brad Pitt in acest film, joc de care eu nu am fost prea multumit, a fost OK si atat, e capabil de mai mult. Bine, "cronica" de mai jos nu a tratat si acest aspect al jocului actorilor, ce am spus sa ramana asa, nu mai e actual si acum cand Jesse James e pe ecrane, nu mai are rost (acum voi citit cronica ta Pitbull, mi-ai adus aminte, poti muta mesajul asta in alt topic daca nu-si mai are menirea ACUM, aici.)
Analiza mea sau tentativa a fost trimisa la un concurs pe baza de blog-jurnalistica pt tineri pt suplimentul Jiunimea (GDS) in perioada 15 iunie a.c. Nu a fost publicat, e drept ca mai am de invatat de vreau sa scriu cronici reusite. Totodata, voi reveni in atelier cu analiza unei fete la "Camera 1408" ce a fost publicata, atat de simpla dar totusi curata, avand ceva de spus. Cand am timp transcriu pe forum. Eu ma complic prea mult in amanunte structurale si alte grozavii pe care nu le pot controla. Sper sa cititi si sa-mi spuneti unde gresesc. Voi face tot posibilul sa ma debarasez de stilul asta confuz, ce SE VREA A FI PRETENTIOS, dar fara ujn ajutor constructiv, mai greu. De asemenea nu ar strica cateva titluri de carti legate de critica de film, nu am citit nimic in domeniu. Ma gandesc ca sunt unele principii (nu reguli) ce trebuie respectate. Merge si un topic: "Cum se scrie o cronica de film?", desi au fost atinsa serios problema pe forum, nu exista o astfel de tema.
Am si analiza la Amores Perros, poate am s-o postez si pe aceea. L-am studiat pe Inarituu pana a dat in clocot, deja simt ca-l cunosc de-o viata. :P
Fiecare film mentionat a fost vizionat de cel putin doua ori + ca am citit tot ce s-a scris pe liternet despre ele, pe alocuri poate am copiat ceva, poate...am adus si citate :D , eh, daca facem o treaba s-o facem ca la carte mi-am zis, nimic mai fals, m-am comportat ca un laborant fad...iata despre ce vorbesc:
BABEL – SOS dincolo de patrulaterul “Winchester”
Regia: Alejandro Gonzales Inarritu
Scenariul: Alejandro Gonzales Inarritu si Guillermo Arriaga
Cu: Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael Garcia Bernal, Adriana Barraza, Rinko Kikuchi.
Am atatea de spus despre “Babel” incat nici nu stiu cu ce sa incep. Cu Inceputul – scenele din Maroc? - mizeria si nobletea sufleteasca ce-I inconjoara pe acesti sarmani cu care istoria nu a mai avut rabdare luati de Valul Civilizatiei? Sau scenele cu Richard si Susan cuplul aparent ratacit in desert, cand in realitate, e un cuplu pierdut launtric ce se regaseste in singuratate prin durere? – purtati de Valul Civilizatiei?
Pentru ca DA, asta face Babel tot timpul, accentueaza faptul ca esenta umana nu are de-a face cu nivelul tehnologic, progresist, cu granitele reale, atunci cand rasele se ciocnesc iar naluca 11 september nu inceteaza sa ne bantuie, percutand si mai bine in ideea ca aceste granite sunt doar imaginare si totul se afla in mintea noastra.
Doi copii marocani ce din joaca trag cu o pusca Winchester de calibru 270 la sute de metri distanta prin geamul unui autocar luxos intr-o turista americanca declansand o intreaga avalansa de stiri cu teroristi pe plan mondial ce ajung pana si la Tokyo (unde politia il cauta pe cel ce inmanase pusca, in semn de multumire, ghidului marocan, pusca ce fusese arma letala cu care mama lui Chieko se sinucisese in urma cu un an); de aici precautia operativitatii si gestionarii situatiei de criza a guvernului american (“Ei fac tot ce pot, ei fac tot ce pot, ei fac tot ce pot.” – pista terorista) ce nu trimite ambulanta, ci un elicopter, riscand-o pe Susan cu destinul cangrenic al Valeriei din Amores Perros si amanand sosirea parintilor lui Mike in SUA unde bona Amelia avand nunta fiului ei in Mexic e nevoita sa treaca granita spre tara natala cu cei doi copii aflati in grija, ghidati de un Santiago dement, rizibil si temperamental ce aminteste timid si evaziv de Brad Pitt din Kalifornia, urmate de scena din vama (ispirata din Crash); coloana cliseu de politisti din Maroc ce-I ciuruie pe ‘teroristi”, Adriana Barraza in rolul vietii sale tarandu-si rochia rosie in desertul arid si torid, simbol al incalzirii globale, etc.
Dincolo de toate acestea este mesajul profund, semnalul de alarma: ne instrainam de pe o zi pe alta, comunicarea devine imposibila iar in incercarea de a o face posibila esuam in interpretari rasiale, neintelegeri, conflicte mocnind a razboi, inarmare alerta din teama de atac aerian, si asa cum Mike intreaba inocent: “Ce se intampla? De ce ne ascundem daca nu am facut nimic rau?”, mizand in prejudecatile aruncate de exploziile de la World Trade Center 11/09/01 cum ca: lumea e plina de teroristi, toti musulmanii sunt susceptibili a arunca cladiri in aer si autocare cu occidentali, Alejandro Gonzales Inarritu si scenaristul Guillermo Arriaga deschid o noua epoca cinematografica: viitorul incert ce doar prin iubire si imbratisare mai poate fi salvat.
Alvin Toffler “Razboi si antirazboi”: “..cu totii avem propriile noastre razboaie personale de supravietuire: castigarea painii, ingrijirea familiei, lupta cu bolile. Destul s-ar parea pentru a ne preocupa de aceste realitati immediate. Totusi, felul cum ne purtam razboaiele intime, pacifice, cum ne traim vietile cotidiene este profund influentat de catre razboaiele reale si chiar imaginare din prezent, trecut si viitor. (…) Razboaiele contemporane…erup in domiciliile noastre prin intermediul micului ecran.”, “Alienarea si teama de emigranti ii imping pe multi occidentali intro furie a rasismului.”
Samuel Huntington, “Ciocnirea civilizatiilor”: “Universalismul occidental este periculos pentru lume deoarece el ar putea sa duca la un mare razboi intercivilizational intre statele de nucleu si este periculos pentru Occident deoarece el ar putea sa duca la o infrangere a Occidentului.”
Alvin Toffler, “Socul viitorului”: “Fenomenul de soc cultural explica intr-o mare masura sentimentele de instrainare, dezorientare si frustrare care ii chinuie pe americani cand au de-a face cu alte societati. El provoaca o intrerupere a comunicarii, o interpretare gresita a realitatii, o incapacitate de adaptare.”
Citate, pe cat de “vechi”, pe atat de emblematice si elocvente in aura paradigmatica ce inconjoara “Babel”.
Paralele Babel – Crash - Amores perros - 21 grams - Syriana
Deoarece “Babel” nu ia in serios 11 septembrie, nu e “rasist”, pentru ca, daca ar fi fost asa, ar fi spart bariera discernamantului artistic, trecand dincolo (dar inapoi), in problemele negre, in documentarul Syriana, crud, socant. Acolo se jongleaza cu elemente derivate din partea neagra a evolutiei umane, ireal-radioactive, artificiale: interese, angrenaj al intereselor, conflicte generate de afacerile cu petrol, coruptie, Hezbollah, putere materiala etc. Pe cand Amores perros, Crash, 21 grams si Babel fac referire la elementele “clasice”, naturale, impulsive, inevitabile: iubire, moarte, rasism, comunicare-incomunicare lasand cuburi reci si anoste de gheata in urma lor: iubire-rasism, moarte-rasism, iubire-comunicare-incomunicare, moarte-iubire, comunicare-moarte, comunicare-rasism-incomunicare, combinatii pe cat de paradoxale si incredibile pe atat de organice si intrinseci umane.
In abordarea fortata sau mai putin fortata, alaturi de Crash, Babel se evidentiaza de acesta prin suficiente aspecte desi la prima vedere ar da senzatia unui sequel intr-o alta viziune. Desi, recunosc, ca se intrepatrund pe alocuri, in final amandoua isi iau ramas prin tema pe care o trateaza, specialitatea casei in Babel: comunicare imposibila (cu rezultantele ei), neintelegerile tasnite din aspecte pur umane, pur prejudecati, dincolo de truismele stiute deja (frustrarea, instrainarea si dezacordul verbal, psihic al “ciocnirii” arbitrare a civilizatiilor) pe plan mondial, in familie, interconexiuni: globalizare-intimitate, in Crash: comunicarea interrasiala, neintelegerea tasnita din aspecte pur rasiale, pur prejudecati, psihotico-rasiale, explodand in paranoia, sclavagism, discriminare, infractiuni voite sau neintentionate, etc. exploatand truismele stiute deja (frustrarea, fobiile rasismului, strainarea fata de “colorati”, dezacordul verbal, logic, si psihic al ciocnirii inevitabile a civilizatiilor) intr-un oras pastelizat de dinstinctii rasiale – Los Angeles.
Spre deosebire de Babel, Crash este mai inchegat, inlantuit, compact, accentuindu-se mai bine ciocnirile din LA, rasismul fiind suprem aici, exclusiv, exploatat la sange, atingand pe alocuri idei ca: sclavagismul, boala, fobia, paranoia si psihoza amintite deja, samd.
Crash este un film al cauzelor problemelor rezultate din globalizarea fortata pe cand Babel este un film al efectelor determinate de globalizarea aparent edificatoare a universalismului armoniei si a cooperarii, intelegerii, insa in nulcleu: formala, neconcludenta, fada, falsa. Babel este mai imprastiat la propriu si figurat deopotriva pentru ca el trateaza o problema cu pregnanta globala, post-11 septembrie, demna de pionerat, o repercusiune a mesajului nobil si totodata dificil de tratat. Babel vrea mult si reuseste sa multumeasca pe cand Crash e focalizat mai bine incat da in clocot a explicit, supra-explicit.
Amores perros e un film alert, exclusiv mexican cu o intensitate precutanta si o densitate de suferinta uluitoare, tratand moartea si iubirea deopotriva, separat sau mixerizat, impinse una spre alta fortat ca intr-o reactie chimica.
21 grams reia ingredientele lui Amores perros dar intr-o maniera linistita, calma, confuza, puzzlo-cetoasa mizand pe trairi (nu pe actiuni si consecinte), suferinta intensa si percutie doar prin structura scenariului, atunci cand piesele se unesc si realizam drama tri-perspectivala.
Babel in schimb, sare departe, ca si cum Inarritu si Arriaga s-au plictisit de episoadele 1 si 2 si ni-l dezvaluie pe ultimul: viitorul incert izvorat din comunicarea imposibila, dificila, tema atinge politicul, drama de la WTC din 2001, prejudecatile, interferandu-se cu Crash. Babel este o compilatie a realitatii din zilele noastre si a semnalului de alarma: numai iubirea ne poate readuce pe drumul cel bun, imbracand anterioarele filme intr-o maniera fina, multidimensionala si corelationala. Si oare, e de ajuns? Nu e cumva prea tarziu sa ne intoarcem pe drumul cel bun? Inarritu ne spune ca nu, inca ne mai putem imbratisa pe un balcon din Tokyo si strange mainile calduros intr-un satuc din Maroc: cartile umanitatii nu-s nici pe departe jucate.
Supastar
22 Dec 2007, 00:34
in primul rand, titlul e naspa rau
herbert
22 Dec 2007, 01:43
de acord cu Supastar.
un titlu bun mai protejeaza uneori - cumva - o cronica slaba...
asa ca, atentie la titluri!
lumea nu are timp pt lecturi desfasurate, citeste doar titlurile...
dar e bine ca se scrie...
Nu prea inteleg cum de ti se pare Amorres Perros mai alert decat 21 Grams. Alert in ce sens ?
AP. e lent in intregul sau, sau poate ti s-a parut din cauza scenelor violente (gen lupta dintre caini, injunghierea, urmarirea etc) - dar care nu cred ca influenteaza direct mesajul filmului. AP. e dezordonat si lungiiit aiurea. Trebuie multa rabdare sa aungi sa simti ce simt personajele.
21 Grams, in schimb, mi s-a parut mai alert (in contrast cu ce spui tu).. mai alert din punctul de vedere al intrigii (chiar daca secventele sunt mai lente, mai vaste in descrieri ca sa zic asa) intreg filmul nu rasufla prea des.
.. iar Babel e un Innarritu comercial. :)
Alex Leo Serban
27 Dec 2007, 17:11
lol, u've said it :P (ce-i drept, o spusesem si eu in cronik mea la 'babel'...)
am o probl cu incl lui 'babel' la topu filmelor anului 2007: eu stiu k a intrat p ecrane in 2006, dovada si faptu k eu - k si multi altii - l-am inclus in topu din acel an... cum ramine?? cre k ar trebui retras din poll!
Pitbull
27 Dec 2007, 17:36
Cred cä ar fi cel mai normal ca anul lansärii pe eranele noastre sä fie criteriul definitiv - ca sä nu mai încapä discutii...
Alex Leo Serban
27 Dec 2007, 18:13
pai, si nu s-a lansatara in 2006?? dc l-au pus in topurile lor atita amar d critici??
Pitbull
27 Dec 2007, 22:34
Parä eu tin minte cä la noi s-a lansat la începutu' lui 2007... SIGUR l-am väzut la vizionarea de presä de la Româniafilm, în 27 ianuarie 2007.
Alex Leo Serban
28 Dec 2007, 06:41
NU: s-a lansat in dec 06!
Cazeemeer
28 Dec 2007, 09:58
Release dates for Babel:
...
Romania 2 February 2007
...
http://uk.imdb.com/title/tt0449467/releaseinfo
Iar la http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=158&cmd=articol&id=5011 e cronica lui Gorzo, aparuta in Dilema Veche din 16 februarie.
Pitbull
28 Dec 2007, 10:38
Tot ce stiu e cä vizionarea de presä fost atunci, în 27 ianuarie, la Româniafilm (vezi si cronica mea, datatä în aceeasi zi, aici pe thread - e al doilea mesaj). Dacä, în mod exceptional si din cine stie ce motive, proiectia s-a fäcut la o lunä, o lunä si ceva, dupä lansare, nu stiu...
Alex Leo Serban
28 Dec 2007, 11:00
... si atunci cum s-a facut de-a aparut 'babel' in topu criticilor din 2006??
k am vbit si cu altii (cretzulescu etc): toti stiu k a fost in 2006...
Supastar
28 Dec 2007, 11:03
probabil, voi, criticii, l-ati vazut peste mari si tari (sau numai tari, dupa caz) inainte de lansarea din .ro, asa k l-ati inclus in topul anului in care l-ati vazut voi!
StefanDo
28 Dec 2007, 11:21
este si o alta explicatie ;)
pe langa ca a fost (si a castigat trofee) la Cannes, filmul s-a lansat in romania la mult timp dupa premiera din State. Se gasea pe net cam cu vreo 4 luni inainte de premiera romaneasca... :D, deci cam toata lumea il vazuse deja ;)
la noi Babel s-a lansat pe 2 februarie, deci ramane in poll-ul pentru 2007.
Supastar
28 Dec 2007, 15:50
als sigur nu l-o vazut de pe net ;)
StefanDo
28 Dec 2007, 16:21
asta e clar, dar despre cati din cei care l-au vazut in 2006 poti spune acelasi lucru? :)
Pauline Kael
25 Jul 2008, 18:20
Babel merita macar un Oscar(la ceva) , fie doar pentru intercorelarea rasiala si a suferintelor omenesti bine reprezentate,toti oamenii plang si se sperie la fel...indiferent de rasa,nivel cultural,stare materiala.Tous egaux=tous differents...
Mi s-a parut un film despre neprevazut...Mult mai sus fata de "Crash"(ideea nu e noua ,cu timpul si spatiul paralel ,observat concomitent,mi-aminteste de" Trois Couleurs: Bleu, Blanc, Rouge",al lui Krzysztof Kieslowski ).In "Crash" secventa cheie e cea cu fetita care nu e impuscata ,ca prin minune,salvandu-l pe tatal ei...
In Babel exista mai multa caldura,complexitate,actorii mi se par convingatori...
Nota 9 pentru happy end,pentru sacrificiul arab(copilul impuscat de politie) tipic american,pentru ca nu s-au dezvoltat niste povesti mai tragice ,mai socante,mai iesite din tipar si care sa ne marcheze,sa nu infrumuseteze adevarul,sa reduca totul la coincidenta...Sensul profund uman si metafizic s-a pierdut spre final...
thequietsurfer
25 Jul 2008, 18:54
mi-aminteste de" Trois Couleurs: Bleu, Blanc, Rouge",al lui Krzysztof Kieslowski )
LOL Tu le-ai vazut pe toate 3 in acelasi timp sau cum? Ai facut vreun montaj cu secvente din fiecare? :o :D
Pauline Kael
25 Jul 2008, 19:54
mi-aminteste de" Trois Couleurs: Bleu, Blanc, Rouge",al lui Krzysztof Kieslowski )
LOL Tu le-ai vazut pe toate 3 in acelasi timp sau cum? Ai facut vreun montaj cu secvente din fiecare? :o :D
Este o trilogie,daca nu stiati.Si bineinteles se vizioneaza pe rand...
Va invit s-o faceti.Veti intelege.
thequietsurfer
25 Jul 2008, 20:02
Le-am vazut. Din mesajul ala se intelegea ca ar fi vorba de un singur film.
Pauline Kael
25 Jul 2008, 20:04
Asta nu era important.Ci universurile personale paralele,surprinse concomitent de camera...
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.