PDA

View Full Version : Vreau sa fiu scenarist!

Sagi
12 Nov 2006, 17:21
Dupa ce am vazut cat a evoluat topicul "Vreau sa fiu actrita!", m`am gandit sa ma fac si eu scenarist.
Ok....am vazut cateva carti propuse de voi pentru a incepe, am cautat pe la vreo 2 biblioteci(din Constanta, una mare si alta mica), si nu prea le`am gasit. Vreau sa stiu pe unde as putea gasi ceva materiale si/sau scenarii de filme oarecum cunoscute, dar sa fie in romana. Adica scenariul unui film strain tradus in romana, ca sa-mi fie mai usor sa inteleg cu ce se mananca, pt ca ceva idei am.
Mersi mult

irene marlyne monroe
12 Nov 2006, 17:37
Dupa ce am vazut cat a evoluat topicul "Vreau sa fiu actrita!", m`am gandit sa ma fac si eu scenarist.
Ok....am vazut cateva carti propuse de voi pentru a incepe, am cautat pe la vreo 2 biblioteci(din Constanta, una mare si alta mica), si nu prea le`am gasit. Vreau sa stiu pe unde as putea gasi ceva materiale si/sau scenarii de filme oarecum cunoscute, dar sa fie in romana. Adica scenariul unui film strain tradus in romana, ca sa-mi fie mai usor sa inteleg cu ce se mananca, pt ca ceva idei am.
Mersi mult

sal esti o alta clona a mea,ori asemanatoare/?diferenta e ca eu sunt eu sunt speciala si nu se compara.ok bafta iti doresc din tot sufletelul meu daca asta iti doresti cu adevarat sa se implineasca caci stiu cum sunt visele ,iar neimplinirea lor ne ofilesc/.

alakazam
12 Nov 2006, 17:37
Iti era greu sa scrii si tu aici (http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=11059)?! Trebuia neaparat sa deschizi un topic nou despre asa ceva?! Apropo: cartile recomandate de astia de pe forum nu se gasesc de parca le-ar fi inghitit pamantul...
Si inca ceva... Chestia cu cititul de scenarii straine... Eu tot nu m-am lamurit (asa sunt eu la cap - ca Mos Ion Roata): notatiile si indicatiile sunt aceleasi ca si in engleza (chestiile alea de genul Voice over, Off screen, Close up etc.)? Ca sa nu ma trezesc dupa-aia ca am scris scenariul cu indicatii scenice in engleza si ele de fapt erau "inafara camerei", "inafara ecranului", "prim plan"... BLA BLA BLA BLA... :o

Sagi
12 Nov 2006, 17:50
da....in legatura cu deschiderea noului topic, in mare parte am gresit, dar am facut altul pentru ca il celalalt a inceput sa se abereza, sa fie toti offtopic, se certau, etc.
si in legaura cu scenariile, stiu eu, un film de hollywood parca e diferit fata de unu romanesc, facut de un regizor romanesc. Eu am zis sa imi recomandati ceva, dar mi-ar place sa citesc un scenariu de la "Saw", "A Million dolar baby", etc........

Supastar
12 Nov 2006, 18:39

geniala motivatie profesionala! poti sa le spui asta si alora de la inscriere la cursuri de scenaristica! :happy:

Neuptolem
12 Nov 2006, 20:53
Se para ca incepator e putin spus, exista mai multe grade si la incepatorii astia. :) nici eu nu-s departe de tine dar recomand (daca nu stiai) cateva site-uri si carti:

http://www.screenwriting.info/

Aici de pe cinemagia (trebuie sa fii logat), poate nu ai fi gasit-o prea usor:
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?&t=1117&start=0

http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=536

Daca poti comanda din State cateva carti de aici si sa fii expert in traducere si adaptare, in 6 luni vei scrie un scenariu genial:
http://www.oscars.org/nicholl/bibliography.html

+ aceste doua carti deja existente in Romania pe care eu le caut si am sa le mai caut pana ce am sa le gasesc cautandu-le:
John H Lawson - "Teoria si tehnica scenariului"
"Spre o poetica a scenariului cinematografic" de Dumitru Carabat, editura Pro, 1997.

Ar mai fi multe de spus...cauta sa intri pe atelierul de scenaristica/ www.liternet.ro la editura/scenarii. sau www.poezie.ro la scenariu si cauta sa vezi daca sunt de film sau teatru, este mare diferenta, daca iti doresti mult sa scrii scenarii.
Aaa, uitasem articolul lui valskript:
http://www.agonia.net/index.php/article/57314/[email protected]

bafta! ;)

Sagi
12 Nov 2006, 21:01

geniala motivatie profesionala! poti sa le spui asta si alora de la inscriere la cursuri de scenaristica! :happy:

Din caz ca nu ti-ai dat seama era doar o gluma.

Iti multumesc pentru materiale Neuptolem.

Neuptolem
12 Nov 2006, 21:24
Cu mare placere Sagi!
Putem face acest topic al nostru, al incepatorilor, poate sa ne apucam sa scriem cateva scenarii (oricat de oribile ar fi) aici.
Nu lua in considerare ce spun altii, sunt oricand binevenite noi topicuri despre scenaristica, dupa mine nu ar strica nici 20!

Propun o chestie noua:
Stabilim impreuna pe acest site, un sinopsis cutremurator, ideea biciuitoare de care spunea Pitbull (mi-a placut mult asta) apoi fiecare il dezvolta pe 10-15 pagini de Final Draft, fiecare cu conceptia lui de a scrie, de la incepatori ca noi, pana la studentii de la film sau deja consacratii scenaristi.
Apoi vedem cam ce ne diferentiaza, ca stil, exprimare, calitatea dialogului, forta intrigii, impactul deznodamantului etc. Mhm?
Se alatura cineva?

Sagi
12 Nov 2006, 21:39
Eu unu ma bag, chiar mi-ar prinde bine chestia asta, dar sa nu le stricam forumul, ne facem un topic in Atelierul de scenaristica. Il fac eu chiar acum.

Am vrut sa-l fac dar nu pot.
Poate cineva sa ne dea acces sa postam acolo ?

alakazam
12 Nov 2006, 22:32
Asta chiar e amuzanta: auzi la el - ma duc sa-l fac chiar acum... ups! nu pot sa-l fac... Ha! ha! Nu, nu va poate da nimeni acces, intrucat atelierul de scenaristica e mort si i s-a facut deja parastasul... Moarte clinica?

Oricum, chestia cu "prea multe topic-uri" n-am spus-o din rautate, ci ca pe o simpla observatie... :D

Neuptolem
12 Nov 2006, 22:47
Stai cuminte alakazam, :) omul va intra imediat pe Atelier, si pana la urma nu depinde de tine sau de mine.
O sa-l vezi acolo, cat de curand.
Tu ai facut ceva? Ai gasit vreo carte despre scenaristica?
Ai gasit "Spre o poetica a scenariului..." o caut disperat si am sa o tot mai caut disperat pana cand disperat fiind am sa o gasesc in culmea disperarii mele.

alakazam
12 Nov 2006, 23:13
Tu ai facut ceva? Ai gasit vreo carte despre scenaristica? Ai gasit "Spre o poetica a scenariului..." o caut disperat si am sa o tot mai caut disperat pana cand disperat fiind am sa o gasesc in culmea disperarii mele.

Let's stick it to the man! Iti sugerez sa bagi un thread aici (http://www.cerseste.ro/)... Sunt multi oameni care doneaza carti sau informatii despre carti pe acel sait de "cersit"... Uite un topic care sa iti demostene botez... ups! adica sa iti demonstreze: CHIAR EU L-AM PLASAT ACOLO (http://www.cerseste.ro/discussion/449/)! :D

Sagi
13 Nov 2006, 08:51
dar de ce trebuie sa fi asa pesimist ?
sper ca o sa fie ceva in atelier, cat de curand.

Neuptolem
13 Nov 2006, 18:28
Ai sperat bine.
Eu mi-am luat lancea si scutul scenaristicii si ma arat viteaz pe un munte in asfintit in fata armatelor inamice. Stiu ca e posibil sa mor, dar nu-mi pasa, nu mai am ce pierde, sunt constient de nulitatea existentei mele daca raman sub carapacea ezitarii si pesimismului.
Poate ca primul meu inamic, este Cazeemeer, dar il provoc la o lupta deschisa in scenaristica, si daca este mai bun, voi decideti, ma declar invins, insa ar fi un castig sa-l conving sa scrie ceva, pe acest razboinic experimentat in arta filmului ce are un stil de lupta foarte artistic.

Am postat pe Atelier, detaliat, ideea mea, nu de resuscitare a atelierului (e absurd), de reincarnare a lui sau de revitalizare.
Noi suntem vitaminele acestui atelier si fara noi, fara voi, isi va gasi sfarsitul. Eu cred in el! Cred intr-un om care a castigat concursul HBO (ceea ce pentru mine momentan, este o utopie, un ideal indepartat, atat de indepartat... am nevoie de un maestru care sa ma indrume, la fel ca si voi).

Si cobor spre armatele inamice, deocamdata singur...

alakazam
13 Nov 2006, 19:48
[...]ideea mea, nu de resuscitare a atelierului (e absurd), de reincarnare a lui sau de revitalizare. [...]

Eu sunt ortodox si nu cred in reincarnare... Cat despre revitalizare - nu prea consider a avea sens... Vream sa aflu mai multe despre diferentele dintre rom^na si engleza in ceea ce priveste prescurtarile didascaliilor scenaristice (de genul V.O., O.S. O.C. M.O.S. etc.), dar m-am resemnat a afla de la cineva avizat... Ori exista cunoscatori si nu vor sa invete si pe altii, ori nu exista cunoscatori... Ori sunt cativa care stiu si ei anumite chestiuni, dar nu foarte bine, totul fiind oarecum ambiguu... :lol:

Cazeemeer
13 Nov 2006, 20:23
Ai sperat bine.
Eu mi-am luat lancea si scutul scenaristicii si ma arat viteaz pe un munte in asfintit in fata armatelor inamice. Stiu ca e posibil sa mor, dar nu-mi pasa, nu mai am ce pierde, sunt constient de nulitatea existentei mele daca raman sub carapacea ezitarii si pesimismului.
Poate ca primul meu inamic, este Cazeemeer, dar il provoc la o lupta deschisa in scenaristica, si daca este mai bun, voi decideti, ma declar invins, insa ar fi un castig sa-l conving sa scrie ceva, pe acest razboinic experimentat in arta filmului ce are un stil de lupta foarte artistic.

Cu marea-i greutate manusa-ti asupra obrazului cade-mi. Constient si eu de nulitatea existentei tale, la provocarea-ti sa raspund aleg. Deschideti dara zagazurile Atelierului, pentru ca ea - oh, a scrisului spada ! - arata-s-ar si deschide-ni-s-ar ale melodramaticii topici porti de clestar! Si sa ne avantam pe cele mai inalte culmi ale luptei exprimarii stupide si fortate, pentru ca maiestria-ni sa se dezvaluie.
PS: Nu se pune virgula intre subiect si predicat.

Neuptolem
13 Nov 2006, 21:41
Pt alakazam:

Cînd vocea unui personaj se aude, dar acel personaj nu se afla fizic în acel loc, în dreptul lui se specifica (V.O.) - Voice Over (voce peste). Aceasta tehnica nu este folosita decît în cazuri extreme.
De exemplu: in "Legendele toamnei" la inceput, cand indianul vorbeste, sau Fight Club, exemple cu gramada, sau American Beauty, vocea lui Lester etc.

Cînd personajul care vorbeste nu se afla în cadru, în dreptul lui se specifica (O.C.) - Off Camera (în afara camerei de filmat) sau (O.S) - Off Screen (în afara ecranului). Aici sunt foarte multe exemple si se gasesc in majoritatea filmelor, le vei observa si singur.

Intra pe:
Era acolo, nu ai intrat se pare. M.O.S. nush ce-nseamna dar nu cred sa fie ceva f important, scrie tu ceva genial si sa nu stii doar asta...am sa caut si am sa aflu.

Pt Cazeemeer:
Ce manusa? Ce obraz? Ce melodramatici? Ce porti de clestar?
In coborarea-mi spre armatele inamice un las intalnesc: este puternic, este inarmat, insa a sa spada a scrisului ii scapa din mana, al lui rost este sa ma descurajeze pe mine, al lui destin este sa-i spuna unui copil visator ca-i melodramatic si stupid, al lui scop este sa puna accentul pe gramatica decat pe lupta in sine.
Urla langa mine, ma atinge cu taisul armei lui, dar nu reuseste sa-mi provoace o zgarietura, pentru ca eu: Neuptolem, am invatat de la al meu parinte arta razboiului constructiv, incat acesti mici colti, aceste mici insulte fataliste imi amintesc de amantele-mi care sub propria-mi iubire incearca sa-mi produca zgarieturi pe piele...

Te vei convinge de fiasco cand scenariul meu cuceritor iti va implanta revelatia restructurarii tuturor existentelor tale pe cinemagia si expunerilor sfidatoare in fata temerarilor absorbiti de arta de a scrie spre deosebire de blamabilii vorbitori insolenti superfluu-pizmuitori.

Cazeemeer
13 Nov 2006, 22:02
Pt Cazeemeer:
Ce manusa? Ce obraz? Ce melodramatici? Ce porti de clestar?
In coborarea-mi spre armatele inamice un las intalnesc: este puternic, este inarmat, insa a sa spada a scrisului ii scapa din mana, al lui rost este sa ma descurajeze pe mine, al lui destin este sa-i spuna unui copil visator ca-i melodramatic si stupid, al lui scop este sa puna accentul pe gramatica decat pe lupta in sine.
Urla langa mine, ma atinge cu taisul armei lui, dar nu reuseste sa-mi provoace o zgarietura, pentru ca eu: Neuptolem, am invatat de la al meu parinte arta razboiului constructiv, incat acesti mici colti, aceste mici insulte fataliste imi amintesc de amantele-mi care sub propria-mi iubire incearca sa-mi produca zgarieturi pe piele...

Te vei convinge de fiasco cand scenariul meu cuceritor iti va implanta revelatia restructurarii tuturor existentelor tale pe cinemagia si expunerilor sfidatoare in fata temerarilor absorbiti de arta de a scrie spre deosebire de blamabilii vorbitori insolenti superfluu-pizmuitori.

Si daca ai incerca sa scrii normal? Nu de alta dar chiar nu are sens ce scrii. Cum imi va implanta scenariul tau o revelatie? Si ce naiba e restructurarea existentelor (mai multe existente?) mele pe Cinemagia?
Insa aia cu "pizmuitori" a mers drept la tinta. Dincolo de ingeniosul calambur care nu e nicidecum specific copiilor de clasa a V-a, ai reusit sa vezi pana in sufletul meu. Ma citesti ca pe o carte. Motivul pentru care ma iau eu de tine este invidia. Sunt un invidios care cand se gandeste ce scenariu cuceritor o sa scrii tu se apuca sa-si roada unghiile si sa posteze mesaje pline de ura. Fiindca adevarul e ca vreau sa fiu ca tine. Esti idolul meu nedeclarat.
Oricum, daca vei reusi sa fii la fel de spiritual si in scenariile tale, iti prevad o cariera mareata. In orice alt domeniu.

alakazam
13 Nov 2006, 22:17
Pt alakazam:

Cînd vocea unui personaj se aude, dar acel personaj nu se afla fizic în acel loc, în dreptul lui se specifica (V.O.) - Voice Over (voce peste). Aceasta tehnica nu este folosita decît în cazuri extreme.
De exemplu: in "Legendele toamnei" la inceput, cand indianul vorbeste, sau Fight Club, exemple cu gramada, sau American Beauty, vocea lui Lester etc.

Cînd personajul care vorbeste nu se afla în cadru, în dreptul lui se specifica (O.C.) - Off Camera (în afara camerei de filmat) sau (O.S) - Off Screen (în afara ecranului). Aici sunt foarte multe exemple si se gasesc in majoritatea filmelor, le vei observa si singur.

Tu acuma faci b^z~ sau chiar nu ai inteles nicio iota din ce am spus? Omule, merci pentru truda ta, dar eu stiam inca de cand m-am apucat de incatat scenaristica ce inseamna acele prescurtari (apropo - am mai mentionat pe-aici ca stiu engleza foarte bine, asa ca nu vad sensul prescurtarilor traduse)... Deci, lasa-ma sa te informez ca M.O.S. (sau M.O.M.) inseamna Without sound si, respectiv, Without music, adica scena muta pentru a mari suspansul sau pentru a derula intamplari de genul flasback scurt... Vei spune probabil ca se prescurteaza W.O.S. ... Ei bine, eu asa am gasit prescurtarea (vine de la un regizor german care a inventat-o prin pocirea specifica nemtilor termenul "without" in "mithout"...)...
Ce vreau eu sa stiu este daca aceste prescurtari americane se pastreaza si in scrierea unui scenariu romanesc sau avem si noi adaptarile noastre... Spre exemplu - am putea foarte bine si foarte corect sa scriem I.C. (adica Inafara camerei)... Las-o balta, omule... M-ai lamurit de nu se mai poate...
Intra pe:
Era acolo, nu ai intrat se pare. M.O.S. nush ce-nseamna dar nu cred sa fie ceva f important, scrie tu ceva genial si sa nu stii doar asta...am sa caut si am sa aflu.
Bre, asta o aveam de mult (n-o sa-ti vina sa crezi) de la insusi autorul ei, care este un cunoscut din lista mea de Yahoo! messenger... Mai mult: o stiu aproape pe de rost...

Inca odata ai descoperit si tu focul...

Neuptolem
13 Nov 2006, 22:35
Da, Cazeemeer, eu de fapt vreau sa urmez o facultate de regie, scenaristica e mai mult o chestie de: ca sa ajung regizor mare sa am si idei de film personale. Iti multumesc pentru complimente si ca ai recunoscut adevarul... :D

Acum serios, hai sa o lasam cu atacurile astea neconstructive. Pace! K nu am nimic de castigat si nici tu. Acum sper sa nu ma ataci cand am lasat garda jos... :happy:

Neuptolem
13 Nov 2006, 22:39
Alakazam...

Ok!
Fii atent: am auzit ca in Romania nu prea se respecta asta cu (V.O.), (O.C.), etc. Nu este batut in cuie!
Dar!
Asta este formatul la Hollywood, si romanii nu trebuie sa traduca asta. In ultimul timp se scrie si la noi asa.
Deci! Fara: "In afara camerei", ok?

PS: Si eu il am memorat pe Valeriu. :)

Da-mi pe privat adresa ta de e-mail. Poate vb mai mult.

Sagi
14 Nov 2006, 15:33
Ok...vad ca v-ati calmat, asta e bine.
Vreau si eu scenariul de la scurt-metrajul "Mihai si Cristina" - Cristian Nemescu. Il are cineva ?

Neuptolem
14 Nov 2006, 15:47
Desi nu e indicat (legaliceste vorbind) cauta-l pe DC++. Eu am cautat si "Marilena de la P7", asta din urma nu-i.
Insa daca nu esti din Bucuresti nu cred ca o sa-l poti vedea prea curand (ma refer in cinema).

Leonard
15 Nov 2006, 02:21
mã îndoiesc cã va gãsi scenariul la Mihai ºi Cristina pe dc++

Neuptolem
15 Nov 2006, 04:36
Nici eu nu l-am gasit. Ma refeream la film, nu am fost prea atent.
Scenariul il puteti scrie si voi dand pause la film pe BS player, e f greu dar merita exercitiul.
Scenariile lui Nemescu, nu cred ca vor apare pe net prea curand...ciudat acest mare regizor, cand i-am descoperit creativitatea si doream sa spun ca e singurul din Romania care-mi place...el...

Supastar
15 Nov 2006, 11:35
Scenariul il puteti scrie si voi dand pause la film pe BS player, e f greu dar merita exercitiul.
dc tu crezi k un scenariu e format numai din replici, n-ai decat sa te pensionezi acum! :hmm:

films4all
15 Nov 2006, 15:00

:oops: Asta-mi aduce aminte de ceva..o data demult...ca nicodata...
Eu il inteleg pe pusti!

Neuptolem
15 Nov 2006, 20:57
Neuptolem a scris:

dc tu crezi k un scenariu e format numai din replici, n-ai decat sa te pensionezi acum!

Te-as ruga sa ramai cu acest gand proaspat in minte...ca nu stiu ca un scenariu are si altceva pe langa replici, si ca maine dis de dimineata ma duc sa ma interesez de pensie
Pt ca eu nu pierd nimic din chestia asta, ba chiar ii bine, se mai distreaza cititorii. :lol:

Supastar a scris:
Sagi a scris:

geniala motivatie profesionala! poti sa le spui asta si alora de la inscriere la cursuri de scenaristica!

Asta-mi aduce aminte de ceva..o data demult...ca nicodata...
Eu il inteleg pe pusti!

Spre deosebire de tine, "pustiul" e mai serios. ;)

alakazam
15 Nov 2006, 21:22
Supastar a scris:
Sagi a scris:

geniala motivatie profesionala! poti sa le spui asta si alora de la inscriere la cursuri de scenaristica!

Asta-mi aduce aminte de ceva..o data demult...ca nicodata...
Eu il inteleg pe pusti!

Spre deosebire de tine, "pustiul" e mai serios. ;)

Bre, haide... nu te supara pe films4all... E baiat bun si (mai mult) e admin pe-acia... Asa ca s-ar putea sa te trezesti frumusel cu un ban (sau o punguta cu doi bani)... Glumeam... Nu, acuma pe bune... Films4all e baiat de treaba si mai e si priceput in "meseria" sa de pe CineMagia... :)

MoonChild
16 Nov 2006, 09:39
Ai gasit "Spre o poetica a scenariului..." o caut disperat si am sa o tot mai caut disperat pana cand disperat fiind am sa o gasesc in culmea disperarii mele.

:w00t:
Nu cred ca o s-o gasesti in culmea disperarii. Mai multe sanse ai rascolind librariile Carturesti. Eu am gasit-o acum vreo luna la Carturesti-ul din zona Stefan cel Mare.

norina
16 Nov 2006, 15:45
mai terminatii cu discutiile astea despre scenarii, m-ati disperat !!!!!!!!!!!! :(( :((

Cazeemeer
16 Nov 2006, 17:38
mai terminatii cu discutiile astea despre scenarii, m-ati disperat !!!!!!!!!!!! :(( :((
Subscriu. Enough is enough.

Pitbull
16 Nov 2006, 17:50
Sau, cel mai corect:
Gloria, StefanDo sau IMM, mutati careva topicurile astea douä la Atelierul de scenaristicä, ca sä se desfäsoare acolo în voie. Si-asa se plângea lumea - si pe bunä dreptate - cä-i lesinat. Ia desteptarea!

alakazam
16 Nov 2006, 18:00
La Atelierul de scenaristica iti trebuie drepturi speciale... Si eu, unul, nu stiu cum se capata aceste drepturi... Ce m-a frapat este faptul ca Neuptolem, care este mai nou pe forum decat mine, a capatat aceste drepturi din partea unui admin... Probabil ca el este mai sugestiv pentru forum sau probabil ca administrarea acestui forum este de tot rahatul! :D :w00t:

Neuptolem
16 Nov 2006, 19:04
Alakazam, iti recomand: http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=4547&what=article&article_id=12417
Nu stiai ca naiv-infumuratii sunt mai sugestivi decat cazuti-in-cap-ii?
Cat despre jignirile tale la adresa forumului si luatul peste picior la prima discutie a lui Mr.Pitbull (daca nu stii cine este inseamna ca traiesti pe alta planeta) si sfidarea lui Alex Leo Serban (critic de film prezent saptamanal pe site-uri si reviste), sa nu mai zic de grosolania rasfatata (made in bree...) si altele pe care le scrii pe aici, zici tu, sa inveti sa scrii scenarii...No comment.
Afla ca nici eu nu am intrat de prima data...o sa intri si tu, stai calm, desi sunt sceptic in privinta calitatii discutiilor pe atelier dupa ce se va intampla asta.

mr_anderson
16 Nov 2006, 19:11
Hai s nu ne certam unii cu altzii.Shi asha ne ridiculizeaza totzi pe aici,makr noi,scenarishti-aspirantzi s fim unitzi shi s le aratam k SE POATE FACE CEVA!

alakazam
16 Nov 2006, 20:08
Hai s nu ne certam unii cu altzii.Shi asha ne ridiculizeaza totzi pe aici,makr noi,scenarishti-aspirantzi s fim unitzi shi s le aratam k SE POATE FACE CEVA!

Eu nu am facut altceva decat sa ma mir de faptul ca nou-venitii primesc mai multe drepturi decat seniorii forum-ului, lucru care (in opinia mea) ar putea avea doar doua explicatii: ori nou-venitii sunt considerati mai valorosi datorita postarilor lor, ori administrarea acestui forum se face cu picioarele... :shock: Cat despre Pitbull... ce pot sa spun? Aport...? :)

Neuptolem
17 Nov 2006, 08:52
Am tradus si (scuzati adaptarea!) niste materiale (f putin cantitativ, dar zic eu mult calitativ):
Syd Field's - Screenwriting Workshop
"The most sought after screenwriting teacher in the world" - The Hollywood Reporter
(Apel catre unii pasionati de scenaristica (scenaristi): daca mai gasiti pe net chestii de genul asta, le traduceti si adaptati, postandu-le aici).

Cursa in scrierea unui scenariu:
(Inca o data, scuzati adaptarea, inca studiez/perfectionez, engleza)

Partea I: Pregatit de start
Formezi ideea inauntrul actiunii dramatice, cu inceput, mijloc si sfarsit:
* Izolezi ideea (probabil un log-line, sinopsis);
* Creezi subiectul;
* Desparti si lasi de-o parte actiunea si personajele;
* Natura structurii scenariului;
* Sctructurezi story-line-ul (povestea pe scene) sau firului narativ;
* Scrii 4 pagini in modul tau;

Partea II: Creezi personajele
Inima, sufletul si sistemul nervos al scenariului tau
* Ce fac personajele?
* Esenta necesitatii dramatice (dramatizarea);
* Creezi biografia personajelor (trecutul lor);
* Utilitatea personajelor (probabil daca merita sa fie prezente in poveste referitor la contributia lor);
* Trasaturile personajelor ca fiinte umane;

Partea III: Scrii scenariul
Aici este ce facem si cum facem
* Organizezi povestea (ordinea de scriere);
* Scrii povestea;
* Structura scenariului in acte;
* Accentuarea importantei primelor 10 pagini;
* Determini plot-point-urile (intorsaturile de situatie: primul dupa 20-25% din scenariu, al doilea dupa 75-80%);
* Organizezi si pregatesti actul II (cel mai dificil, act ce contine midpoint-ul si schimbarea telului eroului - vezi articolul lui Valskript de pe pagina 1 la primul meu mesaj);
* Establish Pinch I and Pinch II. Aici nu prea am inteles, probabil se refera la punctul culminant ce contine doua etape legate intre ele;

Partea IV: Rescrii scenariul (Foarte important, fiecare scenariu este rescris de cateva ori, "Occident" a avut 4 variante de scenarii)
All writing is rewriting
* Trebuie sa te apropii de idee, sa avansezi in obtinerea rezultatului dorit;
* Reflectezi asupra a ceea ce ai scris (regandesti rescrierea);
* Redefinesti si restabilesti tema, premisa (intriga) si actiunea dramatica:
* The tools of rewriting (Instrumentele rescrierii); - aici nu am inteles la ce se refera.
* Descoperi personajele prin actiune;
* Individualizezi si dai personalitate personajelor;
* Stabilesti si rasplatesti (personajele primesc ceea ce merita) elementele firului narativ (deznodamantul).

Succes!

Astept niste carti din State, dupa ce ma pun cu engleza si continutul lor, in 6-12 luni vreau sa ofer mai multe detalii despre scrierea unui scenariu, pentru ca si eu la fel ca si voi am fost socat dupa ce am rasfoit unele carti (ce se doreau a fi indrumatoare la cum se fac filmele/scenariile) prezente in bibliotecile autohtone.
Si daca am norocul sa vand un scenariu de lung metraj, in 2-3 ani poate chiar scriu si o carte de scenaristica, sa arat romanului derutat cum se scrie dom'le un scenariu?.
As aprecia f mult daca ar face-o altcineva pana atunci.
Sunt sigur ca cineva mai experimentat din domeniu ar putea scrie ceva mult mai bun decat mine.
Si ma intreb si eu, de ce Romania nu se afla printre tarile europene care au editat "Story"? Adevarul este extrem de complicat aici pe la noi...

Neuptolem
17 Nov 2006, 09:06
Cum ati dezvolta aceste idei? (ca story-line)

1. Un tanar ameninta ca se va arunca de pe o cladire de 10 etaje daca iubita lui ce-l parasise pentru un tip cu bani nu se intoarce la el.

2. O fata de 14 ani ce ia lectii de vioara se indragosteste de profesorul de muzica (40 ani).

3. Un scenarist roman este bataie de joc a tuturor deoarece vrea sa ajunga la Hollywood. Intalneste un inginer ce vrea sa ajunga la NASA iar viata lor se schimba...Cum?

(Ideile de mai sus NU fac parte din program)

Neuptolem
20 Nov 2006, 10:06
ComparaTIFF
Program de invatat si exersat scenaristica pentru TIFF 2007

1. Fiecare dintre noi (ar fi de preferat, minim 4 persoane) sa scrie mai multe idei de film aici (sinopsisuri) avand intre 1 (un) rand si 5 (cinci) randuri, nu mai mult.
-Doua idei/scenarist.

2. Alegem prin vot, chiar pe acest topic, unde sunt si ideile, care este cea mai buna.
-Fiecare voteaza.
-Nimeni nu are voie sa-si voteze propria idee.
-Pot vota doar cei care au prezentat cel putin o idee de film (repet: intre un rand si 5 randuri).

3. Apoi odata ideea aleasa, FIECARE (aici pot intra si alte categorii de pasionati ai filmului) si-o dezvolta pe 10-15, hai maxim 20 pagini de Final Draft.
In felul asta vom vedea ce diferenta este intre unul care s-a apucat de 2 zile de scris si altul mai experimentat, intre scenaristi consacrati si studenti la film, intre studenti si ceilalti, etc.
Ma refer la: stil de a scrie, conceptia fiecaruia, calitatea dialogului, puterea intrigii, originalitatea personajelor, urmarirea firului ideii sau indepartarea de el, etc.

4. Multe din scenarii vor fi slabute, altele bune, altele ce necesita rescriere, altele poate s-au indepartat de idee, dar pe un drum bun, etc.
Dar va fi o experienta utila pentru concursurile serioase sau invatatul acasa.

Momentan, ocupatia mea nu este filmul si ma gandesc ca si altii sunt ca mine, nu este nevoie de nici o graba.

Deadline pentru prezentarea ideilor: 5 decembrie 2006.

Perioada pentru voturi: 06.12.06 - 10.12.2006 (timp suficient cred sa spunem: Asta e cea mai buna!).

11.12.2006 Data la care este clarificata ideea aleasa.
Am sa specific eu asta sau altcineva in locul meu (No problemo).

Incepand cu 11 decembrie se poate incepe dezvoltarea pe cele 10-15 pagini de Final Draft. 10 pagini de Final Draft echivaleaza aproximativ cu 6-7 de Word, font 12. Daca ma insel, nici o problema, voi scrieti cat se poate de mult pana la urma, daca ideea necesita asta si mai ales conceptia dvs. de dezvoltare a ideii. Vom mai clarifica acest aspect dupa ce se va alege ideea de film cea mai buna.

Deadline pentru prezentarea (postarea scenariilor) 10.01.2007.
Insa cu cat mai devreme cu atat mai bine tinand cont ca batalia pentru TIFF (HBO) necesita mai multa seriozitate si ar trebui sa inceapa pana in aceasta zi. Concursul HBO (cred) se va desfasura in aceeasi perioada de anul trecut: 15 feb - 15 aprilie.

NU SE VOR LUA IN CONSIDERARE MESAJELE IRONICE LA ADRESA ACESTUI CONCURS!

SCOPUL FINAL: este sa invatam sa scriem mai bine. De exemplu ati putea avea probleme cu dialogul, formatarea, descrieri, profunzime, constructia unor caractere credibile, idei de film. Vazand aici de la fiecare, un scenariu, putem face un schimb benefic de experienta. De exemplu dificultatea dvs. este dialogul (in rest, ok! sau f aproape de OK!) Simplu! Cititi un scenariu construit pe aceeasi idee cu un dialog excelent si invatati de la el. Apoi SUCCES LA TIFF sau alt concurs!

Sunt constient de limitele propunerii mele (nu ar fi cea ideala) DAR comparand cu NIMIC (discutii aiurea, tam-tam-uri), ComparaTIFF te invata sa scrii!
Na! Ca am dat si in sloganurile publicitare. :D

Sagi
21 Nov 2006, 12:13
interesanta chestia asta, dar eu am o idee ( super buna-zic eu), daca as posta ideea, si altcineva o fura ? :)

NoOne
21 Nov 2006, 14:33
Ma cam indoiesc ca ar trebui sa-ti faci prea mari griji in legatura cu "furtul ideilor". Daca ar exista o persoana care sa "fure" ceva inseamna ca nu are destula imaginatie si ideea nu-i va folosi la nimic.

Ideile nu costa. Scenariile finisate da. Cand o sa spui: "am un scenariu si mi-e frica sa-l pun aici ca ma tem... e atat de bun incat cineva l-ar putea fura" abia atunci te voi intelege... partial.

NoOne
21 Nov 2006, 15:18
Imi cer scuze ca nu fac EDIT la mesajul anterior si postez consecutiv dar... prefer aceasta varianta.

-----------------------

Rog persoanele care doresc sa participe la acest exercitiu [ComparaTIFF] sa-mi trimita un mesaj pentru a le acorda drepturi de utilizare a sectiunii numita Atelierul de scenaristica. Acolo ne vom desfasura in voie fara a deranja ochii celorlalti utilizatori ai acestui Forum.

Este mult mai bine asa ...

Neuptolem
21 Nov 2006, 16:33
Excelent!
Te asteptam Sagi "printre noi" si de asemenea pe toti ceilalti interesati.
Stai linistit, idei de film iti garantez eu ca are si cineva ce habar nu are ce inseamna un scenariu, mai greu este la partea de finisare a scenariilor - de care aminteste NoOne.

Neuptolem
21 Nov 2006, 16:55
ANUNT DEFINITIV:

ComparaTIFF se desfasoara in Atelierul de Scenaristica.

Neuptolem
22 Nov 2006, 08:43
Esti un impatimit al filmului? Visul tau a fost dintotdeauna sa fii scenarist? Ai idei si nu stii sa le dezvolti intr-un scenariu?

Primul tau pas ar putea fi acesta!
Intra acum in Atelier si da tot ce ai mai bun din tine!
Nu ai nimic de pierdut!
Merita!

ComparaTIFF te invata sa scrii!

NoOne
22 Nov 2006, 16:01
Neuptolem, nu e nevoie sa scrii cu caractere de marime 30 ca sa se vada "mai bine". Cine vrea vede si scrisul cu caractere de marimea unui purice.

Si as aprecia daca nu te-ai folosi de persoana mea fara acordul meu. Nu stau pe un raft si nici nu astept sa fiu cumparat. Got it?

========

In alta ordine de idei, cei care doresc acces in Atelier sa-l contacteze pe silver_boy. Se pare ca eu nu mai am drepturile de adaugare la grup pentru ca nu mai sunt moderator. Cu atat mai bine.

Sagi
22 Nov 2006, 16:30
Am analizat destul de bine forumul asta....si are un mare defect....foarte mare chiar......toate discutiile....nu se termina cu ceva constructiv...ci mereu se termina cu o cearta.....daca ati putea sa nu va mai certati din tot felul de motive stupide.....sa treceti peste toate vorbele.......ar fi super ok...

Neuptolem
22 Nov 2006, 18:52
ok, NoOne. Chiar ma gandeam sa te intreb despre asta pe privat. No problemo! Am sa modific.
Cat despre caracterele marite, am sa le las pe acestea asa deocamdata. Daca nu dau rezultat pana pe 5 decembrie, le modific...

Neuptolem
22 Nov 2006, 19:37
Mistah J, insinuezi ca eu sunt principalul vinovat de excluderea lui Al'kazaam (tu) de pe forum? Sau ca trebuia sa primesc si eu cateva "palme"?
Insinueaza ce vrei, pana la urma fiecare e liber sa gandeasca ce vrea...

Neuptolem
22 Nov 2006, 19:41
(M-am gandit sa apara din nou pe pagina 3 pentru a putea fi gasit mai usor de navigatori)

ComparaTIFF
Program de invatat si exersat scenaristica pentru TIFF 2007

1. Fiecare dintre noi (ar fi de preferat, minim 4 persoane) sa scrie mai multe idei de film aici (sinopsisuri) avand intre 1 (un) rand si 5 (cinci) randuri, nu mai mult.
-Doua idei/scenarist.

2. Alegem prin vot, chiar pe acest topic, unde sunt si ideile, care este cea mai buna.
-Fiecare voteaza.
-Nimeni nu are voie sa-si voteze propria idee.
-Pot vota doar cei care au prezentat cel putin o idee de film (repet: intre un rand si 5 randuri).

3. Apoi odata ideea aleasa, FIECARE (aici pot intra si alte categorii de pasionati ai filmului) si-o dezvolta pe 10-15, hai maxim 20 pagini de Final Draft.
In felul asta vom vedea ce diferenta este intre unul care s-a apucat de 2 zile de scris si altul mai experimentat, intre scenaristi consacrati si studenti la film, intre studenti si ceilalti, etc.
Ma refer la: stil de a scrie, conceptia fiecaruia, calitatea dialogului, puterea intrigii, originalitatea personajelor, urmarirea firului ideii sau indepartarea de el, etc.

4. Multe din scenarii vor fi slabute, altele bune, altele ce necesita rescriere, altele poate s-au indepartat de idee, dar pe un drum bun, etc.
Dar va fi o experienta utila pentru concursurile serioase sau invatatul acasa.

Momentan, ocupatia mea nu este filmul si ma gandesc ca si altii sunt ca mine, nu este nevoie de nici o graba.

Deadline pentru prezentarea ideilor: 5 decembrie 2006.

Perioada pentru voturi: 06.12.06 - 10.12.2006 (timp suficient cred sa spunem: Asta e cea mai buna!).

11.12.2006 Data la care este clarificata ideea aleasa.
Am sa specific eu asta sau altcineva in locul meu (No problemo).

Incepand cu 11 decembrie se poate incepe dezvoltarea pe cele 10-15 pagini de Final Draft. 10 pagini de Final Draft echivaleaza aproximativ cu 6-7 de Word, font 12. Daca ma insel, nici o problema, voi scrieti cat se poate de mult pana la urma, daca ideea necesita asta si mai ales conceptia dvs. de dezvoltare a ideii. Vom mai clarifica acest aspect dupa ce se va alege ideea de film cea mai buna.

Deadline pentru prezentarea (postarea scenariilor) 10.01.2007.
Insa cu cat mai devreme cu atat mai bine tinand cont ca batalia pentru TIFF (HBO) necesita mai multa seriozitate si ar trebui sa inceapa pana in aceasta zi. Concursul HBO (cred) se va desfasura in aceeasi perioada de anul trecut: 15 feb - 15 aprilie.

NU SE VOR LUA IN CONSIDERARE MESAJELE IRONICE LA ADRESA ACESTUI CONCURS!

SCOPUL FINAL: este sa invatam sa scriem mai bine. De exemplu ati putea avea probleme cu dialogul, formatarea, descrieri, profunzime, constructia unor caractere credibile, idei de film. Vazand aici de la fiecare, un scenariu, putem face un schimb benefic de experienta. De exemplu dificultatea dvs. este dialogul (in rest, ok! sau f aproape de OK!) Simplu! Cititi un scenariu construit pe aceeasi idee cu un dialog excelent si invatati de la el. Apoi SUCCES LA TIFF sau alt concurs!

Sunt constient de limitele propunerii mele (nu ar fi cea ideala) DAR comparand cu NIMIC (discutii aiurea, tam-tam-uri), ComparaTIFF te invata sa scrii!

ComparaTIFF se desfasoara in Atelierul de Scenaristica.

Neuptolem
23 Nov 2006, 00:05
Emotionant.
Interzis persoanelor care se folosesc de batistutze! :P

http://www.cafeneaua.com/node/view/11060

Ce parere aveti de acest text? Scrieti-mi pe privat.

Neuptolem
24 Nov 2006, 22:36
Povestea Emoticonului

Eram :love: de ea. Avea un suras minunat. Eu ii ;) . Ea imi :) . Eram cei mai 8) . Pana in ziua in care am devenit :? . Am sunat-o si mi-a spus ca este foarte :sick: . Am iesit in oras singur. Am zis sa ma duc la film. Nu mai fusesem demult. Ei nu-i placeau filmele...
La film am fost :shock: . Am vazut-o cum :P cu unul. Am ramas :huh: .
Nu am indraznit sa fac nimic...
Ziua urmatoare nu m-a sunat. Imi spusese ca ma suna ea.
Nici ziua urmatoare.
Eram foarte :sick: . Nici sa :sleep: nu reuseam.
Mi-am facut curaj, am insistat la telefon pana a raspuns. I-am spus ca o vazusem cu unul. A fost foarte :o . Apoi (ciudat) era :( .
Atunci m-am :x rau. Cum adica? Tot ea avea dreptul sa...Imi :hmm: chestia asta.
Ne-am intalnit a doua zi. Doream sa ma razbun. Sa mai stau cu ea doar ca sa o insel. ;)
Mi-a spus ca era :happy: cu mine. Cum adica era???
Nu fusese in seara aia cu cineva in oras. Avea o sora geamana. Mi-a aratat fotografiile. Am zis :w00t: ???
Apoi a izbucnit in :lol: . Eu am schitat o :D . Care era faza? Nu ma prindeam...A sosit unul langa ea si au ras de mine. Ea :oops: . Am ramas statuie...nu am indraznit sa zic nimic, era tipul de la film. S-au indepartat :happy: de mine. Ma gandesc ca in urma cu o saptamana eu eram asa...starea mea s-a schimbat in :(( .
Acum incerc sa o uit. Nu mai cred in :love: .

(M-a pus pe ganduri noul regulament postat de StefanDo - povestea de mai sus e doar o parodie la regula "nu folositi excesiv emoticoanele" pe care eu am vazut-o (singura dintre ele) putin amuzanta. Am dorit sa arat ca regulile pot fi incalcate, de artisti, intr-un mod frumos, special. Intr-adevar, Povestea Emoticonului face abuz de emoticoane dar ea va dainui pe forum, demonstrand ca exceptiile intaresc regula asa cum tot exceptiile ne sugereaza calitatea acestui forum. Mesajul transmis se pare ca nu a fost inteles de toti, nu asta era problema, dar exceptia respectiva intareste regula si ne arata cum regulile pot fi incalcate in modul urat.)

Neuptolem
25 Nov 2006, 01:54
Nu mah, asta e o frunza vestejita, dintr-o padure de la poalele unor munti din zona Fagaras... scenariul meu este Fagarasul!

Dar tu mai poposeste pe aici, mai facem o reclama, atragem populatia, amuzam cititorii, ca doar suntem artisti nu?

Neuptolem
02 Dec 2006, 00:56
Casa este darapanata. Usa scartaie in vant...se misca incet, haotic si neregulat. In rest liniste. Liniste.
Pasii mei se indreapta spre iesire...mai arunc o singura privire. Imi amintesc niste sperante nascute aici. Dar poate e prea mult. Prea devreme.
Tresar! O fantoma mai apare din cand in cand agitand in intuneric perdelele albe. Iar o pisica neagra o urmeaza. Afara este vant iar scenaristii sunt plecati.
Am iesit. Inchid lacatul si de aceasta data fara sa arunc o privire inapoi, ma indepartez.
O frunza vestejita este aruncata in lumina lunii spre fereastra sparta de hoti. Este aruncata inauntru. O privesc. Zambesc. Un simbol al unor dorinte generale.
Casa este darapanata. Usa scartaie in vant...se misca incet, haotic si neregulat. In rest liniste. Liniste.

The End

Bubu
07 Dec 2006, 09:28
Nu mai vreau sa fiu spectator.

Am si eu un scenariu. El o iubeste pe ea. Ea il iubeste pe el. Familia lui se opune. Nevasta-sa mai precis. Cei doi se omoara reciproc, folosind un cutit de bucatarie. Totul e filmat de Ernest. The End.

Bubu
07 Dec 2006, 09:57
Nu Ernest ala! Ernest de la B.B.! Gee!!! Emisiunea cu tradatori si detectivi :w00t:

Neuptolem
11 Dec 2006, 14:55
Rasfoiam o carte cu ceva timp in urma intr-un supermarket.
Cartea era numai cu site-uri.
Mi-a venit inspiratia sa ma uit la cuprins si sa gasesc:..."film".
Am memorat adresele si am lasat-o inapoi in raft...restul nu ma mai interesa.
Adresele sunt:

www.librafilm.net

www.valentin-partenie.com

www.parafilm.ro

www.castelfilm.ro

Stie cineva cine este Mr.Valentin Partenie? In afara de informatiile de pe site...

yoana dumitrachescu
12 Dec 2006, 20:30
Buna tuturor! Ma numesc Ioana,sunt din Oradea,studenta la Fac de Stintele Comunicarii si Stiintele Politice,profilul Jurnalism.Imi place foarte mult sa scriu,am deja cateva proiecte de filme de lung metraj,imi place actoria,muzica si televiziunea.Mi-ar placea sa va arat ideile la atelierul de scenaristica,daca vreti bineinteles.Ma bucur ca am mai gasit tineri preocupati de film si scenarii,sa speram ca vom putea schimba cinematografia romaneasca intr-un fel. V-am pupat!!

films4all
12 Dec 2006, 20:46
Buna tuturor! Ma numesc Ioana,sunt din Oradea,studenta la Fac de Stintele Comunicarii si Stiintele Politice,profilul Jurnalism.Imi place foarte mult sa scriu,am deja cateva proiecte de filme de lung metraj,imi place actoria,muzica si televiziunea.Mi-ar placea sa va arat ideile la atelierul de scenaristica,daca vreti bineinteles.Ma bucur ca am mai gasit tineri preocupati de film si scenarii,sa speram ca vom putea schimba cinematografia romaneasca intr-un fel. V-am pupat!!
sa speram ca vom putea schimba cinematografia romaneasca intr-un fel 8) :) :w00t: :w00t:
Asta mi-a placut mult!

lucia_anisoara_bejan
26 Jul 2017, 21:15
Ma intereseaza mult scenaristica si scriu, imi doresc mult sa ajung profesionista dar oare e posibil in Romania? Aici nimeni nu te baga in seama :-/