PDA

View Full Version : Children of Men

PoliFanAthic
29 Oct 2006, 01:00
Imi permit din nou sa anticipez parerile en masse despre un film care, mie cel putin, mi-a trezit un interes aparte. A fost in primul rand deoarece Cuaron regiza, fapt care m-a impins intr-acolo, incat am citit cartea - o dezamagire, in linii mari. Am ramas doar cu ideea asta foarte interesanta pentru un Sci-Fi despre o viziune distopica si cu speranta ca schimbarile la scenariu vor avea un efect considerabil asupra rezultatului final.

Faptul ca aproximativ 5 persoane au lucrat la acesta (scenariu) se cam simte: filmul nu pare sa aiba identitatea proprie, mai ales nu in sensul in care te-ai astepta de la o astfel de creatie. Lipseste, va sa zic, senzatia unui intreg.

Problema cea mai mare este insa alta. In timp ce cartea aborda lumea creata cu o distanta oarecum contemplativa (ceea ce mi se pare si normal), dar fara a ajunge la vreun rezultat concret, filmul pare sa o prinda de pulover - sau, erm, atmosfera - si sa o dea de pereti, intr-un mod cat se poate de artistic. La o adica, abordeaza prea indiscret tema terorismului si prea discret situatia in absolutul ei inefabil. Este, cum ar spune unii, un subiect tratat superficial.

Acest fapt se reflecta si in dimensiunile personajelor, care pur si simplu nu prind contur. Daca Julianne Moore infatiseaza o eroina mai mult decat episodica si Michael Caine un batranel hippy, dar doar vag entuziasmant, as fi fost indreptatit sa sper ca macar Clive Owen are ceva de dovedit, dar parca nu este intcomai asa. Theodor devine o figura simpla, a dezolarii, care intamplator se gaseste in postura de a salva lumea - acel ultim dram de altruism, scobit dintr-o locatie misterioasa a abisului nostru psihologic.

Dar sunt prea dur. Filmul este totusi acceptabil, el este o experienta si are un moment sau doua care s-ar putea dovedi pregnante si dominante. Raman insa cu regretul ca pana si un regizor de talia lui Cuaron nu a indraznit sa se ia la trante cum s-ar fi cuvenit cu aceasta idee despre un destin sinistru. Poate problema e tocmai ca filmul este ancorat prea mult in prezent...

RinTinTin
31 Oct 2006, 09:56
Care este "talia" lui Cuaron? I mean, i like the guy, insa ... he's new, poate sa dea rateuri.
Am sa vad si eu filmul.

PoliFanAthic
06 Nov 2006, 00:44
Asa e, Cuaron a dat rateuri. Dar imi pare ca inspira incredere.

Vroiam doar sa adaug ca am constatat cu placere aparitia Oanei Pellea in film - a devenit placut sa aud romana la cinematografe.

rapt_spot
06 Nov 2006, 08:43
Nu ca m-ar ofusca pana la cer titulatura "from the director of Harry Potter 3 comes..." (de altfel, HP3 a fost cvasi-acceptabil), dar vedeam cu stupoare tristutza cum Cuaron se micsoreaza si se micsoreaza pe masura ce filmul se petrecea si ramaneau rescrierile Universal alandala ale scenariului - ca doar stim prea bine "la cate maini/drafturi" e scris un scenariu H'wood - sarindu-mi in ochi prin evidenta APASARE a "the right buttons" (vezi secventa-balaaaaast a uciderii personajului lui Caine - in contextul secventei mai mult decat lamuritoare de dinainte, "Sf.Familie varianta post-apocaliptica" inclusiv Clive Owen pe post de Iosif-fara-tragere-de-inima coborand printre soldati -cum altfel??- stupefiati, si altele si altele).
Prea putin wickedness, apeluri vizuale corecte, fara "crossing lines"-eh ata ete, cateva compozitii de cadru f.frumoase (la un moment dat, e un cadru care ai jura ca e luat din "Cainta") si chilly. Pe de alta parte, desfasurare previzibila a momentelor narative - fara rasturnari de situatie whatsoever de la un moment dat incolo :? - si in general cu aura aia odioasa a "fimelor dezastru-profetie-Sci-Fi", odioasa pt ca nu e destul de meaningful in cazul de fata incat sa devina disturbing si pt ca nu face decat sa momeasca cu tot soiul de analogii (gravida printre oi? forget it) aproximative, in timp de "the core issue", care ar fi putut fi exploatat, se duce la plimbare.
Oricum, un film care merita vazut........ ehm... eventual revazut.... in mod sigur distopic si consensual (deci, doua lucruri naspa a la fois :P ) liked: Juliane Moore, Oana Pellea, cinematography, cadrul cu pisica si pearl beads langa geamul de unde se vede trecand un tanc sau asa ceva, The Kills undeva pe coloane sonora [sau mi-am imaginat eu chestii?], secventa din autobuz, paznicul(ala corupt si funny si cinic) de la tarcul de refugiati
didn't like: restul coloanei sonore (yuk), point-ul filmului, personajul lui Clive Owen, de purtatoarea-copilului-sperantei nu mai vorbesc, multele redundante explicative din dialoguri :x

RinTinTin
13 Nov 2006, 14:43
Citez de pe cinemagia, de la synopsis-ul filmului:

"Pentru realizatorul de filme Alfonso Cuarón nicio poveste nu este greu de spus din punct de vedere cinematografic: un comentariu social întepãtor, o dramã a unei crime, un film clasic pentru copii, o viziune nouã a povestilor lui Dickens, o comedie savuroasã, o poveste magicã pentru copii. Toate eforturile sale în cinematografie si-au lãsat amprenta asupra lumii filmului. Fiecare film spune, într-un fel, lumii cine este “Alfonso Cuarón”. Deci, nu este o surprizã cã ultimul sãu efort – adaptarea cinematograficã a romanului scriitorului P.D.James The Children Of Men – inspirã ceva din personalitatea regizorului de origine mexicanã: speranta. "

Totul e beton, cu exceptia faptului ca P.D. James e SCRIITOARE. Lasonpula mea de treaba..

StefanDo
13 Nov 2006, 14:57
Citez de pe cinemagia, de la synopsis-ul filmului:

"ultimul sãu efort – adaptarea cinematograficã a romanului scriitorului P.D.James The Children Of Men – inspirã ceva din personalitatea regizorului de origine mexicanã: speranta. "

Totul e beton, cu exceptia faptului ca P.D. James e SCRIITOARE. Lasonpula mea de treaba..

RTT, acesta este un sinopsis trimis de distribuitor, text pe care noi l-am introdus fara a-l mai verifica (dar se pare ca trebuie sa corectam toate mapele de prezentare). Daca vei intra la pagina filmului, vei vedea ca i-am facut schimbarea de sex "scriitorului". Dar cel mai deranjant lucru la filmul asta nu e aceasta greseala, ci traducerea romaneasca a titlului: "Children of Men" vine dintr-un psalm (89 sau 90, in functie de versiunea Bibliei), in care Dumnezeu spune: "Intoarceti-va, copii ai oamenilor!" De aici la "Copiii tatalui" ( cu trei de "i", a precizat tipa de la Ro Image, cand am sunat sa intreb daca chiar au de gand sa lase asa titlul) mai e cale lunga... :(

Alex Leo Serban
13 Nov 2006, 17:37
'scriitorului' pd james, adik asha, generic - cum s spune 'ministrul monik macovei', pai nu? :lol:

RinTinTin
17 Nov 2006, 09:00
Deci da, vazui si eu filmul. My impressions:

+ atmosfera foarte realist realizata, fara gimmick-uri comerciale. E ca si cum ai fi in strazile mizere ale Londrei, dar simti ca ceva s-a schimbat, in rau, fata de starea actuala.
+ jocul lui Clive Owen, chiar daca insuficient exploatat. Pentru scena din padure, macar.
+ felul cum resuseste sa fie artsy fara sa fie fartsy:)

- a BIG minus for the script.. i mean, cmon, we buy it like this? Fishes? Bush in 2027?
- momente dramatice insuficient exploatate. De fapt asta e senzatia.. Ca se pleaca de la o premisa foarte buna, dar s-ar fi putut obtine mai mult. Ramai putin nedumerit.. "Doar atat?"
- lipsa crasa de realism din unele momente. Stiu, e paradoxal, insa unele faze sunt TOTAL nerealiste. I mean, cmon, dupa ce toti soldatii opresc focul, ii lasa sa plece.. who buys that
- cliseele. Desi nu ma asteptam, exista clisee. Si din belsug, mai ales spre final. Alegoria pruncului Iisus e transparenta, si saracacioasa, din pacate.
Soldati oprind focul, the boat in the end..

Una peste alta, un film bun, insa care ar fi putut fi mult mai bun. Too bad.

PS: Im sorry i kinda agree with the ones above. Mi-am dorit mult sa-mi placa mult ( :D ) filmul..

notorious
23 Nov 2006, 11:05
n-am vazut inca filmul, insa, prin subiect, imi aduce aminte de un episod din 'the outer limits' - toti copii, in viitor, se nasteau cu niste mutatii oribile si, in cele din urma, mureau. nasterea unui copil sanatos mobilizeaza armata, autoritatile etc. sa il transforme intr-un fel de 'soldat perfect'. deranjant si incitant.