PDA

View Full Version : About Dune

hippie_angel
14 Aug 2006, 12:45
S-a tot discutat despre LOTR, SW sau Matrix... hai sa vedem si ce parere au oamenii despre Dune series si despre cartile lui Frank Herbert. Ramane valabil principiul "cartea bate filmul" sau nu? :)

raptor
14 Aug 2006, 15:55
.aici pe forum e o mare fana a cartilor lui frank herbert, :) de fapt nickul ei e chiar herbert(:) e ciudat ca si-a pus nickul asta dar se pare ca asta e marea ei pasiune)-da-i un mesaj privat si sunt sigur ca iti va raspunde in termeni de cunoscatoare.
toate cele bune.
http://www.cinemagia.ro/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=2427

hippie_angel
15 Aug 2006, 09:14
Multumesc mult pentru informatie... :) , dar sper ca topicul sa nu ramana doar o discutie prin pm. :?

Darkside
16 Aug 2006, 21:15
Am citit de vreo 3 ori cartile dune si am vazut si filmele si in my humble opinion inca nu s-a facut un film dune care sa se ridice la nivelul oricarei dintre cele 6 carti. doar ala de david lynch cat de cat..
in schimb e greu sa ai pretentii pentru ca universul dune e foarte complicat.
mi-ar placea un film dupa "canonicatul dunei", iar in general dupa herbert, cred ca o ecranizare dupa trilogia pandora sau doar dupa prima carte din trilogie ar fi o idee interesanta.

Andrei1902
02 Oct 2006, 18:36
Categoric trebe totusi s aintelegem ca dune a fost o faza in dezvoltarea Sf-ului care a trecut. O ecranizare acum cand avem alte concepte si idei despre SF ar fi oricum prea slaba

stephen king.
02 Oct 2006, 18:38
DUNE E O PORCARIE SI CARTEA SI FILMUL

Andrei1902
02 Oct 2006, 18:51
Filmul categoric totusi cartea nu as fi asa transant. Trebuie sa te gandesti ca nu exista nimic asemanator pe vremea cand a aparut aceasta carte. E cam greu sa apreciezi acum ciocolata aia comunista ROM cand exista atatea sortimente mult mai bune dar intr-o anumita perioada cand exista doar ciocolata comunista ea era staru. La fel si cu Dune. Evident sunt acum depasite din toate punctele de vedere si sunt adevarate balarii dar in contextul in care au aparut erau tari chiar capodopere (ma refer la carti); filmul e o balarie si a fost o balarie)

stephen king.
02 Oct 2006, 18:54
arthur c clarke scria romane interesante, herbert a fost un dobitoc

Andrei1902
02 Oct 2006, 19:03
Daca o luam asa mie imi place H. G. Wells sau George Orwell muuult mai mult dar asta nu il face pe Herbert un dobitoc. Sau daca ma gandesc mai bine... :hmm:

stephen king.
02 Oct 2006, 19:05
king kong e film

Airlight
02 Oct 2006, 22:04
arthur c clarke scria romane interesante, herbert a fost un dobitoc

:lol:

Supastar
02 Oct 2006, 22:07
si stephen king cum e?? :?

Nightwane
03 Oct 2006, 13:18
loved the book, the first one. si filmu'. lu' lynch. pt ca e misto. da.da.da.

Pitbull
04 Oct 2006, 18:38
Andrei, ai picat în plasä! :P Chestia aia numitä "stephen king." nu e om, e un troll care vine pe-aici doar ca sä se bage-n seamä. Mereu e bannat, mereu îsi face useri noi, si foloseste proxy - deci, tot revine. Invatä sä-l recunosti, si ignorä-l.

On-topic:
Nu simt acum nevoia sä reiau toatä discutia despre "Dune" - avem un topic mare pe tema asta, la Film în general, unde mi-am spus pärerea - dar, ca sä punctez:
- Seria rämâne, la drept vorbind, imposibil de ecranizat; e mult prea teoreticä, prea profundä, prea prolixä si filosoficä; cel putin de pe la "God Emperor..." si "Heretics...", însäsi lectura devine un efort! Prin urmare, e una dintre acele surse literare care niciodatä nu vor putea fi transpuse pe pe ecran sub forma unei "ecranizäri" propriu-zise (ca "Mizerabilii", "Contele de Monte Cristo" sau "Räscoala"), ci numai ca o "adaptare" (vezi "Solaris", "Numele trandafirului", si alte proze la fel de livresti). In acesti parametri trebuie sä privim orice relatie film-carte.
- Ecranizarea lui David Lynch a fost unul dintre cele mai incredibile fâsuri ale filmului universal. De, se mai întâmplä... (Am vorbit pe larg despre ea, în topicul celälalt.)
- Asta mai recentä era ilustrativä, corectä, cinstitä si sterilä. Nimic mai mult. Inefabil zero. (Apropo, aia a lui Lynch INCERCA sä surprindä inefabilul cärtii, si nu reusea decât sä se screamä.)
- E foarte adevärat cä "Dune" rämâne reprezentativä pentru O ANUMITA ETAPA din istoria S.F.-ului - dar, în acelasi timp, valoarea intrinsecä a cärtii o face sä-si transceandä epoca, devenind universalä. Ce, Dante sau Tolstoi sunt acum mai putin mari decât în veacurile lor? Da' dacä-ncerci sä scrii ca ei, te faci de râs.

...Si totusi, în materie de lumi imaginare create pânä-n pânzele albe, favorita mea rämâne "Helliconia" lui Aldiss... Cum de nu s-a bägat nimeni s-o punä pe ecran pân-acum?
Da' alea ale lu' coana Ursula K. Le Guin? WOW! :love:

Nightwane
04 Oct 2006, 18:53
a lu' Lynch e cu STING ffs. Si, oricat il detest eu ca muzician, l-am adorat in filmul asta. Si mai e si cu Alicia Witt :love: care a crescut si s-a facut O PIZDA BUNA! Si cu Dean Stockwell, si cu Jack Nance, si cu Kyle Maclachlan si cu Linda Hunt, si cu Brad Dourif. E excelent filmu' chit ca n-are treaba prea mare cu cartea.

raptor
04 Oct 2006, 19:06
Si mai e si cu Alicia Witt :love: care a crescut si s-a facut O p**** BUNA!

.e hai pe bune, sa-mi dau palme, chiar mai e cineva care a auzit de alicia witt:))! :oops: fuck it, nightwane, we could be twins! :P

jeleu
04 Oct 2006, 19:16
un signature special, de ocazie

Nightwane
04 Oct 2006, 20:02
Si mai e si cu Alicia Witt :love: care a crescut si s-a facut O p**** BUNA!

.e hai pe bune, sa-mi dau palme, chiar mai e cineva care a auzit de alicia witt:))! :oops: f*** it, nightwane, we could be twins! :P

LOL. Cumnatzele!!! :P

Supastar
04 Oct 2006, 21:53
a lu' Lynch e cu STING
Exact asta vroiam sa zic si eu!
adica e unul din argumentele p care le-as fi folosit! :happy:

Aresus
01 Jan 2009, 21:21
Ce mai conteaza povestea cand ai o super-atmosfera? Ma refer aici la filmul lui Lynch, care desi nu reuseste sa acopere prea bine povestea cartii, creaza acea senzatie de mister cu ajutorul decorurilor, al costumelor si al muzicii celor de la Toto.

Pitbull
01 Jan 2009, 21:28
Aici ar fi de discutat... Toti sefistii seriosi (inclusiv Je), plus admiratorii lui Lynch însusi (including Je încodat') consideräm filmul lui Lynch un rateu penibil (cei mai iabrasi zic chiar "sacrilegiu"!) - nu fiindcä a simplificat mult povestea (lucru legitim, într-o ecanizare), ci în primul rând, pentru cä a distrus INEFABILUL cärtii - atmosfera, starea, magia aia de nedefinit... Plus, desigur, stângäcia profesionalä.
Mult mai acceptabil a fost acel "Dune" din 2000 al lui John Harrison: mini-serial TV simplu, dar onest (orice asemänare cu Dandanache se exclude! :P ):
http://www.imdb.com/title/tt0142032/

Aresus
01 Jan 2009, 21:44
Tocmai fuse pe National TV asta din 2000. Jumatatea aia de ora cat m-am uitat la el a respectat cat de cat povestea cartii, insa filmul a avut o problema cu personajele, care nu prea semanau deloc cu ce ne descria cartea. Un Paul cam batran (la fel ca in cel din '84), o Jessica prea blonda, si un imparat despre care as fi bagat mana in foc ca e patronul Kanal D. Iar ochii... ochii aia s-ar fi potrivit mai bine la Iron Man la cat de sclipitori erau.

Sihaya
22 Jun 2009, 16:33
I LOVE DUNE!
Tot ce are de a face cu universul Dune. Am citit cartile pana acum de vreo 5 ori. Si de fiecare data am fost surprinsa. Chiar daca stiam actiunea, universul Dune imi arata de fiecare data cate ceva nou. Pentru mine a fost dragoste la prima citire, si va ramane asa. Chiar daca Dune este depasita, in termeni de inovatie literara sau mai stiu eu ce. Unii din voi spun k Herbert este un idiot. Pai se pare k este nebunul care a aruncat piatra in lac si sutele de intelepti(printre care si Lynch) n.au reusit sa o aduca la suprafata. Prefer sa ma pierd in nebunia lui, de cate ori am ocazia, decat sa urmaresc "intelepciunea" altora la televizor.
Oricum, niciuna din ecranizari n.a reusit sa prezinte credibil marii viermi ai desertului. In prima ecranizare ai senzatia k urmaresti tuburi de aluminiu contorsionandu-se, iar celelalte doua iti prezinta doar niste guri imense, pline de colti. Niciuna nu m.a convins. Dar asta e doar opinia mea.

copila_satanista
15 Mar 2010, 15:33
pe ansamblu prefer cartea, dar astept cu nerabdare noua varianta a filmului :D

fleurdelautomne
26 Jun 2010, 16:37
Cartile sunt mult superioare filmelor. Iar Frank Herbert este deosebit de actual...

Windom
26 Jun 2010, 16:45
Ideal e sa vezi versiunea Lynch inainte de a citi cartea. Doar asa iti dai seama ca nu e vorba de un esec ci un SF aparte, care putea insa sa fie mult mai mult. Recomand ambele versiuni - director's cut si cea pentru televiziune.

gropitse
26 Jun 2010, 22:13
există și un alt Dune,
THE FILM YOU WILL NEVER SEE de Alejandro Jodorowsky.
Detalii despre proiect, idei,personaje și altele (http://www.duneinfo.com/unseen/jodorowsky.asp).

Spune Jadorowsky : /I needed a precise script... I wanted to carry out film on paper before filming it... These days all films with special effect are done as that, but at the time this technique was not used. I wanted a draughtsman of comic strips who has the genius and the speed, who can be used as me as a camera and who gives at the same time a visual style... I was by chance with my second warrior: Jean Giraud alias Moebius (at the time he had not made Arzach, nor The Airtight Garage). I say to him: "If you accept this work, you must all give up and leave tomorrow with me to Los Angeles to speak with Douglas Trumbull (2001: A Space Odyssey)".

We collaborated and Giraud made 3000 drawings, all marvellous... The script of Dune, thanks to his talent, is a masterpiece./

/Me, I liked to fight for Dune. Almost all the battles were won, but the war was lost. The project was sabotaged in Hollywood. It was French and not American. Its message was not "enough Hollywood".Later, the visual aspect of Star Wars resembled our style/.

Alte amănunte despre film, cum arătau desenele lui Moebius , impresii etc, pot fi văzute în filmul experimental L'Univers d'Alexandro Jodorowsky.

Personal regret eșecul acestui proiect, pentru că Alejandro e interesant și unic în felul lui de a regiza , putea fi o bijuterie cinematografică .

Windom
27 Jun 2010, 06:17
Mie mai rau imi pare dupa King Shot, proiect care a murit in fasa...

DragosNL
10 Sep 2010, 06:23
varianta lui Lynch e arta pura.

impactul la Lynch e oricum redutabil.

cartea are un limbaj filmul altul. dar, in opinia mea, ambele contin deschideri, sugestii catre alte dimensiuni ale lumii respective (mirodenia, calatoria spatiala, structurie sociale, reprezentarea raului) ceea ce, in opinia mea, face din ambele piese capodopere.

exista, daca urmaresti cu atentie filmul, scene in care Lynch explica mai bine decat Herbert anumite particularitati ale acelui univers. asta, fireste, se datoreaza mijloacelor de exprimare tipice filmului, dar ideea ramane si ea indica valoarea sau o capacitate de intelegere profunda.

costobocus
16 Sep 2010, 20:24
ai tu ceva dreptate, dar eu nu inteleg cum de ai 4,294,967,295 de postari.. mi se pare sf..

dido
30 May 2012, 18:11
Am citit si rascitit cartile Dune si nu pot decat sa-mi exprim toata admiratia pentru o minte de scriitor ce poate nascoci nu o civilizatie ci un univers intreg...pentru ca noi muritorii de rand sa ne putem refula si refugia din cotidianul coclit pe care il traim...si nu avem dreptul nici macar o secunda sa ne dam cu parerea...ca-s bune...ca nu-s bune...Personal am fost si sunt fascinata de universul Dune,de asemanarea dintre cultura araba si credinta fremenilor de pe planeta Arakis,de minutiozitatea cu care a fost descris fiecare caracter si fiecare actiune din romane...Sper ca cineva sa ecranizeze din nou povestea Dune,cu disponibilitatea efectelor speciale din prezent si cu un scenarist bun cred ca ar iesi ceva cu adevarat spectaculos!Asa cum mai sper sa se gandeasca cineva si la Fundatia lui Asimov...