PDA

View Full Version : The Proposition


Ambra Blu
24 Apr 2006, 17:18
Nu e nici Unforgiven, nu e nici Dead Man, dar are ceva din amindoua. Un western de atmosfera, in pustiul Australiei, cu un casting serios: Ray Winstone, Guy Pearce, John Hurt, Emily Watson. Actiunea e fixata intr-un timp si spatiu colonialiste, cintate usor elegiac, usor panteist, dar vocile in care vorbeste filmul transcend timp si spatiu: este vorba despre Iubire, Familie, Razbunare si etc. Asta m-a deranjat la scenariul scris de Nick Cave (dap, domnia sa): tine neaparat sa vorbeasca despre Sentimente Mari, nutrite de caractere mici. In plus, sint citeva inconsistente logice, care iti rup povestea daca o urmaresti in fuga calului si tre sa dai stop si rew ca sa iti dai seama de niste chestii. Daca ar fi fost mediu-metraj, cred ca ar fi fost mult mai misto. Oricum, debutul lui Nick Cave in film-writing, asezonat cu o coloana sonora in care inalta ode naturii si raufacatorilor, imagini frumoase, ceva violenta, ceva singe, fanii lui Nick Cave nu trebuie sa il rateze. Restul se pot abtine.

raptor
24 Apr 2006, 17:27
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=7811

.ce zici, continuam aici? sau o lasam pe tarlaua ta?
.zici f.bine ce zici in mesaj-da asta nu e o noutate nici pentru mine nici pt. tine.
.cu mentiunea ca nu fac lingere la anus, ci doar am o briza de buna-dispozitie.
.si hai, zi-mi daca am dreptate sau nu cind zic ca imaginea e buna.

Ambra Blu
24 Apr 2006, 17:45
Ia uite frate, deci sintem doi. Muta-l aici, nu-l lasa acolo, ca se pierde si e pacat. Vad ca am observat cam aceleasi lucruri, inclusiv imaginea buna. 8)

raptor
24 Apr 2006, 17:51
gata, s-a facut.

e pe ecrane si in romania? nu? ce pacaaaatttt.....
.mi-a placut foarte mult, foarte bun, interesant, nickave si aborigeni si toate alea...
.imagini faine-nu ma pricep, nu-mi dau cu parerea-poate ca nu a fost filmat extraordinar dar cu siguranta are imagini faine; am tot auzit versuri cum k al dumneavoastra nick cave ar fi scris scenariul in doar 3 saptamani-nu ma intereseaza elementele de bacgraund-ideea e ca a scos-o bine de tot - singeros in limitele credibilului (adica nu se scalda ca 'mireasa' p**** prin iazuri si helestee), dar suficient de mult; cateva personaje bine jucate, cateva nu(adica unul singur-pe mine gui piers m-a lasat complet rece-you should have ditched the bastard, nickee); poate ca, pe masura ce situatia se cristalizeaza, sfarsitul devine previzibil, dar n-ai ce-i face trebuia si asta sa aiba buba. anyway, uitati tot ce am zis rau despre el :e magnific. dumnezeule, daca nu as fi fost ragusit as fi urlat de palcere la sfarsit

Ambra Blu
24 Apr 2006, 17:52
Si sa nu uitam mustele alea care biziie tot filmul.

raptor
24 Apr 2006, 18:06
.corect. pe cuvantul meu, chiar ma gandeam mai ieri cum dracu' au reusit sa faca rost de atitea muste(he-he-or fi fost linguri de miere sau butoaie cu otzet? :P -si razgandindu-ma mai bine as zice ca e unu' din punctele forte ale filmului(asta daca carnagiul e in cazul de fata un punct forte-si cred ca e): cadavre am mai vazut in sute de filme dar zumzaitul ala enervant care le insoteste in desert e cheia de bolta.

cat ballou
05 May 2006, 12:03
Oricum, debutul lui Nick Cave in film-writing... fanii lui Nick Cave nu trebuie sa il rateze. Restul se pot abtine.

Fanii n-au ratat debutul lui Cave in film-writing, de prin 1988: Ghosts... of the Civil Dead. Restul se pot abtine.

Acelasi Hillcoat, acelasi continent, alt cartier tematic. Un film cu mult mai tensionat, dar fara muste.

Ambra Blu
05 May 2006, 12:54
Mea culpa, n-am stat sa verific pe imdb.

cat ballou
05 May 2006, 12:58
in calitate de fan Cave - cum reiese din context - ar fi trebuit sa-l vezi. e suficient de vechi si de bun.

Ambra Blu
05 May 2006, 13:07
Intelegi tu prost. Daca dai un repeat la textul meu, ar trebui sa dibuiesti alt sens. Pe litere, in cinstea semnului exclamarii decedat: nu sint the ultimate Nick Cave afficionado(doua albume don't qualify), iar filmul asta se recomanda fanilor die hard, pentru ca celorlalti li se poate parea pasabil.

PS: As spune ca ma bucur ca ai vazut (?), in sfirsit, The Proposition, dar, sincer, ma lasa rece.

ovydell
08 Aug 2006, 08:52
Mi-a placut si mie filmul, credeam ca sunt singurul...

gionloc
26 Apr 2007, 11:42
in sunetul lin al cornului, in lumina soarelui asfintind rosietic peste nesfirsitul nisip...

the proposition
john hillcoat desfasurind un scenariu de nick cave

o interventie in clasicul western.
exista o ordine prestabilita in clasica naratiune filmica. ea este intrerupta de o fapta rea (crima, viol, inselaciune amoroasa, etc.). apoi desfasurarea filmica trebuie sa duca inspre o pedepsire a infaptuitorului raului, iar pedepsirea respectiva restabileste ordinea initiala (chiar daca la un alt nivel, findca deja am parcurs o spirala ireversibila). chiar daca in western are nevoie de mai multe nuantari (structura de mai sus vine pe o scehma care priveste viitorul unei comunitati - ca posibilitate a barbatului si femeii de a relationa amoros, dup ace intra intr-un conflict familial, dupa ce gasesc ori isi sadesc in cale numeroase bariere morale si sociale; ca siguranta a traiului privit prin intermediul mentierii in viata a turmei de vaci) reteta clasica generala sta in picioare si pentru western, gen unde
hoardele de indieni nu faceau decit sa amine dreptatea finala si, prin asta, sa creasca simtirea justitiara a spectatorului, dorinta sa de ordine... in westernul clasic binele si raul erau clar delimitate!

insa in istoria genului s-au produs mutatii: The Good, The Bad..., McCabe and Mrs Miller...

in acesta linie se inscrie The Proposition, linia regindirii genului western. a mutarii lui in alte scheme narative: polii clasici ai genului sint mutati, subminati, desfiintati chiar. fapta rea (un viol) nu o avem prezenta fizic in film. ea este un fapt diegetic doar prin spiritul pe care il mentine din prezenta sa in vorbele personajelor... si prin incercarea de a o repune in scena (fapta rea) la final, asupra altor personaje insa, moment curmat de catre unul dintre cei trei frati asupra si in jurul carora povestea se tese. avind in vedere ca 'bine' si 'rau' sint caracteristici ale ambelor parti, ca pe parcurs fiecare produce o anumita masura de rau, ordinea in final este una artificial-ramasa... o data fiindca fiecare personaj este mutilat (fizic, psihic) de incercarile prin care a trecut, apoi fiindca nu avem un raspuns clar in ceea ce priveste ultima intrebare adresata fratelui Charlie: Ce va urma sa faca?

dar avem un western... o alcatuire cronologica, un decor specific (desertul, conflictul intre civilizatori si civilizati), personaje
emblema (seful politiei, procurorul, prizonierul, rebelul), proportii mitice ('Voi civiliza acest þinut!' - este una dintre replicile cheie ale filmului)...
insa un western discutind forma clasica a genului.

iar eu gasesc pline de farmec aceste cautari -

- filmari halucinante, in accente psihedelice uneori, doze de muzica reprezentativa, tinind isonul astor filmari, intrepatrundere a cimpului sonor cu cel vizual (vezi intreruperea benzii sonore adaugite, sfirsitul intensitatii muzicale, ca intr-un fel de racord, pe imagini care inchideau un moment narativ: punerea glontului pe teava si armarea unei pusti, moartea unui personaj, etc.) si, in acelasi timp, respectarea profetica a unui destin: raul aduce cu sine rau, iar oricine, martor cu voie, va plati un rau pe care-l aproba implicit!

- genul clasic imbinat cu o tratare contemporana a motivelor morale (unniversale), intr-un stil ilustrativ intens cinematografic (dar intr-un ritm contrar unor asteptari western, un alt cod al genului fiind subminat), sustinut de o muzica bine calibrata, fac din filmul lui Cave/Hillcoat un adevarat eseu cinematiografic pe un gen dat.. o meditatie pe temeliile si formele westernului, insa nu intr-un spatiu american, ci intr-unul australian, nu in formele clasicului, ci in normele reveriei si ale glisarii (din gen).

in aceste sensuri, un film remarcabil!
in general, un film bun spre foarte bun!

Bogie
05 Jun 2007, 09:11
Mi-a placut mult, Nick Cave e bun povestitor( se vede si pe "Murder Ballads"), creeaza imagini puternice, univers macho populat de barbosi nespalati si duri. Totul este dinainte trasat, personajele se resemneaza in fata destinului, capitanul Stanley stie soarta sa("Pentru tot ceea ce urmeaza sa primim, fie ca Domnul sa ne faca recunoscatori")....si peste toate, imaginea obsedanta a mustelor, de parca avem de-a face deja cu niste cadavre.

Cinemania
06 Oct 2008, 08:54
din film...replicile ii apartin vanatorului de recompense, Jellon Lamb, intr-o discutie cu Charlie Burns, nelegiuitul transformat in justitiar:

Darwin thought we came from MONKEYS!

We are white men, Sir, not beasts

intreg filmul este construit parca pe cele doua replici de mai sus, ca un fir rosu

nu e nici o diferenta intre civilizatori, aborigenii inferiori si cei cativa nelegiuiti, plasati undeva intre...

aceleasi impulsuri, aceleasi actiuni, fiecare capabil de a dezlantui bestia (motivele declarate fiind irelevante in cele din urma, cand vine vorba de a-ti apara acel ceva pretios)...ultimativ filmul arata cum la fel de usor bestia umana poate fi din nou incatusata

imaginea si coloana sonora superbe...

Guy Pearce & Ray Winstone magistrali