PDA

View Full Version : Le Temps du Loup

gionloc
30 Mar 2006, 23:04
iata ca se poate!!
cinematograful Victoria din Cj e de o vreme particular, cel putin asta reiese de pe bilete, unde in loc sa apara ROmaniafilm, apare numele unei firme care pare a fi firma de turism mai repede decat firma care se ocupa de distributia produselor culturale inspre mase... sau pe autobuze fac reclama la filmele care ruleaza la cinema.. ma rog.

ideea e ca de cand is privati (ca sa zic asa) au inceput sa ruleze si p-acolo (in afara TIFFului) filem de interes restrans. daca pana acum difuzau doar blockbustere cu surle si trambite, iata ca acum au adus si un Lundi Matin sau, saptamana viitoare, adica de vinerea asta intr-o saptamana, Time of the Wolf, filmul din 2003 al lui Michael Haneke.

deocamdata nu am vazt filmul, dar doream sa deschid acest subiect, in avanpremiera, sa-i avertizam pe prietenii nostri ca trebuie sa treaca pe la cinematograf peste o saptamana ca sa poata sa scrie p-aci impresii!!

Alex Leo Serban
31 Mar 2006, 06:13
of, e bine k s-a deskis cinematografu ala, k au dat deja 'lundi matin' :love: a. s.o., dar... 'le temps du loup' ma tem k nu e a good choice :( e unul din cele mai slabe haneke-uri pe care le-am vazut, plin de actori romani - dar nu din cauza asta e slab... o sa vezi de ce!
oricum, mai multe dspr haneke & filmele lui (mai putin dspr asta) in re: publik pe aprilie: cronik la 'cache' :love: & portret m.h.

gionloc
31 Mar 2006, 10:38
oricum, mai multe dspr haneke & filmele lui (mai putin dspr asta) in re: publik pe aprilie: cronik la 'cache' :love: & portret m.h.

excelent Re:Publik in acest caz (adica in special ca e dedicat si lui MH). Filmele vazute de mine au o forta constanta, nu apare nimic diluat, filtrat de o omniscienta sau de o etica umana ori regizorala, fie ca e vorba de 71 de Fragmente, fie Cache, fie Cod Necunoscut, fie Continentul, exceptie facand pana acum Pianista, e drept, primul Haneke vazut si poate ca ar trebui sa-l reiau acum pentru a-l evalua/judeca in intertext (sau interfilm :huh:), adica in relatie cronologica si tematica avand toate povestile pe masa (pe raft :P). Pianista mi s-a parut usor fortat, usor adus de spate, asa, precum batranii moralisti care te privesc urat fiindca ii depasesti pe strada sau urci inaintea lor in autobuz - fara sa fie vorba de o morala nici in acest film - numai ca il priveam cu alti ochi atunci pe Haneke fiindca nu-l cunosteam.

dupa temps du loup si dupa ce am sa vad si Funny Games, cred ca ma intorc asupra fiecarui film in ordine cronologica.

oricum, repet cea ce am mai spus intr-un mesaj anterior, alaturi de Wong Kar Way si Lars von Trier, Haneke este cel mai bun autor de film din afara SUA, nu ca ar fi acolo altii mai buni, dar e un teritoriu care trebui gandit si catalogat dupa alte norme.

Alex Leo Serban
31 Mar 2006, 13:25
deci tu n-ai vazut 'funny games'?? te invidiez... pt k e one of his best! ;) & iti va oferi satisfactii in serie! mie mi se pare cel mai bun film al lui pina la 'cache'...

mda, interesanta lista ta de 3... lvt & wkw, plus haneke. subscriu.
intr-o vreme il puneam aici si pe nanni moretti, dar dupa 'camera fiului' m-am mai dezumflat :( eu i-as mai adauga listei - totusi - si pe aki k, pe almodovar, pe maestrul de oliveira - care tocmai a avut o conf de presa la b-est/ucin, in indiferenta cvasi-generala (nema studenti, nema jurnalisti, nema critici... :(( ) si pe compatriotul lui de o, joao cesar monteiro - care a murit acum vreo 3 ani...

Airlight
31 Mar 2006, 16:38
Ca fan insetat Hanneke va intreb, exista cumva la re:publik si un DVD demonstrativ cu filmul ?

Koz my people kind of let me down on this one..

gionloc
31 Mar 2006, 18:16
mda, interesanta lista ta de 3... lvt & wkw, plus haneke. subscriu.
intr-o vreme il puneam aici si pe nanni moretti, dar dupa 'camera fiului' m-am mai dezumflat :( eu i-as mai adauga listei - totusi - si pe aki k, pe almodovar, pe maestrul de oliveira - care tocmai a avut o conf de presa la b-est/ucin, in indiferenta cvasi-generala (nema studenti, nema jurnalisti, nema critici... :(( ) si pe compatriotul lui de o, joao cesar monteiro - care a murit acum vreo 3 ani...

cand am mai vorbit de lista mea de regizori preferati - si-i pomeneam pe cei trei - mentionam ca e vorba de regizori aflati inca in plina activitate.

dintre filmele lui moretti mi-a placut in mode deosebit 'caro diario'. am intalnit acolo un umor de o finete aparte, mai usor, mai suplu decat cel descoperit mai apoi in filmele lui Iosseliani. acel tip de umor care te face sa zambesti complice, pe care regizorul il aduce oarecum din intuitia ta pe ecran (din capitolul impresii personale), dezvaluind parca opinia pe care tu o ai, intr-o precizare dulce precat simtirea ta este de dulce.

manoel de oliveira.. hmmm.. de ceva vreme caut sa vad vreun film de-al lui. adica intreb incolo si incoace :)... as perfera sa vad 'Je rentre a la maison' iar pe amazon.co.uk e 20 GBP :(( cam mult totusi pentru vremurile astea in care Persona m-a costat doar 7 GBP tot acolo... si Parole et utopie orii Voyage au debut du monde (ca sa le dau titlurile in franceza) au preturi destul de... prohibitive (vai, cat ma pot plange!).
asa ca fac o cerere dlui kirilov 8) sa aduca anul asta la TIFF un 3x3 Oliveira (hi hi)

mda, interesant, nici macar studentii nu au mers la conferinta... poate n-au auzit de el... poate n-are cine sa le vorbeasca despre el... iar cu filmele lui unde sa se intalneasca? hmmm (pe de alta parte azi UBBul l-a facut doctor honoris causa pe un eminent cercetator intr-ale filosofiei medievale - cu siguranta nu un domeniu drag mie, patristica si scolastica adica, Jean Jolivet, unde au cam fost adusi cu forta studentii, pentru a umple aula magna! nici asta nu-i prea a buna).

iar aki, da da, :love: Juha :love:

Ambra Blu
31 Mar 2006, 18:18
Singurul lucru care ma enerveaza la Haneke e ca e prea televizual. In rest, nimic de obiectat la Funny Games: suspans, sadism, sechestru, scene soc.

Supastar
31 Mar 2006, 18:30
cand am mai vorbit de lista mea de regizori preferati - si-i pomeneam pe cei trei - mentionam ca e vorba de regizori aflati inca in plina activitate.

o mica observatie: almodovar e inca in plina activitate...urmeaza volver...
aici afis cu o penelope cruz fascinanta:
http://www.impawards.com/2006/volver.html

gionloc
31 Mar 2006, 18:36

o mica observatie: almodovar e inca in plina activitate...urmeaza volver...
aici afis cu o penelope cruz fascinanta:
http://www.impawards.com/2006/volver.html

a, da, pe el il uitasem in mesaju anterior (ma luase valu'legat de causa doctoraliceasca ubbista) il uitasem.. pentru ca nu e unul dintre favoriti mei, desi nu am clipit la Hable con Ella, iar Todo sobre mi madre doar m-am foit putin...

a, da, si cu toate ca nu e unul dintre favoritii mei, voi cauta intotdeauna sa ii vad noile filme, fiindca temele abordate sint, fara indoiala, provocatoare!

Alex Leo Serban
01 Apr 2006, 07:08
'cache' va fi lansat pe ecrane luna asta, no need for re: publik sa-l 'present'-eze in dvd...

cu almodovar am si eu o relatie 'complexa' - sint un mare fan al primelor sale filme - de la 'pepi, luni, bom...' la 'atame' (adica pina sa se 'imburghezeasca' ;) ), iar acum sint oscilant: 'carne tremula' mi-a placut cel mai mult, 'todo... 'mi-a placut destul de mult, 'hable...' so-so, iar 'mala educacion' nu cine stie ce.

de la moretti incearca sa vezi si 'aprile' (my favorite!) si, mai ales, 'palombella rossa' (1989), filmul cu care l-am descoperit - si care mi se pare in cont. cel mai bun (dar ar trebui sa-l revad, si unde?!)

haneke nu este 'televizual', draga ambra, ci se joaca cu conventiile ac. medium; e o diferenta!

cit dspr 'cineastii in activitate' - cum sa nu-l punem aici pe maestrul de oliveira, care - la 97 de ani going on 98!!! - face un fel de sequel la 'belle du jour'?? (iar cel mai recent film al sau, 'espelho magico' - dspr care am scris in relatarile de la venezia 05 - se va vedea asta seara in cadrul b-est-ului la eforie...) BTW: 'je rentre a la maison' a fost aratat la tvr cultural acum ceva timp, eu am avut o secv. din el comentata - de 3 arhitecti - in 'fotograme'; kiri nu o sa-l aduca la tiff, pt k b-est-ul tocmai l-a adus - pe m d o in persoana! - la festivalu lor... care e cum e.

drudu
01 Apr 2006, 10:29
mai mult nu e decat e... festival, that is... si nu cred ca sunt studentii de vina ca nu au fost prezenti, mai degraba organizarea "extraodinara"... pacat, intentia e laudabila, rezultatul insa cam dezastruos pt un festival care se vrea international :(

gionloc
07 Apr 2006, 13:47
as vrea ca topicu asta sa-i fie dedicat lui Haneke in general, dar nu stiu cum sa-l schimb si sa-l mut la 'film in general' sau unde i-ar fi locul... (actori/regizori poate). daca Vremurilor de Restriste le-au sarit difuzarea in cluj... iaca le-am luat pe toate pe dvd, asa ca in timp le voi revedea si voi scrie despre ele una alta. incep mai jos cu FUNNY GAMES!

merci

gionloc
24 Apr 2006, 20:53
Funny Games
Michael Haneke

Din cate am inteles din extraurile existente pe dvdul Jocurilor lui Haneke, dintre filmele rulate la Cannes doar doua au avut bilete de intrare speciale, cu avertizare, un fel de buletine cu dunga rosie (:lol:) si asta fiindca in cazul filmelor respective nu s-a facut nici un fel de promotie care sa dezvaluie vreun element din ceea ce contineau. cele doua filme sint Resevoir Dogs in 1991 si Funny Games in 1997.

funny games si der siebente kontinent
sint filmele sic si soc ale lui Haneke. doua filme care picura acid... ard si retina ard si arta. mi-e imposibil sa spun ca unul este mai bun decat celalat (daca privesc oricare dintre ele, in momentul vizionarii acela mi se apre cel mai bun film al lui Haneke dar altfel cred ca pot sta pe aceeasi pozitie si) fiindca discuta teme diferite. mie unul imi vorbeste despre gasirea caii absolute de a protesta in capitalism, extragerea ta ca factor de productie si cinsum din societate, dar nu o retragere in pustie, ci o extragere prin moarte, nu inainte de a distruge insemenele [i]buna-starii[i/] capitaliste - casa, banii, celalat vobeste despre prezenta violentei in viata, despre absurdul acestei prezente, este un joc (comic pentru cel care il exercita) al criminalului cu victima - pentru placerea lui, este un joc al realizatorului cu mediul profesional din care provine - pentru placerea lui, este un joc al cinematografiei cu spectatorul - pentru placerea ei...

intrebarea filmului: cat rezisti jocului? pariul jocului: cat rezisti filmului?

nu intamplator sangele copilului ucis acopera televizorul din camera de zi.
urletele sotilor imediat dupa plecarea celor doi calai. atunci doar constientizarea situatiei ii tortureaza.
telecomanda.
legatua dintre fizica si cinematografie in discutia finala, situarea in plan real si in planul fictiunii. alaturi de finalul lui Lisbon Story (Wim Wenders, '94) doua bune lectii de postmodernism filmic.

10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10