PDA

View Full Version : goEast 2006


Bulumulu
27 Mar 2006, 22:06
www.filmfestival-goeast.de
festivalul goEast no.6
la sectiunea de filme studentesti figureaza anul asta si UNATC-ul cu urmatoarele filme:
documentare: http://www.filmfestival-goeast.de/engl/03f01.htm
scurtmetraje-fictiune: http://www.filmfestival-goeast.de/engl/03f02.htm
animatie: http://www.filmfestival-goeast.de/engl/03f03.htm

Bulumulu
06 Apr 2006, 00:44
vazui azi:
wild east - iuliana constantinescu 2004 - 8/10
O pictografie pe doua planuri a situatiei romanului in balcani, a comunitatii balcanice (alegorii) si a dunarii ca punct de pornire pt un exitus fatalis - trecerea granitei ilegal - sau letalis, u get the point -> problematica migrantilor ilegali disparuti (in valuri), devenind unu cu dunarea care se varsa in final in largul marii. superb cadru final.

pui la rotisor - alexandru vitzentzatos 2004 - 5/10
Dragutel dar foarte simplist. Fara nimic sa-l faca mai deosebit. pacat.

premium - alexandru ionescu 2004 - 6/10
O criza de nostalgie spontana en deux, la benzinaria agip de langa tancabesti (mi se pare), pe un leitmotiv muzical (60-70s). starting point-ul unei relatii incognito la 50+ de ani, cam fragmentara. benzinaritzul si motoclubul ambulant figureaza ca sfx.

pretul inocentei - geanina grigoras 2004 - 7/10
[Sperand ca sunetul sa fie (de fapt) ok (pe video-ul pe care l-am vazut era supernashpa - evtl de la transpunere)]. ataca tematica materialismului unor parinti denaturati care-si vand plozii. dpdv actoricesc, 'parintii denaturati' sunt supernaturali - din pacate cam ei tin filmul. frumoase cadre (din pacate pseudopoetice) cu fiica inainte de metamorfoza intr-un bun comercial.

this is a mekebelieve / scurtmetraj pt o lunga amagire - marius olteanu 2004 - 1/10
pt mr vasluianu (reminescente din wild east, k un bonus pt prestatia de acolo). - in rest cloroform sau un scurtmetraj pt o lunga abureala / ametire etc.

trofim - alexej balabanov (rus.1995) - 8/10
somehow m-a atins. relativitatea dramei individuale, very nice done.

sileni/lunacy - jan svankmajer (cz.sk.2005) - 10/10
i'll come back on this one

BeNnY
06 Apr 2006, 01:21
sileni/lunacy - jan svankmajer (cz.sk.2005) - 10/10
i'll come back on this one

Pai sa revii, neaparat.

Bulumulu
06 Apr 2006, 01:28
n-avea grija - revin, si da, merita - sunt doar prea frant sa mai scriu azi dspre el :(

Bulumulu
07 Apr 2006, 05:09
deci
sileni/lunacy - jan svankmajer 10/10
ideea filmului este prezentata in prologul regizorului, ce urmeaza este intr-adevar arta. e vb de un omagiu 'infantil' adus lui poe, adica un horor 'with all the ingredients peculiar to this genre' + influente ale m.de sade - blasfemia. in terapia bolanvilor mentali se profileaza 2 metode: 1. libertatea pacientului si 2. opresiunea sa. lumea filmului astuia se situeaza unde se intretaie extremele celor doua pozitii.
superbe cadre, adeseori scurile si de un umor subversiv caracterizeaza din plin acest film, compus pe figura eroului pozitiv, dar bolnav mintal. elemente de animatie a la delicatessen + naked lunch sunt presarate pe de-alungul filmului. despre continut, doar cate putin, sa nu stric placerea unei evetuale vizionari: pe jean berlot il chinuie visuri/halucinatii cu asistenti medicali cheli care vin zambind sa-i puna camasa de forta. si aici intervine ideea de terapie reflexiva/preventiva. scoala no.1 intruchipata de markizul de sade aka libertinaj, blasfemie (super scena din capela), si automutilare terapeutica. scoala no.2 cu pedeapsa corpului (un plan minutios de 'tratamente' de la 1 la 13) pt boala mintii cu scopul reinstaurarii balantei dintre corp si duh. si mai e si revolutia franceza. si o sora medicala nimfomana. totul intr-un sanatoriu. dar nu vreau sa va iau placerea vizionarii. highly enjoyable.

lady zee - georgi djulgerov (bg.2006) 4,3/10
povestea de dragoste a doi copii rromi dintr-un orfelinat povestita intr-un cantec 'folk' copilului acestora. naivitatea din orfelinat intalneste the real life, dupa mai multe peripetii, invinge si cercul se inchide - filmul incepe. filmat ok, nu genial, dar nici defectuos. dar povestea sucks la greu - un fairy tale cu cuplul din orfelinat, imbalsamat cu vise naive, cu romales shooting queen care devine curva, k sa poata fii salvata de rromul copilariei ei, cu ajutorul fostului ei iubit, si el fost european champion la tir. deah...

notre musique - j.l.godard 2004 8/10
prea poetic sa fie documentar, prea mult text sa fie feature. greu de combatut, dar foarte bine facut. godard analizeaza complexul criminal-victima intr-un colaj poetic - si ca text (vo, dar nu numai) si ca imagine - in spatiul sarajevoului post-civil war (10-15y later). impartit in 3 parti sau 'royaumes' - hell, purgatory si paradise. primul este un colaj vizual al violentei dintre oameni (material din arhiva), indiferent de origine,etc. partea a doua, si cea mai consistenta a filmului prezinta o tanara evreica frantuzoaica venita in sarajevo sa caute raspunsuri la intrebarea daca/cum e posibila o reconciliere intre tabere adverse inainte - sarajevo aka melting pot, orasul model. istoria razboiului civil din fosta iugoslavie nu este tematizat primar, ceea ce e foarte bine - godard incearca mai degraba sa localizeze o paradigma. in sarajevo apare fata asta cu trecut conflictuos (israel-palestina) si cativa indieni ( e clar: si ei fura victime etc... ) si un intelept care tine un seminar despre filozofia artei. in partea asta urmeaza analiza receptiei trecutului, victimizarea/criminalizarea. there's no fingerpointing here either. dar cam greoi de digerat. super intensiv. ultima parte 'paradise' contine un fel de mesaj optimist - martirismul pt pace - nu ca instigare, ci ca apogeu al analizei: introdus in logica/paradoxul victima/criminal ii deschide orizonturi pozitive/il rezolva.

svenja & ceilalti - vlad ilicevici 6,1/10
problema filmului este tematica. tematica este si marele plus. e o tematica by default tearjerker, indiferent de cum o descrii. mr ilicevici a ales varianta soft, fragmentand naratiunea. 1. slabiciuni la montaj (i+s). 2. repetitii. mai pe repede, mai pe slowmotion, ca si cum ar vrea sa-ti bage chinul/suferinta etc fiintelor la eutanasiere pe gat cu forta. dar efectul nu se produce oral, ci vizual;)

Bulumulu
09 Apr 2006, 01:35
odgrobadogroba / gravehopping - jan cvitkovic (slo.2005) 7,4/10
'everyone wants to go to heaven, but noone wants to die first'. povestea unui professional funeral speaker. adica un lol din start. 80% din film este dedicat cliseului filmului din balcani (in special cel iugoslav) - adica niste happy/mirificotragica life, cu un umor subversiv,etc. destul de bascalios, dar (oare voit critic?) fara ceva deosebit - cam labarit. sfarsitul insa rupe cu toata atmosfera dinainte si salveaza astfel filmul, tragand povestea in mod brutal si sincer inapoi in realitate, si inchizand cercul deschis la inceput (dupa cum zice titlul) - din mormant in mormant.

before dawn - balint kenyeres (hu.2005) 9/10
one-take short movie intr-un ton gribleu using wide-angle lens. superb ca estetica. infatiseaza intr-un mod distant si neutru incercarea trecerii ilegale a unei granite qua camion. apare aparatul statal si-i salta pe baieti. la fel de linistit povestit ca descrierea naturii before dawn.

indiscretia - victor velculescu 2003 - 5,2/10 (animatie)
ma rog... dansul nu e cine stie ce, interesant ca varianta de final. nu o zic pt ca i-ar disparea farmecul.

sovereignity - mihai dumitrescu 0/10 (animatie)
feriti baaaa!

fetita cu chibrituri - cristina mititelu 5,94/10 (animatie)
inspirat din andersen. atmosfera ok, stylish 2d figures, dar too sensible to grasp (pt mine cel putin) si cam bleg asa...

twosomeness - lars jandel (berlin 2004) 6,03/10
scurtmetraj cu o idee/conceptie geniala, dar cu actori nashpa.
spoiler:
(!!!!)
un cuplu (ea e insarcinata cu plodul lui) in padure langa un rau, flirteaza etc, se fugaresc prin padure... u kno where this leads, si cand sa inceapa scena (care trebuia evtl sa fie incarcata de erotism dinainte..) de wild sex in nature, tipu o sugruma, ea moare, he jerks off se suie in barca si pleaca.

pervye na lune/first on the moon - aleksej fedorchenko (rus.2005) 10/10
e super. watch it. :D revin.

Bulumulu
10 Apr 2006, 00:53
pervye na lune - aleksej fedorchenko 10/10
un fel de fairy tale from the abysses of archive material. interesant dpdv al teoriilor de cinema, unde se trage linia intre autenticitate, fictiune, realitate... o reconstructie perfecta a unui zbor in spatiu aka pe luna al uniunii sovietice (top secret) cu mult inaintea razboiului rece. credibil din doua puncte de vedere. 1. dpdv al materialului si al dovezilor (false/reale?) foarte bine compuse. si 2. dpdv al modului in care e facut filmul. incearca cu toate jmekeriile artei sa te convinga ca e un documentar despre acest zbor special. cu mult umor si usor satiric. de vazut.

sedmikrasky/daisies - vera chytilova (cssr. 1966) 7/10
majoritatea punctelor vine pt originalitatea lui si pt importanta sa in contextul sociocultural al vremii. ca film este cam greu de razbit pana la final. motivul libertatii individului este caracteristica filmului. e vb de doua fete care decid sa fie 'spoiled' pe motiv ca lumea este asa (ca un fel de razbunare). in consecinta, tot filmul prezinta glumele (nu pe gustul fiecaruia) si dezastrul pe care il cauzeaza. doua proaste care isi bat joc de tot, intr-un spirit anarhistic-antimaterialist. nu-i de mirare ca filmul a fost imediat cenzurat (e timpul dinaintea 'primaverii de la praga'). merita doar ca info, filmul itself este onesided.

mistrz/the master - piotr trzalskalski (pl.de.2005) 7,4/10
povestea unui maestru al artei circului care-si gaseste the love of his life, si eventually o pierde. pe alocuri foarte frumos filmat. un film despre visuri, dragoste, despre implinirea lor, despre arta si viata.(maaama, ce banal suna - i feel like a real critic :lol: ) inceputul e genial, se pierde oarecum in burta care urmeaza - nu-i una imensa, care sa distruga tot filmul, dar tot ce era deosebit la inceput se pierde intr-o poveste si un stil narativ foarte common (which doesn't mean baad). mai are cateva sclipiri aproape de geniu, care mai reinvigoreaza un pic filmul, care ramane insa drama vietii circarului cu cutite, dupa ce cu putin timp inainte tinea norocul in pumni.

srijedom/on wednesdays - alma begirovic (bih.2004) 6,8/10
bosniacii si tangoul. interactiunea unui singuratic dolofan cu o emisiune de radio (mai bine zis cu vocea din radio) - lectii de tango - in fiecare miercuri. foarte haios si cu umor, prezinta conditionarea umana.

Alex Leo Serban
10 Apr 2006, 08:54
un film despre visuri, dragoste, despre implinirea lor, despre arta si viata.(maaama, ce banal suna - i feel like a real critic :lol: )

sai linistit, esti cit se poate de banal - dar asta nu te face mai critic... :lol:

Bulumulu
10 Apr 2006, 21:17
thank god i never wanted to... nightmare-like vision.. i suppose u didn't get the hint, right? :P

Alex Leo Serban
11 Apr 2006, 08:01
no i don't; e mic cit casa poporului :lol:

Bulumulu
12 Apr 2006, 18:07
komornik/the collector - feliks falk (pl.2005) - 7,4/10
well, un executor judecatoresc doing his bloody work, foarte interesant ca personaj, are un change of mind si turns into some kind of good, saint-like being. nu e cine stie ce.. dar personajul ca atare are ceva foarte special. se poate citi ca un fel de critica sociala, dar ramane in primul rand drama tipului care nu este lasat sa faca bine, sa refaca ce-a distrus, sa se refaca moral, etc - schimbarea de la ordnung-muss-sein-totul-supt-lege la totul-supt-morala.

si cam atat pt anu asta, am mai avut insights in mai multe filme care arata ff bine (d.ex. kukumi (kosovo 2005), a dangerously free man (ukr.2004), tbilisi, tbilisi (geor.2005) etc..) pe care sper sa apuc sa le vad in varianta post-festival. evtl le pun aici, sau la cel mai recent..