View Full Version : film cu/despre Alexandru Ioan Cuza sau Unirea de la 1859
Am si eu o mare rugaminte: poate cineva sa ma ajute cu ceva informatii despre un film dedicat Unirii de la 1859?! Am nevoie de imagini cu Cuza- Voda, Mos Ion Roata, momentul Unirii in general.Am cautat in diverse locuri diverse de pe net, dar n-am gasit nimic apropiat de tema mea.M-ar ajuta orice legat de subiectul descris, chiar si numele filmului!
Mutumesc anticipat!!
Gina
Pitbull
23 Mar 2006, 01:33
Nu s-a fäcut nici un film românesc artistic de lung-metraj despre 1859; dacä nu mä-nsel, singurul film în care apare Cuza, ca personaj secundar, e "Rug si flacärä", de Adrian Petringenaru, cu Florin Piersic (1980) - dar nu e despre Unire.
In schimb, T.V.R. a realizat multe piese de teatru-tv cu acest subiect ("Povestea unirii", sau alta, din 1985, cu Costel Constantin, în regia lui Eugen Todoran). Singurele imagini de fictiune cu acele personaje se pot gäsi doar în arhiva lor. Sunt aproape sigur cä nimeni n-a stat sä le converteascä digital si sä le lanseze pe net.
In rest, filme documentare... Sahia, televiziunile...
Dacä mai are cineva vreo idee, ziceti.
Floydman
03 Apr 2006, 20:56
chiar ar fi interesant daca cineva altul decat sergiu nicolaescu ar incerca sa faca un film despre momentul acesta crucial din istoria noastra. fie pe calea unei drame istorice consistente si fidele adevarului, fie pe modelul unui film de aventuri grefat pe evenimentul Micii Uniri si/sau al domniei lui Cuza inclusiv sfarsitul acesteia. cuza e , cel putin pe hartie, unul din rarele personaje vizionare ale istoriei noastre. mai vizionar si decat mihai viteazul si decat maniu sau ion i. c. bratianu. a faurit prima parte din edificiul romaniei moderne. ce este cu adevarat interesant este ca el a aparut efectiv out of knowhere in viata politica romaneasca. ceea ce ma duce cu gandul la o sustinere masonica si de aici la interesanta intrebare cine au fost adevaratii/posibilii/inchipuitii vizionari din spatele sau? ar fi mult de cercetat si de speculat cinematografic aici.
Pitbull
03 Apr 2006, 21:06
Sustinerea masonicä e certä. De altfel, în "Rug si flacärä", masoneria apärea explicit si insistent - dar, desigur, prezentatä poncif si tezist; si nu în relatie cu Cuza, ci cu alte personaje, în jurul asasinärii lui Barbu Catargiu.
Coshava
26 Jun 2006, 14:05
Sustinerea masonicä e certä.
Mmm - e cu cintec problema. Din ceea ce se intelegea si activa la greu pe-atunci in Romania ( filialele Marelui Orient al Pacii ... aaa, al Frantei ) Al. I. Cuza nu facea parte - asta e destul de cert. Daca facea parte din ramura ailalta a masoneriei ... e ciudat ca cica aia nu se implica in politica :P
In fine - nu asta e asa important. Si pe mine unul m-a mirat cum naiba tocmai singurul personaj din istoria moderna a Romaniei pe care propaganda lui nea Nae il lasa sa fie glorificat ( probabil pentru ca era destul de departe in timp :oops: ) a ramas ... fara un film dedicat lui si actelor sale cu adevarat extrem de importante pentru Natiune ( cu majuscula, dar fara balarelile patriotarde colaterale ) ... :sick:
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.