PDA

View Full Version : Brokeback Mountain


silver_boy
20 Feb 2006, 03:56
Sunt anumite filme pe care le simþi aidoma unui parfum, de care te îmbibi, care-þi intrã în straturile sufletului aºa cum stropii unui parfum se amestecã în textura hainelor, devin una cu ele.
Brokeback Mountain e un astfel de film.

Însã aºa cum pentru un parfum de calitate trebuie sã ai "nãri", o educaþie olfactivã capabilã sã discearnã genuinul de surogat ºi pentru Brokeback Mountain îþi trebuie un "ceva" care sã-i facã decelabil mesajul. Probabil un minimum de educaþie sentimentalã.
De fapt, ca sã-þi placã filmu ãsta trebuie sã þi se fi întâmplat o singurã chestie. Un lucru dezarmant de simplu: sã fi iubit, autentic, barem o datã! Iar persoana aia (dintr-un motiv s-au altul) sã înceteze subit sã mai existe în viaþa ta.
Chestia asta nu þine nici de homosexualitate, nici de lesbianism.
Nu þine de "sex".
Nu trebuie sã fi homosexual ca sã-þi placã Brokeback Mountain. Dupã cum, tot aºa de bine, nu trebuie sã fi heterosexual ca sã-þi displacã.
Trebuie doar sã... fi "trãit" puþin, sã fi iubit o vreme.


Ce mi-a plãcut la Brokeback Mountain a fost , înainte de toate, lentoarea lui. Printre atâtea poveºti care curg cu repeziciune, printre zeci de imagini pestriþe ale unor filme care te ameþesc, Brokeback Mountain pare cã "stã". Cadre leneºe, bucolice, înþepenite pe acelaºi fundal ca de ilustratã: un munte, o pãdure, o apã...ºi ei doi.
Mi-a plãcut mult filmul ãsta in care am "vãzut" just love ºi nu "homosexualitate penibilã".
Ang Lee n-a fãcut altceva decât sã spunã altfel acelaºi lucru :

"Oamenii se îndrãgostesc. Punct. Este o poveste universalã pe care am vrut sã o spun ca pe o poveste de dragoste."

Un film de nota 10.

:" He was a friend of mine...He was a friend of mine"

cherryblossom
20 Feb 2006, 09:41
De fapt, ca sã-þi placã filmu ãsta trebuie sã þi se fi întâmplat o singurã chestie. Un lucru dezarmant de simplu: sã fi iubit, autentic, barem o datã!

sa ne-ntelegem, 'sa fi iubit, autentic, macar o data, o persoana de acelasi sex' :D

Airlight
20 Feb 2006, 09:58
De fapt, ca sã-þi placã filmu ãsta trebuie sã þi se fi întâmplat o singurã chestie. Un lucru dezarmant de simplu: sã fi iubit, autentic, barem o datã!

sa ne-ntelegem, 'sa fi iubit, autentic, macar o data, o persoana de acelasi sex' :D

o data si bine :D

silver_boy
20 Feb 2006, 11:19
De fapt, ca sã-þi placã filmu ãsta trebuie sã þi se fi întâmplat o singurã chestie. Un lucru dezarmant de simplu: sã fi iubit, autentic, barem o datã!

sa ne-ntelegem, 'sa fi iubit, autentic, macar o data, o persoana de acelasi sex' :D

Nu dom'le, sa fi iubit cum zice Airlight: o data si bine. :lol:

Cinemania
20 Feb 2006, 11:44
Ang Lee n-a fãcut altceva decât sã spunã altfel acelaºi lucru :

"Oamenii se îndrãgostesc. Punct. Este o poveste universalã pe care am vrut sã o spun ca pe o poveste de dragoste."

si deja are ceva experienta cu Tigru si Dragon

BeNnY
20 Feb 2006, 11:51
Ce voma e filmu ala... Fie, o sa mai vad BM o data miercuri si topicul il mut la acum pe ecrane.

Leonard
20 Feb 2006, 15:30
Comentariul lui silver e singurul de pînã acum care m-a fãcut sã vreau sã vãd filmul.
Descrierea se potriveºte (mai puþin partea cu lentoarea) ºi pentru Happy Together care a fost frumos.

p.s. Titlul parcã era Brokeback, nu Brockeback

MinRep
20 Feb 2006, 15:45
p.s. Titlul parcã era Brokeback, nu Brockeback
I've taken care of that... O eroare de ortografie pe care nu o putem permite, cel putin pana cand filmul nu va disparea in anonimatul productiilor pe aceeasi tema... :?

silver_boy
20 Feb 2006, 17:23
eroarea de ortografie a fost reparata (tastasem aiurea un c indeed) , mai ramane eroarea de receptare a filmului, slabe sperante sa gasim acolo un "edit" al "constiintelor".

silver_boy
21 Feb 2006, 07:57
Madamme Modrãreasa în "Gându" de azi


Orice s-ar spune, când un film ia premiu dupã premiu, efectul este cã toatã lumea abia aºteaptã sã-l vadã. Ceea ce sporeºte ºi riscul dezamãgirilor, conform proverbului cu pomul lãudat. Recunosc, aºadar, cã m-am dus cu sacul pregãtit la pomul numit „Brokeback Mountain“ (câºtigãtorul unei întregi liste de premii, printre care 4 Globuri de aur în 2005 ºi Premiul Bafta pentru rol secundar decernat duminicã, plus nominalizãri la 8 categorii pentru Oscar) ”, al lui Ang Lee. ªi n-aº zice cã din vina mea am plecat de-acolo cum am venit, ci pentru cã filmul cunoscutului ºi premiatului regizor are o poveste cât se poate de banalã, ºi, dacã nu adormi urmãrind-o, asta se datoreazã puþinelor momente în care protagoniºtii îºi exprimã ardoarea cu îmbrãþiºãri destul de violente. Întreaga relaþie dintre Ennis del Mar ºi Jack Twist este, de altfel, foarte smucitã ºi destul de puþin credibilã, dat fiind cã cei doi se întâlnesc la mari distanþe în timp, iar când o fac nimic nu ne dã de înþeles cã aceste momente rare contribuie la evoluþia lor ca fiinþe umane. Întreaga relaþie e numai o schiþã palidã, un schelet pe care cei doi nu ajung sã aºeze nici un pic de carne, mai ales cã nu se ºtie nici în ce direcþie vrea regizorul sã îndrepte pledoaria sa. Ar fi putut fi un film despre imposibilitatea unei iubiri, dar asta ar fi presupus o tensiune care sã genereze emoþii sfâºietoare, dar n-avem nici tensiune, nici emoþie, ci numai un fel de resemnare plutind neguros asupra filmului. Ar fi putut fi o dezbatere despre dificultatea de a fi tu însuþi într-o lume încã guvernatã de prejudecãþi (acþiunea se petrece în America anilor ’60 -’70), dar numai spre final apare acea apãsãtoare tãcere a celor care ºtiu ceva, dar se feresc sã spunã – mama, tatãl, soþiile celor doi îndrãgostiþi. În sfârºit, ar fi putut fi o aplicatã aruncare în aer a mitului cowboy-ului singuratic, modelul neîngenuncheat încã al masculinitãþii în stare purã, dar nici astfel de accente nu se pun nicãieri.
Nu poþi sã nu te întrebi, aºadar, tot timpul, de ce fac aceºti oameni, cu vieþile lor cât de cât aranjate, cu familiile lor, efortul de a strãbate distanþe mari în spaþiu numai ca sã ajungã împreunã pe muntele unde s-au întâlnit prima datã ca sã pãzeascã oile? Iar întrebarea ar fi aceeaºi ºi dacã ar fi vorba despre un cuplu heterosexual, de unde se naºte o a doua întrebare ºi anume: „cât a cântãrit faptul cã relaþia are un caracter gay în decizia juriilor de specialitate care judecã, cel puþin teoretic, dupã criterii artistice?”. E o întrebare care se pune destul de des în lumea de azi, chiar dacã aceasta pretinde, cel puþin în zonele ei civilizate, cã a depãºit complexele corectitudinii politice în artã.

Cercetând puþin opiniile exprimate de ziariºtii occidentali înþelegi cã nici „Brokeback Mountain“, în ciuda succesului sãu, nu a fost prilejul potrivit pentru deschiderea unei dezbateri mai ample pe tema sumar anunþatã mai sus. Unii spun cã e un film senzaþional, aducând ca argument tocmai neîmplinirile lui – simplitate, modestie etc. – alþii îl numesc „umbra a ceea ce ar fi putut sã fie”, iar unii spun pur ºi simplu cã e un film foarte slab ºi cã au aºteptat degeaba sã se întâmple ceva în el. Dar cu toþii se feresc sã facã un pas mai departe cãtre miezul problemei. Care e, la o adicã, tocmai acela cã drepturile minoritãþilor, care trebuie apãrate cu toate forþele în plan social, nu pot fi aplicate în plan artistic, fiindcã asta înseamnã sã faci un mare rãu celor înscriºi în categorii minoritare. Artiºtii sunt, prin forþa lucrurilor, o minoritate, alcãtuitã, din fericire, din fiinþe extrem de diferite, iar singurul lucru pe care e obligatoriu sã îl aibã în comun ºi dupã care sã fie judecaþi este valoarea.


Cu ultima frazã Madamme Modrãrescu se discrediteazã total.
Miza filmului nu stã în " pretextul" lui (homosexualitatea) ci în "chestia" aia veche de când lumea: the love!
Temã în care nu mai existã minoritate ºi majoritate pt. cã e, vorba aia, un feeling al totalitãþii.
Greu cu Platon la deal Cristinel, greu...

herbert
21 Feb 2006, 11:01
da, citisem si eu aberatia fetei, dar mi-am consumat stupefactia in tacere. fata asta ma enerveaza si pe alte paliere...
la Gandul cu filmu e doamna Mihailescu, de ce s-a varat toapa asta incotrotzopenita?...
de fapt, sub conducerea lui CTP orice este posibil, iar unele lucruri in deosebi posibile...

cherryblossom
21 Feb 2006, 15:07
nici eu n-am inteles de ce e asa bine vazut Brokeback Mountain asta, asa ca sint alaturi de 'topa asta incotrotzopenita' :D

herbert
21 Feb 2006, 16:11
de fapt, era vorba de "tzoapa incotrotzopenita".
acum, cand am reparat greseala, poate te razgandesti? :D
n-as vrea sa inregistrez un nou caz de solidaritate in... tzopism incotrotzopenit :D

cherryblossom
21 Feb 2006, 16:45
hehe, herbert, stii ca ai umor? pai de ce m-as razgindi, daca nu gust genul soap opera? treaba ta daca tie-ti place... si cind mai aud si chestii de genul 'numai cei care au iubit cu adevarat', 'acest film este despre iubirea pura' bla bla bla.. these make me puke :sick:.. daca asta e iubirea pura la voi... no comment (nu zic ca eu as stii ce e aia)!

theo
21 Feb 2006, 17:13
nici eu n-am inteles de ce e asa bine vazut Brokeback Mountain asta, asa ca sint alaturi de 'topa asta incotrotzopenita' :D

N-am mai intrat de mult pe forum, dar acum o fac numai pentru ca sa subscriu la parerea 'toapei incotrotzopenite". Relatia dintre cei doi nu are credibilitate si nu trezeste nici un fel de emotie (si asta nu pentru ca cei doi sunt barbati). Filmul este doar o schita a ceea ce ar fi putut fi si asta in ciuda faptului ca timp a fost arhisuficient pentru a dezvolta o poveste credibila si emotionanta. Nu inteleg de ce atatea aprecieri, ca doar nu este primul film cu homosexuali. Au fost altele cu mult mai inainte si cu mult mai bune (Philadelphia - 1993, Kiss Of The Spider Woman - 1985)

herbert
21 Feb 2006, 18:02
hehe, herbert, stii ca ai umor? pai de ce m-as razgindi, daca nu gust genul soap opera? treaba ta daca tie-ti place... si cind mai aud si chestii de genul 'numai cei care au iubit cu adevarat', 'acest film este despre iubirea pura' bla bla bla.. these make me puke :sick:.. daca asta e iubirea pura la voi... no comment (nu zic ca eu as stii ce e aia)!
da, stiu ca am un umor mai special :) unii nici nu-l observa, dar mie imi convine...
n-am afirmat ca-mi place... nu m-am topit de emotie si n-am preluat refrenul "iubirii pure" (exista asa ceva?). filmul e doar bine facut si, cred, bine jucat... n-am pus sub lupa autenticitatea sau neautenticitatea relatiei celor doi "mozolitori"... Ang Lee mi-a spus o poveste, una din multele posibile, pe care am reperat-o in peisajul cinematografic 2005. atat. ca va lua Oscarul (cred ca il va lua), ca-l discuta tzopi si tzoape transfigurati de emotie sau oripilati de "insulta adusa bunului-simt si normalitatii gaurilor..." - nu mai e treaba mea... e mai curand o problema a mediului in care traim si a creierului nostru mic, desfundat sau incuiat...
dsp iubirea mea nu-ti vorbesc, ca ma coplesesc emotiile si ma ravasesc amintirile :D

notorious
21 Feb 2006, 18:25
si cind mai aud si chestii de genul 'numai cei care au iubit cu adevarat', 'acest film este despre iubirea pura' bla bla bla.. these make me puke .. daca asta e iubirea pura la voi... no comment (nu zic ca eu as stii ce e aia)!


mai, eu cred ca tie ti se pare prea un-cool sa fii sentimental, de unde atata rigiditate in declaratii: nu, filmul acesta nu este despre 'iubire adevarata' etc., ci este pur & simplu despre iubire. dragostea este un sentiment (si inca unul chiar destul de k lumea :)) - chiar asa conteaza daca se manifesta intre doi barbati, un barbat si o femeie sau (favorita mea) intre doua femei ? :D

Alex Leo Serban
21 Feb 2006, 21:20
nici eu n-am inteles de ce e asa bine vazut Brokeback Mountain asta, asa ca sint alaturi de 'topa asta incotrotzopenita' :D

N-am mai intrat de mult pe forum, dar acum o fac numai pentru ca sa subscriu la parerea 'toapei incotrotzopenite". Relatia dintre cei doi nu are credibilitate si nu trezeste nici un fel de emotie (si asta nu pentru ca cei doi sunt barbati). Filmul este doar o schita a ceea ce ar fi putut fi si asta in ciuda faptului ca timp a fost arhisuficient pentru a dezvolta o poveste credibila si emotionanta. Nu inteleg de ce atatea aprecieri, ca doar nu este primul film cu homosexuali. Au fost altele cu mult mai inainte si cu mult mai bune (Philadelphia - 1993, Kiss Of The Spider Woman - 1985)

this is bullshit.
1. 'philadelphia' nu este love story gay, ci (despre) consecintele acestuia in the pre-safe-sex-era. (si nici nu e cine-stie-ce film; 'b.m.'- in any case - is better!)
2. 'kiss of the spider woman' nu este (nici el) love story gay, ci gay prison drama, cu 'iubirea' = just played-out fantasy.
3. cei care nu gasesc emotie in 'bm' se impart in 2 categorii: a) cei care au o probl. in general cu filmele emotionale, mai ales cu melodramele (vezi 'titanic' & 'b.m. ), li se pare totally uncool sa se smiorcaie in sala de cinema, si b) cei care au o probl. reala, nu se prefac pt a se da 'superiori', deasupra turmei etc, ci pur si simplu nu vibreaza (nu, nici macar 'e.t.' nu-i emotioneaza!); acestia nu sint de condamnat, ci de cainat: probl. lor se cheama frigiditate... '
numai k este handicapul lor, nu al filmelor!
so - pick yr camp.

st3fan
21 Feb 2006, 21:23
Mai sunt si cei care resping filmul din start cand aud ca e vorba despre un cuplu homosexual.

silver_boy
21 Feb 2006, 22:18
Dear Cherry,
Ai dreptul sã nu-þi placã domle, ai dreptul s-o spui, nu trebuie acu sã ne substituim sensibilitãþile artistice.
Spre deosebire de madamme C.M. nu m-am dus la filmu ãsta ca la pomul lãudat. M-am bucurat de privilegiul ignorantului, ºi-am îndesat în CDRom nu Brokeback Mountain, ci un film. Nu citisem nici o cronicã, habar n-aveam cã a luat o cãruþã de premii, cã "trateazã homosexualitatea", etc.
L-am vãzut (cum cred cã ar trebui sã vedem anumite filme): cu ochi de barbar.
La secvenþa din cort am vrut chiar sã-l opresc, what a fuck..., da uite cã little by little, povestea m-a prins, ºi mi-a plãcut.
M-am regãsit nu în homosexualitate ci în laºitatea personajelor, în incapacitatea lor funciarã de a comunica ce simt, în iubirea aia stângace, în umorile lor, în spaimele lor. În oferta de Destin pe care au ratat-o amândoi.
Mi-a comunicat un lucru simplu pe care- nu ºtiu ce m-o fi apucat -am vrut sã þi-l comunic ºi dumneata: nu ne regãsim cu adevãrat decât în ceea ce pierdem.
Da' dumneata ºi cu Modrãreasa se pare cã vã regãsiþi constant în ce aveþi.
Fericitelor...

cherryblossom
21 Feb 2006, 22:44
salutare la toata lumea, o zi buna in continuare!

Alex Leo Serban
22 Feb 2006, 06:58
Mai sunt si cei care resping filmul din start cand aud ca e vorba despre un cuplu homosexual.

dar care nu-l resping pt asta, ca deh, 'nu da bine', asa ca-si travestesc intoleranta la story prin circoteli legate de 'gen', 'calitatile artistice' etc...

revin: nu mi se pare k 'b.m.' e o 'capodopera', e 'doar' un film bine facut, clasic, f bine jucat si cu o pudoare a sentimentelor cumva far-estica (paradoxal, it takes a certain amount of refinement k sa fii miscat de filmu asta - nu-si arunca sentimentele in ochii spectatorilor k un melo obisnuit -, de aia eu l-am apropiat de 'bridges of madison county' zicindu-i 'buddies of wyoming county'...). mi-a placut si cum a deturnat westernul - fara pretiozitati underground a la warhol in 'lonesome cowboys' - si, last but not least, cum a infipt un cui in etosul macho...
pe scurt: un tipic film mainstream with a difference.

Cinemania
22 Feb 2006, 08:59
[quote="theo"][quote=cherryblossom]
1. 'philadelphia' nu este love story gay, ci (despre) consecintele acestuia in the pre-safe-sex-era. (si nici nu e cine-stie-ce film; 'b.m.'- in any case - is better!)

B.M. nu e better si nici invers, pentru ca am stabilit ca sunt 2 lucruri total diferite, nu? :P

anyway...

mi se pare mie sau majoritatea care au vazut B.M. se pierd in siropul (nu in sens negativ) relatiei dintre cei doi amorezi?!

mai e un aspect pe care Ang Lee il atinge si anume modul in care era perceputa homosexualitatea in acea vreme, si nu numai...altfel, la ce buna o pilda cu unul pe care l-au tarat de organ pana i l-au rupt pentru ca era gay (plus multe alte scene)? si titlul filmului, acest Brokeback Mountain mie mi se pare ca simbolizeaza un fel de "loc ascuns" (atat fizic cat si spiritual) in care se refugiaza cei care mai au si atractii non-heterosexuale...sa fim seriosi, acest lucru se intampla si azi...B.M. este si un film despre homosexuali, nu e doar un love-story...si nu-l mai comparati cu Titanicul, ca ala e alta mancare (de peste?)

:D

cherryblossom
22 Feb 2006, 09:16
Dear Cherry,
Ai dreptul sã nu-þi placã domle, ai dreptul s-o spui, nu trebuie acu sã ne substituim sensibilitãþile artistice.
Spre deosebire de madamme C.M. nu m-am dus la filmu ãsta ca la pomul lãudat. M-am bucurat de privilegiul ignorantului, ºi-am îndesat în CDRom nu Brokeback Mountain, ci un film. Nu citisem nici o cronicã, habar n-aveam cã a luat o cãruþã de premii, cã "trateazã homosexualitatea", etc.
L-am vãzut (cum cred cã ar trebui sã vedem anumite filme): cu ochi de barbar. ...

stai asa, nu vreau sa-mi impun eu parerea aici! cum bine ai zis, fiecare judeca cum poate. Cred ca diferenta de opinii sta in faptul ca eu m-am dus la BM ca la pomul laudat, iar tu nu.. tocmai de-aia am avut asteptari mult mai mari, la fel ca si Modrareasa aceasta care nu stiu cine e..

cherryblossom
22 Feb 2006, 09:22
this is bullshit.
1. 'philadelphia' nu este love story gay, ci (despre) consecintele acestuia in the pre-safe-sex-era. (si nici nu e cine-stie-ce film; 'b.m.'- in any case - is better!)
2. 'kiss of the spider woman' nu este (nici el) love story gay, ci gay prison drama, cu 'iubirea' = just played-out fantasy.
3. cei care nu gasesc emotie in 'bm' se impart in 2 categorii: a) cei care au o probl. in general cu filmele emotionale, mai ales cu melodramele (vezi 'titanic' & 'b.m. ), li se pare totally uncool sa se smiorcaie in sala de cinema, si b) cei care au o probl. reala, nu se prefac pt a se da 'superiori', deasupra turmei etc, ci pur si simplu nu vibreaza (nu, nici macar 'e.t.' nu-i emotioneaza!); acestia nu sint de condamnat, ci de cainat: probl. lor se cheama frigiditate... '
numai k este handicapul lor, nu al filmelor!
so - pick yr camp.

ALS, mai sint si alte categorii, mi s-a intimplat des sa smiorcai in sala de cinema, chiar nu am o problema cu asta.. si sint si multe alte filme la care am vibrat din plin, prin urmare eu unde ma incadrez? totusi BM nu m-a emotionat, dimpotriva, mi s-a parut fals... cred doar ca subiectul putea fi mult mai bine exploatat, avea de unde.

cherryblossom
22 Feb 2006, 09:27
mai, eu cred ca tie ti se pare prea un-cool sa fii sentimental, de unde atata rigiditate in declaratii: nu, filmul acesta nu este despre 'iubire adevarata' etc., ci este pur & simplu despre iubire. dragostea este un sentiment (si inca unul chiar destul de k lumea :)) - chiar asa conteaza daca se manifesta intre doi barbati, un barbat si o femeie sau (favorita mea) intre doua femei ? :D

nu mi se pare uncool sa fii sentimental, dimpotriva, sint printre cele mai sentimentale persoane pe care le cunosc :) .. si nu ma deranjeaza nici ca iubirea e intre barbati, dar relatia celor doi din BM e chiar seaca.. chiar asa, barbatii nu sint in stare de mai mult?

cherryblossom
22 Feb 2006, 09:36
da, stiu ca am un umor mai special :) unii nici nu-l observa, dar mie imi convine...
n-am afirmat ca-mi place... nu m-am topit de emotie si n-am preluat refrenul "iubirii pure" (exista asa ceva?). filmul e doar bine facut si, cred, bine jucat... n-am pus sub lupa autenticitatea sau neautenticitatea relatiei celor doi "mozolitori"... Ang Lee mi-a spus o poveste, una din multele posibile, pe care am reperat-o in peisajul cinematografic 2005. atat. ca va lua Oscarul (cred ca il va lua), ca-l discuta tzopi si tzoape transfigurati de emotie sau oripilati de "insulta adusa bunului-simt si normalitatii gaurilor..." - nu mai e treaba mea... e mai curand o problema a mediului in care traim si a creierului nostru mic, desfundat sau incuiat...
dsp iubirea mea nu-ti vorbesc, ca ma coplesesc emotiile si ma ravasesc amintirile :D

punctul tau de vedere asa mai moderat mi se pare ok. Si mie mi s-a parut filmul bine facut, chiar si asa cu cei doi sus pe munte pastorind oi, imbracati fiind dupa ultima colectie Diesel. Nu inteleg cine a zis de insulta adusa bunului simt? Bunul meu simt n-a fost insultat, a fost doar dezamagit ca nu primeste mai mult. Homosexuali sau nu, nici nu prea conteaza... am afirmat eu vreodata ca ma deranjeaza homosexualii? bisexualii mai bine zis aici..

Ambra Blu
22 Feb 2006, 09:58
Ma amuza ca barbatilor (homofobi in declaratii) le place filmul asta si fetelor nu (ele, altadata atit de supportive of gay guys).

K's
22 Feb 2006, 09:59
O relatie care debuteaza conjunctural si continua la fel.
Mult sub sensibilitatea lui Happy Together.
Pe linga asta, a premia curajul de a face un film pe acest subiect mi se pare o porcarie. Daca acum ceva ani americanii o ardeau less-racists si au dat premii actorilor de culoare, acum e trendul luptei impotriva homofobiei care are nevoie de obiectivare: Oscar pentru Brokeback Mountain. Ma lasi?
Asadar, un film cu cowgays din care mi-a placut peisagistica.

silver_boy
22 Feb 2006, 10:19
Ma amuza ca barbatilor (homofobi in declaratii) le place filmul asta si fetelor nu (ele, altadata atit de supportive of gay guys).

Da, ºi eu am observat asta: chiar cã e funny :lol:

Airlight
22 Feb 2006, 11:04
"o ardeau" ? :D

cherryblossom
22 Feb 2006, 11:28
Mai e o chestie de principiu care m-a deranjat la BM: Ang Lee in stradania lui de a-i pune pe cei doi in valoare, le-a uritit si indobitocit intentionat pe sotiile lor, chestie care mie nu mi-a picat bine. Sotia lui Donnie Darko era chiar frumusica la inceput, insa spre final Ang Lee a transformat-o intr-o toapa blonda si idioata (no offence, blondies!). De cealalta nici nu mai zic, un gen de curca de casa (exagerez, evident). Asta in timp ce barbatii au ramas la fel de frumosi si neintelesi ca la inceput. Deci un film destul de flatant pentru partea masculina a audientei si mai putin pentru cealalta. Sper acum sa nu fiu acuzata de feminism. :P .. doar de orgoliu feminin :P
de acord cu K's cu Happy Together; supportive ramin in continuare pentru gay guys.. :)

Ambra Blu
22 Feb 2006, 11:55
"o ardeau" ? :D

Exact.

Alex Leo Serban
22 Feb 2006, 12:01
prea multe kestii aici, o sa-ncerc sa fiu sintetic & sistematic & stuff - acu, k tocmai am revazut 'b.m.':

1. 'b.m.' e better k 'philadelphia' ca film, regardless of their themes; mi s-a parut mai subtil, mai less 'read my lips' type of message etc. din ac. pdv, nu cred k poate fi comparat cu 'happy tog.' pt k - desi au subiecte asemanatoare - sint, stilistic, la antipozi: wkw face his usual experimental stuff, with some popping-eye/mindblowing moments, in vreme ce ang lee face un film clasic, fara inflorituri, 'sec', f adaptat subiectului (ar fi fost si culmea s-o traga pe artsy-fartsy intr-un film cu cowboys!)...
2. nu mi s-a parut k femeile sint 'uritite' si barbatii - nu; cind jack apare cu sideburns & mustata, iar nevasta-sa se blonzeste more & more, eu n-am vazut altceva decit niste semne k sintem in the 70s! in plus, fetele imbatrinesc si ele - in felul lor -, si nu mi se pare k ennis e mai good-looking la sf. decit la-nceput... si-apoi, chelnerita cu care are a slight affair ennis e kiar dragutza, iar fata lui (alma jr), likewise... ma rog, probabil k sint ceea ce se keama 'sensibilitati diferite' - dar, sincer, mi s-a parut k absolut tot castingul este excelent! si-apoi, daca ang lee 'avea ceva' cu 'gagicile' (which is out of the question anyway!) de ce a facut din mama lui jack un personaj atit de engaging & uman?
3. mi s-a intarit convingerea, revazind filmul, k what makes it so emotional nu este faptul k este un love story 'imposibil', nici macar k love goes nowhere pt k 'nu sint/erau conditii' (at the time), ci pt motivul pur si simplu k unul dintre ei moare... este un film despre despartirea de omul iubit - si aici, really, kiar k sexul nu mai conteaza. iar ang lee face a hell of a good job dind background-ul (psihologic & nu numai) al celor 2 - ennis the repressed individual, cu o crispare comportamentala care este rezultatul unor traume & stuff, si jack 'twister', the gay chaser, dezinhibat & almost gata sa-si faca coming out-ul, la care se adauga nivelul social al celor 2, care-l face pe ennis si mai drawback iar pe jack - carefree & adventurous (discutia dintre ei, de dinainte de despartirea definitiva, mi se pare f telling din ac. pdv!)...
adica, in a nutshell: really, really mature, complex drama 'spusa in putine cuvinte' (therefore, dupa unii, 'sec') si, tot de unde, impresia unora k este 'banal & plat'; ok, love IS 'banal' (& yes, gay love may become banal - iar relatia lor, la final, devine un fel de casnicie by the river :) ), k si moartea de altfel... dar felul in care ac. film vorbeste despre amindoua ain't.

europe_east
22 Feb 2006, 15:03
...mi s-a intarit convingerea, revazind filmul, k what makes it so emotional nu este faptul k este un love story 'imposibil', nici macar k love goes nowhere pt k 'nu sint/erau conditii' (at the time), ci pt motivul pur si simplu k unul dintre ei moare... este un film despre despartirea de omul iubit - si aici, really, kiar k sexul nu mai conteaza...

total de acord. (asta e cam ce a zis si silver boy la inceput.) te-apuca jalea exact la momentul cand jack moare. filmul din momentul ala se 'incarca' intr-un fel foarte neasteptat. poate nici nu mai poti fi obiectiv, pentru ca dupa asta filmul ti-a creat niste dispozitii emotionale care tin cu totul de recipient si background-ul sau.

totusi cred ca prea mult advertisement strica. eu cand m-am dus la film deja auzisem parti din temele muzicale, plus caricaturi si alte chestii pe tema data, asa ca aveam o reactie adversa la inceput, dar mi-am revenit pe parcurs. imi imaginez cum unora nu le place si pentru ca se tot vorbeste atat de el si deci isi creeaza asteptari de un anume tip care pe urma nu se confirma.

BeNnY
22 Feb 2006, 15:40
Ok, hear me out.

Brokeback Mountain - Eu 1:0. Sunt tampit. Si s-a demonstrat inca o data ca daca un film te plictiseste nu spune nimic despre film ci spune ceva despre spectator. Cand l-am vazut prima oara l-am vazut, from the very first frame, cu gandul "de ce trebuie sa vad eu acest film cu frunze batand in vant pe muzica in timp ce niste cowboy mananca budinca in timp ce fac sex". Si sunt tampit. Cred ca ideal e sa nu stii nimic despre un film inainte sa-l vezi (si cred ca cel mai elocvent exemplu ar fi Forgotten Silver-ul lui P. Jackson).

Asadar, cu mintea libera si cu o atitudine zen, l-am mai vazut o data si de data asta mi-a placut cel mai mult partea pe care am dispretuit-o cand l-am vazut prima oara (scena de sex mi se pare in continuare improbabila). Partea in care relatia lor e definita si in care ei sunt definiti si sunt incuiati intr-o viata banala si mediocra de imposibilitatea de a trai impreuna si/sau de refuzul absolut al lui Ennis de a incerca sa traiasca impreuna, dat fiind faptul ca atunci cand era mic a trecut prin experienta cu homosexualul-fara-penis. Si cu incarcatura asta emotionala in spate, filmul inseamna cu totul altceva, finalul inseamna cu totul altceva, e un deznodamant cat se poate de deprimant. Filmul este unul bun si nimeni nu poate sa demonstreze contrariul cu argumente acceptabile (vezi tipa aia cu articolul, "nu e credibil"? give me a f.ucking break and then go f.uck yourself, in ordinea asta), dupa asta depinde doar de spectator daca vrea sau nu sa se lase purtat de povestea asta. Iar motivele pentru care nu ar vrea cineva sa vada filmul pot varia de la parerea ca va fi foarte plictisitor la refuzul de a vedea un film cu cowboy homosexual, nu conteaza catusi de putin, rezultatul e acelasi. Daca nu ti-e frica sa te arunci out there si sa traiesti cu ei, e bine, daca nu... Shit happens.

Altfel, abia acum am remarcat si muzica care, minimalista si subtila cum e ea, reuseste sa tina-n carca niste cadre deosebit de grele, iar Rodrigo Prieto asta e un geniu, dar asta o stie toata lumea. Si nu poti sa nu te entuziasmezi cand vezi un DoP respectand cu atata atentie regulile fotografiei si modul in care compune fiecare cadru.

Nevestele. Huh? Sunt urate? Michelle Williams (nevasta lui Ennis, parca asa o cheama) arata ca o papusa. Iar Anne Hathaway, care, spre suprinderea mea, dupa Princess Diaries care a fost o dezamagire uriasa!, chiar stie sa joace. Iar la inceput avea vreo 20 de ani, 20 de ani mai tarziu, da, s-a schimbat, fiecare imbatraneste in felul lui, in cazul asta, si-a pus doua tone de machiaj pe fata si o tona juma de vopsea de par in cap, so what? Raceala cu care vorbeste cu Ennis la telefon la sfarsit o pune in categoria "actrite" si nu la categoria de vizavi, "tarfe ordinare care au pretentia si aroganta de a crede ca sunt actrite doar pentru ca au 22 de kile de dolari si, eventual, canta".

Si cu asta mi-am incheiat pledoaria, imi odihnesc cazul.

theo
22 Feb 2006, 15:47
nici eu n-am inteles de ce e asa bine vazut Brokeback Mountain asta, asa ca sint alaturi de 'topa asta incotrotzopenita' :D

N-am mai intrat de mult pe forum, dar acum o fac numai pentru ca sa subscriu la parerea 'toapei incotrotzopenite". Relatia dintre cei doi nu are credibilitate si nu trezeste nici un fel de emotie (si asta nu pentru ca cei doi sunt barbati). Filmul este doar o schita a ceea ce ar fi putut fi si asta in ciuda faptului ca timp a fost arhisuficient pentru a dezvolta o poveste credibila si emotionanta. Nu inteleg de ce atatea aprecieri, ca doar nu este primul film cu homosexuali. Au fost altele cu mult mai inainte si cu mult mai bune (Philadelphia - 1993, Kiss Of The Spider Woman - 1985)

this is bullshit.
1. 'philadelphia' nu este love story gay, ci (despre) consecintele acestuia in the pre-safe-sex-era. (si nici nu e cine-stie-ce film; 'b.m.'- in any case - is better!)
2. 'kiss of the spider woman' nu este (nici el) love story gay, ci gay prison drama, cu 'iubirea' = just played-out fantasy.
3. cei care nu gasesc emotie in 'bm' se impart in 2 categorii: a) cei care au o probl. in general cu filmele emotionale, mai ales cu melodramele (vezi 'titanic' & 'b.m. ), li se pare totally uncool sa se smiorcaie in sala de cinema, si b) cei care au o probl. reala, nu se prefac pt a se da 'superiori', deasupra turmei etc, ci pur si simplu nu vibreaza (nu, nici macar 'e.t.' nu-i emotioneaza!); acestia nu sint de condamnat, ci de cainat: probl. lor se cheama frigiditate... '
numai k este handicapul lor, nu al filmelor!
so - pick yr camp.

1.+2. Nu am spus despre cele doua ca ar fi 'love story gay' ci filme care ating intr-un fel sau altul problema homosexualitatii, care acum 15-20 de ani era cu mult mai spinoasa decat azi, deci din punctul asta de vedere filmul nu se poate lauda cu un curaj iesit din comun.

3. Ce bine ar fi daca am putea imparti asa usor oamenii in categorii! Am sti fiecare unde ne aflam si cum sa actionam in conformitate cu standardele predefinite iar viata ar fi cu mult mai usoara.
Din pacate pentru mine eu nu ma regasesc in nici una, pentru ca nu am o problema cu smiorcaitul in salile de cinema si chiar imi plac melodramele (printre altele, The Bridges of Madison County este printre filmele mele preferate) si nici in a doua (ma opresc aici cu comentariul, doar suntem pe un forum serios :) )

Interesanta observatia ca fetelor, altadata supportive of gay guys, nu le-a placut filmul. Cel putin nu sunt singura... Poate ca intr-adevar am avut prea mari asteptari de la acest film si pur si simplu am fost dezamagita.

BeNnY
22 Feb 2006, 16:24
deci din punctul asta de vedere filmul nu se poate lauda cu un curaj iesit din comun.

Daca in anul asta in care suntem iti trebuie curaj ca sa faci un film cu/despre homosexuali... Nu e bine. Nu e bine!

Si a zis cineva ca relatia lor e seaca. Adica cum e seaca? Voiati sa-i vedeti cocotati pe munte acolo dandu-si ciocolati si buchete de trandafiri rosii unul celuilalt? Iubitule du gunoiul? Ei habar n-aveau ce se intampla cu ei, nu stiau de ce se iubesc atat unul pe altul, nu stiau de ce ei, considerandu-se cowboy cat se poate de heterosexuali, erau atrasi de un barbat. Dupa 20 de ani nu aveau curajul sa-si zica "te iubesc". Finalul ala (ar trebui sa) iti cade asa in cap tocmai pentru ca omul ala primeste o lovitura si realizeaza ce bun si frumos era ce avea abia dupa ce l-a pierdut. Si nu era vorba despre faptul ca Jack s-ar fi mutat in alt stat ci era vorba despre moarte, the ultimate break-up, the final frontier

Alex Leo Serban
22 Feb 2006, 16:39
bravo benny, u've made some very good points!

e adevarat k greutatea filmului este de la 1/2 incolo, si e normal sa fie asa - intelegi niste relatii, niste psihologii a.s.o. marturisesc k prima 1/2 (oricit de frumoasa) are totusi un aer de 'come to where the flavor is' - but it can't be helped: vezi un tip cu palarie de cowboy fumind pe fundal de munti si zici 'marlboro' sooner than it'd take him to be shagged by the next 'marlboro cowboy'.
si mai cred k frumusetea povestii - cum spune si benny - este data de final, iar aici lee vine cu un 'detaliu' multiplu-revelator: acea camasa a lui ennis, furata si ascunsa de jack, pe care acesta o gaseste la sf. in camera lui jack. e k un fel de 'madlena' - a lui ennis si a filmului - si, oricit ar parea de ciudat, m-a dus cu gindul la alt film al sentimentelor reprimate/distilate cu picatura (chinezeasca): 'the remains of the day'. k si personajul majordomului jucat de hopkins acolo, ennis del mar simply wouldn't let himself go... isi rateaza viata (poate) dintr-un handicap/ hangup psihologic. si asta e infinit mai sad decit ideea de 'iubire imposibila', pt k omu si-o face cu mina lui - so to say.

pt theo
sorry, i meant no disrespect: am folosit 'frigiditate' in sens afectiv... & it's more widespread than u think! citeodata am impresia k am devenit mult prea blazati si asteptam prea mult de la o poveste pe celuloid...

cherryblossom
22 Feb 2006, 16:43
ALS si Benny, cum va explicati voi totul, ca doi fini psihologi.. lol

Alex Leo Serban
22 Feb 2006, 16:46
ALS si Benny, cum va explicati voi totul, ca doi fini psihologi.. lol

and yr point being...?
r u jealous or what?? :w00t:
sau ti se pare k e un film, asa, plat & superficial si k u don't need go into all that?...

cherryblossom
22 Feb 2006, 16:50
pai normal ca sint geloasa :) :) :)
si am intrat deja in asta, acum vreau sa ies :P

Ambra Blu
22 Feb 2006, 16:52
Eu ma intreb daca soatele lor, femeile, cind le spalau si le cirpeau izmenele, gaseau acolo si bucati de puta sau stropi de caca?!?!
In filmul asta eu am tinut cu femeile si cu copiii lor, ceea ce ar insemna ca sint un barbat de casa, dar totusi barbat. Singurul de pe site, ca nu mi-a placut filmul.

cherryblossom
22 Feb 2006, 16:54
Ambra Blu, fii capitanul nostru ! :D :P 8) :)

st3fan
22 Feb 2006, 17:08
De acord cu Benny, dar
Si nu poti sa nu te entuziasmezi cand vezi un DoP respectand cu atata atentie regulile fotografiei si modul in care compune fiecare cadru.
Nu, asta nu mi se pare corect.Compozitia cadrelor lucrate ca la carte ma lase rece.Adica e ca si cum ai cauta sa faci arta "cu lumanarea", fortata, chinuita, ca asa spune nu stiu ce regula.And this is bullshit.Arta e ori plagiatura ori revolutie (sa mor daca mai stiu ce pictor spunea asta, whatever), iar la nivelul de fite de Oscar mi-ar placea sa vad macar ceva care sa fie 'altceva'.Deci imaginea la BM este OK, nimic mai mult.

BeNnY
22 Feb 2006, 17:25
Admit ca exprimarea a fost una foarte nefericita. Regulile alea de fotografie pe care le-am mentionat nu-s reguli in adevaratul sens al cuvantului. Nu stiu ce-s alea reguli in fotografie. Stiu doar de niste situatii ideale de incadrare a imaginii care incanta ochiul si care apar aici.

Alex Leo Serban
22 Feb 2006, 19:26
In filmul asta eu am tinut cu femeile si cu copiii lor, ceea ce ar insemna ca sint un barbat de casa, dar totusi barbat. Singurul de pe site, ca nu mi-a placut filmul.

auzi, ma lashi? asta e populism feminofil! adica n-am inteles, daca ennis nu mai gasea placere in bratele sleampatei sale sotii, cu care facea sex cu lumina stinsa, trebuia sa-si refuze orice escapada? what if the object of his affection/lust was another woman, ha? cu cine mai tineai - tot cu soata delasata?! don't think so. si care-i treaba cu copiii? alma jr liked him more than her mum & turned out to be alright. nu vad care e problema.
dar cred k inteleg ac. - paradoxal - siding al gagicilor (unele dintre) imp. filmului; pt k - let's face it - ele sint lasate balta de 2 tipi (care, tehnic vbind, erau mai degraba bisexuali decit 100% gay!), care gasesc mai thrilling sa si-o traga intre ei in munti decit with their respective pussies inside their homes... adica, daca cei 2 erau gay-gay si n-aveau nici o treaba cu gagicile - was alright; dar asa... :P

cherryblossom
22 Feb 2006, 20:20
dar cred k inteleg ac. - paradoxal - siding al gagicilor (unele dintre) imp. filmului; pt k - let's face it - ele sint lasate balta de 2 tipi (care, tehnic vbind, erau mai degraba bisexuali decit 100% gay!), care gasesc mai thrilling sa si-o traga intre ei in munti decit with their respective pussies inside their homes... adica, daca cei 2 erau gay-gay si n-aveau nici o treaba cu gagicile - was alright; dar asa... :P

olololoololloooolollololoooolloooolloooollololoooo looooooollll
hai ca ai fost tare! ti-am zis eu ca esti un psiholog fin lololoollooloooooooool

dar daca ai dreptate? :o :P :P :P

Alex Leo Serban
22 Feb 2006, 21:08
STII k am dreptate, dear!

zaoshang
22 Feb 2006, 21:57
Cel mai recent lucru pe care l-am descoperirt ca ma fascineaza la BBM e diversitatea opiniilor despre el, sai mai bine zis coexistenta extremelor. pina la urma tind sa cred ca-i o chestiune de gusturi, love it or hate it. si asta e, gusturile nu se discuta.

anyway, de ce cred eu ca exista ceva special in legatura cu BBM:

-lasitatea personajelor, cum zicea silver boy. mi-a placut ca nu sint eroi (genul 'fight for your rights!' si 'I am waht I am'). sint lasi, sint stingaci, si mai ales:

-eroii nu inteleg ce se petrece cu ei. jack, ennis si in aceeasi masura alma si nureen traiesc evenimente si emotii care le depasesc capacitatea de intelegere si de 'social coping'. in 1963 intr-o societate predominant protestanta cuvintul gay nu exista (cu sensul actual) si, foarte probabil, almei nici nu-i trecuse prin cap ca poate exista o asemenea chestie numita homosexualitate. experienta prin care trec jack si ennis este:

-iubirea vazuta ca un animal puternic. nu-i vorba de iubirea frumoasa ca un diamant, gingasa ca o pasare. e iubirea ca un animal mare si puternic care vine peste tine si te trinteste la pamint (am citat din annie proulx acum). nu i te poti opune si n-o poti intelege.

overall, filmul mi s-a parut foarte bine facut din toate punctele de vedere. ca puncte negative, as spune ca partea de inceput a fost cam lunga. scenele bucolice erau frumoase, insa un pic lalaite. de asemenea, heath ledger a reusit sa creeze un personaj interesant, insa ceva mi s-a parut totusi fortat pe alocuri in jocul lui.

in ce priveste credibilitatea povestii, nu mi s-a parut nimic tras de par.

ma indoiesc ca BBM e nominalizat pentru ca realizatorii lui au avut curajul sa abordeze subiectul asta. exista n-spe-mii de filme cu tematica gay si nu le nominalizeaza nimeni la oscar pentru curajul de a aborda tema.

ok, ma opresc. am zis mai multe aici: http://www.geocities.com/imbenta/column-06-01-30.html


edit:

by the way, pentru cei care tin cu femeile din film, un trailer special:

http://www.youtube.com/watch?v=3nECtez3RUs

notorious
23 Feb 2006, 11:28
isi rateaza viata (poate) dintr-un handicap/ hangup psihologic. si asta e infinit mai sad decit ideea de 'iubire imposibila', pt k omu si-o face cu mina lui - so to say.

stii, (aici nu ma adresez doar tie) cred ca avem prea multe voturi impotriva lui ennis. adica, ce dracu', nu-mi place sa uzez (intotdeauna) de asemenea clisee (acuma, da), dar tot societatea este vinovata ! daca esti sigur ca opinia generala este 'ermetica' fata de orice idee non-crestina si ca ai avea de suferit (din cauza celorlalti) pt ca te inchizi si traiesti intr-o cabana cu un alt barbat... asta nu e lasitate, este pur & simplu teama. care nu se confunda cu lasitatea. si nici 'hangup-ul psihologic' nu cred ca ar avea vreun rol... it's all about the fucking society, iar moartea lui jack o dovedeste. practic, ai de ales intre a te supune societatii sau a te impotrivi, cu riscurile aferente. sigur, poti face asta (sa te impotrivesti, that is, sa-ti infrunti temerile bla-bla-bla) si sa te trezesti in mormant - would that help ?! would that make you feel better (as in 'mai impacat cu tine insuti' ?) ?

ma rog, ideea este ca, with or without the 'hangup', fara votul de blam din parte societatii, iubirea aceasta ar fi putut sa se consume (parerea mea). :D

theo
23 Feb 2006, 12:33
dar cred k inteleg ac. - paradoxal - siding al gagicilor (unele dintre) imp. filmului; pt k - let's face it - ele sint lasate balta de 2 tipi (care, tehnic vbind, erau mai degraba bisexuali decit 100% gay!), care gasesc mai thrilling sa si-o traga intre ei in munti decit with their respective pussies inside their homes... adica, daca cei 2 erau gay-gay si n-aveau nici o treaba cu gagicile - was alright; dar asa... :P

Touché :)!
As mai adauga totusi, in rautatea mea, ca daca tot le-au lasat balta, puteau macar avea eleganta de a le lasa sa-si vada de vietile lor si sa divorteze (Ennis a facut-o, dar la initiativa uratei). Pentru el am o oarecare compasiune. Jack in schimb s-a complacut in a continua o casnicie formala nu cumva pentru ca-i asigura siguranta materiala? Poate aveam o oarecare compasiune si pentru el daca macar moartea in acel accident stupid ar fi fost de fapt inscenarea unei sinucideri.

Felix
23 Feb 2006, 14:35
(Ennis a facut-o, dar la initiativa uratei)

Lui nu i s-a parut urata ca dupa ce a terminat filmul a facut un copil cu ea :P

Jack in schimb s-a complacut in a continua o casnicie formala nu cumva pentru ca-i asigura siguranta materiala? Poate aveam o oarecare compasiune si pentru el daca macar moartea in acel accident stupid ar fi fost de fapt inscenarea unei sinucideri.

Pana la urma cum a murit ? M-a intrigat destul de mult moartea lui Jack pentru ca sotia lui vorbeste de un accident cu o roata de rezerva care a explodat , apoi e aratata o imagine cu Ennis , iar urmatoarea imagine e cu Jack in timpul unei batai . Deci ... cum a murit ?

Si eu am avut senzatia ca sunt in cel mai rau caz bisexuali , insa senzatia a fost mai mult legata de Ennis , pentru ca Jack nu se limiteaza la intalnirile cu Ennis , ba mai mult ii reproseaza lui Ennis la ultima lor intalnire ca el nu poate fi ca el si ca pt el nu e suficient doar timpul care il au ei ... Mie mi s-a parut ca iubirea lui Ennis e pura , in timp ce Jack e un alt tip indragostit de alt tip (e doar senzatia pe care am avut-o eu )

Alex Leo Serban
23 Feb 2006, 14:59
dar cred k inteleg ac. - paradoxal - siding al gagicilor (unele dintre) imp. filmului; pt k - let's face it - ele sint lasate balta de 2 tipi (care, tehnic vbind, erau mai degraba bisexuali decit 100% gay!), care gasesc mai thrilling sa si-o traga intre ei in munti decit with their respective pussies inside their homes... adica, daca cei 2 erau gay-gay si n-aveau nici o treaba cu gagicile - was alright; dar asa... :P

Touché :)!
As mai adauga totusi, in rautatea mea, ca daca tot le-au lasat balta, puteau macar avea eleganta de a le lasa sa-si vada de vietile lor si sa divorteze (Ennis a facut-o, dar la initiativa uratei). Pentru el am o oarecare compasiune. Jack in schimb s-a complacut in a continua o casnicie formala nu cumva pentru ca-i asigura siguranta materiala? Poate aveam o oarecare compasiune si pentru el daca macar moartea in acel accident stupid ar fi fost de fapt inscenarea unei sinucideri.

e comic k vorbim despre toate astea de parca ar fi vorba de oamenii 'vii', nu de personajele unei povestiri-si-apoi-film! :o asta arta ca subiectul 'sapa' la temelie... la o temelie, whatever.
1. nu i se poate reprosa lui ennis k a last-o balta pe 'urita' (ha! eu n-am folosit cuvintul asta - am scris doar k era sleampata...), in fond a fost decizia ei; el a crezut - sincer - k ea hasn't got a clue (NOI stim k ea vede acea imbratisare patimasa dintre ennis & jack, el NU), ba kiar a incercat sa protejeze cit a putut relatia cu ea de orice suspiciune - reactie care venea nu doar din caracterul sau temator & stuff, ci si din - sa zicem - un soi de ignoranta. caci, let's face it: ennis nu e decit un redneck prostut, un taranel (= hayseed) care nu stie 'cu ce se maninca kestia asta' (rel. gay), habar n-are k it's a whole world out there (in california de ex.), el crede k poate sa-si pastreze si casnicia, si love story-ul lui montan - pastrindu-le ermetic separate... little did he know!
2. si casnicia lui jack e, in fond, ok: caracterul ei 'contractual 'mi s-a parut evident inca de la inceput - lureen vroia a father to her child, jack avea nevoie de a safe home & un paravan. what's wrong with that? iar senzatia mea este k, la sf., lureen kiar este afectata de moartea lui, nu-i poarta pica, desi - daca 'episodul' de gay-bashing leading to his death este adevarat, atunci ea ar fi trebuit sa stie care a fost kestia cu jack...
3. in fine, acel episod - cred k este, aici, a masterstroke din partea lui ang lee (nu stiu cum e in povestire!), pt k el nu spune "asa s-a intimplat", uite ce bestii sint homofobii blabla, ci ne prezinta impresia lui ennis ca asa s-ar fi putut intimpla! iar ac. impresie este rezultatul imaginilor acelea scary din copilarie, cind l-a dus tat-su sa vada cowboyul cu madularul taiat... inca o data: lee este un regizor mult prea subtil pt a cadea in cliseele 'denuntului' sau altele; pur si simplu, sint mai multe perceptii, si ca atare interpretari, asupra unui (oricarui) fapt.

& once again, draga mea theo: un barbat care are aventuri extraconjugale isi pune capat zilelor?...

theo
23 Feb 2006, 16:16
& once again, draga mea theo: un barbat care are aventuri extraconjugale isi pune capat zilelor?...

Doamne fereste! S-ar injumatati populatia masculina a globului :)
Ideea mea era sa-si puna capat zilelor pentru ca iubirea lui fata de Ennis nu avea nici o sansa de implinire altfel decat prin intalnirile din ce in ce mai rare de pe munte, mai ales ca acesta din urma nu-i daduse la ultima lor intalnire nici o speranta.

KORBEN
23 Feb 2006, 16:26
mda
cred ca e cea mai on topik discutie din ultimele luni de pe forumu asta.
bizar.
anyway lureen (anne hathaway) e foarte misto mai ales pt ca devine din ce in ce mai "tzoapa" adica mai blonda si mai buna
porn star alike, don't u thinK?
si conversatia de final (la telefon) dintre ea si ennis (ce nume cretin!) e as far as i'm concerned cea mai buna chestie din film

ulrich
23 Feb 2006, 17:40
vazut si eu.mi s-a parut doar mediocru si plictisitor.bun,evident ca exista o ipocrizie in cazul filmelor,produselor culturale din specia asta,carora li se cere sa-si depaseasca statutul si sa se ridice la nivelul lui "moarte la venetia","kiss of the spider woman" sau al lolitei,in timp ce de la
"pacientul englez",casablanca sau brief encounter nimeni nu asteapta nimic in afara unei povesti de dragoste nerealizate.
nu nst stiu cum se explica asta;probabil ca privitorul obisnuit trebuie sa treaca in vreun fel peste reculul biologic pe care-l are cand vede 2 barbati ciocanindu-se sau un barbat cvadrigenar facand sex cu o scolarita.
am incercat sa ma duc la filmul asta ca un jurat american,ignorand imensa cantitate de text scris pe marginea lui si,la sfarsit,stiu ca pare ciudat,dar l-as plasa langa unforgiven-ul lui eastwood;la fel aca si ala,o sa ia o caciula de premii,o sa reintre rapid in anonimat,iar peste 2 ani nimeni n-o sa-si mai aduca aminte cine a luat oscarul in 2006.

zaoshang
23 Feb 2006, 19:48
iaca doua linkuri catre povestirea care a stat la baza filmului. mie unul mi s-a parut incredibil de bine scrisa. annie proulx isi merita pulitzerul si toate premiile pe care le-a luat.

deci aici:

http://vekn.free.fr/bm.pdf

sau aici:

http://www.rldesigns.ca/toolman/images/january2006/BrokebackMountain(_174710.pdf

cherryblossom
23 Feb 2006, 20:08
parca pe ultimul link l-ai mai pus azi odata. lecitina?

Alex Leo Serban
23 Feb 2006, 20:39
pt ulrich

sa se 'ridice' la nivelul 'mortii la venetia'?!
gimme a break, e o bashina de film - totally overhyped & overrated!
de o calofilie obositoare & o tautologie 'culturala' (mahler, th. mann, venetia...) destul de 'in yr eyes' & ridicola.
should be reconsidered; in ce ma priveste, the best viscontis remain 'la terra trema', 'rocco e i suoi fratelli' & 'inocentul'...

Nae
23 Feb 2006, 20:46
pt ulrich

sa se 'ridice' la nivelul 'mortii la venetia'?!
gimme a break, e o bashina de film - totally overhyped & overrated!
de o calofilie obositoare & o tautologie 'culturala' (mahler, th. mann, venetia...) destul de 'in yr eyes' & ridicola.
should be reconsidered; in ce ma priveste, the best viscontis remain 'la terra trema', 'rocco e i suoi fratelli' & 'inocentul'...

subscriu.
moartea la venetia nu este un film la care-ar trebuii sa se 'ridice' alt film... never.

zaoshang
23 Feb 2006, 21:07
parca pe ultimul link l-ai mai pus azi odata. lecitina?

ups.

sorry.

sint inscris pe vreo... well, nu mai stiu cite, forumuri. probabil ca am deja un soi de identity problem.

ulrich
23 Feb 2006, 21:12
pt ulrich

sa se 'ridice' la nivelul 'mortii la venetia'?!
gimme a break, e o bashina de film - totally overhyped & overrated!
de o calofilie obositoare & o tautologie 'culturala' (mahler, th. mann, venetia...) destul de 'in yr eyes' & ridicola.
should be reconsidered; in ce ma priveste, the best viscontis remain 'la terra trema', 'rocco e i suoi fratelli' & 'inocentul'...
subscriu.
moartea la venetia nu este un film la care-ar trebuii sa se 'ridice' alt film... never.
asta e trolling pur. o spuneti pt. placerea de-a provoca reactii.

Nae
23 Feb 2006, 21:15
nope, really. eu care ma cert cu alshi p-aci, nu sunt de accord cu el numai ca sa provoc publicul.... din contra, l-as contrazice for the fun of it. but then again, i'm no whore.
am fost tare dezamagit de visconti.... mai intai in 'moartea la venetia' iar apoi si in 'goetterdaemmerung'....

Alex Leo Serban
24 Feb 2006, 06:25
iar eu sint a sincere whore - asa k, ce am spus dspr 'moarte la v' stands true! kiar mi se pare un film supraevaluat (k si 'calauza'), ceea ce nu scade meritele lui visconti (respectiv tarkovski): pur si simplu, trebuie cautate elsewhere... k sint :lol: (am uitat sa trec - printre my favorites viscontis - sublimul 'senso', si poate si 'vaghe stelle dell'orsa')
so, nae baby, fa bine & pune mina pe niscaiva titluri viscontiene! pot si fi dublate in ceha...

Felix
24 Feb 2006, 09:56
[
3. in fine, acel episod - cred k este, aici, a masterstroke din partea lui ang lee (nu stiu cum e in povestire!), pt k el nu spune "asa s-a intimplat", uite ce bestii sint homofobii blabla, ci ne prezinta impresia lui ennis ca asa s-ar fi putut intimpla! iar ac. impresie este rezultatul imaginilor acelea scary din copilarie, cind l-a dus tat-su sa vada cowboyul cu madularul taiat... inca o data: lee este un regizor mult prea subtil pt a cadea in cliseele 'denuntului' sau altele; pur si simplu, sint mai multe perceptii, si ca atare interpretari, asupra unui (oricarui) fapt.


Si in final cum a murit ? :lol: ... Am mai avut discutia asta pe un alt forum si toata lumea se intreba cum a murit . Citindu-ti mesajul tind sa iti dau dreptate , pentru ca nu vad motivatia pentru care ar mintii Lurren , asta doar in cazul in care stia de faptul ca Jack era gay ... dar si in cazul asta nu prea are sens ca vorbea cu Ennis , si nu cred ca in 20 de ani ( daca stia ) nu si-a dat seama ca Ennis nu e partener de pescuit ( sorry eu am vazut filmul in engleza si nu stiu exact traducerile ) .

Totusi indiferent de felul cum a murit ma inclin in fata lui Ang Lee care a reusit sa faca un final atat de .... frumos , ciudat , dar mie nu mi s-a parut un final trist ci un final ... frumos .

notorious
24 Feb 2006, 23:50
Citindu-ti mesajul tind sa iti dau dreptate , pentru ca nu vad motivatia pentru care ar mintii Lurren , asta doar in cazul in care stia de faptul ca Jack era gay ...

apropo de kestia asta - mie atitudinea sotiei lui jack mi s-a parut putin ostila fata de ennis... as in she had a suspicion about what was going on. n-a mai avut nimeni aceeasi impresie ?

@ ALS

'moarte la venetia' nu mi s-a parut DELOC de o 'calofilie obositoare' (si zic asta, culmea, in conditiile in care eu l-am vazut la cinemateca in alb-negru !). eu n-am citit romanul lui thomas mann, dar, dupa cum stiu ca ar trebui sa abunde in comentarii filosofice... oare cum puteau fi transpuse pe ecran ? in ce priveste conceptiile despre frumusetea perceputa subiectiv s.a.m.d. - mi s-au parut perfect integrate. ramane visconti-ul meu preferat. :P

silver_boy
25 Feb 2006, 01:38
Brokeback Mountain – westernul înºelãtor
Magda Mihãilescu (Gândul 25 Februarie)


Nimic nu-i rãmâne, pânã la urmã, lui Ennis Del Mar, eroul supravieþuitor din Brokeback Mountain, decât o ferestruicã de cabanã amãrâtã, prin care sã intre puþinã luminã ºi atât. Nu sã vadã lumea. Ang Lee ºi operatorul Rodrigo Prieto (Amores Perros) insistã, în finalul filmului, asupra acestui mic „cadru în cadru”, opus maiestuozitãþii munþilor a cãror imagine stãpânise de atâtea ori ecranul. Aceea a fost lumea cea adevãratã, care merita sã fie privitã. Acolo evadase vreme de aproape douãzeci de ani, câþi au trecut din acea îndepãrtatã zi a tinereþii sale, când întâmplarea l-a adus alãturi de Jack West. O pornire de moment, stimulatã de singurãtate, de teama în faþa necunoscutului, se va transforma într-o pasiune distrugãtoare. Vieþile amândorura vor fi date peste cap, în ciuda asumãrii ritmurilor obiºnuite ale existenþei: familie, copii. Spaþiile vaste ºi ocupaþia temporarã a celor doi – îngrijirea, mânarea oilor – au fost numai bune pentru a da naºtere etichetei de western. O formulã cheamã alta: western gay, spãrgãtor de tabu-uri în interiorul unei categorii socotite osificatã. Dar ºi violul, act multã vreme interzis în cinematograful american, a pãtruns în western încã din anii ’50. Amintesc doar crâncenul început din Rancho Notorius, al lui Fritz Lang. Spun toate acestea pentru cã circulaþia unui film închis în mediocritatea formulelor reducþioniste poate îngreuna accesul cãtre miezul lui. Din mitologia genului, Brokeback … (ecranizare a nuvelei cu acelaºi nume a Anniei Proulx, deþinãtoare a unui premiu Pulitzer) pãstreazã acordul fundamental dintre om ºi naturã. Cine nu intrã în salã pregãtit sã vadã, dupã cele scrise, câte în lunã ºi în stele, „o poveste cu homosexuali”, va depista, poate, o primã sursã de emoþie chiar în aceastã adecvare. În primele scene dupã instalarea la munte, de fiecare datã când bãnuim cã unui prim plan al unuia dintre cei doi tineri îi va rãspunde chipul celuilalt, semn al atracþiei irezistibile, Ang Lee, cineast al fineþii deturnãrilor, ne contrazice banalitatea aºteptãrii: privirea lui Ennis (Heath Lodger) nu o cheamã pe cea a lui Jack (Jake Gyllenhall), ea bate mult mai departe, se pierde în imensitatea peisajului, ca ºi cum de acolo ar putea sã aparã, cândva, rãspunsuri la întrebãri încã neformulate. ªi chiar vor veni, de-a lungul anilor în care se vor regãsi acolo, cu preþul propriei demolãrii, a antrenãrii unor fiinþe nevinovate în cercul distrugerii. Dacã în westernul clasic dimensiunea temporalã este absentã, Brokeback Mountain impresioneazã prin progresia duratei. Este ºi ceea ce îl catapulteazã dincolo de orice canon. Vieþile eroilor – în familie, în societate – se scurg paralel cu secretul lor, mai bine sau mai prost pãzit, pânã în clipa golirii de sens, a unei istoviri din care nu a rãmas decât amintirea. Ca în Podurile din Madison County. Este ceea ce a înþeles, înaintea spectatorului de azi, acea mamã din America anilor ’60, când întinde, tãcutã, o pungã în care prietenul fiului sãu mort îºi va împacheta o rãmãºiþã a trecutului. Singura.

Alex Leo Serban
25 Feb 2006, 06:30
da, frumos... asa cum ma asteptam de la madi. mi-a placut k pune accentul pe deturnarea genului si pe durata - a contre courant cu 'sefa' ei de la gindul, c.m. ;)
kestia cu durata e f importanta in film (eu am scris k e 'un film al timpului care trece si al sentimentelor care ramin' si am facut ac. analogie cu 'bridges of madison c.'), dar madi staruie si asupra detaliilor, ceea ce f bine. un singur 'detaliu' prost retinut: este jack twist!

pt notorious

nu exista 'romanul' 'moarte la venetia', ci o nuvela cu ac. titlu, scrisa de thomas mann. si nu, nu abunda in consideratii filosofice. si e mai buna (mult!) decit filmul, pe care l-as descris - scurt - k 'kitschul putrefact'. visconti si-a prins urechile in propria lui estetica & gust pt decadenta... incearca sa-l revezi; filmul nu se mai tine. capodoperele sint altele.

zaoshang
25 Feb 2006, 10:28
apropo de kestia asta - mie atitudinea sotiei lui jack mi s-a parut putin ostila fata de ennis... as in she had a suspicion about what was going on. n-a mai avut nimeni aceeasi impresie ?

si eu am avut clar impresia asta. nu e ostila doar fata de ennis, dar si fata de memoria lui jack (oricum, probabil ca in ultimii ani relatia lor se degradase puternic). in povestire, annie proulx zice: 'no doubt about it, she was polite but the little voice was cold as snow.'

in momentul in care ea ii povesteste cum a murit, senzatia mea a fost ca recita ca un robot o poveste inventata. ca si cum ea ar fi stiut adevarata cauza a mortii lui jack, insa aceasta fiind prea embarasanta, a inventat o poveste decenta pentru cei care intreaba, iar acum o recita pentru a n-a oara. ca nureen stia despre jack, mi se pare ca reiese si din reactia ei la cuvintele lui ennis, 'we was hearding sheep on brokeback one summer, back in 63'. in momentul ala tipa baga o mutra shokata si efectiv icneshte, de parca ar fi primit o lovitura scurta. probabil ca in momentul ala isi da seama ca brokeback nu era un loc imaginar pt jack, ci o chestie reala. si deci ennis era cel pe care ea avea de ce sa fie geloasa.

si by the way. cind tatal lui jack (care pare si mai ostil) spune 'tell you what, I know where brokeback is' parca vrea sa spuna 'I know who you are, and what you and jack have been doing there.'

...insistã, în finalul filmului, asupra acestui mic „cadru în cadru”, opus maiestuozitãþii munþilor a cãror imagine stãpânise de atâtea ori ecranul

-superba observatia.

Felix
25 Feb 2006, 16:03
in momentul in care ea ii povesteste cum a murit, senzatia mea a fost ca recita ca un robot o poveste inventata. ca si cum ea ar fi stiut adevarata cauza a mortii lui jack, insa aceasta fiind prea embarasanta, a inventat o poveste decenta pentru cei care intreaba, iar acum o recita pentru a n-a oara. ca nureen stia despre jack, mi se pare ca reiese si din reactia ei la cuvintele lui ennis, 'we was hearding sheep on brokeback one summer, back in 63'. in momentul ala tipa baga o mutra shokata si efectiv icneshte, de parca ar fi primit o lovitura scurta. probabil ca in momentul ala isi da seama ca brokeback nu era un loc imaginar pt jack, ci o chestie reala. si deci ennis era cel pe care ea avea de ce sa fie geloasa.

Tocmai faptul ca mi s-a parut ca e inventata povestea m-a facut sa ma intreb cum a murit Jack . Insa nu cred ca Lurren era atat de ingrijorata , si mai ales nu geloasa ... Jack chiar ii spune la ultima lor intalnire ca el isi poate tine casatoria prin telefon. Lurren avea un anumit statut si nu ii convenea sa divorteze , de aceea a pastrat realtia , insa era la fel de constienta ca si Jack ca nu e o relatie reala .

si by the way. cind tatal lui jack (care pare si mai ostil) spune 'tell you what, I know where brokeback is' parca vrea sa spuna 'I know who you are, and what you and jack have been doing there.'

Nu cred ca tatal lui Jack avea macar vre-o idee vaga despre el ... el era doar dezamagit ca Jack nu se tinu-se de promisiune ( Jack ii spusese ca va veni cu Ennis sa refaca ferma )

zaoshang
25 Feb 2006, 17:00
Insa nu cred ca Lurren era atat de ingrijorata , si mai ales nu geloasa ...

'geloasa' n-a fost cuvintul potrivit, indeed. sa zicem mai degraba ca lureen avea motive sa-l deteste pe ennis.

Nu cred ca tatal lui Jack avea macar vre-o idee vaga despre el ... el era doar dezamagit ca Jack nu se tinu-se de promisiune ( Jack ii spusese ca va veni cu Ennis sa refaca ferma )

sint de acord ca e discutabila interpretarea. autorii filmului s-au jucat mult cu subtilitatile. insa tind sa cred ca tatal avea, daca nu o convingere, cel putin o banuiala in privinta vietii ascunse a lui jack. batrinul nu pare sa aiba nici o durere pentru moartea fiului sau intr-un accident. ci e angry, cu fata unui om care stie:

The old man sat silent, his hands folded on the plastic tablecloth, staring at Ennis with an angry, knowing expression.

el pare sa aiba sentimentele contradictorii ale omului dintr-o familie protestanta, traditionala, care trebuie sa sufere rusinea ca fiul sau a fost ucis pentru ca practica sodomia.

but again, sint de acord ca filmul e genul care te lasa cu intrebari mai degraba decit sa-ti puna totul pe tava, si tocmai aici sta de fapt the beauty of it. (la fel ca intrebarea legata de ultimele cuvinte ale lui ennis, 'I swear'. he swears what?)

herbert
28 Feb 2006, 02:48
Am citit mai multe cronici romanesti (si nu numai) la “Brokeback Mountain” si cred ca s-a cazut deja intr-un delir al interpretarilor. Aproape toata lumea care accepta filmul se intrece in a formula tare, memorabil, daca se poate socant. E si aceasta, dupa gustul meu, un semn al provincialismului. Iata ce fraza tranteste Iulia Popovici:
”Cu un Heath Ledger impresionant in combustia sa interna, un Jack Gyllenhaal fragil si nelinistit, o Michelle Williams intr-o bolgie a furiei si a neintelegerii, "Brokeback Mountain" e o "Casablanca" a inceputului de mileniu, o poveste despre o iubire imposibila, mai puternica decat oamenii, care distruge suflete si vieti (ale protagonistilor, ale celor dragi lor); o dragoste care - cu vorbele lui Gustavo Santaolalla (nominalizatul la Oscar autor al muzicii) - n-ar fi putut niciodata sa dureze”.
cine vorbea in "Dilema veche" dsp masura si bun-gust?

silver_boy
28 Feb 2006, 06:48
Cam la aceeaºi categorie boxeazã ºi Alexandra Olivotto în ultimul numãr din Rom. Lit. (25 Feb. 2006)

" ...În Brokeback Mountain, eºti martorul dezagregãrii psihice a unor personaje ( mai mult decât douã). ªtii sau, cel mai corect spus, intuieºti destul de devreme cã ea se va produce ºi nu oricum,ci în lanþ, fãcând alte numeroase victime. "Vinovatul e prea difuz ca sã existe, iar circumstanþele atenuante nu se închesuie nici ele. Urmãreºti dezagregarea cu sufletul la gurã, sperând cã existã vreo portiþã de scãpare.Pânã la urmã tocmai acest fel încrâncenat de observaþie declanºeazã o implicare totalã a spectatorului.Dar, cum, de la un punct era de aºteptat, filmul te pãrãseºte fãrã sã-þi aloce vreo rezoluþie satisfãcãtoare, fãrã sã îþi dea senzaþia cã existã vreo "fãrâmã de absolut" în povestea de dragoste pe care ai urmãrit-o. Doar este, ºi atât."

Vorba unui amic:" iatã, dragã silver: existã oameni care se exprimã mai greu decât noi!" lol

Cinemania
28 Feb 2006, 09:24
”Cu un Heath Ledger impresionant in combustia sa interna, un Jack Gyllenhaal fragil si nelinistit, o Michelle Williams intr-o bolgie a furiei si a neintelegerii, "Brokeback Mountain" e o "Casablanca" a inceputului de mileniu

asta deja e prea de tot

notorious
28 Feb 2006, 09:58
Cu un Heath Ledger impresionant in combustia sa interna, un Jack Gyllenhaal fragil si nelinistit, o Michelle Williams intr-o bolgie a furiei si a neintelegerii

partea asta nu-i rea.

BeNnY
28 Feb 2006, 12:45
Sunt gretoase chestiile astea.

Alex Leo Serban
28 Feb 2006, 14:43
useful tips:

http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2006/02/05/LVGMTGVUG31.DTL

funny, eh?

notorious
01 Mar 2006, 13:01
faza cu asezatul in sala e de milioane ! :lol:

Demona
01 Mar 2006, 19:20
Mie mi-a placut. Singurul lucru care ma deranjeaza e reactzia masculilor feroce din sali, care sunt sa nu zic ce pe ei... watch your @$$es boys!!! :hmm:

xtremess
01 Mar 2006, 21:25
Si mie mi-a placut. Credeti ca o sa castige Oscarul?

neanae
04 Mar 2006, 10:15
Da, pricep, daca-ti place Brokeback Mountain esti intelectual, sensibil, rafinat, enlightened, in touch with your feminine side, daca nu-ti place esti a piece of homophobic macho redneck white-trash. A se scuti de porcariile astea stangiste! Citind un articol ca ala din SF Chronicle nu ma mai mir deloc ca Bush a castigat alegerile de 2 ori la rand - e greu sa votezi cu "progresistii" atata vreme cat ei nu pierd nici o ocazie de a te privi de sus si de a te trata ca pe un Neanderthal.

Cat despre Brokeback Mountain, probabil ca ar fi ramas un filmulet independent de care n-a auzit nimeni daca masinaria de marketing de la Hollywood nu ar fi avut ideea sa faca din el un fel de simbol al rezistentei anti-republicane. Mie mi s-a parut ca e un film OK si cam atat. Nu e nimic din cale-afara de original in el, iar povestea de iubire mi se pare mai mult fizica - nu vad cine stie ce profunda legatura spirituala intre cele doua personaje. Mai mult m-a emotionat relatia dintre Ed Wood si Bela Lugosi, din filmul lui Tim Burton (iar acolo nu era vorba despre iubire arzatoare, ci pur si simplu despre prietenie).

Cinemania
04 Mar 2006, 13:33
...iar povestea de iubire mi se pare mai mult fizica - nu vad cine stie ce profunda legatura spirituala intre cele doua personaje

mai mult fizica? no way

notorious
04 Mar 2006, 15:03
Cat despre Brokeback Mountain, probabil ca ar fi ramas un filmulet independent de care n-a auzit nimeni daca masinaria de marketing de la Hollywood nu ar fi avut ideea sa faca din el un fel de simbol al rezistentei anti-republicane.

1. cine te-a numit pe tine homophobic trash sau ce spuneai tu acolo ??

2. voga de care se bucura 'brokeback mountain' peste ocean (si nu numai) NU este (in mod evident !) o opera a campaniei de marketing hollywood-iene. gandeste-te macar la simplul fapt ca 'bm' a castigat leul de aur la unul dintre cele mai rafinate festivaluri de film eurpene, la venetia, unul cat se poate de independent de mainstream-ul de la hollywood. asadar, PANA sa fi ajuns pe marile ecrane americane, filmul isi avea deja fanii sai.

3. in orice caz, nu inteleg de ce 'campanie de mk agresiva' a avut parte filmul lui ang lee ! campanii de marketing agresive au avut 'war of the worlds', 'razboiul stelelor', si, culmea, chiar si in aceste cazuri, exista numerosi spectatori aflati pe pozitii ostile. ca doar o campanie de promovare a filmului nu 'spala creiere' sau altceva, doar iti cumpara curiozitatea, lasandu-te pe tine sa decizi daca a meritat sau nu. si nici macar TOTI criticii nu au cazut pe spate cu privirea uluita la acest film - uite, de exemplu, cazul lui roger ebert, probabil criticul cu vocea cea mai puternica din america (NOT one of my favourites).

4. 'bm' este, tine cont, un film cu un succes de B.O. in continuare destul de modest, nu a starnit valuri, nu a format cozi interminabile, abia daca a ajuns la 70 mil. $. este, desigur, multisor, dar ar fi putut incasa si mai mult daca existau (chiar si in america !) mai putini homofobi sau pur si simplu indispusi sa vada doi barbati sarutandu-se.

5. in privinta legaturii 'mai mult fizice'. initial, nici pe mine nu ma convinsese filmul, in sensul ca n-am vazut intre ei doi acea dragoste 'forta a naturii' din tagline. dar mai merita sa te gandesti: daca vezi dragostea ca pe o suma de declaratii goale, seci si lacrimogene, atunci poti s-o citesti oricand pe charlotte bronte. aici, dragostea este exprimata nu prin cuvinte, ci prin momente de tandrete, si este imposibil sa nu fi 'vibrat' (putin lacrimo exprimarea) la scena in care, zdrobit, ennis plange dupa despartirea lor initiala, crezand ca nu se vor mai vedea niciodata, la fel ca la momentul reintalnirii - cu acelasi ennis care il revede pe jack dupa 4 ani; e un moment care 'spune totul' (poti sa-l revezi).

asadar...

neanae
04 Mar 2006, 15:06
in afara de calarie fara cal si de zbenguit prin iarba, nu prea vedem alte interactiuni intre jack si ennis, in afara de discutia aia plina de reprosuri, care vine catre sfarsitul filmului. cam putzin...

neanae
04 Mar 2006, 15:23
Notorious:

1. articolul ala din SF Chronicle porneste de la premisa (neexprimata direct, dar stravezie) ca spectatorul mediu e homophobic trash si tot ce mai zic eu acolo - premisa foarte draga stangii americane si nu numai.


2. da, de parca europa n-ar fi plina de self-righteous liberals care confunda miza politica a unui film cu valoarea lui artistica...

3. BM a fost vandut ca un fel de open-mindedness test - daca iti place, ai trecut; daca nu, ai picat. Cat despre parerea lui Ebert, jumate dintre filmele pe care le recenzeaza el primesc 4 stele din 4. Enough said...

4. N-am negat faptul ca BM e un film cu succes de box-office, dar ce importantza are asta? Succesul de box-office al unui film nu garanteaza valoarea lui artistica.

5. nu vad dragostea ca pe o suma de declaratii goale, seci si lacrimogene si nu stiu de unde ai dedus traznaia asta. te rog sa nu-mi atribui opinii pe care nu le am. scenele de durere / regasire sunt ok, dar prin nimic iesite din comun. filmul nu reuseste sa-mi arate de ce fiecare dintre ei e asa al dracului de special fatza de celalalt - adica mi se pare ca nu prea au chemistry, ca sa mai violentez putin limba romana :) . PS: ma intereseaza mai putin cat de mult ma face sa 'vibrez' un film, fiindca sunt de parere ca un film bun se adreseaza in primul rand inteligentzei si abia dupa aia emotiilor (de altfel, una dintre marcile unui film prost e tocmai faptul ca se adreseaza prea mult emotiilor si prea putin inteligentei)

Jay
05 Mar 2006, 23:31
S-a spus cam tot ce se putea spune... , spunea cineva de lasitatea personajelor? country america in 60? like comme on.. personajele sunt destul de curajoase pentru mine...

un film excelent... poate nu chiar capodopera, dar in orice caz... ne indreptam spre un alt standard si asta e .... bine.

anouk
07 Mar 2006, 14:25
am vazut filmul cu vreo doua zile inainte de oscars, eram curioasa de marele favorit (n-a fost sa fie cel mai bun film, da' merge si cel mai bun regizor) si... nimic, n-am ramas cu gura cascata, n-am lacrimat in batista, (evident) nu m-am inscris in vreun fan club :P ... auzisem atatea chestii despre film, atatea asteptari, era putin previzibil faptul ca nu m-a dat pe spate (cu toate ca all in all a fost un film frumos)... concret, cuplul ledger - gylenhaal putin fortat, nu prea a functionat "chemistry"-ul cu toate ca s-au straduit, peisaje frumoase, doar ca nu foarte impresionante, imaginea muntelui salbatic a avut asupra mea impactul unei vederi din Sinaia, o poveste solida, fara kitsch sentimental tip Titanic sau manipulare sentimentala tip Million Dollar Baby, insa lipsit de aceste doua caracteristici ale dramei mainstream, story-ul devine oarecum banal... poate ca am exagerat putin, la urma urmei e un film bun, mi-a facut placere sa-l vad si pana la sfarsit nu am ramas neimpresionata, doar ca intr-o saptamana o sa-l uit :happy:

Bulumulu
08 Mar 2006, 17:58
dezamagitor de clasic si obsolet - daca n-ar fi tematica pseudoexploziva si marketingul (creator de brokebackhype) ar ramane o laba de melodrama. asa ii mai ia din melodrama.
+ la ledger
+ la muzica

in rest :shock:

Dooku
12 Mar 2006, 18:33
Nu l-am vazut inca :(( dar deja turbez, am innebunit numai cand am vazut traileru (si asta l-am vazut dupa ce am vazut tam-tamu de la TV cu Oscarurile) :D .Oricum chiar si din trailer am vazut ca este un altfel de film .... something special, totusi imi place ca nu este doar un film cu homosexuali unde deja anticipezi sfarsitul (asa cum incearca mai nou mai toti regizorii care vor sa para interesanti, uni folosesc "homosexualii" in film doar de amoru artei .... sa capteze atentia)Parerea mea este ca BM este unu din singurele filme in care poti vedea cum dragostea NU tine cont de culoarea pielii, orientare sexuala, statut social, etc.
P.S. my favorite tv serial is Angels In America :P

miko
13 Mar 2006, 12:43
Marurturisesc sincer ca, atunci cand am vazut filmul, am fost coplesita de o teribila plictiseala. Totusi, timp de trei zile nu am facut nimic altceva decat sa ma gandesc la el, la ce a vrut sa spuna cu adevarat. De obicei sunt foarte impresionabila si am o fire pacatoasa, caci sunt cumplit de sensibila. Acum, paradoxal, nu am fost impresionata de aproape nimic. Ceea ce a scris Silver_Boy m-a emotionat si a rezonat cu un "ceva" din adancul meu care a stat intr-o semi amortire. Ma bucur ca am citit randurile lui si ma bucur ca, totusi, in ceasul al 12-lea, am constientizat ceea ce ar fi trebuit sa constientizez mai demult. De asemenea, citind alte comentarii, nu pot decat sa ma intristez, deoarece realizez ca oamenii sunt din ce in ce mai rarefiatzi intelectual si sufleteste.

Bulumulu
13 Mar 2006, 14:17
Nu l-am vazut inca (...) Parerea mea este ca BM este unu din singurele filme in care poti vedea cum dragostea tine cont de culoarea pielii, orientare sexuala, statut social, etc.


:shock: intai vizionare apoi parere proprie ;)

Cinemania
13 Mar 2006, 14:45
Nu l-am vazut inca ... Parerea mea este ca BM este unu din singurele filme in care poti vedea cum dragostea tine cont de culoarea pielii, orientare sexuala, statut social, etc.


si totusi nu l-ai vazut inca...si cred ca voiai sa spui "cum dragostea NU tine cont..."

RinTinTin
13 Mar 2006, 16:17
Well, ok.
O sa zic si eu ceva, desi s-a spus (prea) mult despre BBM.
Nu inteleg de ce unii oameni spun ca e plictisitor. Are the right twists in scenariu, povestea nu are elemente reziduale, nu treneaza.
Filmul mi-a placut destul de mult, in ansamblu, si pentru mine partile interesante au fost urmatoarele:

- faptul ca relatia dintre ei, ascunsa la kilometri intregi in creierul muntilor, se infiltreaza in mediul lor inconjurator (sotii, familie, etc.), desi o ascundeau atat - chestie ilustrata f. misto in film, de-a lungul intregului film.

- felul in care e ilustrata reprimarea sentimentelor/patimii etc. (eu as numi-o patima) prin jocul actorilor, si prin unele evenimente (scena cu bataia pe fundalul artificiilor, f. buna ) care niciodata nu cad in sentimentalisme, nu pentru ca n-ar fi vrut, ci pentru ca nu pot, datorita barierelor lor interioare si a celor sociale.

- desi filmul a suscitat diverse bashcalii, e facut cu EXTREM de mult bun-simt si nu cade in penibil/ridicol deloc, desi avea premise imense sa faca asta. un mare plus pentru regizor, a luat oscarul pe merit 100%.

- finalul, cu incarcatura dramatica excelenta. nu lacrimogen, ci dramatic.

Nu mi s-a parut iconoclast, ci doar o drama foarte buna.. si nu stiu de ce orientarile sexuale ale spectatorilor apar la iveala..Dar poate c-asha-i romanul, cand iese de la film iese-n skeme de karate ca BrusLi.. lol.
Sau si unii americani..etc.

Anyway, nu stiu care e mai bun, Crash sau BBM. Sunt foarte diferite, insa si Crash mi s-a parut excelent. Doua filme destul de apropiate ca valoare, nu cred ca am caderea sa judec care e mai bun.

cherryblossom
13 Mar 2006, 16:50
Well, ok. .. nu cred ca am caderea sa judec care e mai bun.

mie mi s-a parut ca ai

RinTinTin
13 Mar 2006, 17:00
Well, ok. .. nu cred ca am caderea sa judec care e mai bun.

mie mi s-a parut ca ai

pai n-am, doar nu-s domnu Oscar :w00t:

si nici n-am zis care mi-a placut mai mult, brokeback sau crash :D

zaoshang
14 Mar 2006, 07:35
au fost cam dezamagiti cei care au facut BBM-ul ca n-au luat decit 3 oscaruri. eu cred insa ca a fost ok cum a fost. heath ledger a jucat bine, insa chiar oscarul nu cred ca l-ar fi meritat; mie unul parca mi-a sunat falsa interpretarea lui pe alocuri. michelle poate ca ar fi meritat oscarul pt cel mai bun rol secundar, I don't know. ang lee, defnitely, a meritat premiul. la fel si scenaristii (in felul acesta a fost recunoscuta si valoarea lui annie proulx, autoarea povestii).

cit despre premiul cel mare, the best picture, mai bine ca nu l-a luat BBM-ul. ar fi iscat prea multe discutii si ar fi fost politizata prea mult toata chestia (care oricum e politizata in exces).

Bulumulu
14 Mar 2006, 13:10
@rintintin
ma lasi? scena cu camasa lacrimogena cu urmele sangeroase (ennis was a bloody amateur :lol: ) e o labba si complet penibila si chiar nu (mai) era nevoie...

singura scena superok e discutia la telefon spre sfarsit intre ennis si blonda, chiar excelenta scena... zice mai mult decat tot filmul

crash a meritat oscaru de x ori mai mult decat bb-mountain

neanae
14 Mar 2006, 16:46
daca tot discutam despre cine merita mai multe oscaruri: mie mi s-a parut ca BM si crash au fost slabutze in comparatie cu capote, dar ala era un film prea inteligent ca sa ia oscar pentru best movie :)

RinTinTin
15 Mar 2006, 10:49
@rintintin
ma lasi? scena cu camasa lacrimogena cu urmele sangeroase (ennis was a bloody amateur :lol: ) e o labba si complet penibila si chiar nu (mai) era nevoie...

singura scena superok e discutia la telefon spre sfarsit intre ennis si blonda, chiar excelenta scena... zice mai mult decat tot filmul

crash a meritat oscaru de x ori mai mult decat bb-mountain

Gurea. Stai p-aci ca se filmeaza. :D

notorious
15 Mar 2006, 12:33
ma lasi? scena cu camasa lacrimogena cu urmele sangeroase (ennis was a bloody amateur ) e o labba si complet penibila si chiar nu (mai) era nevoie...

intamplator, scena in care ennis strange la piept camasa lui jack mi s-a parut cea mai sensibila si mai emotionanta din tot filmul. evident, insa, cineva care numeste momentul acesta o 'labba penibila', nu prea merita sa intre in discutii contradictorii cu restul. sorry, nu vreau sa fiu patronizing (sau spune tu, korben, cum se scrie), dar asa stau lucrurile !

Alex Leo Serban
15 Mar 2006, 14:58
daca tot discutam despre cine merita mai multe oscaruri: mie mi s-a parut ca BM si crash au fost slabutze in comparatie cu capote, dar ala era un film prea inteligent ca sa ia oscar pentru best movie :)

'capote' e vax. k film i mean: se fac d-astea 3 la leu pe dealu pe care scrie 'american independent'. nothing to write about. misto e scenariul. si, of course, psh - but this is already overstating: he's always been brilliant, doar k acu are un film intreg to prove it 8)

Alex Leo Serban
15 Mar 2006, 15:02
andrei cretulescu is making a very good point about the whole oscar run:

"Oscar 2006 - Greu la deal...

...cu boii mici. Da' mulþi. Au venit Oscarurile, au plecat Oscarurile. Contrar aºteptãrilor, calculelor ºi pariurilor, Brokeback Mountain nu a luat potul cel mare. "Pânã aici!" va fi zis Academia privind îngrijoratã în jur - am înþeles negrii, am înþeles rebelii, am înþeles pânã ºi chinezii, dar p-ãºtilalþii nu. Nu încã. V-aþi prins cã prin Academie înþeleg membrii votanþi, dar m-a mâncat în fund chestia cu femininul.

Dacã aº continua pe acelaºi ton riscãm sã cãdem în capcana dezbaterilor interminabile. However, oricât de surprinzãtor (convenabil?) ar fi faptul cã yankeii au premiat Crash în dauna BM, trebuie remarcat (cu tristeþe-n cuget ºi-n simþiri) cã aproximativ aceiaºi oameni care s-au folosit de BM ca de un manifest pro-gay au profitat de înfrângerea de la Oscaruri pentru a sublinia lipsa de toleranþã & inteligenþã a ºtim noi cui. Nu zic nu, (duh!), dar cu filmul cum rãmâne? De când judecãm cinema-ul STRICT dupã implicaþii sau masaje împachetate în mesaje? Dupã astfel de criterii, Crash ar fi o tezã anti-rasistã, cu moralã nobilã - "Why can't we all just get along!?". Dupã criterii filmice, însã, Crash este o adunãturã de situaþii cãutate, însãilate forþat ºi al cãror grad de ºantaj emoþional creºte exponenþial, pe mãsurã ce personajele abandoneazã orice alt subiect de discuþie afarã de rasism. Bre, da'ncercaþi ºi un dram de subtilitate, cã n-a omorât pe nimeni - baºca, eu sunt ãla care trage concluziile, nu ãia din film, cã altfel mã uit aºa, ca vaca?

ªi cred cã e momentul sã revenim la masculi... BM comportã doi, iar povestea lor de dragoste emoþioneazã mult dincolo de faptul cã poartã acelaºi hram. Adicã sex. Filmul lui Ang Lee (ecranizat, nota bene, de Larry McMurtry dupã o povestire "pulitzerizatã") e mai aproape de The Remains of the Day decât de The Bridges of Madison County, lucru vizibil mai ales la finalul dezolant ºi singur, final care se cam lasã aºteptat, dar ºi când vine... O menþiune personalã pentru performanþa rãvãºitoare a lui Heath Ledger ºi pentru poezia ironicã a ultimului cadru, dar menþiune nu înseamnã Oscar.

Sã fie clar - în disputa (cam caraghioasã) dintre BM ºi Crash sunt de partea primului, dar anul ãsta, sub titulatura Best Picture trebuia scris un singur cuvânt: Munchen." (preluat din Apropo TV)

zaoshang
15 Mar 2006, 17:14
ma lasi? scena cu camasa lacrimogena cu urmele sangeroase (ennis was a bloody amateur ) e o labba si complet penibila si chiar nu (mai) era nevoie...

well, technically, era nevoie de o scena de genul asta, pt ca trebuia sa ne arate cumva ca iubirea lor era reciproca. scena cu camasa si cu 'I swear' din final e singura 'declaratie' pe care ennis i-o face lui jack in tot filmul. lacrimogena e, bineinteles. filmul in sine e lacrimogen.

notorious
16 Mar 2006, 21:14
baºca, eu sunt ãla care trage concluziile, nu ãia din film, cã altfel mã uit aºa, ca vaca?


noooooooo... :lol:

neanae
17 Mar 2006, 11:22
'capote' e vax. k film i mean: se fac d-astea 3 la leu pe dealu pe care scrie 'american independent'. nothing to write about. misto e scenariul. si, of course, psh - but this is already overstating: he's always been brilliant, doar k acu are un film intreg to prove it 8)

Pai nu pricep: scenariul e misto, PSH e misto, atunci de ce-i din categoria "3 la leu?" Recunosc ca nu-i cine stie ce triumf regizoral, dar e solid si nu-ti baga concluzii pe gat cu lingura.

Alex Leo Serban
17 Mar 2006, 14:16
adica suma partilor nu rezulta in ceva nemaivazut.
kiar cred (ma rog, e parerea mea!) k, filmat de cineva mai inspirat, ar fi putut fi un film mare... asha, nu ramii decit cu performanta 'bigger than life' a lui psh si cu un scenariu sub-servit. de ce? pt k it's too 'by the book' - the movie has no balls, so to speak. nu-ti amintesti de el de prin cele deja amintite... honestly, poti sa identifici o scena macar care sa stand out on its own??

RinTinTin
17 Mar 2006, 15:09
Ce parere ai despre The Hours, ALS?

herbert
17 Mar 2006, 18:43
'capote' e vax. k film i mean: se fac d-astea 3 la leu pe dealu pe care scrie 'american independent'. nothing to write about. misto e scenariul. si, of course, psh - but this is already overstating: he's always been brilliant, doar k acu are un film intreg to prove it 8)

als-ule, cred ca exagerezi.
Capote e un film cat se poate de onorabil: bine regizat, excelent jucat de PSH. nu e capodopera, nici nu marcheaza o etapa ca BM (...), dar nu e deloc vax...

Bulumulu
18 Mar 2006, 03:15
@rintintin
ma lasi? scena cu camasa lacrimogena cu urmele sangeroase (ennis was a bloody amateur :lol: ) e o labba si complet penibila si chiar nu (mai) era nevoie...

singura scena superok e discutia la telefon spre sfarsit intre ennis si blonda, chiar excelenta scena... zice mai mult decat tot filmul

crash a meritat oscaru de x ori mai mult decat bb-mountain

Gurea. Stai p-aci ca se filmeaza. :D

? :shock:
scena in care asasinu vine de la spate :P

Bulumulu
18 Mar 2006, 03:18
ma lasi? scena cu camasa lacrimogena cu urmele sangeroase (ennis was a bloody amateur ) e o labba si complet penibila si chiar nu (mai) era nevoie...

intamplator, scena in care ennis strange la piept camasa lui jack mi s-a parut cea mai sensibila si mai emotionanta din tot filmul. evident, insa, cineva care numeste momentul acesta o 'labba penibila', nu prea merita sa intre in discutii contradictorii cu restul. sorry, nu vreau sa fiu patronizing (sau spune tu, korben, cum se scrie), dar asa stau lucrurile !

ai plans?

Alex Leo Serban
18 Mar 2006, 07:21
Ce parere ai despre The Hours, ALS?

cam aceeasi k in cazul lui 'capote': adica excelent jucat, un scenariu destul de fidel cartii - dar cartea e mai buna! ce m-a deranjat e faptul k, film fiind, lucrurile care in carte se intindeau pe pagini intregi, dindu-ti ragazul respiratiei si meditatiei asupra lor, aici se accelerau de la o scena la alta... cred k exista subiecte care au nevoie de timp 'to sink in' & think about; nu poti face 'clip' din proust!

neanae
18 Mar 2006, 17:49
honestly, poti sa identifici o scena macar care sa stand out on its own??

touché! totusi, mi-a placut ca nu degenereza in tearjerker, chestie de care nici BM nu scapa (vezi mai jos).


Notorious: Faza cu camasa demonstreaza ca oamenii astia n-au o parere foarte buna despre inteligenta spectatorilor. E o simbolistica de 2 bani (it's his shirt, see? HIS shirt! Get it? Now cry, you callous son of a bitch!! :) ) Imi plac mesajele exprimate un pic mai subtil (chiar cu riscul ca filmul sa nu contina scene care stand out on their own)

europe_east
18 Mar 2006, 19:23
nu vad de ce ziceti voi ca scena respectiva e un loc comun. poate fara multa legatura, dar asta imi aduce aminte de american beauty unde la sfarsit e o faza relativ asemantoare, cu nevasta care in final o apuca plansul cand vede hainele sotului dupa ce acesta a murit. e coplesitoare scena respectiva. si in BM cam la fel; afterall, filmul a 'construit' mult pana sa se ajunga la scena respectiva.

zaoshang
18 Mar 2006, 21:38
Notorious: Faza cu camasa demonstreaza ca oamenii astia n-au o parere foarte buna despre inteligenta spectatorilor. E o simbolistica de 2 bani (it's his shirt, see? HIS shirt! Get it? Now cry, you callous son of a bitch!! ) Imi plac mesajele exprimate un pic mai subtil (chiar cu riscul ca filmul sa nu contina scene care stand out on their own)

simbolul e un pic mai elaborat. nu era doar 'his shirt'. erau doua camasi, bagate una intr-alta: cea a lui jack si cea a lui ennis (pe care jack i-o furase pe munte). ceea ce inseamna ca jack le purta pe ambele deodata. iar in scena finala, agatate in cui, camasile sint invers: a lui jack e in interior.

silver_boy
19 Mar 2006, 03:07
Buna paralela cu American Beauty: sunt cateva secvente care-ti raman "pe retina" din ambele filme si care croiesc cumva identitatea lor. In AB mi-e cu neputinta sa uit stropii de apa siruind in barba lu Frank cand, plouat ca un caine, deschide garajul, privirea hamesita a lui Lester de fiecare data cand o intalneste pe nubila Angela, terminata aia de nevasta-sa care si-o trage cu guru ala artificios al imobiliarelor oracaind refrene publicitare, and much more...And, desigur, secv. din final cu periplu anamnezei in care imaginile-alea in sepia curg asa de fain...
Imediat ce ii constientizeaza moartea , Carolyn deschide dulapul in care Lester isi tinea hainele si se pravaleste realmente peste ele, imbratisandu-le...In BB, secventa vesmintelor e mai "saracacioasa" ca intensitate, dar puncteaza acelasi tempo: disparitia celuilalt. Nu e deloc intamplator faptul ca fiica lui isi "uita" puloverul, si ca , intr-un final, Ennis va aseza vesmintele in acelasi loc. In a way, si fata dispare din viata lui, aidoma lui Jack.

Alex Leo Serban
19 Mar 2006, 06:42
cum vad eu problema, lucrurile stau asa:

exista useri pt care un 'tearjerker' e ceva demn de dispret, le insulta inteligenta & stuff; ok, it's their decision, their tears - there's not much to talk about left. i admit proudly k i cried an ocean la 'titanic' - ceea ce nu s-intimplat la 'bm', de la care am iesit demn cu un ditamai nodul in git... :P

acuma, in comparatie cu 'titanicul', 'bm' e un film subtil; cum am mai scris, l-as apropia mai curind de 'bridges of madison county' - un eastwood care kiar mi-a placut... :o in orice caz, dl lee reuseste sa te implice (emotional & intelectual - kiar si refuzul e o decizie intelectuala!) in filmu sau, in timp ce acelasi dl eastwood, in 'million $ baby', n-a reusit - pe mine cel putin, care sint oricum pro-euthanasie - deloc...

where does this leave us?
dunno. i guess 'bm' e un film bun. dar cred k deja se scrie prea mult dspr el; mai rasfirati-va si pe la 'bf'(= 'broken flowers'), alt film bun care nu face gaura-n cer... ;)

Nightwane
20 Mar 2006, 16:48
Linku care largea pagina (http://www.kontraband.com/show/show.asp?ID=3345&NEXTID=0&PREVID=2175&DISPLAYORDER=20060226113902&CAT=movies&NSFW=0&page=2&genre=0&rating=nsfw_sfw)

I cried.

Bulumulu
21 Mar 2006, 00:21
:shock: :lol: :(( .... :(( :love:

silver_boy
21 Mar 2006, 02:24
:lol:

Da' tot mai tare a fost parodia din em. lui Jay Leno
Un clip very touching de vreo 30 de sec. in care, pe acelasi soundtrak, se insista doar pe sotiile celor doi.
ceva de genul: un film emotionant despre o "ea" ( si apare sotia lui Ennis in tot soiul de ipostaze) care imparte acelasi destin nefericit cu...(si iarasi tot felul de ipostaze cu sotia lui Jack)
Si tot asa aproape tot clipul: secvente melodramatice din film cuprinzandu-le exclusiv "numai pe fete".
In final:" O poveste tragica despre destinul nefericit a doua femei in cautarea identitatii..bla-bla-bla, fraza lunga, lacrimogena (in genul ala persuasiv al comentatorilor hollywoodieni)...clipul se incheie (stupoare, nimic despre ennis and jack)
Apoi brusc,incredibil de sec, pe genericul de incheiere ca si cum
si-ar fi amintit din intamplare:...Si despre doi cowboy.
(apar si Ennis and Jack pretz de-o secunda, secventa neutra, oarecare) and Fade Out.

BeNnY
21 Mar 2006, 02:45
La sfarsit zice foarte repede "...and two gay cowboys". In romana n-are nici un farmec.

Nightwane
21 Mar 2006, 12:59
From The Producers of Brokeback Mountain: Brokeback to The Future (http://www.kontraband.com/show/show.asp?ID=3265&NEXTID=0&PREVID=3320&DISPLAYORDER=20060220184138&CAT=movies&NSFW=0&page=3&genre=0&rating=nsfw_sfw)

Bulumulu
23 Mar 2006, 15:19
la filmul asta chiar m-as uita :P

tixy
28 Mar 2006, 10:55
Nu mai e cazul sa mai spun si eu ceva, acum cand subiectul e deja, consumat sa zicem.

Dar totusi nu ma pot abtine sa spun ca mi-a placut foarte mult BBM.

Iar scena cu camasile nu mi s-a parut deloc fortata. Dimpotriva este chiar foarte subtila.

Pentru ca erau doua camasi. si cine a observat acest lucru si si-a dat seama ca cea de-a doua camasa era cea pe care Ennis crezuse ca o pierduse pe munte, si-a dat seama si de mesaj.

Cine nu si-a dat seama ca era camasa lui Ennis, nu a inteles nici mesajul

Jack inca il mai iubea pe Ennis. Si Ennis il iubea pe Jack. Si simbolistica este foarte frumoasa. Ca doua straturi de piele unul peste altul. ca doua suflete lipite unul de celalalt.

Si inca ceva, cred ca BBm nu isi propune sa ne bage nici un mesaj pe gat, cum a facut Crash-care desi este un film bun, pacatuieste prin faptul ca este destul de manipulativ si propaganditic,daca exista cuvantul acesta.

BBM doar spune o poveste de dragoste simpla si deosebit de trista. nu vrea sa iti spuna sa ii iubesti pe homosexuali, sau dimpotriva, sa nu ii iubesti, sa traiesti la tara sau dimpotriva, sa traiesti la oras, sau mai stiu si eu ce alt mesaj.

fiecare intelege ce vrea. la urma urmelor este doar o proveste de dragoste universala. sexul personajelor chiar nu mai conteaza.

raptor
28 Mar 2006, 14:40
(P).ennis? gasesc ca e un nume potrivit pentru o persoana cu deficiente vaginale (ca nu e voie sa zici homosexual).
.muhahahahahahahahahahahahahahahahahahaha.

:sleep:

Alex Leo Serban
28 Mar 2006, 17:15
'deficiente' vaginale? i suppose this is as opposed to eficiente vaginale, right?

dar de ce ar trebui sa definesti ceva prin dubla negatie (= lipsa unei gauri)? :?

notorious
29 Mar 2006, 16:50
apropo, am citit si cartea lui annie prolx acum cateva zile si pot spune cu convingere ca gagica aia era mult mai indrazneata cu stiloul in mana decat ang lee cu camera de filmat in fata. lee a renuntat la o gramada de scene 'dure' ('nelinistitoare', ca sa nu zic altfel), precum futaiul din camera de hotel dintre ennis si jack (cu remarca unuia - 'must be all that horse riding you do that makes this so good...' or smth like that :lol:). pe urma, ar mai fi o kestie - de ce a optat, pana la urma, asiaticul, pt doi actori sex-simbol precum ledger si gyllenhaal pt rolurile celor 2 gay cowboys ? in carte, din cate-am inteles, nu prea erau genul de inscris la 'mr. america' :D (kidding).

Alex Leo Serban
29 Mar 2006, 18:02
ei, acu si tu... it's a MOVIE for chrissake!! pe cine vroiai sa puna in rolurile lu ennis & jack - pe rob schneider & jack white!? :w00t:

Bulumulu
30 Mar 2006, 19:36
@notorious
remarca aia e complet penala si spune totul dspr spiritul ideii, ceea ce mai ridica accomplishmentu lu ang lee in ochii mei
respect

notorious
30 Mar 2006, 21:06
ei, acu si tu... it's a MOVIE for chrissake!! pe cine vroiai sa puna in rolurile lu ennis & jack - pe rob schneider & jack white!?

de fapt, cred ca te refereai la mike white... si, lasand amanuntele, why not ?? adica, sa ne uitam la 'the shawshank redemption'... legatura dintre morgan freeman si tim robbins emotioneaza al dracului de tare, fara ca vreunul sa fie neaparat un sex-simbol. sigur, acolo e vb de prietenie, but still... parca freeman descria filmul ca fiind despre dragostea dintre doi barbati (ca 'sentiment profund' de respect, afectiune blabla). :)

notorious
30 Mar 2006, 21:08
p.s.: just to make things clear - eu nu il critic pe lee pt ca i-a distribuit la ledger si gyllenhaal, atata doar ca ma intrebam cum ar fi iesit filmul fara doua sex-simboluri in rolurile principale. :?

Bulumulu
31 Mar 2006, 15:19
mai dur, mai bun, mai fresh, mai natürlich ;)

Shemaia
09 May 2006, 12:30
Frumoase peisaje!... Despre ce era filmul? :?

Just (half) kidding...

lestatika_29
16 May 2006, 14:27
not even (half) laughing
pai era despre multe, inclusiv despre oameni care nu sunt atenti la nevoile altora
tzuc!

Shemaia
19 May 2006, 15:01
Da... Saracile oi!... Singure pe furtuna. :((

If they weren't so needy it would have been cooler!

lestatika_29
20 May 2006, 20:50
saracile neveste, cherie, saracile neveste

Shemaia
22 May 2006, 19:06
Da, la neveste nu m-am gindit. Alea da "desperete housewifes"...

nicolleta
26 May 2006, 19:20
Mi-a placut acest film. Cred ca este vorba de oamenii care nu sunt atenti la nevoile altora. Dragostea nu cunoaste limite si nici ratiune. Ang Lee si-a aratat inca o data clasa. Cei care l-au criticat sunt niste bigoti afectati de prejudecati.

Cinemania
26 May 2006, 23:19
corect

drudu
27 May 2006, 10:53
asta-i acum, dupa anticrestini si talibani fascisti, am ajuns acum sa aparam filmul de bigoti... nice one-eighty, but you're not fooling anyone

drcraciun
19 Feb 2011, 04:56
Imi dau seama ca pe un forum de discutii, mai nimeni nu prea are chef sa citeasca posturi prea lungi, ba sa se simta inca si obligat sa comenteze despre ele, dar eu totusi indraznesc sa deschid acest topic din pur egoism. Eu nu am veleitati de critic de cinema, dar recunosc ca imi face placere sa citesc ce mai scriu anumiti critici despre diverse genuri artistice, nu numai filme. Chiar imi place sa critic si criticile respective uneori, sau cel putin sa comentez atat despre ele cat si despre persoana celui/celei care a scris-o (asta din urma pe cat se poate, deoarce nu poti cunoaste persoana reala decat daca o investighezi de aproape si numai de asta nu am eu timp zilele astea, sa investighez diversi critici si/sau sa-i barfesc mai apoi pe la spate !)

Eu am vazut recent un film mai vechi pe care nu-l vazusem la vremea potrivita desi imi fusese puternic recomandat chiar pe atunci de catre persoane apropiate mie care imi cunosc bine gusturile si preferintele cinefile si de alte naturi. Este vorba despre "Brokeback Mountain", regizat de Ang Lee, dupa o poveste de Annie Proulx si starring regretatul Heath Ledger si Jake Gyllenhaal, aparut pe ecrane la sfarsitul lui 2005.

Eu simt nevoia egoista sa postez aici, riscand sa ridic nivelul de disperare a unor cititori deja plictisiti, intreaga "recenzie" insotita de comentarii personale de context pe care am postat-o recent si in cadrul threadului despre "Filme" al unui forum profesional in care particip de aproape un an. (Nici acolo nu are nimeni rabdare sa citeasca posturi prea lungi si am primit/acceptat critici si despre aceasta pe acel forum, dar tot nu m-am invatat minte. Asa sunt eu, mai nesimtit, nu numai egoist. ) Deci am sa postez intreaga poveste, asteptand ca mai apoi sa indrazneasca si altii, daca exista posibil si astfel de oameni care au atat timp si chef la dispozitie ca sa o faca, sa joace roluri de "critici de cinema" adica si sa posteze propriile compuneri despre alte filme care le-au placut sau displacut. Ca sa se intrerupa monotonia threadului, sigur ca fiecare critic va astepta cu interes si comentariile care survin in urma criticilor postate de ei, atat despre stilul textului respectiv cat si despre continutul lui. Deci eu astept si comentarii, sper sa indrazneasca si alti critici veleitari sa posteze texte mai lungi despre filme si sper sa fie si ei fair-play si receptivi la comentariile altora despre textele lor.
--------------------------------------------------------

Deci aseara am vazut Brokeback Mountain (regia Ang Lee, cu Heath Ledger si Jake Gyllenhaal http://www.imdb.com/title/tt0388795/ ) impreuna cu Anneline, care avea DVD-ul in casa, precis luat la discount de la vreo statie de benzinarie, ca eu observasem deja si mai inainte ca acest film se gaseste in mai toate statiile de benzinarie si chiar acum ma intreb de ce; poate ca este considerat util unor anumite categorii de soferi, printre alte lucruri utile cum ar fi senvisuri, sucuri, reviste tabloide si ulei de masina. Dar, apropos de benzinarii, si ca sa termin si cu mesajul educational inca de la inceput, am observat ca in aceleasi benzinarii nu se gasesc condoame si nu mi se pare corect sa vinzi Brokeback Mountain la discount langa uleiul de masina si sa nu pui si niste condoame acolo. Stiu ca exista un trend bareback (chiar in in crestere dupa cum scriu unii), dar parerea mea este, bineinteles, ca este foarte periculos. Mai mult despre asta aici http://en.wikipedia.org/wiki/Bareback_(sex)

Acest film mi-a fost recomandat atunci cand a aparut de mai multe persoane, printre care si parintii mei (care il vazusera la Cinema Studio) si I.(NZ). Ba chiar ieri cand am sunat-o pe I.(NZ) sa ii urez Happy Valentine's Day si i-am spus printre altele ca tocmai am vazut si eu in sfarsit acest film, m-a felicitat pentru aceasta decizie, chiar si intarziata. Nu i-am mai spus ca mi-l mai recomandasera recent si altii (chiar daca in mod oarecum aluziv) de pe Imed, ca n-avea nici un rost sa o plictisesc cu asta.

De ce nu l-am vazut eu atunci cand a aparut in Romania pe la sfarsitul lui 2005 sau inceputul lui 2006, nu stiu exact. Parerea mea sincera de azi este ca la acea vreme eram intr-o perioada in care aveam mai mult chef de real life decat de filme si mai ales de carti. Pe urma au trecut anii si am uitat ca nu l-am vazut niciodata. (Off-topic, nici I.(NZ) nu a vazut niciodata Titanicul lui Cameron si chiar se lauda cu asta, pentru ca se simte aproape unica in lume in aceasta privinta.)

Impresiile mele despre filmul in sine sunt oarecum mixed (ca si despre destul de multe alte lucruri, de altfel), dar per total mi-a placut. (Cine s-a plictisit deja sa citeasca ce scriu, se poate opri aici, deoarece nu urmeaza idei foarte interesante si gusturile nu se discuta.)

Cui nu i-ar place de altfel un film regizat de Ang Lee ? http://www.imdb.com/name/nm0000487/
Si cui nu i-ar place sa-i priveasca in film pe Heath Ledger (D-zeu sa-l ierte ca tare a fost tanar cand a murit, 28 de ani) sau pe Jake Gyllenhaal ? Dupa parerea mea, desi ambii isi poarta palariile de cow-boy foarte bine, Heath Ledger pare oarecum mai autentic cow-boy decat Jake Gyllenhaal, care pare totusi mai ca un baiat de la oras care se joaca de-a cow-boy-ul. La un moment dat, intr-una din scene, Heath Ledger mi s-a parut ca aduce putin, pentru o clipa, chiar cu Clint Eastwood (un actor-regizor-om pe care eu il respect foarte mult si aproape ca il venerez).

Povestea in sine e simpla, nu stiu exact cat de realista, avand in vedere ca majoritatea relatiilor homosexuale de lunga durata rar ajung sa depaseasca 5 ani. Dar nu exclud marile iubiri. Imaginile sunt foarte frumoase, si chiar poetice. Ritmul filmului este oarecum cam lent si evolutia story-line-ului previzibila de la un moment dat, chiar destul de aproape de inceput, poate cam dupa prima treime. Deci nothing very exciting. Am apreciat retinerea regizorului/autoarei povestii (Annie Proulx)/screen-write-rilor Larry McMurtry si Dianna Osanna- acestia din urma specialisti in western-uri- care au protejat fimul de a cadea in sentimentalisme ieftine sau siropoase.

Pe mine personal m-au emotionat in mod deosebit doua scene: prima- cea cand Heath Ledger se dadea cu sania impreuna cu tanara lui noua sotie (si la momentul asta chiar i-am dat un ghiontulet Annelinei si am intrebat-o noi cand ne dam cu sania ca n-am prea avut zapada anul asta si ea a zambit usor fastacita si s-a inrosit cum face de altfel destul de des, deoarece are tenul foarte fin si alb-translucent si ii sta chiar foarte bine deoarece contrasteaza cu parul aproape alb de blond); si cea de-a doua, evident, desi poate nu pentru motive asteptate, cand Heath viziteaza camera de copilarie a decedatului lui prieten, Jake (pe mine personal m-a frapat caloriferul din camera deoarece seamana exact cu caloriferele din camerele noastre de bloc de la Bucuresti si in clipa aia mi s-a facut brusc dor de mai multe lucruri si persoane din Romania).

Deci, in concluzie, mie filmul mi-a placut, si, desi l-am gasit lent si previzibil, nu imi pare absolut de loc rau ca l-am vazut, chiar si asa tarziu, mai bine decat niciodata.
-------------------------------------------------------------