PDA

View Full Version : questiune

gionloc
09 Nov 2005, 14:32
uite ca nici nu (re?)intru bine si va si interpelez!

m-ar interesa ceva raspunsuri la intebarea de mai jos! daca ati da bani pe carti tratand aspecte cinematografice (dinspre traditia critica franceza, britanica), sau daca ati dori sa vedeti tratate despre diversi cineasti, traduse si impachetate la noi!

asadar, intrebarea:

ati cumpara studii cinematografice daca s-ar traduce in limba romana?

notorious
09 Nov 2005, 14:44
absolut.

tailgunner
09 Nov 2005, 15:51
fara doar si poate

obvious
10 Nov 2005, 11:24
da. DA.

Pitbull
10 Nov 2005, 11:47
Of korrs, my horrs.

st3fan
10 Nov 2005, 15:10
gionloc, ai aflat raspunsurile.Si acum...unde sunt cartile? :P

Gaandalf
10 Nov 2005, 15:55
gionloc, ai aflat raspunsurile.Si acum...unde sunt cartile? :P
haha! exact ... acuma DA-nE!

raptor
10 Nov 2005, 16:34
.nu. ar fi ca si cum m-as uita la studii literare trase pe celuloid.

Serghei
11 Nov 2005, 02:47
Nici o editura mare,Polirom,Humanitas,etc. nu s-ar apuca sa faca investitii in asa ceva(poate Idea).Si apoi generatia Y e poliglota,sunt CCF-uri,British Council-uri,etc,amazonul e aproape.Pe care il mananca undeva "sa invete" cinema are de unde.

Nae
11 Nov 2005, 12:20
cumparam desigur.

calitatea insa trebuie sa fie misto. cele in engleza, franceza, italiana etc. sunt foarte scumpe (amazon sau un bookshop din strainatate), dar merita 100%.

notorious
11 Nov 2005, 23:13
ar fi misto de citit (in romaneste) francois truffaut, cu 'le cinema selon alfred hitchcock'.

Bulumulu
12 Nov 2005, 02:51
dadadadadadadaaaaa! sa fie doar traduse kalumea

gionloc
12 Nov 2005, 11:44
Nici o editura mare,Polirom,Humanitas,etc. nu s-ar apuca sa faca investitii in asa ceva(poate Idea).Si apoi generatia Y e poliglota,sunt CCF-uri,British Council-uri,etc,amazonul e aproape.Pe care il mananca undeva "sa invete" cinema are de unde.

da,
Idea Editura se gandeste la o astfel de colectie. cautam sa tragem un pic de limba piata (in curand mai pe larg) si, eventual, asteptam chiar titluri dela voi, sugestii de orice fel, ca sinteti intaii participanti la aceste nazbatii pe celuloid.

intr-adevar, CCF, British! dar, cred ca, asa cum si Puiu zicea intr-o emisiune TV, pana nu apare o critica cinematografica romaneasca de calitate nici filmul nu va dobandi recunoasterea pe care ne-am dori-o. iar pana la o critica autohtona e nevoie de o literatura de specialitate care sa se intinda cat mai mult in mintea tinerilor (viitori) profesanti in domeniu. si, cred, pana la CCF sau BC, limba romana e mai aproape, totusi! mai ales fata de amazon.fr.com.couk.de

notorious
14 Nov 2005, 09:49
totusi, oare cate exemplare din aceste carti se spera sa se vanda ? :? 2.000 per titlu e o cifra destul de optimista, zic eu. la ce pret ? 200.000 ? (pardon, 20 RON) asadar, fiecare titlu ar aduce in jur de 400.000.000 lei brut. nu-i rau, nu ?

Serghei
15 Nov 2005, 10:53
intr-adevar, CCF, British! dar, cred ca, asa cum si Puiu zicea intr-o emisiune TV, pana nu apare o critica cinematografica romaneasca de calitate nici filmul nu va dobandi recunoasterea pe care ne-am dori-o. iar pana la o critica autohtona e nevoie de o literatura de specialitate care sa se intinda cat mai mult in mintea tinerilor (viitori) profesanti in domeniu. si, cred, pana la CCF sau BC, limba romana e mai aproape, totusi! mai ales fata de amazon.fr.com.couk.de

Bun.S-a scris literatura despre cinema cat sa umple jumatate din Libraria Congresului.Cate titluri poate sa traduca Idea pe an?5-6.Care?
Daca,totusi,editura Idea vrea sa se implice in domeniul asta,ar putea sa sprijine proiectul unei reviste exclusiv de cinema(care ar fi mult mai flexibil).

P.S.Intalnirile Hitchcock-Truffaut se gasesc in format .mp3 pe net(nu sunt traduse in romana).

Alex Leo Serban
15 Nov 2005, 14:59
problema cu puiu e ca a devenit cam moftangiu, adica asa - il se prend un peu (un peu trop!) la tete, cum zic frantujii lui. s-a bagat pina peste urechi in imaginea asta jemanfishista, ah-ce-dur-sint, ah-ce-le-zic-la-toti etc, si i se pare ca tot ce zice e litera de evanghelie. adica, hello: faptul ca este talentat nu-l transforma, automat, intr-o mare minte a neamului - sorry! pai, el nici nu prea mai e la curent cu ce se scrie - unless e dspr el... plus ca are dogmatismele astea, ok pina la urma la un regizor - nu jura decit pe cassavetes, blabla -, ce nu-i place lui nu e in regula ca cinema.

la idea, hmm, nu sint sigur, sint prea de stinga totusi si ar trage-o spre activismele lor :( eu le-am propus (nu sa traduc eu, ci sa dea la tradus) si deleuze, si serge daney, da nu stiu, vad ca se coiesc...

talking about critica de calitate - la polirom o sa-mi apara anul viit. un volum numai cu eseuri cinematografice (dupa cel cu eseuri pure si simple de la curtea veche): cele din 'idei in dialog' (hitch, wkw...), multe altele necunoscute, plus un eseu mai lung dspr 'persona' etc.
dar nu-mi fac iluzii ca-si vor gasi publicul - cu exceptia citorva, pe care deja ii stiu. ;)

Ambra Blu
15 Nov 2005, 15:18
Mda, probabil o sa imi iau si eu cartea ta cu pricina, daca e scoasa cu coperta lucioasa si hirtie de calitate. In rest, cartile despre film-making ni le luam (noi sau prietenele noastre) din State, ca oamenii aia stiu meserie. N-avem nevoie de critici care sa ne invete cum sa facem filme, la fel cum nu e nevoie de un regizor ca Puiu care sa ii invete pe criticii romani cum sa scrie.

EgoN
15 Nov 2005, 15:28
pe mine ma intristeaza o alta kestie: ....am inceput sa vorbim despre fix aceleasi lucruri si obiectul discutiilor noastre e asa de insignifiant (la cantitate ma refer).
a aparut moartea domnului lazarescu si o futem in discutii un an intreg numai despre asta?
discutam despre tratate peste tratate, despre critica si arta cinematografica, dogme, etc...si in romania in 2005 a aparut un singur film onorabil???

st3fan
15 Nov 2005, 15:28
Sau de pe Amazon, eu am primit minunatia asta (http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0756605083/qid=1132064773/sr=8-1/ref=pd_bbs_1/104-3351430-0074354?v=glance&s=books&n=507846).E adevarat ca uneori vine cartea, alteori...nu vine.

st3fan
15 Nov 2005, 15:36
Iata ce ofera Rao!
http://www.raobooks.com/autor.asp?id=370

Ambra Blu
15 Nov 2005, 16:35
Rao mai ofera si http://www.raobooks.com/angajari.asp#REDACTOR

st3fan
15 Nov 2005, 16:49
Fiecare cu interesele sale, evident.

Ambra Blu
15 Nov 2005, 17:08
Sau fiecare cu interesele celorlalti.

st3fan
15 Nov 2005, 17:12
Neaplicabil in aceasta situatie.

Ambra Blu
15 Nov 2005, 17:20
De unde si sentinta populara: nu-ti baga nasul unde nu-ti fierbe oala.

st3fan
15 Nov 2005, 17:23
Exact, buna concluzie!

Alex Leo Serban
16 Nov 2005, 01:15
Mda, probabil o sa imi iau si eu cartea ta cu pricina, daca e scoasa cu coperta lucioasa si hirtie de calitate. In rest, cartile despre film-making ni le luam (noi sau prietenele noastre) din State, ca oamenii aia stiu meserie. N-avem nevoie de critici care sa ne invete cum sa facem filme, la fel cum nu e nevoie de un regizor ca Puiu care sa ii invete pe criticii romani cum sa scrie.

critica nu te invata 'cum sa faci filme', ci cum sa le privesti...
it's not in the making; it's in the making-up yr mind.

Alex Leo Serban
16 Nov 2005, 10:32
PS la postarea de mai sus - s-ar putea numi: 'cea mai mare bucurie a unui critic'...
ei bine nu, nu este cind esti f multumit de ce ai scris (ce-i asta, auto-satisfaction?? that's masturbation!), ci atunci cind prin actiunea ta concreta - si uneori, discreta - indrumi niste oameni (in general, mai tineri) spre autori pe care-i iubesti.
si s-a intimplat, acum, cu benny si (cine ar fi crezut?) korben; primul s-a indragostit de tati, al doilea a scris kiar aici pe forum ca a adorat 'playtime' (= capodopera lui tati)...
what more can i say?
asta rascumpara faptul ca lui benny nu i-a placut 'whisky' si i-a placut 'sin city' si faptul - incontestabil - ca korben e... well, korben ;)

Ambra Blu
16 Nov 2005, 11:16
Ce zici tu, se traduce asa: am chemat la arme si au venit sub steagurile mele. Si a fost ziua a saptea si se facu cruciada copiilor.

notorious
16 Nov 2005, 14:08
Bun.S-a scris literatura despre cinema cat sa umple jumatate din Libraria Congresului.Cate titluri poate sa traduca Idea pe an?5-6.Care?
Daca,totusi,editura Idea vrea sa se implice in domeniul asta,ar putea sa sprijine proiectul unei reviste exclusiv de cinema(care ar fi mult mai flexibil).

stii, i think you're deliberately missing the point. :hmm: aici discutam despre altceva, despre literatura de specialitate, nu despre reviste de cinema (care, in priveste regizorii clasici, nu va putea publica niciodata vreun studiu riguros si vast, din motive lesne de dedus). cineva tot o sa trebuiasca sa se ocupe si de acest capitol left-out, nu crezi ?

si oricum, nu inteleg care-i problema ? crezi ca cei de la 'leda (clasic)' si-au pus intrebarea - dintre toti romancerii clasici universali, cati sunt de publicat ? :shock: mai degraba 'care' and there you have it: vreo 50 de titluri pe rafturi, de la sienkiewicz la proust si de la austen la hardy & d.h. lawrence...

Alex Leo Serban
16 Nov 2005, 16:11
Ce zici tu, se traduce asa: am chemat la arme si au venit sub steagurile mele. Si a fost ziua a saptea si se facu cruciada copiilor.

why do u have to be so negative - always??
uite, iti dau un sfat (dupa 2 zile la beijing deja m-a patruns intelepciunea budista):
incearca sa aplauzi cu o singura mina si asculta zgomotul facut de ea.
raspunsul, my friend, este DA.
always DA!

Ambra Blu
16 Nov 2005, 16:19
Nu se poate, cãci este greve în þarã din cauza lui DA.
În plus, asta cu aplaudatu cu o singurã mînã prea sunã a satisfacþii solitare.

Serghei
16 Nov 2005, 22:40
stii, i think you're deliberately missing the point. :hmm:

No,i just see the bigger picture.

notorious
18 Nov 2005, 14:31
În plus, asta cu aplaudatu cu o singurã mînã prea sunã a satisfacþii solitare.

zice tu, care 'aplauzi' la fiecare gluma noua a lui als ?...

Ambra Blu
18 Nov 2005, 14:51
zice tu, care 'aplauzi' la fiecare gluma noua a lui als ?...

Dã-te, bã, mai încolo, cã stropeºti.

notorious
20 Nov 2005, 13:15
vai, ce sa zic... am ris. :D

mihai_t
22 Nov 2005, 17:30
serge daney , daca se poate
si nici seriile de autor nu ar strica. am gasit intr-un anticariat un volum despre Buster Keaton, scris de David Robinson, aparut la Meridiane prin 70-si-ceva. ar fi minunat daca s-ar continua traditia asta

Serghei
23 Nov 2005, 09:30
si nici seriile de autor nu ar strica. am gasit intr-un anticariat un volum despre Buster Keaton, scris de David Robinson, aparut la Meridiane prin 70-si-ceva. ar fi minunat daca s-ar continua traditia asta

Din aceeasi serie au mai fost scoase niste cartulii despre Clair,Renoir,De Sica,Eisenstein,Bunuel.Le gasesti la biblioteca publica.