PDA

View Full Version : Cinderella Man

st3fan
21 Oct 2005, 16:37
Cinderella Man, in regia lui Ron Howard 9.5/10
I-am dat o nota mare, care nu ar trebui data din principiu nici unui film, pentru ca inseamna ca se apropie de perfectiune, de 10.Dar las totusi 9,5.Si acum sa ma justific, voi face schema cu plusuri si minusuri, ca e mai simplu.
+ uri
- Montajul!Da, da, da, un film in care montajul joaca un rol major.Pacatul cel mai mare in care ar fi putut cadea acest film ar fi fost ca in scenele de box sa dea impresia ca sunt luate din K1.Dar nu se intampla acest lucru, folosindu-se unghiuri subiective, cadre inclinate, flouri, flashback-uri,ralenti-uri etc., deci o gama foarte larga si variata de procedee care actioneaza cu succes asupra spectatorului(in mod pozitiv) si care fac deosebirea intre o transmisiune de K1 si o scena de film.Multi nu vor aprecia ritmul rapid si poate prea "piperat".Poate ca ar fi fost mai bine ca aceste secvente sa fie mai simplu filmate si sa se concentreze mai mult asupra povestii.Dar totusi, e vorba despre viata unui boxeur.Trecerile temporale geniale, prin travelinguri laterale si prin analogie se reuseau schimbari ale indicilor de timp intr-un mod deosebit de original.Am ceva impotriva cu momentele in care isi mai rupea omu' cate un os sau o coasta, imaginile cu gust de Matrix in care ii vedeam oasele la propriu mi s-au parut kitsch
- Russell Crowe si Renee Zellweger.Russell a reusit cu brio.Am citit pe undeva ca in timpul filmarii unui meci de box s-a accidentat si au trebuit sa amane filmarile un timp.Ideea e ca a jucat foarte bine, a reusit sa se transforme intr-un boxeur.Probabil ca acest lucru s-a datorat si faptului ca mai lucrase cu Ron Howard si la "A Beautiful Mind", deci aveau experienta in spate.Renee Zellweger, sotia personajului J. Braddock, este cea care confirma faptul ca "behind every great man stands a great woman".(desi nu este asa mereu, evident)
- Atmosfera, reactualizarea pe ecran a perioadei anilor '30 a fost creata cu succes prin muzica, decoruri, costume.
- Secvente deosebite, precum momentul in care Braddock era nevoit sa cerseasca la propriu de la cei care inainte castigasera bani de pe urma lui.

- uri
- Faze gen "dar daca nu mai poti sa lucrezi nu mai putem plati facturile!" (era evident).Si m-a mai enervat ca statea ca vaca acasa, nu facea nimic decat sa il astepte pe barba-su sa aduca bani.

Comparatie "Cinderella Man" - "Rocky".No way, pentru ca "Cinderella Man" sugereaza ceva si anume ca omul alimentat de situatiile limita prin care a trecut(in cazul de fata saracia,lipsurile) se va folosi de acestea precum "combustibil" pentru a reusi sa isi creeze un viitor mai bun.Asta face Cinderella man, cand ajunge in ring stie cu cine se lupta, stie asupra cui sa isi concentreze forta si loviturile pe cand in viata reala nu poate face acest lucru.Si nu il putem compara pe Silvestru cu Russell.Desi primul Rocky, facut prin '75, avea la baza cam aceiasi idee, si din cate imi amintesc, un film ok.Continuarile au fost rateuri.
Inca un lucru bun este ca nu se poate vorbi de "Cinderella Man 2", care poate ar fi stricat prima parte.Filmul merita un bilet de cinematograf.

Alex Leo Serban
22 Oct 2005, 08:18
cf 're: publik' nr 6, unde l-am pus la 're: gal'...

notorious
22 Oct 2005, 17:14
sunt perfect de acord cu ce-a scris st3fan. 'cinderella man' este primul film adevarat pe care il vad la cinematograf de multe luni de zile si, in acelasi timp, marcheaza prima mea cronica din luna martie (am de gand s-o trimit la liternet).

sper sincer ca publicul cinemagist (mai sofisticat decat majoritatea criticii de film romane) sa nu respinga din start acest film din cauza 'corectitudinii politice'. este in mod evident cel mai bun film comercial pe care l-am vazut de la... sa zicem 'minority report'-ul lui steven spielberg, demonstrand si faptul ca pot exista si filme foarte bune constituite dintr-o continua insumare de clisee. in 'cinderella man' cunosti dinainte deznodamantul, tipologia personajelor, cu toate acestea te simti profund emotionat de fiecare scena, fie ca este plasata in ring (si DA, luptele sunt devastator filmate si montate !), fie in apartamentul mizer in care traieste braddock impreuna cu familia.

un film onest si setimental, nu chiar pt toate gusturile. daca va place spielberg, va va placea si aceasta intensa drama pugilistica. ;)

Alex Leo Serban
25 Oct 2005, 09:50
care 'corectitudine politica'?!?
unde ai vazut-o in filmu asta, poti sa-mi zici si mie?...

iar pina sa fii de acord cu st3fan, ar fi fost cazul sa spui ca esti de acord cu mine, ca vad ca ai citit 're: publik', unde e ditamai cronica ditirambica la ac. film, cam in aceiasi termeni cu ai tai... dar, fireste, in cu totul alt stil ;)

notorious
25 Oct 2005, 19:17
care 'corectitudine politica'?!?
unde ai vazut-o in filmu asta, poti sa-mi zici si mie?...

de exemplu (dupa cum am scris in cronica pe care inca n-ai citit-o) in felul in care sunt construite personajele. stii, howard dintotdeauna s-a temut sa ofenseze prin personajele sale. asa ca l-a redus pe john nash la nivelul unui geniu iubaret, devotat si sarit de pe fix (cand tipu', se stie, era dus rau si avea relatii cu persoane de ambele sexe !). iar braddock este un cumul nesfarsit de calitati omenesti - este credincios, gentleman, nu isi bate copiii, nevasta, este demn, puternic etc etc. este ciudat, totusi, cum omul jj braddock nu are nici un cusur, nu crezi ? despre zellweger, acelasi lucru: sotioara care nu-si pierde niciodata credinta in sotul ei, care ii sta mereu alaturi bla-bla-bla. jake la motta, de exemplu, era mult mai 'coios', era total politically incorect si tocmai de aceea mai fascinant.

iar pina sa fii de acord cu st3fan, ar fi fost cazul sa spui ca esti de acord cu mine, ca vad ca ai citit 're: publik', unde e ditamai cronica ditirambica la ac. film, cam in aceiasi termeni cu ai tai... dar, fireste, in cu totul alt stil

da, leo, sunt PERFECT de acord cu tine & cronica ta ditirambica, si, probabil, cu toti ceilalti aclamatori ai filmului, intre care tu esti evident primul. :D dar o kestie - care sunt 'asemanarile' despre care vorbesti ? serios, poate-mi scapa mie, dar tot ce pot gasi 'asemanator' cu ce-ai scris tu este faptul ca am subliniat puterea luptelor din ring (dar, come on, oricine la o prima vizionare este socat de acest lucru !).

in alta ordine de idei, chiar azi imi trimit cronica lui razvan penescu. read (and weep): mi se pare ca a iesit atat de melo si artificioasa incat ma gandeam sa o arunc la 'trash'; dar am lucrat ceva la ea, asa ca... DAR, inainte s-o citesti te avertizez ca mai contine cateva asemanari cu ce-ai scris tu: de ex. paul giamatti in noaptea oscarurilor. :P pe undeva, are the andrei gorzo style, fara cele doua epitete cu care mi-am gratulat cronica mea...

st3fan
25 Oct 2005, 19:19
iar pina sa fii de acord cu st3fan, ar fi fost cazul sa spui ca esti de acord cu mine
Afirmatia asta suna cam......asa mi se pare...with all due respect.

Alex Leo Serban
26 Oct 2005, 12:28
da, da, da: atunci cind nu mi se recunoaste o calitate (n-am multe, tocmai d-aia tin la alea - putine - care le am :P !), am invatat s-o smulg cu forcepsul de la impricinati... iar misto-urile & ridicolul situatiei le primesc/privesc absolut impasibil. :sleep:

nu, chestia cu 'political correctness'-ul mi se pare - in continuare - aiurea... adica ce trebuia sa faca ron h, daca jj braddock chiar asa a fost in realitate: sa-i caute bube in cap & amante sub pat, numai pt ca asa vrea dogma in vigoare?! asta ar fi un uber-conformism! toti cei care l-au cunoscut au spus dspr el numai vorbe de lauda... omu era bun & cinstit, isi iubea nevasta & copiii, a dat banii inapoi la fisc, a invins in ring, era iubit de saracii care vedeau in el un erou - ce e asa de greu de crezut? ca mai exista - sau existau - astfel de oameni?? mi se pare scandalos sa ajungi sa crezi ca oamenii ne-scandaloshi nu au dreptul la un biopic ca lumea! :x

PS si de altfel - ca sa fie meniul egoului meu complet... -, eu scrisesem dspr 'cinderella...' inca de la venezia, cam in ac. termeni! (ideea fiind: inainte sa scrie toata lumea dspr un film, eu voi fi scris deja dspr el - ceea ce ma pune, vai, in situatia de a fi mereu citat... chiar si fara ghilimele :w00t: )

notorious
27 Oct 2005, 22:20
adica ce trebuia sa faca ron h, daca jj braddock chiar asa a fost in realitate: sa-i caute bube in cap & amante sub pat, numai pt ca asa vrea dogma in vigoare?! asta ar fi un uber-conformism! toti cei care l-au cunoscut au spus dspr el numai vorbe de lauda... omu era bun & cinstit, isi iubea nevasta & copiii, a dat banii inapoi la fisc, a invins in ring, era iubit de saracii care vedeau in el un erou - ce e asa de greu de crezut? ca mai exista - sau existau - astfel de oameni?? mi se pare scandalos sa ajungi sa crezi ca oamenii ne-scandaloshi nu au dreptul la un biopic ca lumea!

bai, poate ca ai dreptate... da' stii si tu vorba lui nea' murphy - 'fiecare om are o mare hiba. este mai bine sa n-o afli'. presupun ca pe reteta asta mergea si howard... :D

Alex Leo Serban
28 Oct 2005, 12:11
... sau poate ca micul sau pacat venial (nu stiu, ca tragea pirturi) nu era esential in economia filmului...

notorious
28 Oct 2005, 21:27
auch. :hmm: (poate-oi fi eu un pesimist in legatura cu oamenii...)

MinRep
29 Oct 2005, 19:26
Sub genericul "Lui MinRep ii vine din ce in ce mai greu sa-si deplaseze fundul la cinematograf"...

-------------------------------------------------------------------------

Oarecum, "Cinderella Man" m-a dezamagit. Nu ca ma asteptam la prea mult de la Ron Howard, dar ma asteptam ca povestea lui James Braddock sa fie spusa cu mai multa sinceritate, cu mai multa daruire si fara atatea sentimentalisme, gen "You're the champion of my heart". Pe scurt, filmul mi s-a parut perfect din punct de vedere tehnic, antrenant pe toata durata sa, dar nu se simtea 'dragostea', totul parca iesea mecanic din mana unui cineast cu o experienta - e drept! - considerabila.

Dar fiindca aceasta mica nemultumire a mea pare sa fie in ultimul timp numitor comun al tuturor filmelor de la care am asteptari serioase ("Sideways", "Aalstra", "The Aviator", chiar si "The Life and Death of Peter Sellers"), am sa trec mai departe... Russell Crowe face un rol reusit - nimic spectaculor, e drept, dar aduce veridicitate si naturalete personajului. Renee Zellweger il completeaza acceptabil (iar mie nici nu-mi place tipa). Cat despre Paul Giamatti, acesta parca fura orice scena in care apare alaturi de Crowe (sau oricare alt membru al distributiei). Tipul ar merita o distinctie din partea Academiei, chiar si asa, pentru rol secundar. Craig Bierko face un Max Baer cam agresiv, dar perfect integrat, iar Bruce McGill este o prezenta feroce in pielea lui Jimmy Johnston (in cadrul in care el apare la meciul Braddock - Baer, cu ochelarii aia mari, mi-a amintit de Mitica Dragomir :P).

"Cinderella Man" e un film facut dupa reteta... Miroase a film facut pentru Oscar, motiv pentru care si este facut de un regizor ultra-premiat, cu doua staruri care in ultimii ani s-au impus in listele de nominalizari. Insa - dincolo de orice pretentii am avut in legatura cu el - este un film pe gustul meu... surprinde o perioada care imi place, cateva momente frumoase din istoria pugilismului, este relaxant, iar secvenele de box sunt mai mult decat incitante... Marele atu al acestui film mi se pare alegerea unui erou principal care merita cu adevarat sa fie numit 'erou'. James Braddock este un sportiv de exceptie, care insa a depasit - in constiinta istoriei - statutul pe care i-l impunea ringur de box --- lucru surprins schematic in cele cateva cuvinte oferite la sfarsitul filmului.

8/10...

notorious
29 Oct 2005, 21:15
dar nu se simtea 'dragostea'

poate nu dragostea, dar cel putin 'admiratia' (fata de erou). ;)

crissy
30 Oct 2005, 11:32
Sincer...mi-a placut filmul si nu m-am plictisit la el..asa cum credeeam....mi-l recomanda-se cineva ca film superb..si altcineva ca film nasol... a fost doar bun...merita vazut

MinRep
30 Oct 2005, 15:22
dar nu se simtea 'dragostea'

poate nu dragostea, dar cel putin 'admiratia' (fata de erou). ;)
Asta da! :) Dar as fi preferat ceva mai multa implicare din partea lui Howard & co.

st3fan
30 Oct 2005, 15:37
Dar as fi preferat ceva mai multa implicare din partea lui Howard & co.
Adica?

MinRep
30 Oct 2005, 15:40
Vezi mai sus... primul meu mesaj, paragraful I... :?

st3fan
30 Oct 2005, 15:55
Acum am inteles, nu ai simtit ca regizorul isi iubea personajul.Cred ca il iubea prea mult, de aceea a acceptat din partea foarte putin experimentatului scenarist Cliff Hollingsworth chestiile gen "You're the champion of my heart", picand in extrema.

Alex Leo Serban
31 Oct 2005, 10:18
... eu cred ca ne-am 'cinicizat' prea tare: replici care pe vremea aia sunau doar sugary acum ne intorc stomacul, parindu-ni-se 'too much'!
dar, vorba unei bune prietene & colege de demult (ea se referea la 'placerea vinovata' de-a asculta muzica usoara italiana - gianni morandi, ricchi e poveri, etc): ' si ce daca sintem ridicoli? s-avem curajul de-a fi ridicoli!'
i couldn't agree more ;)

notorious
31 Oct 2005, 14:22
mda, adevarul e ca am citit in 'tess d'urberville' replici mult mai patetice decat am auzit in 'cinderella man'. so, ur right, i shouldn't mind...

st3fan
31 Oct 2005, 18:00
Detalii (http://www.avid.com/resources/articles/Millimeter_Cinderellaman.pdf) in legatura cu modul in care au fost filmate scenele de box,si cateva poze interesante.

Airlight
31 Oct 2005, 20:45
mersi de milimetru, dom' st3fan. foarte fain, foarte informativ, desi un pic propagandistic.

in fine, 90% din chestiile ar trebui luate in considerare cand tipi plictisiti vorbesc cunoscator despre filmul in cauza..

pimps
02 Nov 2005, 13:20
Paul Giamatti o sa plece acasa cu oscarul pentru rol secundar! si cam atat o sa si auzim despre film la gala din martie, eventual o nominalizare pentru muzica!!!

ATB4FOREVER
02 Nov 2005, 14:45
iertati-ma ca ma intercalez in discutie, dar filmul il consider reusit, din motive deja prezentate de voi, dar vazand-ul pe Russell Crowe boxand, mi-am amintit de scena in care a agresat ( cu telefonul, cei drept ) un angajat al unui anumit hotel, astfel ca nu puteam sa nu rad pe toata durata filmului, imaginandu-l pe bietul angajat lovit de "ditamai" gladiatorul-boxerul-soldatul-ce roluri a mai jucat :w00t: :w00t:

st3fan
02 Nov 2005, 14:53
Tu chiar vorbesti serios?...

notorious
02 Nov 2005, 16:15
in fine, 90% din chestiile ar trebui luate in considerare cand tipi plictisiti vorbesc cunoscator despre filmul in cauza..

ce articulat te exprimi, Airlight...

.....................................

oricum, filmul cred ca va mai fi luat in considerare cel putin si pt premii pt imagine si montaj... asta numai pt scenele din ring ! :shock:

Airlight
02 Nov 2005, 16:34
gimme a break, mai copii. armata maimutelor spellcheckere urlatoare, si tu si als.

's convins ca ai inteles ce am vrut sa spun, tastez insa in fuga caci n-am de regula mai mult de juma' de minut liber pentru raiduri de cinemagia.

stop acting lame, combate-mi ideile daca te simti in putere.

ATB4FOREVER
03 Nov 2005, 15:20
Tu chiar vorbesti serios?...

da, normal ca vorbesc serios, chiar imi era frica ca o sa ma ia si pe mine la bataie :shock:

BeNnY
03 Nov 2005, 15:47
Mie omu' asta mi se pare obscen. Supunem la vot universal daca-l sterg sau nu?

notorious
03 Nov 2005, 20:13
stop acting lame, combate-mi ideile daca te simti in putere.

care idei ?... :huh:

Airlight
04 Nov 2005, 01:47
:sick:

ATB4FOREVER
07 Nov 2005, 17:36
Mie omu' asta mi se pare obscen. Supunem la vot universal daca-l sterg sau nu?

Prietene, te referi la mine? daca da, iarta-mi obscenitatile dar e o lume libera, si eu va iert pe ale voastre. ;)

Serghei
09 Nov 2005, 10:41
Un film in care montajul joaca un rol major,cadre inclinate,corectitudine politica.Shit,this sounds like fun,Johnny!.
E un film onest si nimic mai mult.

p.s.Citeam pe internet cronica unui domn zilele trecute.Unii pur si simplu nu inteleg.

st3fan
09 Nov 2005, 11:21
Da un link al cronicii.

notorious
09 Nov 2005, 14:48
da, si eu eram curios care era cronica si cine era domnu'. :hmm:

Lino
09 Feb 2006, 09:45
Mie mi-au placut foarte mult scenele de box din acest film. Pareau extrem de veridice in comparatie cu cele din Rocky. Cele din Rocky pe langa faptul ca nu pareau adevarate, erau pline de un patetism exacerbat ca mai toate filmele in care a jucat Stallone. Russel are o naturalete a sa insa intrebarea mea este de ce personajul pozitiv trebuie neaparat sa reprezinte un etalon al tuturor calitatilor? Adica nu-l vezi sa spuna o injuratura , fura copilul un salam il duce inapoi , duce banii inapoi la asistenta sociala sau ce era acolo, se duce si cerseste pentru a-si aduce inapoi copii, o salveaza pe nevasta prietenului sau de la bataie , etc. . In realitate oamenii , chiar si cei cu un suflet mare , nu pot avea numai calitati .

qwerty
11 Feb 2006, 23:58
E intradevar impresionant nu trebuie sa-ti placa neaparat boxul ca sa indragesti filmul asta.Mi-a placut cum a jucat Russell Crowe si Renée Zellweger doi oameni de o bunatate iesita din comun (in film).Povestea e frumoasa si romantica,in concluzie e un film bun care merita vazut.