PDA

View Full Version : "15"

cineva
19 Oct 2005, 15:55
Lui Sergiu Nicolaescu nu ar mai trebui sa i se dea voie sa faca filme!!!

Cam asta este parerea catorva dintre cei prezenti la vizionarea de presa a celui mai recent film purtand semnatura SERGIU NICOLAESCU: 15. 15 nu se vrea “doar un alt film” despre evenimentele din ‘89, desi asta este. 15 nu se vrea nimic, si reuseste din plin. 15 este “doar un alt film” cu buget mare si atat.
Un marinar betiv pe care il cheama - cum altfel decat - Marinica (daca era pompier, sigur il chema Pompiliu), trei femei disperate, o jurnalista romanca trimisa de un ziar francez sa scrie despre pedofili, aurolaci, copii abandonati si alte mizerii (ceva nou, nu?), intr-o Romanie peste care au trecut 15 ani de la revolutie.
Singura concluzie pe care am tras-o din acest film este ca alcoolul dauneaza grav sanatatii. Marinica moare ca un prost pentru ca, beat fiind, este impuscat si apoi ars de viu la Crematoriul Cenusa... Altfel, este considerat un erou si prezentat ca un exemplu demn de urmat.
Sergiu Nicolaescu a imbatranit... Iar momentele lui de glorie au apus de ceva vreme. Insa el si apropiatii lui mai cred ca publicul roman il venereaza inca. Ca “filmele” lor sunt - cel putin - o opera de arta. Ca Un comisar acuza, Cu mainile curate, Dacii si Mihai Viteazu - filme valoroase, incontestabil - pot asigura succesul productiilor de acum.
Sinistru, murdar, previzibil, jucat parca de amatori, fals, prost filmat si montat, prafuit, replici seci si hilare - chiar in momentele dramatice, muzica parca din alt film. Asta este 15... Pe asta s-au dus banii CNC-ului, in timp ce alti regizori - tineri, cu bun simt si cu alta viziune asupra ideii de film in 2005 - freaca menta in lipsa fondurilor. Cate premii a luat Sergiu Nicolaescu in toata cariera lui? Dar urmasii lui? Cristi Puiu, Tudor Giurgiu, Corneliu Porumboiu... Sau succesul lor e doar un moft, o chestie de moment?

Totusi, am apreciat ceva la filmul asta. Sergiu nu apare! Nu mai e nici in rolul secretarului de partid, nici in cel al procurorului, nu e nici gropar, militian, soldat, nu e nici in rolul femeii gravide care isi abandoneaza copilul in catedrala de la Timisoara, nici in rolul copilului de 15 ani, care traieste in canale si poseda acelasi simt eroic precum al sau tata. Nu mai e! A avut bunul simt - macar atat! - sa stea doar in spatele camerei. De data asta.

Lui Sergiu Nicolaescu nu ar mai trebui sa i se dea voie sa faca filme! Pentru ca nu are decenta de a se opri atunci cand este cazul... Marinica, atunci cand mai multi oameni iti spun ca esti beat, te duci si te culci, maestre!

Pitbull
19 Oct 2005, 17:55
And what else is new...?

N-as fi crezut, pe vremea când vedeam de tzî ori "Mihai Viteazul", "Cu mâinile curate", "Un comisar acuzä" sau "Osânda", cä voi ajunge vreodatä, printr-o anumitä asociere, peste un (trist) arc de timp, cu ele, la concluzia: sunt unele chestii de care numai sfârsitul biologic ne mai poate scäpa... :(

obvious
19 Oct 2005, 21:30
in buna mea traditie...

HAHAHAHAHAHAHAHAHA.

8)

silver_boy
19 Oct 2005, 23:54
Un marinar betiv pe care il cheama - cum altfel decat - Marinica (daca era pompier, sigur il chema Pompiliu)
lol

trei femei disperate, o jurnalista romanca trimisa de un ziar francez sa scrie despre pedofili, aurolaci, copii abandonati si alte mizerii ...

Vorba lu' ALS: "Pai,nu?"

Ca sa nu mai vorbim de titlu : "15" ..
Cei asta ..film pentru pitagoricieni ???

herbert
20 Oct 2005, 00:54
tare neferict e acest Sergiu... nu-l ajuta nimeni sa inteleaga ca tre' sa se lase de filmat. pe tot ce pune mana acest om este compromis, ratat, pangarit... are o defectiune structurala, chiar daca unii - vezi mai sus - ii gasesc si filme pasabile. eu nu... si daca mai multi spuneau NU la momentul potrivit, poate ca n-am fi asistat astazi la acest delir respingator.
acest "15" mi se pare o rusine. mi-e si mai mare mila pt actorii care s-au filmat la Sergiu. nu se poate - un actor mai si gandeste, uneori chiar intelege unlele lucruri, mai refuza din orgoliu... vorba lui Plesu: nu te lasi premiat (aici: filmat) de orice bodega.
pacat de banii cheltuiti aiurea, in mod aproape criminal. eu i-as fi dat mai tinerilor regizori, lui Pitbull (ca e implinit cultural si, cu siguranta, chiar intr-o situatie disperata, ar fi reusit sa evite ridicolul si catastrofa) si - of course - lui Ambrozie al nostru, ca-i destept si timid si ne porcaieste artistic pe coclaurile acestea...

herbert
20 Oct 2005, 00:59
aici s-a repetat, pt ca eram enervat-distrat. cel de sus e important. sorry.

Pitbull
20 Oct 2005, 01:19
nu-l ajuta nimeni sa inteleaga ca tre' sa se lase de filmat.
E-te, na! Cine sä-l "ajute", când dintotdeauna a fost un corifeu al anturärii? Si-apoi... sä "înteleagä"? Asta presupune putere si sänätate de gândire, Herbie! N-are nici una, nici alta! Stii si tu cä aceastä "boalä de sine însusi" se agraveazä iremediabil cu vârsta. Omul destept moare întelept, iar prostul, nebun!
pe tot ce pune mana acest om este compromis, ratat, pangarit... are o defectiune structurala, chiar daca unii - vezi mai sus - ii gasesc si filme pasabile. eu nu...
Din päcate, da... Dar recunoscându-i perioada "pasabilä", cum spui, în fond ne facem nouä însine un bine, dovedindu-ne onestitatea. Asa, nimeni nu ne-ar putea acuza cä "avem ceva cu el", si nu stiu ce... Bine, nici un om cu-o juma' de encefal n-ar zice asta, da' vorbeam asa, în principiu.
si daca mai multi spuneau NU la momentul potrivit, poate ca n-am fi asistat astazi la acest delir respingator.
Ah, da, "momentul potrivit"... ;) Momentul Madam Maurer, mai bine zis, când s-a läsat cu "Dacii"... si prelungitul moment Ceausescu, cäruia reusise sä i se vâre sub piele färä sä-l lingä-n cur niciodatä pe fatä - asta, da, probä de viclenie! Bine cä i-au rämas textele de propagandä din "Un comisar acuzä"! - pentru cine l-a tras pe video la timp, de la televizor, cä acum si le-a scos! Cum a scos si rusii din "Noi, cei din linia întâi"! Si pe urmä: "Eu n-am fäcut concesii niciodatä! :o Eu am fost un anticomunist activ toatä viata!" ... :P
acest "15" mi se pare o rusine. mi-e si mai mare mila pt actorii care s-au filmat la Sergiu. nu se poate - un actor mai si gandeste, uneori chiar intelege unlele lucruri, mai refuza din orgoliu... vorba lui Plesu: nu te lasi premiat (aici: filmat) de orice bodega.
Eh, cea mai veche meserie din lume se infiltreazä pe oriunde, inclusiv printre actori... Si-apoi, nici ei nu mänâncä aer... Trist, da' ce sä-i faci?
pacat de banii cheltuiti aiurea, in mod aproape criminal. eu i-as fi dat mai tinerilor regizori, lui Pitbull (ca e implinit cultural si, cu siguranta, chiar intr-o situatie disperata, ar fi reusit sa evite ridicolul si catastrofa) si - of course - lui Ambrozie al nostru, ca-i destept si timid si ne porcaieste artistic pe coclaurile acestea...

Multumim, dragä, da' noi nu suntem senatori P.S.D. - iar la Revolutie, eu am stat în curtea televiziunii cu multimea, nu m-am protäpit în Studioul IV, sä mä fac cä lucrez! Apropo, stiati cä Serj a särit EFECTIV gardul atunci, de la el de-acasä, din Zambaccian? Cum a väzut puhoiul, cum hop (si la propriu, si la figurat) si el!

herbert
20 Oct 2005, 02:11
pe linie "revolutionara" Sergiu imi este si mai antipatic. am rabdarea -disperata & tampa - chiar sa-l urasc (ceea ce pt el e un privilegiu). a manipulat si a maculat multe lucruri in acesti ani...
despre filmele sale - ramane cum am stabilit: un morman de rahaturi. si, mai ales, a otravit (aproape) totul in jurul sau...

cineva
20 Oct 2005, 10:32
Problema nu e ca inca mai face, problema e ca nimeni nu zice nimic niciodata. Ar trebui huiduit, injurat, manjit cu oua si rosii. Poate asa s-ar prinde ca e cazul sa dispara. Ieri la vizionarea de presa am facut misto de el tot filmul. Dar ar fi cazul sa se intample asta la premiera. De exemplu, hai sa ne strangem vineri seara si sa-l huiduim... Nu e cel mai ortodox mod de exprimare, dar poate omul nu intelege altfel. Ar fi o faza de mare angajament artistic, mai ales ca va fi o gramada de presa acolo...

L-am auzit spunand ieri ca 15 e cel mai bun film al lui de pana acum. Ca el stie cel mai multe despre revolutia din '89. Iar faza cea mai misto a fost la Carcotasi. Sergiulica a zis intr-i emisiune ca toti copiii din film au fost de pe la casele de copii. Cand colo, multi dintre ei erau de la un liceu din Timisoara... De senzatie! Clar e senil mosu'.

Pitbull
20 Oct 2005, 17:24
...problema e ca nimeni nu zice nimic niciodata.
Asta, da, ESTE o problemä, si meritä sä fie putin studiatä. Avem oarece critici de film buni, sau mäcar lucizi. Oare de ce toate cronicile din presä o dau cotitä? Chirilov, Gorzo, A.L.S. - voi ce ziceti? (Räspunde tu, Leo, în numele breslei.)
Personal, dacä m-as întoarce în presä cu vreo rubricä de cinema prin vreun periodic, nu m-as codi sä zic lucrurilor pe nume. La patruscinci de ani, ce-o sä-mi facä, o sä-mi ia boii de la bicicletä? - Desi, cu mâna pe inimä, recunosc: dacä m-ar chema la el si mi-ar zice: "Bä, ia aici zece mii de euro, achitä-ti datoriile, si pe urmä, fugi în Olanda si te-nsoarä!", da: mi-as face un pseudonim si as deveni "diplomat". Pe dooj de mii, l-as si läuda. Pe treizeci, as si semna olograf! Pe patruzeci...
Oferä cineva mai mult?
A luat cineva mai mult?
Ar trebui huiduit, injurat, manjit cu oua si rosii. Poate asa s-ar prinde ca e cazul sa dispara.
S-ar prinde pe dracu'.
Ieri la vizionarea de presa am facut misto de el tot filmul.
Fain! Mai vrem! Ne povestesti si nouä ceva amänunte? Cum a fost?
Dar ar fi cazul sa se intample asta la premiera. De exemplu, hai sa ne strangem vineri seara si sa-l huiduim... Nu e cel mai ortodox mod de exprimare, dar poate omul nu intelege altfel.
Da, si asa, ar întelege mai mult de-o grämadä! Cu un zâmbet �* la Miclovan cam acru si-o sprânceanä amärât-ironic-piezisä, ar gäsi un fel de "Ehe, copii, copii..."
Ar fi o faza de mare angajament artistic, mai ales ca va fi o gramada de presa acolo...
Ar fi FOARTE INTERESANT, de fapt! Pe bune! Mäcar asa, ca fenomen.
L-am auzit spunand ieri ca 15 e cel mai bun film al lui de pana acum.
Da, si mai ce? Un pepene cu elice? Chestiile astea sunt asa de fumate...! La fel zicea si la "Ultima noapte de dragoste", si la nu stiu câte altele, la fel zicea si Timi Ursu despre "Al patrulea stol" (care era cu trei clase sub "Septembrie"), la fel zic toti. De obicei, când un artist spune despre ceva de-al lui cä e "cel mai" (fie si doar raportat la propriile-i creatii), poti fi sigur cä e tocmai pe dos! (Chiar si când - rara avis! - spune "cel mai prost"! Asta-i mai dä mäcar o sansä!)
Ca el stie cel mai multe despre revolutia din '89.
Normal, cä a fost sef de comisie! Comisia aia care bäga documentele-n tocätor. Te pomenesti c-o fi si citit o parte din ele!
Iar faza cea mai misto a fost la Carcotasi. Sergiulica a zis intr-i emisiune ca toti copiii din film au fost de pe la casele de copii. Cand colo, multi dintre ei erau de la un liceu din Timisoara... De senzatie!
Mitomania lui nativ-traditionalä.
Clar e senil mosu'.

Mai încape vorbä?

Apropo: update!
Chiar acum, în timp ce scriam, vine fi-miu si începe sä-mi povesteascä de la conferinta de presä:
"Maestre! E ultimu'?" :lol:
"Ce-ai fäcut, comisare?" :huh: "Un fleac. Am mai tocat putin banii C.N.C.-ului." :hmm:
"Da' ce-i asta, dom'le, 'Dallas'? Cä numa-n 'Dallas' visa Pamela câte douäzeci de episoade!"
"Da' de ce n-ati produs singur filmul? De ce-ati luat bani de la C.N.C.?" :? "Eeee, päi eu nu pot sä lucrez singur..." :sleep:

cineva
20 Oct 2005, 17:49
Pe aia cu "Maeste, e ultimu?" o recunosc. Desi mai era si un "sper" la urma... :)

Am ras tot timpul filmului ca la cea mai reusita comedie de pe fata pamantului. Mai ales cand, printre gloante si rafale de mitraliera, Ioana Moldovan se trezeste (cu o voce ca de reclama la absorbante) spunand: "Fetelooor, mi s-a rupa apa...". Am crezut ca lesin de ras. Altfel, film serios! Iar Mihaela Radulescu a avut o prestatie mai rea decat la Duminica in Familie. Ce sa zic de Maia, care m-a dezamagit complet. Aveam alte pretentii de la ea. Parca juca in bataie de joc...

Faza cu premiera si cu "blasfemiatul" maestrului ar merita facuta. Macar ca nu s-a mai facut niciodata. Poate isi da cineva seama ca nu suntem un public chiar atat de tampit si ignorant. Poate nu SergiuNescu, poate nu acum, dar candva si cineva se va trezi. Oricum, impactul media va fi destul de bun.

Imi zicea cineva ca sa-l lasam in pace, sa-si traiasca batranetile. El de ce nu ne lasa in pace? Sincer, as vrea sa vad in Romania, pentru prima data ca oamenii protesteaza impotriva unui produs prost, chiar daca e vorba de un film sau mai multe.

Astept si alte sugestii.

st3fan
20 Oct 2005, 18:01
Sincer, as vrea sa vad in Romania, pentru prima data ca oamenii protesteaza impotriva unui produs prost, chiar daca e vorba de un film sau mai multe.
Da, adevarul e ca situatiile extreme cer de cele mai multe ori solutii extreme, ca in cazul de fata.Deci, un manifest contra Sergiulica ar fi bine venit.Chiar daca probabil nu va avea nici un efect vizibil asupra sa.Eu nu am nimic cu faptul ca face filme, sa faca, de aceea e piata libera.Daca Gigel nu are pic de minte, sa se minuneze la "operele" marca Serge.Dar ma enerveaza ptr desi nu sunt bani in industria filmului romanesc, ii mai si iroseste aiurea.Si sunt "pustani" cu super idei, care nu au treaba cu revolutia si comunismul, care pot sa se uite inainte.Dar se uita inainte stand pe banca.Si de cele mai multe ori nu se ridica de pe banca, si raman doar cu uitatul.Good work Serge.

Pitbull
21 Oct 2005, 02:00
Dacä vreun periodic mai acätärii e de acord, sunt gata oricând sä scriu un eseu serios, solid argumentat, mai ales pe partea profesionalä (si chiar si... "pe partea economicä", vorba lui Becali), despre toatä povestea asta.
E maximum ce pot sä fac, si stiti cu totii cum ar aräta produsul finit.

KORBEN
22 Oct 2005, 01:44
nu mi-a placut, dar spre deosebire de orient expresuu groazei, l-am putut suporta
pe scurt, ce-am retinut e gen:
spoilere d-aku inkolo
cristi iacob este marinica, marinar cintaret (ingrozitor) la chitara; dupa care coboara de pe nava
mu ia morgenstern e o rafinata ziarista de origine romana care locuieste la paris (in incercarea de a nu fi plin d clisee, in loc sa ne arate turnu eiffel ni se arata galeriile lafayette, bine sergiulika!, o arzi la paris p banii nostri ca sa filmezi o (una bucata) secventa de interior)
iana moldovan este (uber-penala si netalentata) -imola, muncitoare la fabrica (e foarte in logica lucrurilor ca un marinar- adik lokuitor din an in paste al constantei sa se indragosteasca de o timisoreanca)
madam nane e element de decor si cel mai bun lucru din tot filmul, pe simplu motiv ca e decor
mihaela radulescu e vie si paradoxal singura fiinta de sex feminin care macar incerca sa joace!!!! (evident ca nu reuseste dar tot e MUUUULT mai suportabila dkat mu ia sau moldovan)
un chelios pe care la-m vazut si pe protv e sofer de tir
animalele (un cine si o psika) sunt raioase (tocmai pt a sugera mizeria poporului ro inainte de revolutie)
raduleasca se duce, contrar oricarui bunsimt la politie sa predea un pistol si desi sectia e plina de revolutionari care sunt batuti in jurul ei, gagica trebuie sa intre
moldovan tot naste, si ca e dusa la spital e de-nteles dar cum ajung cele trei patzachine in fata catedralei cu gravida ramane un mare mister
mu ia are de fapt o poveste trista (copil murit in accident d masina) si povesteste dsp asta cu aceeasi naturalete cu care ar citi pamela anderson in suedeza
marinica dupa ce e beat e impuscat (mare merit: cadavrele chiar sunt ok, apropae simti un rigor mortis) dar moare incinerat de viu (now, THAT`s nice)
moldovan se uita la icoanele din biserica in timp ce naste si crapa
cum ajunge copilul sa fie abandonat si daca toti cei din biserica sunt impuscati ramane la latitudine fiecaruia
copilul (devenit auroloc) este inchis intr-o retea de canale (!????????)
mu ia se duce dracu cu avionu (si intr-un final alternativ personal se prabuseste si crapa si ea arsa de vie, mortii masii de varza cu pretentii de "actrita")
cum era sa uit toata retorica anti-imbuibatii post-revolutionari (sergiulica se pare ca are simtul penibilului and that`s why we love him)

Pitbull
22 Oct 2005, 01:50
Tzutz! :P

Longshot
22 Oct 2005, 08:28
Am ras tot timpul filmului ca la cea mai reusita comedie de pe fata pamantului. Mai ales cand, printre gloante si rafale de mitraliera, Ioana Moldovan se trezeste (cu o voce ca de reclama la absorbante) spunand: "Fetelooor, mi s-a rupa apa...". Am crezut ca lesin de ras.

Eu de obicei sunt cu ciocu' mic in sala da' nu s-a putut nene. Nominalizez doua scene (desi fiecare cadru e un prilej de amuzament) :
1. soseste trenu' in timisoara si alea trei il asteapta pe marinica care nu coboara pentru ca e out-cold matol. ioana incepe imediat sa planga si vrea sa plece, da' el pana la urma se da jos si tipa face cu vocea aia de care zice cineva mai sus : 'uuuuite-l, marinica'.
2. cand il intreaba maia pe cocalarul ala din scoala de corectie 'credea in dumnezeu?' si ala, rapid si fara nici o modulatie a vocii, face : "in ce?" iar maia se da in spate cu o figura grava rau.

Alex Leo Serban
22 Oct 2005, 08:34
draga pitbull,
ma mira ca mai esti atit de naiv incit sa crezi ca o demolare 'cum scrie la carte' a lui serge ar avea alt efect decit sa-l faca sa se simta victima unei persecutii... ba inca, 'politice'!
parerea mea (si nu, nu vbesc 'in numele breslei': n-as face niciodata asa ceva... 8) ) e ca omu e senil, dar e singurul care nu-si da seama de asta.
daca n-ar lua din buzunaru fiecaruia pt a-si face excrementele apoase numite 'film' as trece cu vederea - in fond, '15' e chiar hilar de prost, eu am ris aproape tot filmu, desi in fata statea d. nane, saraca... (la un moment dat cred ca a clacat si ea, ca ne-a lasat sa ridem in voie :lol: !).
cred ca a fost sponsorizat de brigitte bardot, sau de vier fotten (de aici puzderia de patrupede) si de jacko (de unde puzderia de puradei).
in plus, e clar ca personajele (cele 3 zuze + marinica-bun-baiat, mereu-vesel, mereu-beat) au o problema cu casa in care stau: nu intra bine ca, dupa nici 3 min., pleaca toti care-ncotro - la spital sau la biserica sau la primarie, whatever...
cea mai burlesca faza mi s-a parut aia in care tanti hilde (raduleasca) baga trabantu intr-un zid, din masina iese fum ca-n comediile mute, celelalte 2 + marinica ies afolati (m-asteptam sa tot iasa, o timisoara intreaga - ca la fratii marx!), marinica e plin de singe pe fata, da zice: 'n-am nimic'! ('un fleac, m-au ciuruit' - remember?)...
apoi, sigur, cum am putea trece cu vederea toata partea de 'vis', bobby-ewing-style?? aici nea serge isi 'deconstruieste' propria 'estetica'... :w00t:
per total - inca un rebut marca 's.n.'; vorb-aia: what's new?

Pitbull
22 Oct 2005, 09:47
draga pitbull,
ma mira ca mai esti atit de naiv incit sa crezi ca o demolare 'cum scrie la carte' a lui serge ar avea alt efect decit sa-l faca sa se simta victima unei persecutii... ba inca, 'politice'!
Päi iubite neprecutzäpite, n-am zis si eu acelasi lucru, pe puncte, în replicile date mai sus Cuiva (adicä lui Cineva)? Intrebarea mea non-retoricä nu avea în vedere vreo utopicä iluminare a säräcutzului maëstro în ceasu-al doispcelea, ci simplul fapt în sine: DACA ASTA E REALITATEA, SI-O STIM, de ce nu-i spune nimeni CLAR, PE NUME (äää... da... nomina odiosa! ;) )? In fond, ce proportie din cronicile de film (alea serioase, zic), urmäreste scopul de a lumina regisorul? Ce întelege sau nu întelege el din ele, e treaba lui si a luciditätii lui, nu-i a criticului (cel putin de la un punct).
parerea mea (...) e ca omu e senil, dar e singurul care nu-si da seama de asta.
Aferim!
daca n-ar lua din buzunaru fiecaruia pt a-si face excrementele apoase numite 'film' as trece cu vederea
Vezi, tocmai ASTA e! Nu merg pânä la a spera cä o atitudine predominant normalä a criticilor ar ajunge sä-i influenteze perceptibil pe äia de la C.N.C., cä stim care-s jocurile acolo - dar, din nou: ar trebui sä se INCERCE, dacä nu din pragmatism, mäcar din simplä onestitate.
Si pe urmä, mai e si publicul. Unii, altii, citesc presa - cä dacä n-ar citi-o, voi ati päpa pâinicä cu margarinä tinând cursuri pe ici, pe colo (sau cu unt, dacä nimeriti la niscaiva particulari). Uite cât popor încä mai picä pe coada fracului în fata lu' neica. Ridicati-i nivelu', bre - mäcar nivelul pärtii de sub coada fracului, dacä nu si-al astupushului de grumaji! Cä altfel, de ce scrieti? Ca sä luminati autorii, nu, cä ei e mai däshtepti. Ca sä luminati natia, nici, cä ea e gregarä. Atunci, de ce? Ca sä vä simtiti voi bine, plus câteva capete mai räsärite?
- in fond, '15' e chiar hilar de prost, eu am ris aproape tot filmu,
Abia astept regalu'! :D Merg säptämâna viitoare, la un matineu d-äla cu juma' de pret (ce päcat cä mi-am pierdut de vreun sfert de veac carnetu' de student!)

cineva
22 Oct 2005, 17:06
Sustin parerile de mai sus ca ar trebui desfintat moshu in ziare si reviste. Cineva o face totusi. Putin... Chiar m-am uitat azi prin ziare si uite ce am gasit:

http://www.hotnews.ro/articol_34918-De-ce-sa-nu-va-duceti-la-%8415.htm

http://www3.ziare.ro/articol.php/1129787371

Si asta, asa, la misto:

http://www3.ziare.ro/articol.php/1129371877

http://www.ziare.com/?ziare=details&a_id=8456

Pitbull, inteleg ca esti ziarist. Nu ai unde sa scrii?

Mie chiar imi pare rau ca emisiunea Cinemagia de la DeltaRFI nu mai fiinteaza. Ca aveam o promisiune de la Sergiulica sa vina si dupa premiera lui 15. De data asta nu ma mai abtineam... Nu ca la Orient Express s-a simtit prea bine ... Emanuel stie ce zic! :)

Pitbull
22 Oct 2005, 19:02
Pitbull, inteleg ca esti ziarist. Nu ai unde sa scrii?
Intr-un fel... De la Revolutie (nu aia dupä Nicolaescu!) încoace, am fäcut diverse. De vreme ce productia de filme a trecut prin ce-a trecut în ultimii 15 (nu de Nicolaescu!) ani, si dupä "Neînvinsä-i dragostea" (1994), n-am mai putut face nici unul, am cârmit-o spre edituri. Ziarist propriu-zis am fost doi ani, în 1991-1993, la "Radio NOVA 22" si la "Expres Magazin".
Deci, nu se pune problema cä "nu am unde sä scriu" (slavä Domnului, scriu si traduc pentru edituri de mi se-apleacä!), dar uneori mä doare sä-mi mai astern si eu niste gânduri, nu tot sä le tälmäcesc pe ale altora, sau sä scriu serios, nu cärti comandate si la repezealä compilate din nu stiu câte surse. Mai ales în domeniile pe care le stäpânesc (film, literaturä), si mai ales când väd niste goluri pe care, din varii motive, altii mai îndreptätiti ca mine ezitä sä le umple - cum ar fi ästa de-acum, cu spusul Sergiulicului pe nume.
Mie chiar imi pare rau ca emisiunea Cinemagia de la DeltaRFI nu mai fiinteaza. Ca aveam o promisiune de la Sergiulica sa vina si dupa premiera lui 15. De data asta nu ma mai abtineam... Nu ca la Orient Express s-a simtit prea bine ... Emanuel stie ce zic! :)
O, da...! Ce frumos ar fi fost!

Ei, si apropo de articolele de mai sus. "De ce sä nu vä duceti..." l-am citit si eu, ieri. Da, în general, sunt corecte - dar sau n-au vânä, sau aparatul critic scârtâie (ca la Valerian Sava, care desi dä tare, rämâne atât de vag, încât e exact prilejul pentru ce spunea A.L.S. mai sus: ca Sergiu sä-l expedieze ca pe un atac personal.
In schimb, cel mai dulce e interviul! Bäi, stiam eu cä-i mitoman, da' a ajuns sä se-ntreacä pe sine însusi! Ia sä spicuim noi nitel:

Din cauza dosarului care imi aducea numai probleme, atunci cand am intrat student la Politehnica mi-am completat fisa cu date false si m-am trecut drept orfan. Eram foarte sarac, aveam o singura pereche de pantaloni, si aceia capatati de la tata, o camasa si un trenci, mancam la cantina. Apoi a venit succesul, dar mi-am dorit dintotdeauna o alta lume.
In perioada aia, taicä-su murise, iar maicä-sa era cu Generalul Cambrea. Sergiu era un june al protipendadei epocii, cunoscut de multi ca "Florin Cambrea" (al doilea prenume al lui fiind Florin).
Apropo, aici n-o spune, da' a spus-o-n atâtea alte locuri (plus biografii "oficiale"), cä meritä subliniat: el sustine cä ar avea "trei diplome": scoala de ofiteri de marinä, artele plastice si politehnica. Aiurea, le-a-nceput pe toate trei si n-a terminat nici una. Nici mäcar inginer nu e, cum se crede!
As accepta totusi sa fac un serial in care sa spun cateva dintre adevarurile Revolutiei.
I-auzi, dom'le!
"As accepta" - citeste: "ce-as mai vrea, da' astea nu le face C.N.C.-ul!"
Si de ce-asteaptä "un serial", ca sä le spunä? Si care ANUME adeväruri, întreba-m-as si n-am cui? ;)
Eu nu fac probe de actori, nu fac repetitii.
Repetitii nu face, DAR PROBE VIDEO FACE, când ia actori noi.
Ma bucur ca am lansat brand-ul Sergiu Nicolaescu...
Taci, tu!
Simt nevoia sa fac filme adevarate...
Pe-asta cum s-o luäm? Cine le-a dezadeväräticizat pe "Oglinda", "Puntul Zero", "Triunghiul mortii", "Orient Express", "15"? A?
...dupa Revolutie am facut greseala vietii mele si m-am lasat tarat in politica. Politica nu a fost un rol pe care l-am acceptat. N-am fost eu cu adevarat, desi mi-am facut datoria de senator.
LOOOL !!!! :D :D :D
Acum incerc sa imi vad de filmele mele, dar sunt unii care nu ma lasa.
LMAOFFFFFFFFF !!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Exact asa se plângea si-n anii '80: cä el ar vrea sä facä doar filme de artä, ca vezi-Doamne "Ultima noapte de dragoste" sau "Ciuleandra", da-l tot piseazä ästia sä le facä "Ziua Z" si "Noi, cei din linia întâi", si alte chestii istorice si de actiune în care el nu mai e el însusi!
am ramas acelasi om al dracului.
Gura senatorelui adevär gräieste!
Da' lasä, Sergiulicä, lasä mamä, cä nu-i dracu-asa de negru! ;) S-apoi, tu ai fost dintotdeauna si cu' dracu', si cu lumânarea, nu? :sleep:

regizor28
22 Oct 2005, 20:49
Cu toate acestea, nu este mai prost ca Ma'Mare, Tancul, Damen Tango, Lotus, Raport despre starea natiunii, Maria cu toate premiile lui filmul cel mai mizer, ...Ce lume vesela, Sindromul Timisoara/Manipularea, In fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe gura, Dulcea sauna a mortii, Second hand, Binecuvintata fii, Inchisoare, Turnul din Pisa, Vlad Nemuritorul, Azucena, si lista ar putea continua la nesfarsit, numai cu filme facute dupa 2000.
Filmul este penibil pe alocuri, totusi l-am putut urmari mult mai usor decat pe cele de mai sus.
Daca acestor diversi dintre care jumate sunt tineri li s-au dat bani, nu mi se mai pare chiar aiurea ca Serj sa ia si el odata la doi ani un ban sa mai faca un film, pentru ca repet nu e ca Tancul sau Ma'mare. A propos de Ma'mare, Daneliuc are doua filme pe teava, unul luat pe celebra lista suplimentara din noiembrie anu trecut si unul luat acum, la concursul "pe bune"...........astiua ii dau ca are gura mare si le e frica ca varsa tot ce stie si stie multe............asa ca chiar nu mi se mai pare indecent ca a facut si Serj 2 filme dupa 2000 si probabil ca va face si Trenul Mortii ala caruia i-am citit scenariul si e mai prost ca 15. Dar avand in vedere ca dam la toti vrutii si nevrutii bani sa isi promoveze fulgerele din creier...si pe ala cu Tancul lui nu-l uit cate zile oi avea, ca sunt si eu regizor tanar ale carui proiecte au fost refuzate si sub ailalti si sub astia, din 2003 incoace sistematic....si cu toate astea mai penal mi se pare ala cu Tancul lui de 10 000 ori decat Serj...
OK, astept injuraturi...:)

m3lku
22 Oct 2005, 21:11
am inteles de la Gorzo ca scenariul lui Daneliuc pentru care a primit de curand finantare este foarte foarte bun

din partea mea... dupa Ambasadori cautam patrie nu am mai indraznit sa vad si Mam'are

Pitbull
22 Oct 2005, 22:59
Welcome to the club, Regizorule28! Suntem cam putini insideri sau mäcar meseriasi pe-aici, si se simte nevoia. Mai zi-ne!
De bunä seamä, remarcele tale sunt adevärate - plouä cu cäcaturi. Ce sä mai zicem, e foarte clar cum stau constipatiile lui Serj pe lângä scaunele moi ale altora. Nuante-nuante de gri-cäcäniu.

Apropo, väd cä se profileazä B.T.W.-uri Daneliuciste. Vä rog, faceti topicuri separate, O.K.? Care aveti ceva de spus de "Ma'mare", deschideti un thread nou and be my guests.

Nae
23 Oct 2005, 04:25
nu stiu dece, dar pana ca si cinemagistul "novice"se duce la filmele lu Serj, stiind ca va fii un jeg... dece?

noi (cred ca vorbesc pentru toti care au scris pe threadul asta) stiim ca va fii jale din nou, ca va fii caterinca, si ca va fii din nou un film din marea istorie cinematografica a romaniei care va fii de kkt... daca stiim asta, dece sa fiim as de masochisto/auto-destructivi sa mergem sa-l vedem? inafa ca o sa plecam cel mult amuzati, stiim ca o sa fie bani aruncati pe geam...
inafara de asta ii aducem si bani si un numar de vizitatori mai ridicat, ceea ce-i rigica lu' Serj la plasa sa-si mai faca un film... cum il stiim senil, o sa fie inca un jeg, un "16", un "orient inter-city", sau un "caporalul moldovan"...

morala: nu merg (vorbesc pentru mine) la filmul asta...

st3fan
23 Oct 2005, 10:57
Merita vazut pentru a ne forma o opinie proprie asupra filmului.Cum sa discutam despre film, daca nu am vazut filmul?Exact, nu se poate.Doar ca e marca Serge e de ajuns?.Bilet de cinematograf nu merita, dar astept sa apara pe retea.

m3lku
23 Oct 2005, 10:57
Don Sergiu o sa faca si Trenul Mortii (aka Trenul Fantoma) pt ca are deja finantarea pt el. De unde? de la CNC binenteles.

nici eu nu am de gand sa merg la 15. Pana anul trecut ma mandream cu faptul ca nu am vazut NICI UN FILM marca Serj. Si am facut prostia sa vad Orient Express... Eh.. mai greseste omu, dar nu de 2 ori...

El Dib
24 Oct 2005, 10:05
Cu riscul sa-mi iau niste bobarnace de la cunoscatori...am si eu o intrebare...
Crede cineva ca daca filmele(sau macar unul din ele) facute de SN ar fi beneficiat de o distributie "adevarata"(actori mari....DENIRO,etc...sa ne imaginam evident) ar fi fost "altfel"????

Mala Portugal
24 Oct 2005, 12:35
Din ciclul , 'vai ce obosita sunt, am invatat azi noapte toata ziua'

Zappand d'aiurea am dat peste Diva Nane care, intrebata fiind de ce o actrita cu talentul ei nu este mai des folosita in filme, a eliberat o pasarica (febrila) de genu': " ah, asta ma inteb si eu!"
Darn, tanti n-are talent, are balcoane . Adevarat, chestiile astea doua se mai confunda uneori (v. Monica Bellucci) da' nu si in povestea noastra. Cat despre talentatele protuberante, well pentru cativa ani de acu' inainte vor mai exista reclame la flanco si la dero si, daca ne urmareste ghinionul , marele inginer va mai bantui prin lumea filmului romanesc.

notorious
24 Oct 2005, 13:57
am inteles cumva ca serge vrea sa reintre in pielea comisarului modovan ? scria in tv mania (si sa nu-mi spuneti ca 'trenul mortii' va fi moldovan nr. 4)... probabil ca o sa-i ciuruiasca din scaunul cu rotile... un fleac.

Frank
24 Oct 2005, 15:50
Am vazut si eu 15. Nu m-am dus din masochism, ci de dragul unor actori /putini ce-i drept/. Sunt de acord cu cei care au zis ca este mai bun decat Orient Expresul. OE nici macar nu l-am putut vedea pana la capat, imi era jena de ce vedeam. La 15 am rezistat, poate ca si subiectul imi parea mai putin penibil decat la OE /care de fapt nu avea subiect/. Ceea ce ma deranjeaza însã la Sergiu este faptul ca nu stie deloc sa fie darnic, face film dupa film, ghidat, dupa parerea mea, in primul rand de motive de ordin material. Poate, daca facea mai putine filme nu irita atata lume. Isi avea si el publicul lui, în special cel din provincie, dar mai aveau si alti regizori loc de el.

Pitbull
24 Oct 2005, 19:48
@El Dib.
Nu.

@Mala
Cel putin acum doisprezece ani, când era studentä în anul doi si a dat probä la mine, Dana Nane AVEA toate datele care compun talentul: spontaneitate, adevär, umor, creativitate, profunzime, plus receptivitate la indicatii de platou. Da', mä rog, nu exclud nici posibilitatea sä se fi sleit de-atunci. S-a väzut si la case mai mari.
Apropo: Serj e unchi-su.

@Notty
Nu, din câte-am auzit, "Trenul mortii" nu e Moldovan 4. Tiin minte, de când ne povestea el la "Noi, cei din linia întâi", cum voia sä termine povestea comisarului, cu filmul "Recviem pentru comisar". Culmea, ideea nu era rea. N-am timp sä scriu aici tot story-ul, da' vi-l pot spune c-un prilej când ne vedem.
Oricum, DACA Moldovan 4 se vrea ACEL film povestit atunci, sunt convins cä e prea târziu. O sä-l strice si pe ästa, e terminat.
Si n-o sä-l joace el, pentru cä actiunea se petrece imediat dupä "Revansa". O sä gäseascä vreun Bittman, ceva...

@Frank
Nu, dragä, nu banu-l mânä pe el în luptä, ci pur si simplu pläcerea de a face film - sau, mai bine zis, de a FACE EL film, în sensul cä nu e îndrägostit atât de cinema, cât de S.N. FACAND CINEMA. E jucäria lui preferatä - da' a ajuns ca genul de copil a cärui distractie favoritä a sä dea cu jucäria de podea, de toti peretii, si-n capetele tuturor copiilor din jur, zicând: "Ce frumos ne jucäm noi!"

Alex Leo Serban
25 Oct 2005, 10:06

WHAT!?! :shock: daniela nane = nepoata lu nicolaescu??
si-atunci raduleasca ce e - fiica?
c-apare mai mult in film... ;)

faza mortala (la propriu!) in 'making-of'-ul de pe otv cu serj & capodopera: se baga-n foc cristi iacob, serj striga: 'striiigaaa!', taietura: apare genericu de concurs, si duduia care-a facut 'reportaju-sluj' apare-n cadru si-ntreaba: citi ani are regizorul sergiu nicolaescu?'; apoi iar taietura, se revine la cuptoru de la cenusha si-l auzi pe iacob strigind din toti bojocii: 'imoooolaaaaaaaaaa!!'
now, this is what i call (candid) cinema!

(ceva mai incolo - & mai banal -, ac. duduca il intreaba pe serj: 'considerati ca cu ac. film ati atins apogeul?'... serj ramine masca, surprins de atita otviziune, dar isi revine iute si, compunindu-si obisnuita figura de trestie biruitoare, zice-n sictir: 'nu, nici vorba... pt ca eu am atins cote inalte inca de la-nceput, cu 'dacii'...' :w00t: )

Pitbull
25 Oct 2005, 10:58
WHAT!?! :shock: daniela nane = nepoata lu nicolaescu??

In primävara lu' '93, eram în masinä cu Dana Nane, care mä plimba prin tot Bucurestiul, pe unde-avea varii treburi, povestindu-mi cum e sä fii Miss România si ce japitä era Doina Berchinä - samsara de misse. Printre altele, îmi zice: "Trecem si pe la unchiul meu, cä am sä iau ceva de la el." OK. Când ajungem pe Zambaccian, eu, sä mä dau cunoscätor: "Uite, stii cine sä-n vila asta? Nicolaescu!" La care ea se uitä câsh la mine: "Päi stiu, cä-i unchiul meu!"
mai banal -, ac. duduca il intreaba pe serj: 'considerati ca cu ac. film ati atins apogeul?'... serj ramine masca, surprins de atita otviziune, dar isi revine iute si, compunindu-si obisnuita figura de trestie biruitoare, zice-n sictir: 'nu, nici vorba... pt ca eu am atins cote inalte inca de la-nceput, cu 'dacii'...' :w00t: )
"Banal"? Asta-i un cap-dä-operä, dom'le! :lol: :lol: :lol:
Mi-o aminteste p-aia:
Prin preajma filmului "Pentru Patrie", Serj la conversatie cu scriitorii. Se plângea: "Si fu.tu-le muma-n cur, nu-mi dau voie sä zic de bine de Brätianu', si le-am spus cä pe urmä fac filmul äla cu 1907 unde-am sä dau în el cât pot!" :x Zice Zigu Ornea: "Päi stati putin, cä Brätianul din 1907 nu era acelasi de la 1877, era fiul lui!" La care Sergiu, bruscamente circumspect: "Stiti pozitiv aceasta?" :?

regizor28
25 Oct 2005, 16:32
Serj unchiu'lu'Nane? Parca n-as crede...nu ca nu cred ce zici Pitbull, da la filmarile la 15 a fost asa: erau 2 personaje initial: Imola = Ioana Moldovan si Hilde = Nane. Apoi l-a invitat Raduleasca pe Serj la radio guerilla si astuia i-a venit ideea mareata sa o ia si pe ea ca sa vanda filmul. A cam vrut el sa o dea pe Nane afara ca sa faca loc MIhaelei, se dusese Nane de aproape semnase sa joace la madam Nichitus care avea a propos sediul de productie in aceeasi cladire cu Serj adicatelea la Rofilm, da pana la urma nu prea avea cum ca fata avea contract ferm la Serj, si atunci a mai inventat omu un personagiu, Nina, si i-l-a dat Danielei Nane. Nane nu si nu, ca ea mai bine joaca la Nichitus ca e "mai principal" rolul, pe urma ca fie, joaca la amandoi numai ca s-au suprapus si a cazut smecheria si a ramas fata sa fie a cincea roata la caruta. Si dupa asta si dupa cum s-a purtat nenea Serj parca n-as crede sa ii fie unchi.

Pitbull
25 Oct 2005, 22:53
Naiba stie ce ape-or fi si pe-acolo.
N-ar fi exclus nici ca pentru Sergiu relatiile de "famiglia" filmicä sä aibä întâietate fatä de cele de famiglia genealogicä.
Oricum, atunci, în '93, Nane vorbea cu Tzutzu (sora lui Sergiu, care locuia în apartamentul de deasupra lui) ca-virgulä cu o mätusä acreditatä.

Alex Leo Serban
27 Oct 2005, 12:19
vaidemine... tocmai am citit - pe liternet - cronica lui andrei cretulescu la '15'... zice el acolo ca filmu l-a, citez, 'emotionat'... :shock: eu am inteles asta si dintr-o discutie live cu el - tot credeam ca glumeste...
da vad c-o da si-n scris...
ce sa zic...
andrei, daca tu asta chiar ai simtit, sa stii ca nu-i a buna... nu-i a buna deloc! eu unul, chiar sa fi simtit (ceea ce era ex-clus!), n-as fi recunoscut asta ni-cio-da-ta!! :lol:

Pitbull
27 Oct 2005, 13:08
Hai, dom'le, ce, cä si pe mine m-a emotionat când tropäiau turcaletii cu caii preste capetele lu' la äia, în "Nemuritorii", pe "Lasä lasä" care nici un leu n-a luat Nicu Covaci pe ea, chit c-o väzusem deja în "Que viva Mexico", la emisiunea lu' Tudor Caranfil! Eteee...! :?

Alex Leo Serban
27 Oct 2005, 13:13
vaideminesidemine...
ca pe mine nu m-a emotionat nici un film al lu serj!!...
oi fi avind vreo boala??? vreo insensibilitate majora?
cre ca nu...
sper ca nu...
deoarece m-au pus pe ginduri. :w00t:

Pitbull
27 Oct 2005, 13:17
Da' când urcä Amza cu crucea pe deal în "Osânda" de ziceai cä-i "Gesu di Nazareth" avan-la-letrî? Hai?

Alex Leo Serban
27 Oct 2005, 13:23
pai, atunci vroiam sa moara mai rpd... :lol:

Pitbull
27 Oct 2005, 15:56
E, da' la asta nu mai ai ce sä zici!
Atuncea când Ilarion adicä Roman vine la mormântule si împlântä Ultimu Cartus în pämântule si pe urmä pleacä da se mai uitä o datä si ce vede acolo Miclovan îi face cu deshtele asa si atuncea face si el cu destele asa si când se uitä el mai bine Miclovan ia-l de unde nu-i si atuncea el pleacä si se uitä la aparat adicä la noi si zice-asa:
- Am si eu sensibilitätile mele...!
Si muzica:
- Ta-da-da-DAMMM...!!! Ta-da, ta-da-da-dammm...
Ta-da-da-DAMMM...!!! Ta-da, daaa-da-dam...!
Ta-da-da-daaaaaaam? Taaa, da-da, da-dam!
Ta-da-da-daAaAammm...??? Ta-da-da... da-daaam...

Refren:
Ta-da-da-da-da-DAM!
Aa, aa, aa, a, a!
Ta-da-da-da-da-DAM!
Aa, aa, aa, a, a!
Ta-da-da-da-da-DAMMM!
Aa, aa, aa, a, aaa!
TA-da-da-da-da-DAM!
Aa, aa, aa, a, aaa!

Fac pariu cä nici la tambal n-o stii!

BeNnY
27 Oct 2005, 19:51
Trist e ca scenariul avea un oarecare potential. Mda. Marinaru Marinica e impuscat, ia foc si diverse individe plang pe langa el. Dar nu merita sa dai banii ca sa-l vezi. In total am fost 6 oameni in sala, 1 batran (probabil prieten de-al lui Nicolaescu), o fata la vreo 20 de ani (probabil ruda de-a lui Nicolaescu), 3 aurolaci (probabil actori din film) si eu (...). Nu e plictisitor pentru ca razi de cat e de prost si cat de jalnic pot juca actorii astia, in frunte cu MMorgenstern. Si nu simteam nevoia sa-i vad puta lui Cristi Iacob.

Pitbull
28 Oct 2005, 00:51
De fapt, ästa-i al doilea motiv pentru care vreau sä-l väd: ca sä mä amuz.
(Primul motiv e trista necesitate cä nu poti sä critici ceea ce nu cunosti - chiar si când e vorba de Nicolaescu!)
"Orient Express"-u-l am pe CD, da' de când si-a luat fi-miu computer barosan, încä n-am avut timp.
Cine-mi dä si mie "15"?

Alex Leo Serban
28 Oct 2005, 09:42
i could give you 5.

Pitbull
28 Oct 2005, 09:48
CINCI, ca la chiori? :x
Miersî, nu servesc!

Alex Leo Serban
31 Oct 2005, 10:20
nu, dom traducator, e o expresie!
'gimme five' - doesn't ring any bell? :o

Pitbull
31 Oct 2005, 10:40
Ietete, dom'le, nu mai poa' sä facä omu' un carambul, eee!

Alex Leo Serban
31 Oct 2005, 11:10
mata ai facut un 'carambulaj' :)

Pitbull
31 Oct 2005, 11:30
Da, io am fäcut un carambulaj, da' nenea Serj, cân sä ciocnä aftomobilele în "Cu mâinile curate" si "Un comisar acuzä", fäcea calamboraje. Stiu cä pare padaroxal, da' asa e!

st3fan
31 Oct 2005, 20:39
Asta da bomba! Serge vrea sa faca Dracula!!! (http://www.hotnews.ro/articol_35199-Sergiu-Nicolaescu-vrea-sa-faca-o-comedie-muzicala-despre-Dracula.htm) :w00t:

Airlight
31 Oct 2005, 20:57
Heck, de unde se opreste individul asta ?

Pitbull
31 Oct 2005, 20:57
Ce spui, dom'le? :shock: Care, unde, când, ce fel...?
Atentie: dacä e realmente un proiect concret, new topic, please!
("In toate avem nevoie de organizare, chiar si-n mistocäreala de Sergiu." - Parafrazä dupä "Caligula" lui Camus, care spunea: "...chiar si în artä.")

st3fan
31 Oct 2005, 21:00
Serios ca asa e! Dupa ce il invie pe comisar, se baga si la Dracula!
(PS.Pitbull, da split de la mesajul meu anterior)

herbert
31 Oct 2005, 23:35
uite o cronica la "15", aparuta in revista 22, nr. 816, 25-31 oct. 2005.
mi se pare cea mai curajoasa si exacta din cate am citit pana acum. Laurentiu Bratan (care nu-si publica niciodata fotografia), este un critic de film pe care il respect si apreciez.

Ofensa la adresa bunului simt (LAURENTIU BRATAN)

Cu fiecare nou film, Sergiu Nicolaescu nu mai pridideste cu laudele de sine megalomanice. Considerandu-se luceafarul cinematografului romanesc, problema cea mai mare e ca, la fel ca 99% dintre cineastii romani, Sergiu Nicolaescu nu vede film, ca sa aiba cu ce sa se compare. Nu vede ce se face de 15 ani încoace în materie de cinema, de aceea se considera centrul universului (cinematografic). Pentru ca, daca ar vedea (si ar avea discernamant), Sergiu Nicolaescu si-ar da seama ca opera lui e pigmeica. Si-ar da seama ca e doar un mestesugar (marunt, în plus), nicidecum un artist, asa cum îi place sa se considere. Problema cu discernamantul e iarasi serioasa - dovada stau iesirile furibunde la adresa filmului lui Cristi Puiu. Caci, daca nu sesizeaza calitatile Mortii Domnului Lazarescu, atunci nu se poate gasi o baza comuna de discutii cu el...
Aveau priza la public unele din filmele de actiune din anii ’60-’70 ale lui Sergiu Nicolaescu, pana la un punct bine facute în genul lor. Au si-n continuare o oarecare priza (o dovedesc difuzarile de la televiziuni), explicabila probabil printr-o anume nostalgie pentru filmul de altadata - bun, prost, asa cum era el, nicidecum prin aceea ca ar avea vreo calitate particulara, care sa le faca sa intre în panteonul cinematografic romanesc (anemic, de altfel).
Problema cu adevarat majora sunt filmele pe care le scoate Nicolaescu în ultimul timp. Dupa catastrofa Orient Express, vine acum catastrofa “15” (scris exact asa, cu ghilimele, oare de ce?). Pentru corectitudine, trebuie spus ca Orient Express era o catastrofa de la cap la coada, cu o discrepanta uriasa între intentii (aristocratic-rafinat-viscontiene) si realizari (replici ridicole, interpretari rusinoase, muzica înfioratoare, scenariu lacrimogen-penibil); în timp ce, în “15”, ridicolul alterneaza cu scene corect filmate, în spiritul cascadoriilor de odinioara. Fara a intra prea mult în amanunte privind scenariul (D.R. Popescu si Sergiu Nicolaescu), prost si confuz spre final, ceea ce deranjeaza cel mai tare în filmul lui Nicolaescu sunt lectiile de moralitate la adresa coruptiei colegilor. Am fi acceptat asemenea lectii de la un Pintilie bunaoara, integru din punct de vedere moral si cu o filmografie extrem de onorabila, dar nu de la Sergiu Nicolaescu! E o palma pe obrazul unui popor pe care-l minte cu o nerusinare si un tupeu caracteristice nomenclaturistilor de ieri, transformati în nomenclaturistii de azi.
Dincolo de aprecierile de ordin extra-estetic, si ca sa nu fiu acuzat ca transform o cronica de film într-un proces politic-moral, sa ne întoarcem la “15” ca produs (non)artistic si sa remarcam fie si numai o performanta nefericita, pe care Nicolaescu o reusea si-n Orient Express si o continua cu brio acum: este singurul cineast care a reusit sa distruga (în filmele lui) o Actrita de exceptie: Maia Morgenstern. Rolul pe care-l face Maia Morgenstern e atat de jalnic, încat Nicolaescu ar trebui sa fie dat în judecata pentru crima artistica într-o (iluzorie) justitie a artei. Nu e ceva de spus despre alti actori (Cristian Iacob, Serban Ionescu, Daniela Nane...), decat ca e imposibil sa scoata ceva într-un asemenea context. Nu e vina lor, dar ar trebui sa aiba forta sa refuze din start colaborari rusinoase ca aceasta.
Scoasa din context, scena evadarii marinarului (Cristian Iacob) din camionul cu morti e destul de reusita. Doar extrasa din context însa! Pentru ca însasi aceasta paranteza din scenariu e complet lipsita de sens. Si, oricum, ea vine dupa si înaintea altora la care pana si la proiectia de presa s-a fluierat în sala si s-a strigat “lasa-te de film!”.

Pitbull
01 Nov 2005, 07:14
Mda... Nu e atât o cronicä de film (desi este la fel de respectabilä), cât mai degrabä un "studiu de caz". Si nu mä simt ofuscat din cauza asta - pentru cä, în fond, tot ce-a ajuns sä comitä Nicolaescu sunt într-adevär "cazuri" - filme nu se pot numi decât printr-o insultä la adresa cinematografiei, din voialä sau din tâmpealä. In tot ce spune, Bratan are perfectä dreptate si descifreazä cu o cruzime precisä si nemiloasä fenomenul. Inteligent, ce sä zic! Inteligent, lucid, constient. Mäcar de-ar gândi la fel o proportie mai semnificativä din tot ce miscä-n tara asta râul ramul...

cineva
02 Nov 2005, 01:20
Misto articolul! Bravo autorului. Ma bucur ca a mai aparut si ceva de rau despre "15". Si nu neaparat de rau, cat corect. Nu mai stiu unde, am citit o cronica favorabila pana la Dumnezeu. Daca nu as fi vazut filmul, as fi crezut ca Sergiu Nicolaescu a dat in sfarsit lovitura. Nu pot sa inteleg cat de "batut in cap" trebuie sa fie cel care a scris respectiva cronica... Cum poti sa ridici in slavi - desi termenul este pueril fata de "incarcatura emotionala" a scrierii - o asemenea sub-productie? Si de ce? Pentru bani? Pentru ca Nea'Serj ti-e prieten?
Mie mi-ar fi rusine, zau asa...

ATB4FOREVER
01 Dec 2005, 14:44
referitor la "15" aveti dreptate, dar totusi, Serji merita mai mult respect :P ca incepe sa fie tratat ca si Luc Besson !!!!

A|ma
10 Dec 2005, 10:12
cred ca sergiul nicolaescu ar trebui sa mai stea p`acasa si mai lase filmele ca se vede ca a imbatranit

Pitbull
10 Dec 2005, 10:34
Scurt si la obiect! :)
("Casa" lui e Senatul. Da... ar mai trebui sä stea si pe acolo! - Valabil si pentru altii.)

ATB4FOREVER
22 Dec 2005, 18:58
trist :(( avand in vedere ca Serji era un regzr inovator si creativ ............ insa ani au trecut si nu au avut mila .............

Pitbull
22 Dec 2005, 19:40
ca Serji era un regzr inovator si creativ ............
Parol, tzatzo, sä mä-ngropi? Serji n-a inovat si creativat nici mäcar metodele de PLAGIERE pe care le-a folosit toatä viata! Singura deosebire e cä acu' treizeci de ani fura cu oarecare mäiestrie - si, de obicei, din filmele altora. Acum îsi furä singur cäciula, din vechile lui filme, cu o îndemânare de Parkinson buimac.

ATB4FOREVER
30 Dec 2005, 17:56
[ Singura deosebire e cä acu' treizeci de ani fura cu oarecare mäiestrie - si, de obicei, din filmele altora. Acum îsi furä singur cäciula, din vechile lui filme, cu o îndemânare de Parkinson buimac.

da, adevarat, dar ca sa o tin pe aceeasi linie, atunci, Serji era inovator prin faptul ca fura cu succes. :huh: oricum aceeasi concluzie ai dat si tu: <<< l-a prins din urma "talentul".

Pitbull
30 Dec 2005, 18:18
Mda, desi cred cä tu reactionezi la altceva: când te referi la relativele lui calitäti de-acu' fix (da' FIX!) 30-40 de ani, îti amintesti de fapt PROSPETIMEA lui de-atunci. Filmele lui de tinerete aveau o vivacitate, un dinamism, o policromie surprinzätoare pentru majoritatea productiilor românesti ale epocii (cä, din päcate, Ciulei si Iliu încetaserä sä mai lucreze, iar altii...). Plus, desigur, ceea ce vorbiräm despre furat. Plagierile dupä "Que viva Mexico" (în "Nemuritorii"), dupä "Dillinger" (în "Un comisar acuzä"), si multe altele (în mare parte neväzute în România, sau väzute numai de profesionisti si pasionati) aduceau ceva aparent "nou".
Asa cum nu voi obosi niciodatä sä spun, agonia lui din 1977-1984, urmatä de perpetua moarte cerebralä din ultimele douä decenii, s-a tras de la urmätoarele:
- lipsä totalä de inteligentä (confundatä cu un soi de istetime viclean-pragmaticä);
- inculturä crasä;
- nulitate deplinä de caracter (conteazä si asta, chiar si pe plan artistic, pentru cä dacä te MINTI si te FURI pânä si pe tine însuti, e firesc sä te plafonezi si sä te descompui mai mult decât prematur!)
Si, printr-un trist paradox, aceeasi calitate funciarä de escroc absolut care l-a anihilat ca cineast îl tine acum cuplat la aparate (de supravietuire? de filmat? Pentru el, tot un drac.)

ATB4FOREVER
30 Dec 2005, 19:49
Mda, desi cred cä tu reactionezi la altceva: când te referi la relativele lui calitäti de-acu' fix (da' FIX!) 30-40 de ani, îti amintesti de fapt PROSPETIMEA lui de-atunci. Filmele lui de tinerete aveau o vivacitate, un dinamism, o policromie surprinzätoare pentru majoritatea productiilor românesti ale epocii

adevarat, m-am referit la acele cum ai zis tu "relative" realizari, ca prezetu nu-i deloc placut. si stii, e pacat, ca la fel ca in politica de exemplu
sta si ne chinuie pana ce moare pe scaunul de senator, nu-i zice nimeni domnule Serji, lasa si pe altii ca, ti-a trecut timpul, pana vom sti sa trecem peste aceste crezuri ale unora ca daca sunt unde sunt, trebuie sa si ramana acolo, noul val nu va putea, sa zicem, nu va putea reusi :huh:

Pitbull
30 Dec 2005, 21:25
Bäi, stii, culmea - SUNT si oameni întregi la minte care i-o zic! Päi n-ai citit mai sus, în topicul ästa, ce mistocäreala lumii a fost la conferinta de presä cu "15"? "Maestre, e ultimul? Speräm!" si alte asemenea. Da' copilu' senil se hlizeste subtiratic-superior �* la Miclovan în ideea cä "ästia e prosti!".
Asta e... O sä sazä colo-sa bine-mersi, arzând gazu' (si trägându-si gazele) pe fu.telintä-n Senat (pardon, pe fotel, cä "fu.telnitä" înseamnä canapea), o sä ne pape banii pe medicamente si bilete de transport gratuite si cäcäläu-Märia-Ta salariu si alte privilegii, o sä mai toace parnusa si pe vomele lui de filme, pânä i s-o acri si lui Doamne-Doamne si i-o zice: "Gata, Serjule, hai c-avem treabä." Asta-i piesa... domnu' arhitect...

(Off-topic: BAAA, cenzorii lu' peste! Nu-mi mai bägati steluzde la "fu.telnitä", cä nu-i ce credeti voi, perversilor - asa se zice la tarä-n Ardeal la "canapea". Dac-aveti ochi sä vedeti, tot am reusit s-o scriu - da-i päcat de Dumnezeu, cu punctu' äla aiurea-n mijlocu' vorbii! Stricä tot efectu'.)

Pitbull
05 Apr 2006, 22:14
Se apropie un moment MARE... :happy:

Azi, cineva care mä iubeste mi-a däruit un CD cu "15".
Ca sä-i fac proba, l-am dus la computerul lu' fi-miu, cä-i mai bun, iar el s-a plimbat putin cu cursoru'... JUR cä l-a preumblat la întâmplare, JUR cä n-a stat nicäieri mai mult de 15 secunde, JUR cä noi n-am vrut si n-am premeditat, dar...
- Am väzut primele titluri ale genericului (alea cu "Multumiri"), si ne-am cäcat pe noi de râs.
- Am väzut primul cadru (scrânciobu' äla cu bece colorate pe bulivar), si ne-am cäcat pe noi de râs.
- Am väzut-o pe Maia Morgenstern într-un canal, si ne-am cäcat pe noi de râs.
- L-am väzut pe unu' särind de pe pod pe-un tren, si ne-am cäcat pe noi de râs.
- Am väzut niste militioneri bätând într-o usä, si ne-am cäcat pe noi de râs.

Mie mi-e fricä sä väd filmu' ästa... Am mai auzit de lume care-a fäcut atac de coarde de-atâta râs.
Totusi, o sä cumpär trei suluri de kur-papir si o folie de nitroglicerinä, si-o sä-l vedem.

JUR cä n-a stat nicäieri mai mult de 15 secunde...

Cred cä m-am prins si de sensul abscons al titlului.

Uite-asa-mi särbätoresc eu 2500 de mesaje pe CineMagia.

qwerty
09 Apr 2006, 13:16
Am vazut si eu 15 nu e mare lucru,nu mi-a placut deloc.
Sunt cateva faze in el dar in rest nimic.Aia de la inceput cu multumiri cred ca e cea mai tare.
Coloana sonora merge e destul de placuta ,figuratia din film e penibila si falsa.Filmul nu spune nici el mare lucru,cand era mai tanar Sergiu facea filme mai bune acuma nu stiu ce l-a apucat.Sunt foarte dezamagit.

Supastar
09 Apr 2006, 14:59
figuratia din film e penibila si falsa.

Andrei Gorzo in Dilema Veche: "S-a spus cã, oricît de prost e filmul pe care l-a fãcut Nicolaescu, actorii s-au comportat onorabil. Da, cei care au refuzat sã aparã în el."

Ma bucur ca m-am comportat onorabil si k nu am fost penibil&fals. Am avut rol de figuratie in film, dar a dat varicela peste mine urat de tot si nu am putut ajunge la filmari! :P