View Full Version : Cursuri de culturä cinematograficä în liceu?
Pitbull
12 Sep 2005, 14:08
ma intreb cum ai preda o istorie a cinematografiei in liceu.
Care dintre noi?
Eu sunt profa si trebuie sa-ti spun ca ultima moda este sa determini o autoevaluare pentru a stabili trepte:ma intreb cum ai preda o istorie a cinematografiei in liceu.
Nu cred ca ar sta cineva la lectii
Eu cred ca ar sta, sau poate sunt eu mult prea subiectiv.Sa ma obiectivez atunci.Daca printre, in cadrul acestor lectii elevii ar vedea si cateva filme, de (r)evolutie (ca tot a fost un astfel de topic), cred ca ar sta.Se preda muzica, se preda desen, aceste materii vor sa slefuiasca tanarul elev astfel incat sa aiba o cultura (mai vasta sau nu) asupra acestor arte.Atunci de ce sa nu se predea si film?Cati liceeni merg la muzeu si comenteaza picturile in functie de centrele de interes, rolul umbrelor s.a.m.d.In schimb toti merg la film, si ies extaziati de la mai stiu eu ce comercialisme hoolywoodiene.Ar trebui sa facem lobby la minister pe tema asta... :P
Pitbull
12 Sep 2005, 14:48
Asta-i split de la "Regisori români". Devenise off-topic, dar subiectul e important, asa cä l-am separat. Din päcate, eram gräbit si l-am trimis aici. PLEASE, SEND IT BACK TO "Cinematografia româneascä!" Multumesc si mii de scuze!
Eu sunt profa si trebuie sa-ti spun ca ultima moda este sa determini o autoevaluare pentru a stabili trepte:ma intreb cum ai preda o istorie a cinematografiei in liceu.
Nu cred ca ar sta cineva la lectii
.bineinteles ca nu ar sta. un liceean roman sanatos prefera oricand o tigara si-un futai pe manele.
Pitbull
14 Sep 2005, 09:58
Depinde cine si cum predä. Oricum, cel putin în teorie, liceanul român ar prefera tigara si futaiul pe manele la orice istorie, ba la orice materie în general. Iar dacä-l învatä istoria cinematografiei un prof d-äla rara avis, care te face sä-i sorbi cuvintele... mä rog, efectul ar fi acelasi si la orele de educatie civicä!
Da' la ce visäm noi aici? Invätämântul românesc actual si Domnu' Trandafir - baba si caricioplanu'! :((
Gaandalf
15 Sep 2005, 15:05
.bineinteles ca nu ar sta. un liceean roman sanatos prefera oricand o tigara si-un futai pe manele.
subtil si adevarat
:lol:
Bulumulu
15 Sep 2005, 17:46
bah. totul depinde de profesor(i), chiar n-am dubii k elevii fumatori si manelofutangii vor sta la ore, daca sunt prezentate in asa masura k sa-i intereseze... marry the mission to the market. adika nu incepi cu filmul mut, sa-lk bagi pe gat cu forzza. incepi cu film mai actuale dar deosebite, si o iei invers fara insa a pierde contactul cu actualitatea. ceva de ggenul asta. imi pot imagina doar ff putini adolescenti ce nu au un interes oarecare pt cinema. vezi si tu ce alegi apropo de continut si de genul de filme. istoria e relativa si stiinta istoriei si mai si, asa k cred din tot sufletul ca exista o cale de a fermeca, fascina si educa liceenii (gen.viitoare) de/prin cinema. problema se pune: in ce grad sunt profesorii pregatiti pt asta.... dar asta-i deja offtopic
Pitbull
15 Sep 2005, 19:01
Ba nu e off topic, Bulumulule, e dureros de ON topic. Iar ceea ce sugerezi tu e o formulä pe care o am si eu în vedere. Da, S-AR PUTEA face, dacä... dacä... dacä se gäseste CINE s-o facä.
Apropo, Potra, Dumnezeu sä-l ierte, se chinuia încä de pe vremea lui Ceascä sä obtinä inculderea culturii cinematografice în programa de liceu. Da da, vezi sä nu! :((
Deci iar ajungem la concluzia ca traim in Romanica, si...si asta este...Dar exista si solutii de compromis, nu atat de revolutionare precum introducerea orelor de cinematografie (hmmm, ce bine suna) in orar...S-ar gasi si cine sa tina aceste cursuri, sunt multi oameni de film care nu castiga nimic din meseria lor, nu le-ar fi prea greu sa explice un film unor liceeni.Problemele pe care le vad eu sunt mai mult de ordin organizatoric...poate peste cativa zeci de ani vor fi conjucturi mai favorabile decat cele de astazi.
Pitbull
17 Sep 2005, 00:48
Prin 1988-1989, voiam sä deschid un cerc de cinema (cineclub, sä-i zicem), într-un liceu de artä (Enescu, eventual). Am umblat pe la minister, pe la inspectoratele de sector, peste tot... M-au trimis de la unii la altii pânä n-am mai avut la cine sä mä duc si am renuntat... Nimeni n-avea chef sä-si complice existenta.
Mai târziu, în 1992, am încercat aceeasi figurä la Palatul Copiilor. Aveau o aparaturä extraordinarä, primitä de la ajutoare, care zäcea nefolositä. Dupä primul "vai ce bine, vä multumim!", a început si acolo sarabanda trasului de timp, si tot nimic n-a iesit.
Si totusi, as mai încerca si acum - numai sä-mi spunä cineva: VINO AICI, SI HAI SA FACEM TREABA!
wrong attitude, st3fan! Ce-i daca traim in Romanica? si "asta este....." ?!?Asta-i tara pe care-o avem si in asta trebuie sa defilam. spui ca "peste cativa ani vor fi conjuncturi mai favorabile decat cele de astazi"? da-mi voie sa ma indoiesc! Conjuncturile sunt cum sunt (favorabile, nefavorabile), oamenilor le lipseste initiativa si curajul si perseverenta! Daca va aduceti aminte de vorbele romanilor de-acum zece ani...."las' ca peste zece ani o sa fie mai bine...." :hmm: Ma-ntreb de ce romanilor le place sa tot amane lucrurile din 10 in 10 ani?? acuma pe bune, nu cred ca nu exista oameni care sa propuna la modul serios chestia asta...
probleme organizatorice, spui? pai, numai forumul asta daca s-ar organiza in acest sens si tot ar fi un pas. si va fi ACUM, nu peste 10 ani...si pe urma s-ar gasi si profi gen John Keating din Dead Poets...
ideea e ca si eu as vrea sa vad la un moment dat un orar scolar de genul: geoagra, cit(t)a, cinemato, mate. would be sooo coool! 8) 8)
scuze pitbull! am dat reply pe subiectul lui st3fan si, intre timp, ai raspuns tu..
wrong attitude, st3fan! Ce-i daca traim in Romanica? si "asta este....." ?!?
Ceea ce am spus a fost o reactie la mesajul lui Pitbull:
Da, S-AR PUTEA face, dacä... dacä... dacä se gäseste CINE s-o facä.
Deci LLiiAA, dupa prima mea propozitie, urmeaza un "Dar", care inseamna ca nu ma pot obisnui cu aceasta expresie "traim in Romania, deci nu se poate...", sunt impotriva ei total, si afirm ca este foarte greu de introdus in orarul scolar o astfel de ora, ar fi mult mai simpla crearea unui cineclub.Ideea este ca eu sunt atat de tanar, incat am in mine un optimism mult prea naiv, nu reusesc sa ma obisnuiesc cu ideea ca sunt lucruri care intr-adevar nu se pot face la noi tara.DAR,un cine-club cu siguranta este realizabil.
Bulumulu
17 Sep 2005, 11:31
dar cineclubul asta nu va avea niciodata acelasi potential ca introducerea cursurilor de cinematografie in liceu. 1 vastitatea programului si 2 oligativitatea lui. ;) sigur ar fi frumos, dar doar pt populatia dintr-un centru in care oricum exista deja culture en masse. si doar pt cei dedicati, care de regula nu sunt liceenii lui raptor. sustin in continuare k este o idee foarte buna: adolescentul ar trebui sa vada, sa experimenteze in o multime de domenii inainte de a se decide incotro in viata. pe unii nu o sa-i ajute foarte mult, pe mai multi nu ii va interesa, dar la un procent mic tot va prinde roade, pe care de altfel, l-ar pierde din necunostiinta de cauza.
si sa nu uitam, si filmul ie kultura :D , care nu strica niciodataaaa
Deci LLiiAA, dupa prima mea propozitie, urmeaza un "Dar", care inseamna ca nu ma pot obisnui cu aceasta expresie "traim in Romania, deci nu se poate..."
Dupa prima ta propozitie urmeaza "Dar, exista si solutii de compromis, nu atat de revolutionare precum introducerea orelor de cinematografie..in scoli..." Din care eu am inteles tot ca nu se poate, dar ca exista o solutie de compromis....
Depinde ce scop iti propui sa atingi: ori vrei ore de cinematografie in scoli, ori vrei cine-cluburi? Bineinteles ca scopul (de a introduce ore de cinematografie in scoli) poate scuza mijloacele(de a face,deci, compromisuri pentru a-l atinge), dar nu poate sa accepte atatea solutii de compromis incat sa se transforme in alt scop(acela de a face cine-cluburi).
apoi tot tu afirmi, in legatura cu expresia " traiam in Romania, deci nu se poate..."
sunt impotriva ei total, si afirm ca este foarte greu de introdus in orarul scolar o astfel de ora, ar fi mult mai simpla crearea unui cineclub.
Pai daca esti impotriva ei total, de ce afirmi asta? iar e chestie de atitudine....pana la urma te-ai multumi cu un cine-club...
Nu gasesc alt exemplu, dar e ca si cand ai spune "Se poate sa facem un film, dar este foarte greu de realizat, asa ca ar fi mult mai simplu sa facem o reclama."....
Ideea este ca eu sunt atat de tanar, incat am in mine un optimism mult prea naiv, nu reusesc sa ma obisnuiesc cu ideea ca sunt lucruri care intr-adevar nu se pot face la noi tara.DAR,un cine-club cu siguranta este realizabil.
Iarasi chestie de atitudine...Tocmai ca esti tanar(ca si mine) si ai in tine acest optimism, ar trebui sa nu-l omori in fasa si sa simti ca poti muta muntii din loc, nicidecum sa te obisnuiesti cu ideea :( ca sunt lucruri care intr-adevar nu se pot face :( :( la noi in tara :(( .....Numai batranii ce-si asteapta moartea se obisnuiesc cu ideea ca vor muri......
DAR, noroc ca exista Pitbull, care, uite, nu se da batut in incercarile astea, desi...cu cate greutati!
Bulumulu
17 Sep 2005, 12:13
ah tinereteeee...
io zic k optimismu nu strik... daca vrei poti, where there's a will is a way... cum vrei... chiar si in romania
Ok LLiiAA, hai sa ii dam drumul, sa fim deschizatori de drumuri.Scop: introducerea orelor de cinematografie in licee.Mijloace de indeplinire: -lobby la ministerul educatiei. -referendum. -adunam semnaturile tuturor cinemagistilor si le prezentam ministrului educatiei.Orice idee noua este binevenita.La inceput sa implementam proiectul doar intr-un sector al Bucurestiului sau intr-un oras din tara,oricum la un nivel mai mic, sa vedem cum se deruleaza.Apoi, daca totul merge bine, se va extinde.Proiectiile vor avea loc in amfiteatre,cu un video proiector cuplat la un laptop, sau PC.(cu aparatura vor fi ceva probleme, dar vedem noi).Deci, cum incepem?
Pitbull
17 Sep 2005, 13:45
Sä vä mai dau un exemplu:
Acum trei-patru ani, când fi-miu era într-a VII-a la "Vasile Alecsandri", le-a venit o tipä nouä la românä, ADELINA IORDACHE. O bucäticä de fatä, tânärä, scundä, subtiricä, drägutä, clocotind de energie - si un talent pedagogic, rupere! Douä facultäti: filologia si psihologia. Le-a fäcut o trupä de teatru, au pus "Chirita în provincie" (fi-miu era Leonas, eu i-am ajutat cu costume de la National). Repetitii, spectacol reusit, douä festivaluri, tot tacâmul.
Ei bine.
Directorul (în repetate rânduri): "Ia mai lasä-i cu teatru' ästa, cä nu meritä sä-ti bati capu' atâta cu ei!"
Directoarea adjunctä (pre ilustrul ei nume, Harieta Simina, una dintre acele freaks de räutate si prostie de care geme scoala româneascä; agramatism, inculturä, încurajäri de turnätorii prin clasä, etc.): "Ete na, de teatru nu mai poate ei! Nu se duce la nici o repetitie pânä nu ia toti a doua notä!"
Alti märeti dascäli: variatiuni pe aceleasi teme.
Adelina a rezistat în scoalä fix un an. Au zburat-o.
N-avea dânsii nevoie de "apostoli" în porcu' didactic!
Ok LLiiAA, hai sa ii dam drumul, sa fim deschizatori de drumuri.Scop: introducerea orelor de cinematografie in licee.Mijloace de indeplinire: -lobby la ministerul educatiei. -referendum. -adunam semnaturile tuturor cinemagistilor si le prezentam ministrului educatiei.Orice idee noua este binevenita.La inceput sa implementam proiectul doar intr-un sector al Bucurestiului sau intr-un oras din tara,oricum la un nivel mai mic, sa vedem cum se deruleaza.Apoi, daca totul merge bine, se va extinde.Proiectiile vor avea loc in amfiteatre,cu un video proiector cuplat la un laptop, sau PC.(cu aparatura vor fi ceva probleme, dar vedem noi).Deci, cum incepem?
Scopul - NOBIL, atitudinea - BUNA! Problema-i ca si rezolvata!! :)
Incepem cum ai zis- ne-adunam, semnam, propunem un proiect strong, il prezentam, il testam, il argumentam si luptam pentru el pana la capat! Si da, facem rost si de bani!
Intr-un cuvant trebuie sa existe conditiile materiale care vor genera o norma a dreptului civil; si exista! pe de alta parte, aceste conditii materiale vor trebui sa-si gaseasca o forma specifica de exprimare, si anume un act normativ. Adica acel act emanat de organe ale puterii investite cu prerogativa legiferarii (prerogativa stabilita in Constitutia Romaniei).
In general, din cate stiu, fie Parlamentul (Camera deputatilor+Senatul) adopta legi cu majoritatea deputatilor, legi care apoi se publica in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare, fie Guvernul adopta hotarari si ordonante (+regulamente de aplicare a acestora), care, la fel, se publica on MO.
In cazul nostru, Ministerul Culturii va trebui convins sa emita un act normativ cu introducerea orelor de cinematografie in scoli(trebuie sa detaliem proiectul, functie de scolile primare sau licee);
Bineinteles ca avem nevoie de oameni care au o pozitie recunoscuta cat de cat in acest domeniu si care vor fi purtatorii nostri de cuvant, care vor stii la ce usi sa bata, cu cine sa discute, ce sa discute, cand, de cate ori, etc. Din cate am citit in forum, ei exista.
Apoi va trebui sa studiem ordonantele emise de Ministerul Culturii (de data mai recenta, sa zicem), sa vedem ce au mai facut ei, ce au mai propus... cu alte cuvinte, le invatam trecutul/doctrina, precedentele judiciare sau...slabiciunile!...de ce o ordonanta, si nu alta?? :P
Oricum, atata vreme cat religia s-a introdus in scoli, nu vad de ce nu s-ar putea introduce si cinematografia!
Aa, da' daca stau sa ma gandesc mai bine, cred ca fiecare scoala are autonomia ei (de aproape 10 ani? cursurile se predau dupa manuale alternative, pe care fiecare scoala le stabileste separat in Cons. de administratie?);
Pentru inceput, cursurile trebuie introduse optional in scoli, daca e asa cum ma gandesc eu, adica scolile au autonomie.
O sa citesc Legea invatamantului; si revin.
Leonard
17 Sep 2005, 18:01
de ce n-aþi fãcut ºi un poll la acest topic?
mie unul nu prea-mi place ideea cu introducerea obligatorie în învãþãmînt a 'culturii cinematografice'. filmul e ceva frumos iar tot ce e obligatoriu ajungi sã urãºti (cel puþin pentru cei ca mine care au detestat ºcoala ºi liceul). ca cine-club, materie opþionalã la care sã te duci de plãcere, da, sunt de acord. mi se pare aiurea sã fie obligatorii ºi alte 'discipline' precum sportul sau religia.
Pitbull
17 Sep 2005, 18:05
Bäi, voi stiti ceva?
Eu mä bag!
Mi se rupe care-s sansele de reusitä. Mä bag mäcar asa, din principiu. Mäcar ca Don Quijote, sau ca Rhett Butler dupä ce-a cäzut Atlanta. Multumesc lui Dumnezeu cä n-am o boalä incurabilä, altfel as putea zice cä mä bag si ca Watanabe al lui Kurosawa!
Il luäm si pe Floydman, cä-i avocat.
Hai, dati-i drumul! De data asta nu mai preiau initiativa, ca la "Casa Creatorilor". Acolo era film - aicea-i legislatie, nu-i cäpräria mea. Da' dacä ia cineva conducerea. vin si eu!
Ambra Blu
17 Sep 2005, 22:44
filmul e ceva frumos iar tot ce e obligatoriu ajungi sã urãºti (cel puþin pentru cei ca mine care au detestat ºcoala ºi liceul). ca cine-club, materie opþionalã la care sã te duci de plãcere, da, sunt de acord. mi se pare aiurea sã fie obligatorii ºi alte 'discipline' precum sportul sau religia.
You hath spoken like a true prophet. I agree fully percent. In plus, unii din noi urim, pe linga alea zise de tine, si facultatea. Jos cu scoala, sus cu distractia si hobbyul.
Back on topic, after a wonderful evening with my friends :)
Pai:
cand esti la scoala, nimic din cei obligatoriu nu-ti place - asta asa e... Visezi si crezi in finalitati simple si imediate (fara responsabilitati, daca se poate), cand, in realitate, orice ora pe care o faci are rostul ei. te ajuta, chiar daca nu-ti dai seama la ce, pe moment. Si pianul e sublim, dar cere sacrificii(rabdare si sudoare) pe care daca nu le faci cand trebuie, nu le mai poti face niciodata.
ca principiu, nu sunt adepta obligativitatii, dar nici a libertatii absolute (mai ales la o varsta in care nu ai maturitatea sa optezi)...Nu degeaba anumite materii sunt obligatorii, altfel toata lumea ar face ce vrea si, asa, toata lumea ar fi analfabeta, dar frumoasa si pasionala si plina de bune intentii...
Si, apoi, nu toti care au facut mate obligatoriu in liceu, s-au si facut profi de mate... Ai libertatea sa alegi ce vei face in viata, dar macar ai dreptul sa gusti/testezi/experimentezi dintr-o plaja mai mare de optiuni(nu mai retin daca si bulumulu a spus ceva de genul asta, mai sus)
Sau: nu toti si frecventeaza orele obligatorii...cati nu isi fac targetul celor 2 note, dupa care fie sunt prezenti doar fizic la ora, fie se dau bolnavi, fie chiulesc si apoi o roaga pe profa sa-i motiveze...
Curios, eu spun toate astea, dupa ce l-am gustat pe Antonioni, intr-un cine-club in liceu (organizat de un om minunat), optional bineinteles...perioada in urma careia am si dezvolatat pasiunea pt. cinema...DAR, ce bine mi-ar fi prins atunci niste ore obligatorii!!
Daca-mi placea foarte mult sa merg la cine-clubul asta, mi-ar fi placut, cu siguranta, sa merg si la niste ore obligatorii. si la cat mai multe.
Daca-ti place o carte, ce conteaza daca, atunci cand o citesti, esti "inchis" pentru o ora, atata vreme cat faci ce-ti place?
Deci, dupa ce imi dau demisia(ca tre' sa vin in Book-a-rest :? ), preiau eu conducerea :D Unde-i Floydman??? Poate discutam impreuna pe marginea proiectului; un sfat, ceva? :D
Am postat un mesaj pe forumu-ul ministerului educatiei.Astept raspunsuri acum...cum apare ceva, anunt!
Pitbull
18 Sep 2005, 00:38
Bravo! Ai fäcut primul pas! Hai, acum al doilea!
LLiiAA, Floydman vine rar pe-aici, da' când vine, zice bine. Dä-i un m.p. - sau, si mai bine, cautä-l pe Vama Veche Forum (www.vamaveche.ro), acolo locuieste el! ;)
Ar trebui sa stabilim cateva detalii ale scopului, pentru a nu raspandi ideea in mai multe forme.De exemplu, sustinem introducerea unui optional, a unei ore facultative, sau un curs ca toate celelalte?Apoi, ar trebui stabilit unde exact incercam sa punem bazele, intr-un liceu,doua, trei,poate un sector intreg?Alt detaliu ar fi cine va tine aceste cursuri?Ok, Pitbull s-a oferit, dar el e doar unul...Cateva intrebari de care ne izbim, si care necesita un raspuns...Eu zic sa ne luptam pentru un optional, (care oricum va fi ales de toti elevii)pentru ca unora li s-ar parea prea ciudat, sa punem o ora de film pe acelasi plan cu una de limba romana sau matematica.Intai ar trebui incercat in cateva licee, sa vedem reactiile.La intrebarea cu profii, aici nu prea imi vine in minte un raspuns... :?
Apoi, ar trebui stabilit unde exact incercam sa punem bazele, intr-un liceu,doua, trei,poate un sector intreg?Alt detaliu ar fi cine va tine aceste cursuri?
[...]
Nu cred ca poti sa pui pe acelasi plan un curs de acest tip cu cele de matematica sau romana (care, din pacate, domina cu autoritate in liceele romanesti, deci profesorii care predau aceste materii vor fi revoltati :lol: ), eventual cu unele de tip cultura si civilizatie, creatie, etc. - recte mi se pare ca trebuie incercat la clasele de filologie / studii umaniste; deci licee cu traditie pe acest profil.
Cine va tine cursurile? Cei mai potriviti mi se par fie profesorii de limbi si literaturi straine pasionati de film, fie profesori de limba si literatura romana de acelasi tip- asta pentru ca nu vad profesori universitari care sa se ofere. Evident, cursurile fiind predate conform unei metodologii stabilite de, sa zicem, un profesor care preda la atf ( :? :lol: ) sau la UniBuci.
Ideea mi se pare foarte buna, sper sa reusiti.
Ah, inca ceva, cea mai buna metoda cred ca e cea a unui curs lejer, cu vizionari si discutii, si nu chestii plictisitoare de tipul istoria cinematografiei dictata dintr-un curs dactilografiat.
Io pledez in continuare pentru orele obligatorii (ori totul, ori nimic!). Numai pentru acest scop m-am oferit sa "preiau conducerea"...
cateva note:
- pana la urma si motivele pentru care anumite materii au fost alese obligatorii au avut la baza niste conventii general acceptate (alese de oameni de-a lungul vremii) si care greu se vor schimba odata ce s-au perpetuat, si-au demonstrat utilitatea si au capatat "puterea lucrului judecat". Intotdeauna drumul batatorit e mai sigur (mai ales cand adera la realismul popular). Sigur, deci, ca matematica si romana nu vor fi detronate niciodata. I-un lucru demonstrat si acceptat.
Dar asta nu inseamna ca nu pot lasa loc langa inaltimile lor si altor materii (e loc sub soare pentru toate!). Ca una e mai egala decat alta, i-o chestie relativa...
Si-apoi "trebuie sa fim absolut moderni", vorba lui Rimbaud...ce ne tot cramponam atata in conventii?
- ma leg iar de religie, ca ideea ca e obligatorie ma-nerveaza rau de tot.. Da, religia majoritara in Romania este de rit ordodox. Dar daca intr-o clasa din Romania sunt 5 catolici, 4 evrei si 3 musulmani??? Unde este libertatea credintelor religioase garantate de Constitutie? Ce fac acesti copii, asculta cuminti la ora? (sa nu mai zic ca intamplator am vazut ca tablourile lu' ceasca au fost inlocuite cu icoane...).
Sa fim seriosi, de ce nu si cinematografie, ca aici nimeni nu incalca nici un drept constitutional...
- asta e parerea mea (subiectiva desigur), iar cand am spus ca sunt indeplinite conditiile materiale(la care ma gandeam eu) pentru introducerea obligatorie a orelor de cinema in liceu - tot subiectiva am fost...nimeni nu are aceeasi parere cu mine, din cate vaz. Si sunt trista si revoltata. :x
@stefan
Foarte bine ai spus cu stabilirea scopului; e important sa pornesti la lupta si sa stii unde, cu cine si cu ce te lupti. Ar trebui sa postam intr-adevar un chestionar(sorry, eu nu stiu sa fac asta deocamdata) cu orele de cinematografie- obligatoriu sau optional...daca majoritatea voteaza pentru optional, testam varianta asta - pentru inceput intr-un liceu unde avem un director din asta "rara avis" :sick: Stiu ca e greu, ca e prosti, da' ne facem "scoala" cu ei, invatam toate felurile de argumentatii.. ;)
Cu profesorii e simplu - sunt pe forum destui care sa poata impartasi si altora.
@ K's
Eu zic ca trebuie sa incercam si la clase cu profil real si la clase cu profil uman. De-o vreme e moda cu orele de mate-fizica si engleza intensiv; de ce n-ar gusta si un pic de cinema?? Si-apoi multi care-au terminat mate au ajuns pana la urma mari poeti...
Profesorii de limbi si literaturi straine pasionati de film..hmm..nu cred ca ar putea preda, ca sunt prea stresati de limba straina... aia de romana - si mai si...parerea mea ca nu trebuie nici profesori universitari, trebuie chiar studenti la atf (sau forumisti) care-o sa predea mai departe ce invata de la profii lor, bineinteles la un nivel mai pe intelesul copiilor si intr-o forma mai captivanta. asa isi fac si ei mana, vorba vine. Si castiga si bani. UniBuci ce-i, btw??
Cu metodologia, nu stiu ce sa zic, sincer. Pe de-o parte, unde-s regulile batranilor indoctrinati, nu-i liberate de exprimare, pe de alta parte, nici la intamplare nu poti preda (ca vine unu' la ore dup-o betie si te miri ce baga din top..) Ne trezim cu reclamatii, iar... :D
Cu modul de predare, ai perfecta dreptate - lejer,
fara prea multi ani, ca au destui de tinut minte la istorie.
cu discutii si schimburi de pareri – ca din asta ar iesi multe idei faine (in liceu sunt toti romantici si au imaginatie)…
si cu vizionari cat mai multe (ca unii nu au internet :( )
ricutza
19 Sep 2005, 23:02
ma leg iar de religie, ca ideea ca e obligatorie ma-nerveaza rau de tot.. Da, religia majoritara in Romania este de rit ordodox. Dar daca intr-o clasa din Romania sunt 5 catolici, 4 evrei si 3 musulmani??? Unde este libertatea credintelor religioase garantate de Constitutie? Ce fac acesti copii, asculta cuminti la ora? (sa nu mai zic ca intamplator am vazut ca tablourile lu' ceasca au fost inlocuite cu icoane...).
Sa fim seriosi, de ce nu si cinematografie, ca aici nimeni nu incalca nici un drept constitutional...
tin sa te contrazic...orele de religie nu sunt nicidecum obligatorii...4 ani de liceu nu am facut nici macar o data o astfel de ora!
cu toata dragostea pentru cinematograf, nu vad de ce ar trebui introduse in programa ore unde sa se studieze istoria cinematografului in conditiile nu exista nici macar ore de desen, muzica sau teatru...mi s-ar parea mult mai important ca elevii sa intre in contact cu aceste materii si sa li se dezvolte pasiunea pentru arta pornind de acolo, si abia mai tarziu s atrecem si la materii legate de film...
tin sa te contrazic...orele de religie nu sunt nicidecum obligatorii...4 ani de liceu nu am facut nici macar o data o astfel de ora!
Imi veni inima la loc!...Sa (ma) explic de ce:
Nu stiu cum se face ca pe la inceputul acestui an am vazut orarele scolare a doi pusti. Pe langa faptul ca m-au amuzat teribil cum erau prezentate, amandoua mi-au ridicat semne mari de intrebare (pana atunci chiar nu ma interesase subiectul), pentru ca in amandoua am regasit religia, ca materie "predata" cam de 3 ori pe sapt... pustii mi-au confirmat "chiar de chiar" ca faceau religia... :shock:
Si lucrul asta m-a facut sa fiu foarte nervoasa, pentru ca mi se pare cel mai marsav lucru ca oamenii 'mari' sa aleaga asa ceva pentru niste copii care nu pot spune nici nu (nici da); Ce lectii de libertate spirituala dai, astfel, unor copii(care mai sunt si foarte maleabili), teoretizand numai ordodoxia, indiferent de celelalte posibile credintele ale lor? in fine..
Deci eu ma refeream la clasele primare (fara sa fiu sigura ca obligativitatea religiei se extinde si la gimnaziu si liceu)...desi, la ce ciudat a devenit totul, eram indreptatita sa cred si asta..deci ai dreptate sa ma contrazici, mai ales daca ai terminat de curand liceul.
Dar sunt convinsa,insa, ca sunt in liceu materii obligatorii precum latina(gresesc?)sau sportul...si asta, pentru mine, e un argument suficient sa asez cinematografia langa ele..
cu toata dragostea pentru cinematograf, nu vad de ce ar trebui introduse in programa ore unde sa se studieze istoria cinematografului in conditiile nu exista nici macar ore de desen, muzica sau teatru...mi s-ar parea mult mai important ca elevii sa intre in contact cu aceste materii si sa li se dezvolte pasiunea pentru arta pornind de acolo, si abia mai tarziu s atrecem si la materii legate de film...
Intotdeauna daca-ti propui tinte foarte inalte, vei realiza 50-70% din ele; daca te multumesti cu putin, vei obtine jumatate din putin sau nimic...sa las asta, insa.....
eu, de fapt, am fost foarte subiectiva cand am ales obligativitatea ca optiune. Si recunosc - nu ma pot detasa sa gandesc altfel!!! ma gandesc la droaia de materii (draq :oops: le mai stie!) - alese in programa subiectiv ;) de un grup de oameni subiectivi ;) - si la cinematograf.
Si e suficient. :love:
Pitbull
20 Sep 2005, 02:13
Ati atins câteva probleme esentiale, si am sä le räspund concentrat:
@Religia
Aici sunt aproape la fel de catolic decât Papa. Consider cä predarea religiei în scoalä e virtualmente OBLIGATORIE. In primul rând, e prea importantä. N-o putem pune pe acelasi plan cu alte domenii de culturä si informare (muzica, desenul, sportul... sau, cä de la asta veni vorba, cinematografia). E ca si cum ai zice cä Dumnezeu e egal cu Mozart, Picasso, Hagi... sau Tarkovski.
Apropo de "liber-cugetätori"... pardon. Jos Iliescu! (OK, gata, e jos si acolo va rämâne... da' totusi!) Adicä dacä niste pärinti cu fumuri ateiste vor sä facä din copiii lor niste oameni färä nici un Dumnezeu - CINE le va da acelor copii sansa sä cunoascä si adevärul si, mai târziu, sä aleagä (calea DREAPTA, speräm!).
Singura problemä realä e cea a confesiunii. Totusi, nu e insurmontabilä. Se pot preconiza urmätoarele solutii:
- Sä nu se predea O RELIGIE ca atare, ci o ISTORIE A RELIGIILOR (vezi Eliade; desigur, adaptatä pe întelesul copiilor). Ar fi foarte usor, interesant pentru ei, si de o importantä culturalä covârsitoare.
- Intr-un stat multinational (ca S.U.A.), se pot preda religii alternative, în functie de confesiunile elevilor.
- Intr-un stat national (ca România), s-ar preda religia principalä (de exemplu, crestin ortodoxä). Pärintii elevilor de alte confesiuni (catolici, musulmani, mozaici, etc.) pot solicita scutirea copiilor lor de la cursuri, care se va aproba tinând seama de argumentele lor (apartenenta familiei la altä confesiune, etc.). In limita posibilitätilor si în functie de spatiul geografic (de exemplu, pentru catolici în unele zone din Ardeal, sau pentru musulmani în Dobrogea, etc.), se pot organiza cursuri alternative.
@Cinematografia
E foarte adevärat cä eliminarea altor materii cultural-artistice (artele plastice, muzica) din orar e regretabilä. In acest sens, DA: ar fi nedrept sä sustinem cinematografia în detrimentul lor. Firesc ar fi sä existe toate. Dar cum timp pentru asa ceva nu existä (stim bine cât de încärcat e orarul bietilor copii), trebuie totusi sä se gäseascä anumite formule practice. (Pe de altä parte, cam de prin clasele a X-a, a XI-a, e firesc ca diverse materii sä disparä, în functie de specializare si orientarea copiilor spre viitoarea facultate.) Prin urmare, cred cä ar fi bine sä se aplice urmätoarele criterii:
- Cultura cinematograficä sä se predea la paritate cu cea plasticä si muzicalä.
- Pentru toate materiile culturale, perioada principalä sä fie cea a claselor III-X. Mai devreme, copiii încä nu sunt destul de receptivi. Mai târziu, devin prea specializati. In aceastä acoladä, sä se predea toate materiile cultural artistice (probabil nu toate concomitent în aceiasi ani, ca sä se evite supraîncärcarea orarului).
In sfârsit, optez pentru CURSURI, nu pentru cinecluburi, din urmätoarele motive:
- Pentru cinecluburi nu e nevoie sä se lupte nimeni (nici noi, nici altii). Cinecluburi (sau cercuri) se pot organiza in ORICE SCOLI unde existä profesori entuziasti si elevi receptivi.
- Oricum sansele de a impune un curs de culturä cinematograficä propriu-zis sunt cvasi-nule. De aceea trebuie sä tintim nivelul maxim - ca sä avem de unde ceda. Dacä pânä la urmä obtinem un curs facultativ sau alternativ, sä zicem bogdaproste!
ricutza
20 Sep 2005, 23:59
nu stiu...eu v-as mai recomanda sa va ganditi la chestia cu orele despre film in scoli si licee...in primul rand filmele sunt foarte la indemana pentru toata lumea...nu sunt ca picturile sau concertele de muzica...
in al doilea rand eu cred ca cine vrea sa faca chestia asta, o face si fara sa fi studiat in liceu...
in al treilea rand ma gandesc ce insemna o atractie pentru arta...sa fim seriosi, ce elevi nu ar sta mai degraba sa se uite la un film decat sa rezolve niste probleme de matematica...deci atractia pentru domeniul asta poate fi foarte mare, fara sa existe si o baza...ce copil nu ar visa mai degraba sa devina actor decat sa devina inginer...diferenta dintre domeniul asta si celelalte, este ca munca multa fara un oarecare dram de talent, nu te duce prea departe...si cum ii explici unui copil de clasa a 4-a sau a 7-a, ca nu poate un face lucrul care il pasioneaza foarte tare...a fost greu si pentru mine la 20 de ani sa accept ideea ca desi am muncit foarte mult pentru unele proiecte, pur si simplu nu au iesit genial...
eu am o gramada de prieteni care nu au absolut nici o legatura cu filmul, si care totusi se uita cu extrem de mult interes la o gramada de filme bune, si vechi si noi, multe din ele pe care eu nu le-am vazut...
ma ingrijoreaza mult mai tare ca nu se mai citeste nici in liceu si nici in scoala generala, ca nu se merge la teatru, ca nu se merge la opera, ca nu se merge la expozitii si ca nu se duc copiii la muzee...filmul este arta pentru care eu imi fac cele mai putine griji...sincer acum!
Gaandalf
22 Sep 2005, 07:45
nu stiu...eu v-as mai recomanda sa va ganditi la chestia cu orele despre film in scoli si licee...in primul rand filmele sunt foarte la indemana pentru toata lumea...nu sunt ca picturile sau concertele de muzica...
evident ca nu o sa fie la fel ca picturile sau orice alt element care face parte din sfera originalului ... majoritatea "tinerilor" fac parte din generatia y si manele, cluburi fitoase si impresiile predomina... deci intr-o societate (cel putin la mine in Constanta) in care predomina cele de mai sus si nu numai, filmele care vor predomina in calculatorul fiecaruia ... vor avea protagonisti gen: Wesley Snipes, Steven Segal si alti monstrii sacrii din categoria filmeleor de mana a7a.
... si nu cred eu ca invatamantul este pregatit sa ofere unui pusti de clasa a4a sau a7a mai multe optiuni. La noi sistemul te indoapa sa devii - and i quote: inginer ... mai nou contabil sau avocat. Nici un parinte nu risca sa-si piarda copilu de la o varsta frageda pe mana actoriei sau a oricarei alte pasiuni : "copilul meu trebuie sa invete sa ajunga doctor!"
Dar mai sunt si acei oameni rari de care vorbea si Ricutza - cel pentru mine sunt foarte rari. Concluzia este una trista: numai ideea unor cursuri despre cinematografie in scoala este ridicola.
La noi sistemul te indoapa sa devii - and i quote: inginer ... mai nou contabil sau avocat. Nici un parinte nu risca sa-si piarda copilu de la o varsta frageda pe mana actoriei sau a oricarei alte pasiuni : "copilul meu trebuie sa invete sa ajunga doctor!"
Mie mi se pare ca tendinta din ultima vreme este ca actoria (cel putin) sa se transforme intr-o moda.Se trezeste "X" de dimineata cu o dorinta acerba de a deveni actori, toti se cred dintr-o data strafulgerati de un talent mare cat casa.Serios...toti se uita in oglinda si se vad artisti...si tendinta mi se pare mai accentuata decat a fost vreodata.
Mie mi se pare ca tendinta din ultima vreme este ca actoria (cel putin) sa se transforme intr-o moda.Se trezeste "X" de dimineata cu o dorinta acerba de a deveni actori, toti se cred dintr-o data strafulgerati de un talent mare cat casa.
Tell me about it! Si pe mine ma chinuia talentul acum vreun an jumate... Problema e ca nu poti face teatru (sau film, whatever) cu genul asta de 'actori', dar poti scoate cateva telenovele de mare audienta. Si gata cu gusturile cinematografice ale tineretului...
Gaandalf
23 Sep 2005, 10:35
Mie mi se pare ca tendinta din ultima vreme este ca actoria (cel putin) sa se transforme intr-o moda.Se trezeste "X" de dimineata cu o dorinta acerba de a deveni actori, toti se cred dintr-o data strafulgerati de un talent mare cat casa.Serios...toti se uita in oglinda si se vad artisti...si tendinta mi se pare mai accentuata decat a fost vreodata.
-acolo ma refeream la traditionalisti ... si ai mei se numara printre ei ... numai k eu vreau sa le stric pasenta ... :D in nici un caz actor ... dar ceva ce sa-mi placa...
-cat despre dornicii sa devina peste noapte actori ... da pe antena 1 si Pro Tv si Acasa si ii gaseti la emisiunile lui Teo or whatever ...
Eu raman la parerea mea: cursuri, adica. Obligatorii, facultative, ridicole(?), egale sau la concurenta cu alte materii, dar cursuri, totusi. Le-ar sta foarte bine in intervalul claselor III-X..da.
Si poate ar ajuta sa imprastie din fasa visele celor deveniti actori peste noapte. Si poate am scapa de telenovele...Si poate postul acasa si-ar face temele si ar incepe sa difuzeze numai film mut....hmm?
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.