PDA

View Full Version : Siberiada


Pitbull
12 Sep 2005, 00:47
Finalul din Siberiada, cand Filka se intoarce in Yelon, dupa ce afla de moartea lui Alexei(Alyosha) si partidul cere distrugerea cimitirului din sat pentru a fora dupa petrol...momentul intalnirii (superb) cu toate amintirile adunate intr-o viata si ingropate acolo, intalnirea cu Ethernal Granddad, cu copiii ce-au fost(Kolia si Spiridon Solomin), cu Nastya, cu prietenul lui, Alexei...
Superba este trecerea de la sarutul (colorat) al regasirii lor (si, cred, al regasirii de sine) la miile de saruturi (alb-negre) ale regasirilor de dupa razboi.

bineinteles ca finalul nu ar avea nici o valoare fara tot filmul.

Päi, da... Era prin 1980-82, când dädeam apä la soareci ori de câte ori vedeam finalul ästa - adicä, de vreo opt ori în total (si pe-atunci, "Siberiada" se vedea NUMAI la cinema...)
Da' de ce-i zici tu lui Mosul cel Vesnic "Ethernal Granddad"? De ce nu "Eternel Grand-père", bunäoarä?
Interesantä si justä descifrarea "regäsirii lor" ca "regäsire de sine"; dar în spiritul preciziei, sä nu uitäm: 1) alb-negru (sepia, de fapt), erau toate interludiile documentare dintre episoade; 2) scurtul epilog documentar sepia nu mai reprezintä momentul de dupä räzboi (äla fusese între episoadele "Taia" si "Alexei"), ci anii '60 (deceniul episoadelor "Alexei" si "Filip"); apare si Gagarin, la un moment dat.
Dar, în rest, un final pe care si-acum îl reträiesc în minte adesea, cadru cu cadru - în special momentele:
- ultima fugä-zbor a lui Alexei din fata portii;
- strigätele de "Aliosa! Aliosa!" ale lui Tofik Zakirevici Rustamov;
- citirea telegramei de cätre Filip;
- aparitia Anastasiei cu florile în brate;
- aparitia lui Alexei în cimitir;
- ultimul cadru cu Luceafärul.

8 ori?? impresionant...
Am vazut filmul in engleza si cred ca de aceea am folosit englezismele, adica Ethernal Granddad, Aliosha, Nastya. Intr-adevar, rusii folosesc i-urile, nu y-urile. scuze.
Se pare ca am o varianta de film aiurea, in sensul ca secventele-documentare eu le vad clar alb-negru (sepia n-are o tenta de maroniu?) in fine, cred ca e sepia.
Exprimarea mea cu "de dupa razboi" a fost total gresita, bineinteles. De fapt stiam ca filmul ramane fidel cronologiei si ca anii '40 "apartin" lui Taia si lui Alexei, iar anii '60(ai comunismului) lui Alexei si lui Filka, dar, am vrut sa scap repede, pentru ca sufar de mania textelor lungi si... :oops: am crezut ca nu observa nimeni...
Pe Gagarin nu-l reperasem (e tipul in uniforma, cu chipiu?)

Altfel, ma tot gandesc ce asemanare izbitoare este intre tema muzicala din final si inceputul piesei "Shine On You Crazy Diamont" a lui Pink Floyd.


Pe Gagarin nu-l reperasem (e tipul in uniforma, cu chipiu?)

Da.


anii '60(ai comunismului)

Ai comunismului HRUSCIOVIST, mai exact. De fapt, tipul äla cu neg pe obraz interpretat de Vsevolod Larionov (colonelul care-l decoreazä pe Aliosa în räzboi, iar douäzeci de ani mai târziu seful lui Filip), îl reprezintä (anonim) chiar pe Hrusciov.


Altfel, ma tot gandesc ce asemanare izbitoare este intre tema muzicala din final si inceputul piesei "Shine On You Crazy Diamont" a lui Pink Floyd.
Intr-adevär. Eduard Artemiev lucra încä de pe-atunci pe synthesiser si avea unele influente clare din Pink Floyd.

Liou
12 Sep 2005, 23:52
Si Siberiada veni la locul ei binemeritat! Un film-poem ce trebuia sa aiba un loc al lui printre filmele clasice.

Chestia cu Hrusciov n-am intuit-o. Cat despre actorul care-l joaca, nici atat...Multumesc.

Si multumesc si pentru Eduard Artemiev- pentru cine a mai facut muzica?
Btw, aceeasi tema muzicala se intalneste si in scena cand Katia il pune pe Kolia sa alerge gol, pe ger, pentru galustele aduse de Solomini, apoi ii arunca hainele la caine si ii pune alta conditie: sa-si ia singur hainele daca nu-i e frica de caine.. ce copila rea!...de fapt, scena prefigureaza? "umilinta pentru dragoste" pe care o va indura Kolia si cand o iubeste(cand amandoi vor creste), dar cand ea se va marita cu Filka.
Foarte frumoasa scena: plina de intelesuri, continut artistic, nostalgie, muzica, realizare, etc etc.

revin.

Liou
15 Sep 2005, 20:50
Exista un cantecel in filmul asta, pe care nu stiu cum sa-l interpretez: e trist, nu e trist? Se canta(de o fata) la sfarsitul WW2, dupa ce rusii castiga razboiul si se intorc acasa(dar numai unii dintre ei...).
Daca cineva are varianta lui in rusa sau stie ale cui sunt versurile(?), l-as ruga se le posteze, pentru ca eu le am doar in engleza:

oh, my beauty
my beauty of a girl
it was innocent
it blossomed in spite of all
on an early spring day
clouds gathered now
all over me anyway

aayana
24 Feb 2007, 21:17
De cand caut filmul asta si nu il gasesc :(
Some help, pls? Vreau si eu sa il vad!

Carmine Galante
24 Feb 2007, 22:49
Pro cinema vad ca tot da soviete, chiar in acest moment merge banda cu
CINCI SERI al lui Nikita Mihalkov. Interesant, dar si plictisitor, am luat o pauza...

aayana
24 Feb 2007, 23:24
Dupa Mihalkov oare ce va urma?