PDA

View Full Version : Trouble Everyday


Ambra Blu
13 Aug 2005, 12:18
Un film regizat de o doamna, Claire Denis, in care joaca un domn, Vincent Gallo. Lent in desfasurare de forte si evolutie dar, odata ce isi da drumul, se lasa cu singe si moarte de om. Unul dintre cele mai tulburatoare filme vazute de mine, ever. In linii mari este despre impreunarea la oameni si canibalism. Ce e frumos si uman e ca deviatiile astea sint contrabalansate, fara a fi evirate, totusi, de piatra angulara de inel a societatii noastre: casnicia. O poveste singeroasa, petrecuta in luna de miere, cu o relatie de cuplu cu 2 metri mai adinca si totusi, mult mai vie decit rasuflarea pripita din Bin Jip. Aceleasi momente moarte, aceleasi taceri grele dar in filmul asta sint for real, in timp ce in filmul coreeanului sint manierisme ieftine date cu apa de trandafir la subrat.

16mm
13 Aug 2005, 14:52
claire denis e doamna care facu scurtul din the cello, right?!
miroase a cronenberg?

Ambra Blu
13 Aug 2005, 20:00
Scrie pe imdb.com ca miroase a Cronenberg, poate pentru stranietatea relatiei de cuplu si perversiunea care ar putea trimite la Crash. Totusi e ca si cumai compara cheap thrills (Cronenberg) cu purple pills (Cl. Denis).

16mm
16 Aug 2005, 22:19
tocmai de asta intrebam. Danke.

Bulumulu
07 Sep 2005, 13:13
n-am apucat sa vad, insa soundtrackul e minunat - tindersticks

Longshot
17 Oct 2005, 20:55
soundtrackul e minunat si on its own dar cand mai si vezi cum blends in cu filmul ramai gura casca.
totusi, oricat mi-am chinuit narile, n-am mirosit deloc cronenberg. nu ca ar conta asta insa.
p.s. : iar faza cu 'brown' a lui gallo.
9/10

Bulumulu
21 Oct 2005, 18:40
very bine k se anunta o retrospectiva claire denis p-aici prin zona pe la mine... :happy:

Bulumulu
12 Nov 2005, 02:30
minunat subsciru 9/10
i love you so much i could eat you ... mmmh

http://exground-filmfest.de/index.php?id=198&L=1

Alex Leo Serban
24 Nov 2005, 16:17
't e d', as well as all claire denis = awful. just awful :sick:

Bulumulu
25 Nov 2005, 02:28
awful... tststs - pls explika-te

sigur, imi pot imagina de ce. dar m-ar interesa parerea ta de professional in cauza.
dupa parerea mea, madame denis are un stil propriu, foarte sensibil de a povesti (regiza). povestile sunt in mare parte fragmentate si lent expuse, fapt care poate parea daunator/plictisitor/confusing intr-un anumit grad.
dar chiar acest mod de a povesti este incantator de profund. personajele, in sine ramase neexplicate narativ, sunt prezentate in detalii, in close-up-uri, in ipostaze intime etc, accente puse pe o coreografie a miscarilor, a fiecarui gest, cat de minor ar fi -> si in acest fel, spectatorul se simte parca mult mai aproape de personaje decat in cazul in care ele ar fi fost lineare, tinute de poveste.
si pt aceasta finete - thumbs up :happy:

Alex Leo Serban
25 Nov 2005, 09:04
am vazut filmu in 2001, impreuna cu kiri, la festul de la edinburgh - dupa ce-l ratasem la cannes unde era out of comp; am suportat cu greu - amin2 - fitzele voit "provocatoare" ale babei (claire bate spre 60, cred...), care e-un fel de catherine breillat cu imagini frumoase (filmate de agathe godard!) & soundtrackuri cool. in spite of that (imagine & muzica i mean), nu l-as revedea nici mort: tanti asta, denis, e genu de facatura a criticii franceze ifosative gen cahiers..., care n-are nimic de spus & o spune confuz. am mai vazut de ea 'beau travail' (alta laba!) si inca unu, am uitat titlul, cu un serial killer gay & negru... puah!
nu vad leg. cu "bin jip".
mai jos - o "cronica" de festival scrisa imediat dupa & publicata in dilema.

" Într-o astfel de searã conºtiincioasã am vãzut, unul dupã altul, douã titluri care fuseserã atît de comentate - fiecare la vremea respectivã - încît ratarea lor ar fi fost o loviturã datã curiozitãþii mele fãrã centurã de castitate; mai întîi, recentul Trouble Every Day, al franþuzoaicei Claire Denis - arãtat (ºi ratat) la Cannes anul acesta; apoi, legendarul Freaks al lui Tod Browning - film din 1932 cu o istorie încãrcatã ºi complicatã de cenzurãri, amînãri, º.a.m.d. În primul, Béatrice Dalle se plictiseºte singuricã într-o casã la periferia Parisului, în lungile ceasuri cînd iubitul ei - un medic afro-francez - e la clinicã ºi, ca sã-i treacã urîtul, ademeneºte bãrbaþii în camera-n care lîncezeºte, îi ronþãie pofticioasã din cap pînã-n picioare ºi, cînd nu mai e nimic de ronþãit (ce, credeaþi cã-i "ronþãie" la figurat?!), îºi întoarce mutriþa mînjitã de sînge spre aparatul de filmat ºi emite un urlet de sãlbãticiune satifãcutã... Între timp, Vincent Gallo, american cu o profesiune incertã, dar cu o propensiune certã pentru soarta Beatricei (que dalle!), vine la Paris cu logodnica sa ºi-ncepe s-o caute... Dialogurile sînt de un haz nebun, dar nu pentru cã filmul ar fi o parodie, ci pentru cã dra Denis scrie ca pentru "Ora de limbã englezã". Dar sã trecem peste acest amãnunt, cãci filmul de faþã e mai "strong" ("Did you say strong? - Yes, ma'am. - Oh, how nice!") în zona inarticulatului & a pulsiunilor atavice. Gallo, se dovedeºte în final - final care vine atît de hodoronc-tronc încît crezi cã a trecut acceleratul... -, este la rîndul lui "diferit", adicã - zice sinopsisul filmului - el ar fi vampir, tanti Béatrice - canibalã; mã rog, e un punct de vedere - din filmul vãzut de mine, purtînd acelaºi titlu (= Trouble Every Day), nu rezultã neam cã unul ar fi de-un fel, iar celãlalt, de alt fel; rezultã doar cã e cea mai inutilã, mai monotonã ºi mai stupidã irosire a celuloidului din cîte-am vãzut în ultima vreme! Este filmul, doamnelor ºi domnilor, la care niºte spectatoare au leºinat la Cannes ºi la care niºte critici de la Cahiers du cinéma au cãzut în extaz - ceea ce e tot o formã de leºin, numai cã primul mi se pare mai cinstit... N-am leºinat la TED, m-am plictisit însã de moarte ºi vã mãrturisesc sincer cã, dacã nu urma Freaks al lui Browning, îmi luam de mult tãlpãºiþa din salã!"

voila! :P

Ambra Blu
25 Nov 2005, 10:11
N-am rabdare sa-ti citesc cugetarile post-festivaliere in diacritice, dar te asigur de profundul meu respect pentru Claire Denis. No matter what you say, things are gonna stay this way.

Bulumulu
25 Nov 2005, 15:00
in spite of that (imagine & muzica i mean), nu l-as revedea nici mort: tanti asta, denis, e genu de facatura a criticii franceze ifosative gen cahiers..., care n-are nimic de spus & o spune confuz. am mai vazut de ea 'beau travail' (alta laba!) si inca unu, am uitat titlul, cu un serial killer gay & negru... puah!



imaginea: agnes godard (for the records)

nene, ce sa zic... halal critica :P
i think u missed sth - atmosfera. you just tell a story cum ai perceived-o tu + comentarii de sa cada mustele de pe pereti, gen:

ce, credeaþi cã-i "ronþãie" la figurat?!
final care vine atît de hodoronc-tronc încît crezi cã a trecut acceleratul ...etcetcetc *wannabe funny guy*

povestea how u put it, e ca o poveste perceputa de catre copii prosti :? (no offence), adica naiva, simplista, lasand deoparte chestiile "confuze", relatiile dintre personaje etc. motivul bolii, dorintei, obsesiei&co - centrale in perceptia lui TED (mai importante decat firul narativ) - nici nu te obosesti sa le mentionezi.
vreau sa spun, nene.. treaba ta ca nu ti-a placut. ca lu ambra.. nu ti se poate schimba opinia, cu vorbe a posteriori. e ok. DAR nu mi se pare ok, felul in care dai cu kaka, oarecum incompetent (sorry, dar asa pare). arunci insa critici catre cahiers (personal nu cunosc, yet) to show off, pathetic.

voila! :P :P

ps si mie mi s-a parut comentariul cu "vampire" a misunderstanding - canibalism pur

Alex Leo Serban
25 Nov 2005, 15:53
da, e agnes (slip of the pen, as it were...).

in rest, nici nu ma obosesc sa mai adaug ceva, cita vreme povestea este timpita, praf in oki etc - si asta am si vrut sa se inteleaga: o poveste de 3 lei care, lipsita de ingredientele 'gore', ar fi telenovela curata! am facut misto, asa cum merita vaca asta comunista de denis. :P
sint filme ('t e d' is a case in point) la care nu merita sa mai 'apreciezi' detaliile pt ca intregul e saracutz rau... cred ca 't e d' e unul din cele mai imbecile filme pe care le-am vazut vreodata.
astept sa ma convingeti de contrariu.
dar nu cu abureli gen 'relatii intre personaje', 'confuzie voita' blabla...

atmosfera...
da, atmosfera...
ei si, ce-i cu ea? e de-ajuns sa faca un film? 'originalitatea' de care vorbeati, si tu si ambra? ce kkt e 'originalitatea' - daca e un scop, si nu un mijloc, e apa de ploaie! ce face tanti c d cu 'originalitate'? filme de speriat snobii!
e prea putin to hold my interest, really.
si nu cred ca i missed smth; pt ca everything's missable in 't e d'...
PS decit filme d'astea fandosite frantzuzeshti facute de babe as a way of bringing back long lost orgasms, mai bine puneti mina pe alde gregg araki... acolo transgresivitate nene!

Alex Leo Serban
27 Nov 2005, 08:49
inca ceva, dragi tovarashi:

- asa cum vad eu lucrurile, la 'iconoclast' scriu - in general -... iconodulii :?
what's the point? i mean - unde-i conflictul?? daca decretati o data pt totdeauna ca un film e de pus pe soclu & all u do e sa-i lustruiti bronzul... i really don't get it.
- am observat o kestie (la ambra si - deduc ca e-n aceeasi bransha - bulumulu, & multi altii...): sint atenti la detalii, gen 'cum pune lumina', 'atmosfera' blabla; un fel de-a spune ca nu mai vad padurea din cauza copacilor... de aia e necesar un critic, care nu cade in cur la jmekerii d'astea & sees the bigger picture. asa, daca le iei la amanunt, multe cioace par 'geniale'.
- cind am scris dspr c denis, i-am facut, cu bunastiinta & veselie, un deserviciu. gindul meu a fost urmatorul: cei care n-au auzit de ea, citind cit de aiurea e 't e d' (intr-o relatare caricaturala a 'subiectului'), fie vor renunta sa mai vada ceva de dinsa, fie vor fi stimulati, macar de curiozitate, sa-l vada/sa mai vada alte filme de c d; primii sint - oricum - mai numeroshi decit cei 'din interiorul breslei' care vor vedea filmele astea oricum, iar ceilalti - mai putin numeroshi decit acestia din urma. as such, scopul meu a fost atins :P
- re: 'cahiers du cinema': e un fapt stiut ca c d este luata in brate de jurnalistii de acolo & promovata (mult) mai mult decit merita, asa ca mentionarea revistei - departe de-a fi un 'showing off' - avea un dublu scop: 1. bifarea ac. informatii si 2. ridiculizarea 'directiei c d c', care mizeaza pe astfel de pupeze la pensie. so...

Ambra Blu
28 Nov 2005, 09:22
ALSule, hai sa ne adunam putin. Atita vreme cit Claire Denis face filme de categoria Trouble Everyday si S'en fout la mort, are parte de toata admiratia mea iconodula. Intr-un fel, ai dreptate cu numele sectiunii: poate i se potrivea, mai bine, Sectantii, Adventistii, Ziua a 7-a sau Pocaitii, pentru ca ne inchinam la filme cioplite intr-un mod nemaivazut. First and above all, dincolo de sincretism, filmul e arta imaginilor in miscare. De-aia voi prefera intotdeauna un film cu cadre bine cizelate unuia care abunda in gogosi servite prost, pe imagine neingrijita. Exemplu (I chose two players in the same ballpark): intre Jodorowsky (o fi ars-o el cu teatrul cruzimii and shit) care are niste imagini aruncate cu furca pe ecran si Barney, il alg pe ultimul. Revenind la Claire Denis, filmul e bine jucat, nu poate fi suspectat de vaginism (cum sint prostiile lui Breillat sau Baise-moi) sau de penisism (cum e prostia lui Gaspar Noe, Irreversible si toate labele lui), are atmosfera, e carnal, bine filmat, etc. In consecinta, draga ALS, din motivele amintite haotic mai sus si datorita faptului ca imi place mie, Trouble Everyday este un film bun.

Alex Leo Serban
28 Nov 2005, 11:13
whatever.
da-mi voie totusi sa-l prefer pe jodorowski lui barney, si pe barney - de departe - lu tanti claire; primii au mai multe kwaie decit urmatorii...
c-altminteri, daca-i vorba de calofilie, dostoievski ar fi un autor de tot kktul (nici mie nu-mi place... but hey, eu nu le am cu literaturili! & am proud of that :P )

Ambra Blu
28 Nov 2005, 11:28
whatever.
da-mi voie totusi sa-l prefer pe jodorowski lui barney, si pe barney - de departe - lu tanti claire; primii au mai multe kwaie decit urmatorii...


Sa intelegem ca Jodorowsky este cel mai coios. Tot ce se poate. Asta sa fie si cauza pentru care a ramas fara penis? Vezi in sensul asta La Constellation Jodorowski, unde omul ne zice ca are cinci copii si este impotent.