View Full Version : Intrebare...
Am si eu o nelamurire :? si cartile pe care le citesc in loc sa o rezolve de fapt o creaza.Problema mea tine de notiunile decupaj-montaj.Decupajul se face in faza de pre-productie si montajul este decupajul materializat(cu schimbarile care apar pe parcursul filmarii in sine)sau gresesc?
Airlight
16 Jul 2005, 16:39
nu gresesti. nu cu mult :)
Decupajul e cum isi propune pe hartie regizorul sa ii arate filmul. Montajul final - ce-a mai ramas din intentia lui :D
Pitbull
16 Jul 2005, 21:20
"Putinul" gresit pe care-l are în vedere Airlight se referä la "foaia de montaj". Pe scurt:
Decupaj (aka "scenariu regisoral") = scenariul scris cadru cu cadru (decupat), pentru a sti toatä lumea CE si CUM sa filmeze. (Fiecare cadru contine toate descrierile si elementele necesare.) El este documentul central al filmului, mama filmärii. Färä el, nu poti filma. (Decât dacä esti un geniu al improvizatiei riguroase, ca Fellini, de pildä.)
Montaj = asamblarea tuturor materialelor (cadre filmate si benzi sonore) într-un tot unitar, conform decupajului, finisând ritmul, trecerile între cadre, etc., etc., etc. Se face la masa de montaj, coordonând totul pe un ecran de control.
Foaie de montaj = Aratä fix ca decupajul, dar se scrie la sfârsit de tot, reproducând rezultatul. O face un asistent sau alt negrisor, si e destinatä distribuitorilor de peste hotare, pentru traducerea filmului.
Airlight
16 Jul 2005, 22:05
i beg to differ, dom'profesor. da' nu e vina dvs, ci a scolii la care v-ati format.
opus decoupage-ului sfant de care vorbiti - si care-i apanaj strict european - se afla modalitatea de filmare americana, cea care se cheama coverage, i.e. acoperire.
Pe scurt, cand tragi coverage filmezi povestea din toate unghiurile posibil importante, delegand astfel decizia cadrelor esentiale usor mai tarziu, catre momentul editarii (aka montarii la romani). Sunt mai multe feluri de coverage, fie complet, fie threefolded, fie doar overlapping shots, si tot asa..
Acum, nu face obiectul discutiei de fata sa vedem care-i mai buna, desi eu zic ca o combinatie din amandoua e ideala, ci doar incercam sa-l lamurim pe stefan cu 3 ce-i una si ce-i alta.
hope this helps somehow.
Pitbull
17 Jul 2005, 00:41
Ajutä foarte mult.
Partial ai dreptate: "e vina scolii care m-a format".
Ceea ce n-ai de unde sä stii, e cä-n urmätorii ani dupä absolvire, cu mult efort, am reusit sä-mi murdäresc la loc creierul spälat atât de bine de Bostan & Co.
In fine, asa cum spui, explicând "decupajul" n-am fäcut decât sä räspund punctual la întrebarea lui St3fan. Evident, regula "decupajului de fier" (sau "beton armat", cum proletcultist zicea toatä catedra de regie-n pär), a cäzut în desuetudine. Si eu sustin acum o combinatie bine echilibratä si controlatä între vechiul "decupaj" si novatorul "coverage".
Apropo: în filmul de anul III, "Spinoase-s cäile iubirii", dupä Theodor Mazilu (pe care cu ocazia aia am ajuns sä-l detest ca autor, cä ni-l bägase Zizi Bostan pe gâtule), cu Maia Morgenstern, Stelian Nistor si Papil Panduru, la un moment dat mi-a venit o idee pe platou si am "coverat" o secventä nouä. Intâmplätor, a iesit una dintre cele mai reusite. La proiectie, le-a pläcut tuturor - pânä a venit Bostan, a väzut-o, a fäcut ca toti dracii si m-a obligat s-o scot din film, sub pretext cä "nu e în scenariu". (Adevärul e cä toasha nu era chiar atât de proastä pe cât pärea: secventa continea o aluzie la Nea Nicu, si s-a prins! ;) )
herbert
17 Jul 2005, 01:29
Decupaj (aka "scenariu regisoral") = scenariul scris cadru cu cadru (decupat), pentru a sti toatä lumea CE si CUM sa filmeze. (Fiecare cadru contine toate descrierile si elementele necesare.) El este documentul central al filmului, mama filmärii. Färä el, nu poti filma. (Decât dacä esti un geniu al improvizatiei riguroase, ca Fellini, de pildä.)
Pitbull, ca sa nu-ti mai reproseze ca te sprijini doar pe "clasicii antici", citeaza la capitolul improvizatie riguroasa/impecabila pe Wong Kar-Wai...
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.